Sprehodi so prava muka

bol.ha · 21891

gkarmen

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #30 : 28 Avgust 2010, 17:20:44
No, sedaj vsaj vidim, da nisem izjema s podobnimi problemi.

Imam psičko maltežanko staro 7 let. Lansko leto smo s hudimi težavami in groznimi bolečinami preživeli izpah diska v hrbtenici.  :(Skratka ortoped nam je svetoval, da se mora psička previdno gibati, igro s prijatelji moramo skrbno nadzorovati, kakršnokoli igranje  večjimi kužki pa je popolnoma prepovedano. Dovolj bi bilo samo, da bi jo večji kuža nerodno vrgel ali stopil nanjo in bi lahko ohromela.
Sedaj pa imam same probleme na sprehodih. Psičko imam vedno na povodcu, vendar pa so običajno večji kužki na sprehodih spuščeni. In tako slišim lastnike, ki mi vpijejo od daleč, ko njihov kuža z največjo hitrostjo prihaja do naju, saj ne bo nič naredil ... Moja reakcija, psičko dvignem v naročje (v naročju je vedno tiha, nikoli ne laja in renči, torej ne izziva), nato pa naletim na zgražanje lastnika nevzgojenega kosmatinca, da je kuža za na tla, da sem zmešana .... >:(

Moram priznati, da prav redko kateri lastnik pomisli, da bi lahko prišlo do poškodbe ( pri zdravem kužku), če ima ta le dobrih 3 kg, njegov prijatelj pa 40 kg.
 :'(






Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #31 : 28 Avgust 2010, 18:36:18
Tudi jaz se ne strinjam. Mojo pritlikavo pudljico je čisto prijazni doberman tako stacal, da je imela izpah sklepov na vseh 4-ih nogah. Leta kasneje se je moja lastna psica z vso močjo med igro tako zaletela vanjo, da ji je izpahnila kolk. Tako da...
Odkar imam spet majhne pse, prekleto pazim.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #32 : 28 Avgust 2010, 18:42:58
Ne vem kako je lasnikom uspelo, ampak dejansko poznam par zelo majhnih psov, ki se normalno igrajo z velikimi in niso potacani. So pa ti psi zelo samozavestni in imam občutek, da znajo zelo jasno pokazati drugim, kdaj imajo dovolj. Brez histerije in šavsanja. In praviloma v pasji družbi niso privezani.
seveda je treba paziti na tamale in seveda je treba držati pasje bulije in prenapete pasje pubertetnike stran. Pravim samo, da se nekateri tamali psi ne pustijo pohodit in niso pohojeni. Ko sem prvič videla enega takega kampeljca, sem bila presenečena tudi sama.


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #33 : 28 Avgust 2010, 18:50:12
Imam eno tako kampeljko doma. Takoj da vedet ta velikemu bukselnu, da tako se pa z njo ne bo ravnalo in potem je mir. Ta mlajša pa tega ne zna. Se je vedno na starejšo zanašala, da bo ona red naredila. Ko je k hiši prišla ta velka psica, jo je moja ta starejša tamala takoj začela učiti reda. Hitro je imela mir in ga ima še zdaj. Tamala je pa še vedno kdaj tarča aufbiks manevrov, ker ni znala sama naredit reda. Je pa hec, sta pa zato tavelka in tamlajša tamala večji prijateljici - po navadi skupaj ležita. druga ob drugi kosti glodata itd. Ja, se da, ampak je treba na tamale pazit, kot praviš Lanabela, in ta velke imet pod kontrolo. ;)



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #34 : 29 Avgust 2010, 21:18:27
Sam se z Lanabelo strinjam, čeprav stvari ni čisto do kraja kar za posplošit. Pri nas se 6kg-ski kuža brez problemov igra prav z vsakim velikim psom, ki je normalno vzgojen (samojed, airedalec, Cane corso, nemški ptičar). Prej me skrbi, kdaj bo naletel na "bombo", kar si po svoje celo želim (v vseh psih vidi samo "kompanjona" za igro in nikoli ne izziva, niti ne laja) Prvo pravilo, ki sem ga upošteval je, da se psa ne vzdiguje v naročje, kar pa ne pomeni, da svojega psa nisem kdaj zaščitil, kar smatram drugače kot vzdigovat psa v naročje, ki je navečkrat dojeto kot nagrada za strah. In ravno to je kar velik problem pri veliko lastnikih.
Vsakega mladiča je potrebno zaščititi pred velikim igrivim psom in prav vsak normalen pes bo dojel malo vaše strogosti, kaj ne pustite.
Glede "tacanja"; če ga ne doživi se pred njim ne more "braniti"; nekoč so mi na neki kmetiji povedali, da so jim kot otrokom "pritisnili" prst na štedilnik in prav nobeden ni več tacal po njem brez nadaljnega prigovarjanja :-\ ......... (da si ne bo kdo kaj mislil ;D...........bolj kot "zanimivost" oz. "v razmislek"). Moram tudi dodati, da največkrat lastnik večjega psa posreduje pri tacanju prej kot sam in me tacanje pri vsem še najmanj moti.
Je pa treba tudi povedat, da je razlika med 3kg in 6kg, 100% in še zmeraj sta oba obravnavana kot majhna. Dosti laže to razumemo, si predstavljamo, recimo z 20kg in 40kg. Moje mnenje je tudi, da ima pomembno vlogo dolžina "tac" (glede na telo) in atletski pes dosti bolj energično odreagira recimo na "tacanje" in druge "nevarnosti" (ob predpostavki, da jih pozna; jih je moral doživeti  :) ). Naš hitrost, kar s pridom izkorišča :)
Očitno tudi sam živim med normalnimi ljudmi (povečini) in moram priznati, da je bilo večino lastnikov velikih psov s katerimi sem se srečal, dasti bolj zaščitniških do našega kot sam.
Je pa naš pes "dobro okoten".....bi dejali kinologi :) , kar je tudi eden izmed pomembni faktorjev pri poškodbah.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #35 : 29 Avgust 2010, 21:33:22
Še nekaj, zame izredno pomembnega  je za dodat, glede vzdigovanja psa v naročje.
Psi so lahko izredno ljubosumna bitja (zame tudi so) in parkrat sem bil priča dogodku, ko je pes (vzgojen normalno) pokazal nekaj agreseije šele potem, ko je drug pes pristal v naročju......velikokrat sploh ni pomembno to, da je gospodar vzdignil svojega. Vzdigovanje psa je lahko tudi neverno in ne samo "zaščitniško".
Ne mešat tu zraven pa tiste, ki v naročju postanejo heroji, tudi takih je kar veliko.



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #36 : 29 Avgust 2010, 23:04:46
Svojih psic nikoli ne dvigujem v naročje zaradi prisotnosti velikih psov.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #37 : 30 Avgust 2010, 18:51:57
Ja dejansko je tu vsaka kila pomembna in okotenost psa pa sama konstrukcija itd. In tudi mi ne dvigujemo psov za vsakega psa v naročje (večinoma ne gre ker sta dve). Tudi igra se pusti s tistimi, ki se znajo nežno igrat. Je pa žalostno to, da se veliko psov z malimi igra pregrobo (mogoče pa mislijo da so igračke - bolj ko pohodiš pa stisneš bolj cvili- jupi dejmo še  ;) ). Imam sama še eno veliko mrcino cca 40kg pa se lepo igra z tamalimi kljub temu, da je drugače skrajno teslo.

In ravno zaradi takih momentov, ko je res treba psa zaščititi fizično sem svoje male naučila trik umika. Psice tega ne povežejo z ''zdj sm pa vlka dejmo renčat'' ampak se jim zdi zabavno se mal pocartat. Ko je ''krava'' mimo pa gasa naprej do naslednjega prijaznega psa. Tako povečujem možnost dobre socializacije in ne slabih izkušenj.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #38 : 30 Avgust 2010, 19:20:59
Iščem link pa ga ne najdem. Nekje ga je pupa t. nalepla. Susan Garrett ima neko svojo 5minutno vajo. En domač posnetek tega sem našla na utubu http://www.youtube.com/watch?v=ZBE7USeWjeM

Namen naj bi bil, da psa naučiš da ''grabljenje'' za ovratnico/oprsnik je nagrajujoče. Mi smo vse skupaj nadgradili da ''pograbljanje'' psa v naročje ni bav-bav ampak nov trik. To počnemo tudi med prijaznimi psi, med igro, doma itd. nato psa nazaj na tla in igra naprej. Tako, da, če v ''urgentnem'' primeru psa zaradi varnosti preden ga povalja kosmati valer na 4tace ''čopnem'' v naročje (jo nagradim) in grem naprej. Psici se to zdi totalno QL. In naslednjega prijetnega psa normalno pozdravi in se z njim igra. S tem povečujem možnost dobrih izkušenj in manj slabih.
 Morda to komu pride prav.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #39 : 30 Avgust 2010, 21:59:56
Lunetta, ne me narobe razumet ampak mogoče kar je zate prijazen pes je zame krava (agresivni so izuzeti). So mi zdi tudi mogoče, skakanje v naročje povezati v trik ga pa sam ne bi prakticiral ravno zaradi možnosti povezave s čim drugim in ne prijaznim "trikcom". Različne pasme, različni psi se različno igrajo in če nek pes malo preveč taca to ne štejem kot "nevzgojenost". Samo, da ne kaže agresije.
Sem enkrat prav opazoval kakšne "manevre" je imel naš pinč s samojedom, ki ni "poligon" šolan, poznam pa recimo, kadar je nezaželjen in jo podurha domov.
Od povaljanja do tacanja, itd....... Samo enkrat sem posredoval, ko je naš pokazal malo zobe, ko je bila igra le predivja in jih je pokazal tudi samojed. Da ne bom predolg je rezultat sedaj tak, da sta našla "skupno frekvenco". Če je bila igra pregroba, igre ni bilo več s strani našega psa. Z druge strani se je začelo valjanje po "križu" in vsi drugi načini vabljenja k igri ampak grobost v "pasjih očeh" je zmeraj pripeljala do neigranja s čimer nobeden od njih ni bil zadovoljen. Pinč je pogruntal, da se kolegu ne da loviti v majhnih kljuka..........mogoče je s tem dosegel "košček" svoje dominance :) . Skratka ne vem prav točno ampak, čeprav sta oba psa jih sedaj lahko brez problema pustim brez nadzora...............kot ljudje različnih jezikov ravno tako najdejo način sporazumevanja čeprav ne znajo nič jezikovnega drugega. Mora pa obstajati želja po tem.
Po drugi strani kdaj pinčerska igra s sebi enakim psom za nepoznavalca lahko izgleda izredno agresivna ampak družabnik ni nikoli "oklan" oz. kaže kakšne agresivnosti. Pač način igre imajo različni psi lahko zelo različne in če agresija ni prisotna zmeraj zaupam v inteligenco te plemenite živali.

Če video samo pogledam prav nič ne razumem. Pri nas nekatere stvari opravlja, ker jih pač mora, ali mu je to povolji ali pa ne. Mogoče sem pa staromoden, ampak na bliznjo cesto z dvorišča pa le ne gre ( v veliki večini seveda :) ). Pa da ne boste mislili, da je "ultra" šolan.........družni pes in nič drugega.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 31 Avgust 2010, 13:40:16
Ja seveda je ''krava'' lahko interpretirano vedno drugače  :D jih mam jaz tud rada  ;)
In seveda je tacanje lahko tudi nenevarno. Pa tudi moji se lahko igrajo z velikimi pa se včasih ne morejo z malimi ker so prehaudrasti... sej včasih tu res ni samo velikost pogoj al pa pasma itd (mojo prej pustim se igrat z bulom ko pa čem manjšim)...pač ene 100 situacij, ki so lahko različne. Tisto neprijetno tacanje je nekako mišljeno načrtno pohojanje malih psov. Ne vem kako naj drugače razložim. Običajno mahanje v igri je ok ne pa načrtno zbijanje in povaljanje. Ko se psi enkrat spoznajo in ujamejo se že zmenijo. Kakšni naključni bučmani pa žal pri malem psu naredijo več škode kot koristi, še posebej če so to psi z težavam na okostju. No eni se pač ne focajo ampak se grejo že kar wrestling. Agresija je pa tudi poglavje zase.

In ja instant trikca ni. Mi to naučimo načrtno in skozi utrjujemo. Kot sem rekla tudi na prijaznem terenu. Nekako kot nadgradnja odpoklica. Načeloma ko psa pokličemo iz igre z vrstniki ga potem enkrat pač primemo za ovratnico in ga pripnemo. Mi pa tu dodamo še to da psa hitro še pobereš. In tako kot pri odpoklicu velikega psa je smiselno, da vedno ko pokličeš tudi vedno ne pripneš (torej ga spustiš nazaj) tako mi tudi vedno psa potem ne odnesemo (ga damo nazaj žurat). Da tako psa ne naučimo prihoda z odhodom z pasjega žura (enkrat pač ne bo več prišel) ali celo z bežanjem pred bavci. Torej pridi-hop-prrridna-njamnjam-bejži se igrat nazaj. Pa se psu fajn zdi in naslednjič, ko pride res pes za katerega se že na daleč vidi, da ni priden (beri ima nevzgojenega lastnika) narediš vajo in se umakneš problemu.  Nekako isto kot če bi v izogib težav psa dala na sedi in utrjevala pozicijo z motnjami. Ko pa vidim, da nekdo kulturno prihaja nasproti pa seveda psu pustim pozdrav in igro če se ujamejo.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #41 : 31 Avgust 2010, 14:25:56
http://www.youtube.com/watch?v=4P-Zo4qBD8I

No še vedno ni čist taprav link, ampak je dosti lepše pokazan namen in način grabljenja za ovratnico. Nadgradnjo tega imamo mi še grabljenje pod roko.
Saj pravim, da ni instant trika, ampak ta mi je eden uporabnejših za lastnike malih psov, ki jih moramo včasih res fizično odmaknat od nadlegovalcev. bo.lha ima namreč težave tudi z ludekim (ne najdem boljšega prijaznega izraza :P) pa ni edina. Obnese se tudi pri prehodu ozkih ulic in nenadno gnečo ljudi, ki nimajo namena gledat pod noge (doživeli na dopustu- so znamenitosti bolj fajne kot potka pa te kdo pohodi)

Imaš res ljudi, ki padejo na malega psa pa ti ga skoraj zadavijo s povodcem, ko ga vlečejo k sebi  ??? preden pride do tega je bolje ukrepat. In da pes ne poveže tega z agresijo, ker ga zdaj braniš, ko je v naročju je bolje naredit iz tega zabavo z lastnikom. Tako včasih naredim tudi, ko je v prijetni družbi pa jo potem otroci prebožajo, kar v mojem naročju.
Hja učasih je res naporno met malega psa, pa za večino šikanga, puhastega in bohnedaj da ima še kje kak čopek pa roza povodec in ljudje res mislijo da je to pač igračka za otroke  ::)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 02 September 2010, 21:47:02
Ko si ravno omenila masnice in roza povodec. Dajte jim gor netke,.. pa se jih bodo mogoce ljudje bolj izogibali  ;D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 10 September 2010, 16:45:37
Hehehe... to pa še res nismo probali... morda se pa obnese  :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


xCore

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #44 : 16 November 2010, 20:29:58
Da ne odpiram nove teme. Moja luna je mešana labradorka stara nekaj več kot 3 mesece.

Ko greva na sprehod po naši ulici (cca 200m) sploh noče it... se ustavi vsede in me gleda. Če spustim povodec in grem naprej pridivja zadaj in miga z repom. Ko primem povodec spet 10m gre in se vsede. Ko pa prideva iz naše ulice ven pa lahko hodiva kar nekaj km brez problema.

Vem odgovor bo naj jo dam na povodec na koncu ulice :) ampak vseeno me zanima kaj bi lahko bilo krivo :P

Hvala za odgovore!

L.P. Žiga



BiancaBučko

  • *
    • Prispevkov: 231
    • Točke: 0
Odgovori #45 : 16 November 2010, 20:34:02
Ne, na povodcu mora bit pes (tudi po zakonu) v urbanem okolju ves čas. Ne glede na starost.



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #46 : 16 November 2010, 21:01:36
Poiskusi s kaksno super vzpodbudo, igracko, hrano, zvabi jo naprej.. Seveda povodca ne spuscat, odvezane tudi ne imet, pac se mora navadit hodit na povodcu. Lahko recimo poiskusis tudi s flexijem, tako da gres ti naprej.. Recimo moj golden je imel foro, da od zacetka ni hotel it dlje kot 500m od bloka. Se je usedel in hotel nazaj.. Pa sva vsak dan podaljsevala za par metrov, potem je pa ugotovil, da je kam na novo it zurka  ;)

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #47 : 17 November 2010, 10:11:20
Moja to še sedaj (no, kot mladič niti ni), pri dobrih treh in pol letih, počne občasno - kadar se ji ne ljubi na sprehod. Dejansko zganja trmo in se upre kot osel. Jo odvlečem (ker "vabljenje" ne deluje) par metrov, potem se vda v usodo in gre normalno dalje.



xCore

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #48 : 17 November 2010, 10:37:57
Ji bom dal par dni mir z sprehodom pa bom pol videl če ji bo kaj bol za it :)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #49 : 17 November 2010, 10:50:02
Jaz na to ne bi računala, da ji bo potem kaj bolj za it .. ali jo zvabite (oz. zaposlite tako, da niti ne bo opazila da se premikate naprej), ali nesite, ali odvlecite par korakov.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #50 : 17 November 2010, 11:27:01
Ne, na povodcu mora bit pes (tudi po zakonu) v urbanem okolju ves čas. Ne glede na starost.

Ne piše pa, da mora biti povodec v roki. ;) Jaz bi jo začela v stanovanju navajat na hojo na povodcu iz čiste 0, kakor da je mladič.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


tprose4

  • *
    • Prispevkov: 129
    • Točke: 0
Odgovori #51 : 26 Januar 2011, 13:08:06
Male pasme in ljudje so res prava kriza... Dobrega pol leta sem imela pri sebi družinsko shih tzujko in na sprehodih in na vlaku je bila resnično kriza. Najhuje pa je, da se je tamala navadila na pozornost in sedaj prav prosi za cartanje in pozornost vsakogar, ki ga srečava. In to izgleda tako, da ko vidi KOGARKOLI, začne poskakovati in se dobrikati, kot bi bila najboljša prijatelja. In nimam miru pred ljudmi. Vsi jo hočejo božati in cartati in itak da ljudje ne znajo božat dolgodlakih psov, ker jo mršijo in čohajo, da ji naredijo totalne vozle in da smo jo morali nazadnje ostriči, kokler ji zopet ne zraste normalna dlaka, ker se nam smili, ko jo boli, ko ji razčesavamo vozle.
Zanima me, kako jo navadit, da ignorira druge ljudi. Ker ne pomagajo priboljčki, ne pomagajo briketi-za njo ni večje nagrade, kot to, da dobi pozornost neznanca. Če pa jo povlečem naprej, se vrže na tla in ni važno kako dolgo, se bo vlekla po trebuščku. To pa ne morem, ker bi jo obdrgnilo. :(
Zanima pa me tudi, če ima kdo pametno idejo, kako normalno socializirati mladička v Ljubljani, kjer povsod srečujem polno napol podivjanih psov (brez povodcev in "socializiranih po principu PST" ko ti skoči v psa in se začne igrat... kar ni prav-normalno socializirani psi ne skočijo kar takoj v psa ki ga ne poznajo). Ker sem se pogovarjala s trenerjem in je rekel, da v takem okolju psa ne moreš normalno socializirat. Da za to potrebuješ umirjenega psa, ki bo pokazal mladiču, da je pravilno biti miren ob lastniku in šele ko lastnik dovoli da gre pozdravit drugega psa, to stori mirno in brez "teženja", skakanja in podobnega obnašanja, ki ga stalno videvam na poti spominov in tovarištva.  :(

Če ne dopustiš, da bi ti srce otrdelo, če izkazuješ soljudem kaj prijaznosti, ti bodo odgovorili z naklonjenostjo. Podarili ti bodo prijazne misli. Če pomagaš mnogim ljudem, te bo spremljalo mnogo dobrih misli. Naklonjenost ljudi je več vredna kakor bogastvo.

Henry Old Coyote


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #52 : 26 Januar 2011, 13:14:13
jaz sem iz Ljubljane in vsi moji psi so se uspešno socializirali tukaj. Zdi se mi ,da so urbani psi po vedenju precej svetlobnih let pred tistiimi iz manj mestnih okolij.
Včasih se sprašujem, če živim na drugem planetu , ker problematičnega psa srečam reeees samo izjemoma. In to so praviloma privezani psi, samo jim tudi vrvica ne  prepreči šlepanja gazde nakoli. Z odvezanimi nisem še nikoli mela težav.
Drgačna slika je na vaseh, tam se otepamo nadležnih pohajajočih cuckov, ki niso nevarni so pa nadležni , neprestano. In nikjer nobenega pripadajočega lastnika  >:(

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #53 : 26 Januar 2011, 14:36:19
Deteljica, here here!  ::) Prejšnji pes je bil 'bullet proof' na popolnoma vse dražljaje iz okolja, urbane in manj urbane (razen srn in zajcev), je od malega hodil na PST in razen enega resnega incidenta z enim bandogom (in kar nekaj 'letečega perja' in repenčenja s strani dvo- in štirinožnih sprehajalcev, se pač nabere v 10 letih) ni bilo nič tako katastrofalnega.

Zdaj, ko sem seljačina, moram prav namensko se usest v avto in se odpeljat v civilizacijo, da mladiču vcepim koncept držanja ob robu ceste, ker tu pločnikov ni in pes sploh ne ve, da cesta ni za kruzanje levo-desno. Prejšnji se je na to hitro navadil in je bil 100% v vsaki situaciji. V glavnem - življenje s fantom na svojem je super, ampak s pasjega vidika bi pa v sekundi šla nazaj v Ljubljano, na PST, stran od nevzgojenih, napadalnih vaških cuckov in njihovih lastnikov  :-\ :(.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #54 : 26 Januar 2011, 14:38:09
Kje praviš, da se da srečati podivjane pse socializirane po principu PST? Jih nujo rabim, brez njih ni mogoča uspešna socializacija. Na našem koncu jih obupno primanjkuje.


sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 26 Januar 2011, 14:44:44
se strinjam z deteljico!

Meni gredo tudi prav na žiuce odvezani psi, ki NE UBOGAJO! Jaz svojega učim in navajam da greva lepo  mimo psov (da pač ne rine v njih) in pol ti prileti eno ščene, ki se ne odlima stran dokler ga lastnik fizično ne odstrani. Pa še potem sem ozmerjana in kako bogi pes, še z drugimi se ne sme igrat in da ga mam kar na povodcu..

Imam pa probleme s psom, ki ga občasno vozim sa sprehode. Je labradores star 4 leta in ej hudičevo močen. Zdaj sem mu kupla zatezno ovratnico ker je hudič takoj glavo staknu iz navadne ovratnice. In če me cukne ko sem nepripravljena, odtletim samo za njim. Tko da a morda veste za kakeš vzgojni prijem kako naj ga odvadim, sovražnega nastroja do drugih psov in da bi lahko lepo mirno šla mimo. Aja še to je nekastriran in med gonitvijo težek in neubogljiv ko sam hudič. Grozno res. Sprehodi z njim mi psloh niso več v užitek.



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #56 : 26 Januar 2011, 14:57:25
Lanabela, saj najbrž ne sprašuješ mene, ne? Mi imamo v celi vasi samo enega dobrega za socializacijo, ker pride blizu/zraven, ampak je kulturen. Ostali so pa preverjeni agresivci ali ščeneta, ki od daleč bevskajo in zdraho delajo, tako da samo razburijo mojega mladega bebca, da vedno bolj (slabše  >:( ) reagira na zaganjanje drugih psov, nikoli pa situacije oz. srečanja ne 'zaključijo', s čimerkoli pač že.

Moram starša poslat na dopust, pa it nazaj na Vič za kak teden ali dva  :).



DOB

  • *
    • Prispevkov: 376
    • Točke: 0
Odgovori #57 : 26 Januar 2011, 15:24:56
Uh tudi jaz bi rabila par takih, ki jim ni do družbe ::).. Moja je 2x fasala, ampak čisto malo, opozorilo-enkrat od prijateljice (psice), ko je preveč po njej skakala (in je bila potem blazno užaljena, je jokala kako minuto), enkrat pa na PSTju od psice na povodcu, ko je bila spuščena. Škoda da ne vsakič ko je kar zalaufala do psa. Vsi so preveč igrivi in prijazni, ni mej.



rapgirl

  • *
    • Prispevkov: 2.898
    • Točke: 9
Odgovori #58 : 26 Januar 2011, 15:55:06
Uh tudi jaz bi rabila par takih, ki jim ni do družbe ::).. Moja je 2x fasala, ampak čisto malo, opozorilo-enkrat od prijateljice (psice), ko je preveč po njej skakala (in je bila potem blazno užaljena, je jokala kako minuto), enkrat pa na PSTju od psice na povodcu, ko je bila spuščena. Škoda da ne vsakič ko je kar zalaufala do psa. Vsi so preveč igrivi in prijazni, ni mej.

Moja se brez problema igra, ko jo pa hoče kakšen samec naskočit pa pove da ima dovolj in tega ne dovoli, prav tako pri mladičih, ki so vsiljivi. Najprej poskuša na lep način samo s kazanjem zob, potem pa zarenči ali zalaja in je to dovolj, da še ne vem kako tečen pes razume da je meja igranja presežena. Na sprehodih pse gladko ignorira in se ne zmeni za njih, ker sem jo to učila že od malega. Ko sem zagledala psa, ki se nama je približeval hitro igračko ali še boljše slasten priboljšek v roke in psa niti pogledala ni. Če sem vedela, da pes nis socializiran. Če sem psa poznala se je lahko povohala z njim, samo ko sem ji jaz to dovolila, ne da si je nagrado pridobila z vlečenjem.  ;)

"A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours."


tprose4

  • *
    • Prispevkov: 129
    • Točke: 0
Odgovori #59 : 26 Januar 2011, 15:59:58
Mi pa na PST VEDNO srečamo vsaj enega ali dva lastnika odvezanega psa, ki se lepo šetata 300 svetlobnih let stran od lastnikov in se lastnik potem dere da nič ne naredi, ko skoči na psa (ok res da jih večina ni agresivnih, toda problem je, da sprehajam tudi enega psa, ki ne prenaša dobro psov, ki skačejo po njem in res nič ne pomaga če pes ki skače po njemu, nič ne naredi, ker bo on zagrabil tistega).
Vedno znova srečujemo tudi pse, ki prosto tekajo sem in tja BREZ lastnikov (slišala sem, da je kar nekaj takih, ki ne obvladajo psov na povodcu in potem psa spustijo da se sam "znori" in potem pride domov...)  >:(
Ravno pred božičem se mi je zgodilo, da se je v naju od zadaj zakadil en manjši pes in sta se stepla. Psa, ki ga sprehajam, sem hitro zvlekla stran, ampak pri tem sem pokasirala ugriz v nogo, ker se je tisti pes spravil na njega od zadaj, ko je hodil lepo poleg in sta se zgrizla ob mojih nogah. In nato malce naprej srečam še enega odvezanega psa, ko sva bila oba s psom še vedno v šoku (v bistvu sem bila jaz in to se je prenašalo tudi na psa) in je tekel proti nama in vljudno prosim lastnico če ga lahko prime, pa me je neki nadrla. In ko ji rečem, da morajo biti psi po zakonu na povodcu, mi je začela nekaj težiti, da morajo biti taki, ki jih ne obvladamo (kar je letelo na naju)... In kaj bi bilo če bi odvezan pes prišel do naju in bi ga ta, ki ga sprehajam ugriznil? Bi bilo pa vse narobe  >:( Psa naj imajo spuščenega tisti, katerih pes 100% obvlada odpoklic, ne pa tisti, čigar psi tekajo naokoli kot zgubljene kure in ki obvladajo odpoklic tudi ravno toliko kot če bi kuro klical, da naj pride k tebi.
Pa tudi, ko smo delali s trenerjem, da bi psa odvadili agresivnega vedenja do psov, ki ga nadlegujejo, smo se VEDNO kregali z ljudmi, ki jih je prosil, da naj psa pokličejo k sebi, da ne bi prišli k njemu, ko smo ga učili ignoriranja drugih psov. Tako da meni dosti lastnikov, ki sprehajajo svoje pse po PST ni všeč in bi bila zelo vesela, da bi se kdaj tam sprehodili policaji, ki bi takim napisali kazen. Ampak ponavadi taki tako ali tako nikoli ne pokasirajo kazni, ampak jo bo po možnosti tist, čigar pes ima res utrjen odpoklic  :-\

Če ne dopustiš, da bi ti srce otrdelo, če izkazuješ soljudem kaj prijaznosti, ti bodo odgovorili z naklonjenostjo. Podarili ti bodo prijazne misli. Če pomagaš mnogim ljudem, te bo spremljalo mnogo dobrih misli. Naklonjenost ljudi je več vredna kakor bogastvo.

Henry Old Coyote