Delovanje slovenskih zavetišč

Mili · 120574

damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #150 : 09 Julij 2012, 16:53:25
Damayanti, če trdiš, da lahko zrihtaš sesutega psa s paničnimi izpadi v treh mesecih tako, da v vseh situacijah, na katere lahko naleti prosto spuščen v naravi odreagira varno in kontrolirano - ali si genij in vsaka ti čast, ali pa z delom  z zares sesutimi psi nimaš nobene izkušnje. Vseeno ali so Setri ali ne (bi si celo upala trditi, da je izrazito mehke pse, kar Setri  pač so, precej težje sestaviti nazaj kot kakšnega bolj trdega psa).
Glej: če si želiš psa (vseeno ali je Seter ali ne), ki bo lahko samostojno spuščen delal tudi na večjih razdaljah ne boš jemala psa, ki je sesut, ki panično beži, ampak si poiščeš takega, ki bo za tak življenski stil primeren....

Bom vprašala drugače: ali trdiš, da lahko (v treh mesecih ali v treh letih) iz močno streloplahega psa (ki ga pok spravi v nekontroliran, brezglavi beg) narediš psa, ki bo lahko delal spuščen na terenu brez nevarnosti, da bi ti jo ob pokanju pocedil? Seveda ne vem ali je Flik streloplah ali ne (pa ne mi rečt, da Setri pa ne morejo biti streloplahi, ker vem da so lahko), a  drugih paničnih reakcij ni nič lažje odpraviti. Trditi si upam, da so nekatere hude oblike neozdravljive in jih je mogoče obvladovati samo tako, da je pes povsod tam, kjer obstaja najmanjša verjetnost, da bo naletel na tisto, česar se boji, na povodcu.

Sem velika zagovornica  (kontrolirane) pasje svobode. A nekaterih psov iz takih ali drugačnih vzrokov ni varno spuščati. Ali trdiš, da ti psi, ki morajo biti na povodcu nimajo kvalitetnega življenja, ali pa to velja samo za Setre?
Govorila sem zgolj in izključno za setra.
In tudi kar sem govorila sem iz stališča setra kot karakter.
 Na drugo kar sem ti boldala... bom spodaj odgovorila :)

Točno za Flika ne morem navajt .. ti pa lahko navedem da moj  seter, je normalno stabilen pes/ s kontrolo na daljavo/ strelomiren/ vendar nekoncentriran! Njega  v urbanh središčih prosto ne bi mogla  brez povodca sprehajat prav dolgo... ker njemu to ni... da bi on  šetal poleg kamor bi se spomnila- ko bi se naveličal bi zavil  v en bife in  se ugnezdil pod mizo- pa bi bilo zaključeno
...  ko ga dam v varstvo skupaj z psico je kolikor toliko normalen( vzame v zakup- da je on sedaj odgovoren za psico in da se bosta pač prilagodila dani situaciji).... v primeru da ga ne dam skupaj z njo je paničen...psihotik!...Ne je ne spi samo teži in domov rine.
Nikjer nisem napisala ,da sesutega psa zrihtaš v nulo!
( v nulo ( po sebi v nulo) zrihtaš psa ,ki ga vzgajaš od malega pa še to s primernim karakterjem)... kar pomeni, da je v vseh danih  in vseh možnih situacijah skuliran.
Če je pes posvojen in  stravmiran...potem verjetno če se greš neko vzgojo/ prevzgojo sčasoma spoznaš tudi kaj psa stravmira..in delaš točno na tistem ,da se taka travma  omili ali  celo odpravi.
Sicer ne vem kako to sklepaš mehak in trd pes...  ampak seter ni mehak... ja deluje mehak...  ampak ni ( najbolj milega in "lajk" ali pa tolerantnega karakterja so irci,  sledi anglež "tolerantno"- s tem da anglež ima največji lovski nagon med vsemi- in najtrši karakter je gordon ( zelo podobno kot ljudje...irci veseli , angleži osvajalski in trmoglavi zadrgnjeni škoti). Seter je pes s karakterjem...in to posebnim(  ne znam drugače obrazložit).
Celotna  vzreja pasme je bila namenska/ delo je namensko/ in  tudi nekdo ,ki si ga omisli za delo si ga mora omislit namensko.
V grobem vsako delo z setrom  mora bit kompromis med vodnikom in psom... ampak rabi pa še vedno "gospodarja" da se počuti varnega ...(  ne vem niti kako bi ti drugače obrazložila).
Nekdo ki je vse življenje delal z nemškimi ptičarji in si bo omislil setra- bo po vsej verjetnoti rekel ta pes je zanič.. ne dela/ sploh če se bo lotil z njim delat kot z nemcem.
Seter je pač  "seter"... njegova glavna karakteristika je nos ( potegne dvakrat na tako dolžino kot nemc)... zato se reče tudi da dela na daljavo... veliko setrov ne aportira temveč zgolj dviguje... preiskuje... veliko jiih ne nakazuje strogo kot je značilno za ptičarja  ampak se vkoplje... nekateri celo različno na  določeno perjad drugače.
Tudi odpoklic( ko  se nekateri zgražajo ,da ko mu zažvižgaš mora  kot strela ravno do vodnika) seter tega ne dela...

Zakaj jih je toliko po zavetiščih in to iz Italije... ti pa tudi lahko povem. Ker  Italjani/lovci kupujejo  "šolane" pse...
En vodnik/ eno upoštevanje/ rabi se navezat na vodnika... ko se  bo bo delal -pri drugem vodniku  ne dela. Drug vodnik/ nepoznavanje karakterja -> rastur od psa...potem pa nič vreden... in šuk čez mejo...
 s tem da setera je treba tud pazit... če ga ne znaš kontrolirat zelo rad začne gonit. Še ena dodatna karakteristika ,da se zgubi  ;)... ker ni gonič.  Kar pomeni da goni z visokim nosom...in ne nizkim- kot dela gonič ali šarivec... zato se slednja lahko vrneta po isti sledi... un pa ne.

A razumeš kaj hočem povedat...  ubistvu kaj sem ves čas hotela povedat... nekdo ki pozna  točno določeno pasmo- karakter se mi zdi smiselno da je primeren posvojitelj določene pasme( če se že gremo) pa tud redko se najde ravno tak.... pa pustimo sedaj tam uno celotno zgodbo ker o tistem se mi resnično ne da več... zame je zaključeno.
 npr  bi bila v  nekem  xy zavetišču samojedka... celo življenje jih imaš... verjetno bi bila najbolj konkretna posvojiteljica... poznaš različne karakterje kalup psa.. veš kaj lahko kaj ne kako se jih šola imaš izkušnje itd...
 ali ne bi bila primerna ?

Glede streloplahosti.

 več vrst strelopalhosti je... ena je prirojena streloplahost ... tak pes se bo vedno bal poka.( živ krst ga ne bo spravil u red... tak pes nikoli in nikdar ne bo delal... dejstvo)
Druga je na podlagi slabe izkušnje... to se da popravit. Vstrajno in z razumevanjem- psa.
potem imaš občutljivost na strel ...
Iskreno povedano... veliko setrov sem videla...  da bi vedela za streloplahega... čist pošten ga ne poznam. Poznam jih nekaj, ki so tipično kavčpegli in so občutljivi na strel... ( irci)
Angleži... sploh izvora Italija- Hrvaška...so več ali manj  95% lovska vzreja...  občutljivost na strel se pojavi... streloplahost ne.
Je pa nekaj... kot sem že napisala... seter je pes ki ne more bit sam... tudi ko dela...  dela boljše v tandemu ali v skupini...
 eden izmed tistih psov ,ki se od drugega psa uči  oz se počuti boljše ob drugem psu.

Načeloma jaz osebno če bi iskala psa za delo- konkretno- potem vsak zavetiščar odpade  ;) Tud odpade vsaka druga pasma ,ki ni ali šarivec ali ptičar
  kupila bi takega psa ... in to iz skrbno načrtovanega legla kjer bi točno tisto kar bi rabila  že iskala v njegovh prednikih... velika večina  naravnih zasnov pri ptičarjih in šarivcih  je  prirojenih.( kri ni voda)
Če bi pa posvajala.... kot ptičarja iz zavetišča... bi vzela v zakup( in  bi bil drugi pes ob že popolnoma izšolanem in stabilnem prvem)... če bi bil stravmiran....  verjetno pa ,da  prosti đir po Splitski rivi  ne bi prišel v poštev...
 upam da sem ti odgovorila... vsaj približno  :)

 se pa nič ne duvanim kaj jaz bi :) kaj jaz ne bi :)... ...  nasplošno za vse pasme/ niti pod razno...... ( tud želje nimam po kakšnih prevzgajanjih ali vzgajanjih sploh ne pasem ki jih ne poznam ali   mešancev... jaz sem ziheraš- ali je  pasma ali pa ni( pa še to iz dveh že zgoraj navedenih skupin)... pa naj se nekomu zdi še tako grdo in brezsrčno ... tko je  pošteno povem in ni me sram.
če... res ( ČE) bi se pa  po ne  vem kakšni xy opciji spravila  namenoma  posvojit iz zavetišča in vzgajat/prevzgajat  je pa  1. opcija seter.( pa če ne kar edina)
Tud žimavca ne bi.. pa lahko rečem da žimavka pa je v nulo... ampak poznam pa  karakter žimavca- zato ne.
Mogoče se z leti moje mnenje spremeni... sedaj je stališče tako kot je.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #151 : 09 Julij 2012, 17:07:48
Še nekaj sem se spomnila... stari lovci so temu rekli "špartansko šolanje"( men osebno je kruto- in totalka mimo) poznam še celo enag modela( res "modela") ki je tako šolal N.O.
 da je namenoma vzel starejšega psa ga sesul in poten na novo postavil/ izšolal... tako da tud za psihično sesute pse  po vsej verjetnosti obstaja neka možnost ,da nekega dne pa bodo ok....( za 3 leta starega setra sploh- če vzameš v zakup da dokončno ga nekje  vzgojiš po svojih željah tam pri 5ih letih ko se  skulira)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #152 : 09 Julij 2012, 17:53:55
Glej. Zelo lepo si opisala Setre. Kot pasmo. Ja, pa bom citirala enkrat za spremembo C.M. Najprej vrsta (Pes) potem pasma (Seter). Ker ste se vsi zapičili v to, da je Flik Seter. In ker poznate Setre, poznate tudi Flika, veste kako bi v določenih situacijah odreagiral, kaj potrebuje, kaj ima rad....Če bi šlo za enega xy mešanca na podlagi njegove slike tega zanesljivo ne bi trdili. Kaj ko bi najprej pogledali Flika kot Psa in za trenutek pozabili da je tudi Seter. Pa bi vzeli v ozir najprej njegovo zdravstveno stanje (ki več kot očitno ni dobro, saj je pes na terapiji, ki bo očitno dolgotrajna). Če bi nesojena posvojiteljica v Fliku videla Psa, ki je dal veliko skozi, ki je prišel v zavetišče v obupnem stanju in je sredi terapije, potem zagotovo ne bi po forumih pisarila o tem, da nima lepe svilene dlake značilne za setra in da je shiran (in ga v zavetišču kljub temu, da je tam že dva meseca niso zrihtali tako, da bi bil tak, kot se za Setra spodobi. Ker o Setrih nimajo pojma. Da ne napišem še kaj zraven, na kar namiguje ta obtožba). Če bi nesojena posvojiteljica v Fliku videla Psa, ki ima poleg fizičnih tudi psihične težave, ne vemo kakšne, a recimo da je plašen in obstaja velika verjetnost brezglavega bega, bi ji bilo jasno, da mora biti tak pes na povodcu. A ona ve, kako se vedejo setri in pričakuje, da temu manjka samo roka poznavalca, pa malo šolanja, pa bo tak, kot seter mora biti.
A razumeš, kaj hočem povedat?
Meni bi se v takem primeru bolj primeren od poznavalca pasme Seter zdel primeren nekdo z izkušnjami s sesutimi Psi. Ampak. Recimo da bi se gospa brez izmikanja strinjala, da bo imelaFlika kljub temu, da je Seter vedno na povodcu. In bi z njim delala, pa bi v nekaj mesecih uspela spraviti njegove strahove pod kontrolo. A misliš da v tem primeru ne bi bilo mogoče poklicati v zavetišče, pa povedati, kako je Pes napredoval in da sta na točki, ko bi lahko počasi in previdno začela delat brez povodca. ne bi bila ne prva in ne zadnja.

A če bi bil v zavetišču samojed ali bi bila jaz kot poznavalka pasme bolj primerna posvojiteljica? Malo morgen. Če bi bil v zavetišču plašen samojed s paničnimi izpadi, bi bila jaz kot posvojiteljica absolutno manj primerna od nekoga, ki ima žilico za delo s plašnimi psi. Jaz jo nimam. Lažje delam z agresivci ali nekontroliranimi divjaki - če se že spravim. Ne glede na pasmo.

Aja, kar se tiče sesuvanja in nazaj sestavljanja psov: pravijo, da se da to narediti samo z nemškimi ovčarji, pa še to ne z vsakim. Tega, kako so končali tisti, ki po ponovnem sestavljanju niso funkcionirali kot bi bilo treba ti pa verjetno niso povedali.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #153 : 09 Julij 2012, 19:17:04
Jaz se ne strinjam le v delu, ko pravis, da je lazje delo s plasnimi psi... tistim, ki so delali s plasnimi psi. Jog, tudi tukaj je veliko na pasmi.

Mi imamo bolj lovske, bivse lovske pse ali pa pse, ki imajo z lovskimi psi skupno zgodovino nekje dalec nazaj. Pa je bila sedaj nekaj mesecev v varstvu mesanka z veliko borderskimi problemi (ni imela le problema s streloplahostjo, vse ostalo katastrofa). Za nas tezko. Veckrat sem ze mislila poklicati na pomoc nekoga, ki ima izkusnje s psi z velikim pasnim nagonom (samo ker se ne gibam v teh vodah, pasnih, nimam pojma, kdo bi bil primeren zanjo)... Spravili smo jo v stanje, ko je bolj mirna, da se razume s psi (vsaj domacimi), naucila se je pasje govorice, ne skoci vec v psa, ko gre mimo nje (ni dajala niti svarilnih signalov, sla je direktno v pretep), sedaj zna dajati miritvene signale ali pa ignorira - je pa se dalec od popravljenega psa...), celo slisi, ker ni vec v afektu, kokosi so se vedno problem, divjad tudi (bi gonila, ce bi lahko), ljudem se hitro podreja (ni samozavesti v tej psicki)... Sedaj je nekaj dni na testiranju nazaj in ce ne bo slo, pride nazaj (in se ji bo iskalo nov ustrezen dom) in takrat bomo imeli vec casa, tudi da gremo do "mojstra" pasnih psov, nekoga, ki je ze obvladal borderja s hudimi nagoni... Vceraj zvecer je prvic prisla nazaj k lastnici v novo hiso in je "otozna" - pri nas se je ze vkljucila v kardelo, brez katerega je ne bi slo popraviti in nauciti pasje komunikacije, ter da ima lahko tudi ona v pasjem svetu prijatelje ter da ni vsak pasji "ugriz" ugriz - da je uporaba gobca in tack lahko del igre. In seveda, sedaj ze slisi, ko jo poklices, da sedaj pa koncec lajanja (je pasla avtomobile ob ograji in nic slisala)... Sicer pa cisto nezahtevna psicka.
Tisti problem, ki je lastnico najbolj motil, pa se pri nas ni pojavil in nismo mogli delati na njemu. Nekaj zadev se je naucila od nasih psov tj. zraven posode lezi in je, vendar ne cuva... Ima poleg vsega se neke druge fobije tj. ne upa lizati jogurtovega loncka (prvic sem srecala tak problem - da se loncka boji). Prisli smo sedaj ze skoraj do tocke, da bi tudi to ze lizala.

Namrec, tudi plasen pes ni le plasen, temvec je kombinacija marsicesa: genetike, okolice in on sam (eksistencializem). Problemi pri tem setru so predvidevam zaradi okolice ;)
Ce imas ob znanju resevanja problemov plasnih psov se znanje o pasmi, si na konju. Sicer pa le na pol ;)
Dosti lazje je resevati take probleme s predhodnim znanjem genetike, kajti po ostalo gres lahko v ustrezno pasjo solo ali poklices pomoc na dom. Pa gospa naj bi tudi rekla, da bo sla z njim v solo, sicer lovsko - a niso vse lovske sole slabe (za leseno zlico). Sploh ne za pticarje v Ljubljani pri eni gospe.
Zato je tudi bistveno tezje/zanimivo delati z mesanci, kjer je genetika popolna neznanka in nimas dodatne pomoci.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #154 : 10 Julij 2012, 12:20:49
Se en nasvet pri prevzgajanju psov: ne zadajajte si casovnega plana, ker boste lahko le razocarani, amapak plan mora izgledati takole:
1. problemi:
a) se boji moskih, odreagira tako in tako
b) preganja macke
c) ne mara psov
d) ne more biti spuscen, ker...
...
2. cilji:
a) se vec ne bo bal moskih oz. vsaj bo odreagiral tako in tako
b) ne bo vec preganjal mack ali vsaj slisal med "pregonom" ter se vrnil
c) bo ignoriral pse
d) da bo lahko spuscen izven urbanega okolja, na travniku, v gozdu (in ne bo preganjal divjadi, pa bo slisal, ko ga poklices...)
...
3. metode dela, vaje (black box):
a) moski mu daje hrano, iz rok, ga pelje na sprehod...
Seveda odvisno od zacetnega problema oz. zacetne reakcije. Lahko da je za zacetek vec kot dovolj, da je tam en moski prisoten na koncu sobe, ki ga ne gleda, ne ogroza, pes pa ima moznost se umakniti.
Ce je pes zelo "bogi", bo rabil nekaj casa, da se odpre. Ponavadi pa, ko se jim odpre, je napredek zelo hiter.
Sproti si pises, kaj je delovalo, kaj ni oz. kako se je pes odzval na dolocene zadeve. Pa potem spreminjas strategijo, se vrnes korak nazaj, pa cez teden lahko spet poskusis prvotni plan, ker je pes ze "zrel". Sicer se zna na kaksni tocki napredek ustaviti, takrat je najbolje malo prekiniti z visanjem drazljajev ter premisliti, zakaj se je ustavilo in narediti novo strategijo.
...
d) vaje najprej s povodcem, nadzorovano na ograjenem poligonu brez, sledni povodec v naravi... odvisno od napredka psa in izkusenosti, iznajdljivosti... vodnika

Dobro je, da imate koga za pogovarjati se o teh problemih... vec glav vec ve. Ter da imate se nekoga, ki pomaga pri vsem tem in da se vsi ostali vsaj priblizno drzijo navodil. Ce pa imate se instruktorja/e, pa toliko bolje.


V "fizikalnem" jeziku: vhod -> black box -> izhod
Vhod je povezan z okoliskimi spremenljivkami, ki vplivajo na psa (ter v zacetni fazi dajo ven napacen rezultat na izhodu).
Pravi rezultat na izhodu je naceloma le eden in je nas cilj, ki smo si ga zastavili na zacetku (ce se ga ne doseze v parih mesecih, se ga poskusa dosci v parih letih; klub temu, da se kaksnega ne bo dalo 100% doseci, se lahko poskusa toliko casa, dokler je pes ziv).
Black box je pes, na katerem testiramo vsako spremeljivko posebaj, spremljamo rezultat na izhodu. Variiramo spremenljivko in cakamo na ustrezen razultat. Ko je le-ta dosezen, se vrze v black box drugo spremeljivko, ki lahko pokvari rezultat prve, pa se vrnemo korak nazaj in jovo na novo...

Ni nujno, da gre hitreje cloveku, ki in pozna pasmo in ki se je ze srecal s problemom in ga resil, najvec lahko naredi clovek, ki ga je pes s problemom sprejel tj. z dolocenimi psi lahko delam le jaz, z dolocenimi le mama, z dolocenimi obe.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #155 : 20 Julij 2012, 22:44:40
Sedi, cvek! Nič se nisi naučila. Nažicano te nima kaj brigat!?
  >:D  :P


Zdej kar se pa prostovoljstva tiče - zakaj pa bi morali tisti, ki skrbijo za zapuščene živali, delat zastojn, pa delajo družbeno koristno delo, medtem ko zaslužek vzrediteljev ni sporen? Enako bi veljajo za vzreditelje. Iz ljubezni do pasme lahko kaj prostovoljno opravijo. Ker namreč 600 € za psa, od katerega gre del za plače zaposlenih, pa je psica celo sterilizirana je še vedno manj kot recimo 800 € za psa, strošek morebitne sterilizacije pa ostane lastniku, in ne gre nič za plače. 

Drugače pa ja, v nekaterih zavetiščih je veliko prostovoljnega dela, v kakšnem pa temu rečejo zloraba prostovoljcev.

Za moj okus bi bilo čudovito, če bi vsa zavetišča pripravljala letno poročilo kot ga Gmajnice, kjer bi bili prikazani in razdelani vsi podatki, vključno s financiranjem iz proračuna, iz drugih virov, število sprejetih in oddanih živali, št. evtanazij, dolžina bivanja in take reči. Pa da vidim junaka, ki bi zasebnikom rekel, da morajo tole takole napisat in javnosti predstavit...  :D
naučila ?...
imam svojo predstavo...
In čist iskreno... tukej se pa tud men mal bedast zdi primerjat... vzreditelja.. pa naj bo to pošten nepošten, al pa štepar...
 ker navsezadnje.. Sleepy... vsak od zgoraj naštetih  iz svojega žepa plačuje   futr, veterinarja, oskrbo itd...+ da psa dejansko kupi.. pa nič važno za kolk.
 za zavetiščnike pa  Tud oni in mi vsi plačujemo poleg še svojih ... ker občina smo MI davkoplačevalci...  ;)

Ne rečem, da zdej pa niso upravičeni plače dobit... ej sory sam lepo al pa grdo... ti dam primer... pa živalovarstvo in ljubiteljstvo gor al pa dol. Zadevo je treba dojet kot je ; ljudje tam ki delajo tam  so  rešitelji in rablji hkrati... če pa komu ni to všeč... potem se pa naj tega ne gre.
jaz če delam, moram v enem mesecu tolk in tolk prodat, da imam plačo... če ne prodam je nimam
Če se sama odločim ,da ta mesec pa ne bom vsega prodala bom  še mal podaljšala z robo ker mi je všeč ker  je fajn za pogledat v skladišču...  če imam dovolj  sredstev   da pokrivam  dve plače  ,prav, moj problem, če pa nimam pa kdo mi je kriv ... se ne morem  lih prvoščit robo občudovat...

Veš kaj me moti pri teh zavetiščih...  pa ne to ,da se podaljšuje življenska doba živalim, ampak to ,da na take  inštitucije se ponavad priklopi še enih 5 cuzavcev zraven k plačo vleče pa si je tud prbližno ne zasluži.
 in ne mi rečt da takih ni... ;)
 
Lanabela . ;)... (  ne morem se spomnit naslova une knjige :-[- cel popoldan že tuhtam ... vem pa da je bila not prav cela procedura kako so jih učil govorit ;D)



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #156 : 20 Julij 2012, 22:53:17
Aja, sem še nekaj pozabila..

Meni je 500 EUR veliko denarja...

In se sprašujem, če zavetišča kalkulirajo pri izstavitvi računa plačniku  tržne cene veterinarskih ambulant in klinik oz dnevne oskrbe psov 
t. im. pasjih hotelov? Plače in prispevki za zaposlene? Najbrž so tudi zajete v tem znesku. A ni nič več volunterskega dela?  Se vse "računa"?
Voluntersko delo - kaj je to?... Potem si pač vol....


Sleepy, hvala za izčrpen odgovor.

Ekonomska situacija v naši ljubi državi že dolgo ni več rožnata. In zdaj, ko "ugašajo" takšni in drugačni  socialni transferji (otroški dodatki, štipendije,subvencionirana prehrana za otroke,  razna nadomestila), je znesek 500 EUR za mesečno oskrbo psa veliko... In bojim se, da tudi tukaj kmalu več ne bo plačnika... Ker ne bo od kje vzeti...

Pa da ne boš mislila, da imam "trdo in črno" dušo.. Nasprotno.  Že dve leti imamo doma  2 mačka, azilanta... Ime pa jima je Ratko in Zlatko..



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #157 : 20 Julij 2012, 23:22:36
Ja zavetišča nas fejst koštajo, in v situaciji v kakršni smo (ko se zakoni spreminjajo v paketih čez noč, tako da nihče niti ne ve prav kaj je v njih) se prav lahko zgodi, da se bo kakšen taprav ne samo spomnil (ker to se je že marsikdo) ampak tudi udejanil recimo samo 10 dnevno plačevanje za živali (manj ne gre, zaradi nevarnosti stekline) in še to samo najnujnejšo oskrbo. Zato nekako ne razumem pljuvanja v lastno skledo - bi radi potunkali požrešne privatnike, a kaj, ko so ti za občine (oziroma nas vse) cenejši.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #158 : 20 Julij 2012, 23:50:22

Jaz ne vem kdo bi rad potunkal požrešne privatnike, dejstva so kakršna so in niso nič drugačna, če se o njih govori ali pa ne. Desni opciji je filozofija 30 dnevnega plačevanja oskrbe živali v zavetiščih že dolgo preveč, to ni nekaj novega. Dokler ne bodo privatniki od sebe dali poročil, kakršno dajejo Gmajnice, bo težko realno ocenjevat kdo je cenejši in kdo ne, ker menda tudi tukaj šteje KAJ se za vložena sredstva dobi (kot šteje vzrejni pregled, pa ne vem kakšna ocena, pa skok iz ne vem kje...). Ker iskreno povedano - meni se ne zdi najbolj smiselno (da o moralni spornosti ne govorim) privatniku, pa če je še tako cenejši, plačat račun, ki ga izstavi, če žival potem pospravi v skrinjo. Škoda denarja. In če tako naredi s polovico živali... tudi težko razumem, da je žival 30 dni povsem zdrava, 33. al pa 34. al pa 40 je pa evtanazirana iz veterinarskih razlogov. Sorry, denarja za 30 dni oskrbe je bilo v tem primeru škoda, ker je bila verjetno bolna že prej. Al pa je mogoče veterinarski razlog tudi bivanje čez 30 dni? Ko se moramo že ravno vest varčevalno.
Meni se zdi pričakovanje po transparentnem delovanju precej daleč od pluvanja v lastno skledo, skrivanje in mutenje pa vzbuja zanimanje institucij in sproža veliko več neželenih efektov, kot pa priznavanje dejstev.
Sicer je pa za občine še najbolj ugodno, da za zapuščeno žival poskrbi najditelj sam, če iščemo cenovno najugodnejšo rešitev. Napotek, da predpisi velevajo, da je žival nujno peljat v zavetišče, je namreč napačen. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi nase, če nima lastnika.
Sicer pa sem za preventivo tudi v tem primeru.


Sleepy, hvala za izčrpen odgovor.

Ekonomska situacija v naši ljubi državi že dolgo ni več rožnata. In zdaj, ko "ugašajo" takšni in drugačni  socialni transferji (otroški dodatki, štipendije,subvencionirana prehrana za otroke,  razna nadomestila), je znesek 500 EUR za mesečno oskrbo psa veliko... In bojim se, da tudi tukaj kmalu več ne bo plačnika... Ker ne bo od kje vzeti...

Pa da ne boš mislila, da imam "trdo in črno" dušo.. Nasprotno.  Že dve leti imamo doma  2 mačka, azilanta... Ime pa jima je Ratko in Zlatko..

Malenkost in ne, ne bom.  :) Se v bistvu strinjam, mi je to že kdaj tudi kdo zameril, tak iz "moje strani". Ampak denarja je tolko, in mora bit za vse. Zato pa zagovarjam transparentnost, čiste račune in solidarnost. Je manj razlogov za slabo voljo, nepotrebno burjenje domišljije pa še fer je bit lažje in bolj pravično delit.
Sej vsaj v tem se menda strinjamo, da so izjeme in barabe povsod. Vsako stvar se da zlorabit, in vedno se najde kdo, ki jo in vedno gre to potem na račun poštenih. Pa mamo v bistvu vsi istega "sovražnika" in vsaj morali bit met precej podoben cilj. Samo se očitno ne znamo menit tako, da bi bila kakšna korist od vsega skupaj. Ker stvari so redko črno-bele.

Ratko in Zlatko   :D :D :D :D Čestitam za izvirnost pri imenih, pa tudi za posvojitev  :)

P.S.
Hehe take ideje se uresniči, ne pa napiše. Ker se hitro kdo najde, ki to lahko zlorabi  :D

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #159 : 21 Julij 2012, 00:21:54
Ne rečem, da zdej pa niso upravičeni plače dobit... ej sory sam lepo al pa grdo... ti dam primer... pa živalovarstvo in ljubiteljstvo gor al pa dol. Zadevo je treba dojet kot je ; ljudje tam ki delajo tam  so  rešitelji in rablji hkrati... če pa komu ni to všeč... potem se pa naj tega ne gre.


Veš kaj me moti pri teh zavetiščih...  pa ne to ,da se podaljšuje življenska doba živalim, ampak to ,da na take  inštitucije se ponavad priklopi še enih 5 cuzavcev zraven k plačo vleče pa si je tud prbližno ne zasluži.
 in ne mi rečt da takih ni... ;)
 
Lanabela . ;)... (  ne morem se spomnit naslova une knjige :-[- cel popoldan že tuhtam ... vem pa da je bila not prav cela procedura kako so jih učil govorit ;D)
Ja, se strinjam, in eni to zelo resno jemljejo. Menda se jim reče profiji, kot sem uspela dojet razliko med enimi in drugimi. Če se da, recimo hipotetičen primer, miljon evrov na leto za zapuščene živali, pa jih gre polovica v skrinjo, je pol mio slabe investicije. Jo je pol po moje boljše investirat v preventivo, pa mogoče tako vplivat še na zmanjšanje prve polovice. Samo za kaj takega "pogruntat" rabiš podatke (do katerih je težko prit), pa delat kalkulacije, pa zna bit, da pride do neskladja interesov zlasti s prejemniki tiste polovice...
Pa dejmo pol raje fejst ogradit svoj vrtiček in pazit, da kdo zraven ne pride. Če pa že... pol ne sme podatkov dobit, če pa še to rata, pol je pa ziher psihopat al pa obseden.

In ja, povsod se najde kdo, ki se šlepa tako ali drugače. Nenazadnje imajo korist pogodbene VA, pa kašen dobavitelj hrane, pa mogoče še kdo. Sej ni na nobenem področju kaj dosti drugače in verjetno da profiji vejo zakaj nočejo dajat od sebe podatkov, se upirajo pisanju poročil in so pogruntali, da po 30 dneh žival ni več last občin ampak njihovih pravnih oseb. Najbrž zato,ker jim je tako zelo mar za živali...

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #160 : 21 Julij 2012, 10:26:42
Dejstvo je, da je  v interesu občin  to, da se potepuške živali spravi s ceste. Ker so nevarne (ugrizi, bolezni) in nadležne. Kaj se potem zgodi z njimi, je iz tega gledišča pravzaprav vseeno, glavno da jih ni na cesti in da se ne morejo več namnožiti. Čist tko gledano. In čist tko gledano tudi ni v interesu občin, da se živali v nedogled valjajo po boksih in zasedajo prostor. Četudi ne več na njihove stroške.
Tako da....bi bilo mogoče pametno pozabiti na stare zamere pa malo skupaj stopiti, da bi se vsaj ohranilo to, kar imamo sedaj (če bi zavetišča financirala država in ne občine, bi bila zagotovo že na tnalu, skupaj z invalidi, upokojenci in drugimi nebodigatreba paraziti). No saj, nekateri so to že zmogli, od združenja zavetišč pa koristi ne bodo imela samo ta zavetišča ampak tudi živali.
Zdej...Čist lepo in prav je odkrivati napake, se boriti za zakonitost, transparentnost delovanja in kar je še podobnih zadev. Kar se počne s pomočjo pristojnih inštitucij. Če ne delujejo, je treba poskrbeti, da bodo delovale. Težko pa me bo kdo prepričal, da je kakršnakoli potreba za negativne kampanje po FB in forumih, še manj me bo kdo lahko prepričal v dobronamernost osiranja kolegov po istih medijih. Še zlasti, če tisti, ki osira druge sam enako ali še bolj pridno požira javna sredstva. In maže sebe z drekom, ki ga meče na druge. Če gre samo za osebno zamero, je šla veliko predaleč. Če gre za taktiko lovljenja sponzorjev, je kontraproduktivna. Če gre za odvračanje pozornosti od sebe..isto.

Toliko. Btw...Kaj bi si mislili o recimo veterinarju, ki bi šel po forumu (recimo da temle, ne nekem strokovnem) osirat svojo konkurenco?


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #161 : 21 Julij 2012, 11:07:39
No saj, nekateri so to že zmogli, od združenja zavetišč pa koristi ne bodo imela samo ta zavetišča ampak tudi živali.
Joj ne bučk prodajat, prosim. 5 privatnikov se je združilo v boju proti nadležni civilni družbi, trije od njih poslujejo nezakonito (en se trudi stanje nekako spravit v zakonito), en med njimi (ne vem če v imenu vseh petih ali samo ene) poskuša malo ustrahovat drugače misleče pripadnike civilne družbe, ki se trudijo prit do podatkov.
V interesu živali je transparentno poslovanje, ne pa skrivanje. Se pa strinjam, da je v interesu živali (vseh in ne samo zapuščenih) skupno iskanje rešitev in konsenzov. Če bi rekli bobu bob, pa zavetišča živijo od števila zapuščenih živali, nekatera tudi od donacij. Mnogim vzrediteljem vzreja prinaša nekaj dodatnih evrov in pokrije kakšen izlet v tople kraje, če ne drugače pa za udeležbo na razstavi, preprodajalci pa itak - to nam je vsem jasno kakšen je njihov namen. V taki pisani družbi je iskanje sogovornikov, ki bi v ospredje svojih interesov postavili izključno korist živali skoraj mission impossible, najmanj pa izredno težko.

Zamere (očitno še vedno uspešno) prodaja tisto pridruženo zavetišče, ki ima strašno veliko masla na glavi. Če so pa gospodje in gospe združeni pripravljeni sodelovat, pa lahko odprejo karte kadarkoli - recimo za začetek v podajanju IJZ in ne izogibanju. Vsaj kar se mene tiče. Pa v to pravljico nekako ne verjamem, glede na njihovo konstantno izbjegavanje transparentnemu poročanju. Verjamem pa, da si kdo želi vzbudit zmotno videnje, da civilna družba ni pripravljena sodelovat, zlasti ker dlje od prodajanja zgodbic itak večini ni nič jasno.

Kar se negativnih kampanj tiče se strinjam samo deloma. Verjetno še ni utonila v pozabo neokusna negativna kampanja okoli psičke Honey, pa je bilo vmes tudi nekaj dejanj z elementi kaznivih dejanj (pri akterjih kampanje), obtožb/trditev, ki so se izkazale za neosnovane in neresnične, trditev, ki v predpisih nimajo nobene osnove. Združena zavetišča...

Pa še druga kampanja - znan spletni portal poveličuje eno samo zavetišče (pogojno "po novem" še nekaj zasebnih), pa to zavetišče deluje nezakonito. Ja logično, da se bo pojavila protikampanja, eskalira pa zato, ker se prikriva dejstva, po večini z diskreditacijami na osebnem nivoju.

Tretja kampanja, tokrat zakulisna - "konkurečni" organizaciji se je skušalo preprečit začetek poslovanja s prekinitvojo dogovorjenega posla, da bi se ji onemogočilo verifikacijo. Tisti, ki so štikce vlekli, so najmanj posredno povezani s prvima dvema kampanjama ali vsaj eno. Pa za to reč ve samo nekaj ljudi. Nisem več ziher, da je to prav. In to ravno zaradi bučk, kako so privatniki stopili skupaj. So ja. Zaradi zaščite lastnih interesov, ne interesov živali.

Četrta kampanja - kadarkoli se jaz osebno oglasim na temo zaščite živali, tudi kadar samo odreagiram na zapisano, ali pa samo navedem podatke (računi zavetišč so dostopni vsem, občino je treba zaprosit za dostop do IJZ), se mi skuša podtaknit vse - od zlobe, do osebnih zamer. Ker bo full boljše, pa manj živali bo končalo v skrinjah, če bom tiho? Ampak ta kampanja je zgleda še najmanj sporna...

Če bi vet. navedel nekaj dejstev, recimo o resničnih stroških povezanih s s/k, povedal kolikšen je zaslužek, kolikšna bi bila realna cena, s katero bi se približali cilju zmanjševanja populacije recimo mačk, povedal kdo so tisti, ki zadevu preprečujejo - je to zame samo pozitivno. Verjamem pa, da bi 90% veterinarjev in še nekaj zagovornikov "pravice do zaslužka" skočlo u luft, češ da ga vodijo osebne zamere...

Bi bil cajt, da se pogovarjamo o dejstvih, znanih in preverljivih. Osebne zamere so sicer lahko gojene v kakšnih glavah, ampak dejstev pa žal ne spreminjajo.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #162 : 21 Julij 2012, 11:17:04
Sicer je pa za občine še najbolj ugodno, da za zapuščeno žival poskrbi najditelj sam, če iščemo cenovno najugodnejšo rešitev. Napotek, da predpisi velevajo, da je žival nujno peljat v zavetišče, je namreč napačen. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi nase, če nima lastnika.


Verjetno mora najdbo nekam prijaviti ali kaj? Ker po tej logki lahko vsak pobere izgubljenega psa, ki ni čipiran, reče, da ga ima že 7 dni pri sebi in ga da pisat nase. Ga lahko veterinar kar tako vpiše v register ali bo šel sam preverjat ali je kje kdo tega psa iskal? (seveda je to teoretični primer ne ravno dobrega najditelja ali celo tatu)



Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #163 : 21 Julij 2012, 11:26:09
Ja, seveda mora. Mamo predpise, ki določajo protokol ob najdbi živali. A hočeš res rečt, da tega ne veš?

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #164 : 21 Julij 2012, 11:42:18
Vem, ampak kot se je tvoj zapis bralo, bi kdo mislil, da gre to kar tako prosto po prešernu...



Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #165 : 21 Julij 2012, 12:08:57
Ne vem kaj gre lahko prosto po prešernu. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi. Kolikšna je zagrožena kazen se mi pa ne ljubi it zdajle gledat. Tudi laž obravnavajo predpisi, kar se pa registracije neoznačene živali tiče pa ja, lahko naredi tako kot si zapisala in ne stori prekrška kar se tiče področja zaščite živali.
Bi pa včasih sicer to celo lahko bilo v korist posamezni živali, velja pa vseeno - žival je treba vrnit, če je lastnik znan.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #166 : 21 Julij 2012, 12:13:51
Ne vem kaj gre lahko prosto po prešernu.
Preberi si tole zakaj je bilo tisto vprašanje:
Vem, ampak kot se je tvoj zapis bralo, bi kdo mislil, da gre to kar tako prosto po prešernu...
;)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #167 : 21 Julij 2012, 12:17:17
Za občino je najcenejše, če poskrbi, da so vsi psi počipirani. Kadar je znan lastnik, občini ni treba plačat nič, zavetišče pa se mora samo palčkat z lastniki. Še kakšen € plusa bi znalo kanit v blagajno, od pobranih kazni.
In oh seveda, živali ni treba vrniti, če zaradi kršitev inšpektor odredi odvzem.

In oh seveda, že od daleč se vidi, zakaj je združenje nastalo. Da imajo od tega korist tudi živali je pa tudi jasno. Se bo zanesljivo pokazalo tudi na statistikah najbolj demoniziranega zavetišča.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #168 : 21 Julij 2012, 12:28:06
Seveda. Točno tako.  :) In tako so živeli srečno do konca svojih dni in se malo manj srečno spraševali, zakaj se jim godi taka grozna krivica v smislu FB in forumskovsih gonj.  :)

Aska, priznam jaz sploh ne razumem kaj hočeš povedat in/ali vprašat. Kaj in zakaj naj si spet preberem? Sem napisala povsem jasno kdaj je najditelj v prekršku. In da ni prekršek kar se tiče živalovarstvene zakonodaje, če naredi tako kot piše Roxy.
KAj si torej hotela povedat?

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #169 : 21 Julij 2012, 12:38:21
Se bo zanesljivo pokazalo tudi na statistikah najbolj demoniziranega zavetišča.



Seveda se bo! Sej se že! Investicija - cca 20 € po živali (kolikor je cena evtanazije, ki ne bo zaračunana občini). Namreč gospodarskim družbam ni treba delat prav nobenih statistik za živali v svoji lasti, torej za (ne)žive po 30. dnevu, anede? In če niso evtanazirane do 30. dne, so prav fajn statistična bučka za naivne kupce.

Lepo, da še verjameš v pravljice. Jaz pa bojda uničujem iluzije. Polono vpraši, ona ve. Je povedala to tudi meni.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #170 : 21 Julij 2012, 12:40:34
Ne vem kaj gre lahko prosto po prešernu. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi. Kolikšna je zagrožena kazen se mi pa ne ljubi it zdajle gledat. Tudi laž obravnavajo predpisi, kar se pa registracije neoznačene živali tiče pa ja, lahko naredi tako kot si zapisala in ne stori prekrška kar se tiče področja zaščite živali.
Bi pa včasih sicer to celo lahko bilo v korist posamezni živali, velja pa vseeno - žival je treba vrnit, če je lastnik znan.

Ja, vem, da bi bilo včasih v korist živali, še posebaj pri nečipiranih in takih, ki jih lastnik ne išče.
Sicer ne vem čisto natančno kako je potem z vpisom v register. Je potem veterinar v prekršku, če takega psa vpiše v register? Zdaj naj bi človek imel neko dokazilo od kje je žival, ampak pri najdenčkih je to lahko kvečjemu posvojitvena pogodba zavetišča? Ampak v primeru, da je zmenjen z zavetiščem psa itak tam označijo. (bolj natančno poznam proceduro pri mladičih znanega porekla, ne pri najdenčkih) Glede kazni pa itak - če nihče ne prijavi, je ne bo. Torej, če veterinar psa kar vpiše v register, seveda ne najditelj ne veteriner ne bosta nikogar prijavljala...



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #171 : 21 Julij 2012, 12:45:39
''...priznam jaz sploh ne razumem...''

Tale besedna zveza se nenavadno velikokrat pojavlja. ;)

Sicer pa ker sem iz firbca malo gledala zavetiščarske strani...nenavadno veliko psov je takšnih ki spominjajo na to pa ono pasmo. Žal večinoma nečipirani pri svoji mladi odrasli dobi.  :-\Bi bilo morda zanimivo zvedet kako je ta pes prišel do te ''vestne'' družine ki sedaj nima več časa zanj (in predvsem zakaj ni več časa zanj).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #172 : 21 Julij 2012, 12:49:01
Je potem veterinar v prekršku, če takega psa vpiše v register?
Kateri zakon bi pa kršil?  ???

Če psa najdeš, veterinar ugotovi, da ni označen, nihče ga ne pogreša, ga oglašuješ, pa se nihče ne javi, al pa če se, pa reče, da noče več psa - kakšen papir bi imel?

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #173 : 21 Julij 2012, 12:49:33
Če prav razumem, bo v spremenjenem zakonu tako početje  (vpis v register najdenega nečipiranega psa na svoje ime) nekolikanj težje - vedno bo pred vpisom treba dokazati lastništvo (bodisi vzreditelja in številko čipa matere, bodisi prejšnjega lastnika, bodisi zavetišče). Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.
Če se bo tudi v praksi izvajalo bo to skrajno fajn.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #174 : 21 Julij 2012, 12:52:44
Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.

Ja, lobij je močen in pri koritu, to drži. Ampak v tem primeru, se bomo nadvse potrudili dodat tudi obvezo o obveznih kompletnih poročilih ali zastavili kakšno drugo vprašanje komu drugemu. :)

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #175 : 21 Julij 2012, 12:53:37
Kdo "mi"? A niste tudi vi zavetišče?
Moram priznati, da mi je ta popravek zakona čedalje bolj všeč.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #176 : 21 Julij 2012, 12:57:29
Če prav razumem, bo v spremenjenem zakonu tako početje  (vpis v register najdenega nečipiranega psa na svoje ime) nekolikanj težje - vedno bo pred vpisom treba dokazati lastništvo (bodisi vzreditelja in številko čipa matere, bodisi prejšnjega lastnika, bodisi zavetišče). Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.

Btw. v bistvu me zmrazi, dobesedno in od groze, ko pomislim, da je bila tole moja ideja pred nekaj leti... Bom zelo podrobno preštudirala takratni odgovor, da vidim kaj se je v tem času tako spremenilo. Uvoz psov je k temu zagotovo pripomogel...  :(

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #177 : 21 Julij 2012, 13:02:43
Ideja o čipu matere bi znala biti kar nova. No vsaj zame je. Saj so si že prej na razne načine trudili zajeti nerodovniške - a povsem brez vsakega uspeha.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #178 : 21 Julij 2012, 13:03:14
Kdo "mi"? A niste tudi vi zavetišče?
O lej no :) Hec a ne? Tisti "mi zavetišče" mi omogoča samo malo boljše poznavanje situacije, ki pa nima nikakršne zveze z mojim delovanjem na tem področju, ko se kolikor se pač lahko distanciram od tega "mi zavetišče". Mi je vseeno a paše pes na obalo al pak drugam, vsi bi morali imet precej podobne možnosti, pogoje, varnost, pa še kaj.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48