Sv. Miklavž

O cerkvi

Notranjost Cerkve Sv. MiklavžaCerkev Sv.Miklavža stoji v Tuhinjski dolini,natančneje nad vasjo Gradišče na višini 727m. Na njeno desno se v dolini razprostira vas Hruševka, na levi pa Gradišče.
Cerkev se 1. omenja že v 15.stoletju,kot protiturški tabor. Do danes so tam stale že 3 cerkve-na istem mestu vendar prenovljene.
Zanimivo je to, da cerkveni tur stoji stran od cerkve kar je v Sloveniji redko. Cerkev obdaja tudi obzidje, nekaj metrov pod cerkvijo pa stoji tudi mežnarija s črno kuhinjo v kateri je do leta 1999 še živela starejša ženica.
Cerkev in mežnarija je od začetka leta 2004 pod turističnim društvom »Gora sveti Miklavž« in na njej organizira razna dela, srečanja ipd.
Intenzivno so se začeli ukvarjati tudi s prenovo-prekrili so streho, tlakovali cerkev,o bnovili strop, na novo napeljali elektriko, prepleskali stene (celo odkrili freske) ipd.

Pot do Miklavža je strma

Zunanjost Cerkve Sv. MiklavžaNa Miklavža vodita dve poti – pešpot in makadamska cesta. Prva vodi skozi Gradišče približno pol ure hoje skozi gozd. Pot je lepo označena .Avtomobile lahko pustite v vasi Šmartno, 1km od Gradišča ter se peš odpravite skozi Šmartno, Gradišče ter skozi gozd na Goro…vse skupaj se dvignete za dobro višino 250m.
Lahko pa pred vasjo Buč (povezava Kamnik-Vransko) zavijeta za vas Hruševka ter se do cerkve lepo pripeljete.

Se tam kaj dogaja?

Dogaja? Kar dosti…vsako soboto in nedeljo je v mežnariji nekdo, ki skrbi za pijačo, vodenje itd. Čez zimo je Mežnarija sicer zaprta, saj je cesta do Miklavža makadamska in pozimi težje prevozna, vendar kadar ni snega je pešpot prav prijeten nedeljski sprehod.
Vsako leto, 1. nedeljo po 6.decembru je na Miklavžu maša z obiskom Miklavža ,velikokrat so pri njem različne skupine…obiskovalcev nikoli ne manjka še posebej ob lepem vremenu.

Povzetek

Torej,če vas zanima zgodovina,narava,imate radi sprehode…je cerkev Sv.Mikalvža prava izbira za vas in vašega kosmatinca Wink.
Pa obilo lepih trenutkov.

 

Tekst in slike: Tjaša Klemen – T.M.T in Ron