Agresija aljaškega malamuta

RikiMartn · 2015

RikiMartn

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
: 27 September 2012, 20:18:35
Pozdravljeni!

Imam 13 tednov starega rodovniškega aljaškega malamuta. Je čudovit pes, zelo učljiv, dnevno je v stiku z drugimi psi, druži se z drugimi ljudmi...16 ur na dan v povprečju je v naši družbi. "2x na dan gremo z njim na daljši sprehod.

Že prvi dan, ko smo ga pripeljali domov, je ob igri zarenčal name, kar se mi je zdelo zelo nenavadno. Pri hiši imamo tudi 4 leta staro buldogico, mačke, mini pujske, dihurje, koze, itd. Po nekaj dnevih doslednjega hranjenja (vedno je hrano dobil šele takrat, ko se je umiril) in učenja, na mene ni več nikoli zarenčal. V službi (kjer se dnevno srečuje z drugimi psi in ljudmi), pa je že večkrat pokazal nezadovoljstvo z renčanjem (v primeru, če ga je nekdo začel proti njegovi volji usmerjati ali pa vzeti igračko). 

Problem je nastal, ker je do ljudi v moji okolice vedno bolj agresiven, kadar mu kdo hoče vzeti igračo, ko se spravi kopal luknje...pa tudi ko mu kdo drugi daje hrano. Res da so ostali do njega zelo nežni in nesigurni, pa tudi bojijo se ga, kar pes očitno čuti.

Kako ga naj navadim, da se bo tudi ostalim podredil, kot se je meni? Jaz sam ga ne morem vedno hraniti, ne morem ga vedno imeti pri sebi, ko se odmaknem vse ostale zelo hitro podredi. V času hranjenja, če sem jaz prisoten, še nekako gre, ko me ni, je na sporedu renčanje! Če v moji prisotnosti postane neposlušen, je dovolj, da mu rečem "ne" ali pa "fuj" in se takoj umiri...ušesa da nazaj in pride do mene, me začne lizati po rokah in podobno.

Prosim za nasvete, kuža je res super, z izjemo te blage agresivnosti, za katero se bojim, da bo pri večji starosti prišla v kakšno hujšo obliko.

Hvala in lep pozdrav,

S.



SinM

  • *
    • Prispevkov: 115
    • Točke: 0
  • MI2
Odgovori #1 : 28 September 2012, 07:34:58
 :-\  :-\
AM-ji že po standardu n-i-k-o-l-i niso agresivni do ljudi.
No, vsaj ne bi smeli bili...  :-\
Bo treba bolj zaropotat. Če ne, boste imeli res velik problem...
Priporočam, da vsi, ki imate opravka z njim, skupaj določite pravila in se jih vedno, ampak res vedno in vsi držite.
Glede na starost bi rekla, da se da še vse popravit. Ampak je treba takoj začeti.
Najprej pa je treba vse privilegije "skenslat". Skozi vrata vedno zadnji. Za hrano vedno kaj narediti (naj si jo zasluži). Obvezno dol s kavča. Naj bo res zadnji v vrsti.
Pa čim prej v šolo (igralne urice).
Pa fajn se pozanimajte v katero ga boste peljali...
Pri AM-jih je najvažnejša beseda doslednost in še enkrat doslednost.  ;)
Pa srečno in obilo užitkov z malo zverino!
t.