Za pesjanarje > Oprema

Halti

(1/14) > >>

*nastja*:
Ker vidim, da takšne teme še ni jo odpiram jaz. Sem našla da ste se o tem že pogovarjali, ampak dajmo to nadaljevat v tej temi. No mi smo halti, kupili včera (Trixie - Folow Me). Meni se zdi ekstremno učinkovit. Že po prvemu dnevu je super - glede vlečenja. Tega sploh ni več. Je bilo pa nekaj "jamranja". Na sprehodu ga je motilo, zato je kar naprej zadevo s tačko kraspal dol, potem pa se je začel po snegu valjat in z glavo rit v sneg.
Pa imamo tudi problemče z "natikanje" haltija na gobček - ponavadi pristane najprej v njegovih ustah. Nimam pojma kako bi ga navadila. Najprej sem probala lepo. Najprej dala gor ovratnico, ki je zraven tistega kar se da na gobec in sem mu držala priboljšek, tako da je sam glavo vtaknil v ovratnico v bistvu. Imao pa problemčke s tistim za na gobček. Včeraj mu je mami primla gobec jaz sem pa dala "trakec" samo gor. Ampak to je v bistvu prisila in se mi zdi, da bo kmalu ko bo treba na sprehod, začel begati pred mano, zato ker mu halti damo gor pod prisilo in ker njemu to enostavno ni všeč.

Njegovo obnašanje se je zelo popravilo, na sprehodu ne vleče in tudi če vidi psa, ki ga v vsakem primeru hoče povohati in se igrati z njim, ga zlahka zadržiš, saj le potegneš, in tisti "trakec" na gobčku se zategne in pač preusmeriš njegovo glavo, s tem pa tudi njegovo telo.

Glede cene pa .. hm .. če imaš psa, ki ga nikakor ne moreš naučiti poleg, ali vlečenja ali katere koli stvari (skakanja v ljudi, zaganjanja za psi, mačkami) vam po moje ne bo žal rskirat 7.100 SIT. No toliko sem jaz dala za halti (Trixie - Folow Me) št. 4. Drugače so pa okoli 5.000 SIT. Mislim pa, da lahko haltije tudi naročite pri Ireni Šeruga, prav tako lup, ki učinkuje podobno, le da je to tako kot oprsnica, halti pa je za na gobec.

* pes lahko s tem normalno pije in je
* lahko ugrizne
Vendar ne vleče oz. če že hoče, ga z lahkoto zadržiš, kar sem že povedala.


Lp, Nastja

+1

tincy:
Nastja, v februarski številki Mojega psa Mia Zahariaš lepo opisuje kako psa navaditi na halti in ga na ta način odvaditi vlečanja. Mislim, da se ti še najbolj splača prebrati ta členek, če ga kje lahko dobiš, drugače pa ti tudi jaz lahko pošljem kopijo, ker mislim, da na netu ta členek ni objavljen.
Se pa tudi pri nas počasi navajamo na halti, ker druge metode odvajanja vlečenja niso bile kaj preveč uspešne... upam, da bo tokrat drugače :)

+1

Rinchy:
Nastja,prehitro si začela z uporabljanjem haltija. Najprej bi ga morala postopno navajat na le tega šele potem it z njim na sprehod.Najprej moraš kuža navadit da ima halti na gobčku to navadiš nekako tako(jaz sem delala tako pri RIni).
Prvi korak je da daš halti na prste z druge strani pa držiš priboljšek.Pes bo dal gobček skozi halti in dobil nagrado ko bo obladal natikanje haltija mu ga lahko zapnete za vratom pohvališ in daš dol.To nekajkrat ponoviš in nato halti pustiš malo dlje gor če bo pes miren daš dol in pohvališ.Ko bo pes prenašal halti(med hojo) mu na rinkico pripnemo tanko/lahko vrvico in če bo miren pohvala.Čez čas bo lahko na rinkici že normalen povodec.Za to je potreben čas in potrplenje.
Mogoče nastja res nebi bilo slabo če bi prebrala članek v mojpes  ;)

Sama sem uporabljala halti,pa je ubogala(glede vlečenja) samo ko ga je imela gor...tako da sva ga opustili in uporabili lup,kateri pa je učinkoval.Pri psih ne vleče več(no naj nebi  ;D ),če pa ni psov pa sploh lepo hodi(kar prej brez lupa ni..je hotla kar malo po svoje).

lp,
Nina

+1

tincy:
Rinchy mi lahko malo več poveš o tem lupu, ker prvič slišim za to stvar in dodaš še kakšno slikico za boljšo predstavo ;)

Rinchy:
jap,ni problema ;)
Lup je narejen na podoben način kot oprsnica(le učinek je drug).Skozi 'krog' da kuža glavo in mu trak zapnemo pod tačkam.Na prsnem delu je rinka na katerega zapnemo povodec.Ko pes potegne,ga obrne proti tebi(za njega neprijetno) in kmalu ugotovi,da je bolje če hodi lepše.Seveda pa takoj pohvališ,ko ti lepo hodi. Koliko ma Mac(upam,da sem prav ime napislaa  :-[ ) obseg prednjega dela(izmeri takoj za prednjimi tačkami).Ker če ima podobno kot Rina ti lahko posodim,da ne boš kupovala novga(se da tut mal regulirat-a ne preveč)  ;)

Slike pa čez minutko!

lp,
Nina

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo