Sv. Ana

Cerkev sv. Ane se nahaja na hribu (484 m), tik nad Podpečjo in nudi čudovit razgled po skoraj vsem Ljubljanskem barju. Tako lahko iz vrha vidimo vse od Vrhnike do Škofljice, vključno z Ljubljano. Prav tako pa lahko vidimo tudi Kamniško – Savinjske in Julijske Alpe (če imamo srečo lahko celo uzremo Triglav).

svana2

Cerkev je svojo sedanjo podobo dobila med koncem 16. in začetkom 17. stoletja in je sezidana na temeljih stare gotske cerkve. Leta 1968 so jo domačini obnovili, vendar bi bila cerkev potrebna ponovne obnove ter tudi notranje obnove, ki ni bila nikoli dokončana, kajti cerkev je v notranjosti skoraj brez opreme.

Sv. Ana je zaradi svojega razgleda čudovita izletniška točka. Zato lahko ob lepem vremenu in vikendih tam pričakujete kar nekaj sprehajalcev od daleč in blizu.

Kako do tja?
Do parkirišča pod Sv. Ano lahko pridete po 2eh poteh – odvisno iz katere smeri greste.

1. Po južni obvoznici v smeri Ljubljana – Koper (iz Dolenjske ali iz smeri Bizovika) zavijete na izvoz Ig – Rudnik in greste nato levo (NE proti industrijski coni Rudnik!). V naslednjem križišču greste ponovno levo (sledite tablam za Podpeč ali za Kitajsko restavracijo). Čez slab kilometer boste prišli do semaforiziranega križišča, kjer greste naravnost proti Črni vasi in nato vozite samo naravnost skozi Črno vas, Lipe in Podpeč. Na koncu te dolge ravne ceste bo križišče, kjer zavijete na levo. Na svoji desni imate trgovino Mercator in takoj zavijete desno (vozite po prednostni cesti in nadaljujete pot v desno – še vedno po prednostni cesti). Nadalje se vozite približno 1 kilometer in pri smerokazu za Rakitno, zavijete levo v hrib. Pot nadaljujete po strmem in ovinkastem klancu. Ko pridete na bolj položen teren bodite pozorni na smerokaz za Sv. Ano ali Krim, ki bo na levi strani (pri večjem drevesu). Tam zavijete levo in se odpeljete po ozki cesti do konca naravnost (nekje je tudi oznaka za parkirišče), kjer vas bo čakalo večje makadamsko parkirišče.

2. Po severni obvoznici v smeri Ljubljana – Koper (iz smeri Gorenjske ali Brda). Zavijete na izvoz Brezovica in greste v križišču levo. V naslednjem križišču zavijete ponovno levo (smer Podpeč) in se ves čas vozite po prednostni cesti. Ko boste prišli iz kraja Notranje Gorice boste pred seboj zgoraj že videli Sv. Ano. Na koncu te dolge ravne ceste boste prečkali most čez Ljubljanico in videli na desni strani trgovino Mercator. Pot nadaljujete po prednostni cesti v desno. Nadalje se vozite približno 1 kilometer in pri smerokazu za Rakitno, zavijete levo v hrib. Pot nadaljujete po strmem in ovinkastem klancu. Ko pridete na bolj položen teren bodite pozorni na smerokaz za Sv. Ano ali Krim, ki bo na levi strani (pri večjem drevesu). Tam zavijete levo in se odpeljete po ozki cesti do konca naravnost (nekjeje tudi oznaka za parkirišče), kjer vas bo čakalo večje makadamsko parkirišče.

zemljevid sv.ana

Opis poti
Pot je jasno razločna, kajti do vrha vodi makadamska pot, ki je dovolj široka za en avto. Pot v večini poteka skozi gozd in ni strma ali zahtevna, ter je zato primerna tudi za majhne otroke ali starejše ljudi. Malce strmine vas bo čakalo šele tik pred vrhom, vendar nič zelo napornega.

Čas hoje
Iz parkirišča do vrha boste potrebovali približno 30 minut zmerne hoje.

Opombe
svana3Na vrhu je na razpolago nekaj klopi za počitek ter tudi 1 večja miza, ki lahko dobro služi kakšnim piknikom. Drugače pa ni na vrhu nobene koče ali okrepčevalnice, zato si prigrizke in pijačo prinesite s seboj.

V poletnem času se na vrhu lahko pasejo konji ali ovce (v ogradi).

Iz parkirišča pod Sv. Ano je hkrati tudi izhodišče za Planinico in Krim (1107m). Prav tako pa si lahko spotoma ogledate še Podpeško jezero, ki se nahaja v vasi Jezero (glej zemljevid). Ob jezeru se nahaja tudi brunarica, ki vam nudi različna okrepčila.

Na poti po Črni vasi (za tiste, ki greste v tej smeri) si lahko bolj na začetku tega kraja ogledate še Plečnikovo cerkev, ki je s svojo zanimivo podobo prava paša za oči.

Naše mnenje
svana1Na ta hribček večkrat zahajamo, ker živimo v okolici. Je resnično super sprehod zaradi svoje relativne nezahtevnosti in božanskega razgleda iz vrha. Če se želite izogniti gneči, potem priporočamo izlet v dopoldanskih urah med delovnim tednom, kajti ob vikendih (če je lepo vreme) lahko srečamo kar precej ljudi. Prav tako je v zimskem času pot iz sv. Ane primerna za sankanje.

Hkrati pa vam priporočam izlet ob lepem vremenu, kajti v primeru megle ne boste deležni razgleda.

Na kratko
odličen izlet za vas in vašega kužka. Pa ne pozabite s seboj vzeti fotoaparata!

Mojca (scythe)