KD ORF

Kinološko društvo ORF
Kinološko društvo za vzgojo in šolanje retrieverjev in drugih pasem.
Sedež društva:

Snebersko nabrežje 38
1000 Ljubljana

Kontakt:
Irena Linzner na tel. št. 040/31 31 30
Barbara Dremelj na tel. št. 031/43 84 39 ali 040/31 31 10 (po 15. uri)
Mojca Skalja 040 / 25 00 03
http://www.kd-orf.si

Predsednica: Irena Linzner

Lokacija vadišča:
Dragomelj pri Domžalah- nasproti Avtohiše Setnikar zavijemo desno ( iz domžalske strani, levo iz ljubljanske) čez mostiček in potem nekaj sto metrov po makadamski cesti.

O društvu:
Kinološko društvo ORF je prvo društvo v Sloveniji, ki organizira šolanje za retrieverje. V celoten program šolanja so vključeni vsi elementi poslušnosti:
– mala šola
– osnovna poslušnost (I. in II. stopnja)
– priprave na PNZ (preizkus naravnih zasnov za retrieverje)
– priprave na delovni izpit za retrieverje (working test).

Moje izkušnje:
Še preden se je naši družini konec aprila pridružil 3-mesečni Zlati prinašalec Giorgio sem vedela, da bova skupaj obiskovala tudi pasjo šolo. Ko sem videla letak o KD Orf, sem bila nemudoma odločena, da je to »najina« šola. Na prvo uro sem prišla brez kužka, ker še ni bil drugič cepljen ( to je tudi edini pogoj za vstop v malo šolo) in tam nas je ga. Barbara Dremelj seznanila z vsemi podrobnostmi o društvu in tudi o samem tečaju. Naročila nam je, kaj naj bo vedno z nami na tečaju, poleg psa seveda. ( 2 igrački zviti »klobasi« iz bombaža, primeren povodec, vrečke za iztrebke, priboljški za nagrado- briket oz. nekaj kar pes rad je,…) Učenje poteka brez vsakršne prisile in le z motivacijo. Posebej všeč mi je, ker se tudi v sklopu posamezne vaje ogromno pogovarjamo, tako o šolanju, cepljenjih, boleznih, možnih težavah in njihovih odpravljanjih doma, navajanju na kletko ali pesjak, kje se posamezna vaja uporablja, različne načine motivacije, o prehrani,…
Tečaj male šole je obsegal 10 ur, na koncu pa smo imeli tudi mali »društveni« izpit. V skupini je bilo 8 kužkov različnih pasem in podobnih starosti ( cca. 3-4 mesece). Osnova vsega šolanja je bilo pridobivanje kužkove pozornosti in učenje igre, ki je ključnega pomena v navezi pes-vodnik. Ga. Barbara je veliko pozornosti namenjala tudi socializaciji psa in odnosu pes-pes, kako ravnati ob srečanju z drugim psom ( vaja »pozdravi kužka«) Poleg tega smo se seveda naučili še osnovnih vaj poslušnosti: sedi, sedi in čakaj, odpoklic.
Zdaj sva z malo šolo ravno zaključila in že nadaljujeva z osnovnim šolanjem. Zelo me zanima tudi PNZ in Working test in če bo le mogoče, bova poizkusila tudi s tem.

Tečaj poteka v res čudovitem, mirnem okolju, na travniku, v bližini gozda in potoka, je časovno zelo prilagodljiv, možno pa je tudi individualno šolanje. Treninge smo imeli v vsakem vremenu, tudi v največjem nalivu. Trenutke slabega vremena smo izkoristili tudi tako, da je vsak tečajnik pripravil kratko predstavitev svoje pasme. ( Zlati prinašalec, Koker španjel, Nemški ovčar, Beagle,…)

Tečaja se tako jaz kot pes udeležujeva z velikim veseljem in v vsakem primeru bi še enkrat izbrala KD Orf.

Avtor: Alenka**