Radovna

radovna1Radovna je alpska reka, ki teče med Pokljuko in Mežakljo. V dolgih letih je v apnencu izdolbla čudovito dolino. Del doline je še posebno lep, vintgar. Voda je zanimive zelene barve, struga pa je zelo razgibana, z veliko brzicami in kakšnim slapom. Največji slap je visok 13 m.

Kako do tja? Peljete se proti Bledu in začnete iskati kažipote za vas Gorje (Spodnje in Zgornje). Ko se približujete tem vasem, pa začnete oprezati za oznako za vintgar. Te oznake vas pripeljejo do gostilne in manjšega parkirišča, kjer parkirate avto. Potem morate peš do koče, kjer kupite karte. Vstopnina za odrasle je 600 sit, za otroke pa 300, za pse brezplačno.

Radovna2Opis poti Cela pot je zavarovana z ograjo, po tleh so deske, tako da poti nikakor ne morete zgrešiti (vstopnina je verjetno za vzdrževanje). Hodite ob Radovni in občudujete čudovito vodo. Na koncu poti je koča, kjer si lahko privoščite čaj, sladoled… Lahko kupite celo razglednico. Pot do koče je dolga 1600 m. Od tam pa se lahko povzpnete po stopnicah na hrib in pridete na planoto. Nazaj morate po isti poti.

Nevarnosti Pot je ograjena in ni kakšnih posebnih nevarnosti. V dežju so deske po tleh nekoliko spolzke. Nekje je med dvema deskama malo več razmaka in nepreviden pesjan lahko stopi v luknjo.

Radovna3Čas hoje Do koče približno 20 minut, do planote pa še 10 -15. In potem še nazaj. 

Naš izlet Imeli smo smolo, saj je ravno takrat malo deževalo, ampak vseeno je bilo lepo. Voda je bila še posebej lepa, saj jo je bilo malo več. Witty je enkrat stopila v luknjo med deskami, ampak ji ni bilo nič;. Pobrala se je in šla naprej, kot da ni bilo nič 🙂 Pri koči smo se malo ustavili in potem šli še na planoto, kjer se je Witty lahko malo zletala. Potem pa hitro nazaj, saj je bilo čedalje bolj oblačno. Ustavili smo se še na Bledu in šli na kremšnito, Witty pa je uživala ob pogledu na jezero. Mislim, da je tak sprehod v vročem poletnem dnevu lepo osvežujoč.

Katarina Drašler – Rina in Witty