Javorniški Rovt

rovt3Kdaj ?Najboljši letni čas za obisk tega kraja je poletje, ko pripeka v nižinah grozna vročina. Takrat je v Javorniškem Rovtu približno 5°C manj, kot v nižjih pokrajinah.

Značilnosti:Rovt1
Tam se lahko nadihate svežega in čistega zraka in poskusite malo vode, ki teče v potočkih. Voda v jezeru ima približno 8°C čez celo leto, zato ni primerna za kopanje, lahko pa se pozanimate v bližnjem domu CŠOD, če vam posodijo kakšen kanu.

Kaj si lahko ogledamo?
V Javorniškem Rovtu je nekaj naravoslovnih in rudarskih učnih poti, ki so označene s tablami, kjer so napisani koristni podatki o določeni znamenitosti – lahko si ogledate rudnik manganove rude, Javorniške slapove, izvir…

Najprimernejši čas za obisk?
Javorniški Rovt je zelo lep v sredini maja, saj je takrat tam veliko belih narcis, ki so zaščitena rastlinskaRovt2 vrsta, zato takrat nikar ne pozabite fotoaparata doma.

Nevarnosti?!
Za nevarnost pa bi bilo treba omeniti gade, vendar jaz še nobenega nisem videla, čeprav prihajam sem že od rojstva 🙂

Kako do tja?
Do Javorniškega Rovta pridete iz smeri Ljubljane po glavni cesti Ljubljana – Jesenice mimo Vrbe in Žirovnice do prvega križišča s semaforjem na Slovenskem Javorniku pred Jesenicami, potem pa na desno (glej kažipote) še 5km po lokalni cesti do Javorniškega Rovta in jezera.

Ana Šimenc – anana