Težave pri srečanjih z drugimi psi

McKruster · 116320

pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #30 : 17 Januar 2012, 20:56:51
Opremo je treba prilagoditi, itd..............Ce prav razumem napisano, halti uporabljate kot "standard" opremo na sprehodih, oz. ali je halti pripomogel k temu, da pes ostale pse na spredodu ignorira tudi  brez haltija?

Glede kaj je naravno kaj ni  >:(.......................naravn o v kardelu je, da vodja, alfa pokaze zobe, ko se izvaja v kardelu nezazeleno vedenje, ki nima nobene veze z nasim pogledom "ignoriranja" kot ga opisuje Lunetta.
Ce kardelo sreca drugo kardelo, se preveliko priblizevanje konca s pretepom ali pa hujsimi posledicami (seveda pa se lahko ze prej brez navedenega oddaljijo :) ). Za igranje in navsezadnje prezivetje obstaja "svoje" kardelo. Kdo ga pa zeli zapustiti in preziveti ga pa tudi lahko :) . bla, bla, bla.....
Mene razne zgodbice o "naravnem" prav malo najedajo  :'(

Glede nacinov kako prepreciti nezazeljeno se z vsemi strinjam. Obstaja vec nacinov in kateri vam rodi (rojeva  ;D ) dober rezultat je OK.
Predvsem pa pes (kot druzabno bitje) gre mimo drugega psa ignorantsko zato, ker MI tako hocemo....................... ....in potem smo tam. Odlocnost in vztrajnost, nekaksna splosna nacela, kat je ze na zacetku povedala Simi in drugi. Iz taksne osnove naj si vsak izpelje svoj nacin. Je pa seveda stvar povezana tudi s karakterjem posameznega psa. Nekateri so bolj nekateri manj vodljivi. Ni pa res, da obstajajo ala "nic se ga ne da naucit".
Ali psom, ki silijo eden v drugega primanjkuje pasje druzbe pa se prej ne strinjam kot da. Tistim, ki tega primankuje prej manjka kaksno kolesce v glavi in lahko ravno tako silijo v drugega psa, vendar siljenje v drugega lahko postane nevarno oz. je resnicno nezazeleno  :) ..............v vecini primerov.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #31 : 17 Januar 2012, 21:08:58
Gleda haltija-jaz ga tudi občasno po potrebi uporabljam.

Sedaj ga mimo konja ne rabim več, pa je vseeno ohlapen povodec, če konj teče, galopira, pa dobi jackpot za lepo obnašanje. Sem tudi šla po sistemi Look at that horse! (lej konja). Isto delam pri mačkah. Kjer večinoma ne potrebujem več haltija, na določeni razdalji pa ga nadanem.

Je pa res, da se je s konjem samopotrdila samo 2x v svoji karieri in sem verjetno zato tudi prej lahko opustila halti. Mačke in psi pa so druga pesem, tu je ima za sabo že bogato kariero, ker je pač tak karakter psa in predno je prišla k meni in predno sem jaz ugotovila način ki deluje.

Meni je cilj neuporaba haltija. In zato tudi tako delam. Hkrati mi je cilj sproščen in zadovoljen pes in s tem tudi jaz.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #32 : 17 Januar 2012, 22:13:06
Se bom še jaz oglasila, ker sem imela tudi tak problem. Pri moji sem zvozila samo s pravočasnim (to je preden opazi drugega psa) preusmerjenjem pozornosti. Ko pes enkrat začne noret, si prepozen za sedi, igračo, priboljšek, cukanje... Ampak za obdržat pozornost v taki situaciji mora biti pes v ostalih manj "kritičnih" situacijah dovolj poslušen. Tudi ujeti pravi moment z nagrado je pomembno. Naključni mimoidoči ti znajo pokvarit 2 meseca trdega dela, zato se raje s kom zmenite, da potrenirate točno take situacije. Na sprehodu je treba imeti pregled nad okolico, da se pravočasno ukrepa in dobro spoznati reakcije svojega psa. To je sicer bolj primerno za pse, ki sicer z veseljem delajo, prepričat tibentanca verjetno ni tako lahko.

Haltija nisem uporabljala nikoli. Se mi zdi zgolj pripomoček za prebroditi najhujšo krizo ali v kakih nujnih situacijah, kjer bi lahko bilo nevarno za psa ali vodnika, če bi pes preveč potegnil.

Moja je sicer tako zelo družabna, da bi še zdaj šla vsakega pozdravit in jo moram imeti pod ukazom, da gre mimo. Ali pa jo s čim zaposlim, ker ji je druženje sicer najboljša zabava. Sama od sebe se ne bo nikoli spomnila, da bi šla mimo psa, razen, če ji pes jasno pokaže naj se spelje...



GeeDee

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 17 Januar 2012, 23:11:36
Me veseli, da imam končno še jaz nekaj somišljenjakov. In super kar je Pidog napisal gledel haltija ... jaz sem se bal, da bom s tem sprožil še en val nestrinjanj in bi počasi odplavali stran od teme.



McKruster

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 600
    • Točke: 1
Odgovori #34 : 18 Januar 2012, 09:05:46
Halti-ja mi ne uporabljamo. Nekako ne vidim potrebe po njem. V bistvu to, kar je pisala simi, odločnost, da pač psa peljemo dalje tako ali tako počnemo, mogoče je bilo to slabo razvidno iz začetnega teksta. Vprašanje je bilo zgolj ali lahko naredimo še kaj in na podlagi napisanega je odgovor ne, delamo dalje tako kot do sedaj, z veliko potrpežljivosti. Edin premislek je tisto z dovolj pasje družbe, mogoče mu tega res manjka, ima namreč samo enega novofundlanca s katerim se lahko igra, občasno se ga pelje k sestrici na obisk, da se lahko divjata, pa tu in tam s kakšnim psom v bližnjem gozdu. Moji višavci mu niso glih v pomoč, dve psici se ga bojita, samec ga ignorira, ta stara psica ga pa samo komandira naokoli, igrat z njim se pa noče nobeden.  :P



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #35 : 18 Januar 2012, 09:29:56
Družba ni enako igra ;) pa sigurno je lažje na okoli hodit s psom, ki ne vidi v vsakem psu subjekta za igro in nenadzorovano divjanje. Če je igra kontrolorana in tudi tam deluje odpoklic, je pa tudi v vsakdanjem življenju lažje. Pasja koncentracija ob visokem vzdraženju naredi razliko. Do nje pa pride z vajo in pasjim odraščanjem.
Brezglava igra je zato mimogrede lahko kontraproduktivna - ni pa nujno. Odvisno od posameznika. Če ima nekaj kompanjonov za igro, se mi zdi, da je čisto v redu. Ugotovit mora, da se bo igral s tistim za katerega boste vi presodli, da se lahko. Razloge pa si itak že navedla... Ostale se ignorira. Če se zraven vodnik ne razburja in ne vem kakega pomena daje lastnim strahovom ali pasji podivjanosti, ne vidim razloga, da bi se pojavila agresija do drugih psov.

Glede na prebrano in ostala mnenja nimam sicer kaj dodat, ustrajajte in sigurno bo iz tedna v teden lažje.  :)
Srečno!   :-*




http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 18 Januar 2012, 10:11:48
Pri nama delujejo ukazi, dokler sva dovolj stran (30m +). Ampak mi pa ne uspe zadržati pozornosti, ko sva "nevarno" blizu. Če gre npr. drug pes po zgornji poti, midva pa po spodnji poti  (imamo spodnjo in zgornjo sprehajalno pot ob reki), me je tudi sposoben pogledati, odreagirati na ime, pograbiti cufo...ampak direktno srečanje, na isti potki, tu se pa zaplete.
Mene ne moti, če maha z repom in se med srečanjem povoha, nočem edino skakanja in vlečenja, teženja. Ne čutim potrebe po tem, da bi mene gledal, ko srečava druge.
Saj psi se znajo zmenit, če tistemu drugemu kaj ne paše, bo že pokazal.
Kadar se s kakšnim potem malo poigra, tudi ponavadi nimam problema, da ga pokličem in greva naprej na sprehod (če ga spustim, da se ne zapletamo). Njemu je očitno najboljši del spoznavanje in nekaj minut igranja, potem brez problema greva.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #37 : 18 Januar 2012, 12:32:47
Pri nama delujejo ukazi, dokler sva dovolj stran (30m +). Ampak mi pa ne uspe zadržati pozornosti, ko sva "nevarno" blizu. Če gre npr. drug pes po zgornji poti, midva pa po spodnji poti  (imamo spodnjo in zgornjo sprehajalno pot ob reki), me je tudi sposoben pogledati, odreagirati na ime, pograbiti cufo...ampak direktno srečanje, na isti potki, tu se pa zaplete.

Vaja, vaja in še enkrat vaja. Jaz sem mojo v situacijah, kjer sem vedela, da ne bo šlo kar peljala s salamo pred nosom mimo. Ni ravno super vzgojno, ampak, ker zaradi tega sploh ni opazila, da greva mimo psa/gruče ljudi, se to na vzgoji ne pozna  ;) . Pes more najprej dobro držati pozornost v nemotečem okolju, da lahko to preneseš v bližino drugih psov. Najtežje je pa itak prepričat psa, da gre mimo na ozki potki ali pločniku, kjer je psu kristalno jasno, da se boste srečali, mimoidoči pa bo po možnosti navdušeno svojega psa zraven rinil naj se povohata.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #38 : 18 Januar 2012, 13:02:54
Pes ima neke osnovne potrebe in če je tem potrebam zadoščeno, se lažje skoncentrira in dela tisto, kar si mi želimo od njega. Te potrebe se od psa do psa razlikujejo. Recimo: delam s polarci. Pri teh je ena od najbolj osnovnih potreb tek. Dokler ni zadoščeno tej potrebi, toliko časa se s tem psom ne da delat nič resnega. Ker bo ob prvi priložnosti zviznil in  nabijal kroge (če imam srečo, da ne leti kar naravnost) toliko časa, da bo potrebi zadostil. Zelo lačen ali žejen pes tudi ne bo dobro delal, ker bo samo gledal, kje je kaj za pit ali za pojest. Celo če delamo na hrano, se zelo lačen pes ne bo mogel skoncentrirati, čeprav je za nagrado točno to, kar najbolj potrebuje.

nekaterim psom ni do druženja z drugimi psi, večina pa to potrebuje. Kot je bilo že prej rečeno druženje ni samo igra - torej igra z lastnikom ne more povsem zadovoljiti te potrebe. Če pes tej potrebi zadosti, mu bo veliko manjši problem pustiti tuje privezane pse pri miru. In seveda ni mišljeno, da bi se moral igrati z vsakim, ki mu pride nasproti kakorkoli in kolikorkoli bi hotel.
Vedeti moramo, da smo psu na povodcu onemogočili normalno pasje vedenje ob srečanju, pogosto ga  (nehote) silimo v situacije, ki si jih psi razlagajo za nesramne ali grozeče in temu primerno tudi odreagirajo.


roy2

  • *
    • Prispevkov: 426
    • Točke: 0
Odgovori #39 : 18 Januar 2012, 13:04:55
Kako pa te zadeve usklajujete, če sprehajate dva psa.
Mi smo namreč svetovni prvaki v grdem obnašanju, ko srečamo psa. Tavelik bi rad čimhitreje mimo ( če je "nasprotnik" samec, ki bi rad povohal tamalo, še zagodrnja povrh). Tamala pa skače v luft od veselja in bi šla noret.
Včasih je malo težko manervrirat, za ločene sprehode pa res nimam časa, pa še psa se mi bilj zdivjata, če sta skupaj.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #40 : 18 Januar 2012, 14:05:04
Mi imamo trenutno 2 psa. Ena je ovčar in zelo vodljiva, druge pse je imela rada vse po vrsti, dokler je bila mala, ampak z vodljivostjo nikoli nobenih problemov. Zdaj kot odrasla ji tuji psi niso več toliko zanimivi, z nepoznanimi se igra vedno manj, ma pa nekaj priljubljenih kolegov in kolegic. Če ji tuji ni všeč, se umakne.

Druga (v bistvu očetova/družinska) je pa trmast klovenček, vedno dobre volje, zelo aktivna, ki prav tako misli, da so drugi psi na svetu zato, da jo bodo imeli radi in da bodo navdušeni nad njo. Ne teži toliko z igro kot pa, da hoče it do njih in jih preljubčka in se meče pod tace. Za ljudi samo malo manj, razen pri otrocih na katere je prav tako nora.
V njenem primeru sem med drugimi psmi na dolgem povodcu vadila odpoklic in nagrada je bila hranca in vrnitev v igro. Zdaj ima leto pa cca 8 mesecev, nad drugimi psmi ni nič manj navdušena, še sedaj se jim polula, če jih ne pozna in k vsakemu plazi (oz. bi) in mu sili v gobec, ampak načeloma prileti na prvi klic, ko je spuščena, ali pa obstane. V časih moram poklicat dvakrat, ampak tega je vedno manj. ČE me ni ubogala tudi v drugo je šla pa na štrik  >:D Če je človek dosleden zelo hitro pokapirajo kaj se jim bolj splača.  ;)
Tako sem delala, ko je bila bolj ali manj prosta, kar je bilo z mano velika večina časa.
Ko je bila pa na povodcu na kratko (ponavadi v bolj obljudenih delih ali ob cesti) pa nikoli nisem dovolila niti ovohavanja, ker sicer verjetno nebi prišla nikamor. Sploh, če sem mela dva ali tri istočasno, bi me v tem primeru zvezali kot kaki salamin. Sploh ob cesti se pa res ni za hecat.
Čeprav je tudi takrat poskušala bremzat, da bi mi za ritjo zvizenla k psu (verjetno je to palilo pri očetu) sem šla dalje brez spremembe tempa. V bistvu je relativno hitro ugotovila da takrat se hodi in ne pomaga nič. Tudi če pride drug pes k nam, ga sicer pozdravi z mahajočim repom, ampak ga ne obrajta kaj dosti... večinoma ;)

Še vedno ji za nagrado za odpoklic vedno dovolim pozdravit poznane pse, ki so na povodcih, če njihovi vodniki kažejo znake, da so tudi oni za, s spuščenimi itak, če pa je kakšen nepoznan in na štriku pa nima da hodi zraven in moram reč, da če jo mamo na očeh je že zelo pridna. Sicer pa štrik  8) NA zečetku je rabila kakih 5 takih strehodov zaporedoma, da je skapirala povezavo in je bil nekaj mesecev mir, pol je malo pozabla na to ali pa samo poskusla, če še velja in pristala na štriku. Pol je bilo spet nekaj mesecev mir in nazadnje je poskusla kake 3 mesece nazaj.

Med pisanjem sem se spomnila še to...

Pri pohvalah in nagradah ne smemo pozabit, da nista nagradi samo hranca in igra z nami (pa besedna pohvala), ampak je lahko tudi tisto, kar si pes takrat želi. Če je to igra z drugim psom, je to igra, lahko tudi samo stik, če tega pač ne moremo omogočit. Lahko je to, da gre in polula vogal... ni da ni. Vse kar bi pes v tistem trenutku rad počel.

Če pes doseže svoj cilj na tak način, kot hočemo mi, smo zmagali tako mi kot pes  8) ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #41 : 18 Januar 2012, 14:27:31
Vsekakor mora biti psu jasno, kdaj je čas za druženje in kdaj za delo (tudi če je to delo samo hoja ob vodniku brez ovohavanja vsega živega in neživega ob poti)
Več psov skupaj...zna biti silno prijetno, če se držijo skupaj in jih drugi psi ne zanimajo preveč ali skrajno zoprno, če je en od psov zaščitniški do drugega. Pri večih psih je disciplina še veliko pomembnejša kot pri enem, ubogat te mora tako vsak posamezen kot cela skupina. Skratka: treba je delat, postaviti meje in pravila obnašanja ter se "dogovorjenega" tudi striktno držat.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #42 : 18 Januar 2012, 15:05:49
Skupina je res zakon  :-* :-* :-*

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 18 Januar 2012, 16:56:19
1. Halti je bolj namenjen za odpravo vlečenja, pri skakanju in zaganjanju pa je lahko dokaj nevaren za psa, tako da previdno z njim.

2. In žal res ne najdem vzgojnega sporočila, ki ga pes dobi ob takšni metodi kjer ga vedno vodiš stran. Da ne bo pomote, niti slučajno se ne kregam.

3. Vedno pa se rad naučim kaj novega in bi res prosil, če mi obrazložiš pasje dojemanje ob tej metodi?

4. Problem je tudi, da to kar naredi omenjeni pes, ni veselje, pač pa napad hiperaktivnosti, kar je ravno tako potrebno odpraviti, saj je vedenjska motnja (pri vsaki pasmi). In tudi tukaj mi odpade omenjena metoda, saj se dejansko izogibamo situacijam ravno takrat, ko bi jih morali provocirati.

5. Lunette, cuk je zato, da se mu preusmeri/prekinja napačno osredotočenost in posledično, da ne pride do spremembe položaja. Če pa že omenjaš volkove v naravi ... ti se res ne cukajo ... se pa mirijo s prijemom z zobmi. Ampak volk v krdelu tudi nima vedenjskih težav, zato cukov niti ne potrebujejo. "Ugrizi" v smislu korekcij nezaželjenega obnašanja pa so precej pogosti. Posameznik pri volku tudi nikoli ne zaide brez dovoljenja alfe in nasploh vsako aktivnost narekuje alfa volk ...

Upam da bom vse lepo in razumljivo odgovorila.  :)
1. Halti je ravno tako pripomoček, ki se ga uporablja samo začasno in seveda ob obvezni souporabi navaden ovratnice. Kako in zakaj smo poskrbeli za pasjo varnost mi sem dovolj dobro obrazložila. In halti ni samo za odpravljanje vlečenja ampak za lažjo fokusacijo psa na vodnika, za pse, ki se težje soočajo s strahom...(to je samo nekaj primerov uporabe) Ker ga halti ne davi (mu ne jemlje sape). Vsekakor je potrebna podrobna analiza karakterja psa pri tem. Ni vse za vsakega.  ;)

2. Tudi moj namen ni kreganje ampak dajanje svojega mnenja oz osebne izkušnje.  :)

3. Ni problema. Morda bom s svojimi večletnimi (več pasjimi  ;) ) izkušnjami pomagat.

4. Tole moje konkretno omenjeno obnašanje pač ni hiperaktivnost (psica je vse prej kot hiper) ampak fizična rešitev kako te z naletno maso spravit do psa. Je malo večja mešanka in dobro ve da njena masa proti moji na ledenem pločniku pomeni jaz pri psu :). Pa nebi tu zdaj o neodgovornosti ob nabavi premočnega psa. Psica namreč ni čisto moja je pa pri meni na vzgojni ;) Odkar je povodec v moji roki se to ne dogaja več. Niti se mi ni pri še večjem psu.

In ja. Morda se narobe razumemo. S haltijom psa NE vlečeš nikamor. Ker ga pač ni priporočljivo vleči na čem takem.

Provociranje situacij tudi ni ravno najboljša rešitev. Je pa dobra rešitev soočanje s situacijo. Precej različen pristop. Praktičen primer ti je to - Provociranje: daš psa na sedi in ga korigiraš s cukom (sporočilo tu je da si fizično scukan če se premikaš) Soočanje: greš mirno nezategnjeno mimo situacije kjer se ne zgodi nič razen nagrada po soočenju (sporčilo mislim da je jasno).

5. Pomen cuka in pravilno nameščanje zatezne ovratnice mi je več kot jasna. Tako imam vzgojenega najstarejšega psa, pa nebi več...
Ravno zato ker se volkovi sankcionirajo samo za hujše kršiteve oz oddaljevanje od kardela je nesmiselno povezovanje, da če se pes oddalji na povodcu 120cm je sankcioniran. To se v naravi ne zgodi. Takšna oddaljenost od alfe je povsem normalna torej to ni hujša kršitev.

Poleg tega če smo že pri vodji. Samozavesten vodja gre samozavestno svojo pot in kaže vzgled s svojo mirnostjo. Je pravičen in zaupanja vreden. Ima vedno prave odločitve. Takemu pes sledi. Ne nekomu, ki ga mora ubogat, če ne...

Upam da sem lepo razložila moje videnje na to.  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #44 : 18 Januar 2012, 17:11:12
1. Opremo je treba prilagoditi, itd..............Ce prav razumem napisano, halti uporabljate kot "standard" opremo na sprehodih, oz. ali je halti pripomogel k temu, da pes ostale pse na spredodu ignorira tudi  brez haltija?

2. Glede kaj je naravno kaj ni  >:(.......................naravn o v kardelu je, da vodja, alfa pokaze zobe, ko se izvaja v kardelu nezazeleno vedenje, ki nima nobene veze z nasim pogledom "ignoriranja" kot ga opisuje Lunetta.

3. Mene razne zgodbice o "naravnem" prav malo najedajo  :'(

4. Ni pa res, da obstajajo ala "nic se ga ne da naucit".


1. Da. Halti je samo začasna oprema. Ravno tako kot bi morala biti začasna oprema zatezna ovratnica. Ob pravilni uporabi ga lahko potem mirno snameš in hodiš po svetu s psom ki se zna soočiti z situacijo. Nam je več kot odlično uspelo pri večih kužih.

2. Saj zato pa so naši psi udomačeni volkci ki že dolgo ne vejo kako bi naj izgledalo življenje v divjini. Prav tako zelo dobro vedo da mi NISMO pripadniki njihove vrste. Poleg tega večina še zdaleč ne bo nikoli razumela natančnega obnašanja v kardelu. (npr. to kar kaže CM je daleč od naravnega kardela). Se pa strinjam z dejstvom, da funkcionirajo in se sporazumevajo bližje volkovom kot pa ljudem. Kar je seveda potrebno vzeti v zakup.

3. Jp tole o naravnem se strinjam. Psi so vzrejeni, da sodelujejo z ljudmi z neko svojo lastnostjo in nikakor da so člani našega ''naravnega krdela''.

4. Res je. Ni pasme ki bi se jo ne dalo načuiti nič. Je pa res da se z vsako pasmo da delati drugače.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #45 : 18 Januar 2012, 17:21:45
S temi alfami se res že tako pretirava, da joj.
Še pri volkovih so prave Alfe samo v velikih tropih, ki se občasno združijo iz več krdel in pa seveda v umetno ustvarjenih krdelih, kjer v večjo ali manjšo ogrado/rezervat... spustijo volkove nabrane iz vseh vetrov. Žal je velikanska večina opazovanj narejena prav na teh volkovih. Drugače pa so volčja krdela bolj družine - starša in mladiči nekako do dveh let. Starša sta vodji že po defoju - si ne priborita tega ranga z bojem. Ko mladiči povsem zrastejo, gredo na svoje.
Psi niso volkovi in psi ločijo med ljudmi in psi (razen redkih izjem, ki od najzgodnejše mladosti niso bili v družbi z drugimi psi). Zato odnosov med psi ne moremo direktno prenašati na odnos med človekom in psom.
Tako da ima Lunette glede tega kar prav.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #46 : 18 Januar 2012, 17:32:02
In ja, halti je pripomoček, s katerim lažje obvladujemo psa. Nič več. Pes, ki mu ga nataknemo, se seveda ne bo sam po sebi odvadil vleči, se zaganjati....To pa seveda ne pomeni, da psa, ki ima gor halty ne moremo učiti.
Kaj je naravno in kaj ni? Omejevanje psa na 1,2m, hoja ob prepočasnem človeku, približevanje drugemu psu v ravni črti brez spremembe hitrosti in smeri, ignoriranje mimoidočega psa, omejevanje stikov s pripadniki iste vrste - vse to ni naravno, nekaj od tega se med psi tolmači kot nesramno, predrzno ali celo grožnja.
Pasme (ali posamezni psi) ki se jih ne da nič naučiti ne obstajajo, obstajajo pa pasme (in posamezni psi) ki jih ni mogoče absolutno nič naučiti z nepravilnim pristopom in napačnimi metodami.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #47 : 18 Januar 2012, 17:37:38
Jp.
Morda vidimo mini umetna kardela doma tisti, ki imamo po več psov hkrati. Pač ''pogovarjajo'' se nekaj podobnega volkovom, niti najmanj ne tako kot se mi  ;) še manj pa vidim jaz pri svojih kakršno koli dogajanje alfe kot jo želijo nekateri prikazati. Pa sankcioniranje za vsako đabo. Pa metanje po tleh in dominiranje od-do. Fiksiranje sem pa tja v neke položaje, ki so naša domena in ne pasja. Ker pač niso volkovi. So samo pripadniki različnih pasem ali mixov in starosti. Skupaj so zato ker Jaz tako želim in ne oni. In skupaj sobivajo ker je meni tako prav. To da se pa pogovarjajo z GRR pa pogledi pa mimiko pa hov-hov itd. je pa normalno ker spregovoril pa še res niso po človeško. Niti ni to moja želja  :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #48 : 18 Januar 2012, 17:38:23
Kaj pravi "oče" tega termina (alpha...):

http://www.youtube.com/watch?v=tNtFgdwTsbU

 :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #49 : 18 Januar 2012, 17:44:08

Kaj je naravno in kaj ni? Omejevanje psa na 1,2m, hoja ob prepočasnem človeku, približevanje drugemu psu v ravni črti brez spremembe hitrosti in smeri, ignoriranje mimoidočega psa, omejevanje stikov s pripadniki iste vrste - vse to ni naravno, nekaj od tega se med psi tolmači kot nesramno, predrzno ali celo grožnja.


Dobro povedano. Pa da navežem...ker je to civilizirano bivanje nenaravno ne moremo živeti v utopiji da lahko psa učimo oz. obvladujemo naravno. Pa naj pri tem uporabljamo zatezno, halti, usnjeno ovratnico, oprsnik (ali celo nič od tega)...in seveda potem debate o tem kaj je bolj naravno pri učenju itd. Je pa morda smiselno (glede na posameznega psa) uporabiti opremo ki je psu najmanj stresna in najbolj razumljiva za dojemanje vaje.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #50 : 18 Januar 2012, 17:45:25
Lahko kratek povzetek prosim...mi zvočniki ne delujejo  :-[

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #51 : 18 Januar 2012, 17:49:36
No ja v našem krdelu je vodja vedno bila, ponavadi je bila to po defoju najstarejša psica, včasih si je mlajša svoj položaj tudi izborila. Enkrat so naredili celo pravo zaroto, mini državni udar, ko je stara vodja postala preveč senilna in zoprna. Celo zelo cenjen položaj pomočnika vodje je bil ponavadi zelo jasno viden. Vendar vodja silno redko "kaznuje" podrejene, dejansko večino stvari, ki bi jih lahko kaznovala mirno odignorira (recimo: mlada psica se hrši in napihuje, kaže vodji zobe in se sploh repenči - tastara se za take malenkosti ne bo niti zmenila (kaj šele, da bi šla nestramnico obračat okrog ali kaj podobnega). Jasno pokaže, da so takšne grožnje zanjo p... dim. Včasih celo obrne v igro (v kateri potem seveda zmaga). Če se podrejeni stepejo med seboj (ali če samo merijo moči na način, ki bi lahko prerastel v pretep) bo tastara lepo počasi primaširala in se postavila vmes, brez renčanja in kazanja zob ali podobnega in prepira bo v hipu konec. in če je že treba kdaj koga zlasati, tega ne bo naredila vodja, ampak njena pomočnica.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #52 : 18 Januar 2012, 18:00:08
 :D no pri naših zgleda podobno. S tem da je pri nas najmlajša vodja. Ker je 100% bolj brihtna ko tastara. Sicer je ob prihodu tamale bilo tako, da je bila starejša izredno posesivna na vse in se je zaganjala v malo. Mala pa brihta je vse lepo politično obrnala v svoj prid. Počasi je začela kazat svoj IQ in ostali so začeli sledit. Danes je neizpodbitno taglavna. Starejša pa je začela uživati udobje penzije in tega da ji ni potrebno preveč možgančkov naprezat ker ima tamala toooookkk dobre ideje.
Glede na fizično razliko v kilah (mala šefica slabe 5kg- največji ''sledilec'', ki je za laike po obnašanju dominantn ko pra... pa ima krepko čez 35kg) ni mala nikoli nikogar fizično sankcionirala in metala ob tla. Pa lahko rečem da imam svoj dream team. Nobenih ravsov. Nobenih težav z sankcioniranjem. Pa prav tako nikoli nisem resno koga morala prizemljit.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #53 : 18 Januar 2012, 18:39:00
Ker smo morda malce zašli iz samega naslova teme... moj predlog kako se (recimo) konstruktivno lotiti težave s psom.

Najprej se pošteno izprašaš koliko si kot vodnik kriv da je temu tako - se pes dovolj giblje, mu dajem dovolj kvalitetnega časa, kje sem ga zalomil v odnosu pes-vodnik, od kdaj to počne in kaj je temu botrovalo...

Potem narediš plan oz oblikuješ željo kaj želiš (recimo pri siljenju k drugemu pesu- da gre skulirano naprej ali da sedi da pride drugi pes mimo)

Ko je želja oz plan določen pa se dodobra pozanimaš (ali greš do koga ki zna ali pa ti je njegov sistem všeč...) kako varno uporabit metodo. In seveda upoštevati tudi dejstvo kaj lahko katera metoda prinese. Ali lahko z napačnim pristopom tudi narediš več škode kot koristi. In s katero metodo narediš najmanj škode, če zamočiš.

Potem pa biti prvo pošten do psa (če mu ne daješ ne zahtevaj) , šele takrat začneš z delom ter nato dosleden, dosleden, dosleden....

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #54 : 18 Januar 2012, 18:51:36
Lahko kratek povzetek prosim...mi zvočniki ne delujejo  :-[

V glavnem sporoča, da je ta izraz napačen oz. ni natančen.

To, da se mora volk borit, da bo šef ni pravilno, ampak je dovolj da ima mladiče in njegovi mladiči so v bistvu člani tropa. Kot bi dva človeka imela otroka - družino.

Znanstveniki ne uporabljajo več izraza alpha, ampak vodilni par ali vzrejni par, ali mama in ata volk  ;D kar je doooosti bolj natančno kot alpha...

Pove, da je v bistvu med glavnimi krivci, da se je izraz aplha prijel. Izdal je knjigo 1970, ki ima vsaj 10.000 kopij v obtoku in v njej je razlagal o temu pojmu, ker je pač takrat to bilo vse kar so znanstveniki vedeli. A od takrat so ugotovili še veliko novih dejstev in posledično, da je izraz alpha napačen, če se nanaša na večino vodij krdel.

Lahko bi ga uporabili v primeru, če imamo umetno ustvarjeno skupino z veliko volkovi in iz raličnih skupin, ki niso med seboj v sorodu. Takrat se bo ustvarila neka hierarhija z vodilno živaljo, ampak to se zelo reko zgodi v naravi. Drugi primer je ta, ko imamo kompleksno krdelo z več vzrejnimi pari. V tem primeru lahko vodilni samici, ki je navadno mati ostalih samic z mladiči, rečemo alpha samica, a je v primerjavi z ostalimi krdeli volkov po celem svetu to redko.



o.p. V bistvu gre spet za "matriarhinjo" krdela...
Vsekakor ni tako črnobelo kot hočejo nekateri prikazat.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 18 Januar 2012, 19:03:31
andreja, hvala :)

Ja saj tako nekako si tudi jaz predstavljam. Morda pa je tale ''alfa'' stil trenutno popularen tudi zaradi mlajših piscev knjig in oddaj kot je tale gospod  ;)
Se mi pa vseeno zdi da je to res bolj pravilna teorija ''alfanja''. Mi je všeč tudi to kar je Zak George v enem od svojih videov omenil. Da ni point sobivanja s psom v domiranju ampak v sodelovanju s človekom, ker je bil ustravrjen s tem namenom.
Opažam pa da se bom tudi sama mogla naučit ne-uporabljati izraz alfa, ker resnično ni taprav opis naših medsebojnih odnosov v našem kvazi krdelu. :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #56 : 18 Januar 2012, 19:51:11
jp. Sodelovanje in medsebojno spoštovanje  :D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


McKruster

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 600
    • Točke: 1
Odgovori #57 : 18 Januar 2012, 21:49:47
No ja v našem krdelu je vodja vedno bila, ponavadi je bila to po defoju najstarejša psica, včasih si je mlajša svoj položaj tudi izborila. Enkrat so naredili celo pravo zaroto, mini državni udar, ko je stara vodja postala preveč senilna in zoprna. Celo zelo cenjen položaj pomočnika vodje je bil ponavadi zelo jasno viden. Vendar vodja silno redko "kaznuje" podrejene, dejansko večino stvari, ki bi jih lahko kaznovala mirno odignorira (recimo: mlada psica se hrši in napihuje, kaže vodji zobe in se sploh repenči - tastara se za take malenkosti ne bo niti zmenila (kaj šele, da bi šla nestramnico obračat okrog ali kaj podobnega). Jasno pokaže, da so takšne grožnje zanjo p... dim. Včasih celo obrne v igro (v kateri potem seveda zmaga). Če se podrejeni stepejo med seboj (ali če samo merijo moči na način, ki bi lahko prerastel v pretep) bo tastara lepo počasi primaširala in se postavila vmes, brez renčanja in kazanja zob ali podobnega in prepira bo v hipu konec. in če je že treba kdaj koga zlasati, tega ne bo naredila vodja, ampak njena pomočnica.

To pa je točno kot da bi naše krdelo višavcev opisovala, imajo prav podoben sistem. Ko pride še tale mastif zraven je pa on čisto na koncu vrste, čeprav največji  ;)



GeeDee

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #58 : 19 Januar 2012, 00:05:30
Tukaj se je pa že čist zafilozofiralo, avtorja teme pa skoraj nikjer ni več :) Lunnete, hvala za obrazložitve ;) Drugače pa razen zadnje točke tisto ni bilo namenjeno tebi. Naprej sploh ne bom več komentiral, ker nas je na kupu že preveč ljudi, ki imamo vsaj malo različne poglede.
Motil me je samo odziv kalsang, ko sem napisal, da samo ignoranca drugih psov ni pravilen način reševanja omenjene težave, in niti ni fer do psa. Nasploh pa se je o psu vedelo zelo malo in veliko premalo, da bi postavljali prave metode. In kot sem že nekje prej napisal, mogoče problem tiči čisto drugje.
Drugače tudi sam še zdaleč ne primerjam psov z volkovi, če pa koga zanimajo največje zmote/razlike med njimi, pa lahko poskusim najti članek, kjer je to super na kratko opisano. Tudi kako izgleda hierarhija pri psih (vodja raziskave in avtor članka je Ian Dunbar).



McKruster

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 600
    • Točke: 1
Odgovori #59 : 19 Januar 2012, 09:20:52
Tukaj se je pa že čist zafilozofiralo, avtorja teme pa skoraj nikjer ni več :)

Aja, jaz sem še vedno tu  :P :P :P :P :P