za razmišljanje okrog hrane

sammyboy · 43879

sammyboy

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
: 08 Oktober 2012, 21:07:04
Pozdravljeni,

sem čisto nov na tem forumu, želel pa bi diskutirati o hrani za pse, konkretno za Rhodesian Ridgeback (Rodezijski Grebenar) - vendar seveda sama pasma ni pogoj  ;)

Prejšnjo nedeljo smo našega zvestega prijatelja uspavali zaradi Lymphoma raka v sinusih. Okrog veterinarjev, "najboljših" bolnišnic v Sloveniji (to bi naj bile dve) pa nebi rad izgubljal besed, bi pa lahko odprl novo temo na osnovi mojih izkušenj (pa da nebi kdo mislil da nismo visoko plačevali njihovih uslug ... preko 2.5K € je bilo skupaj ...)

Torej, naš Jack je kot mladič užival v Hillsu, vendar so se mu kasneje pojavaljali izpuščaji in to je bil razlog za zamenjavo hrane. V trgovinah sem se pozanimal (in buteljc ne na internetu) katera hrana bi bila najbolj primerna za njega. Svetovali so mi Royal Canin in tega smo uporabljali približno dve leti. Kasneje so se pojavili novi problemi na koži, zato smo najprej razmislili o spremembi hrane in glej ga zlomka ... v Slovenijo pride Belcando - Nemška hrana. Baje zakon in niti ne poceni, zato smo poizkusili z njo in zaradi dobrega sprejema s strani Jacka smo ga hranili skoraj do konca njegovih dni.

Rak, katerega je Jack imel, je (baje) dosti povezan tudi s hrano, zato me je malce zanimala kvaliteta Belcanda. In poglej zlomka ... Belcando ima 1 zvezdico  :'(

A si znate zamisliti kako sem se počutil tisti trenutek, ko sem ugotovil, da sem svojemu zvestemu prijatelju dejansko ponujal hrano katera nebi mogoče bila primerna niti za svinjo (pa brez zamere drage živali). Verjemite da sem spustil goro solza ... pa resnično  :-[

Nebi rad naredil nove napake pri ev. novem Rodezijcu, zato sem tri dni prebiral forume (tudi naše), ter prišel do zaključka, da bi svojemu psu ponudil le tri vrste hrane in sicer: Taste of the Wild, Acana in Orijen.

Prosil bi tiste, kateri uporabljajo zgoraj navedeno hrano, da potrdijo mojo izbiro za ali proti.

Vse lastnike svojih ljubljenčkov pa naprošam, da naj preverijo kvaliteto ponujene hrane in se naj zamislijo nad tem, kaj jim ponujajo. Npr.; Eukanuba v povprečju ima 1.5 zvezdice :'(,  Royal Canin med 3 in 3.5 ... itd. Da vam kdaj v prihodnosti ne bo žal tako kot je meni ... premislite




Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #1 : 08 Oktober 2012, 21:38:55
hej

Lahko delim moje izkusnje, ki jih imam z vsemi tremi hranami (Orijen, Acana, TOTW). Z vsemi tremi sem izredno zadovoljna, so kvalitetne hrane, vse mi je rad jedel, iztrebki so trdi, dlaka svetleca.
Pa da se malo razclenim:
- Orijen: izredno kvalitetna hrana z velikim % mesa, zato nekaterim psom ne ustreza (mehko blato).. Nam je popolnoma ustrezala, sla sem iz Orijena na Acano samo zaradi cene

- Acana: sploh grain free variante so super, tudi dovolj velik % mesa, naceloma pri tej hrani ne prihaja do problemov z mehkim blatom tako kot pri Orijenu. Iz Acane sem sla potem na TOTW zaradi dlake - drugace je bila dlaka svetleca, samo urejenost dlake (imam zlatega prinasalca, ki ima precej "divjo" dlako) ni bila uredu, je bila prevec strleca.

- TOTW: se vedno dovolj velik delez mesa, rad jo ima, nimam pripomb. Razen zadnjo vreco sem opazila (imava ribo), da ima precej mocan zadah iz gobca. Tako da naslednjo vreco vzamem ponovno bizona.

Drugace (ce slucajno se nisi prebral) imas dosti izkusenj glede vseh treh hran na tem forumu pod to kategorijo.

Me pa zanima, kako si povezal raka sinusov s prehrano? Si nasel kaksen clanek na to temo, itd? Iskreno me zanima..

Aja, pa sozalje..  :'(

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 08 Oktober 2012, 21:46:51
Moj pes je na Orijenu. Enem od ta odraslih, malo rotiramo. Funkcionira fino.
Probali smo tudi Acano in TOTW. Na Acani mi je hujsal, po TOTW je pa precej velike kolicine odpada prideloval.

Ce hoces hrano brez raznih aditivov, lahko razmislis tudi o surovem hranjenju.  :)



sammyboy

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 08 Oktober 2012, 22:00:04
hvala vama za hiter odgovor.

@Ovčka
Ni konkretno hrana edini dejavnik za nastanek raka, vendar so določene sestavine v pasji hrani magnet za različne tvorbe, najsi bo to rak, tumor ali druga obolenja. Velik problem v pasji hrani so aditivi, kateri povzorčajo da ponujena hrana diši, je lepe (nam za oči) barve, dodana sol, sladkor, dodatki za daljši rok itd. Smrt v hrani leži tudi v uporabi kostne moke in če boš preverila, bo v 90% hrane tja do 7% te moke. Žitarice; tudi te niso najbolj primerne, oz. nekatere vrste žitaric psi sploh nebi smeli zaužiti.

Eden izmed člankov
http://www.naturalnews.com/012647.html

Ko začneš enkrat brati takšne članke, se ti skozla ... vse za denar :'(



nanica

  • *
    • Prispevkov: 22
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 08 Oktober 2012, 22:22:44
Moji psički, mešanki iz zavetišča sem na začetku kupovala Hill's ampak se je potem začela praskati in tudi dlaka ni bila več taka kot bi morala biti, nato sem imela Eukanubo (priporočilo veterinarja) katero ni marala kaj prevec. Kasneje sem prešla na Flatazor, katerega je sicer jedla premalo časa da bi videla če ima kakšne probleme.

Ko sem lani oktobra dobila novega psa, dolgodlako čivavo, katero je že vzrediteljica hranila z Taste of the wild, sem tudi starejšo psičko začela hranit z isto hrano (okus bizon).
Psa nimata nikakršnih problemov z dlako, prebavo in imata jo zelo rada!

Definitivno bom ostala na TOTW dokler bo kvaliteta tako dobra!

LP



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #5 : 08 Oktober 2012, 22:24:37
Ja, jasno mi je da so razni aditivi skodljivi, prav tako zitarice niso primerne (psi so le mesojedci). Meni je predvsem glavni minus teh nizko cenovnih hran to, da je prakticno pes kanibal, ker je v teh hranah je pod tisto "meso in mesni stranski proizvodi" zapakirano vse, od zmletih trupel pobranih iz ceste do trupel hisnih ljubljenckov, katerih niti iz vrecke ne vzamejo, nekateri imajo se ovratnice gor, nekateri imajo v sebi imajo kemikalijo (ne spomnem se imena na pamet) za evtanazijo, itd.. Zato ze od zacetka hranim s kvalitetno hrano, tako da vsaj priblizno ves kaj hranis, pa ceprav gre vcasih cenovno tezko skozi. Samo vse se da, ce se hoce.

Hvala za link!

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 08 Oktober 2012, 22:38:13
od zmletih trupel pobranih iz ceste do trupel hisnih ljubljenckov, katerih niti iz vrecke ne vzamejo, nekateri imajo se ovratnice gor, nekateri imajo v sebi imajo kemikalijo (ne spomnem se imena na pamet) za evtanazijo, itd..

Je bila kakšna raziskava? Imaš povezave za prebrat?



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #7 : 08 Oktober 2012, 23:18:46
Je bila kakšna raziskava? Imaš povezave za prebrat?

Na linku, ki ga je dal sammyboy je tudi o tem govora. V Ameriki se tega na veliko posluzujejo.

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


sammyboy

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 09 Oktober 2012, 06:19:09
Tudi to je res, kaj je napisala Ovčka. Načeloma morajo trupla živali po predelavi končati v termoelektrarnah, uporabijo jih za razne farmacijske in tehnične proizvode, predelajo v kostno moko itd , zato smo našega Jacka kremirali in ga "pokopali" doma.




Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 09 Oktober 2012, 08:46:47
Kakor koli že...iz raznih takih zgodb potem nastane fobija pred pripravljeno pasjo hrano  ;) Nekaj je na tem najbrž res, vsemu pa tud ni za verjet. Ker poznam pse ki so celo življenje bili hranjeni na takem šrot futru da to res ni...dočakali starost 14let-sicer v nikakor ne zavidljivem splošnem počutju. Moja psica pa je vidla vse kar je več kot 3 zvezdice ocenjeno + lep čas surovo + lep čas kuhano (hja smo prebral tiste čase nekaj strani na temo kaj vse gre v brikete ::)) pa je pri komaj 10 letih šla za tumorejm na srčku (še praktično zadnji dan se je še potikala po agi ovirah).

V splošnem zna držat, da je hrana tista, ki botruje k dobremu počutju...na samo dolgoživost pa ima vpliva še marsikaj drugega kot samo hrana.

Drugače pa za vse tiste, ki potem iz briket prešaltajo na domačo hrano (zarad fobije pred pripravljeno hrano za pse)...a vi veste kaj vse sfilajo v prehrano ''zrezkov''? Tam je šele ene vsebnosti kostnih mok pa GSO krmil pa skrajno neprimerne prehrane živalski vrsti... Ste že kdaj bili zraven pri kosanju mesa? Tko za res, ne tisto, ko doma mal s kosti potegnete. Pa koliko tumorjev se najde na takih živalih, ki niso v povprečju starejše od 2-3let.  :-X Med drugim tudi zato, ker pri njih dolgoživost že dolgo ni več pomembna, ampak genetsko usmrejeno samo v prirast. Hitro prirast. Posledično se pri taki gentiki pojavljajo tudi hitre prirasti nezaželjenih tvorb. No to med drugim jemo tako mi kot vaši kuži, ki uživajo doma pripravljeno hrano. Bi lahko rekla, da nismo potem kaj dosti naredil, a ne? Seveda pa do končnega potrošnika pride lep zrezek, fino zapakiran, sveže postrežen, v znak kakovosti pa kupimo en orenk ogromen štikelc. V prepričanju, da bomo mi in naš pes jedli zdravo nepredelano hrano. Aja pa to ni čez lužo prišlo...je kar tu v Evropi  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 09 Oktober 2012, 08:49:39
V Ameriki se tega na veliko posluzujejo.
Ampak po ocenah so pa samo ameriške (ajd pa kanadske) hrane ocenjene kot edino primerne psom. Evropskih pa bolj malo.  ???

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 09 Oktober 2012, 08:57:27
Oh, šele zdaj sem prebrala, sem kar sklepala, da je kaj o sestavi (po postu).

Ampak po ocenah so pa samo ameriške (ajd pa kanadske) hrane ocenjene kot edino primerne psom. Evropskih pa bolj malo.  ???

Kaj ne veš, da je vse ameriško oh in sploh  :D Se jim pa ja tako trudimo v vsem slediti, pa čeprav na kilometre smrdi in je več kot očitno, da ne funkcionira! Amerika je Amerika!  :D




Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 09 Oktober 2012, 09:14:15
Ja pa no... :) Če so vse strani o ''bavbavbriketih'' ameriške. Po drugi strani pa so vse cenjene hrane ameriške. Enačba mi ne gre :D
Eh sem rahlo preveč v ''prehrani za ljudi'' kot taki pa vidim kolk enga sranja se pridela. Pa k sreči v evropi manj kot v ameriki. Pa še tukaj za ''sosedovem plotu'' je tega preveč. Me kar zmrazi.  :-X Nazadnje ko smo delali en ''preizkus'' doma pa sploh. Mi je zelenjava iz trgovine (uvoz) v hladilniku zdržala 2 mesca predn je zgnila.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #13 : 09 Oktober 2012, 09:24:45
Evo se en video: http://youtu.be/c_iquaXngyg

Drugac se pa strinjam, ni samo pasja hrana v k****, tudi hrana za ljudi masovne izdelave je zanc.  :-X

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 09 Oktober 2012, 09:36:49
Mi je zelenjava iz trgovine (uvoz) v hladilniku zdržala 2 mesca predn je zgnila.

Hehehehe je zadnjič sestrič isto pravil.
Zaradi dela je moral biti v LJ, kupil paradižnik, prvo skritiziral okus (je 's kmetov' in je bolj kot ne vse domače) in ker je po cele dneve delal, je na bogi paradižnik pozabil. Ko ga je po več kot tednu zagledal tam zadaj. je pričakoval, da bo ves gnil in pacast. Pazi njegovo presenečenje ko je ugotovil, da se ni niti za pikico spremenil, kaj šele zgnil!



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #15 : 09 Oktober 2012, 09:46:13
Mi je žal za psa. Vendar je rak pri mladem psu dosti povezan tudi z genetiko, imunskim sistemom, stresom, okoljem in seveda tudi hrano, predvsem industrijsko, tisto, kjer je politika taka "za čim manjši strošek, čim več dobička oz. čimprej spitat živino in čimprej dozoreti zelenjavo/sadje".

Res je, najbolj zdravo je tisto kar imaš sam doma na vrtu, polju, sadovnjaku in v štali. Ker veš kaj daješ za jesti in kaki so higienski pogoji.
RC je solidna hrana, srednjega kakovostnega razreda, psi so na njej vzrejani desetletja BP. Belcando ne poznam ekstra. Hills pa je mnogo precenjen, z izjemo veterinarskih diet, ki so posebej formulirane. Pokojni pes ga je izpljuval ven in brez omak, ribjih konzerv ni šlo po grlu navzdol-pa je jedel vse, še hrano od hrčkov, želve, sadje, zelenjavo, krmilo za živino.
Zvezdice so bolj slabo merilo-se je treba vprašati KDO jih tala in po kakšnem ključu.
Najboljše merilo je pes-iztrebek, koža, dlaka, splošno počutje. Ob tem pa tuhtaš kakšne so sestavine in sestava % beljakovin, maščob, OH, vlaknin, vitaminov in mineralov.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 09 Oktober 2012, 10:15:54
Podpis pod tole!
Ni fora sam v tem, da v neke znamke mečejo evtanazirane živali ampak tudi to da zna bit tud zrezek ''oporečen'', ker je že tam en kup svinjarije v prirasti.
Ti pridela ko imaš enkrat psa, ki je alergičen...pa ti čist različno prebavi piščanca iz ene ali pa iz druge reje  ;) in pa seveda ko ti paradižnik (pri nas je bla paprika na testu :D) zgnije al pa ne po nekem normalnem času. ;) In pa ko ti sosed prijavi da zase futra živino drugače kot za prodajo...pa nima masovne reje ampak tam do 10 glav. ::)
sammyboy...kako pa kaj predniki/sorodniki tvojega pokojnega kuža? Si kaj povprašal? Ne sam starši...še bolj nazaj. Če je tvoj izjema bi morali po vsej verjetnosti živeti (in biti zdravi) še vsi njegovi predniki vsaj za ene 3 generacije nazaj.
Mi je pa hudo ob vsaki taki izgubi, ker vem kako hudo je, ko ti psa rak nese  :'( Iščeš vse možne razloge in opcije kako, bi če bi prej...da bi preprečil.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #17 : 09 Oktober 2012, 11:06:05
Koliko in kaj se daje v hrano živali,ki so namenjene za prehrano ljudi glih ne bi,ker se je tukaj kar precej spremenilo.Mesne in kostne moke ter ribje moke notri vsekakor ni več.Smo jo pa leta nazaj,ko sem še delala v mešalnici krmil veliko uporabljali.Ampak to je bilo še pred izbruhom BSE.Poleg tega se hormonski in razni drugi dodatki noter tudi ne dajejo,saj se s tem dviguje cena krme.Te pa si marsikdo ne bo mogel več privoščiti v večjih količinah.
Je pa res da večji problem predstavlja uvoženo meso.Presežki mesa v EU in pa tudi drugod po svetu v veliko primerih končajo kar lepo na policah in v mesnicah v Sloveniji.Običajno je to meso,ki ga v državi proizvajalki pred iztekom roka lepo zamrznejo in po nižji ceni prodajo nam.Po naših zakonih je lahko meso od uvoza še 6 mesecev uporabno pred odmrznitvijo.Kompliciran proces.V glavnem na vašem krožniku se lahko znajde lep, prekrasen,sveže delujoč zrezek iz živali,ki so jo nekje na svetu zaklali že pred letom dni.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #18 : 09 Oktober 2012, 11:45:24
Tiste zvezdice pri ocenah za hrano ne pomenijo nič. Namreč niso slabo ocenjene nekvalitetne hrane ampak tiste, ki vsebujejo žitarice. Večji ko je procent mesa in večje ko je vsebnost beljakovin v hrani, višja je ocena. Mene tak način ocenjevanja ne prepriča. Tisti, ki bi dokazal, da žitarice psom a priori škodijo in da jih niti niso sposobni izkoristiti se še ni rodil. Če seveda ne vzameš za sveto vsega, kar kdo nalima na net.

Pri pasji hrani obstajajo regulativi, po katerih vanjo trupla evtanaziranih živali  nikakor ne pridejo. Vsaj v tisto, ki je proizvedena v Evropi ne. Prav tako ne tista kostna moka, ki je sporna - ta mora v EU v   sežig že vse od izbruha norih krav (lahko pa se seveda naredi in uporabi moka iz nespornih delov živali ali rib). Prav tako se v Evropi EQ (najbolj sporen antioksidant, ki so ga do pred par let vsebovale skoraj vse ameriške pasje hrane in ki se na veliko porablja pri prehrani farmskih živali in v klavnicah za konzerviranje ostankov) nikoli ni uporabljal. Evropske hrane so namesto tega vsebovale manj nevarne in tudi v človeški prehrani uporabljane BHA in BHT - v pasji hrani so jih že pred 10+ leti zamenjali s tokoferoli (vitamin E).
Je pa res, da so Evropske hrane na teh zvezdičastih lestvicah zelo slabo ocenjene.
Belcando kljub eni sami samcati zvezdice ne vsebuje umetnih barvil, sintetičnih antioksidantov, kostne moke, GSO in soje. Zagotovo ta hrana ni nič bolj rakotvorna od katerekoli visokoocenjene hrane.
(btw, sama hranim svoje pse z nizkozvezdnato hrano enako ali manj kvalitetno od Belcanda že skoraj 30 let, pa srednjeveliki psi, ki se jih je v tem času pri meni in pri žlahti nabralo že kar precej ob njej živijo 14 -17 let, pa noben ni staknil raka pred 13 letom).

Bo kar držalo, da je za pojav raka pri mladih živalih (in ljudeh) v največji meri kriva genetika. Rakotvornih snovi v okolju pa tudi mrgoli in se jim praktično ne moreš izogniti (sonce, voda zrak, svoboda so enkrat pisli...



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 09 Oktober 2012, 12:11:01
Koliko in kaj se daje v hrano živali,ki so namenjene za prehrano ljudi glih ne bi,ker se je tukaj kar precej spremenilo.Mesne in kostne moke ter ribje moke notri vsekakor ni več.Smo jo pa leta nazaj,ko sem še delala v mešalnici krmil veliko uporabljali.Ampak to je bilo še pred izbruhom BSE.Poleg tega se hormonski in razni drugi dodatki noter tudi ne dajejo,saj se s tem dviguje cena krme.Te pa si marsikdo ne bo mogel več privoščiti v večjih količinah.
Je pa res da večji problem predstavlja uvoženo meso.Presežki mesa v EU in pa tudi drugod po svetu v veliko primerih končajo kar lepo na policah in v mesnicah v Sloveniji.Običajno je to meso,ki ga v državi proizvajalki pred iztekom roka lepo zamrznejo in po nižji ceni prodajo nam.Po naših zakonih je lahko meso od uvoza še 6 mesecev uporabno pred odmrznitvijo.Kompliciran proces.V glavnem na vašem krožniku se lahko znajde lep, prekrasen,sveže delujoč zrezek iz živali,ki so jo nekje na svetu zaklali že pred letom dni.

E točno to. Koliko stvari je iz uvoza pa noben tega konkretno ne pogleda ko kupuje.
Kot drugo pa v slovenski krmi za živali še vedno je prisotno ogromno GSO (kostne moke res ne). Poleg tega jaz pod težavo v prehrani štejem tudi živalski vrsti manj primerno hrano (recimo enormne količine žitnih silaž za govedo in pa en kup sirotke za prašiče). Se pozna precej na samem mesu.  ;) In posledično presnovi osebka, ki je občutljiv (ali bolje rečeno genetsko tok slab da mu ta ''malenkost'' škodi).
Povdarek pa je bil tudi na tem, da se pri živini strmi k prirastu in ne dolgoživosti...torej poseldično koliko je žival genetsko zdrava sploh ni pomembno. Torej tudi na njih ne vpliva kaj dosti koliko so pojedle kostne al pa ne moke...imajo tumorje/ciste/izrastke...ki v končni potrošnji niso pomembne.  ;)
Enako velja za pse. Rakotvornih snovi je v okolju ogromno in sigurno ima genetika tu velik vpliv ali se bo telo znalo ognat težavi ali pa zbolet takoj.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #20 : 10 Oktober 2012, 11:51:16
Ampak po ocenah so pa samo ameriške (ajd pa kanadske) hrane ocenjene kot edino primerne psom. Evropskih pa bolj malo.  ???

Iz povsem enostavnega razloga. Ker so strani z ocenami povecini Ameriske in pac ocenjujejo tisto kar se dobi na njihovem trziscu. Tako kot se ogromnega stevila ameriskih hran (tudi tistih bolje ocenjenih) ne dobi v Evropi, je povsem enako tudi v USA - "nasih", razen velikih multinacionalk tam povecini ni. Prvic je kompliciran uvoz, drugic, pa je z evropskimi brandi tezko priti nekam kjer je ponudba se parkrat vecja kot tukaj.

Kakorkoli, lestvice in zvezdice pri hrani niso vse. Potrebno je prebrati sestavo, vedeti kaj kaj pomeni in predvsem, videti odziv psa. So hrane, ki so v vsej teoriji top, ampak nekaterim zivalim pac ne ustrezajo.
Jaz sicer vse svoje (mesojede) zivali hranim s hrano, ki je ocenjena z maksimalnim stevilom zvezdic, plus s kombinacijo surove hrane in so vse v kar dobri kondiciji in ni videti, da bi jim visoko beljakovinska hrana skodila. Ni pa moja ena psica neko merilo ali reprezentativen vzorec ...

Za razvoj rakavih obolnje je pa faktorjev precej ... ni kriva (samo) hrana, en kup je okoljskih dejavnikov, v primeru limfoma so tudi genetski oz. virusni faktorji ...

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 10 Oktober 2012, 12:26:02
 :) ne sej se ne čudim zakaj je tako...čudim se samo dejstvu, da prav isti ameriški trg premore potem toliko nasprotnih informacij (o škodljivosti prehrane)...in da se potem v evropi zanašamo samo na ameriške podatke (da pa sedaj, ker so oni tko rekli pa v vse brikete letijo povozki v plastičnih vrečah v brikete).  ;) Potem se pa iščejo rešitve v sili, ki niti ni nujno da so tako zelo dobre.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #22 : 10 Oktober 2012, 12:48:49
Pri takih in podobnih internetnih straneh je zelo fino malo pošnofat okrog teh strani - ponavadi zelo hitro prideš do (ekonomskega) vzroka. Če slediš stranem, kjer z ognjem in žveplom udrihajo čez brikete, skoraj vedno prideš do nekoga ki prodaja barf ali kakšno drugo alternativno različico. Če slediš stranem, kjer nesorazmerno kritizirajo cepljejnje, ponavadi prideš do nekoga, ki prodaja alternativne zvarke)


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #23 : 10 Oktober 2012, 13:13:29
Lunette,sirotka se v prehrani prašičev prav tako že leta ne uporablja več.Razlog je isti kot pri kostni moki.Živali,ki so namenjene za prehrano ljudi se ne smejo krmiti z beljakovinami živalskega izvora.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 10 Oktober 2012, 13:23:05
Lojze, pa si ti ziher, da se rejci tega striktno držijo  ;) kolikor jih poznam zelo malo. Če že nimajo več prostega dostopa do sirotke...jim pa krmijo druge vire živalskih beljakvin. Recimo sesirjeno mleko, pa mleko, ki ne gre zaradi somatskih (naredijo skuto za doma...sirotka pa ostane, a ne- stran se pa ne meče ;)). Da ne omenjam kaj vse v alfah kurijo zram krompirja.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #25 : 10 Oktober 2012, 13:27:19
Ja, tamali rejci, ki imajo bolj za domačo porabo zagotovo, veliki se pa kar morajo držat.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 10 Oktober 2012, 13:33:01
Do 10 glav...gre v klavnico...razen tista 2 ki imajo posebej zase  ;) Pa ni edini ki ga poznam. Smo se že menli kako pa kaj...spremenil je pa samo eden.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 10 Oktober 2012, 17:25:12
Hmmm, če torej ne gre verjeti "našim zrezkom", kako potem verjamete ameriški hrani?
Kaj niso prav oni začeli z genskim spreminjanjem vsega kar leze in gre? Ne vem no, jaz njihovemu "bio" mesu, ki naj bi bil v briketih, nekako ne morem zaupati...



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #28 : 11 Oktober 2012, 07:17:15
Lunette,100% sem prepričana za farme,ne pa za male rejce.Vem,kako je pa bilo včasih,ko se je sirotka tudi po farmah še fotrala.Ampak sedaj se pa res ne.V prehrani farmskih prašičev se itak uporablja samo še mleto žito in premiksi.Je pa kakovost "Krmil" v veliki večini odvisna od kakovosti žita.Tega pa kupujemo vsepovsod,še največ na Madžarskem.
Solata,sicer bolj redko kupujem meso v mesnici,ampak takrat ko ga,se prepričam,da je SLO porekla.Prašiča običajno kupimo na farmi Klinja vas,saj je mož tam zaposlen,govedino od njegove žlahte,pa perutnino tudi,žrebetno pa od kmetov,ki jih dobro poznam.Tako da je edino meso,ki ga kupujem v trgovinah-RIBA.
Kar se pa tiče ameriških zrezkov-jim čisto nič ne verjamem.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 11 Oktober 2012, 09:21:57
Lojze, pravim za nekatere domače rejce ne trdim za farme.  ;) Še vedno pa se pojavljajo GSO žita. Se pa tudi ta k sreči zmanjšujejo v večini krmnih mešanic. Čeprav mi za določene živalske vrste še vedno sestava zgleda porazna. 2much žit pa melas pa soj itd. Enačba je pa ista - to kar ješ to si oz. to kar poješ se nekje pozna. Že pri rastlinah  :) je in okus in kvaliteta živila pomembna od rastišča. Ampak to je že debata za drug forum ali temo (''živa'' pa ne ''živa'' hrana) :)
Pa predvsem se ni point prebral. Ko je vedno toliko govora samo o tem da so kostne moke v prehrani (psov) krive za nastanek raka...pa pravim da ne samo to, ker živina ki je ''živela'' od kostne moke je prav tako imela razne telesne težave (ok sicer več) prav tako kot jih ima živina sedaj, ko ne je več kostne moke. Torej ni vse samo v hrani ampak najbrž tudi v genetiki. Mar ne?

In seveda verjeti ali ne verjeti ameriškim zrezkom...jaz jim tud ne...prav tako kot ne verjamem vsemu, kar prileze čez lužo kot edino merodajno v sami prehrani psov (tako kot ne vsem njihovim analizam, ne ''naravni prehrani'', ne njihovim edino dobrim briketom, prav tako ne njihovem ustekleničenem zraku :P), ker so pravzaprav oni med prvimi, ki so zafurali veliko z vsemi multinacionalkami. Pa srčno upam, da jim evropa ne bo prehitro sledila v tem trendu.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.