Iški vintgar

Splošno
Soteska Iški Vintgar se nahaja v Občini Ig in je zame eden izmed najlepših poti za sprehod. Kot že samo ime soteske pove, po vintgarju teče reka Iška. Le-ta je s svojim tokom oblikovala razgibano strugo ter ustvarila prodne sipine in številne prelepe tolmune. Je soteska v pravem pomenu, kajti ves čas se na vaši levi in desni, visoko v nebo, vzpenjajo strme skalnate stene. Soteska pa se lahko pohvali tudi z bujnim rastlinjem, ki poleg skalnatih sten, skrbi za senco in nižje temperature v poletnem času.iski2.jpg Zaradi omenjenih nižjih temperatur v poletnem času, je Iški Vintgar odlična točka za sprehode. Sprehajalna pot je dobro vidna in jo brez težav najdete, ko izstopite iz avtomobila na parkirišču. Če se odločite za sprehod, vas bo celo pot po levi strani spremljala reka Iška. In ko boste prišli do konca sprehajalne poti, vas bo tam čakal prelep kotiček za plavanje, piknik, poležavanje ali igranje. Kot nalašč pa je zraven prodnate plaže na voljo tudi globlji smaragdni tolmun.

Če pa se v vas skriva malo adrenalinske ali raziskovalne dušice in imate raje osamljene kotičke, potem jo lahko mahnete kar po strugi Iške navzgor. Ob poti boste srečali še lepše tolmune kot na začetku. Če boste dovolj vztrajni, boste po kakšni urici ali dve hoje prišli do
sotočja reke Iške in Zale. Odlična točka za malo drugačen piknik. Navzgor lahko hodite po mili volji, vendar bodite pripravljeni na zahteven teren (plezanje, hoja po vodi proti toku… itd.), zato se primerno obujte in opremite (gorski pohodni čevlji, planinske palice…itd).

Ob parkirišču, kjer se začne sprehajalna pot, se nahaja tudi gostilna z veliko teraso, kjer se lahko okrepčate pa tudi proti vašim kosmatincem ne bodo nič imeli (na zunanji terasi – za notranjost pa žal ni podatkov).

Opis poti
iski3.jpgSama sprehajalna pot ni zahtevna in je primerna za vsakogar (tudi za majhne otroke), ker je večinoma časa položna. Hoja do konca sprehajalne poti traja približno 20 minut.

Nadaljevanje poti po strugi reke Iške pa zahteva malo več kondicije kot sama sprehajalna pot ter tudi boljšo opremljenost. Prav tako morate biti previdni, kajti skale in korenine, po katerih hodite, so lahko spolzke ter posledično nevarne.

Opombe
Reka Iška je v času padavin (nalivov) deroča reka, zato takrat ne priporočam ogleda same soteske.

Če si želite več miru, potem Iški vintgar obiščite v dopoldanskih urah (najbolje med tednom), kajti med vikendi je tam ogromno število sprehajalcev in ljudi željnih oddiha. Zato bodite takrat tudi pozorni na svojega kosmatinca (če ga imate s seboj) – najbolje je, da je na povodcu.

iski1.jpgČe se odločite za raziskovanje struge Iške (in jo mahnete od sprehajalne poti naprej) bodite pozorni na zahteven teren. Prav tako pazite pri skakanju v tolmune, kajti pri nekaterih se v temno zelenih globočinah skrivajo zahrbtne skale (preizkušeno na lastnih nogah). So pa tolmuni, višje od konca sprehajalne poti, resnično lepi in vredni ogleda ter čofotanja.

Iz parkirišča, kjer se začne sprehajalna pot, imate tudi markirane poti na nekaj bližnjih vrhov.

V poletnem času se v Iškem Vintgarju izvaja pobiranje parkirnine, ki je lansko leto znašala 500 tolarjev (za letošnje poletje pa žal še ni podatka). Vendar se za celodnevni izlet več kot splača.

Kako do tja?
Iški Vintgar je od Ljubljane oddaljen približno 20 kilometrov. Če greste po obvoznici, zapeljite na izvoz Ig in se držite smerokazov za Ig. Ko boste enkrat prišli do tja, glejte za smerokaze Iški Vintgar. Od samega kraja Ig, ta soteska ni daleč – nekaj kilometrov in tudi vsak domačin vas bo znal napotiti.

Naše mnenje
iski4.jpgKot je bilo že prej omenjeno je zame Iški Vintgar eden izmed najlepših sprehodov. Lahko je kratek (samo po sprehajalni poti) ali pa zahtevnejši in daljši. Kakor komu paše. Sami smo se večkrat lotili raziskovanja struge Iške in Zale, ki sta naravnost prelepi. Vendar previdnost resnično ni odveč. Prav tako vedite, da je voda v Iškem Vintgarju celo leto hladna, tako da, če vas rado zebe, tam verjetno ne boste zaplavali. Je pa kljub temu prijetna osvežitev v vročih poletnih dneh za nas in naše pasje ljubljenčke.

Tekst in slike: Mojca (scythe)