Kako izbrati mladiča?

Kako najti mladiča?
Radi bi imeli psa, izbrali ste si pasmo, ki vam odgovarja in vam je všeč – kako naprej?
Pozanimajte se čim bolj o izbrani pasmi in o dednih boleznih te pasme, ter karakterju.
Pozanimajte se pri ustreznem društvu za vzrejo izbrane pasme in povprašajte o včlanjenih vzrediteljih in vzrediteljih s prijavljenimi legli.
Kupite kakšno revijo o psih, saj so v njih večkrat objavljene podrobnosti o pasjih razstavah in imena vzrediteljev – tako imate kje začeti povpraševati in raziskovati.
Pojdite na pasje razstave, dobite občutek za pasmo in se pogovarjajte z vzreditelji in se z njimi pogovorite o morebitnih težavah in potrebah določene pasme.
Strogo se izogibajte prodajalcem z malimi živalmi in preprodajalcem mladičev, saj ti običajno kupujejo mladiče kjerkoli, velikokrat pri rejcih brez vzrejnih dovoljenj, ki imajo preveč psic v neprimernih življenjskih razmerah. Velikokrat se zgodi, da so ti mladiči že bolni, saj so prepotovali velike razdalje in mogoče celo ni bilo za njih poskrbljeno, kot bi bilo potrebno.

Nikakor ne kupujte psa po trenutnem nagibu oziroma brezglavo, saj se lahko zelo uštejete.

Če boste ravnali vsaj okvirno po teh napotkih, bo izbrani pes vaš družabnik in član družinetaj4t3.jpg najmanj naslednjih deset let – torej je vreden vsega truda. Poleg vsega se boste izognili morebitnim vedenjskim in zdravstvenim težavam. Pes pa bo pravi predstavnik svoje pasme in ne nek približek.Ko ste s poizvedovanjem prišli do vzreditelja, ki vam je pripravljen prodati mladička izbrane pasme in spola, se morate dogovoriti za ogled legla in si iz legla izbrati psička. Mnogi dobri vzreditelji bodo izprašali tudi vas o vašem življenskem stilu in o vaših navadah, pa tudi o tem kje bo mladiček bival in kakšne pogoje za kvalitetno življenje bo imel.

Kako izbrati pravega mladiča iz legla?
Opazujte mladiče v igri in jih glejte kako se vedejo med seboj in kako reagirajo na vas. Vedeti morate, da je mladič, ki trdno spi, verjetno pred kratkim nehal tekati naokrog in se igrati in sedaj počiva. Mladički živahno skačejo le kratek čas, saj se hitro utrudijo. Zlahka pa opazite karakter psa.
Kakšnega mladiča bi radi imeli lahko tudi poveste vzreditelju in vam bo on pomagal izbrati pravega za vas – ali hočete bolj mirnega, ki bi sam prišel do vas, da bi ga božali in ljubkovali ali pa hočete takega, ki bi poskrbel sam zase in ki je tak, da skoči iz škatle, da vidi kaj se dogaja.

Ne jemljite drznejših mladičev čuvajskih pasem, če nimate že veliko izkušenj in če niste popolnoma prepričani, da jih boste znali obvladati, saj bi kasneje lahko imeli težave, ker vas nebi hotel priznati za gospodarja in bi želel nadvladati nad vami in si vas podrediti.
Prav tako pa ne jemljite plašnih mladičev čuvajskih pasem, saj lahko ko odrastejo postanejo nezaupljivi in agresivni zaradi živčnosti.

Poleg vsega tega pa morate še prepoznati mladiča, ki je zdrav.

Kakšen je zdrav mladič:

– Oči morajo biti svetle in živahne, brez izcedka in mrene.
– Koža in uhlji morajo biti čisti in prijetnega vonja.
– Preverite ali so iztrebki v pesjaku trdne oblike.
– Preverite zobke – ali so pravilno postavljeni in ali ima mladič za svojo starost pravšnje število zobkov.
– Če ste si izbrali samčka, preverite ali ima oba testitisa.
– Preverite ali je telo skladno, pomagalo vam bo, če ste si prej ogledali odrasle pse iste pasme, da boste tako lahko ločili med pretankimi kostmi in normalnimi kostmi mladega psa.
– Zdrav mladič je pogosto težji kot je videti, vendar ne sme biti predebel.
Veliko uspeha pri izbiranju in nakupu vašega novega člana.

Vir:
knjiga Vaš pes, David Taylor

Avtor: Tina (Taj)
Izbira mladiča na podlagi značajskih lastnosti

Pri izbiri mladičev si lahko pomagamo z različnimi testi, na podlagi katerih je mogoče precej natančno oceniti značajske lastnosti. Eden izmed njih je t.i. Campbellov test, ki ga lahko izvedemo pri izbiri 5-7 tednov starih mladičev.

Vrste preizkusov:

1. Socialna privlačnost
Mladiča postavimo v mehko izbrani prostor. Oddaljimo se kakšen meter v nasprotno smer našega prihoda. Pokleknemo in nalahno plosknemo, da pritegnemo pozornost psička. Opazujemo, če ge proti nam, ima pri tem privzdignjen ali spuščen rep oz. ali se sploh premika. To odkriva stopnjo njegovega socialnega občutka, zaupanja ali nezaupanja.

Odziv mladiča:
a. Pride lahkotno, z dvignjenim repom, poskakuje, grize v našo roko.
b. Pride lahkotno, z dvignjenim repom in zamahuje s tačko proti roki.
c. Pride lahkotno, vendar s spuščenim repom.
d. Pride z obotavljanjem.
e. Sploh ne pride.

2. Sledenje človeku
Postavimo se pokonci ob mladiču in se pričnemo oddaljevati z normalnim korakom. Videli bomo, ali nam je mladič sposoben slediti. Če se ne premika, je lahko zelo neodvisen. V tem primeru preizkus ponovimo, daj je mogoče, da nas ni opazil.

Odziv mladiča:
a. Sledi z lahkoto, z dvignjenim repo, pri čemer poskuša gristi noge.
b. Lahkotno sledi z dvignjenim repom in hodi ob nogah.
c. Sledi lahkotno, s spuščenim repom.
d. Hodi obotavljajoče, s spuščenim repom.
e. Ne sledi ali pa se oddaljuje.

3. Prisila
Mladiča poležemo na tla in ga počasi obrnemo na hrbet. V takšnem položaju ga z roko držimo približno 30 sekund. Njegove reakcije obrambe ali sprejetja kažejo težnjo sprejetja fizične ali socialne nadvlade.

Odziv mladiča:
a. Bori se krepko, se otepa in grize.
b. Bori se krepko.
c. Nekaj časa se otepa, nato odneha.
d. Se ne premika, liže roke.

4. Socialna dominanca
Mladiča položimo na tla in ga nežno božajmo. Začnimo pri glavi in ga božajmo proti hrbtu. Njegovo vedenje izraža sprejemanje ali odklanjanje socialne prevlade. Če je mladič zelo dominanten, se skuša zoperstaviti, skoči v nas, grize, renči. Če je neodvisen, poskuša oditi.

Odziv mladiča:
a. Skoči, udarja s šapo, grize in renči.
b. Skoči, udarja s šapo.
c. Zvija svoje telo in liže roke.
d. Prevali se na hrbet, liže roke.
e. Oddalji se in se ne vrača.

5. Dominanca pri dvigu
Mladiča narahlo dvignemo od tal, pri čemer ga s prekrižanimi dlanmi držimo pod trebuhom. V tem položaju ga držimo 30 sekund, pri čemer mladič nad svojim telesom nima nikakršne kontrole. Prepuščen nam je v milost in nemilost. Po reakcijah lahko razberemo sprejemanje ali zavračanje naše prevlade.

Odziv mladiča:
a. Bori se energično, grize in renči.
b. Krepko se brani.
c. Nekaj časa se brani, nato se pomiri in liže roke.
d. Ne brani se in liže roke.

 

Rezultati testa

1. Dva ali več A, z dodatki B
Mladič reagira agresivno in grize, če delamo z njim neprijazno. Takšnega mladiča ni priporočljivo dati v okolje, kjer živijo majhni otroci ali pa starejše osebe. Potrebuje mirno okolje, navzočnost odraslih. Vzgajati ga je potrebno potrpežljivo in dosledno, vendar brez fizičnega kaznovanja.

2. Trije B ali več
Mladič kaže tendenco k zmerni dominaciji in zaupanju, zaradi česar tudi šolanje ne bo težko; ni pa primeren za okolje z majhnimi otroki.

3. Trije C ali več
Mladič se lahko prilagodi vsakršnemu okolju, primeren je tudi za otroke in starejše osebe.

4. Dva D ali več, skupaj z enim ali več E
Običajno gre za značajsko zelo ˝mehkega˝ psa. Zato moramo biti pri socializaciji, vzgoji in šolanju zelo previdni, saj ga že z nekoliko bolj izraženo grobostjo psihično uničimo.

5. Prisotni so odzivi A in E
Test moramo v celoti ponoviti.

Vir: Skripta za program veterinarski tehnik 

Avtor: Helena (SrčicaRubi)