Zgodnja sterilizacija/kastracija

pupa t. · 100692

Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #150 : 15 Julij 2010, 18:06:19
Knjiga Drevo janičarjev prav lepo opisuje občutke moškega kastrata do žensk in ja, lahko dela običajne posteljne zadeve, le v kakšno posebno zadovoljstvo mu ni :)

Je pa moj kastrat prvi pred obema nekastratoma v vrsti pri gonečkah, jih v sekundi naskoči (druga dva nimata pojma kje začeti), če pa bi končal pa ne vem, ker sem preventivno vmes stopila :) Je pa res, da je v naslednjem trenutku popolnoma ok, medtem ko druga dva rabita svoj čas, kakšne pol urce :) tudi prej jih zavoha in zna narediti celo štalo na tekmi in se dreti čez cel parkur, če je tam stacionirana gonečka, pa je bil kastriran pri 7 mesecih  ::)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #151 : 15 Julij 2010, 18:49:32
Pa ne smemo pozabiti razlik med biki in voli, ki so kastrati. Voli so čisto druge konstitucije, večji prirastek mesa, krotki, rezalo se jih je prav za delovno živino, da so vlekli vozove. Za delovnega psa pa res ne vem, zakaj bi hotela čim bolj krotkega.



Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #152 : 15 Julij 2010, 19:13:51
Za delovnega psa pa res ne vem, zakaj bi hotela čim bolj krotkega.
Ja, ker vole/bike in konje pa res lahko primerjamo s psi, ane :) Koliko delovnih psov v moji pasmi poznam pa so S/K... ::) Kot da kastriran pes pa kar naenkrat postane totalno drugačen, len, nezainteresiran, "krotek"... Jao kakšne nesmisle bom še prebrala. Moj je ohranil povsem isti karakter, če ne bi imel tako zjeb*ne konstrukcije bi lahko z njim delala karkoli praktično, ker ima zelo izrazit plenski nagon, je igriv, nor na igrače, pripravljen it na konec sveta za žogo, v dobri kondiciji...  ::) Pa kaj čem, če pa šteparjem psov tipa bull dol visi za konstrukcijo psov, ki jih parijo med seboj, je pač malo pokrivljen pa ga raje ne obremenjujem preveč.  :) Ampak, da bi ga pa kastracija ovirala pri čemerkoli, ga pa ne, v bistvu ne vem od kje ljudem sploh ideja, da je kastriran pes neuporaben za delo  ::)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #153 : 15 Julij 2010, 19:18:08
Šapa, pejt malo nazaj pa preberi poste drugih, ki s psi delajo zelo resno. Vole sem jaz dodala kot dodatek. In ja, vole in pse lahko primerjamo v tem, če so oboji kastrirani.
Ne primerjam pa goveda in psov.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #154 : 15 Julij 2010, 20:34:59
Joj felina, zakaj ga pa nisi pustila, saj ni nobene škode! >:D


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #155 : 15 Julij 2010, 22:38:53
Meni je npr najbolj zanimivo to,da je pes pes. Najraje imam prave pse, take s polnim katarkterjem in naravnimi reakcijami, polnimi nagoni. Zanima me živet z živaljo (ne z igračko) in zanima me kako deluje žival te vrste. In za to rabim popolno žival, ne nekaj "obrezanega". In če hočem izvedeti kako kaj deluje (šolanje, okolje, itd) izvem to samo,če poznam delovanje v vseh razpoloženjih, nihanjih, okoljih in razvojnih fazah.
zato npr ne bom nikoli imela psa iz zavetišča- ker ne dajo izbire ampak moraš sledit njihovi filozofiji.

Uzete besede z jezika :)

Ampak poglej jih ti piške.............one bi nam ob pogledu na lepo ritko kar jajca porezale :o >:( .........................in potem bi doma imele pridnega evnuha, ki bi pot pretvezo sodobnega "feminizma" pral babam gate ;D in svojo ritko grel celo življenje pri mamicah...................... ...jih postaja vse preveč takih tudi brez "objajčenja" ;D

Pustimo stat; sem prepričan, da se psu, samcu s kastracijo spremeni tudi karakter..............in še kaj drugega. Pri psicah bi bilo to, tudi z medicinskega stališča manj možno.
Zanimivo je tudi koliko lastnikov psov se odloča za psice; večina...........in to samo zaradi nekih neumnih (največkrat Ameriških, tujih) "propagandnih gradiv". Psice so za mene še bolj "favlaste" in "problematične" kot psi; skratka babe kot babe (malo sarkazma mora biti ;D ........je pa v vsakemu tudi kanček resnice ;))

Glede lovskih psov; poznam dve sterelizirani "gonički", ki odlično opravljata svoje delo. Res pa je, da ne poznam nobenega kastriranega lovskega psa, samca (najraje, da so tudi taki).



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #156 : 16 Julij 2010, 08:42:03
Ti to jemlješ kot feminizem :D
Jaz pa temu pravim. Taktika :D

Psa goni 365 dni 24/7... s četrto prestavo .. ko pridejo dnevi, ko se psica goni, preklopi v drugo+reduktor vklopi
In takrat  je pereča tema" objajcanje psa"...
Najprej je izpad...potem užajenost, grožnje
Sledi akcija reakcija" bes v meni" ...  pod Pretvezo" ti pa tvoj pes"
In potem kompromis.
Ko pridem domov , cunje oprane in obešene, pospravljeno po bajti...trava pokošena...  če se fejst nakuham, me še celo južna čaka.

No potem pa rečem... "ajde naj vama bo... mejta jajca.  >:D
A je to feminizem :P
... meni ni no...... ;D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #157 : 16 Julij 2010, 08:58:02
..................skratka, ostanejo na mestu ;D ;)

Tudi iz tega se da kaj pasjega potegnit :)



enaNika

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #158 : 16 Julij 2010, 15:05:36
Nisem še vsega prebrala, sem šele na 3. strani, bom pa odgovorila na 1 vprašanje in 1 trditev iz začetka teme.

1. Nekdo je spraševal po starih časih. Ne vem, če so 25 let nazaj dovolj "stari časi" za podajo ocene, ampak recimo, da ja. Življenje ketnarjev je bilo res razmeroma kratko. Celo to, da smo pri naših dopustniških sosedih vsako leto (ali vsaj vsako drugo) videvali novega psa za hišo. Pa ne verjamem, da se je do zdaj ta del (življenje ketnarjev namreč) kaj bistveno spremenil. Dejstvo pa je, da se je instant hrana takrat šele začela pojavljati, če sploh, in je veljala za nekakšno eksotiko. In dejstvo je, da so navadni družinski psi (in mačke) dočakali čisto normalno starost (15, 18 let koker španjela npr., 9 let bokserka,  8, 22, 15, 17... mačke...). Kuhalo se je "standard" - za pse 1/3 do 1/2 mesa, plus razno; za mačke pa meso in drobovina. Steriliziralo / kastriralo se ni. Tudi to je bila takrat eksotika. Nekih jakih veterinarskih posegov pa tudi nimam v spominu. Ledvični kamen pri psici, zobni poseg pri psu, kaki prehlad pri mačkah; pa pri drugi psici odstranitev maščobne bule, in to bi bilo to.

2. O karakterju v zvezi s S / K si sploh ne bi upala soditi. Naša bokserja (psica in pes) sta se začela približno odraslo obnašati nekje pri 8 letih. Mamini kokri pa bistveno prej. Ta kurent, ki ga imam zdaj, je star dobra 3 leta, pa otročji do nezavesti. In hočejo slučajni mimoidoči okrog past, ko jim povem starost. Ker vsak, ampak čisto vsak, vpraša, ali je še mlad. Pa noben od njih ni (bil) S/K, ker to prakticiramo samo zadnje generacije pri mačkah.

In navezanost. Po mojih izkušnjah je (tudi pretirana) navezanost bolj posledica tega, da psu ponudiš nekaj, kar se mu zdi življenjski cilj. Bokserko smo posvojili pri 2 letih. Pa nič posebnega nismo počeli z njo, samo dovolili smo ji, da se igra z malim otrokom. In smo jo "kupili" od tistega dne do konca življenja. Odkar imam Črta (leto in pol), še nisem šla sama iz enega prostora v drugega. In spet, kar smo mu ponudili, je bivanje z ljudmi, vsaj velik del dneva, pa da se z njim na kakršenkoli način ukvarja (je vseeno, ali je šola, ali čohanje za ušesom). Meni nič posebnega, ampak očitno njemu se pa zdi...

Pri nobenem psu/psici do zdaj se mi S/K ni zdela niti potrebna, niti smiselna. Pri tem zdajšnjem sem pa res razmišljala v tej smeri. Ampak glede na vse prebrano nobene od njegovih "napak" ne povezujem direktno s hormoni, in zato do zdaj še nisem.


Zdaj grem pa naprej brat....  ::)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #159 : 16 Julij 2010, 16:23:45
25 let nazaj je glih dovolj dolgo, da so veterinarji že bili, pa cepiva se je dalo kupiti in tudi brikete smo začeli kupovati nekako takrat. Še deset let več nazaj....je bila pa ena ženska na vasi, ki si je omislila kastriranega mačka in psa prava  posebnost. Mulci od blizu in daleč so hodili gledat tisto čudo od kastriranega psa in mačka. Se je pa revežema res že od daleč poznalo - o kakšni dijetni hrani in podobnem seveda noben pojma ni imel - maček za tiste čase ogromen za dva navadna, debel, koža s trebuha se mu je vlekla skoraj po tleh. Pes je bil pa žakel na dolgih tankih tačkah. Vsesplošno mnenje je bilo, da je ženska malo premaknjena, živali pa večja reveža kot najbolj sestradani ketnarji. 


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #160 : 18 Julij 2010, 15:18:28
En zanimiv link:
http://www.gpmcf.org/respectovaries.html

Avtor ugotavlja jasno povezavo med zelo dolgo življensko dobo in prisotnostjo ovarijev. Psice, kastrirane pred 6 letom starosti so imele manjšo možnost, da dočakajo nadpovprečno starost.

Citiraj
Our provocative findings in Aging Cell mean that it’s time to re-think the notion that taking away ovaries has no significant downside to a dog’s healthy longevity. Perhaps it would help us if we thought of lifetime ovary exposure as information — information that instructs the organism. Just how long and how healthy a female lives reflects what her cells, tissues, and organs thought they heard from the message received. Of course in biology, there is no single message but a symphony of messages, enabling each individual to successfully respond to environmental challenges. Our findings suggest that ovaries orchestrate that symphony. Taking away ovaries in early or mid-life makes for muddled information, less than perfect music

Se sklada z mojimi opažanji: naše tastare psice so imele pogosto težave z maternico. Ko mi je že ravno postajalo rahlo žal, da ena taka psica ni bila kastrirana, sem se pa spomnila, da take starosti, kot so jo dosegale naše cele psice ni dočakala niti ena kastrirana od znancev in prijateljev.  (17+ za goldna ali samojeda recimo)


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #161 : 19 Julij 2010, 08:40:25
En zanimiv link:
http://www.gpmcf.org/respectovaries.html

Avtor ugotavlja jasno povezavo med zelo dolgo življensko dobo in prisotnostjo ovarijev. Psice, kastrirane pred 6 letom starosti so imele manjšo možnost, da dočakajo nadpovprečno starost.

Se sklada z mojimi opažanji: naše tastare psice so imele pogosto težave z maternico. Ko mi je že ravno postajalo rahlo žal, da ena taka psica ni bila kastrirana, sem se pa spomnila, da take starosti, kot so jo dosegale naše cele psice ni dočakala niti ena kastrirana od znancev in prijateljev.  (17+ za goldna ali samojeda recimo)

Lanabela, thanx a lot za zale link.  :)   

Kristinca & Florinca


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #162 : 19 Julij 2010, 08:48:56
En zanimiv link:
http://www.gpmcf.org/respectovaries.html

Avtor ugotavlja jasno povezavo med zelo dolgo življensko dobo in prisotnostjo ovarijev. Psice, kastrirane pred 6 letom starosti so imele manjšo možnost, da dočakajo nadpovprečno starost.

Se sklada z mojimi opažanji: naše tastare psice so imele pogosto težave z maternico. Ko mi je že ravno postajalo rahlo žal, da ena taka psica ni bila kastrirana, sem se pa spomnila, da take starosti, kot so jo dosegale naše cele psice ni dočakala niti ena kastrirana od znancev in prijateljev.  (17+ za goldna ali samojeda recimo)

ja ampak kdo si paželi imet psa 17 let starega?
Življenje psa po 12 letu so itak sami problemi- tako kot gonitve  :-X.
Se pravi ,da se imaš dvojno terno S/K  :D. Ne samo,da se znebiš problemov zaradi hormonov, znebiš se itsočasno še problemov 5 let življenja s starim neuporabnim psom  ;).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #163 : 19 Julij 2010, 09:22:49
deteljica, če imaš psa za delo, potem imaš prav. Drugače pa jaz ne bi imela nič proti 17 letom.  ;)

Kristinca & Florinca


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #164 : 19 Julij 2010, 09:39:23
deteljica, če imaš psa za delo, potem imaš prav. Drugače pa jaz ne bi imela nič proti 17 letom.  ;)
jaz tudi nimam nič proti, nasprotno.
To je bil sarkazem  :P Itak S/K predvsem tisti, ki psov nimajo za delo  ;)
sicer pa se te ugotovitve ujemajo z mojimi predvidevanji o vplivu hormonov na zdravljenje poškodb in regeneracijsko sposobnost na splošno  8). In seveda z mojo filozofojo, da nič kar naj bi organizem naravno imel ni tam brez razloga in da nobeneo stanje hormonov ne more bit boljše od naravnega  ;).
Torej ostajam pri mnenju da S/K seveda ja , če je za to utemeljen razlog, ne pa kar na pamet, na povprek in za vsako ceno.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #165 : 19 Julij 2010, 10:45:07
Ok eno vprašanje.... sej vem da so "kumarce" tale čas.... samo me pa vseeno zanima. :P

Ko že ravno govorimo o psih( ne psicah) in tisti starosti kao nadpovprečni...
In recimo pes nad 10 let
( sedaj če uno velja 1 človeško je 7 pasjih)

Razen Hugh Hefnerja... jaz bolj mal aktivnih 70 letnikov poznam...( pa recimo, da še ta more "taplavo" požvečit, da lahko)

 me pa zanima kako je to potem pri psih... a mu nad 10 let nič ne upade ... al kako ;D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #166 : 19 Julij 2010, 10:53:42
Damayanti mojemu ni nič dol padlo (12) ko so goneče psice na dosegu bi on rade volje poskrbel za njihove težave  ::) >:D takrat ga ne boli nič drugač je pa bogi  ::) :D >:D


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #167 : 19 Julij 2010, 11:00:29
Mogoče pa pomisli,da je takrat zadnjič, :o  pa da vse od sebe,čeprav se po s.x terapiji še pet dni pobira. :P ;)
Tjaša



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #168 : 19 Julij 2010, 11:02:11
Citiraj
ja ampak kdo si paželi imet psa 17 let starega?

Če je do 15 leta povsem zdrav, potem se kar splača,  - razen če jih imaš za vzrejo seveda, potem je hudo neekonomično psico še 9 let po zadnjem leglu vzdrževati.

Citiraj
me pa zanima kako je to potem pri psih... a mu nad 10 let nič ne upade

Duh bi, a telo ne zmore vedno....smo pa pri nas enkrat parili z 12 let starim samcem in je bilo BP, enkrat pa smo poskusili z enajstletnikom, on bi, pa je bila psica muhasta in se je prehitro utrudil. Je pa zato takoj naslednji dan namazal sosedovo gonečko, ko se mu je ravno pod nos postavila.
Psice pa ne mine prav nič, prej obratno. Naša trinajstletnica se je letos zelo vztrajno nastavljala evnuhu, kolikokrat jima je uspelo sploh nisem štela.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #169 : 19 Julij 2010, 11:14:49
Razen Hugh Hefnerja... jaz bolj mal aktivnih 70 letnikov poznam...( pa recimo, da še ta more "taplavo" požvečit, da lahko)

 me pa zanima kako je to potem pri psih... a mu nad 10 let nič ne upade ... al kako ;D

ja s kolk nad 70 letniki si pa probala (razen z Hughom  :D ) , da to tako suvereno trdiš ?

Strejšim osebkom nič ne upade, če so zdravi in v kondiciji sevda  ;)
Oz upade jim samo gostota in uporabnost materiala zato se splača za stare plemenjake dat pregledat spermo preden se pelješ 1500 km ( v kraje kjer nimajo strasrtnih omejitev vzrejnih dovoljenj za plemenjake seveda).
kar pa se drugih uporab tiče- moji ne S/K so bili  tekmovalno uporabni do polnega 12 leta (za rally še dalj), s tem da dejansko po 10 letu se opazi na hitrosti in elastičnosti,da se jim "rok uporabe izteka". Mislim, da je bil najstarejši pes na agiilty svetovnih tudi okol 12 let star(in iz države,kjer je masa psov v kvalifikacijah).
Tule imaš npr posnetek ene (ne S/K, seveda)  12 letne psice, ki bo zagotovo še nekaj let na tekmovalni sceni , pol pa prištej še ne 3 leta kolikor traja povprečno zadnja faza staranja ;)

http://www.youtube.com/watch?v=qHK1i_E5nB4

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #170 : 19 Julij 2010, 12:01:52
ja s kolk nad 70 letniki si pa probala (razen z Hughom  :D ) , da to tako suvereno trdiš ?



nobenga :-[...( pa me nekako tud nima da bi ga :D.... tud Hugha ne bi... "ni štapom  >:D")

Sej ... ubistvu ne sprašujem, sedaj zato da bi moj pes katero zaplodu.... bolj v tem smislu, da ga bo ta njegova" gajstnost" minila...in če ga bo- kdaj ga bo.... :D


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48

damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #172 : 19 Julij 2010, 15:39:29
...to se pravi  un pregovor velja( pri vseh ne samo psih :o)

"ku*bir se spreobrne- ko se v grob zvrne"

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #173 : 13 Avgust 2010, 13:44:22
No kastracija je za nami, smo uspešno prestali... me pa zanima če se bodo pri moji 12 letni "starini" pokazale kake določene spremembe, recimo da jih "napoleonov" kompleks ne bi več toliko dajal ali pa je njegov vedenjski vzorec že zabetoniran in kastracija ne bo imela niti najmanšega vpliva.


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #174 : 13 Avgust 2010, 14:26:57
Odvisno. Nekja je hormonsko pogojeno, nekaj je pa pridobljen/priucen, skratka ustaljen vzorec vedenja, ki je vezan tudi na karakter. Kar se tice interakcij z drugimi samci jaz ne bi pricakovala prevec pozitivnih sprememb. Ce pa bodo, se jih pa pac razveselis  ;D

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #175 : 13 Avgust 2010, 14:31:07
Citiraj
Ce pa bodo, se jih pa pac razveselis  Grin

Na tole sem upala, bi bla že z minimalcem zadovoljna ampak bomo tudi tko preživeli če smo že teh 12 bomo pa še naslednjih  :D ;) Sem bila pa malce presenečena... sem pričakovala da bo spodaj čisto brez, sicer polnila ni več so ostale sam vrečke :D


bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #176 : 13 Avgust 2010, 14:35:22
Satinka, jaz sem mamo skoraj obtožila, da se mi je zlagala in Katota ni peljala na kastracijo.  :D :D Sploh ni bilo videti, da jih nima več. So pa vrečke splahnele nekje v roku 1 meseca. Zdaj jih skoraj ni več.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #177 : 13 Avgust 2010, 14:35:34
Te vrecke bodo pocasi izginile, vsaj pri mojem so bile vidne se kaksen mesec, zdej pa cist nic vec :)

sva pisali hkrati ;)

battito animale


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #178 : 13 Avgust 2010, 14:44:59
Sicer sem tudi jaz opazla da so se malce skrčla, jah no kar bo pa bo, nazaj več jih ne bo  >:D :o


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #179 : 14 Avgust 2010, 15:42:53
Long-Term Health Risks and Benefits Associated with Spay / Neuter in Dogs - http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
Non-reproductive Effects of Spaying and Neuteringon Behavior in  Dogs - http://www.acc-d.org/2006%20Symposium%20Docs/Duffy2.pdf
Determining the optimal age for gonadectomy of dogs and cats - http://avmajournals.avma.org/doi/pdf/10.2460/javma.231.11.1665