Veliki švicarski planšarski pes [Grosser Schweizer Sennenhund,Great Swiss Mountain Dog]

Chantall · 516647

Elika251298

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
ooo živijo;) kakšna frajerka je Nuba;) mene mora  vedno Gala v avtu čakat:( ja meni so ljudje tudi rekli, da je mešanec, nekdo da je beagle;)


Lepo se imejta in oglasita se kaj.. papa

Swissy-lepota,moč pogum. Človeške kreposti, brez človeških slabosti


Roby

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
  • Tako to zgleda pri nas!
Pozdrav!

Lepo da bo v Mariboru tudi nekaj švicarjev, mi pridemo samo gledat v Hrušici pa se morda že razkorajžimo... samo mal si še moremo ogledat kako  po  protokolu na razstavi.  ??? 

Lp



matej80

  • *
    • Prispevkov: 163
    • Točke: 0
Roby, če boš 19.4 v Mariboru se komot kej pogovorimo, pridi s psičko, da se mal navadi na velke množice psov in razstave.

"Protokol" boš pa tudi videl na sami razstavi.

lp

Matej in Val



Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
:)) Mi smo nazaj...in okoli 3000 km za nami. Najprej se moram opravicit Robyju...bom danes odpisala obljubim. Se opravicujem, ampak me ni bilo doma in v tujini je bil dostop do interneta malcek omejen.
Elika, koliko je psicka stara? Za vzrejo je zelo pomemmbmo da imas zdravega psa in kljub zahtevam kluba nas veliko slika poleg kolkov se rame in komolce. OCD- a li po domace "odkruski" se pojavi med 6 in 10 mesecem naceloma, lahko pa tudi kasneje. Lahko se pokazejo zgolj kot daljse sepanje ali pa je potrebna operativni poseg. Kakorkoli pa so spremembe vidne s sklepih. Ceprav so tako kot dispalzije odvisni ne samo od genetike, ampak okolja in prehrane, je potrebno bolane pse izlocevat iz vzreje. In OCD je zame momentalno najhujsa zdravstvena hiba svicarjev.
O oceh je pa tako, da smo zdaj zaceli slikati po Evropi in pocasi ugotavljamo, da ima veliko svicarjev posebno obliko katarakte- trikotne oblike, locirana v sami sredini ocesa, nikoli ne privede do slepote. Ekola en linkec, sicer v nizozemscini. Pojavi se naceloma po 4 letu starosti psa.
http://www.oog-dierenarts.be/rassen/retrievers/Cataract_ret.htm
Prve tri slikice prikazujejo ta tip katarakte- znacilen tudi za rotvajlerje. ;) Zaenkrat se v tujini (razen Nemciji) psov se ne izlocuje iz vzreje, saj zivljenje psov s takim tipom katarakte ni zelo otezkoceno in vid se le malcek poslabsa, ga pa ne izgubijo. Je pa to zdaj tema debat in v Svici bo sam klub za pasmo dve leti placeval teste svicarskim psom, da bi ugotovili v kaksni razseznosti se ta katarakta pojavlja.

Kot vidis Eika je treba malcek vec stvari pogledat v kolikor si resen glede mladicev. Ni zadosti da pridejo na svet- mi vsi, ki imamo psice smo odgovorni, da jim omogocimo zdrav zacetek s primerno vzrejno psico in dobro izbranim samcem! Tako kot zdravje je pomebna zunanjost, grajenost, tip in karakter. Vse to moras tudi sama ocenit- koliko je tvoja psica blizu tipicnemu predstavniku svojo pasme, opisanim z veljavnim standardom. Glede na njene pomanjklivosti (vsak pes jih ima da se razumemo) je potrebno izbrati samca, ki bo te lastnosti izboljsal. Prav tako je dobro da se naucite brati rodovnike! Na spletu je dosegljiva tudi svetovna baza podatkov za svicarje, kjer lahko pogledate informacije prednikov vasih psov. Povprasajte tudi vasega vzreditelja- katere zdravstvene probleme imate v liniji (zgodnja odpoved ledvic, zasuk zelodca, displazije, odkruski...), napake (ugrizi, nespuscena moda, barva oci...), karakterne hibe- vse to je pomebna informacija v vzreji. Rodovnik je vir informacij in potrebno ga je uporabiti!

Glede podlake...svetla podlaka je manj zazeljena. In jo je skozi vzrejo tezje odpraviti. Pri moji psici jo lahko najdemo pri prababici. Kljub temu, da so psice bile parjene s samci brez svetle podlake, ta vedno pride ven. Nekateri pravijo, da ce okoli vratu ni bela, ni pravi svicar. :) Mene osebno ne moti v kolikor je prekrita s crno zgornjo dlako...Ni pa taka podlanka izkljucitvena napaka in ce boste pozorno prebrali standard je podlanka obvezna- napaka je ce je sploh ni. Dejte prebrat standard za pasmo na strani FCI ali na strani SKVPM...standard opisuje vse znacilnosti, hibe, izklucitvene napake- drzimo se ga tudi pri ocenjevanju na razstavah.
http://www.fci.be/nomenclatures_detail.asp?lang=en&l=G&file=group2&name=Grosser+Schweizer+Sennenhund
na koncu strani, kliknite jezik ki vam ustreza in standard se odpre v wordu...

Zadosti tezenja iz moje strani...grem nazaj spat.  :-[
Ziva

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
Mogoce samo se to? Pustimo klub..kdaj psica nase pasme odraste? Jaz gledam mojo in pri 19 mesecih se nismo niti blizu. Pustimo ji naj sama njaprej odraste, naj razvije v polno svoj karakter in dozivi svojo mladost. Meni se zdi skrajno nedopustno molosoidnega psa pariti per 2 letom- mojo bo parjena (ce bo zdrava) pri 2,5 letih. Nic prej. Kako pa naj uci mladice in skrbi zanje ce se sama ni odrasla? Tako...zgolj eticno in moralno obarvana "kost" vzrzena v razmilslek in nadaljno "glodanje"...

Lahko noc...

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


Elika251298

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Hej.. ja moja bimba je bla 23.2 stara 2 leti. Torej ne bo parjena pred 2,5 letoma starosti. Tudi mi smo čakali, da je doživela svoje otroštvo.

lp

Swissy-lepota,moč pogum. Človeške kreposti, brez človeških slabosti


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
 ;D Da ne bi kdo mislil, da specificno ciljam na koga...sem hotela samo neki omenit. Jaz stvari rada povem pre-direktno kdaj, se opravicujem.

Mislim da nas bo kar nekaj na razstavi v Hrusici, pa se lahko malo srecamo in spoznamo? Se enkrat (sicer bo zgledalo da delam reklamo...), sodnica v Hrusici je res dobra in se spalca prit-sploh kot prva izkusnja.  8)
Tudi mene v MB ne bo..isti dan je specialka pod okriljem italijanskega kluba za svicarje...tako da mi smo tam...

Ziva

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


Elika251298

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
zdravo;)
 nE saj ne mislim, da je blo ciljano na koga. Pač napisala sem ker sem ravno vidla. Ni se mi dalo nekaj pisat, ker sem bla nekaj full lena včere. Me očitno muči spomladanska utrujenost. Sicer mi je pa všeč, da tisti, ki imajo več izkušenj pač povejo, ker se zavedam, da niti slučajno ne vem vsega in so kakeršni koli nasveti  dobri, da bom bolj na tekočem... Zdaj ko sem na faksu, pa imam itak več časa in se lažje z njo več ukvarjam.

Samo nekaj glede teh razstav, ker imam zelo slabo izkušnjo. Mi smo bili lani septembra v mariboru, ko je bila razstava za vse pasme. Takrat je bil tam samo en švicarček. Mogoče ste ostali bili kak dan prej... No takrat je Gala morala ostati zunaj, ker sem dokumente doma pozabila, ker sem jih mimo torbice vrgla. jE pa bla z nami ena dogica, ki je potem zbolela za kužnim kašljem in koliko mi je potem kolegica povedala, je rekla, da jih je večina psov zbolela za tem. Kakšne so vaše izkušnje iz teh razstav? mOgoče je bil samo slučaj?

Drugače pa je dobra novica da naša bimba ne šepa več. rAzen ko je treba v boks it in je takrat najbolj boga na svetu in se odpočije na poti. Ampak pol noter že veselo igra fuzbal sama s sabo... :P


Swissy-lepota,moč pogum. Človeške kreposti, brez človeških slabosti


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
Jah, tako kot se lahko cesa nalezemo sami, ko je na kupu veliko ljudi...tako se psi. Razstave so mesto kje rlahko pes stakne vec bolezni- kuzni kaselj, herper virus, kakrsenkoli drugi virus ki se prenasa preko zraka/kaslja/iztrebkov...ampak ni za delat velike panike iz tega. Jaz razstavljam Klarka ze  3,5 let in sem dvakrat prinesla domov kuzni kaselj, razstav pa obiscem na leto preko 20.
Moji psi se na razstvaah igrajo z drugimi psi in so v kontaktu z njimi.
Edino obdobje, ko so razstave res "prepovedane" je preden psico parimo in preko njene brejosti ter dokler imamo mladice. Zato, da mladici ne zbolijo za cim, saj so tudi normalne okuzbe (ki se pri zdravemu odraslemu psu ne razvijejo v bolezen) zanje lahko usodne.

Super da Gala ne sepa vec- si je verjetno samo kaj nategnila. ;)

Ziva

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


blaze

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
  • Tesa
Zadnje dni berem na forumu, da se je kar razpletla debata o vzrejnem pregledu, o tem kateri pregledi so nujni in kateri so zaželjeni. Ko bo pri nas napočil čas, da se opravijo ti zdravstveni pregledi, lahko rečem, da pri naši psički nebodo pregledani samo kolki, ki so nujni, ampak pa se dobo v istem času pregledali tudi komolci, rame,... načrtujemo pa tudi pregled oči. Po mojem mnenju je vse to nujno, kjub temu da za pridobitev vzrejnega dovoljenja ni pogoj, sam sem celo mnenja, da je te preglede potrebno opravit  tudi če se za vzrejo ne odločimo....zakaj? Zaradi tega, da lahko v primeru, da se s pregledi pokažejo kakršne koli hibe oz. nepravilnosti, lahko le-te odpravimo oz. pozdravimo in tako omogočimo našemu psu čim boljše in lepše življenje. Mislim, da bi morala biti to praksa pri vseh vestnih lastnikih psov in verjamem, da tudi je.

lp, david


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
Super razmilsjanje David! Tudi jaz sem dala prvemu psu pregledat vse bolj zaradi agilitija takrat kot zaradi vzreje. Mislim, da je dobro vedet kako zdrav je pes, da vemo kako z njim delati v prihodnosti. Zato je tudi priporoceno, da se sklepe slika po 18 mesecu- takrat naj bi bila zelo realna slika tega kar je.
Dr. Ivanusa in Dr. Pogacnik sta spisala na to temo clanek...
http://www2.vf.uni-lj.si/veterina/zbornik/305_ivanusa_e.pdf

Jaz morem preslikat mojo Leio zdaj aprila in se ze tresem. Sicer je 7 bratcev in sestric ze preslikanih in so vsi HD A, ED 0 in OCD F. Upam, da bo tudi ona zdrava...
Prejsnji teden pa je Klarkec obiskal sicilijansko gospodicno. Uspesno smo parili in zdaj bomo drzali pesti 3 tedne da vidimo ce bo kaj mladickov.
Za zabavo nekaj slikic "majhnih Klarkcev" iz Belgije (skoteni februarja 09).  :P
     

Pozdravcki iz dezevne Ljubljane
Ziva in psi

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


polonči

  • *
    • Prispevkov: 2.461
    • Točke: 0
  • *-moja banda-*
Jaz sem pa včeraj v Rožni dolini v študentskem naselju čohala enega švicarskega lepotca...in če se ne motim je bil to Nubin Kal...

Lepotec na kvadrat... :-*

Lp,
Polona

:)


Elika251298

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Hej hej;)

Ziva mali klarkci so taki lepotci;)

Mi je malo dolgčas pa me malo zanima kako vi ostali vaše kužke prevažate, kje spijo,... Jaz mojo kužkotirko v prtljažniku, kjer ima odejico in se lepo zlekne in ne j*** več sistema:) kadar vidi, da mam odzadaj odprto je že notri ni ni šanse da bo šla ven...
Spančka pa v boksu, ampak noče imeti ničesar podloženo. Slamo si je vedno ven iz ute spravla, tepih je razgrizla, v bistvu vse kar je dobila ni marala....včasih pa spi kr v pisarni na parketu;) Predkratkim je celo pogruntala kako se vrata od garaže odpirajo in je bla 1x ponoči v stanovanju. mene je skoraj kap, ko sem misla, da so nam vlomili...pametni so ni kaj.
A kateri od vaših lepotcev preganja kokoške? Ko jih Gala zagleda dobi tako pozo, da se morem full namučit da jo premaknem. Čist nepremično se zazre pol pa sam šusss...

Grem se dalje učit... papa
LP Manuela
 

Swissy-lepota,moč pogum. Človeške kreposti, brez človeških slabosti


blaze

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
  • Tesa
Pozdrav

Odločam se za nakup oprsnice in sicer:
http://pasji.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=6_20&products_id=416

Malo bi potreboval kakšen nasvet, glede velikosti kakšno kupit, da se nebi pri tem uštel. Vrjetno bodo tiste mere ki so priložene na strani kar prave in bi bilo pametno kupiti največji model...ali pač? Mogoče kdo predlaga kakšno drugačno oz. boljšo oprsnico, bi bil vsakega predloga zelo vesel.

lp, david


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
David ne vem ce ti kaj pomaga...eno oprsnico imam narejeno po narocilu pri g. Seruga, druga je Rogzfordogz, tretja pa Ruffwear (kot del nahrbtnika). Meni je ta od Ruffweara se najboljsa- je pa za Klarka L velikost pa ima 60 kg in tudi Leia jo lahko nosi pri 50 kg.
KLIK Sam tle v SLO so izdelki te firme kar dragi... :/

Tako pa mi recickliramo- se do smetnjakov cist brez onesnazevanja. :))


Pozdravcek iz soncnega Sv. Jakoba

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


blaze

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
  • Tesa
Ziva hvala za odgovor!

Sej neki v tej smeri kot prikazuje tvoja prva slika tudi mi razmišljamo. :)

Zdej pa ne vem ali je ta oprsnica za katero si prilepila tudi link (WEB Master) primerna tudi za to, ker drugače se mi zdi da je ta resnično dobra. Kar pa se cene tiče pa tudi ne zelo pretirana.

lp,david


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
Caki a vi bi za vleko vozicka imeli oprsnico? Sem prav razumela? Ker pol ti poslikam mojo na Klarku od blizu. ;) Je bila pa po narocilu narejena pri gospe Seruga in mislim da je bila cena kar nizka, se pa ne spomnem tocno. Oprsnico, ki sem jo dala v linku pa jaz uporabljam za vse drugo- hribolazenje z nahrbtnikom, prevazanje v avtu (pripnem na zadnjem sedezu), delo na poligonu, hojo v hribe (da lahko psa potegnem gor ce bi bila potreba).
Povej ce rabis slikco oprsnice pri vozickanju. :))

Ziva

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


blaze

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
  • Tesa
Ja prosim še za tisto slikico, ker imamo tako namen nakupiti obe, da malo vidimo in se potem morebiti zmenimo z gospo Šeruga


Elika251298

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Lep sončen pozdrav!!
mI2 Z gALo se malo javljama. V soboto sva imeli vzrejno in ga je naredila. Čeprav je dobila prav dobro lepotno oceno zaradi presvetlih oči. Sem kr malo žalostna zaradi tega. Mogoče jo bova šli na kakšno razstavo izboljšat. Tako za najini duši :P
Je bla prav hecna, ko se zmerit ni pustila in je vedno sedla dol;)
 Tako da pred nami bo zanimivo in naporno poletje...

Se vam še kaj javima..
 Lep pozdrav Manuela

Swissy-lepota,moč pogum. Človeške kreposti, brez človeških slabosti


Roby

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
  • Tako to zgleda pri nas!
Gali kljub prav dobri oceni čestitke.




LP Gina na počitku.



Roby

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
  • Tako to zgleda pri nas!
Pa še par fotk Gine... saj jih še sploh nisem objavljal...







Pa en lep pesjanarski pozdrav!



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Matej veliko srece ti zelim v nedeljo na razstavi... :) Glej da mi cim prej sporocis rezultate 8). Pa fajn se imejte, ker bo full lep dan 8)!
Ziva in ostali lustne slikice. Ko pridem nazaj domov, dobite Nubo z Wiena znamenitostmi >:D.

Pa se en lusten filmcek Dore Karantanske, ki uziva na Ceskem. Imajo pa pravkar mladicke tam in je posneta skupaj z njimi :).
http://www.svycarsky-salasnicky-pes.cz/data/Video/index4C.html

Dunajski pozdravcek

Neca in Nuba

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
Meni pa nic srece ne ponujas...smrk. :'(
Matej in Val dobro se odrezita in predvsem zabavajta v ringu. Uspesen razstavljalski dan zelim tudi vsem, ki se odpravljate v Maribor. Pa naj kdo napise rezultate v temo. ;)
Mi smo v soboto na razstavi v Rovinju, v nedeljo pa na klubski razstavi v Italiji. Torej po dolgem casu spet en "delovni" vikend. 8)

Ziva


“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


matej80

  • *
    • Prispevkov: 163
    • Točke: 0
U madona, kaka mrcinca je že ratala Dora. No, važno, da z repom miga.

Jaz pa tudi želim vso srečo na razstavah v tem vikendu in to vsem konkurentom in nekonkurentom pa seveda še posebej Mr. Klarku!

lp

Matej



mi2ni3

  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 0
  • Pes: edini, ki te je vedno vesel ko prideš domov
Pa se en lusten filmcek Dore Karantanske, ki uziva na Ceskem. Imajo pa pravkar mladicke tam in je posneta skupaj z njimi :).
http://www.svycarsky-salasnicky-pes.cz/data/Video/index4C.html
A je tale Dora Karantanska iz tega legla, ki sva ga prišli z mami pogledat? Od tvoje lepotice?



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Meni pa nic srece ne ponujas...smrk. :'(
Ha ha ti si skoraj vsak vikend na razstavah :) :P :). Ne morem celega foruma popisat, da ti vsakic zazelim sreco :o :D :D. No, da ne bos rekla, da te zapostavljam: srecno Ziva, Klarkec, Leia pa se Katja in Fear (da se ne bo pol se Katja pritozevala, da je nic ne omenimo >:D). Tudi vam zelim kar se da super vikend (pa seveda tudi uspesen :P). Navijam za Leio >:D.

U madona, kaka mrcinca je že ratala Dora. No, važno, da z repom miga.
Ha ha kaj je to smesno. Je ravno lastnica od Barona (ocka od Dore) napisala, da tole miganje z repom more bit pa ziher nekaj genetsko pogojenega... 8). Ampak meni se zdi, da je to kar pasemsko pogojeno :-*. Je napisala, da so imeli prejsnji teden tekmovanje na Nizozemskem v tem, kateri pes bolj miga z repom (ga je organizirala ena pasja trgovina-nagrada je bila hrana za psa za 1 mesec) in je prijavila tudi Barona, ki je zasedel odlicno 3. mesto (psov pa je bilo ogromno). Ha ha, cesa vsega se ne spomnijo ::).

A je tale Dora Karantanska iz tega legla, ki sva ga prišli z mami pogledat? Od tvoje lepotice?
Ja mi2ni3 Dora je iz zadnjega legla, ki sta ga tudi vidve prisle pogledat.

Lep pozdravcek

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


mi2ni3

  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 0
  • Pes: edini, ki te je vedno vesel ko prideš domov
Haha, kakšno fajn tekmovanje. Jaz poznam eno tako psico (putbullko), ki bi sigurno osvojila visoko meso, če ne celo zmagala  :o
Kakašna velka babnca je že postala Dora!   :o Krasna!



Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
Klark me mori da morem to napisat Valu. Tata pravi:" Sine, da se ne bi zafrkaval v ringu. Pocasi se staram in tradicija more preit na mladi kader. Tako da se lepo vedi v nedeljo!"
 ;) Jaz vate sploh en dvomim Val!
Drugace pa glasno cepetam z nogami...ze od Graza nisem na nobeni razstavi Apollo! Je bla ze abstinencna kriza. :o

Uzivajte cez vikend. Aja, nekatere bom vidla danes na skupscini kluba,ne? ;)

Lp od nas vseh

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


Balu

  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 0
Na hitro, ker enostavno ne morem bit tiho...UAAAAAAA!

Klark je zasedel 1.mesto na TOP TEN SKVPM!!! Prvi svicar ki mu je to kdaj uspelo, njegovo ime bo zdaj vedno na plaketi pokala, ki je visji od njega. :) Premagal je celo psico zmagovalko BISa na evropski razstavi v Zagrebu 2007. C*mon!!

Moj lepi in najpridnejsi "cmrlj". :o Slikice po vikendu....

Lahko noc vsem.  :P

“So you're trying to be down basically,” deadpan, “because I don't deal with down at all.”


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska