Prinasanje

Lilit · 15337

rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #30 : 21 Marec 2006, 18:12:50
Aler je v Hali A v BTC-ju. ;) Drugače se pa kliker dobi tudi v drugih trgovinah za male živali.

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #31 : 26 September 2006, 14:19:57
En namig tistim, ki imate probleme z držanjem predmeta.
Ponavadi psi najbolj ne razumejo kaj pomeni drži in tudi nekaj umetnega ni prijetno držati v gobčku. Jaz sem to učila z goltanci (tako kot uhlji, korenje ali pa kosti), tega zagotovo ne spusti kar tako. Najblje je da daš to zadevo v gobček in rečeš "drži", ta čas ko drži vseskozenj hvališ (priboljškov ponavadi ni preveč dobro takoj uporabljati, ker potem še hitreje spušča), psa božaš in čez nekaj časa daš komando "spusti". Spet pohvališ in vajo ponavljaš. Potem sem po parih uspešnih vajah sprostila Ideo in ji prepustila goltanc, da ga je pojedla.

Enako je bilo s komando "primi". Goltanc sem pokazala in ga dala na tla, da ga je gledala in čez nekaj časa sem rekla "primi". Ko ga je prijela, sem dala komando drži in hkarti sem, da ga je prinesla pred mene in se vsedla. Spet hvaljenje, božanje....

Tudi ko mečeš predmete ni dobro, da jih takoj začneš metat daleč, ampak postopoma... Pravzaprav je celotno aportiranje bolje učiti od zadaj naprej.

Pri lovskih psih samo ravsanje s predmetom ni preveč zaželeno, ker se lahko zgodi, da vam bodo to naredili z divjadjo.
Pa tudi fino je, da ko začneš metati daleč, daš psa na povodec (mi imamo kontrolo nad 10. metri). V kolikor se vam bo pes začel afnat (npr. da bo kar naenkrat spustil in šel po svoje), pa boste vedeli, da točno obvlada vajo oz. ve zakaj gre... pojdite po psa, ga "kregajte", primite aport, ga dajte psu v gobček ("drži") in ga peljite točno na tisto mesto, od koder ste metali, da vajo zaključite. Nikakor ne dovolite, da vam bo aportiral samo takrat ko bo dobre volje, ker se lahko zgodi da bo na kakšni preizkušnji iste volje, pa se mu ne bo dalo; še tako lahko pride takšen muhast dan.  ;)

Problem največkrat je da psi sploh ne vedo kaj sploh hočeš, samo vidijo, da so ti enkrat nekaj prinesli in ti si to vzel. Ja zakaj bi ti potem to sploh nosil, če ima polno drugi zadev...

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #32 : 26 September 2006, 15:18:41
Dam jaz moji uhelj in rečem drži, je isto kot če bi ji rekla žri.
hi hi hi
Jaz sem zadevo samo poklikala in je bil mir, čeprav je prej pljuvala na veliko, se to ne dogaja več. Pač ve kaj hočem od nje. Ene dvakrat mi je zatrmarla v pol leta in to je to...
Puberteta je huda stvar ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #33 : 26 September 2006, 15:48:18
sem pričakovala kakšen tak post, pa nisem hotla prekmalu pametnjačit ;)
kaj bi Rosa torej svetovala ljudem ,katerih psi imajo do predmeta za prinašanje čist napačen odnos- npr ,da ga dojemajo kot hrano ali pa kot živ plen,ki ga je treba šele pokončat?

Oba simptoma namreč opažam zadnje čase pri nekaterih psih, ko se malo več družim z lovskimi psi, ki naj bi divjačino nosili mirno in z odnosom, kot da gre za predmet?
namreč tudi klikanje ne more rešit vseh problemov. Klik naj bi bil obljuba nagrade- a kaj če pes svojo "nagrado" že drži v gobcu in ne moremo izumiti ničesar bolj imenitnega  :P ?

Ko smo pri prinašanju žvak in ušes zadeva (nasvet ni slab) še pri mnogih psih klapa- celo nekateri uporabljajo te materiale kot igralne klobase za pse z nizkim veseljem do igre.
Pridemo pa zagotovo slej ko prej do težav, ko se poglobimo v prinašanje užitnih stvari  stvari na splošno.

Sem npr malo eksperimentirala in vrgla kot prinosilo kos surovega kurjega bedra (takega od mesarja)- nagradno vprašanje- ali psi prinesejo to enako kot prinosilo  :)
Nagradno vprašanje št 2- ali psi prinesejo hrenovko (enkrat kuhano enkrat surovo) z mirnim ugrizom in naučenim stilom prinašanja predmeta :-)
tretje nagradno vprašanje: ali lovski psi naučeni športno prinašanje v prvih poskusih prinesejo mrtvo pernato divjad?

Prva nagrada za zmagovalce, ki bodo prvilno odgovorili vsaj na eno zastavljeno vprašanje je:









da bo Detleljica nehala  težit  ;D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #34 : 26 September 2006, 15:55:36
DA
NE
DA


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #35 : 26 September 2006, 16:28:32
Kar se da takoj pogoltnit (hrenovka) NE.

Surovo bedro-JA (no ja, moj ga je) - celo pečenega (se pač ni dal pogoltnit.

Za lovskega psa pa ne bi vedela, bi rekla da ne (si predstavljam, da si to malo v luft meče al pa na tla spusti).


rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #36 : 26 September 2006, 18:27:15
Kar se tiče lovskih psov in mrtve perjadi, bom jaz trdila da jo prinesejo (če znajo aportirat). Seveda se najdejo izjeme, ampak recimo fazana, bo pes še z večjim veseljem nosil, kot pa umetno prinosilo (to so njegove naravne zasnove)...  in to lahko trdim iz lastnih izkušenj.
Če je vsaj malo pripadnik svoje vrste.
Potem so se pa pojavljali drugi problemi; način prinašanja na koncu. Ponavadi je bilo to spuščeno takoj (brez sedenja in držanja v času ko je miroval). Da pes fazana drži in sedi pred tabo pa je popolnoma naučeno dejanje.

Nikakor ne trdim, da je moj zgoraj omenjen način učenja za vse uspešen (da ne bo pomote), meni je in zato povem svojo izkušnjo. Ravno pred dobro uro mi je blazno lepo aportirala aport iz vode.
Na tak način sem hitro dosegla, da je razumela kaj hočem sploh od nje.

Je pa res da je treba pazit, da ne "trajblaš" aportiranja 2 ure skupaj, ker se bo psu vse zasralo!

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Odgovori #37 : 26 September 2006, 20:14:32
Jst imam pa problem da mi ponavadi aport "grizlja" (nikoli ga ne drži mirno v ustih). Se pa itak šele učiva in delave sedaj z žogico, pa nama kar gre, samo kot sem rekla grizlja kar pa kolikor vem ni ravno dobro. Ima kdo kakšno idejo  :)


P.S. to je pri navadni poslušnosti



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #38 : 26 September 2006, 20:38:35
Moja prejšnja lovska psica, mi je hrenovko prinesla celo. Je dober odgovor?
Zdajšnja je na nivoju prej omenjenega bedra...

Klikanje pa še vedno ne razumete. Pri pravilnem klikanju s časoma ni cilj nagradica na koncu, ampak veselje do dela, torej je cilj delo samo.
Za tako zadevo sem zadnja dva meseca preveč zabušavala...

Sicer se pa v večini klika samo za to, da se nekaj nauči, pol pa kliker tudi umakneš. Ni tema o tem...  ::)

Ampak čisto vse se da naučit tudi brez klikerja  :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #39 : 26 September 2006, 21:08:53
Pes, ki ima aportiranje narejeno v nulo, bo brez težav aportiral tudi divjad. Seveda se mora pa z divjadjo tudi "spoznat".
Psi lovskih pasem pa itak raje prinašajo divjad kot pa umetne aporte. Luna pade čisto v lovski nagon, ko je v igri divjad, samo problem je, da bi ona ta svoj plen odnesla.Tako da morava zdaj natrenirati poslušnost in klasično aportiranje, potem pa greva nazaj na divjad.

Pri nelovskih pasmah zna biti problem, da divjadi nočejo prijeti zaradi vonja (sploh raca ima nek poseben vonj).

Citiraj
kaj bi Rosa torej svetovala ljudem ,katerih psi imajo do predmeta za prinašanje čist napačen odnos- npr ,da ga dojemajo kot hrano ali pa kot živ plen,ki ga je treba šele pokončat?
Nisem Rosa, ti bom pa vseeno odgovorila, ker sem se z obema primeroma srečala sama.
1. Moja Luna je precej mrhovinarska in tako tudi hoče recimo raco odnesti stran in jo pomalicati. enkrat ji je to tudi do določene mere uspelo. A se da to rešiti? Da se z dobro poslušnostjo (midve še delava na tem) in s tem, da se dela na intaktni divjadi. Divjad ki bo že malo ranjena ali načeta, v teh primerih ni primerna oz. je primerna samo, če imaš psa res pod kontrolo.
2. "Ubijanje" plena se pa prepreči tako, da se s psom ne igraš na način, da stresa igračo, ampak dovoliš da samo vleče. Pri aportiranju pa takoj prekiniš stresanje z odločnim fuj ali ne in psa izdatno hvališ, ko aport lepo nosi. Luna je ogromno stresala, pa sem uspela to v večini primerov že odpraviti.

Bi pa rekla, da midve delava na malo drugačen način kot Rosa. Začeli sva s tem, da je aport prijela (to sploh ni bilo problemov) in ga nosila ter prinesla k meni. Samo predajo se da izpopolnjevati na koncu, ko res že zanesljivo nosi in vsaj po moje je na začetku bolj pomembno to, da pes nosi z veseljem, kot pa da mora opraviti še polno procedur zraven.

Citiraj
Jst imam pa problem da mi ponavadi aport "grizlja" (nikoli ga ne drži mirno v ustih).

To v glavnem delajo terierji in ne vem, koliko se da to popraviti.
Lahko pa je vzrok pregrizavanja v tem, da je aport pretrd. Vedno se uči prinašanja najprej z mehkimi zadevami, tako kot morajo biti tudi prve igrače za psa mehke. Vzrok je pa v tem, da v divjini zveri plenu najprej razparajo trebuh in pojejo drobovino (mehke dele). Če je aport ali igrača trd, je to nekako tako kot kosti pri plenu, ki jih morajo pregrizniti oz. pes s pregrizavanjem išče, kje je mehkejši del. Rešitev: najprej vadite z mehkimi aporti in postopoma prehajajte na trše. In seveda hvaliti, ko aport mirno drži v gobcu.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #40 : 27 September 2006, 09:27:50
No glede mojih eksperimentov  in vprašanj:

Kot zame popolno presenečenje se je izkazalo,da je bilo najmanj težav s prinašanjem hrenovke  :o
Prav vsi v eksperiment zajeti psi,ki so obvladali prinašanje so prinesi hrenovko intaktno  :P

Z bedrom- izšolani lovski psi so prinesli bedro v prvo , v drugo nekateri ne več. Športno izšolani psi ,ki so bili vajeni le umetnih aportov so prav vsi pogoreli na prinašanju surovega bedra  :-[ (bi se pa jih najbrž dalo izšolat,a nismo šli dalje)

glede lovskih psov naučenih prinašanja po šolsko, z umetnimi aporti (sicer narejenimi iz kože) jih je imelo vsaj v našem tečaju 70 % velike težave pri prehodu na divjačino. Se je pa stanje v enem mesecu drastično popravilo. (je pa divjačina res precej prežvečena in "neintaktna ", saj nimamo za vsakega psa svojega svežega komada  ;))

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #41 : 27 September 2006, 09:35:38
Pes, ki ima aportiranje narejeno v nulo, bo brez težav aportiral tudi divjad. Seveda se mora pa z divjadjo tudi "spoznat".


Ne boš verjela , do pred dvema mesecem a bi tudi jaz upala stavit življenje za to trditev  :)
Sedaj pa se bojim,da bi v primeru te stave lahko že zbirali sredstva za moj venec  ;D

P.s.
Mnenja o tem ali je za miren ugriz boj etrdi ali mehki predmeti so pa čist kontradiktorna.
Eni recimo prisegajo na trde- in vadijo na polnih steklenih litrskih steklenicah  ;)

Če pa vprašaš mene, mislim, da je bistveno da naučena vaja aport vsebuje tudi nepremične čeljusti  :P,
 kar lahko dosežeš kakorkoli se ti pač obnese, samo da so "pravila igre" psu jasna, tudi priklikaš npr  8)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #42 : 27 September 2006, 12:48:44
Joj, tole je pa tako dobra fora da sem šla na licu mesta poskusit z Daisy, ki  od samojedk še najbolje obvlada prinašanje. Rezultat s surovo perutničko ( bedre se mi zdi škoda): jo sicer lepo prinese in da v roke, ampak takoj po končani vaji jo zgrabi, potegne iz roke in požre. Ponovitev je lepo uspela (z drugo perutničko seveda). Od hrenovke  od trenutka ko jo pobere do trenutka ko pride do mene seveda ne ostane čisto nič - sploh se ni videlo kdaj ji je spolzela po grlu. Se mi zdi, da je bila še sama presenečena kam je izginil "aport"
Mrtvih ptičev trenutno nimam za poskusit, sem pa nekoč pri prinašalki videla, da je goloba prinesla že prvič brez vsakega problema, za fazana je rabila nekaj navajanja, race pa zelo dolgo ni hotela prijeti v gobec. Lana (samojedka) pa je v mladosti nekajkrat, brez vsakega učenja seveda, ujela in prinesla živo prepelico - popolnoma nepoškodovano. In enkrat kasneje je prinesla živo in nepoškodovano siničko. (to je bilo pa tudi vse, kar je v življenju pernatega prijela v gobec).
Pa nekajkrat sem poskusila s prinašanjem sveže zajčje kože (take s tacami in glavo): prinašalka je prinesla brez vsakega problema, samojedka (mislim da je bila Beti) pa je kožo skupaj z nogami in glavo v enem kosu na licu mesta pogoltnila. (res pa je, da ni bila ravno naučena za prinašanje - razen kakšne žogice za hec)

Aja, pri Daisy je bilo učenje prinašanja precejšen problem, poskusila sem tudi z hrano - najbolje se je obnesla velika pršutova kost ali pa navadna žemlja v nogavici - nekaj se je sicer dalo narediti, vendar mi rezulatat ni bil preveč všeč in sem začela še enkrat od začetka s predmeti, brez igre.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #43 : 27 September 2006, 13:23:29
hehe he zanimivo ,a ne :o ?
No, saj moj vzorec psov za preiskus ni bil kdo ve kaj velik- pet za prvidve točki, v tečaju pa je deset psov, ki pa so iz različnih predhodnih šol- tako da nisem na lastne oči videla,kaj je za njih "naučeno prinašanje"  ::)- trdili so pa vsi, da psi to znajo in da so naučeni  ;) ker je to tudi pogoj za vpis v tečaj  ;)
Je pa res ,da zdaj po enem mesecu vsi nosijo- prinašajo pa precej različno bolj ali manj natančno.

Zanimivo,da moja pa z racami ni imela problema niti v prvo- nasprotno s fazani ja- zgleda, da so okusi različni  :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #44 : 27 September 2006, 14:38:54
Kar veliko psov ima probleme z racami, imajo svoj vonj in psi imajo do njih kar malo odpora... 

Zanivimo, glede na to kakšno svinjarijo včasih vse požrejo.  :P

Moj prejšnji prinašalec, je znosil domov vse - še posebej kar je bilo pernato. Tako se je dostikrat znašel pred vrati s kuro pred sabo. Tako je sedel in ponosno čakal, da bo kdo prišel ven: "češ poglej kaj sem prinesel, sem car ne".
Kura niti ni bila krvava in dolgo mi ni bilo jasno kako jo "ubije". Ko sem ga zalotila (sva se lovila po travniku), sem ugotovila, da se mu dopade, ker le-ta frfota in se je igral in predvidevam da je kuro slej ko prej kap.

Prvič je kuro prinesel domov ko je bil star 4 mesece; še sama kura je bila skoraj večja kot on. Ampak res tako ponosno, da bi poletel, če bi lahko.
Potem smo pa hodili po celem naselju in plačevali kure. Na koncu smo imeli na vesti kar 3 in eno raco - še takrat, ko si mislil da ni blizu nobenih kur, je on to znašel.

Hotela sem povedat da z njim s prinašanjem nismo imeli problemov... je pa res da ga od kur nikakor nismo mogli odvadit. Dvakrat me je vrgel po tleh (ko je zagledal domačo perjad), ker sploh nisem bila pripravljena da se bo zagnal - počakal me je pa doma, s čim - že veste. ::)
Seveda so sledile po vseh teh "umorih" posledice - nagobčnik! ;)

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #45 : 27 September 2006, 15:09:22
ja temu bi se reklo,da je bil pes od malega navajen na prejad  ;D ;D, ni čudno če kot odrasel ni imal zadržkov do prinašanja perjadi  ;)
Moja pa je prvo perje imela pred gobcem, ko smo ji nekega dne namesto aporta vrgli fazana- že dobro prežvečenega s strani sošolcev  ;D, ki so mu že mal čreva ven visela  >:D pa glava je komaj še visela na nitki  :-X

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #46 : 27 September 2006, 16:01:37
Če je bil pred tem še nekajkrat zamrznjen in odmrznjen... ena moja prinašalka, ki jo je imel lovec za delat, je pri šolanju redno zakopavala raco. Kolegi so se iz lastnkika norčevali, da je to zato, ker je njena mama ruševinarka. No izkazalo se je, da ji še na misel ni prišlo zakopati svežo raco...


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #47 : 28 September 2006, 08:03:26
Če je bil pred tem še nekajkrat zamrznjen in odmrznjen... ena moja prinašalka, ki jo je imel lovec za delat, je pri šolanju redno zakopavala raco. Kolegi so se iz lastnkika norčevali, da je to zato, ker je njena mama ruševinarka. No izkazalo se je, da ji še na misel ni prišlo zakopati svežo raco...

a si prepričana ,da mama  ni bila grobarka  ;D ;D :o
ker ruševinarji naj bi trupla odkopavali ,ne zakopavali  :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #48 : 28 September 2006, 17:28:19
Saj meni tudi ni jasna ta logika. Ampak se mi zdi da logika pri lovcih ni ravno najvišja vrednota.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #49 : 02 Oktober 2006, 13:30:39
če pogledate na tale link, boste med drugim videli enega čisto majhnega "ptičarja"  ;) pri aportiranju veliiikega zajca :

http://www.pticarji.net/plugins/diaporama/diaporama.php?lng=si&diapo_id=29&diapo_page=2

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Odgovori #50 : 02 Oktober 2006, 17:10:05
Fita je prava carica, še "stojo" strenirata, pa dobimo novo pasmo ptičarjev  ;)
Če bo šlo tko naprej, bomo moral vsi lastniki ptičarjev za kazen nosit majico z napisom: "Najboljši ptičar je NLT"  :D