Strah pred velikimi psi

melona · 34027

melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
: 05 Junij 2011, 16:44:05
Pozdravljeni!

Imam majhno psičko, staro tri leta in pol, ki pa se zaradi slabe izkušnje, ki se ji je zgodila kot mladičku boji nekaterih (!) velikih psov. Strah pa pokaže z zmedenostjo, paniko in največkrat šavsne psa, če se ta ne umakne, pa še enkrat itd. . Tako se sicer obnaša večinoma le do nemirnih in divjih psov, ki silijo vanjo, še huje, če so spuščeni in pridejo sami do nje. Če pes mirno počaka nanjo, po možnosti v ležečem ali sedečem položaju pa ni (več) problema, se zelo lepo povohajo, nato pa vsak svojo pot :) (delamo z njo na tem področju in se je stanje že izboljšalo, a še ne tako zelo, kot bi mi želeli  ;) ) . Ni napadalna v smislu, da bi zganjala histerijo in se v večjega psa zaganjala kar sama od sebe, zelo redko se sploh oglasi, renči. Večinoma jih ignorira, kot sem že omenila, če je pes miren in prijazen pa ga tudi pozdravi.
Največji problem pa nastane pri spuščenih velikih psih, ki ji sicer nič nočejo, le povohat se želijo. Ona se vedno odzove na enak način - šavsanje in panika. Skratka, v bistvu je problem vsak njej nepoznan velik pes, ki je malce bolj živahen, jo želi povohati (se ji približa) ali največji problem - spučeni psi  :-\ (ne gelde na prijaznosti/neprijaznost). Delava pa tako, da vedno, ko s kakšnim psom lepo komunicira, klik in slastna nagrada, če pa ima svoj "izpad", jo za nekaj sekund primem za gobček in jo gledam v oči. Seveda ne grobo, ampak nek popravek, nestrinjanje z vedenjem pa mora biti ??? . Sva že napredovali, včasih se je na psa "drla", sedaj gre lepo mimo vsakega, a žal mi je, ker vem, da bi lahko napredovali še in še, vem, da bi lahko bila "normalen" pes, v družbi ostalih, le te prepreke ne znava preskočiti, enostavno mi je nekaj zablokiralo; ne vem, kaj delam narobe, da se ne more znebiti straha pred živahnimi in spuščenimi psi (spuščeni so problem zato, ker se ji približajo prvi, brez zadržkov). Rada bi se končno enkrat sprehajala v miru, brez stresa in gledanja naokoli, kje se bo prikazal naslednji velik pes. Neprijetno je za vse - za mojo psico, mene in za tujega psa, ki bi lahko mirno pokazal zobe (ali kaj več) tudi nazaj ter lastnika tujega psa.

Včasih se tako obnaša tudi do manjšega psa (spet živahni), ampak to ni zaradi strahu, pač njeni "izpadi"  >:( . Sva pa pri odpravljanju tu veliko bolj uspešni, tako da zaradi tega se ne sekiram toliko. Naj povem še, da če je spuščena in se ovohava z majhnimi psi, je res razlika, lepše se obnaša  :) (povodec ne more biti napet itd.) z velikimi psi pa ni razlike.

Resno razmišljam tudi o Alfakanu... Ima kdo kakršne koli izkušnje?

Lp



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #1 : 05 Junij 2011, 16:57:46
Alfakan je vsekakor odlična  rešitev - zunanji opazovalec vedenja psa oz oseba, ki ni vezana na psa, lahko edina realno oceni vedenje vaše psice v določeni situaciji. In vaše reakcije. In poišče rešitev - programa ( pre)vzgoje se boste morali točno držati.
In še - ni važno, kaj je bilo do sedaj - slabe izkušnje in to... vse se zače na točki, kjer ste zdaj.



I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #2 : 05 Junij 2011, 21:37:36
Za tvoj primer ti svetujem inštruktorico Alenko Spazzapan (Citydog). Ima že ogromno izkušenj s takimi primeri kot je tvoj.



melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 05 Junij 2011, 22:01:44
sasha a deluje po vsej Sloveniji? Pri Alfakanu mi je všeč ravno to, da pridejo na dom, ker tukaj se težave pravzaprav začnejo, napišejo plan dela, nato pa te tedensko obiskujejo in spremljajo napredek ter popravljajo napake, dajejo navodila.

Martina, jaz sem na slabo izkušnjo, napad že davno pozabila, življenje gre naprej, a očitno se psica tega ne zaveda :P . Ne, sedaj pa brez šale - to je bil vzrok njenega sedanjega vedenja in se mi ga je pač zdelo smiselno napisati. Vsekakor ga ne jemljem kot opravičilo za njeno vedenje, ker ga enostavno ni, nikakor se mi zaradi tega ne zdi boga, takega obnašanja nikoli ne toleriram  ;) . Enostavno smo obstali na točki, ko zgleda delamo nekaj narobe, ker se sedaj stanje skorajda ne premakne. Je en teden že zelo dobro, pa potem spet dobi kak "izpad" in potem to popravljamo ves naslednji teden. Čeprav to niso napadi v smislu "boj za življenje", je samo "opozorilni ugrizi, češ, umakni se" imamo tega počaso dovolj. Rada bi šla z njo enkrat na sprehod brez kančka dvomov, kako bo reagirala, se obnašala. Da končno vidi, da ji tudi večji živahnejši, spuščeni psi ne bodo naredili nič. Saj zaradi mene lahko vedno pokaže, da ji je nelagodo, samo ne na tak način; umik ali da stopi k meni bi bila najboljša  8) .

Hvala za pomoč



*Gina*

  • *
    • Prispevkov: 62
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 05 Junij 2011, 23:27:53
Moja psica se enako obnasa, je dobro socializirana in take prijazne pesjanarje, ki cist vznemirjeni priletijo do nje nasavsa (po zraku, nikoli ne pride do ugriza). Na tak nacin jim pac pove, da ji ni vsec tak nevljuden pristop. S tem ko jih nasavsa, jih ponavadi umiri do te mere, da se lahko mirno povohajo, nato sledi ali igra ali pa gre naprej in je pes vec ne zanima. Nekateri psi pa imajo drugacno taktiko, jih nasavsa pa gredo prvo drevo zacahnat, da gre ona povohat oni pa hop so ze pri njeni riti in jo povohajo ;D. Meni to njeno obnasanje ni problematicno in ji to dopuscam, sej samo brani svoj osebni prostor pred vsiljivim, nevljudnim psom. Ne toleriram pa zaganjanja.


*Gina*

  • *
    • Prispevkov: 62
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 05 Junij 2011, 23:45:26
Tudi meni naprimer nebi bilo vsec, da bi tujec priletel do mene in me zacel objemat, pa tudi ce bi bila zanj to primerna gesta, bi ga verjetno stran odrinila. Ce pa bi do mene pristopil in mi podal v pozdrav roko, bi gesto vrnila, ker je to bolj vljudno.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #6 : 06 Junij 2011, 08:46:12
Mogoče bo kaj pomagalo. Moja sicer ni ravno boječka-je pa rahlo štorasta v medpasji komunikaciji na daljavo-se pravi, ne zna se približevati psom na kulturen način, dokler drug pes ni blizu, takrat zna lepo povohat ali pa kar ignorira.

Jaz psom dopuščam, da se nalajajo, da kakšnega narenči, mu nakaže ugriz. To je čisto normalna pasja komunikacija,  katero se sporazumejo in jo je treba pustiti. Pa svojo med ovohavanjam psov takoj spustim, na povodcu se ne vohamo, ker hitro pride do konflikta, ker se psi ne morejo naravno obnašat, niti se ne morejo umaknit, pa še kak štorast vodnik zateguje povodec.

Naslednjič, ko pride kak spuščen pes do vaju, še svojo hitro spusti s povodca in pojdi lepo svojo pot, zna biti velikanska razlika v obnašanju.

Če te tako motijo takšni psi- jih pa ti zaustavi s svojim telesom predno pridejo do psice-pa s tem ne mislim z brco.  ;D....če psica narenči, nakaže šavs-pa kaj po tem, gresta naprej, ker ji očitno družba ne ustreza.

Pa jaz ji sploh ne bi nagrajevala lepo obnašanje med psi. Ker to ni nekaj kar bi blo vredno nagrajevati. Raje nagrajuj ignoriranje psov, hojo poleg, odpoklic iz igre.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


*Gina*

  • *
    • Prispevkov: 62
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 06 Junij 2011, 09:03:21
Jaz psom dopuščam, da se nalajajo, da kakšnega narenči, mu nakaže ugriz. To je čisto normalna pasja komunikacija,  katero se sporazumejo in jo je treba pustiti. Pa svojo med ovohavanjam psov takoj spustim, na povodcu se ne vohamo, ker hitro pride do konflikta, ker se psi ne morejo naravno obnašat, niti se ne morejo umaknit, pa še kak štorast vodnik zateguje povodec.

Se strinjam, dandanes lastniki psov že ob najmanjšem renčanju zganjajo paniko. Ne vodi vsako renčanje v pretep! Kot je napisala čara, je to čisto normalna pasja komunikacija. Jaz sem pri moji psički, ko je bila mladič, bila še bolj vesela, če je srečala kakega odraslega psa, ki jo je narenčal ali šavsnil proti njej, se je vsaj naučila, kako obnašanje ni pri drugih psih sprejemljivo, npr. da skače po njih itd... No sedaj je stara malo več kot 2 leti in pol in se še nikoli ni stepla, pa je spoznala ogromno psov. Bilo je tudi ogromno situacij, ko so psi prileteli do nje. Klateški (na šetnji brez lastnika) so ponavadi full vljudni, pridejo v loku, se lepo mirno povohajo, morda včasih celo poigrajo in gremo dalje. Tisti, ki pa pobegnejo lastnikom, so pa ponavadi taki za katerimi se lastniki derejo, da je prijazen pa ne se bat, ne bo nič naredil  ;D. V tem primeru psico spustim s povodca, že od malega, pa naj se sama znajde. Situacijo samo nadzorujem. Če pa jo že moram imeti na povodcu (prometna cesta...) pa pazim, da je povodec popuščen ves čas. Ker tako postopam že od malega, nimave z mojo psico nobenega problema z drugimi psi, je ona sposobna blokirat vse napade in zaustavit ter umirit preveč vznemirjene pse, tudi nemško dogo je že našavsala, pa je bil res samo eno veliko tele, ki se je igrat hotlo  :D


melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 06 Junij 2011, 15:55:49
čara - nikakor ne pričakujem, kaj šele želim, da se bo moja psica vedno ovohavala z vsakim psom, ki ga srečava. Saj večinoma jih tako ali tako ignorira (sploh večje). Se pa gre bolj za to, da se mi zdi, da če bo večino kar tako ignorirala, da se ne bo nanje nikoli privadila, da ji bodo šli še bolj na živce, kar pa nikakor ni moj namen. Res ne vem, ali je sedaj boljše, da ima  ČIM VEČ ali ČIM MANJ (s tem mislim predvsem na ignoriranje) stikov z velikimi psi, da se bo stanje še poboljšalo  ??? ?
Spustiti je iz vrvice, če pride k nama velik pes pa si je, po resnici, ne upam. Ker nikoli ne vem, kako bo reagirala. Sem sicer prebrala in obdelala že vse možno o tem, kdaj in kako naj bi se psi ovohavali, a ji preprosto ne zaupam. Bojim se tudi, ker bi lahlo tuji pes mirno popadel nazaj. Naj pa še enkrat povdarim, da je to "le" en hiter šavs ali dva v psa, ne histerično napadanje in grizenje. Saj če bi vedela, da se iz tega njenega šavsanja ne bo razvil pretep ali protinapad, bi jo mirno pustila. Pa misiš, da bi res bila taka razlika? Problem pa so tudi lastniki, ker jih je večina zelo užaljenih in svojega psa po hitrem postopku odstranijo, če moja psica to nardi  ::) ...

Še nekaj - kako naj ji pokažem, jo nagradim za lepo obnašanje? Če odsvetuješ tako, s priboljški? To počnem namreč zato, ker sedaj že velikokrat "na silo" pozdravi psa, samo, da bi dobila priboljšek, se pa lepo obnaša, zato sem jo pač nagradil  :-[ .
Pse včasih tudi zaustavim s telesom, da se ravno tako ne zaženejo in je nekoliko boljše.

Bistvo je pač, da ne bi našavsala skoraj vsakega tujega velikega psa (ki ni po njenih merilih :P ) in pa Alfakan bi poklicala tudi zaradi sebe, da se (do)končno otresem vseh dvomov in začnem psu bolj zaupati. Ne zdi pa se mi rešitev, da se sprehajam po odmaknjenih osamljenih poteh, ker na drugih obstaja možnost srečanja velikih psov  >:( .





martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #9 : 06 Junij 2011, 17:30:45
Ne vem, za kakšnega psa gre - sicer pa ni važno.Če ste zamudili zgodnjo socializacijo - ki se sicer začne v leglu - boste morali zdaj več delati na tem - s pomočjo strokovnjakov. In Alfakan je prava odločitev. Uspelo bo. Vzemite si čas za razgovor, pa boste videli sistem.
V takih primerih se dela individualno,  glede na potrebe posameznega psa - in lastnika.

Kar pogumno!!

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 06 Junij 2011, 20:38:36
No, sama mislim, da smo jo socialzirali dobro, vse je bilo super, dokler se pač ni zgodilo... Ampak to sploh ni pomembno, pač bomo težavo sedaj zatrli, če ne kar odpravili, očitno res s pomočjo strkovnjakov  ;) .
Je pa po moje veliko odvisno tudi od psa, kako se na določen napad odzove - nekateri psi so zelo občutljivi, plašni in se odzovejo že na manjšo bolj grobo korekcijo odraslega (konkretni primer mladičev), pri večini pa lahko mirno pustimo, da jih vzgajajo (neagresivni, seveda) odrasli psi. Ko pa gre za primer resničnega napada, kot pri nas, pa se pes zagotovo nekako odzove, nekateri, ki imajo ogromno znanja, bodo pač psa spet primerno in dokaj hitro spravili na stare tire, drugi pa se trudijo dalj (mi, naprimer  ::) ). Ja, tudi jaz mislim, da bomo nekam prišli  :) .

Na večernem sprehodu je bila spučena, pa sva srečali mlado privazano labradorko. Moja najprej hlastne (samo po zraku proti njej), nato pa se umiri in sta se lepo povohali. Nobenega zategovanja povodca z moje strani  :P . Podobno je bilo s staffordko, samo takrat je bila moja na vrvici (in tuja psica tudi), ker smo pač hodili ob cesti. Enemu zlatkotu je veselo povohala rit, ko se je pa obrnil proti njej, pa hitro na varnejšo razdaljo  :P . No, saj počasi (upam da) bo  :) .

Hvala za spodbudo in lp



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #11 : 07 Junij 2011, 10:54:46
Jaz še najraje vidim, da popolnoma ignorira druge pse  ;D saj jih ne rabi sprejeti, jih mora pa tolerirat in upoštevat lastnika zraven.

Nagrajevanje pa zato ne, ker tukaj ne gre za učenje trikcev in šolanja, ampak postavljanje mej, za vzgojo, kjer sama uporabim kvečjemu besedno potrditev.

Mislim, da ti sebi ne zaupaš in zato ne spustiš psice. Če bi si zaupala v svoje reakcije in precenitev situacije, kdaj psico umaknit, primit, poklicat in it naprej....Bi bila ti bistveno bolj sproščena in neobremenjena, posledično tudi psica in bi lahko začele končno delat na pravi način in po pravi poti. To je namreč ključno.

Pokliči ALFAKAN in se zmeni z njimi, bo dobra naložba zate in za psico. ;)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 07 Junij 2011, 12:27:56
Problem pa so tudi lastniki, ker jih je večina zelo užaljenih in svojega psa po hitrem postopku odstranijo, če moja psica to nardi  ::) ...
Sicer spoštujem, da se vsak sam odloči kako želi imeti poštimane stvari pri svojem psu in kaj bo dovolil in sprejel in česa ne, zato bom povedala tule samo moje mnenje;

Če tvoja psica ne rine v druge pse in odreagira (pa še to samo opozorilno) samo na pse, ki rinejo vanjo na neprimeren način, se meni ne zdi fer od psa zahtevat da kar dovoli vsakemu "težaku", da navali nanj.

Strinjam se edino v točki, da včasih taka reakcija lahko izzove tudi kontra reakcijo, ki vodi v spopad, ampak za take primere bi jaz še vedno rajši preprečevala da so takih stikov sploh pride.

Kaj si o vedenju vaše psice mislijo neodgovorni lastniki drugih psov je pa res zadnje, s čimer bi se morali vi obremenjevat. Če so oni tako neodgovorni, da imajo svoje nadležne in vsiljive pse, ki niso sposobni normalnega pristopa, spuščene in jih niti ob srečanjih ne pripnejo.. je vse ostalo izključno njihov problem in odgovornost. Tudi če pride do spopada (seveda če je v tem času vaša psica privezana).



melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 07 Junij 2011, 14:27:48
Mislim, da ti sebi ne zaupaš in zato ne spustiš psice. Če bi si zaupala v svoje reakcije in precenitev situacije, kdaj psico umaknit, primit, poklicat in it naprej....Bi bila ti bistveno bolj sproščena in neobremenjena, posledično tudi psica in bi lahko začele končno delat na pravi način in po pravi poti. To je namreč ključno.
To je itak največji problem... Čisto se zavedam, da vsaj 65% problema tiči v meni, Alfakan bi v bistvu bila oblj prevzgoja mene, psica bi mi samo sledila in "čudežno" bi se stvar izboljšala.

TibiQ, ne, v nobenega ne rine, kaj šele, da bi se sama od sebe zapodila proti njemu. Pač kakšnega prijaznejšega, mirnejšega pozdravi, potem pa dalje, s kakšnim manjšim se pa tudi kdaj pa kdaj poigra in je to to. Tudi je ne silim, da je do vsakega v priateljskih odnosih, gre se za to, da ji sploh ne zaupam, in da bi lahko bilo še bolje, ko mi kak strokovnjakl pokazal pravo tehniko.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 07 Junij 2011, 15:53:18
Nečesa nisi povedala, ali pa sem spregledala. Ko je psica spuščena in se ji bliža velik pes, ki nima pravega pristopa. Se takrat psica umakne, ali psa pričaka in ga potem ko je pes zraven, nadere?



sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 07 Junij 2011, 19:30:41
joj jst bi si tut želela mal več socializacije za mojga psa. Okoliške pse si je že vse podredil, vključno z dogami, rotvajlerji... in če greva na sprehod ga že čakajo obrnjeni na hrbte :o

V primeru pa da naš ''navali'' na psa, ki ga potem našavsa, nalaja ali karkoli naš spusti ušesa, otrpne in gleda stran (oz. se potuhne) in potem ko se un drugi pes sprosti, naš spet navali nanj ::) <in bi blo fajn da bi srečal enega bolj ''sitnega'' psa, ki se ne bi pustil motit in bi ga mal našavsau in pokazal po pasje kako se obnaša.




čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #16 : 07 Junij 2011, 20:02:33
No, če maš pa take pussy pse okol, pa niti nimaš več mladiča. Ga moraš pa ti okol obrnit, da bo zvezde videl, kadar se spomni delat p!"%arje. Ker boš mel samo težave tekom odraščanja psa, ker s časom ne bo mogel več z nobenim psom shajat in bo samo pretepe iskal ali pa zanetil, tebe bo pa v dno duše sram, ko svojga psa ne boš mogel obvladat.  :-[
 Moja bi tvojega tako nahrulila, če bi ji težil in ga potem lovila naokoli, mu nakazala ugriz in ga tudi zagrabla, če se nikakor ne bi umiril-če ga ne bi psica zgrabl, bi ga pa jaz oz. če ponovi p!"%arijo na moji psici, jih bo od mene fasal, da bo letel po zraku, mulc nevzgojen >:D.

Pridi v SG, bo tvoj spoznl ultra zoprnega malamuta, ki mu bu dal vedet, da ni on gazda. Ampak tale ga bo naluknjal, tako da na lastno odgovornost. Poznam tudi enega dominntnega setra, ki se ne bo pustil komandirat tvojemu.

V BS3 pa ga smo do samojeda Princa peljše, bo tudi veselo.

Problem bo nastal, ker tvoj ni več mladič in če naleti na psa, ki mu bo dal vedet kje so meje, tvoj pa ne bo upošteval, se bota orng sfajtala, ne bo mu dal vzgojne, ampak ga bo zmlatil skupaj. Boš lahko kar sebi pripisal. Jaz psom, ki komandirajo druge ves čas, sploh ne bi pustila igre s psi, ker to sploh ni igra, komandiranje drugega psa.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 07 Junij 2011, 20:14:08
 :D joj čara ni treba vse tok resno vzet, ko da mamo doma najhujšega nepridiprava

ne sej če naleti na kakšnega, ki mu da vedt naj mu da mir, ga potem pusti in se zna obnašat, samo problem je ker v okolici ni veliko takih psov, v primeru da pa ga kakšen pes bolj ''ostro'' nalaja, nagrize, se pa začne delat kako je neki ful pomebnega zavohal in gre kar strann, ampak pravim da je takih primerov ful mal. Naprimer že če se igrava midva in zarenčim nanj takoj spusti ušesa, me začne lizat, v zadnji sili pa se zvrne na hrbet. 

Mi je pa tut to zanimivo naš je nekastriran pa še nisem opazila da bi kej trzal na samce. Ker nekateri se že od daleč derejo a je samček, punčka in pride pol un pes zraven, povoha našega po ritki in se mu strga. Naš pa potem tko čukasto gleda, kaj je zdaj to.



sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 07 Junij 2011, 20:18:33
http://www.facebook.com/video/video.php?v=495556672043

če lahko pogledaš, je tukaj filmček kako zgleda :)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 08 Junij 2011, 08:19:10
To na filmčku je čist normalna pasja igra.. do tistega na koncu.. tako dolgega "podrejanja" jaz ne bi dovolila  ;)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #20 : 08 Junij 2011, 08:34:38
Jaz pa ne vidim, ker FB konstantno nekaj štrajka. :-\

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 08 Junij 2011, 08:57:54
To na filmčku je čist normalna pasja igra.. do tistega na koncu.. tako dolgega "podrejanja" jaz ne bi dovolila  ;)

to sem ga nekak že odvadla, je pa na začetku to res vsaki živali delau.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 08 Junij 2011, 10:40:27
No, potem ni problema. Prej si pa govorila o tem, da je podredil že vse okoliške pse. Ne vem sicer kako si to mislila, iz tega filmčka namreč ni razvidno nič alarmantnega (saj tvoj je tisti taoblečen ane?), moraš pa upoštevat, da v primeru "normalnih", tolerantnih psov, ki so povrh vsega še igrivi in ne čutijo da bi bili ogroženi, se ti psi dostikrat sami od sebe mečejo na hrbte,... to je bolj znak igrivosti ali pa celo "mirilni signal" - v smislu da ne prestrašijo psa, s katerim bi se želeli igrat,..., kot pa podrejanje  ;)



melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 09 Junij 2011, 14:34:56
Nečesa nisi povedala, ali pa sem spregledala. Ko je psica spuščena in se ji bliža velik pes, ki nima pravega pristopa. Se takrat psica umakne, ali psa pričaka in ga potem ko je pes zraven, nadere?
Ja, v tem primeru se psica umakne. No, finta je, da če gre pes mimo nje, torej, ko ji kaže hrbet, pa hitro za njim, mu gre vohat rit (sploh, če je samec). In potem ponavadi, ko se tuji pes obrne, da bi pogledal, katera "podganica" ga zdaj tu ovohava - hitro umik nazaj, če je pes razigran, če je pa miren, pa ni problema (samo v nekaj primerih do sedaj je bilo obratno) . Čaka pa ne nobenega psa, še majhne najpogosteje ignorira, le da se njih v nobenem primeru ne pestraši, četudi priletijo do nje s polno hitrostjo.

Smo pa že konaktirali Alfakan...



sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 09 Junij 2011, 18:03:41
No, potem ni problema. Prej si pa govorila o tem, da je podredil že vse okoliške pse. Ne vem sicer kako si to mislila, iz tega filmčka namreč ni razvidno nič alarmantnega (saj tvoj je tisti taoblečen ane?), moraš pa upoštevat, da v primeru "normalnih", tolerantnih psov, ki so povrh vsega še igrivi in ne čutijo da bi bili ogroženi, se ti psi dostikrat sami od sebe mečejo na hrbte,... to je bolj znak igrivosti ali pa celo "mirilni signal" - v smislu da ne prestrašijo psa, s katerim bi se želeli igrat,..., kot pa podrejanje  ;)

tole je bilo posneto ko je bil še majhen (ene 7-8 mesecev),če ne še manj. Hočem povedat da ma naš tak pristop, da najprej ko vidi psa čist obmiruje, zmrzne in samo tako postrani gleda. Potem ko ga pa pride pes povohat, pa mu na vsak način želi skočit na hrbet in ga grizt za ušesa in veliko psov v okolici,ki se poznajo se že valajo po hrbtu samo da ga vidijo.

Bi bilo pa vseeno ok, da bi srečal ene parkrat takega psa, ki mu ne bi dovolil skakanja na hrbet. Ni pa naš nič agresiven ali karkoli....samo v igri bo 1x šel pri napačnem psu predaleč.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 10 Junij 2011, 08:14:50
Melona, resnično ne vidim problema. Spuščeni, "podivjani" psi, pa pač niso tvoj problem, ampak problem njihovih neodgovornih lastnikov. Če je pes samo igriv in ga bo tvoja psica "odgnala" oz. "nadrla", tako ali tako ne bo odreagiral, če je pa dominantno-agresiven, bo pa tak ne glede na obnašanje tvoje psice in to je problem ki ga ne moreš ti reševat pri svoji psici, ampak je dolžnost vodnika takega psa, da ga ima pod nadzorom.

Sp30.. velja enako kot sem zgoraj napisala. "Normalen" pes bo odreagiral z igro ali relativno neškodljivim opozorilom (moja psica npr. ne bi z ugrizom poškodovala psa, lahko pa majhnega psa začne valjat po tleh, ko ji zraste čez glavo in takrat ga lahko tudi tako poškoduje - tako da je treba pazit tudi na to), "nenormalen" pa nima biti kaj spuščen na tak način in pri takih nimaš kaj, če naletiš na spuščenega.

Je pa nekaj res. Psov se ne spušča v igro, če se prej z vodnikom drugega psa ne pomeniš glede običajnih reakcij obeh psov v malo bolj nagonskih primerih.  ;)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #26 : 10 Junij 2011, 10:55:01
Moja v takem primeru nahruli psa, če ji nepovabljen skoči na hrbet, scotala ga ne bi, da pa jasno in glasno vedet, da se to ne dela. Če je predhodna rutina vohanja in povabila k igri pa je tut moja precejšen grobijan-z manjšimi je sicer bolj nežna. Ne dopuščam pa naskakovanja in teženja-je na prostoru, dokler se ne umiri.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 10 Junij 2011, 15:10:16
Ja, saj jaz nameravam Alfakan poklicati bolj zaradi sebe, da se naučim , kako odreagirati v določenih primerih. Je pa zanmimivo, ker ko sem prišla na forum sem bila mnenja, da je njeno obnašanje res nedopustno in da bo mogla pač potrpet, tudi, če se ji priblia tak pes, ali pa se umaknit, NIKLOI Pa se ne odzvati na tak način...
No, sedaj vse bolj ogutavljam, da je problem v moji glavi, v mojih bedastih predstavah o pasjem obnašanju.

Včeraj je malo šavsnila proti nekemu tečnemu yorkiju, ker se ji ni odlepil iz riti med igro. Malo sem jo pomirila, jo nato spustila nazaj (ko se je umirila) in sta z igro malo nadaljevala. Zanimivo, pred kakšnim tednom bi se jaz sekirala zaradi tega, sedaj mi je pa to normalen odziv.

Vas bomo še obveščali o napredku itd



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 14 Junij 2011, 08:33:07
No, sedaj vse bolj ogutavljam, da je problem v moji glavi, v mojih bedastih predstavah o pasjem obnašanju.
Ja, žal postaja"mo" ljudje vse bolj netolerantni in tudi jaz imam problem predvsem s tem, da imam v glavi idejo biti s psom čim manj moteča za okolico, kar se žal potem kaže v ravno kontra efektu vedenja psice, kot ga želim.. pa nimam ravno nekih blaznih problemov, ampak dostikrat mi pretirana uvidevnost do drugih hodi zelo narobe pri vzgoji psa, ker jo zaradi tega prekomerno omejujem pri izražanju čisto normalnega in v bistvu neškodljivega pasjega vedenja.. kar ni dobro in se kaže potem nekje drugje, kjer se ne bi smelo.



melona

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 21 Junij 2011, 21:18:37
Da se spet malo javiva.

Danes je za nami precej slab dan. Kar se "mojih pričakovanj" tiče. Najprej je narenčala neko (veliko, seveda) psico, kasneje pa našavsala avstralskega ovčarja. Ki smo ga sicer že enkrat srečali, pa ga tudi takrat ni posebno marala. Pa še na popoldanskem sprehodu se nam je zgodil neprijetna izkušnja z dalmatinko, pa me zanima, če bi to lahko sedaj kaj vplivalo:
Se sprehajamo po pločniku, nakar v ovinku zagledamo spuščeno dalmatinko (ki sem jo že nekaj krat poprej srečala, a nikoli na manj kot dva metra), pa gremo brez glasu mimo. Tista psica pa že na daleč v preži, rep čisto pokonci, glava bolj pri tleh, dlaka na hrbtu nasršena. Vsi jo lepo ignoriramo, nakar se zmešana psica zapodi proti najinim (prijateljičina zlata p. je še bila z nami) in se zgrabi z zlato  prinšalko, moja psica pa v paniki pobegne (nekaj deset metrov stran).  No, ni bil pravi pretep, pač en ugriz, več ali manj pa prazne grožnje z obeh strani. Potem smo jo napodili in neskrbni lastnici nekaj zabrusili nazaj, pa se razšli.
Ne vem, se mi zdi, da je ta teden (od nedelje) nekoliko slabše, pa se potem stvar spet nekako postavi na noge, pa je čez dva tedna spet slabše... Že res komaj čakam Alfakanov obisk, da se to nihanje končno neha.

Tisto, da se veliko lepše obnaša, ko je spuščena, pa je čista resnica, zato jo med drugimi psi vedno spustim, če le imam možnost (cesta, policija). Razen divjim se še izognema, ker mislim, da še ni pripravljena. 

Uhhh, še par tednov.  :)