Zakaj načrtovano delati bitja

Aleksio · 126161

Aleksio

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
: 31 Julij 2012, 15:35:50
Pozdravljeni to je moj prvi post tako, da ne me napadat samo svoje mnenje bi izrazil na vse to.

Ne razumem vas zakaj se sploh greste pasme!?! Eni mi filozofirate o takih, drugi o drugačnih pristopih glede parjenja. Vsako bitje bi moralo imeti na tem našem planetu svobodno voljo. Vas tudi starši vzrejajo...kakšna je to sploh beseda! Najverjetneje me imate že zdaj za norca samo tudi živali imajo možgane, čutila in s tem posledično tudi razum, zavest, čustva ter dušo(nekateri pač ne verjamejo niti za ljudi) in vse kar spada zraven. Kako so psi nastali oz. se razvili točno ne ve nobeden, vendar takrat ni bilo pasem in tega sranja. Drugače hodim v srednjo šolo tako da me po izobrazbi večinoma vsi "pojeste". Menim da se je začel konec psov z uveljavljanjem standardov. Lepo vas prosim, kaj je to standard. Zakaj ne more biti vsak pes poseben, unikaten tako kot smo ljudje(so tudi kakšne izjeme, ki so si podobne vendar niso isti po zunanjosti po notranjosti pa še manj). Si predstavljate kako bi bilo če bi še ljudje imeli standarde recimo za ženske, da rabijo imeti nujno svetle lasje itd... Zakaj delati proti NARAVI. Vsi spadamo med živali dopovejte si to. Dandanes ko gledam pse predvsem pasme si ne morem drugega predstavljati kot nekaj kar je človek umetno naredil. Na bruhanje mi gre ko razgljabljate kako rabijo imeti poenoten videz, karakter, ker koliko jaz logično razmišljam(drugače ne vem dosti o genih) s tem so se začeli vsi defekti oz. večinoma. Tudi sami ste rekli, da ko se "značilnosti neke pasme" oddaljujejo je treba spet poseči po nekakšnih kako bi rekel bolj skupnih genov. Na začetku se mi je pes zdel nekaj posebnega, pristnega kar se je razvilo pred tisočimi leti. Takrat sta živela pes in človek v nekakšni simbiozi. Dandanes je večinoma kot nekakšen simbol, modni dodatek ali družabnik, pomaga pri delu kar ni nič narobe vendar ni pristno. Drugače se dosti strinjam s Žverco glede nekaterih stvari(mogoče me lahko dosti nauči o genih, saj so mi zelo zanimivi) vendar ne vem zakaj rabijo obstajati pasme. Večinoma so pasme zaradi videza, če ne jih dandanes ne bi bilo 200 oz. kolikor koli jih je že. Vprašajte se kdo ste vi, da lahko odločate kdaj se bo, s kom se bo, kako se bo paril/a pes/psica in nenazadnje kako bo zgledal. Res ne vem kam gre ta svet!!! Zadnjič sem tudi nekaj prebiral, ne vem če je že v praksi ampak hmalu boš lahko že zbiral tudi kakšnega otroka bi rad imel po videzu in mogoče tudi po osebnosti čeprav mislim da je slednje bolj odvisno od okolja, družbe in konec koncev samega sebe. Samo še enkrat vas vprašam, kje je ta čudež narave, ki jo imajo vsa bitja v človeku pa je nekako zamrl. Za hip se ustavite in se vprašajte ali je to prav, da se igramo naravo.

Brez zamere...

p.s. Žverca takih zdravnikov, kot si ti jih primankuje na svetu, tako da če ti ni odveč mi sporoči, takrat ko boš začela delati kot dohtorca :P, pa te prideva midva obiskat (jaz in moj "mutt").

Talk to the animals. If you do, they will talk back to you. But if you don't talk to them, they won't talk back to you, then you won't understand, and when you don't understand you will fear, and when you fear you will destroy the animals, and if you destroy the animals, you will destroy yoursel


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 31 Julij 2012, 17:15:05
Aleksio, prav da razmišljaš. V nekaterih postavkah se strinjam...v nekaterih ključnih detajlih pa samo dodajam - NARAVNO okolje psa (ne volka) je človek in NE narava kot taka.  ;)

Ok zdaj, če si vegan te na nek način razumem, če pa vsaj vsake toliko poješ kaj živalskega izvora (ja tudi jogurt al pa sir) pa nikakor ne.
Pravzaprav niti veganov ne razumem povsem, ker tudi brez načrtnega gnojenja tudi z živalskim gnojem tud solatka nebi zrasla v glavo. Žal pa tudi najbolj zagretega vegana še nisem srečala da bi po gozdu iskal zajčje bobke da bi si gredo za solato pognojil.  ;)
Brez človeškega ''vmešavanja'' nebi bilo niti poljedelstva kot takega ampak bi obstajalo samo nabiralništvo in lov. Za versko naravnane pa - bog je ustvaril zemljo in stvarstvo v parih dneh ter jo dal človeku v upravljanje  ;) Ajd to da je človeštvo kot tako zaj#&$% v marsičem se seveda strinjam.
Kdo sem jaz da odločam kdaj in kako se bodo moje živali parile? Vzami kakor češ - Bog nisem, pa kot že povedano itak on nima nič z mojo odločitvijo  :). Ker pa je naravno okolje udomačenih živali (ja ker v naravi te živali nebi preživele niti jih nima smisla spuščat v naravo ker tam so že PROSTOŽIVEČE vrste) v človeški družbi je pa v tej situaciji najbolj pametno da se pametno kotrolira njihov obstoj. Tukaj je potem bolj pomembno uprašanje kako se to izvaja. Tu seveda človeška vrsta ni ravno briljantna. Se strinjam. Ampak samo z mišljenjem da jih moramo prepustit naravi in ne odločati o njihovem obstoju ni ravno dovolj. Se mi zdi da je bolj pomembno da bi se dvignila zavest v smeri kako jim nuditi dostojno življenje glede na namen njihovega obstoja, kar seveda vključuje tudi načrtna vzreja. Podatek/nadzor s kom, kdaj in zakaj se je določeno žival parilo je še kako pomemben podatek, če želiš določeno vrsto obdržati pri zdravju in stran od inbreedinga. Žal pa tisti bolj kapitalisično naravnani (pa še veliko jih je :-\)  mečejo slabo luč na vse tiste, ki pa kljub vsemu delujejo za udomačeno živalsko vrsto/pasmo v pravo/dobro smer.
Preveč utopično in puristično je mišljenje da bi s puščanjem svobodne volje rešili živali in naš planet.
Radi jih imejmo in iščimo simbiozo z njimi  :-*

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #2 : 31 Julij 2012, 18:20:05
Jaz pa ne bom preveč filozofirala.ZAKAJ? Ker si želim psa točno določenega izgleda,karakterja in vsega tistega kar gre z določeno pasmo zraven.In bom še nekaj grdega povedala.Ne želim si imeti žival,ki je na ta svet prišla zaradi neodgovornosti drugega.Zakaj bi jaz podpirala neodgovornost drugega,to naj naredijo tisti,ki bi radi rešili svet.Zame je to Sizifovo delo!Aja,pa še nekaj Aleksio!Nisem žival,to fazo smo ljudje prerasli tisti trenutek,ko smo začeli uporabljati orodje.



sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #3 : 31 Julij 2012, 18:45:09
Lojze podpis! 8)



Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 31 Julij 2012, 18:54:03
Zakaj ne more biti vsak pes poseben, unikaten tako kot smo ljudje
Kdo trdi, da ni vsak pes poseben, unikaten? Vzamimo bokserja. So tigrasti, skoraj črni, rumeni, beli, eni več prog, drugi manj... eni bolj dominantni, drugi manj; živahni; eni bolj nori, drugi manj,... VSAK PES JE UNIKATEN, pa čeprav je iste pasme!

Takrat sta živela pes in človek v nekakšni simbiozi. Dandanes je večinoma kot nekakšen simbol, modni dodatek ali družabnik, pomaga pri delu kar ni nič narobe vendar ni pristno.
Kaj ni pristno? Delo? Misliš, da takrat psi niso delali? Si ne morem zamisliti svoje psice da ne dela - bilo kaj, mi sesuje stanovanje v sekundi. Pa verjemi, bila bi neverjetno nesrečen pes, če ne bi imela kaj za delati!
Moja psica ni modni dodatek, sem si zbrala preveč grdo pasmo, hahaha. No... meni je najlepša  ;) Družabnik pa je, to pa priznam... boga ona.

Večinoma so pasme zaradi videza, če ne jih dandanes ne bi bilo 200 oz. kolikor koli jih je že. Vprašajte se kdo ste vi, da lahko odločate kdaj se bo, s kom se bo, kako se bo paril/a pes/psica in nenazadnje kako bo zgledal.
Večinoma so pasme zaradi karakterja in delovnih sposobnosti, no... vsaj jaz tako gledam na to. Moja je bila zbrana na podlagi karakterja ne izgleda. Se mi zdi, da je bolj pomemben.
In ja, jaz se bom odločila s kom in kdaj se bo/če se bo psica parila. Kaj misliš, da bom dovolila, da jo vsak vaški potepuh nat**ne? Misliš, da bom 2x na leto obupano iskala nove lastnike mladičkom, ker je pač treba pustiti naravi, da opravi svoje? Jok brate, odpade!

p.s. Žverca takih zdravnikov, kot si ti jih primankuje na svetu, tako da če ti ni odveč mi sporoči, takrat ko boš začela delati kot dohtorca :P
Tu se pa strinjam  ;)




Aleksio

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 31 Julij 2012, 20:01:14
Nisem žival, to fazo smo ljudje prerasli tisti trenutek, ko smo začeli uporabljati orodje.

Hočeš, nočeš smo živali ker spadamo v kraljestvo animalia, razred sesalci, red primati, vrsta h.sapiens. Potem takem je tudi šimpanz človek ali kaj saj če ne veš zna tudi on uporabljati orodje.

Si želim psa točno določenega izgleda,karakterja in vsega tistega kar gre z določeno pasmo zraven.

Si želiš imeti tudi otroka takega? Ne sekiri se kmalu bo tudi to mogoče!!!

NARAVNO okolje psa (ne volka) je človek in NE narava kot taka.

Se čisto srinjam s tabo :-)

Če si vegan te na nek način razumem.

Sem vegan.

Pravzaprav niti veganov ne razumem povsem, ker tudi brez načrtnega gnojenja tudi z živalskim gnojem tud solatka nebi zrasla v glavo.

Ni res, gnojnica sploh ni potrebna. Si kdaj slišala za tripoljno kmetovanje, lahko pa tudi gnojiš s kompostom itd. je kar nekaj drugačnih metod :-)

Kar se tiče vere je tako ne verjamem. Vsaka vera govori samo v prid človeka. Postavlja ga v neki ekocenter bi se temu dalo reči oz. jih opredeluje kot nekakšne sinove/hčeri boga.

Najbolj pametno da se pametno kotrolira njihov obstoj.

Se delno strinjam. Kdo kontrolira človeka? V 21.stoletju je že velik problem prenaseljenost prebivalstva. Toliko nas je že, da nimamo niti dovolj, da bi vse nahranili,napili itd. Saj veš kaj s tem mislim.

Ampak samo z mišljenjem da jih moramo prepustit naravi in ne odločati o njihovem obstoju ni ravno dovolj.

Saj ne mislim, da jih rabimo prepustiti naravi. To nebi bilo prav, ker psi že toliko časa živijo z nami, da brez nas ne bi preživeli tako kot tudi nekateri ljudje ne bi brez njih preživeli npr. inuiti.

Se mi zdi da je bolj pomembno da bi se dvignila zavest v smeri kako jim nuditi dostojno življenje glede na namen njihovega obstoja, kar seveda vključuje tudi načrtna vzreja.

Se strinjam s tabo vendar spet vprašam zakaj načrtna vzreja. Kaj nam je prinesla načrtna vzreja oz. bolje rečeno kaj je njim prinesla PSOM. Deformirana teles, vedenjeske motnje in en kup genetskih bolezni...

Podatek/nadzor s kom, kdaj in zakaj se je določeno žival parilo je še kako pomemben podatek, če želiš določeno vrsto obdržati pri zdravju in stran od inbreedinga.

V redu če ti tako praviš, samo potem mi povej zakaj je še vedno veliko tega "inbreedinga". Zato, ker to ne dela v prid psu kot osebi, ampak dela v prid strankam, ki si točno želijo da je pes tak kot si ga oni zamislijo v glavi. In to je problem pasem, ker jih hočejo poenačiti, da bi vsi izgledali zelo podobno ter imeli podobne karakteristične oblike vedenja. Ker pa da je treba dobiti neko pasmo oz psa te pasme mora ta imeti z vsemi zelo podobne lasnosti, ki jih lahko dobiš le z ožjo sorodno reprodukcijo. Saj ne rečem, da ni vsak pes svoj posameznik, vendar če gledaš znotraj pasme (logično, da si bosta bila bokser in basset zelo drugačna ampak to zaradi drugačne vzreje določenih lasnosti) vidiš, da manje više so si vsi zelo podobni do neke mere. Kako, da tega ni pri nas ljudeh. In po zgledu in po osebnosti smo si lahko zelo raznoliki. Ker nas ni noben silil v selektivno vzrejo ali kakor koli se že temu reče (razen takrat ko so imeli črnce za sužnje), saj so hoteli imeti močnejše.

Žal pa tisti bolj kapitalisično naravnani (pa še veliko jih je ) mečejo slabo luč na vse tiste, ki pa kljub vsemu delujejo za udomačeno živalsko vrsto/pasmo v pravo/dobro smer.

Se strinjam...še vedno je denar sveta vladar res ŠKODA!!!

Preveč utopično in puristično je mišljenje da bi s puščanjem svobodne volje rešili živali in naš planet.

Mogoče sveta ne vendar živali pa, s tem mislim na PROSTOŽIVEČE vrste.

Radi jih imejmo in iščimo simbiozo z njimi.

Žal veliko ljudi tega ne bo razumelo  :(

Talk to the animals. If you do, they will talk back to you. But if you don't talk to them, they won't talk back to you, then you won't understand, and when you don't understand you will fear, and when you fear you will destroy the animals, and if you destroy the animals, you will destroy yoursel


Klaudija

  • *
    • Prispevkov: 124
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 31 Julij 2012, 20:20:58
Nisem žival,to fazo smo ljudje prerasli tisti trenutek,ko smo začeli uporabljati orodje.
Kar nekaj živali uporablja orodje. Več o tem: http://en.wikipedia.org/wiki/Tool_use_by_animals

Ljudje smo to definicijo, kaj nas loči od živali, že tudi nekaj časa nazaj prerasli. Bo treba najt drugo argumentacijo  ;)



Aleksio

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 31 Julij 2012, 20:26:54
Kaj ni pristno? Delo? Misliš, da takrat psi niso delali? Si ne morem zamisliti svoje psice da ne dela - bilo kaj, mi sesuje stanovanje v sekundi. Pa verjemi, bila bi neverjetno nesrečen pes, če ne bi imela kaj za delati!
Seveda so delali. Za vsa bitja na zemlji je življenska pot oz. delo. Brez dela ni ničesar, pa naj bo to fizično ali psihično :-D. Lenobe ne podpiramo >:D S pristnim sem mislil, da nista več tako povezano kot včasih ko jim je šlo vsak dan za življenje in smrt. Ni več medsebojnega spoštovanja. Kdo si je sploh izmislil gospodar-pes. Jaz pa sem mislil, da se je suženjstvo že zdavnaj končalo. Ne rečem, da si ti taka, vendar takšna je realnost danes. Zame ni moj pes nič maj vreden od mene, mojega brata, prijatelja...
Moja psica ni modni dodatek, sem si zbrala preveč grdo pasmo, hahaha.
Kako lahko rečeš da je grda :P A ni lepota v očeh opazovalca?
No... meni je najlepša  ;)
Tako je prav :-)
Družabnik pa je, to pa priznam... boga ona.
Več kot družabnik ;-) Verjemi mi.
Večinoma so pasme zaradi karakterja in delovnih sposobnosti, no... vsaj jaz tako gledam na to. Moja je bila zbrana na podlagi karakterja ne izgleda. Se mi zdi, da je bolj pomemben.
Do ene mere imaš prav vendar zakaj vsi mislite da je karakter tako pogojen od genov(nekaj že, vendar menim da je tudi vzgoja, okolje, izkušnje ter nazadnje on sam kot individum odvisen kakšna bo njegova/njena osebnost.) Prvi pes tako imenovani "proto dog" je imel zame vse. Imel je delovne sposobnosti, imel je funkcionalno strukturo telesa in seveda ni se bal ljudi kar je zame najpomembnejše. Drugače nimam nič proti bokserju vendar sama veš kaj vse ga muči lahko od raznih srčnih bolezni do težav z dihanjem. Pa da smo si na jasnem nima samo bokser probleme vse pasme jih imajo oz. velika večina njih.
In ja, jaz se bom odločila s kom in kdaj se bo/če se bo psica parila. Kaj misliš, da bom dovolila, da jo vsak vaški potepuh nat**ne? Misliš, da bom 2x na leto obupano iskala nove lastnike mladičkom, ker je pač treba pustiti naravi, da opravi svoje? Jok brate, odpade!
Jok sestra nisam tako mislijo :P. Kaj sem imel v mislih je to da preveliko vmešavanje človeka v parjenje škoduje s tem mislim še največ na pasme(plemenjke...) Jaz menim, da vsaka vrsta že sama ve kaj je za njo najbolje. Tako kot tudi ti veš, kateri fant bo tebi najbolje ustrezal :-)


Talk to the animals. If you do, they will talk back to you. But if you don't talk to them, they won't talk back to you, then you won't understand, and when you don't understand you will fear, and when you fear you will destroy the animals, and if you destroy the animals, you will destroy yoursel


solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 31 Julij 2012, 20:36:05
Prav razveselila sem se tvojega posta danes, Aleksio  :-*
Končno nekdo, ki razmišlja s svojo glavo, toliko bolje, če obstajajo tudi takšni srednješolci  :).
Sama pri sebi že dolgo časa razmišljam prav o tem o čemer pišeš.
Grozljivo mi je, da si ljudje lastimo pravico tako zelo posegati v naravo...  :(



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #9 : 31 Julij 2012, 20:44:56
Citiraj
ZAKAJ? Ker si želim psa točno določenega izgleda,karakterja in vsega tistega kar gre z določeno pasmo zraven

edini legitimen razlog za pasme so specifične delovne lastnosti, ostalo je ćisto stvar oholosti človeka; verjetno si večina ljudi želi otroka, z določenimi lastnostmi in zdravjem, pa je evgenika pri ljudeh moralno sporna. Nalijmo si čistega vina tle,pasme služijo nam ne psom

Kar pa ne pomeni ,da smatram živali za enakovredne človeku, biološko in družbeno je popolnoma jasno, da nas loči višji razvoj in določene lastnosti , ki jih ima na tem planetu zgolj človek;
vegani izhajajo tule le iz moralnosti in vere, kar pa je itako subjektivno in za nek diskutzt brezpredmetno


Citiraj
Grozljivo mi je, da si ljudje lastimo pravico tako zelo posegati v naravo... 

ne razumem tega pomisleka, človek lahko ker ima to sposobnost in potrebo, žival pak ne
Gre tudi za hinavščino, sodobna medicina  nam je dala  namesto naravnih 25 let življenske dobe 80 in konkretno manj trpljenja in boja za preživetje , ki je prisoten v naravi
Če si imela kakšnega bljižnjega v bolnici, a si tudi vprašal dohtarja od kje nam pravica posegati v naravo ?

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #10 : 31 Julij 2012, 21:30:05
Preveliko enačenje živali in ljudi ni posebej zdravo - še zlasti zelo škodi živalim.  Od "poseganja v naravo" imajo cucki silne koristi: ne samo da se jim vse prinese brezplačno  k riti ne da bi jim bilo treba posebej truditi, namesto 3-5 let živijo cca14 let, namesto enega mladiča na leglo odrastejo vsi, hrano in zdravstveno oskrbo imajo pogosto boljšo od njihovih lastnikov.
In če se ti zdi sporno načrtno delanje bitij, si poglej, kako živijo ta ista bitja ki so bila izdelana naključno in so prepušnena svoji svobodni volji (najboljši primer so kakšni paria psi, ki smetarijo po Indiji, če pa je to predaleč, pa je pouličnih psov dovolj po bivši jugi - a zanje bi težko rekli, da so povsem prepuščeni svoji svobodni volji, saj se neki nesramneži kar naprej vmešavajo v njihovo intimo in jih pokastrirajo ali pa si jih celo prisvojijo in zasužnjijo.)

Dejstvo je, da je kakršnokoli delanje živalskih "ljubljenčkov", načrtno ali nenačrtno, hudo sporno: odžirajo hrano ljudem, torej povzročajo lakoto,še huje, psi, mačke, dihurji in kar je še take zalege nujno potrebujejo meso in s tem povzročajo trpljenje drugim ubogim živim bitjem, za katera bi bilo tudi bolje, da jih ne bi bilo na svetu....


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #11 : 01 Avgust 2012, 07:56:50
Klavdija,oprosti,ampak raznorazne palčke in kamni zame še niso orodje.Ta pojem jaz razumem veliko širše.

Si želiš imeti tudi otroka takega? Ne sekiri se kmalu bo tudi to mogoče!!!

 Drago dete, naj ti bo enkrat za vselej jasno.Ne,si jih sploh ne želim!Me niso nikoli pritegnili.Poleg tega nisem material za reprodukcijo :P( pazi Davor,evgenika!)
Kar se pa tiče čistega vina sem si si ga že davno nazaj natočila! Imam popolnoma razčiščene pojme.
Torej vino da,po možnosti suho,belo!



Klaudija

  • *
    • Prispevkov: 124
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 01 Avgust 2012, 08:12:54
Klavdija,oprosti,ampak raznorazne palčke in kamni zame še niso orodje.Ta pojem jaz razumem veliko širše.
Oprostim  :) Seveda lahko pojem zase razumeš kakorkoli želiš. Tako ko lahko tudi kdo drug trdi, da smo ljudje živali.
Dejstvo pa je, da so na znanstvenem področju že nekaj časa nazaj ovrgli teorijo, da živali ne uporabljajo orodja, tudi po različnih definicijah orodja. Če si pa ti zase stvari razlagaš čisto drugače, je pa to seveda tvoja stvar.  :)

Vse ostalo pa mislim, da ni bilo meni namenjeno (ali pač?), tako da ne bom komentirala.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 01 Avgust 2012, 08:18:43
Lepo da razmišljaš samo...

NARAVNO okolje psa (ne volka) je človek in NE narava kot taka.

Se čisto srinjam s tabo :-)
V bistvu se strinjaš s tole trditvijo pa praviš da se ljudje preveč vmešavamo.  In če je naravno okolje psa človek smo mi tisti ki moramo poskrbet zanje, ne narava.  ;) In pri skrbi zanje je še kako pomembno da veš da ti psice 2x letno ne naskoči sosedov Fifi (ko je pa to narava, a ne). Pa to da ti premale psice ne naskoči prevelik samec. To da mu ne pustiš da se zarad bolezni umira na obroke. To da mu zaradi deformacij ki jih imajo mešanci ne povzročaš dodatnih težav (recimo primer - mečančki ki so ko eni svaljkci na kratkih tačkah imajo dostikrat ogromno problemov s skeletom, kar jim uspešno greni življenje).
Žal ti problem v ustvarjanju pasem pa inbredingu zaradi ideje po nadzorovani reji živali ampak v kapitalizmu, ki zna marsikaj pokvarit. Sam nadzor nad živaljo in njenim načrtnim delom (svobodno voljo) niti ni tako sporen, kot je bolj sporno to kam denar pelje.

Ni res, gnojnica sploh ni potrebna. Si kdaj slišala za tripoljno kmetovanje, lahko pa tudi gnojiš s kompostom itd. je kar nekaj drugačnih metod :-)
Ne samo da sem slišala...marsikaj tudi uporabljam  :P imam dovolj površine da smo sporbali že marsikatero obliko kmetovanja. Se pa v celi meri ne poslužujem intenzivnega poljedelstva z uporabo FFS ali umetnih gnojil. Pa verjemi da obstaja ogromno rastlin, ki za uspešno rast potrebuje tudi gnojnico. Primer sem ti dala solato. Seveda vsa zelenjava raste tudi brez živalskega gnoja...ampak a si že kdaj probal gojiti solato brez in z živalskimi dodatki? Tista brez raste v listje ona z pa v glavnato solato. Isto seme razlika v rasti  ;)
Ali pa če opazuješ rast na kompostniku. Imam povsem veganski kompostnik pa nanj vržeš seme (recimo buč)...zraste, ampak na kompostniku, ki vsebuje živalski gnoj pa prekipi od rasti in plodu. Tam se že leta same zasejejo. Na vegi kompostu pa jim je vedno treba pomagat s tem da seme spomladi podtaknem.
Imam pa v bližnji družini presnojedca...a veš da se strinja s temle zgoraj napisanem.  :)

Mogoče sveta ne vendar živali pa, s tem mislim na PROSTOŽIVEČE vrste.
In PES ni prosto živeča žival  :) o tem sva se že strinjala.

Nadzor pri njihovi ''svobodni volji'' je pomemben ampak zavest pri vzreji pa se v dosti primerih obrača v prid kapitala. Torej najprej zavest ljudi da pes ni potrošna roba pol pa je z samim nadzorom čist use OK pri udomačenih vrstah.

Uh bog ne daj da greš razčlenjat kaka katastrofa je pri klavni živini (striktna vzreja mesnih pasem ki še hodit ne zmorejo zaradi deformacij). Samo tam že bolje vidiš da prav nadzor prinaša spremembo na bolje...da se že bolj opazno ločita dva pola - tisti ki ohranjajo vrste pri zdravju in kulturnem bivanju in tiste, ki delajo samo za čimvečji prirast na žrtev zdravja živine. Pa te tadrugi so čedalje manj priljubljeni in se jih čedalje več odloča za spremembno na bolje ali opuščajo ta način reje.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #14 : 01 Avgust 2012, 08:40:38
edini legitimen razlog za pasme so specifične delovne lastnosti, ostalo je ćisto stvar oholosti človeka;

Če si imela kakšnega bljižnjega v bolnici, a si tudi vprašal dohtarja od kje nam pravica posegati v naravo ?

 ;)..........Aleksio, mislim, da imaš še dosti stvari za razmislit in prav je tako.

Pa ne mladga fanta čisto degradirat................... ....mogoče se mu pa le Žverca dopade ;D .
Iz lastnih izkušenj vidim, da je "interaktivna ljubezen" pri mladih postala kar popularna; sem vprašal od kje ima lahko osnovnošolec punco iz sosednjega mesta, kako jo je spoznal; "Fejsbuk, padre" :o

Aleksio pa brez zamere ;)



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 01 Avgust 2012, 10:00:12
Aleksio, dobrodošel! ;D

Odličen esej si napisal.  Na maturi bi šlo to zelo dobro skozi... "Moj pogled na živalski svet"....

 Debato  pa si sprožil. Namen je torej dosežen.

Pa pridi še kdaj na "obisk".. Velja?



Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 01 Avgust 2012, 10:12:40
Aleksio, ti vzreje sploh ne zagovarjaš? Po tvoje, bi morali pustiti pse, da se sami odločijo s kom bi se parili? Pomeni, pozabimo vse pasme, naj se vse zmixa. In ti bi mojo boxersko punco kar 'zbrisal'?  ;D   :P
Ampak... ne zdaj gledati v preteklost in prve pse. Od tega trenutka dalje. Kako bi to ''uštimal''?

Pidog, saj niso odgovori slabi. Upam, da ostane debata na nivoju. Pa le nismo tko žleht babe  :D
Fant ima svoje mišljenje o vzreji... čisto prav. Drugi pišejo svoje, vključno z mano (sicer bolj splošno, ker strokovnjak pač nisem  :) )



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #17 : 01 Avgust 2012, 10:27:27
Citiraj
Dejstvo pa je, da so na znanstvenem področju že nekaj časa nazaj ovrgli teorijo, da živali ne uporabljajo orodja, tudi po različnih definicijah orodja.

Definicija, da se človek loči od živali po uporabi orodja je nekoliko zastarela in to, da živali uporabljajo tudi orodja (najpreprostejša sicer) je znano že zelo dolgo. Vendar: ni dovolj da orodje uporablja, mora si ga tudi sama narediti (torej ne samo odlomiti palico ali najti prave oblike kamen) z namenom, da ga bo uporabila za povsem določeno opravilo. Tega so sposobni kolikor mi je znano samo primati in vrane.

Bistvena razlika je v dojemanju sveta. Živali živijo v sedanjosti in ne razmišljajo o prihodnosti (tudi o preteklosti bore malo, razen če jih kaj iz sedanjosti spomni na pretekli dogodek), niso sposobne zavestno načrtovati česarkoli v prihodnosti in imajo zelo (ampak res zelo) omejeno sposobnost posploševanja (abstrakcije). Zaradi prej omenjenih lastnosti niso sposobne kompleksnih čustev. (Ok, da me ne bi kdo za jezik vlekel, najrazvitejše živali nekaj malega odstopajo, a ne psi, ne mačke ne katera koli druga živali, ki jo "načrtno delamo" ne sodijo mednje) Posledica tega je, da živali ne filozofirajo in jim je popolnoma vseeno ali so vzrejene načrtno ali pa ne, ali so kupljene ali podarjene, ali se z njimi kdo okorišča ali ne. Dokler imajo hrano, vodo, dovolj prostora, primerno okolje, so zdrave  in imajo vrsti primerno družbo so zadovoljne in  jim vse ostalo "dol visi".

Z načrtno rejo ni nič narobe, dokler so produkti te reje zdrave živali, sposobne normalnega življenja. Načrtna (namerna) zreja katerega koli bitja, tako spremenjenega, da mu že sam obstoj povzroča bolečino, pa je zločin.

Citiraj
edini legitimen razlog za pasme so specifične delovne lastnosti, ostalo je ćisto stvar oholosti človeka

Oslarija. Pasme ne definira samo njena delovna sposobnost ampak celota: torej zunanji videz, tipičen karakter in prirojene sposobnosti. Mogoče je največja oholost kupiti psa zaradi njegovih delovnih potencialov, potem pa tega psa ne zaposliti tako, da te potenciale v celoti izživi (pri čemer je seveda za psa povsem vseeno ali jih uporablja za nalogo za katero je bil prvotno ustvarjen, kakšno drugo "resno" delo  ali pa gre samo za "trapasto" zabavo)

Različni tipi psov (osnova za kasnejše pasme) so se začeli pojavljati praktično takoj ko se je začela aktivna udomačitev. Med njimi so praktično od vsega začetka tudi tipi, ki niso namenjeni za nobeno konkretno delo ampak samo za druženje.

Citiraj
S pristnim sem mislil, da nista več tako povezano kot včasih ko jim je šlo vsak dan za življenje in smrt. Ni več medsebojnega spoštovanja. Kdo si je sploh izmislil gospodar-pes.
Medsebojnega spoštovanja med (delovnim) psom in njegovim gospodarjem danes ni prav nič manj, kot nekoč. Prej nasprotno. Vedno so se našli taki, ki so delali skupaj s svojimi psi v tesni "pristni" povezavi in takšni, ki so pse grobo izkoriščali in jim niso pomenili nič drugega kot orodje. So pa bili nekdaj pogoji dela tako za pse kot za njihove gospodarje veliko trši, delovni psi so redko zdržali več kot 5 let. vsej pristnosti navkljub.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #18 : 01 Avgust 2012, 11:10:45


Oslarija. Pasme ne definira samo njena delovna sposobnost ampak celota: torej zunanji videz, tipičen karakter in prirojene sposobnosti. Mogoče je največja oholost kupiti psa zaradi njegovih delovnih potencialov, potem pa tega psa ne zaposliti tako, da te potenciale v celoti izživi (pri čemer je seveda za psa povsem vseeno ali jih uporablja za nalogo za katero je bil prvotno ustvarjen, kakšno drugo "resno" delo  ali pa gre samo za "trapasto" zabavo)

Različni tipi psov (osnova za kasnejše pasme) so se začeli pojavljati praktično takoj ko se je začela aktivna udomačitev. Med njimi so praktično od vsega začetka tudi tipi, ki niso namenjeni za nobeno konkretno delo ampak samo za druženje.


Kakor za koga. Standard je zrastel na naših zeljnikih; zdravje, itd......sem bolj pristaš lepotnega ideala (lep pokazatelj so lepotna tekmovanja, ki največkrat "poosebljajo" samo standard, pakiranje). Karakter in prirojene sposobnosti so povezane z delom oz. "druženjem" pri družnih psih..............katerih nota se drži tudi večine delovnih pasem oz. se kupujejo samo še zaradi "pakiranja" (večinoma).
Seveda pa se je pojavila "nesporna novodobna hinavščina" kako stvar pravilno servirat; preusmerjanje. Saj s tem ni nič narobe oz. dobrodošlo v sodobnem svetu, kjer je potem vsaka dikcija pravila; brcanje megle in vsak zadane gol. Načeloma bi lahko večina pasem izginilo, ker nimajo dela za katerega so bile vzrejene ??? ampak ker so "preusmerjene" ostajajo :o (po imeni in lepotnem standardu)
Moje osebno mišljenje



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #19 : 01 Avgust 2012, 11:13:08
Joj,Lanabela,spet si dregnila v osir! :o Davor bo porabil cel dopoldan,da ti bo dokazal kako zelo se motiš in kako prav ima on.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #20 : 01 Avgust 2012, 11:23:16
Zakaj? nihče nič ne dokazuje, samo izražamo mnenja................in se ne strinjam, da je Davorjevo pisanje oslarija ;) (je pa res, da so tu še pasme za "druženje" kar pa ni delo ;) ). Toliko o drezanju.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 01 Avgust 2012, 11:27:31
Enega uprašanja sem se spomnala pa me zanima odgovor.

Vsi zagovorniki da se živalim nebi smelo vzeti ''svoje volje'' in bi morale biti svobodne in se nikakor nebi smele načrtno delati...a ste lastnik/skrbnik vsaj ene tini mini živalice? Recimo psa. Pa a potem vaš pes je vegansko prehrano, ker za meso, ki ga dobi v briketih/kuhanega/surovega je bilo potrebno neko žival vzredit pod človeškim pogojem ali pa odlovit iz narave? Ampak, da je vegan pa spet ni ''naravno'', ker je pa vendarle bližnji sorodnik volka (ni pa prostoživeč volk).

Začaran krog, a ne? Hočem naravno bivanje udomačene vrste pa svobodno voljo udomačenih vrst pa prav zaradi dobrega sobivanja trenutno živečih psov moram drugo živalsko vrsto ''podjarmit'' tem pravilom da mu nudim prehrano primerno njegovim naravnim principom. Pa pri tem ni pomembno a je pasma al je ni. Pes je še vedno pes. Razpustit vsa živa bitja pa spet ni ok ker bi udomačene vrste pokvarile ravnovesje prostoživečih. Iz tega kroga se ne da kar tako lahko ga pa zavrtimo v bolj pravo smer z zmernim ritmom.

Za vsak tak podvig pa potrebuješ načrt  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #22 : 01 Avgust 2012, 11:30:03
Vsi zagovorniki da se živalim nebi smelo vzeti ''svoje volje'' in bi morale biti svobodne in se nikakor nebi smele načrtno delati...a ste lastnik/skrbnik vsaj ene tini mini živalice? Recimo psa. Pa a potem vaš pes je vegansko prehrano, ker za meso, ki ga dobi v briketih/kuhanega/surovega je bilo potrebno neko žival vzredit pod človeškim pogojem ali pa odlovit iz narave? Ampak, da je vegan pa spet ni ''naravno'', ker je pa vendarle bližnji sorodnik volka (ni pa prostoživeč volk).

To se tudi jaz ful pogosto sprasujem :) ampak nisem uspela se dobit konkretnega odgovora. dostikrat vprasanju sledi samo huda uzaljenost...

battito animale


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 01 Avgust 2012, 11:43:51
(je pa res, da so tu še pasme za "druženje" kar pa ni delo ;) )

Ok male družne pasme, predvsem toy izvedbe...imajo še kako pomembno delo! Čuvanje denarnic v torbicah  >:D tega ti NO ne zmore.  :D Ga ni tako učinkovitga sintala.  ;)

Delo je seveda stvar posameznika...recimo človek sedi in bere forum...torej v človeških očeh ne ''dela'' (delo bi bilo recimo delo v gozdu kot gozdar ali lovec). V pasjih očeh človek ''sedi in tipka in si kavo zram kuha se pri tem premika od kuhalinka do tipkovnice in očitno nekaj načrtno počne''. Ali pa v človeških očeh človek bere časopis/knjigo torej ne dela. V pasjih očeh človek ''sedi, obrača liste in ima očitno od tega nekaj...znanje/informacijo...sicer tega ne razume, ampak njegov človek nekaj dela''.
Psi pa tudi če so družnih pasem delajo. Ne-delo ali delo je človeška domena ne pasja.  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 01 Avgust 2012, 11:48:59
To se tudi jaz ful pogosto sprasujem :) ampak nisem uspela se dobit konkretnega odgovora. dostikrat vprasanju sledi samo huda uzaljenost...

Nikakor ni moj namen ustvarjanje užaljenosti  :) Ampak konkretno uprašanje če se že pogovarjamo o globalni rešitvi problema. Je potrebno tudi globalno pogledat in ne samo končnega produkta ki ga želimo videt.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #25 : 01 Avgust 2012, 11:49:53
Živalim pojem svobodna volja ne pomeni nič. Ker niso ljudje.
Razpusti se domače živali lahko kar takoj, pa se ne bo čez par let v naravi nikjer nič poznalo - ker bodo ali propadle ali pa bodo živele življenje pocestnih psov, mački ali indijskih svetih krav. živali, ki nazaj v naravo ne morejo, crknit nočejo, ljudje jih ne vzamejo nazaj - pa životarijo kot smetarji.
Načrt pa seveda obstaja in se zelo trudijo, da bi ga uresničili (demoniziranje vzreje, zlasti pasemske, kastracija čimvečjega števila živali, po možnosti uzakoniti obvezne kastracije vseh po vrsti, prepoved prodaje živali...Ker so "humani" bi v vmesnem času za živali, ki so že na svetu sicer še lahko skrbeli (na način, ki ga določijo oni seveda) novih pa naj bi enkrat vendarle zmanjkalo. S tem bi se končalo izkoriščanje ubogih živalc in njihovo trpljenje. Ker ni življenja brez bolečine in trpljenja, je edini način, da se izkorenini trpljenje izkoreninjenje življenja.

Pa ko smo že pri naravi: v naravi ni nobenega usmiljenja. Kar ni sposobno za življenja in vse, česar je preveč propade oziroma služi uspešnejšim (ali samo srečnejšim) za hrano. Ali pa samo rastlinam za gnoj. Rodi se jih vedno veliko več kot jih lahko preživi, ali pa vrsta propade. "Pravice" ima vsak natančno toliko, kolikor si jo lahko sproti izbori. In nič več. Tudi zato se mi zdi jadikovanje nad kruto usodo domačih živali (ki se jim praviloma godi bistveno bolje kot divjim - vsem ekscesom navkljub) nesmiselno.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #26 : 01 Avgust 2012, 11:50:50

Psi pa tudi če so družnih pasem delajo. Ne-delo ali delo je človeška domena ne pasja.  ;)

Mogoče sem res malo dvoumno napisal :-[ . Seveda so bili vse pasme vzrejene za neko nalogo, delo. Samo pakiranja so se malo pomešala ;D

PS
Sem se ravo spomnil vprašanja Barbare10............in seveda odgovor.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #27 : 01 Avgust 2012, 12:06:58
Najbolj zanimivo je to, da najbolj filozofirajo o pasjem delu, ki naj bi bil edini smisel obstanka pasem tisti, ki s psi ne delajo nič konkretnega, sploh pa ne tistega edino zveličavnega za kar je bila pasma ustvarjena. In si sami omišljajo pasemske ali približke pasemskih psov zaradi njihovega videza, ne morejo pa jim zagotoviti "dela za katerega so bile ustvarjene"


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #28 : 01 Avgust 2012, 12:09:20
Ko mene vprasajo, ce sem vegetarijanec, odgovorim, da imam pse ter macke in da oni jejo meso ;)
Nimam nobene pravice drugemu gledati v kroznik, prav tako me vedno jezi, ce kdo gleda meni.
Moja pravica pa je, da zahtevam od mesne/mlecne proizvodnje, da se z zivalmi dela humano (reja zdravih zivali, usmrtitev bolnih, ce jih ne mislijo zdraviti - ne pa da trpijo do tiste koncne teze, ko jih koncno spremenijo v meso) in da je smrt neboleca, hitra, da jo zival niti ne pricakuje (ter da ni (dolgih) transportov zivali...).

Lanabela: S/K se zeli vse pse/macke, ki niso namenjene "zdravi" vzreji. Mislim, da se ti ne rabis bati za svoje zivali.
Na zadnji post pa: haha.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 01 Avgust 2012, 12:23:28
Barbara10 hvala za korekten odgovor  :)
Točno na to sem ciljala. Da če ti nisi vsejed so pa še zmerom tvoji psi in mačke tisti ki rabijo meso. In tudi če ti ne ješ mesa moraš zagotovit da ga jedo tvoje živali. In ker so tudi to meso živali jim je potrebno zagotovit ustrezno bivanje.
Skrajnih puristov  ne razumem zakaj imajo potem doma živali. Imajo potem sicer izgovore da so jih rešli iz zavetišča recimo ali pa s ceste...ampak s tem niso rešili vseh živali ki jih bo ta njihov pes pojedel v 15 letih.
(Aleksio ne leti nate  ;)- se veselim tvojih postov, da jih preberemo - so zanimivi  :))

Lep pozdrav,
Lunette &Co.