Zgodnja sterilizacija/kastracija

pupa t. · 100110

damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #90 : 14 Julij 2010, 16:18:09
 :D :D :D da ga dam ....sliko Damča v mojih premajhnih kopalkah  s celega  na net. Me bo kdo v kakšno ustanovo napotil :-[ :-[
Enkrat mi je na dvorišče tak ušel ... sem mislila , da bomo imeli pogreb pri sosedovih( sosedovemu tastaremu so skorej, da oči iz jamc ven padle)Potem me je pa še cel mesec čudno gledal
Res je tak kot Borat... samo da  barva ni rumena-in da je na hrbtni strani sprednji del  :D
Pa to  mu jih zato na rit navlečem, ker kot je bilo že navedeno... da se kao zadrži...pa potem prostata trpi... (no naš ga ne zadrži... tud če v prazno.... potem boljš kopalke  v stroj vržt ...  upam , da veš kaj hočem povedat)
Za Dino kupim navadne gate bombažne- zato da jih lahko perem ( une taotroške od 3-5 let in jim luknjo za rep ven izrežem , pa  dnevni higijenski vložek not- pa na rit...) To za takrat ko smo notri... da  mi ne dela fleke po kavču... narazen morata bit pa še vseeno...ker ji un " borat ::)" non stop tja v rit" žnara " ovohuje in olizuje

Smo pa mi tudi že bili, ravno v času gonje na morju. Pa ni bilo panike...pač jih boš ločevala enkrat enega s povodca drugič drugega...
našega morje in plavanje tolk zmatra , da še na Kur*arijo pozabi... pa tud morje in voda tasvoje naredi - sploh glede vonja .... vsaj jaz imam tak občutek....
malo popaziš.. da nista ravno nekje skupaj in sama pa bo ok. ;)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #91 : 14 Julij 2010, 16:38:10
Se slikco psa v kopalkah bi ;)



Glede tollerjev: v Sloveniji jih ni veliko, tudi niso stevilcno tako zastopani kot kaksna popularna pasma (kar ima svoj plus), koliko jih je na svetu ne vem (za svojo pasmo vem, da mi odgovarja in ker je ze skoraj 2x izumrla imam v mislih glede S tudi, koliko skode naredim s S..., ker res ne zelim, da takih psov vec ne bi bilo). Je pa se ena super stvar in tj. da jih steparji v Sloveniji se nimajo pod svojim okriljem. Tu je potrebno krmariti ravno prav.


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #92 : 14 Julij 2010, 16:40:12
Hahaha, hvala za slikco, čeprav tole poznam  :) Pa hvala za info tudi, bomo tud mi tko nekak naredil. Ja, saj hlačke rabi tud tamala za doma, ker bo drugče postla vsa popackana in še Lum sploh ne dvigne pol nosa s tal in hoče skoz lizat  ::) Trenutno ima Dali gor ene moje stare črne in zgleda prav hot  :P Bomo našli še za Luma kej zanimivga  :)  

Mi je pa po eni strani morje všeč, ker bosta res bolj zmatrana kot doma in bo šlo mogoče lažje mim. Na štriku morta bit pa tko in tko skoz razen v vodi  :) Edin jezna sem, ker bojo zgleda lih tanajbolj fini dnevi, ko bomo dol  ::)



sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #93 : 14 Julij 2010, 16:53:24
barbara10: glede tollerjev (ali pa katerekoli pasme, da ne bo pomote) v Slo (in drugje)... mal je pa treba bit kritičen in ne parit čisto vsakega psa samo zato, ker je pasma skoraj izumrla ::)



oby

  • Gost
Odgovori #94 : 14 Julij 2010, 16:59:27
(Maja z obyjevega računa, spet  :-[)

Nisem brala vsega, ker nimam časa, oglašam pa se, ker mi je pupa t. poslala link s prošnjo med vrsticami, da kaj napišem. Sem namreč pristaš S/K, če ima nekdo psa v namene, v kakršne jih imam sama; in tu sva si s pupo t. blizu. Pa me ne motijo ne dlake ne fleki od krvavitev ne to, da je treba psico/psa bolj paziti ali da samec teži. Ne gre torej za komotne razloge in tudi ne nameravam filozofirati o metafizičnih razlogih za ali proti. Moja psička je bila sterilizirana pred prvo gonitvijo in z današnjega stališča lahko rečem, da bodo S/K tudi vsi moji naslednji psi. Tako je tudi mnenje mojih vzrediteljic, ki se ne bojijo konkurence ipd., ampak imajo večdesetletne izkušnje s kastrati, ki so pri delu bolj konstantni, imajo manj nihanj v zanesljivosti in ja, ostanejo bistveno bolj otročji, ker niso nikdar dozoreli. Meni je to pač plus, ker mi je všeč tak pes, zato sem psico dala sterilizirati v trenutku, ko je bilo razmerje hormonov takšno, da mi je bilo všeč. In točno taka je ostala in točno taka mi je všeč. Ljudje imamo pse v različne namene in ker S/K pač nista nekaj nehumanega, daleč od tega, ju jemljem za nekaj, kar ni bav-bav ali človekov poseg v naravo. Navsezadnje smo se tudi mnogi ljudje zavestno odločili za kaj takega pri nas samih; humani posegi so seveda drugačni, ampak na neki bazični ravni pa govorimo o istih stvareh.

Skratka, jaz sem za zgodnjo S/K, moje vzrediteljice tudi, doživela sem same karakterne pluse (sprememba tipa dlake in razni plus ali minus zdravstveni razlogi mi tu sploh niso faktor), koliko sem s tem spremenila psa, me niti ne zanima, ker mi je tak pes, kot ga imam, idealen pes za delo, sobivanje, živjenje. In mislim, da se ima tudi pes luštno in fletno z mano. Doživela sem psa, ki ga je trgalo zaradi razdvojenosti med nagoni in absolutno poslušnostjo; ker se je odločil za poslušnost meni (ne da bi jaz to od njega zahtevala), je bil psihično vidno razrvan, razvijati so se pričele tudi bolezni. Ljudje še o svojih hormonih malo vemo, kaj šele o živalskih. Skratka, brez kančka slabe vesti sem za. Vse na svetu je relativno in vsi se odločamo tako, kot v nekem trenutku menimo, da je ok. Kot stokrat rečeno v mnogih kontekstih - ni dobrih ali slabih odločitev, v življenju so samo posledice. In na podlagih posledic/izkušenj, se pač ljudje odločamo.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #95 : 14 Julij 2010, 17:12:37
Točno tako. Sva že enkrat ugotovili, da si želiva od psa ravno nasprotne lastnosti, zato sta tudi najini mnenji o zgodnji kastraciji diametralno nasprotni. Kar je OK. Še zlasti, ker pošteno napišeš, da je zgodnja kastracija super krasna zadeva, ker je ti tak pes bolje služi.


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #96 : 14 Julij 2010, 17:13:47
Prej ko striliziraš (torej okoli 6 meseca) bolj je psica navezana in meni je to v najinem odnosu všeč. .... Jaz sem spremljala eno tollerko od mladičkaste faze do prve in tudi druge gonitve. Psica se je spremenila in to zelo, zato vem da se spice spremenijo.

Jaz pa mislim, da iz karakterja nekaj psov, ki jih imamo pred sabo, ne moremo posploševati. Tukaj je veliko prirojenega, dednega, pasemskega. Kot je Silvija napisala o razlikah med BC in pirenejci, baje da pirenejci živijo za to, da so v radiusu 20 centimetrov od tebe. Po drugi strani se znajo kaki borderji, čeprav po svojem bistvu usekani delavci, po delu umakniti nekam bolj na mir. Recimo moja sterilizirana psica je absolutno nenavezana name. Počivat gre v najbolj oddaljeno sobo. Pač taka je, ne rine in ne tišči se v nobenega. Nekastriran samec pa hodi počivat nekam med moje noge in stol, ko sedim za računalnikom. POleg tega je sterilizana psica prav pasja, ves čas skuša varovati pomembne točke, npr ko se pripravlja meso, da on ne bi prišel zraven, nakazuje zobke itd, igrati se noče z nobenim psom (ene trije na svetu se ji zdijo vredni igre). Medtem pa je samček čisti žurer, dobrovoljček, igral bi se z vsakim, nima nobenih težav s socialnimi interakcijami, znakov dominance sploh ne pozna, nobenemu ne teži. Jaz to pripisujem izključno dednosti (videla starše, sorodnike) in nekaj zgodnjemu odraščanju pri vzreditelju.

Pa tudi sicer kar se tiče delovnih sposobnosti imamo na agilityju celo morje NE-S/K psov. Kar pomeni, da samci večino leta sploh ne bi bili sposobni odteči ene tekme, ker je vedno prisotna vsaj ena gonečka. Pa temu ni tako, to je čisto stvar treninga.

Če te skrbi zaradi karakterja, to je v veliki meri vse genetsko in še tako hud hormonski poseg tega ne bo spremenil. Ne v globalu. Vse ostalo pa narediš itak ti sam kot trener. Otročjost oz raje temu rečem živahnost in igrivost, se pri psih deloma vzdržuje tudi z našim delom s psom, torej grajenju na igri, vsežvljenjskemu šolanju, učenju trikcov...

Pa tudi če čisto po kmečki pameti pogledam zgodovino borderjev (naj me kdo popravi, ki dejansko več ve o borderjih), ampak tisti samci, ki so bili najboljši delavcina ovcah (torej popolna zmes samostojnega, pa hkrati poslušnega/konsistentnega dela), so bili tudi znani 'stud dogs' in jih imajo v rodovnikih linije do danes. Če tega ne bi bilo, pravzaprav niti ne bi mogli oblikovati delovnih pasem, ker psa resnično spoznaš šele po treningu in delu (ko je šel čez te faze). Ni samo otročjost in živahnost, je tudi sposobnost vzdržati pritiske dela, neživčnost, sposobnost fokusiranja... In za delo si izbiramo legla, katerih starši sami delajo. ne vem kako bi SPLOH lahko zbirali po delovnih značilnostih, če bi bili vsi najboljši delovni psi že v defoltu S/K.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #97 : 14 Julij 2010, 17:16:15
Meni se v bistvu zdi kasnejša sterilizacija boljša bolj zaradi fizičnega razvoja, kot psihičnega (vsak ima seveda svoje prioritete), čeprav sem zdaj zelo vesela, da se nisem odločila za s pred prvo gonitvijo.
Ampak pri vzreji se mi zdi zelo pomembno, da se vidi v kaj se psi iz določenih kombinacij razvijajo. Fizično in psihično. Kako naj vzreditelji sledijo psom iz svoje vzreje in njihovem razvoju, če se jih večino sterilizira pred spolno zrelostjo? Nesterilizirane psice naj bi zrastle v povprečjih višje kot cele. Torej, če bi jaz dala sterilizirat Roxy prej, bi mogoče zrastla višja in s tem prikrila dejstvo, da je (po genetiki) prenizka. Njeno sestro pa bi recimo parili naprej, izbrali pomožnosti nižjega samca, ker se jim višina ne bi zdela omejevalni faktor pri izboru in mladiči bi bili nepričakovano prenizki. In ne bi vedeli od kje. Tole je bilo sicer zelo posplošeno napisano, ker je vzreja seveda še veliko bolj zakomplicirana... Ampak z vidika vzreje so kasnejše s/k pomoje bolj primerne.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #98 : 14 Julij 2010, 17:17:42
Pa še nekaj, kar bi bilo meni zelo pomembno. Če poznaš psa tvoje pasme, ki se je zelo spremenil po gonitvah, čisto preprosto. Pogledaš rodovnik in zase izbereš linijo, ki nima nobenih skupnih prednikov. Zame bi bil to pač znak, da nikoli ne vzamem iz take linije, S/K gor ali dol. LInija mora dobra z ali brez S/K.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #99 : 14 Julij 2010, 17:48:10
Kaj pa  če dobiš psico, ki je bila prav izbrana iz celega legla za  vzrejo...pa narediš vse potrebno z njo... recimo se aktivno ubadaš z njo ene tri leta...po treh letih pa izveš, da taki psi( ker so pač tipična delavna pasma) pristanejo v veliki večini pri takih ljudeh, ki jih imajo za orodje.
In potem začneš premišljevat...za kaj bi se sploh  ubadal z vrejo, pa vlagal trud in denar v mladiče, se na njih navezal...potem pa ( ali imel doma 8 psov) ali pa jih dal pod ceno.. enim bedakom, ki ga ne bo znal vzgojit...in ko ga bo daleč zafural..bo itak obkrivil linijo( on star junc- ne bo kriv)...potem ga bo pa " avto povozil" ali pa se bo zgodil nesrečni dogodek.... v najboljšem primeru.. bo pa 24/7 v pesjaku.
Raj vidim , da Dina nikol nima mladičev, kot da moji( oz njeni) mladiči pristanejo  v slabih rokah.

NPR  glede tega zgodaj/pozno ...... ... sem bolj skeptična za kasnejšo sterilizacijo kot zgodnjo.
Zgodnja pač uno ,da skozi( če že res nekdo hoče) ... kar se tiče dela...pa  malo več truda vložiš  in malo več delaš  da mu/ ji izoblikuješ karakter...( izak pa karakter... ne vem no meni, je karakter podedovan... v 90%... vsaj tako mnenje imam. Vse njene prednice... mama , tete, sstre so iste scrkljivke/ pa delavke kot je naša...pa pes tudi)

Ko razmišljam, tako nazaj... kaj bi -če bi vedla in poznala vse to takrat- ko sem jo dobila, kot vem danes....
Pomoje bi bila že sterilizirana...
Zdej ko je pa 5 let stara...pa ja, kolebam...ali jo izpostavljat nevarnostim ali ne....
da se ji kar koli zgodi me pomoje kar pobere ... sploh nočem pomislit na to

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


pupa t.

  • *
    • Prispevkov: 872
    • Točke: 1
Odgovori #100 : 14 Julij 2010, 17:58:12
Vse linije ki jih gledam so zelo dobre, starši preverjeni in odlični vzreditelji. Fora je, da mi sterilizirane psice bolj pašejo in ja je veliko v genetiki zato pa bo naslednja psica rodovniška, ker si še ene take kot je Topla ob sebi trenutno ne morem predstavljati, ker je včasih preveč. Ta tollerka je res krasna psička oh in sploh, vsaj meni ampak če bi lahko izbirala med otročjo sterilizirano verzijo nje in nesterilizirano bi definitivno izbrala prvo možnost. Ni problem v karakterju, ni problem v vzreji in ni problem v njeni genetiki, psica tudi nadsuper dela, pač mi ne leži toliko in če bi bila sterilizirana bi bila po mojem mnenju zame idelani primer kaj bi rada od svojega psa. Njeni lastnici tudi ni do tega, da bi jo sterilizirala in se glede tega ne strinjava, zato pa vsakemu svoje. Mene so zanimala predvsem vaša mnenja, ker sem želela samo malo prediskutirat. Jaz sem tako ali tako že odločena, me je vzrediteljičina izjava kar malo na rit vrgla. Lahko sem najboljši lastnik na svetu, pa mi psice ne bo dala, ker je moja želja, da bi bila sterilizirana.

In ja, otročje sterilizirane psice in otročji kastrirani psi so moja izbira. Za to kar so meni psi (družabniki, delavci,...) je to idealno. Sem sposobna imeti gonečko pod nadzorom (tudi najboljšim se lahko zgodi ups) če je pa to moja želja... ;)

Je pa seveda vsaka pasma svoj primer in je težko primerjat zato je pa toliko izbire. Moje mnenje je, da mi bo sterilizacija dala tako psico kot jo želim, bo že gensko ves karakter, sterilizacija ga bo pa samo še povdarila in prilagodila meni. Sterilizirane psičke so po mojem pač bolj navezane in zato tudi lažje za delo in življenje nasploh.

Maja je bistvo povedala, sva pri tej tematiki on the same page.

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #101 : 14 Julij 2010, 18:00:41
Zdej ko je pa 5 let stara...pa ja, kolebam...ali jo izpostavljat nevarnostim ali ne....
da se ji kar koli zgodi me pomoje kar pobere ... sploh nočem pomislit na to


Pomoje, če resno razmišljaš o sterilizaciji je še vedno bolje zdaj kot čez 2 leti. Se mi zdi, da pri 5 letih zaradi prenašanja narkoze ni na nič slabšem kot je bila pri 1 letu. Da se ji kaj zgodi, je pa vedno možno. Se sploh ne smem spomnit kako živčna sem bila tisti dan, ko sem jo pustila na kliniki in čakala, da me pokličejo...



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #102 : 14 Julij 2010, 18:03:43
Jaz sem tako ali tako že odločena, me je vzrediteljičina izjava kar malo na rit vrgla. Lahko sem najboljši lastnik na svetu, pa mi psice ne bo dala, ker je moja želja, da bi bila sterilizirana.
Verjetno ima v vrsti veliko "najboljših" lastnikov in lahko izbere take, ki imajo enake poglede kot ona.

 
Sterilizirane psičke so po mojem pač bolj navezane in zato tudi lažje za delo in življenje nasploh.
Po mojih izkušnjah je (pre)velika navezanost dvorezen meč. Življenje in delo lahko tudi oteži, ne olajša.




pupa t.

  • *
    • Prispevkov: 872
    • Točke: 1
Odgovori #103 : 14 Julij 2010, 18:09:29
Glede tollerjev: v Sloveniji jih ni veliko, tudi niso stevilcno tako zastopani kot kaksna popularna pasma (kar ima svoj plus), koliko jih je na svetu ne vem (za svojo pasmo vem, da mi odgovarja in ker je ze skoraj 2x izumrla imam v mislih glede S tudi, koliko skode naredim s S..., ker res ne zelim, da takih psov vec ne bi bilo). Je pa se ena super stvar in tj. da jih steparji v Sloveniji se nimajo pod svojim okriljem. Tu je potrebno krmariti ravno prav.

Sicer zelo izven teme; če kaj pri tollerjih izumira je to dobra vzreja in kvalitetni psi in ja to leti direkt na vašo psico in vašo vzrediteljico.

Roxy ja je to njena odločitev in naj se pač odloča kot se želi. Jaz pač prekinem stik in iščem naprej, ker mi je toller res top pes in se ne bom zadovoljila z veliko manj.

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #104 : 14 Julij 2010, 18:22:40
Pomoje, če resno razmišljaš o sterilizaciji je še vedno bolje zdaj kot čez 2 leti. Se mi zdi, da pri 5 letih zaradi prenašanja narkoze ni na nič slabšem kot je bila pri 1 letu. Da se ji kaj zgodi, je pa vedno možno. Se sploh ne smem spomnit kako živčna sem bila tisti dan, ko sem jo pustila na kliniki in čakala, da me pokličejo...

skoz manj resno razmišljam o sterilizaciji, ker se mi tehtnica preveša, da je skoraj več zapletov lahko zaradi Sterilizacije kot zaradi nesterilizacije( glede da je psica sedaj zdrava).
... nekako mi ni, da bi jo jaz.." kao iz" preventivnega razloga izpostavljala nevarnosti...( in če pomislim, ubistvu bi bil glavni razlog za sterilizacijo, to da se gonje rešimo- kar res ni drugega kot moja lenoba)
če ji je namenjeno ,da bo še dolgo z mano in zdrava , bo-  če bo zbolela , jo bomo zdravli... kar bo pa bo...

Un pa itak skoz teži... sej z leti  se tud meni živci utrjujejo... :), pa še kakšen pakelc  do dva otroških gat bomo nabavli pa  bo...
FFehtarja , pa rokavice gor in v Horjul, pa podatke o lastnici , da bo mal od penzije dala ... >:D


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #105 : 14 Julij 2010, 18:24:44
Ampak saj pravim, moja šeltijka je bila sterilizirana pred prvo gonitvijo in ni otročja. Ni bila in ne bo. Pač tak karakter ima, S gor ali dol. In poznam kar nekaj pirenejčkov iz agilityja, ki so nabriti, živahni, če hočemo reči otročji psi, pa niso S. Moj nekastriran samček pa je tako otročji in nabrit, da je že kar preveč...

Kako pa veš, kakšna bi bila tista tolerka, če bila S ali ne? Tega pa res ne moremo projecirati. Sploh. To je zgolj ugibanje.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #106 : 14 Julij 2010, 19:39:17
Ko, ko, ko.......pi, pi, pi  ;D

Meni so pa všeč kupirani oz. razrezani psi  :P.......................ne boste imeli zaradi tega težav ne z rakom,  ne z dlako,  ne s spremenjenim karakterjem; po obsežnih štedijah pa bo pes "manj stabilen" ;D , psi bodo renčali na njega zaradi pokončnih ušes ;D , sporazumevanje bo oteženo......
Ampak glej ga zlomka, kupiranje so "ljubitelji živali" prepovedali.................. ....zakaj bi kužki TRPELI po nepotrebnem ;)




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #107 : 14 Julij 2010, 20:14:31
Kolk se to čudno sliši - da ti bo sterilizacija dala psico kot jo želiš. Kaj pa vem, jaz gledam na genetiko, pa na zgodnje izkušnje, to je tisto najpomembnejše, potem pa vzgajaš v tisto smer, ki si jo želiš. Več možnosti, da dobiš nekaj takega kot si želiš ti je, če si izbereš nižje rangirano psico v leglu, tako, ki že po naravi sledi človeku, se pusti obračati okrog, kaže pripravljenost za sodelovanje in niti pikce arogance.  Taka tudi po gonitvi ne bo pokazala rogov. Da vzameš eno vražičko tipa Laki jo lahko steriliziraš pri dveh mesecih, pa ji ne boš izgnala hudiča. Zgodnja sterilizacija lahko da nezrele pse (pa niti  ni nujno), ne da pa bolj igrivih, hitrejših, bolj navezanih v tistem + smislu. dominantne so pa včasih sterilizirane psice še bolj. Nekaj v zvezi s testosteronom, ki pri steriliziranih ostane enak kot prej, medtem ko ženski hormoni drastično upadejo.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #108 : 14 Julij 2010, 20:45:26
Meni je najbolj sporno pri vsem tem to, da sem kot totalen laik in s prvo psico, iskala informacije o kastraciji. Pluse sem našla praktično v 10ih minutah. Za vse negativne zadeve pa zvedla v več letih!!! To je izključno zavajanje iz strani stroke.

So plusi in so minusi. Odgovorno se je pa odločat na podlagi vseh informacij in ne pristranskih oz enostranskih. Apriori za ali proti je brez veze za moje pojme. Ker pol imaš pa take, da ti psa ne dajo samo zato, ker se ne strinjaš z eno ali drugo stranjo. Pol pa sprejmeš ali ne...

Iz tega razloga sama nikoli ne bom posvojila mladiča, ko bom posvajala naslednjega psa. Ker sem pač svojega mnenja in mi vsiljevanje drugačnega ne sede. Stari psi rulajo! :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #109 : 14 Julij 2010, 21:10:16
Ravno zaradi tega ponavadi opozarjam bolj na minuse. Ker pluse, tiste resnične pa tiste do gravža napihnjene in tiste čisto izmišljene se dobesedno reklamira na vsakem koraku.


oby

  • Gost
Odgovori #110 : 14 Julij 2010, 22:06:55
[Maja]

Jaz sem vzela psico najnižje po rangu v leglu, psico, ki je bila bolj kot na bratce in sestrice navezana na človeka, psico, ki ni kazala niti pikice arogance, najbolj licky & waggy mladička iz par legel (nekaj legel sem namreč preskočila, ker v njem ni bilo psice zame, tudi tokrat, ko iščem psa, sem preskočila že eno leglo). Igrivo psičko, noro na vsakršno delo in z veliko, ogromno will to please. In hkrati psičko, ki je bila maksimalno socializirana. Zgodnja sterilizacija ni spremenila karakterja, ki mi je bil od začetka pisan na kožo, ampak je stanje, ki mi je bilo všeč, zamrznila (trapast izraz, ampak tako jaz to doživljam). Zdaj je psica taka 24/7, 365 dni na leto; stabilna v tem smislu, da vselej vem, kaj bom od nje dobila. Sterilizacija ne spremeni psa, kakor tudi smetana ne spremeni sadne kupe; ampak je pa sadna kupa vseeno drugačna s smetano (seveda če je iz zdravih jagod, slabih tudi kilo smetane ne naredi dobrih).

Je pa psica res večja, ima slabšo dlako in tudi na količino hrane moram paziti. Ampak to zame niso minusi, ki bi kaj šteli; in ne vplivajo na kvaliteto najinega življenja. Izjemno pa mi je všeč to, da v najinem življenju ni nihanj in da je psica pri delu konstantna, enakomerna in popolnoma zanesljiva. In, ne, ni vse to možno doseči samo s šolanjem; hormoni v življenju živih bitij, celo rastlin, uravnavajo marsikaj. Za sterilizacijo psice sem se odločila po nasvetu vzrediteljice, ki me pozna in mi je glede na moja pričakovanja od psa in glede na najino skupnost, najin tim, predlagala to tudi za psa. Če bi s psom živela drugače ali od njega pričakovala drugačne stvari, če bi skratka psa imela zaradi drugačnih vzgibov, kot jih imam, bi ga morda tudi ne sterilizirala/kastrirala. Gre za medicinsko, etično in še kakšno odločitev; ki je kompleksna.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #111 : 14 Julij 2010, 22:18:43
Ravno zaradi tega ponavadi opozarjam bolj na minuse. Ker pluse, tiste resnične pa tiste do gravža napihnjene in tiste čisto izmišljene se dobesedno reklamira na vsakem koraku.

Na srečo!  :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #112 : 14 Julij 2010, 22:28:31
Obi, ti si se tako odločila in veš zakaj. Vse lepo in prav. Problem nastane, ko človek išče informacije in jih ne dobi ali se težje dokoplje do njih. In se odloča na nerealnih dejstvih, ker drugega nima. Moja prva psica je dobila zaprto piometro samo zato, ker so mi bili zatajeni stranski učinki hormonskih inekcij, oz. nekaj so bili omenjeni, ampak mimogrede. Ko sem malo več prebrala o tem mimo veterinarjkev sem se pa zgrozila. To so pa ugotovili, ko je bila itak že na mizi zaradi sterilizacije zaradi sterilizacije same.
Je pa tako, da bi bila tista psica v vsakem primeru sterilizirana, ker se drugače ni dalo živet. Ampak nikoli se ne bom apriori odločla za nič. Vsaka situacija je edinstvena. Za pravilno odločitev pa potrebujemo vsa dejstva ne pa skrivanje leteh. Prednost pa ima pač normalno stanje, nisem pa proti, če kdo ugotovi, da mu tako bolj odgovarja.

Več je skrivanja, bolj so ljudje sumničavi.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #113 : 15 Julij 2010, 08:56:02
[Maja]

Je pa psica res večja, ima slabšo dlako in tudi na količino hrane moram paziti. Ampak to zame niso minusi, ki bi kaj šteli; in ne vplivajo na kvaliteto najinega življenja. Izjemno pa mi je všeč to, da v najinem življenju ni nihanj in da je psica pri delu konstantna, enakomerna in popolnoma zanesljiva. In, ne, ni vse to možno doseči samo s šolanjem; hormoni v življenju živih bitij, celo rastlin, uravnavajo marsikaj.
Ja saj v tem je svar odločitve posameznika kaj želi.
Meni je npr najbolj zanimivo to,da je pes pes. Najraje imam prave pse, take s polnim katarkterjem in naravnimi reakcijami, polnimi nagoni. Zanima me živet z živaljo (ne z igračko) in zanima me kako deluje žival te vrste. In za to rabim popolno žival, ne nekaj "obrezanega". In če hočem izvedeti kako kaj deluje (šolanje, okolje, itd) izvem to samo,če poznam delovanje v vseh razpoloženjih, nihanjih, okoljih in razvojnih fazah.
zato npr ne bom nikoli imela psa iz zavetišča- ker ne dajo izbire ampak moraš sledit njihovi filozofiji.

Za Pupo pa- ne verjamem, da v pasmi ne boš našla vzreditelja,ki bi se strinjal s S/K. To se mi zdi neverjetno. Večina se ne vtika v to razen kjer kupiš pet quality in zahtevajo S/K. Tudi v pogodbah ne piše nikoli da ne smeš psa S/K- vsaj jaz še nisem videla take pogodbe. Torej kupi mladiča in ne razlagaj že vnaprej kaj nameravaš. Povej samo , da ne boš imela psice za vzrejo- pošten podatek, daleč od laži  ;).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #114 : 15 Julij 2010, 10:48:56
Enako... (čeprav imam raje pse z nekoliko manj nagona, take, da malce premislijo preden odreagirajo).
In če smo že pri sadni kupi - cela psica ni sadna kupa brez smetane, je pa prezgodaj sterilizirana kot sadna kupa brez jagode na vrhu smetane. Če ne maraš jagod, potem je zadeva več kot OK.

Damayanti - tvoja psica je rodovniška in slovenske vzreje, če prav razumem. Kar pomeni, da ne bi bil tak hud problem malo pogledat po njenih prednicah in drugih sorodnicah, kakšne težave imajo (so imele) na stara leta. Če boš ugotovila, da je veliko psic imelo težave s piometrami, cistami, ali pa jih je več imelo  kakšne res negnusne tumorje na seskih (take, ko se jih pojavi naenkrat malo morje in je potrebno odstraniti vse žlezno tkivo), potem bi bila sterilizacija čisto pameten poseg. Te zadeve sicer niso dedne, se pa deduje nagnjenost k tem boleznim (enako velja za večino drugih bolezni, od artritisa do zasuka želodca). Če med prednicami ni posebno veliko tovrstnih problemov,  samo preventivno pogledaš seske recimo enkrat na mesec, pa paziš na psico najbolj tam nekje 6 -8 tednov po gonitvi. Ker  imaš doma samca  je sploh imenitno - če se do psice, ki se ne goni vede kot do gonečke, potem je nekaj narobe, lahko je piometra, lahko je kakšna druga infekcija.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #115 : 15 Julij 2010, 11:10:24
in ja to leti direkt na vašo psico in vašo vzrediteljico.

Kaj bi lahko o tem vec na ZS, ker me res zanima (nimam slabih namenov ali da bi bila kaj uzaljena - samo v vednost, kot informacijo... ne poznam veliko psarn tollerjev, nekaj sem slisala o nemskih oz. o "produktih" parjenja z dolocenimi kanadskimi primerki) - sicer lahko zaradi mene tudi tukaj. Za informacije se ze sedaj zahvaljujem.


oby

  • Gost
Odgovori #116 : 15 Julij 2010, 11:13:20
[Maja]
@Lanabela: Imela sem sterilizirane in nesterilizirane psice, kastrirane in nekastrirane samce. In točno vem, kaj & zakaj mi je všeč. (In vem tudi, da je zame širok tisti človek, ki ne drka drugih na maranje jagod; oz. da imamo ljudje pač različen okus za sadne kupe (in pice in vino in makarone), pa zaradi tega nihče ni manjvreden, neumen, neuk, le drugačen).



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #117 : 15 Julij 2010, 11:25:29
Svečano prisegam da nimam nič proti tistim, ki ne marajo jagod.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #118 : 15 Julij 2010, 11:53:34
Uf. Vroča tema  ;) sem za in sem proti... zgodnji s/k, s/k na sploh... 100ludi 100čudi
Za sem ker- je problematika upsov pre-ogromna, ker se izogneš enmu kupu bolezni povezanih s hormoni, ker nihče ne pritiska nate kdaj bo tta lušna psička mela mlade,... ja kumot je...
Proti sem ker- psica ni več ''cela'' (izraz mi ne leži), ... pa ker lahko tvegam bolezni zaradi sterilizacije... pol pa dolg nč, nobenga drugega razloga... aja pa narkoza

S psi oz. večinoma psicami živim že več kot 25 let. Jih je mela tud babi (stara kmečka šola in pamet itd.- zlata babi z veliko nasveti  :-*). No pa smo mel takole statistiko (bom od zadnje psice šla nazaj)

Najmlajša S- otročja, bolestno navezana na svoje, nesamostojna... z lepo dlako, brez težav (razen prirojenih težav) zaradi posega
Starejša S- otročja, bolestno navezana na svoje, nesamostojna... z lepo dlako, brez težav zaradi posega, dominantna
Najstarejši pes ne kastriran- otročji, bolestno navezan na svoje, nesamostojen, lepa dlaka, hude težave z alergijo, pa je uradno zdrava pasma (mešanec  ;)) prepogosto lula in se odločamo za kastracijo pri njegovih 9letih zaradi prostate.

Pokojni psi in psice:
1 sterilizirana po nekaj gonjah in je tako po nekaterih podatkih odrasla pred posegom, poginila zaradi raka na srcu pri 10letih
2 sterilizirana po nekaj gonjah; spet odrasla, poginila v pozni starosti 15+ naravno
potem pa če potegnem črto in pogledam koliko ostalih psov je bilo pri hiši
3 samci nekastrirani - vsi imeli težave na prostati pogini prekmalu
pa po mojem spominu 4 nesterilizirane psice 3 od teh poginile zaradi gnojnega vnetja materinice 1 s tumorji na seskih... pa slaba dlaka po vsaki gonji, pa tečne v karakter takrat, pa navidezne brejosti pri večini... no ena od teh 4 je dočakala 13let brez težav...
In vsi so bili otročji, pa nesamostojni, navezani na nas, in pač super psi...

Če dobro pomislim sem ali imela srečo da so bili vsi psi (različnih mix pasem) enako gensko karakterni. Ali da smo vse vzgojili v takšni obliki ki nam je všeč. Ali je tu kriv poseg S/K ali ne S/K? Sigurno pa po moji statistiki psov se odločam za S/K pred prvo gonjo tam nekje v najstniškem obdobju (okoli 6 mesecev). Preveč nam jih je zbolelo prej zaradi ne S/K kot z. Pa vsi S/K so suhceni, pa lepo dlako majo, pa karakterno so čist ok, pa noben nima ne vem kje raka (kar so ''celi'' psi imeli skoraj vsi)...

Torej tisti ki se odločajo za ali proti... (predvsem tisti ki so proti) - Tudi za pasmo kot tako se odločamo zaradi ene predispozicije, ki nam je bolj všeč, tudi pasma ni vzrejena naravno (vedno so selekcije pa se eni špilajo boga pri genetiki... pa sami vidimo kaj znajo iz pasme naredit in še zraven trdit da je to dobro al pa lepo...). Tudi S/K psi se normalno razvijejo z leti ali meseci (pri naših psicah je bilo skoraj do meseca enak razvoj karakterja pri obojih). Velik del vzgoje in karakterja oblikujejo psi itak v zelo zgodnjih obdobjih odraščanja. Sami vidimo že v leglu kateri pes zna biti bolj ali manj dominanten itd. zato se tudi odločimo za nas bolj primernega mladiča. Sigurno bi lahko bila razlika katere ne moremo vedet tudi če imamo dva psa iz istega legla pa enega S/K drugega ne. Saj pravim da tudi pasma je enemu ena bolj kamot enemu pa ne (sama se ne odločam za terierje ker mi niso kamot glede na moj stil).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #119 : 15 Julij 2010, 11:54:45
Ker  imaš doma samca  je sploh imenitno - če se do psice, ki se ne goni vede kot do gonečke, potem je nekaj narobe, lahko je piometra, lahko je kakšna druga infekcija.

Jah  :D vidiš to je pa stvar karakterja." on je pa je** na duge staze"
naše ne naskakuje , ker mu ne pusti... vse ostalo.... ::) kot sem že večkrat rekla, še "kačo bi ,če bi luknjo najdu

Sej če bi bilo po moje bi bil že objajcan... samo "moški del "naše skupnosti  se ob tej omembi počuti nekako "osebno" ogroženo...

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.