Mantrailing

barbara10 · 28193

Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #30 : 02 November 2011, 21:53:04
OK, na dolgi sledi. Samo te naše sledi imajo predmet skoraj na vsakih 100-200 čoveških korakcev in povprečen pes s tako sledjo opravi v 5-10 minutah.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #31 : 02 November 2011, 23:10:34
Želela sem samo omeniti, kot dodatek, da pes po naravni poti sledi malo drugače (nima skoz nosa dol, ne glede na to kaj išče in tudi tempa nima konstantnega,..), kot se od njega zahteva po npr. "klasičnem" programu.

Ampak ja, sem pozabila na to, da pri "naravnem sledenju" psu res ni treba iskat enega majčkenega predmeta na tleh, tko da s tega vidika razumem argumente, da se skozi konstanto tempa, sistematično in ne površno iskanje in nosom prilimanim na tla poveča možnost da najde predmet,..

Posnetek torej ni potreben - ga niti ne najdem, je bila pa enkrat ena daljša zanimiva oddaja na to temo.. od tega, kako volk na sledi spiha tla, da dvigne delce v zrak in si "osveži" vonj,.. do prej omenjenega.. pa ponazoritve vonjskih slik in cela razlaga kako delujejo receptorji vonja,.. pa pomenu gub na gobcu in dolgih ušes pri pasmah ki so namenjene posebej za sledenje in kup zanimivih reči. Škoda ker nimam pojma kakšen je bil naslov, po ključnih besedah pa v iskalnikih nič ne najdem.



grekom

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 0
Odgovori #32 : 14 Marec 2012, 12:50:50
No, bom še tukaj prilepil opis kaj je Mantrailing

Kaj je mantrailing?

Mantrailing je iskanje pogrešane osebe s pomočjo psa. Izraz izhaja iz angleščine: iz besed man = oseba in trailing = sledenje.

Pri mantrailingu se pes orientira po sledi vonja človeka - po njegovem individualnem vonju. Te lastnost koristijo vodniki psov, da lahko tudi v mestu najdejo pogrešano osebo.

Razlika med mantrailingom in sledenjem:
Pri mantrailingu se pes orientira po individualnem vonju človeka.
Nasprotno se pri sledenju išče po poškodbah tal.

Več o mantrailingu:
Mantrailing je iskanje točno določene osebe s psom, pri katerem koristimo vonj, ki ga pušča oseba. Pomembno je razumeti razliko med sledenjem in mantrailingom, ker se obe tehniki zelo razlikujeta.

Pri sledenju se sledi izključno po poškodbi tal, ki jih za sabo puščajo odtisi stopal, neodvisno od tega, kdo jih je pustil. Pri mantrailingu pes ne sledi sledovom stopal, ampak sled (trail) ki je nastala izključno iz odpadlih celic iskane osebe. To pomeni, da če se je iskana oseba odpeljala s kolesom, jo lahko še zmeraj najdete, četudi se ni dotaknila tal.

Pomembno znanje za vsakega vodnika...
Človek stalno oddaja določeno količino mikroskopsko malih delcev, ki padejo s človeka kot snežinke in jih veter raznese. Odvisno od okolice ti delci pristanejo na grmovju, v špranjah zidov, na asfaltu ali travi. Tam jih razkrajajo bakterije v naravi. Ta razgradnja je odvisna od temperature, vlage in zgradbe tal.

V vsakem primeru je možno ta vonj slediti do 30 dni. Pes je zmožen vedno identificirati najbolj svež vonj. Za ljudi je zato pomembno, da se naučimo razumeti (brati) psa, ker sami nismo sposobni zaznati tega vonja.

Pomembno!
Treba se je naučiti zaupati psu in ga pravilno razumeti in opazovati.

Za dolge sledi je potrebno biti telesno pripravljen. Tako pes kot vodnik. Treba je razumeti, da sledenje včasih traja več ur. Ker sta oba izpostavljena velikim naporom, je treba imeti dovolj počitkov s pitjem.

Da se pes priuči, je treba začeti s kratkimi "traili", saj mora pes iz tisočih vonjev izločiti "trail" in se naučiti tega pravilno prepoznati. Tudi odnos do znancev, ki jih mora naenkrat ignorirati, promet, zmožnost se zaustaviti, ko mu je ukazano in nadaljevati s "trailom", se mora priučiti. Naučiti se mora tudi, da je "trail" pomembnejši od ostalih psov.

Pri "trailu" zmeraj uporabljamo vrvico. Dela z vrvico se moramo naučiti, saj psa z njo ne smemo usmerjati, ampak samo spremljati. Po načinu, kako pes išče, moramo spoznati, če je pes še na "trailu".

Dobro izučen pes bo sam zopet našel "trail". Pri "trailu" mora biti zmeraj zraven še ena spremljevalna oseba, ki preprečuje nevarnosti. Recimo, da opozori kolesarja na napeto vrvico. Spremljevalca potrebujemo tudi zato, da nam, če gre "trail" preko ograje, odpre vrata in podobno.

Pri "trailu" igra veter zelo pomembno vlogo. Vsak pih razmeče vonj oziroma celice tako, da te pristanejo na različnih grmih, zidovih ali ograjah. V križiščih je zato zelo pomembno znati "prebrati" psa. Veter lahko vonj nosi tudi več sto metrov.

Ko vodnik ugotovi, da je pes izgubil "trail", mora psa peljati nazaj na točko, kjer je siguren, da je pes še bil na "trailu". Zato je zelo pomembno, da se s psom za mantrailing ne prakticira več sledenje, ker mora pes slediti svojemu treningu. Poleg vetra spreminja "trail" tudi vreme. Če je vroče in suho, bakterije hitreje odmirajo kot pri vlažnem in hladnem vremenu. Dež poživi delce, zelo nizke temperature skrajšajo čas vonja, kompletno pa bo vonj izginil šele po približno 30 dneh. Idividualni vonj se spreminja tudi s hrano in zdravili. Pes lahko ta odstopanja razloči.

O predmetu z vonjem
Pri izbiri predmeta je zelo pomembno paziti na to, da se uporablja samo en predmet in da se ga ni dotaknila neznana oseba. Zaželjeno je, da si predmet izbere vodnik psa in ga da v plastično vrečko. Vonj se ponudi psu šele nato, ko se pes prepriča, katere osebe so prisotne. Nato psu ponudimo vonj, ampak samo enkrat. Predmet moramo vzeti s sabo za primer da "trail" traja zelo dolgo in je treba naročiti naslednjega psa. Pes si lahko ponujeni vonj zapomni tako dolgo, dokler ne doseže cilja ali dokler mu ne snamemo oprsnice.

Informativno...
"Trail" se priporoča trenirati že z mladimi psi (mladiči), saj ima pes že takrat zelo razvit vonj. Začne se s hrano, nato pa se preide na predmet z vonjem in hrano na kratke "traile". Od začetka se koristi 3-4 metre dolga vrvica. Ko pa se vodnik navadi dela z vrvico, se lahko preide na 10 metrsko vrvico. Pes in vodnik naj bi bila dobro vidna. Odsevna obleka je zato priporočljiva. Oprsnico psu nataknemo tik pred začetkom in jo snamemo takoj, ko zaključimo, da pes ve, da je "trail" zaključen. Pri vsaki vaji mora biti zraven spremljevalec, zraven moramo imeti telefon, dovolj vode in manjši nahrbtnik.

Ne pozabite! Pes ni stroj. Potrebuje počitke in vodo!

Prevedel Gregor Komauer s strani http://www.mantrailing.at/ z dovoljenjem lastnika.

Primer kratkega treninga s Suki....

http://www.youtube.com/watch?v=wOpGPIWFxGY

in

http://www.youtube.com/watch?v=2CeMe5D7Hdk

There is no hound like bloodhound


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #33 : 14 Marec 2012, 19:59:42
Kaj bi lahko kaj vec povedal o seminarju mantrailinga, ki sta se ga udelezila v Avstriji? (Sem jih razmisljala letos kontaktirati, da bi prisla na kaksno vikend zadevo za zacetnike, ce bi imeli. Ker sem pa si ogledala vajine posnetke, me pa zanima, kdo uci te zadeve v Sloveniji oz. ali to vadite tako kot skupina in ce se da kje kaj vec prebrati na www.)

Hvala, Barbara


grekom

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 0
Odgovori #34 : 04 Avgust 2012, 10:43:55
Zdravo,

oprosti. Sedaj mi je pa res nerodno (se vidi da nimam časa za forume)....


Sedaj sem komaj opazil tvoje vprašanje.


No, če želiš za hobi se lahko jeseni dogovorimo in se malce srečamo pa ti razložim in pokažem v živo. Da bi kdo to resno poučeval ne upam trditi. Ker resno dvomim da ima kdo dovolj pravih, delovnih izkušenj. Mogoče se najde kje kak šarlatan (vaški šepetalec psov) ki hoče na brzino zaslužit evro ali dva.

Raje ti pripročim odlični knjigi Jeffa Schettlerja (Jef Schettler - K-9 Trailing: The Straightest Path in Red Dog Rising). Prva je teorija in praksa mantrailinga, druga pa so realne zgodbe Jeffa in njegovega zvestega spremljevalca Ronina. Mislim da zaključek opisa na Amazonu pove vse "Ultimately, though, Red Dog Rising is the story of a man and his snack-loving, slobbery, courageous, and loyal K-9 friend and companion, Ronin."

Jeffa sem imel priložnost spoznati na Slovaškem v Policijski šoli kjer smo imeli 5 dnevni delovni seminar mantrailinga ki ga je organiziral Slovaški Bloodhound klub. Več o Jeffu in njegovem delu pa si lahko prebereš na http://www.gak9.com/about-us/jeff-schettler/

There is no hound like bloodhound


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #35 : 06 Avgust 2012, 11:00:04
Hvala.

Bi bila vesela srecanja in prikaza v zivo.

Knjigi si pa bom narocila. Hvala se 1x.


grekom

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 14 Avgust 2012, 18:13:32
Ni problema. Daj me na mail ali pa na zasebno sporočilo kontaktiraj.

L.P.

There is no hound like bloodhound


grekom

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 0
Odgovori #37 : 16 September 2012, 19:18:09
No, Barbara, pa smo se srečali. Upam da vam je bilo zanimivo. Traili so bili sicer kratki ampak za trening je to dovolj.

Me pa tudi veseli, da ste nama prikazale delo prinašalcev. Upam, da se še vidimo.

 ;D

There is no hound like bloodhound


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #38 : 17 September 2012, 15:16:57
Hvala za demonstracijo, se pridemo se kdaj skriti, ce boste rabili se koga drugega (edino po par urc pa res ne bi sedela nekje sama ;)). Zal nimam niti ene slikce Suki med delom, zato pa ena zmagovalna, ko je prisla do palice:




grekom

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 18 September 2012, 16:50:58
En filmček s včerajšnjega treninga.

http://www.youtube.com/watch?v=Q6CVGrg0idU&feature=plcp

There is no hound like bloodhound


Elysian Stripes

  • Pesjanarček
  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #41 : 05 Oktober 2020, 08:03:00
Mogoče malo obudimo temo, te odlične psiho-fizične zaposlitve psa in vodnika.  :P
S psičko sva začeli trenirati pri njenih 3 mesecih, sedaj je za njo že kar nekaj vzponov in padcev (puberteta ::)), vendar izredno lepo napreduje oz. napredujeva kot ekipa. Prav tako je pri nama to vzajemno s pasjo šolo, saj je delo v različnih okoljih, sodelovanje, branje telesne govorice psa, socializacija.

Če koga zanima si lahko ogleda posnetek najinega pred kratkim opravljenega treninga: https://www.youtube.com/watch?v=qeEsiyfI_Ck
ali pa spremlja najino mantrailing pot (tudi pašnja ovc, vsakdanje dogodivščine pridejo): https://www.youtube.com/channel/UCYLw8gF2bazGS3ameSn-Ndw

Lep dan vsem..