Psička trmoglavi in išče potuho pri punci

smukec · 5424

smukec

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
S punco sva posvojila 4 mesečno mešanko. Imava jo že skoraj 1 mesec. Učim jo s klikerjem in za briket je pripravljena narediti vse (pride, sede, tačko, prostor, čaka dokler je ne pokličem).
Opažava pa, da je začela trmoglavit. Ko jo zunaj na travniku spustiva iz štrika se včasih odloči, da ne bo ubogala in odtava po svoje. Toda točno ve, da dela narobe. Zadnjič sem moral za njo, ker je tekla proti cesti in na parkirišče, vmes pa je čakala in me gledala. Na parkirišču sem počepnil in jo resno poklical, ves čas je bogo krožila okrog mene, jaz pa sem samo čakal in jo gledal. Na koncu je prišla do mene in sem jo zapel na štrik ter odpeljal. A sem ravnal pravilno oziroma kaj bi moral storiti v taki situaciji?
Danes je tudi punci pobegnila. Ona je čepela na tleh in jo čakala. Psička se je po dobri minuti vrnila.
Ko sem jo danes hotel peljati na sprehod in jo poklical zopet ni hotela priti. Ko jo pokličem jo samo gledam in čakam. Ona pa me nervozno gleda in se obotavlja, nato se skrije pri punci in ne pride. Potem pride punca k meni in nato tudi psička ponižno in kot največji revež na svetu pritava do nje in do mene, čeprav sem se še 5 minut nazaj lepo igral z njo.
Podobno se je zadnjič zgodilo, ko smo bili zunaj na travniku. Jo pokličem, ona pa zopet šiba za punco in ne pride. In ko pride do mene je zopet najbolj boga na svetu ...

Kako naj ravnam (ravnava) v takih situacijah? Jaz jo sedaj niti ne upam več spustiti iz štrika, ko sva na travniku, ker ne vem kdaj ji bo spet nekaj padlo na pamet in mi bo spet pobegnila kam proti cesti. V malo šolo jo peljem marca.

Za primer pa lahko še povem, da smo šli med vikendi na 2 dolga sprehoda s prijatelji, ki imajo psa in je ves čas pridno spuščeno hodila okoli in kadarkoli sva jo poklicala je takoj prišla. Vsakič pa je bilo njej na neznanem terenu, zato predvidevam, da je na domačem terenu postala že bolj korajžna in zato tudi neposlušna ... ?



sonce

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 12 Januar 2012, 22:46:38
Ko ste na sprehodu na travniku, jo pripnita na daljši sledni povodec (recimo 10 m), ki naj se med igro vleče po tleh. Ko se psička misli preveč oddaljiti, se povodec pohodi. Tako tudi lahko trenirata odpoklic. Če se dela gluho, povodec malo potegnita k sebi, da nakažeta kaj želita. Samo sledni povodec je priročen, če se s psom med sprehodom aktivno ukvarjamo, da je stalno v naši bližini. Če se pes oddalji za več kot dolžino povodca, potem je nevarno, da pobegne s povodcem, se kam zatakne itd. Glede iskanja potuhe pa ne vem. Lahko, da je psička še nesigurna glede vajinega odnosa ter ti še ne zaupa popolnoma, plus seveda preizkušanje meja, ker je ravno v takem obdobju.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 12 Januar 2012, 23:12:09
Poznano. Takih siutacij se je treba izogibat oz. jih preprečit.

Punca je naredila OK, lahko bi se tudi obrnila in šla drugam. Psa se ne kliče, kadar veš da ne bo prišel, ker se s tem slabša odpoklic. Jaz sem neprihajanje reševala s slednim povodcem in slastnimi priboljški za nagrajevanje pozornosti, kadar je sama od sebe pogledala k meni ali celo prišla in sem tudi bila vidno navdušena, dobesedno skakala od veselja in začela igro in moj vesel ton glasu. Še vedno jo nagradim, če se sam od sebe spomni priti preverit k meni.

Kroženje okoli tebe pa je znak nervoze, verjetno si v tistem momenti bil jezen/prestrašen/zafrustriran...takrat se tudi psi tako obnašajo.

aja pa priboljške redno menjavam, različne znake, različni okusi, sestava. Je večji interes sodelovanja oz. hitrejši napredek.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


GeeDee

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 13 Januar 2012, 12:54:55
Živjo,

Trenutno obdobje jo bo zelo zaznamovalo v prihodnosti, zato nikakor ne popuščajta, ker bo tako kasneje veliko lažje z njo. V tej starosti definitivno tipa kje so njene meje in glede na napisano (obnašanje pri punci) že tudi opaža razlike med vama - je bolj popustljiva ali pa je že njen vodja in ji bolj zaupa? Si jo mogoče kdaj kaznoval za toisto napako? Kakorkoli, vzgajati jo morata tako, da sta oba nad njo in to bosta dosegla samo z doslednostjo, disciplino, omejitvami in pravili. Zato se s punco pogovorita kakšna pravila bodo veljala in to doseldno oba upoštevajta. Če bodo v vzgoji in odnosu razlike, bo psička postala zmedena, kar pa zna prinesti nemalo težav.
Svetoval bi ti, da jo zaenkrat sploh ne spuščata na krajih, kjer lahko leti proti nevarnostim - zaradi njene varnosti in zaradi pravilne vzgoje (da ostaneš umirjen). Zapeljite se do kakšnega travnika, jase, poligona, …

Prvo kar bi jo učil jaz, je hoja ob nogi, sledenje. Tukaj mora psička hoditi za vama oz. vzporedno z vama, nikakor pa ne pred vama. Nekateri pravijo, da je boljše, če se takšne hoje pes uči najprej brez povodca, ker imaš potem veliko manj dela z njim na povodcu. Vendar je pri nekaterih pasmah/psih to težje zaradi visokega nivoja energije in je potrebno več korekcij, kar pa je lažje s povodcem. Torej najprej sledenje - s tem se bosta najbolj povezala. Da bi opisoval oba načina je preveč. Glede na njen karakter sam oceni kateri bi ji bolj ustrezal, nato pa ti lahko poskusim pomagat naprej, če boš želel.

Šele ko bo obvladala sledenje, je na vrsti prosto tekanje in odpoklic, vendar svoboda naj bo kot nagrada in omejena. Začne se s tvojim dovoljenjem (preden ji daš dovoljenje jo posedi ob nogi) in prekine s tvojim odpoklicem. Glede na to, da je še mlada, polna energije in radovednosti, je dosti verjetno, da na odpoklic kot vrnitev k nogi ne bo rada upoštevala. V takem primeru je boljše, da odpoklic narediš tako, da jo na daljavo z ukazom ustaviš in jo daš na “sedi”. Čaka naj te v sedečem položaju, ti pa se počasi premikaj proti njej. Če vstane, se ustaviš, in jo na daljavo zopet postaviš v sedeči položaj. Ko prideš do nje, jo pohvali in ji daj priboljšek. Če tako ne bo šlo, se pravi, da bo zažela bežati, ko se boš začel pomikati proti njej oz. ne bo upoštevala tvojih ukazov, jo daj na sledni povodec kot sta rekli sonce in čara. V tem primeru stoj na miru in jo pokliči. Če ne bo upoštevala ukaza, rahlo cukni povodec proti sebi (nikakor ne vleci). Ko pride do tebe, ne glede na to koliko časa sta potrebovala, jo pohvali in nagradi s priboljškom. Pri tebi naj ostane dokler ji ti spet ne dovoliš, da gre po svoje.

Pa še par nasvetov. Vsako zaželjno obnašanje pohvali in nagradi. Pohvala naj bo umirjena. Rahlo jo potrepljal ali pobožaj in ji z mirnim, pozitivnim glasom reči npr. “pridna punca”. Brez skakanja, mahanja rok in cviljenja, ker tako boš kmalu dobil hiperaktivnega psa, ki bo rad živčno ordreagiral, med učenjem pa ji lahko zaradi vzhičenja pade tudi sama koncentracija. Ukazi (sploh tisti na daljavo) imajo lahko oster prizvok, že zato da bodo bolj prodorni za njeno pozornost, vendar tvoja energija naj bo umirjena, samozavestna in brezkompromisna. Npr. če ti zbeži, in ko jo pokličeš nazaj, se v sebi nikakor ne počuti živčnega v smislu “fak, smrkla mi je spet pobegnila … polno rit jo imam”, pač pa naj energija v tebi umirjeno sporoča “to mislim resno in brezkompromisno“. Če bo preveč naspidirana, jo vedno postavi v sedeči položaj. Tudi ob nagrajevanju in pohvali se naj najprej umiri. Preden ji daš hrano, naj se usede in/ali uleže, skratka naj ji hrana ne bo samoumevna.
In še nekaj zelo pomembnega pri vzgoji - bodi radodaren s pohvalami in skopuški s kaznovanjem. Psi imajo zelo kratko zavedanje določenega umskega stanja, zato raje ne kaznuj, če nisi siguren, da kaznuješ ob pravilnem času. Verjetno se sliši nerazumljivo, zato ti bom dal en pogost praktičen primer: Močan pes se zaganja v mimoidočega psa. Lastnik se napne, stisne zobe in psa vleče k sebi in ga posedi. Ko se pes umiri in lastniku nakloni pozornost, ga ta začne oštevat. V tem primeru ga pes vidi kot da kaznuje naklonjenost in ne za obnašanje, ki se je dogajalo 5 sekund pred tem. Pravilno ravnjanje bi bilo, da ga ob povrnitvi pozornosti na lastnika le ta pohvali.

Pa še dve zanmivosti za na konec:
- Psi (ne glede na spol) so po večini raje naklonjeni ženski kot moškemu.
- Pes se hitreje uči od drugih psov kot od človeka. Torej, če bo veliko svobodna v slabi pasji družbi (preden bo izoblikovala svojo osebnost), bo po vsej verjetnosti postala podobna.

Če imaš kakšno vprašanje, kar vprašaj, drugače pa veliko uspehov ;)

LpG



Trdonja

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 13 Januar 2012, 14:17:06
Če se le da pojdita v šolo čim prej, prej kot marca  ;).
V Ljubljani zagotovo so dobre pasje šole, ki imajo tečaje že prej (preveri tu na forumu).
Veliko lažje je svetovati v živo in ko vidiš kako konkretna situacija izgleda  ::), pa tudi v skupini bosta mnogo boljše utrdila odpoklic.

LP M



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #5 : 13 Januar 2012, 14:33:07
Res res...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


smukec

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 14 Januar 2012, 17:09:01
Hvala vsem za odgovore. Kakor opažamo kužika bolj zaupa ženskam. Njo in njeno sestrico so pri kakih 2 do 3 mesecih starosti odvrgli ljudje zunaj pri gozdu. Od puncine sestre fant jo je revo našel zvito v klobčku in jo odnesel domov. Imela sta jo dober mesec in mislim, da se je že v tem času bolj navezala na sestro in manj na njenega fanta. Verjetno je bil prvi "lastnik" moški in je grdo ravnal z njo (kar se mene tiče je tak človek tako in tako bolan v glavo, da lahko naredi kaj takega, da nemočno živalco odvrže zunaj samo na mrazu prepuščeno na milost in nemilost). In tudi ko sva s punco prišla na obisk in jo prvič videla, se je mene bala in izogibala, k njej je pa prišla. Je pa mešanka (ugotavljamo, da najbrž z border colliem), je bila pregledana pri veterinarju in sterilizirana.

Se je pa danes na sprehodu zgodila ravno kontra situacija kot sem pisal v prvem postu. Punca je poklicala psičko, ona pa ni hotela priti in se je tokrat začela skrivat za mano. Tako, da očitno je muhasta in dobro ve kdaj mora priti in noče :)
Kar se kaznovanja tiče pa ne vem, jo še nikoli nisva kaznovala, niti jo ne moreva, ko gledava te boge učke :) Se pa probava čimbolj striktno držat stvari, da ne skače na posteljo, kauč, po nama, da naredi kako vajo preden dobi za jesti, ... in probava nepopuščat.
Sem si omislil sledni povodec (20m). Danes sem jo začel učiti poleg, da je na povodcu hodila ob levi nogi, zraven pa sem jo hvalil in ji govoril "poleg" in ko me je gledala sem kliknil na kliker in ji dal priboljšek. Saj je pravilno tako ane (kakor sem bral)?
A hoja ob nogi je mišljeno enako kot sledenje?
Zdaj se nam je vsem svet postavil na glavo :) in smo poleg prebiranja literature in forumov hvaležni za vsak nasvet :)



GeeDee

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 16 Januar 2012, 13:44:24
Potuho išče;) Kadar se hoče za koga skrit in se tako izmaknit ukazu, takrat naj se tista oseba umakne njej, tako da ji bo nedosegljiva … če to ne bo dovolj, pa naj še ona ponovi ukaz. Ko ji bo zmanjkalo ljudi, bo vedela, da ji drugega ne preostane.

Hoja ob nogi je pravilna vaja in utrjuje sledenje, ja. Pri samem sledenju ni potrebno, da je ravno ob nogi (lahko tudi rahlo zaostaja za teboj), važno pa je, da si ti vodja sprehoda in ona sledilec. Kar se tiče klikerja tudi delaš pravilno ;) Kako pa ji kaj gre hoja ob nogi? Odpoklic je že kaj boljši?

Uživajte!



smukec

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 16 Januar 2012, 20:10:35
V soboto smo šli na sprehod še z enim kužkom in je vsakič prišla, razen čisto na koncu, ko sem bil kar daleč od nje :) je potem punca hodila do mene, da je kužika prišla :) V nedeljo smo šli zopet na 2 urni sprehod, najprej je bila navezana na sledni povodec in ko je vsakič prišla, sva ji ga snela in je tudi nato vsakič prišla, razen, ko je enkrat zvohala en iztrebek v grmovju ni hotela takoj priti. S tal pa pobere čisto vsako svinjarijo, nonstop je treba paziti kaj stlači v gobček in ji govoriti fuj in čez nekaj časa ma zopet spet nekaj v gobčku, prinesla nama je en pasji iztrebek ...
Včeraj pa sva jo zopet peljala na sprehod okoli bloka in na travniku in sva rekla, da če bo pobegnila, da bova stran hodila in se ji bova skrila. A na srečo je čisto vsakič prišla :)
Seveda pa je bila vsakič nagrajena s klikom in briketom :)

Poleg pa sem jo predvčerajšnjim prvič začel trenirati z odprtim fleksijom in sva prišla že na kakih 20 metrov, potem kliknem in briket. Včeraj na sprehodu pa je brez povodca zmogla tudi kakih 10 metrov, pol ji pa koncentracija pade :) Hodi pa približno tako, da ima smrček pri moji levi nogi, malce stran in me ves čas gleda v oči, jaz pa jo hvalim in ji govorim poleg. Bomo vidli kako bo danes :)

Imeli smo tudi velike probleme z avtom, se ga je zelo bala (se ga še vedno boji) in se je zelo slinila med vožnjo, bundo sem imel vsakič čisto mokro po rokavu in še kje. Zdaj jo na 1 ali 2 dni vabiva v avto, ki je ugasnjen in vzpostavimo potem fajn vzdušje z briketi, tačko, sedi, ... da se počuti čim bolj normalno. In smo prišli že, do tega, da se med vožnjo ne slini več :) in ko je čas odhoda gre sicer z muko ampak pride skoraj sama v avto :)



GeeDee

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 19 Januar 2012, 00:14:57
Super! Če sem prav razumel iz poslinjene bunde, se psičko med vožnjo vlači po naročju? :) To bi ti jaz odsvetoval, ker ko bo starejša (glede ocene pasme, bi znala biti tudi živahna), bi to znalo biti dosti moteče in celo nevarno za voznika. Prav tako odsvetujem kakršnokoli tolažbo ob kazanju "strahu" med samo vožnjo, ker s tem ravno nagrajujeta njen strah. Psički ne počneta ničesar hudega, in kmalu bo sama od sebe spoznala, da je vožnja nekaj čisto normalnega in celo povezala, da jo za tem vedno čaka nekaj super. Pokažita ji, kje je v avtu njeno mesto, poskrbita za svojo in njeno varnost in se tega potem dosledno držite. Motivacija pred vožnjo in nagrada po vožnji pa je ok! :)



smukec

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 19 Januar 2012, 14:06:06
Bova upoštevala tole in jo nič več tolažila :) Zaenkrat sva jo hotela imeti v avtu spredaj na tleh, ampak sama zleze sovozniku v naročje kjer pol leži vsa boga kot en polhek zavit v klobček :)
Za v avto sva kupila prevleko za zadnje sedeže plus varnostni pas, tako da jo bova pol najbolje kar začela navajat, da bo zadaj... bomo vidli kako bo šlo :)



GeeDee

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 19 Januar 2012, 15:53:20
Veseli me, ker izgleda kot da bosta prijetna pasja lastnika ;) Če boš še naprej poročal o napredku, bom zelo vesel;) Med samo vožnjo pa tudi pazita, da se vama ne bo smilila, ko bo tam zadaj prepuščena sama sebi ... ker tudi to bo "zavohala" ;) Vajina energija naj ji sporoča, da je to nekaj čisto normalnega in vsakdanjega.

Kako ji je pa sploh ime?



smukec

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 19 Januar 2012, 20:05:49
Iza ji je ime. Takole je pa izgledala prvi dan, ko sva jo dobila :)
Zdaj po skoraj 1 mesecu doma, ni več tako preplašena ampak je že nagajivka :)

Danes sva jo peljala v avtu na zadnjem sedežu, pripeto. Najprej smo samo sedeli v avtu in sva se čimbolj normalno obnašala kot da ni nič, in je samo cvilila ves čas. Ko smo se pa peljali domov se je pa slinit začela. Ko sem parkiral in ugasnil avto, se je pa zopet nehala slinit in je samo cvilila. Pol sem se mal pogovarjal z njo, da ni nič in da ne sme cvilit in ji dajal ukaze sedi, prostor in tačko in je dobivala brikete za nagrado :) In ko je prisla ven iz avta je bla spet najbolj srečna na svetu in se zvija od veselja kot ena kača okoli naju  ::)
Bomo zdaj prakticirali tak način ....






dogaharlekin

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 23 Februar 2012, 16:34:28
Smukec sočustvujem s tabo, se vidim v tvoji zgodbi, ker imam sama trenutno čisto isti problem. Sicer moja išče potuho pri fantu(ga manj vidi in ga lažje zmanipulira). S tem da se za mojo ve zakaj je tako trmoglava. Zato, ker jo je ženska že v leglu zelo razvajala in takoj ko je začela cvilit je šla k njej pa na kavč pa v posteljo ipd in gospodična še sedaj misli, da lahko doseže vse. E jok brate odpade, pri meni ne, potem pa mora po svoje naredit. Do sedaj je bilo ok, sedaj pa je čudežno "oglušela" kadar je spuščena. Njena sestrica je popolnoma drug pes, vse naredi z nasmeškom, gospodični pa je vse težko, pa ne bi pa bi ona šla tja, pa.... Grdo pogledaš cvili kot da ji glavo trgaš, glas povzdigneš se na povodcu začne trest ali pa se uleže in naredi lužo, če je odvezana zbeži od tebe. Skratka iz muhe naredi dva slona. Ampak upanje umre zadnje in tu ga še nisem izgubila :) Po eni strani sem ji včasih še hvaležna za to, ker več ko bom imela težav, več bom prebrala o šolanju, več se bom naučila. Čeprav priznam, zna biti včasih to še preveč nadležno, takrat pač raje nič ne poskušam in gremo raje samo na sprehod na povodcu, ker se tam kulturno obnaša :)
Se pa v nepoznanem okolju vedno odzove na odpoklic, zato razmišljam da bi odpoklic trenirala v novih in novih okoljih, ker na njej poznanem terenu ušesa "oglušijo" ;)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #14 : 23 Februar 2012, 17:21:10
Hmm razmišljam nekako tako (lahko da se motim).
Ampak psi niso neumni, pa tudi človeških čustev nimajo.
Delajo kar se jim izplača. Tako da o potuhi, kot dejanski potuhi-nekako ne verjamem.
Malo je sicer pasemsko odvisno, ampak večinoma se gre tukaj za odnos med nami in psom, kakšen je-tako bo obnašanje. In sem sodi tudi sodelovanje z nami, prihajanje na klic,  vsa ostala vedenja...

Beseda UKAZ-dobim kar ošpice, ker pri nekem kvalitetnem partnerskem odnosu tega ni. In takrat tudi psi ne bodo več "iskali potuhe", ampak bodo uživali v sodelovanju z nami. Če bomo ubrali pravi način, ki psu ustreza.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 24 Februar 2012, 08:54:27
Vsekakor dober način razmišljanja  :)
Opažam pri ljudeh, da so psi za njih bitja ukaza. ''Sej je pes, pa mora ubogat točno to, kar si sprd...''
Nimajo človeških čustev oz našega govoričenja o čustvih so pa neverjetno brihtni in delajo za človeka, ki jim daje čustveno stabilnost (po pasje seveda). Tisto o iskanju potuhe je bolje prevedeno - ona/on mi ne teži pa še carta me; ona/on pa mi nonstop žnara/se dere pa še kazen dobim. Simpl minded  ;)
Uno o tem kak je psu žal in ve da ga je posral mi je tudi dobra- Glavo spusti pa se dela bogiga - ker je kregan in mu je kvečjemu žal, da je prišel  :P Kar je pa naredil je pa itak skrajna žurka zanjga.

Menda je pes človekov najboljši prijatel - temu primerno se obnašajmo do njih. Po čudežu začenjo sodelovati  ;) Tako, da upam, da se do svojih prijateljev ne obnašate ukazovalno, bogovsko, izkoriščevalsko, jeb&%$ vetrno...sej izrazov je ogromno.  ;)
Radi jih imejte, razumite jih, ne počlovečujte jih, bodite pošteni do njih, spoštujte jih - pa bodo tudi oni vas. (ok pa vzgajat jih je tud treba  ;) )

Lep pozdrav,
Lunette &Co.