Stalna pozornost pri učenju

Kigurai · 20566

Kigurai

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
: 23 Oktober 2011, 13:52:57
Pozdravljeni!

Torej, da izveste najprej nekaj stvari. Imam psičko angleško kokeršpanjelko, staro dobrih 4 mesece. Hodiva na pasjo šolo (smo v drugi polovici od 20 srečanj), je zelo pridna, ko ji dam hrano, počaka da ji dovolim da gre jest, na ukaz gre v kletko, ne grize, ne laja, ne uničuje stvari ki jih ne sme, potrebe ne opravlja notri ampak samo zunaj, rada je okoli mene, rada se igra z mano, lepo pride na odpoklic, načeloma prinaša vržene igrače (če je kaj bolj zanimivo gre povohat tisto, potem pa pozabi na igračo in pride nazaj k meni), vglavnem ne vleče (pri tistih nekaj dejavnikih ko malce povleče povodec jo navajam da tega ne počne in napreduje). Zjutraj gre vedno na sprehod, če ne z mano pa z mamo, potem pa še zvečer jo z igro (tek in vlečenje cunje) in z vmesnim ponavljanjem kakšnih trikov (sedi, taca, gor(z obema tacama gre na ponujeno roko)) in še s sprehodom zmatram.
Delam pa s klikerjom!

Kaj je torej problem?

Ko jo učim, vse lepo in prav, se usede ko me mora gledat, me gleda in hodi ob nogi ko mora, vendar vedno ko kliknem in dobi nagrado, prekine njeno pozornost do mene in gre vohljat naokoli (nikoli predaleč od mene) ali začne gledati stran, pa če me pred tem nevemkok časa gleda brez prekinitve. Ko jo pokličem da se vrne oz. da pogleda nazaj, to naredi, samo kaj mi to koristi če to naredi samo na ukaz ne pa zato ker bi rada sama naprej sodelovala. Klik in priboljšek torej razume kot potrditev da je naredila prav in nažalost dovoljenje da gre po svoje. Zanima me torej kako naj dosežem npr. da me bo gledala in ko kliknem in dam nagrado pogleda nebo odmaknila ampak z veseljem čakala na novo nagrado oz. naslednji ukaz. ?
Problem je tudi v tem, da v pasji šoli veliko raje teži drugim psom, kot pa da bi z velik veseljem sodelovala z mano... saj naredi kar mora ampak ko npr. poslušamo inštruktorco ali pa ravno ne zahtevamo pozornosti teče naokoli (kolikor lahko na povodcu).

Nažalost morem priznat da verjetno delava nekoliko predolgo in da sem kdaj nekoliko grob, torej da če kdaj kaj resno nagaja jo primem za kožno gubo na hrbtu in jo pritisnem k tlom ali kaj podobnega (vem da nikakor nebi smel, samo nekak se ne morem upret ker ji tako učinkovito pokažem da nekaj dela zelo narobe in potem neha s tistim, samo me resno skrbi da s tem dolgoročno dosegam samo to da se nerada osredotoča name dlje časa)

Hvala za pomoč,

Lep pozdrav, Jaka



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #1 : 23 Oktober 2011, 16:43:05
Kaksne priboljse uporabljas pri ucenju? Ce so to samo briketi, jo lahko hitro mine pozornost, in gre raje po svoje snofljat (pri mojem je isto), ce imas pa super fajne priboljske, ji pa na misel ne bo prislo kaksno snofljanje..  ;) Pod super fajne priboljske mislim kaksen sircek, hrenovke fajn palijo, meso, uglavnem nekaj, kar ima ful ful rada.. Lahko mas tudi vec vrst priboljskov pri sebi, in malo menjas, da nikoli ne ve, kdaj bo dobila "jackpot" priboljsek, tako ostane zainteresirana na to, kaj pride..

Poskusi, skodit ne more..  ;) Aja, pa kliker lekcije ne prevec razvlect.. Raje 10x na dan po par minut, kot da jo moris po 10 ali vec minut skupaj.. Konec koncev je se otrok, ima nizko stopnjo koncentracije, in raje eno stvar petkrat ponovita, pa se potem raje 10 minut igraj z njo, pa spet naredi nekaj ponovitev.. Drugace ji postane dolgcasno (verjetno gre zaradi tega po svoje).. Pa se to, vaje zacnita uciti doma, kjer ni raznoraznih motenj, vonjav, potem kasneje, ko vidis, da vajo doma obvlada, pa pojdita ven, na travnik, kjer so vonjave..

V soli pa moras racunat na to, da so motnje, in da bo tezje delala, ker logicno, da so drugi kuzki bolj zanimivi. Lahko naucit preprosto vajo "glej me" (spet najprej doma, potem zunaj), in potem probas ta ukaz se v soli, recimo takrat ko vidis, da ji je dolgcas, in bi sla rada h kateremu od psov..

To je tako, na hitro.. Verjetno sem se kaj pozabila, no, pa me bo se kdo drug dopolnil..  ;)

p.s.
Tistole pritiskanje k tlom dolgorocno ne bo nic pomagalo, pravzaprav vsakrsna grobost ne bo pomagala, ampak na ta nacin kvaris vajin odnos. Raje povzdigni glas, ali ko nagaja jo enostavno ignoriraj (ce pocne kaj takega, kar ne sme, recimo ce se spravi kaj grizt, recimo pohistvo, takrat jo pa fizicno umakni ven iz prostora).

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 23 Oktober 2011, 16:57:16
Koncentracija se bo postopno povečevala. Je pa odvisno tudi od načina dela. Načeloma se psi "nalepijo" na vodnika zelo hitro, če delaš na shaping, loviš trenutke pozornosti. Bolj ko dirigiraš psi in kažeš kaj bi od njega, bolj se pes oddaljuje in naveliča....

Nagrada pa-večinoma res briketi, če polovico dnevnega obroka nagrajuješ recimo, da ne pride do kakih problemov s prebavo vmes pa kakšen košček sirčka, hrenovke, pasjih piškotov, najljubše igrače. Še posebno zunaj.
Nasplošne se moraš s psom ujeti, ugotoviti kje je tista meja, ko je čas za sprostitev, kaj je tista privlačna nagrada in kakšen način učenja najbolj ustreza.

Kazen kot je, da jo počiš na tla pa raje prihrani za kako resno situacijo, ko se bo hotela stepst s kakim psom ali zadavit kako žival.

Sicer pa odvisno od situacije ali ignoriraš in greš najprej po svoje, privez in konec igre ali pa jo "pospraviš" v boks, opomniš z NE....Lahko se preprosto nasmejiš in začneš igrati in jo še spodbujaš pri neumnostih, kar včasih pomaga, da pes žurira s teboj, potem pa na štrikec in naprej.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 23 Oktober 2011, 17:07:44
Hej, Jaka!

Tudi sama že desetletja bivam s koker španjeli... In me veseli, da si tudi ti novopečeni lastnik  angleške koker španjelke.
In glede na to, da je rosno mlada (4 mesece), zdrava in zvedava...,  ti lahko iskreno povem, da vama  glede na to, kar si opisal, super gre. Celo veliko bolje, kot bi pričakovala za njeno starost.  "Uboga, ne laja, ne uničuje stvari, gre v boks in in izsiljuje, odpoklic, prinašanje (no, naši so največkrati bili  v pri tej starosti odnašalci in ne prinašalci (ha-ha),  hoja na povodcu.... Meni se to zdi super.

Ne smeš pa pozabiti, da je angleški koker španjel v osnovi lovski pes. In do jo vse mogoče vonjave iz "zunanjega" sveta pritegnejo... In prav je, da raziskuje... In da pokaže interes... In to, da obiskujeta malo pasjo šolo je naravnost čudovito.

Ovčka ti je dala veliko dobrih nasvetov... Tako, da bi bili moji nasveti popolnoma odveč... Vsak kuža je individum... In imata veliko, veliko časa, da se bosta "ujela" tako kot si ti želiš... Brez skrbi...  Bosta se... Ker kokerčki želijo ustreči lastniku... Vaja dela mojstra...
 
Morda samo en majhen namig. Ko bosta zunaj, ji "pokloni"  nekaj minut... Ki bodo samo njene... In ji dovoli, da dela po svoje... Da razišče "teren", da "prečikira" vse njej nove vonjave, da se malo nateka brez povodca...  

In da ne pozabim, Jaka .  Prevsem  vama želim veliko lepih skupnih dni, let...  In moram ti povedati, da si na pravi poti...  Samo  čas ji daj... Tudi sebi.

Naša mala kokerka  Chanel je danes napolnila 4. mesece... Vse najboljše za tvoj "mini" rojstni dan moja mala Chanel...

Mimogrede, kakšne barve je pa tvoja?  In če ni skrivnost, od  kod je?






kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #4 : 23 Oktober 2011, 17:16:00
Klik pomeni konec vaje, tako da je normalno, da psički uplahne pozornost po kliku. Poleg tega je še mladič. ;)



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #5 : 23 Oktober 2011, 19:16:22
Kot so predhodnice napisale - očitno vama gre čisto super, glede na starost in vse  :), sposobnost koncentracije se bo sčasoma izboljšala, čisto enostavno pa tale odklop po kliku spremeniš tako, da rafalno klikaš; torej npr delata Sedi, če že uporabljaš povelje rečeš Sedi, psica se usede, klik, nagrada, dokler še golta nagrado spet klik nagrada in nujno sprostiš, preden se sama sprosti. Če boš dovolj hitro reagiral, bo po nekaj rundah dojela, da kliku včasih sledi še en klik in še ena nagrada in se ji splača bit sfokusirana tudi po kliku. (ne delaš pa vedno zaporedno, včasih sprostiš po prvem, ampak zdaj na začetku večkrat delaš zaporedno, da spremeni mišljenje)

ps: je pa odvisno od posameznikove interpretacije, eni so pristaši tega, da vsak klik pomeni konec dela in posledično odklop psa, eni pa ne; očitno si med slednjimi, zgoraj opisani postopek ti lahko pomaga spremenit tole shemo



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 24 Oktober 2011, 11:19:16
Se strinjam z Bambi in ti polagam na srce, da ne pričakuj, predvsem pa ne zahtevaj preveč od psa (tudi ti v prvem razredu OŠ še nisi znal poštevanke ane, pa konentracija pri pouku tudi ni bila celih 45 minut na polno - vsaj če ste imeli kolikor toliko normalno učiteljico). Kot so napisali ostali, vama gre super in ne pretiravaj, sicer ji boš učenje priskutil vez med vama pa bo za vedno okvarjena - tega se ne da potem nikoli več spravit na tisto, kar bi lahko bilo brez okvare sploh.

Bambi bi še dopolnila.. drugi dve varianti, če želiš doseči, da psu klik ne pomeni da je dela konec sta dvojni klik in pa znak za začetek in konec dela/treninga. Več si lahko poiščeš na kliker.si  ;)

In mimogrede.. klikeraštvo in korekcije ne gredo skupaj. Ja vem, je težko (tudi sama delam napake), ampak ne pa iskat izgovorov zakaj uporabljaš korekcije in sploh še tako grobe, pri tako mladem psu.  ;)



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #7 : 24 Oktober 2011, 12:04:21
Pred 15 mesecem pes ne more bit dolgo pozoren (in npr ne more dolj časa vztrajati v statičnih vajah).
Če boš izsijeval pozornost , bo šel vajin odnos in osdnos psočke do dela po gobe. Potrpežljivost in prilagajanje sposobnostim psa gelde na karakter in starost so edino kar bo peljalo k uspehu.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


ursa_9

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 24 Oktober 2011, 17:44:51
Če takole super nasvete dajete, bom pa še jaz vprašala glede moje situacije...namreč imam 17 mesecev starega labradorca, ki je bil spomladi v pasji šoli še zelo pozoren name in je vse super delal, odkar pa sva začela sedaj v jeseni ponovno hoditi na tečaj je pa obupen ratal, to se tiče ostalih psov, ker sploh ne noče ostati na sedi ali pa na prostoru, takoj ko grem od njega zbeži k ostalim in bi se rad igral...ne pomagajo nobeni priboljški,jutri bom s sabo nesla hrenovke pa bom videla, ampak mislim, da vseeno ne bo nič pomagalo.Sploh mu gredo v nos psičke  8)...ima kdo kakšen nasvet, posebej tisti lastniki, ki imajo pse??



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 24 Oktober 2011, 18:04:18
Temu pa bi jaz rekla PUBERTETA!  Hormončki....  In najbrž se katera psička ženi oz. se pripravlja k ženitvi...
In tem "parfumom" se ni moč upreti.  Tako, da tudi tvoj samček ni izjema..

Kako pa je doma?



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #10 : 24 Oktober 2011, 18:09:59
Ajde jaz imam psico-pa je je dosti podobno, mogoče ti bo moj odgovor pomagal ali pa ne.  :-[

Čim več vodit psa med ostale psa, recimo na tekme , kjer se gnetejo psi, pasji pikniki, sprehajalne poti polne psov, zmeni se z znanci, prijatelji. Sčasoma se navadi da psi niso big deal in da lahko dela s tabo in za sprostitev malo poigra, če se lepo igra.

Verjetno pa ne renči in teži drugim psom, samo zanimajo ga trenutno blaaaznooo?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


ursa_9

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 24 Oktober 2011, 18:30:25
Doma, če delava itak vse lepo naredi, ga lahko samo pohvalim...tako da s tem sploh nimam problemov...ko sva bila avgusta na razstavi se mi je lepo obnašal, brez kakih scen...itak je pa samo obupen, če ga spustim iz povodca, s povodcem lepo dela, ker on točno ve kdaj je privezan  ;)...zadnjič se je naredilo, da je pobegnil k nekemu psu,pa ga je izzival k igri  in je on zarenčal, potem pa še moj...očitno odziv na njegovo renčanje?
Na sprehodu je pa spet druga pesem, ker hoče vsak vogal poscati, ampak smo to zdaj ukinili, ker mora skos poleg hoditi, je pa problem potem spet ko kakšnega psa/psico vidi in hoče spet sam igro in vleče k zmešan, sploh ni šans da bi ga lahko s kakim priboljškom zavedla...



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #12 : 24 Oktober 2011, 18:48:09
Takrat, ko je tvoj nazaj zarenčal-moja je v takih situacijah kaznovana, ker ima možnost umika, pa naj ga izbere in ne dovolim postavljanja. Jo dam takoj na sedi ali prostor, če zarenči prva in brez pametnega razloga, pa sem bolj odločna in jo znam primit za vrat.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #13 : 24 Oktober 2011, 18:50:24
ker sploh ne noče ostati na sedi ali pa na prostoru, takoj ko grem od njega zbeži k ostalim in bi se rad igral...

Predvsem moraš te pobege preprečiti, ker se z njimi samonagradi vsakič, ko pride do drugega psa. Če še ne obleži oz. obsedi, ko greš stran, zmanjšaj zahtevnost vaje - vsaj na poligonu. Doma, oz. kjer ni problemov pa utrjuj oddaljevanje. Postopoma pa potem vnesi oddaljevanje še v moteče okolje. V situacijah, kjer brez povodca ni zanesljiv, ga ne spuščaj. Vsakič, ko je s svojim pobegom uspešen, to vedenje utrjuje, še posebaj, če uspe priti do "nagrade".



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 24 Oktober 2011, 19:20:21
Kot je napisala Roxy, pa še spet dodajam. Moja je bila ista.. danes neprepoznavno, saj danes lahko dela s svojo pasjo prijateljico in je na poligonu niti ne pozna, medtem ko je zunaj, ko se ne dela, ali pa ko je konec dela na poligonu in se igramo z žogico cel žur in takrat izkoristi tudi da gre pogledat ali ima mogoče njena kolegica boljšo žogico - ampak sme iti, ker je dela konec in tudi takoj pride nazaj.. no, pa to je že druga zgodba. Kar hočem povedat je to, da je bila pot pri nama do te stopnje dolga dobre tri leta. Samo potrpljenje in ne vržt puške v koruzo, pa upoštevat, da potrpljenje ne pomeni narest nič, ampak pomeni delat nekaj v pravi smeri in ta, ki jo je opisala Roxy, je prava tudi po mojih izkušnjah.   ;)



ursa_9

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 24 Oktober 2011, 21:40:57
Takrat, ko je tvoj nazaj zarenčal-moja je v takih situacijah kaznovana, ker ima možnost umika, pa naj ga izbere in ne dovolim postavljanja. Jo dam takoj na sedi ali prostor, če zarenči prva in brez pametnega razloga, pa sem bolj odločna in jo znam primit za vrat.


Sem ga kaznovala in odvlekla stran in dala na sedi...

Ja bo treba samo delat in delat, ampak ko je res tako naporno  ;)...moram povedati da to ni moj prvi pes, prvi pes je bil čisto nasprotje od tega, jaz se hecam da je bil še iz old school  :)...glavno pa je, tko kot pravte da ne smeš vreči puško v koruzo....upajmo da to ne bo dolgo trajalo  :-X



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #16 : 24 Oktober 2011, 22:11:59
Ma js se z mojo tudi blazno trudim. Ampak je problem, ker sem vmes po več dni odsotna, pa je napredek vseeno. Čeprav včasih vse nekam pošljem....V končni fazi vztrajam.
Pa si pomagam z 10M štrikom, ker jo lahko pravočasno ustavim, če je potrebno in sem tudi bolj sproščena, posledično je manj pritiska na psico in je tudi ona bolj sproščena.

Pa verjameš, da zelo pomagajo trikci pri uboganju. Hvalabogu za domišljijo in trikce in fizično sposobnost psa. In izkoristim vsako priliko, ko mi nameni pozornost, dela neko želeno vedenje (hodi v bližini mene v isti smeri kot jaz)...Pomaga. Zelo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


ursa_9

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 24 Oktober 2011, 22:15:58
Ja jaz imam 20 m štrik,ampak kaj to pomaga če mam tolk pametnega psa, da zakapira, kdaj je on prevezan in takrat ne bo nikamor šel, tudi če so npr. psi zraven...problem je samo da v šoli se ne dela s štrikom (vsaj pri nas ne), najbolš da bom s sabo nosila, ker če mi bo zmeraj takole pobegnil ne bo nobenega učinka...ker tudi če ga kregam nič ne pomaga  :-X



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #18 : 24 Oktober 2011, 22:49:03
Ja, ja...Kreganje je en "drek" če te ne upošteva in se po svoje zabava. Najbolje zaleže reakcija, da ga "uloviš in daš na hladno"...še bolje pa, da v šolo hodiš s štrikom in boš izjema, pa kaj po tem, ti že veš, da ti ga pes biksa in se veselo utrjuje v neuboganju.

Bolje ga je z štrikom ustavit in prit do njega in odpeljat iz neke situacije, kot pa ga neuspešno klicat in s tem slabšat odpoklic.

Prav smešni smo ljudje. Jaz tudi rečem Bini "Kaj je zdaj to obnašanje! To se ne sme delat." Bolj efektiven je tisti moment, ko jo zgrabim kadar zarenči ali pa je tečna kakemu psu in pokažem sedi. Besede so pa spremljava bolj meni, ker ne morem iz svoje kože.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 25 Oktober 2011, 10:39:34
O, meni je pa končno se mi zdi pravkar kapnil odgovor na vprašanje kaj s tem 10m štrikom počet, ker pes točno ve kdaj ga ima gor in kdaj ne :D Namreč moja je bila ista.. na štriku ni problema, brez pa "gremo mi po svoje".  ;D Sedaj je sicer tega "gremo po svoje" res skoraj nič, se pa še primeri.

Se mi zdi, da je odgovor točno v tem. Psu od malega (jaz sem pri moji 4,5 letni to že zamudila, oz. se bodo določene napake vedno poznale) onemogočaš potrjevanje v izbirah ki niso željene in ko to počneš učinkovito dovolj dolgo, hkrati pa ga potrjuješ v pravilnih izbirah, bo pes začel uporabljati samo še izbire, za katere bo narejen in čez recimo 2 leti ne bo več rabil niti 10m štrika, ker ga bodo itak zanimale samo izbire, ki si jih v preteklosti potrjevala kot primerne.  ;)

Huh.. ko bi prej to vedela.   ::) No, mi bo pa za prihodnjega psa prav prišlo  :)



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #20 : 25 Oktober 2011, 15:04:17
Imam šašavo mešanko z labradorcem, ki ji dostikrat pade na pamet, da bi ona koga na poligonu pozdravila. Ko/če se to zgodi, jo mirno zagrabim za ovratnico, odpeljem s poligona in jo direkt spokam v avto. Potem se vrnem na poligon, se menim z ljudmi itd. Medtem me ona gleda skozi okno prtljažnika. Po navadi kmalu začne jokat in protestirat. Po njo grem čez kakšnih petnajst minut in po navadi takšen tretma zaleže za kar nekaj treningov. Namreč, zelo rada dela (druga polovica njenega porekla je nemško ovčarska) in to, da je ona zaprta v prtljažniku medtem ko smo mi vsi na poligonu je zanjo najhujša možna kazen. ;)



ursa_9

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 25 Oktober 2011, 15:17:12
Hja to je tud dobra ideja,sam dvomim da bi pri mojem vžgala  ;)...bomo danes probali štrikom pa bomo videli...sicer sem pa pozabla tudi povedat, da sem mogoče tudi jaz delno kriva za njegovo obnašanje, namreč od začetka mi je 2x v šoli pridno delal, in so se potem na koncu šole na poligonu igrali - in to sem mu dala za nagrado...zadnjič, ko je bil pa obupen so se drugi igrali, on pa jih je mogel izven ograde gledat - kaj hujšga, tolko cviljenja in jokanja nisem od njega pričakovala  ;)...



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #22 : 25 Oktober 2011, 15:31:08
Ja, tudi moja raje uide potem, ko se občasno igrajo. Ampak pri njej zapiranje v avto res pali. Samo takoj moram ukrepat. ;)



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #23 : 25 Oktober 2011, 16:15:03
Pri moji sem imela tudi jaz eno tako obdobje. So bile tri sošolke, enako trapaste in so komaj čakale, da katera pobegne in se gre igrat... Uvedla sem nazaj povodec, timeout (to kar piše kalsang, le, da je šla moja na privez) in veliko igre za nagrado, da sva dvignili vrednost poslušnosti. Po dveh mesecih dela se je uhajanje nehalo. Pa ostala neposlušnost na poligonu tudi. Medsebojno igranje smo pa prestavili stran od poligona. Poslušnost se je npr. precej poslabšala, ko smo vse tri pustili se igrat. Sicer izven tujega poligona, pa so si vseeno zapomnile žurko ;) .



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #24 : 25 Oktober 2011, 17:04:37
Kaj pa tole-recimo da vidiš, da ne boš ujel psa, povodca...pa da hitro daš sprostitveni znak OK, Pavza...nekaj kar pač pes razume...In ga potem mirno zgrabiš in prekineš?
Mogoče bi skapiral, da po sprostitvi bo lahko igra za nekaj trenutkov, vmes pa je treba tudi sodelovat z lastnikom? Mogoče to v tečajih res ne pride v poštev, ampak zunaj poligona bi pa koristilo?

p.s. Kalsang a lahko daš kak video od psice, da se vidi način gibanja, pa kako izgleda? Da mal primerjam s svojo. Lahko tudi na ZS.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


ursa_9

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 25 Oktober 2011, 17:16:18
Ja bo treba igranje res postavit izven poligona, ker res mislim, da je to problem + to da je v puberteti...ampak zanimivo je tudi to, da ostali psi v šoli recimo ko pobegnejo raje gredo vohljat po tleh in markirat, moj pa direkt leti k psom...ena posebna vrsta psa  :P



simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #26 : 25 Oktober 2011, 19:16:05
Hja to je tud dobra ideja,sam dvomim da bi pri mojem vžgala  ;)...bomo danes probali štrikom pa bomo videli...sicer sem pa pozabla tudi povedat, da sem mogoče tudi jaz delno kriva za njegovo obnašanje, namreč od začetka mi je 2x v šoli pridno delal, in so se potem na koncu šole na poligonu igrali - in to sem mu dala za nagrado...zadnjič, ko je bil pa obupen so se drugi igrali, on pa jih je mogel izven ograde gledat - kaj hujšga, tolko cviljenja in jokanja nisem od njega pričakovala  ;)...

To, da psi uidejo zato, ker se lahko na poligonu igrajo je malo iz trte zvito. Pri nas se psi igrajo vse tečaje in vse tečaje tudi delajo.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


ursa_9

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 25 Oktober 2011, 20:30:04
No tolko da sporočim, da je bil danes v šoli pravi angelček...brez povodca tudi lepo delal, čeprav so naokoli bile motnje...očitno je imel danes dan za uboganje  ;)



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #28 : 25 Oktober 2011, 22:14:12
Ja bo treba igranje res postavit izven poligona, ker res mislim, da je to problem + to da je v puberteti...ampak zanimivo je tudi to, da ostali psi v šoli recimo ko pobegnejo raje gredo vohljat po tleh in markirat, moj pa direkt leti k psom...ena posebna vrsta psa  :P

Ne, ne, samo labradorca imaš  :D :D :D

To, da psi uidejo zato, ker se lahko na poligonu igrajo je malo iz trte zvito. Pri nas se psi igrajo vse tečaje in vse tečaje tudi delajo.

Seveda ni krivo samo to. Mora že prej poslušnost šepati, da pes sploh uide iz povelja. Ima pa zato pes še večji lušt, če enkrat ugotovi kako je lahko zabavno, če se pobegne igrat.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #29 : 26 Oktober 2011, 11:53:08
Pri nas se psi na vadbišču lahko po mili volji igrajo kolikor jim duša poželi - pred delom in po njem. Vmes med treningom pa vsaj za začetnike in mlajše pse ni drugega kot čakanje na privezu ali delo z vodnikom. Se pa pri začetnikih, predvsem pri mladih psih pogosto formirajo parčki ali majhne skupinice psov, ki so si prav posebej všeč. In so kot kakšni otroški paglavci: vsak posebej povsem znosni, skupaj pa povsem nemogoči. Take parčke pa ločujemo toliko časa, da imajo zanesljivo narejeno pozornost in odpoklic (kar pomeni, da ko je en brez povodca, ni važno ali se igra ali dela, je drug privezan, potem se pa zamenjata).