Agresiven 10 mesečni mladiček?

LittlePart · 33286

LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
: 27 Januar 2013, 18:26:38
Živjo,
v zadnjem času imam precejšnje težave s svojim psom, pasme madžarska vižla (ima rodovnik), starim 10 mesecev. Ob nakupu sem vprašala rejca, kako se mladički med seboj karakterno razlikujejo. Takrat mi je omeni, da je morda mladiček, ki sem ga izbrala, malenkost bolj dominanten, vendar pa naj (kljub temu, da je zame to prvi pes) s tem ne bi imela težav.
Kuža je veselo rasel in po približno 2 mesecih, sem se odločila za individualno šolanje, saj me vižlek sploh ni spoštoval – največje težave smo imeli s tem, da je, ko kaj ni bilo po njegovo oz. ko mu kaj nismo pustili, začel skakat nate in » grist« (to niso bili pravi ugrizi, pač pa tisti, ko ne zagrize, ampak samo da v usta roko npr.). Šolanje je lepo šlo, kuža se ni veš »kregal«, napredek je bil očiten. Naučili smo se nekaj trikov, pilili odpoklic itd itd. Kuža je bil zunaj zmeraj na povodcu (oz. v 99% časa). Vmes smo opravili tudi kastracijo.

V zadnjem mesecu pa opažam nove stvari, ki me, iskreno rečeno, strašijo. Pes se je namreč začel grdo obnašat do manjših psov. Namesto, da bi ga povohal, on skoči na drugega kužka in ga hoče zagrabit ali kaj. To se mi je zgodilo že ene 5x. Ves čas je na povodcu, zato sem do zdaj zmeraj uspela preprečit pretep/napad. Zato se zdaj na veliko izogibam drugim psom, ker se bojim.  :(
Naj povem, da se kuža kar dobro razume z nekaterimi psi iz soseščine, se skupaj brez kakšnih problemov igrajo. Mimogrede, včasih, če se igri pridruži kak nov kuža, se moj vižlek odstrani in zadevo opazuje z razdalje (zgleda tako, kot da se ne more oz. ne zna vključit).


No, poleg skakanja in renčanja na kužke, se je pa dodatno pojavilo isto obnašanje do ljudi. Do zdaj je občasno zalajal na kakšnega mimoidočega, če je ta npr. ropotal s kakšnim predmetom, skakal na ljudi, vendar ne nasilno, no v zadnjem vikendu pa sta se zgodili dve neprijetni situaciji. Kuža je bil v boksu, ko je prišla babica (prvič sta se videla). Začel je glasno, skoraj histerično lajat, meni je zgledalo precej agresivno lajanje. Sem mislila, da se pač boji, ker gre za novo osebo, on pa je v boksu, kjer ne more pobegnit. Naslednja situacija (ki je bila kaplja čez rob) pa se je zgodila danes. Ko smo se ustavili z dvigalom v pritličju, je spodaj čakal en sosed. Vizlek je na začetku kr mal skočil proti gospodu, ker pa skozi vrata hodimo na ukaz, smo ga zadržali in počakali par sekund, da se umiri, da gremo z »ja« skozi vrata dvigala. Kuža se je umiril, na srečo sem imela povodec na kratko, ker je ob mojem »ja« šel iz dvigala in skočil (za moje pojme spet  agresivno) proti gospodu, vmes kar nekaj lajal, zgledalo je, kot da je hotel napadat. :'( Sem ga pa zadržala.

Nekateri menijo, da je to pač puberteta, vendar pa se iskreno bojim, da je moj sicer super nežen vižlek agresiven. Bojim se, da mu nisem kos in mu ne bom nikoli kos. Zanimajo me vaša mnenja, izkušnje, saj si res ne želi priti v pozicijo, da bi morala kužka oddati, ker bi se ga preveč bala oz. ne bi imela dovolj kontrole nad njim.

V načrtu je seveda še dodatno šolanje, pripravljena sem se trudit in vlagat energijo, vseeno pa slišim tudi, da pač morda enostavno ne zmorem obvladat tega konkretnega psa in je treba odnehat (npr. fanta zelo skrbi, kaj bo, ko bova čez nekaj let imela otroke).

Vsakega nasveta bom zelo vesela.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1 : 27 Januar 2013, 18:38:36
Če bosta našla primerno strokovno pomoč in delala po navodilih, bosta težave rešila.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 27 Januar 2013, 18:39:20
Veselo naprej v šolo, še bolje pa če kar zdaj pokličeš inštruktorja in ga prosiš za nasvet, glede na to, da je v šolo fajn napredoval, ste tam delali v pravi smeri, zdaj pa je treba nadgrajevati in delati celotno pasje življenje.

Če odnehaš, se ne boš naučila čisto nič. Vztrajnost in doslednost-to je kvaliteta, ki te je bo pes naučil, če hočeš kaj narediti iz sebe in psa. + potrpežljivosti.
Psi se učijo vse življenje, ljudje pa tudi, če le imamo interes. In od svojega psa se lahko naučiš največ o psih in metodah šolanja, če le imaš voljo.

Se mi pa zdi problematična ena reč. In sicer to, da je pes ves čas na povodcu. Od trenutka, ko si ga dobila, kot mladička, bi moral biti čim več časa spuščen v družbi odraslih psov, ki so eni ignoranti, drugi veseljaki za igro in tretji zoprneži, ki bi ga po pasje sklofutali za nesramnosti...Vse to je nujno, da se pes sploh nauči normalnega obnašanja med psi in se nauči medpasjega bontona, pravil obnašanja. Mi temu nismo nadomestilo, povodec še pa manj.
Pes zdaj ni več mladič in tudi ostali psi niso več tolerantni za predrznosti... In zdaj bi bilo že riskantno kar tako spustiti psa, ki se ne obnaša lepo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 27 Januar 2013, 21:50:39
Hvala za odgovora.

Upam, da se revež ne obnaša tako, ker bi bil tako velika boječka. Vsekakor pa je najbrž problem tudi v meni, ker ne znam najbolj odločno ravnat (v takšnih situacijah me zgrabi panika)

Kužek ni bil ves čas privezan. Večino časa že, ker so nama tako v šoli naročili + ker živimo v mestu, se je pa igral v parku s svojimi vrstniki ali starejšimi psi. Je pa res, da tega nismo počeli vsak dan po več časa. Morda tu potem naredili napako. Nam je bilo pa tako v šoli naročeno...Kakorkoli že, kar je, je. Zdaj moramo to uredit, da ne bom v strahu za vsako, ko bo šel kdo mimo (s psom ali brez).



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #4 : 27 Januar 2013, 22:05:33
Koliko pa ima ta pes dnevnega gibanja in mentalne zaposlitve?

Kolikor sem razumela, živite v bloku, pes je na povodcu ves čas...kako pa mu spucate višek energije, ki je more kot lovski pes imeti na pretek, sploh pri tej starosti in kopičenje bo vedno večje?

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 27 Januar 2013, 22:34:03
Dnevno dobiva 2 uri intenzivnega sprehoda (s tem mislim sprehod v hitri hoji, z izvajanjem trikov itd.), vsak drugi dan še po približno pol ure igranja s kakšnim prijateljem kužkom. Doma se igramo in delamo vaje, hrano dobiva med izvajanjem vaj. In pa seveda vmesne krajši sprehodi in odhodi ven na wc, kar pa ne šteje.

V planu za pomlad je tek z njim, vendar pa je prej potrebno še malo vaje (občasno ga še prime in začne na povodcu vlečt).



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #6 : 27 Januar 2013, 22:45:50
Iskreno in po mojem mnenju, za pasmo kot je to in pri tej starosti, veliko premalo.

Moja izkušnja s približno toliko starim škotom, ki je prišel v moje roke zaradi pogrižene cele družine, ko pa je skočil v obraz 5 letni deklici, so ga dali vstran k meni. Edino kaj je pomagalo je bilo dnevno 5 do 6 urno delo z njim. Tek, tek in še enkrat tek na prvem mestu, ko je izpraznil vsaj malo baterije, sva pa lahko sodelovala brez notranje napetosti  v miru in intenzivno. Sama poslušnost je prišla na vrsto šele potem, ko sem uspela vsak dan psa dobesedno fizično uničit. Ni bilo enostavno, ampak se je obrestovalo. Vedno, ko ima mlad pes takšen tip težav, je po mojih izkušnjah na prvem mestu problem v tem, da pes nima sproščenega viška energije. Ves čas se od psa zahteva poslušnost in obvladanje, ne da se pa mu v zameno to, za kar je bil narejen - vzdržljivo delo in gibanje.

Lovski psi potrebujejo OGROMNO gibanja, 2 uri dnevno je komaj dovolj za mojega shih-tzuja, pa je družni pes. Velikokrat si ljudje niti predstavljati ne morejo, koliko dejansko takšen pes potrebuje in obdobje od 7 mesecev do približno dveh let je po mojih izkušnjah najbolj divje.

Discipline, kjer se lovski psi zelo obnesejo  http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=857.0  Kjer je vlečenje zaželeno ;) 


Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 27 Januar 2013, 23:36:13
Ok, logično. Izbruhi zaradi viška energije. Da je toliko gibanja dovolj, smo predpostavljali glede na pogovore z nekaterimi lastniki vižel, pa še zmeraj se zdi kar zmatran...
Bomo povečali količino gibanja, poskusili vpeljati še gibanje brez povodca.

Mimogrede, nekje sem slišala, da naj bi začel s psi tečt šele okoli 18. meseca?



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #8 : 27 Januar 2013, 23:52:03
Ne vem kako je s tem okoli mesecev. Poglej malo v temo, ki sem ti jo prilepila in kontaktiraj patrika, on je car v tem ;) Tudi teče z lovsko pasmo. Drugače pa je največji problem pasjih divjakov, da zgledajo zmatrano, za regeneracijo ap rabijo glih 20 minut in potem je kot da ni bilo nič. Pasje prekletstvo ;)

Drugače pa samo celoviten pristop do psa, puberteta je tudi en takšen "zabaven" faktor in  veliko zdrave pameti in več trme kot ima pes in vam bo uspelo. Pa mogoče bi bilo res fino, če kontaktirate dozdajšnjega inštruktorja, da bo lahko spremljal dogodke in najbolje se vidi v živo.

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 28 Januar 2013, 00:40:54
Uf, jaz imam precej podobno pasmo in si ne predstavljam, da bi psa zmatrala z dvema urama sprehoda na povodcu. Se dve uri prostega laufanja, ki vkljucuje metalec zoge, poslusnost, iskanje in prinasanje aportov in igro z drugimi psi je vcasih komaj zadosti da mi pes doma ne pleza po stenah.

Pojdita do kaksnega fajn instruktorja in zacnita kaj delat :)
Glede na to da je rodovniski lovski pes, lahko tudi kaj v smeri lovskih aktivnosti. To mu bo sigurno vsec. Je super mentalna zaposlitev pa tudi fizicno precej zahtevna :)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #10 : 28 Januar 2013, 10:49:56
Za potešitev potrebe po teku so odlične dejavnosti kot so canicros, bikejoring, ali pa pa čisto navaden tek ob kolesu. Do pomladi bo pes ravno prav star za začetek resnejših treningov.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 28 Januar 2013, 11:18:38
Pa ogromno vaj za samokontrolo. Da pes še razmišlja zraven. Med divjanjem s pasjimi kolegi se samo zabava, utrudi za res pa se ne. Prav tako se ne utrudi med 2 urno hojo (njemu je to strečing :P).
Če pa mora zraven gibanja še razmišljat in izvajat eksplozivne gibe pa zna bit prej zmatran. Kratek predlog utrdit vajo ''čakaj'' in iz te vaje ''gas na target mat, po prej vrženo žogo, po pripravljeni sledi...''. Ali konkretne vaje med cufanjem ''drži-spusti''. Vaje iz poslušnosti so po večini dolgočasne in preveč statične. Dinamične ampak produktivne vaje izvajat.  ;)

Zakaj pa ne agility? Vaje ki vključujejo natančno gibanje/samoktrolo/eksplozivnost lahko mirno delate izven poligona na slednem. Poligon pa vsekakor zaželjen ker se ga da za ograjo varno spustit.

Moja 5kg pudla brez glavice stegnenice ima 2 uri za sproti.  :D Če bi morala samo s sprehodi kurit energijo ji je tak ene 5-6ur ravno prav (torej popoldanski izlet). Ker pa tega pač ne moreš vsak dan izvajat je njej edino produktivna igra, vaje, delo z možgani med vsakodnevnim ritmom življenja ravno prav. Starinek pri 11 letih rabi gibanja kljub starostnim težavam blizu 1ure. Ostali nekje umes.

Zmatrat psa, pa umes ne pozabit, da je ''najstnik''. So tu rahle spremembe, kar pa pomeni samo še več dela s psom. Nikar čakat da mine. Zdaj bo največ neumnosti utrdil, če se pusti, da se samopotrjuje.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 28 Januar 2013, 13:57:43
Morda pasma ni bila najbolj primerna, vendar ne želim izpadet kakorkoli neodgovorno, poskušala bom psu dati super življenje. Sem bila že na individualnih posvetih pri 3 različnih (priznanih) inštruktorjih in vsak nekaj svojega govori. Eni rečejo, naj psu ne dajem 5 ur rekreacije zdaj, če mu tega ne morem zagotavljati celo življenje + da bo pes hotel zmeraj več  (kaj?! ???), potem drug nasvet drugega inštruktorja, da naj mam psa vse čas na povodcu (dokler ne obvlada odpoklica skoraj v nulo in dokler ne sprejme mene kot "glavno"), eni pravijo naj se druži z vrstniki, drugi, da taka oblika aktivnosti ni potrebna in naj se drugim psom izogibamo. In zdaj naj čisti začetnik ve, koga ubogat in h komu it  :-\

V načrtu je osnovna šola v februarju, spomladi bi pa začeli s kakšnim tekom, canicrossom.

Lunette, bom pogledala mal za te vaje med cufanjem (čeprav smo s cufanjem nehali, ker je inštruktor rekel, da je to samo slabo za mojega dominantnega samčka:) ).



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #13 : 28 Januar 2013, 14:21:31
Kot prvo nehaj skakati od inštruktorja do inštruktorja, ker ima verjetno vsak svoj sistem dela in si zato še bolj zmedena. Skoraj vse kar so ti povedali je res, ni pa vse tako črno-belo. No, tista o cufanju in dominantnem psu je bosa...

Drži pa to, da pes z več gibanja dobi še več kondicije in zato hoče še več - vedno pa bo sposoben več od tebe ;) . Zato pridejo poleg samega teka v poštev še druge miselne aktivnosti, ki so jih že drugi opisali.

Tudi to je res, da se psa, ki nima narejenega odpoklica ne spušča - vsaj ne psa, ki je star 10 mesecev in je v tem času že ugotovil, da lahko pobegne. Ampak to ne pomeni, da psa zdaj nonstop sprehajaš na dvometrskem povodcu. Odpoklic lahko piliš s slednim povodcem, prav tako mu s slednim povodcem lahko daš več svobode na sprehodih.

Tudi tista o druženju z vrstniki deloma drži (odvisno kakšnega psa si želiš, po mojem mnenju popolno izogibanje drugim psom ni v redu). To ne pomeni, da psu prepoveš stike z vrstniki, to pomeni, da sprehod ne sme izgledati tako, da psa pripelješ do travnika in se potem nenadzorovano igra z drugimi psi - s takimi sprehodi pridelaš psa, ki ga na sprehodu zanimajo samo psi, ti pa si zanj zadnja briga. Je pa zanj pomembno, da se druži tudi z drugimi psi, zaradi socializacije in ne nazadnje potrebuje tudi pasjo družbo. Ampak večino druženja in aktivnosti mora kljub temu priti od tebe, ne iz okolice (vohljanje, ptički, mačke, psi).



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #14 : 28 Januar 2013, 15:58:27
Tako kot je rekla Roxy...najdi nekoga, ki ti je simpatičen, veš da f/$cionira njegova metoda na tvojem psu in PREDVSEM in NAJBOLJ POMEMBNO, da deluje ZATE! Ti se moreš počutiti ob takem šolanju tako samozavestna, da znaš ločiti tudi sive situacije. Da imaš takšnega inštruktorja, ki ti daje celovito znanje, ne samo za posamezne segmente. Da se naučiš z zdravim razumom vzeti tisto, kar je za vaju dva.

Sama kot inštruktor z nekaterimi pari fantastično funkcioniram, z drugimi je tak tak, se bolj trudimo, kot da bi res steklo. Ampak to je na podlagi tega, da z nekaterimi imamo isto vizijo kaj si od psa želimo z drugimi pa ne in bi za takšne bilo bolje, da gredo k sistemu, ki jim je bolj na kožo pisan. Ne psu, lastniku ;) Vedno smo lastniki tisti, ki bluzimo, vsak pes je v rokah pravega vodnika pravi pes ;) Znotraj različnih sistemov šolanja imaš v Sloveniji vrhunske strokovnjake, samo ti moreš ugotoviti pri sebi, kam ti spadaš in kaj ti je blizu.

Z mojimi psi dnevno delam 4 ure (sprehod in ostale neumnosti) pri starosti 8,9 in 4 leta. Ampak, tudi ko kdaj zbolim, pa brez problema zdržijo po cel teden brez konkretnega sprehoda, ker tukaj pa je nastopila vzgoja in samokontrola psa. In dema hiperaktivnežema je najbolj pomembno, da dnevno dobita v svoe okončine polni šuš v tolikšni meri, da jima jezik visi do tal. Medtem ko en ne potrebuje tega, ampak za svojo srečo potrebuje vohljanje in prčenje pred ostalima dvema.

Spoznaj svojega psa, kdaj se mu pokažejo iskrice v očeh in to naj bo vajino življenje ;D

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 28 Januar 2013, 16:03:16
Pa ogromno vaj za samokontrolo. .

Kakšne pa so te vaje?

Once you go boxer, you never go back :)


_Tyra_

  • *
    • Prispevkov: 240
    • Točke: 10

Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 28 Januar 2013, 18:14:53
O,hvala...grem pogledat  ;D

Once you go boxer, you never go back :)


Zarja

  • Gost
Odgovori #18 : 28 Januar 2013, 20:13:46
Moj primer je sicer drugačen, ampak v osnovi je nekaj podobnosti - za pol leta sem šla na izmenjavo v tujino in ker mi niso pustili, da bi imela svojega psa s sabo, je ostal pri starših. Pa je border collie, tudi zelo aktiven in dominanten (če se mu pusti).  ;D No, ko sem se vrnila, to ni bil več moj pes. Saj so lepo skrbeli za njega in ga vozili na dolge sprehode in v hribe (smo aktivna družina) - ampak njemu to preprosto ni dovolj, ker rabi tudi psihično zaposlitev. Ko sva šla na sprehod je vlekel kot zmešan, ko sem ga poklicala me ni niti pogledal in izzival je vsakega psa ki sva ga srečala na poti.

No, potem ko sem ugotovila da tako ne bo šlo, sem si naredila "načrt" kaj hočem doseči in začela vse od začetka. Vse trikce sva začela od začetka, spremenila sem vse ukaze, začela sva trenirat agility, bolj intenzivno trenirat frizbi, vsaj 1x na teden sva šla v hribe, nekam plavat (nor je na vodo) ali tečt, korigirala sem vsako "napačno vedenje" do samcev, itd. Če se je le dalo, sem ga jemala s sabo povsod in vse je bila priložnost za učenje. Zdaj je od tega leto in pol in (če sem jaz pri stvari) je sposoben ignorirat tudi psa ki se zaganja vanj z razdalje 1 metra (to se je zgodilo pred kratkim), predvsem pa sva popravila odnos za 200% in me posledično bolj posluša in upošteva. Ni šlo čez noč, šlo mi je ogrooomno živcev, ampak ko končno vidiš napredek, ni boljšega občutka.

No, point moje zgodbe je: čimveč aktivnosti, predvsem take "zabavne", kot je frizbi ali agility - mojemu se kar oči zasvetijo ko vidi da pakiram stvari za trening.  ;D Če ti uspe najti zanj (in zase) pravo aktivnost, si zmagala.  :)



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #19 : 28 Januar 2013, 21:15:21
Jaz tudi lahko potrdim, da je 2 uri gibanja za takšnega psa definitivno premalo. Moj je sorodna pasma, pa ima na dan po več ur divjanja, vključeno obvezno vsaj iskanje žogice če ne dela na aport. Ker če ga vsaj malo ne utrudim mentalno, ni variante da bi bil utrujen.
Se mu začne kr mešat od sreče ko vidi da jemljem aporte  :D

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 28 Januar 2013, 22:22:13
Kakšne pa so te vaje?

Tista igra It's Yer Choice, ki sem jo linkala v drugi temi in pa Crate Games DVD. Za začetek učenja samokontrole moraš imeti točno definirano območje, zato se uporablja kletka, ker je kriterij črno-bel. Postopoma lahko dodajaš vse motnje, ki si jih zamisliš, kar pač tvojega psa najbolj obnori (drugi psi, ki lovijo žogice, mačke, ovce, kolesarji...). Začneš pa zelo na izi, da je pes uspešen.

Problem je, ker ljudje mislijo, da biti v odprti kletki nima nobene veze z resničnim življenjen. Toda za psa je važno, da osnovni kriterij predstaviš pri nizkih motnjah (npr. nizka motnja je, da ti hodiš mimo kletke) in jasno definiranem območju (kletka z odprtimi vratci). Kasneje bo pes zmogel ležati  ali sedeti brez kletke, ko se bodo odpirala vrata dvigala, ko bodo kolesarji vozili mimo, drugi psi mimo laufali... Ko pes dojame, da se je zmožen upreti motnjam, se bo motnjam uprl tudi ko bo hodil na vrvici - ne bo več cukal proti vsaki stvari, ki se mu zdi zanimiva, ker bo vedel, da ob motnjah dobi od tebe ogromno nagrad.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 28 Januar 2013, 22:30:20
Žal ni dovolj, da se pes zdivja. Moj samček je bil lahko na smrt utrujen, ampak ko je videl bilo kaj v okolju, kar se je premikalo, je potegnil iz mesta, iz 0 na 100 na uro, da ga ni bilo mogoče ustaviti. Dostikrat mi je izpulil vrvico iz rok ali se izmuznil iz ovratnice - pa je relativno majnen pes. Na srečo je šelti, tako da ni agresiven, ne grize in je čisto nenevaren, ampak ljudje so se ga strašno prestrašili (kar ga je seveda še bolj vznemirjalo, ker je mislil, da se igrajo z njim). Enostavno je bil tako sensitiven na gibanje, da se ni mogel upreti. Z igrami samokontrole se je to popravilo 100%. Npr otroci na ulici so ga vznemirjali skoraj tako kot bežeče mačke, zato sem nesla kletko na ulico, ko so se igrali. Prosila sem jih za sodelovanje, da so hodili mimo, jaz sem pa samo metala hrano v kletko  z odprtimi vratci. Lahko bi pobegnil, če bi hotel (jaz sem seveda stala ob kletki in bi hitro zaprla vratca, če bi hotel ven). Sčasoma je lahko ležal na travi ob otrocih, brez kletke. Sedaj, ko jih vidi na ulici, se obrne k meni  - evo, kontroliram se, hrani me! In to je tisto, kar hočeš doseči: SAMO-kontrola, ne kontrola. Samokontrola ti pomaga pri vsakem športu, ki se ga lotiš - od poslušnosti, agilityja (npr. čakanje na štartu) do lovskega preizkusa. In je osnova za odpoklic.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 28 Januar 2013, 22:41:51

No, poleg skakanja in renčanja na kužke, se je pa dodatno pojavilo isto obnašanje do ljudi. Do zdaj je občasno zalajal na kakšnega mimoidočega, če je ta npr. ropotal s kakšnim predmetom, skakal na ljudi, vendar ne nasilno, no v zadnjem vikendu pa sta se zgodili dve neprijetni situaciji. Kuža je bil v boksu, ko je prišla babica (prvič sta se videla). Začel je glasno, skoraj histerično lajat, meni je zgledalo precej agresivno lajanje. Sem mislila, da se pač boji, ker gre za novo osebo, on pa je v boksu, kjer ne more pobegnit. Naslednja situacija (ki je bila kaplja čez rob) pa se je zgodila danes. Ko smo se ustavili z dvigalom v pritličju, je spodaj čakal en sosed. Vizlek je na začetku kr mal skočil proti gospodu, ker pa skozi vrata hodimo na ukaz, smo ga zadržali in počakali par sekund, da se umiri, da gremo z »ja« skozi vrata dvigala. Kuža se je umiril, na srečo sem imela povodec na kratko, ker je ob mojem »ja« šel iz dvigala in skočil (za moje pojme spet  agresivno) proti gospodu, vmes kar nekaj lajal, zgledalo je, kot da je hotel napadat. :'( Sem ga pa zadržala.

Crate games, Crate games, Crate games. Vse se da s tem rešiti. Crate games posplošiš tudi na vhodna vrata, da pes ponudi sedi, ko daš roko na kljuko. Če hoče čez vrata, te mora do tega pripraviti - s tem, da se vsede in počaka, da se vrata odprejo in se premakne šele ko ga ti spustiš z bedenim poveljem. Isto boš posplošila na dvigalo in situacije v bloku.

Ni nujno, da je to agresija, samo samokontrola. V bistvu tudi če je agresija, ti vaje samokontrole ne škodijo prav nič, še več, ti se boš naučila prebrati tvojega psa veliko bolje.

Če pes laja in se zaganja v kletki, je izgubil privilegij, da bi ga spustila ven. Babico prosi, da stopi stran, ven iz sobe (ker lahko se je je le prestrašil, tudi moj samčćek se panično dere, ko gostje pridejo v hišo, ampak ga je v bistvu strah in se umika). Kletko nato POKRIJ z odejo in jo odkrij, ko se bo nehal dreti. Ali pa ga pusti v kletki in vsi zapustite sobo. Odpret ga pojdi, ko utihne. Tudi če se bo ene 3x tako drl po kletki, se bo hitro naučil, da vokaliziranje NE pomaga odpreti kletke. Pomaga edino, če si tiho. Psi so izjemno pametni in to hitro ugotovijo.

če te skrbi, kako se bo obnašal ob gostih, je lahko v kletki ves čas med obiski. Čez reže mu meči najboljše možne priboljšek, dokler bo tiho. In prosi goste, da naredijo isto. Tako se bo naučil, da če se nekdo približa kletki, se da profitirati. Če se dere, prekrij kletko z odejo. Ko utihne, odgrni odejo. Kot rdeča in zelena luč na semaforju.

Zgoraj napisano ne velja, če je res paničen in ga je strah, ko imate obiske. V tem primeru naj bo raje v sobi zaprt.



LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 28 Januar 2013, 23:57:27
Na samokontroli že delamo. Iz boksa gre samo z ukazom, enako skozi vsa vrata (sedi in čaka). Prav tako vadimo samokontrolo pri hrani (čaka in vzame samo na povelje). Seveda še ni popolno, npr. če se obrnem in grem stran, takrat se zna zgodit, da vzame:) Ampak delamo na tem.

Trudim se sprehode narediti čimbolj aktivne - da mora vmes tudi malo razmišljat. Velikokrat uspe, da pse ignorira, ptice sploh niso več problem, kolesarji tudi v večini ne, tekači isto - razen osamljenih primerov. Danes sem ga imela v mini parku pri bloku spuščenega (odpoklic ima relativno dober, hkrati pa v kolikor me ne vidi, začne panično iskat, kje sem - še več, imam občutek, da mi celo zameri, če grem preveč stran) in sta prišla dva psa (na enega se je zadnjič nekaj vsajal - bil je na povodcu). Psa sta približno njegove velikosti. No, moj vižlek je bil zelo previden, medtem ko so se par minut vohali, je imel grebenček (dvignjena dlaka na hrbtu), enako drugi pes. Nato so začeli igrat. Enkrat ali dvakrat se je moj z drugim nekaj porangiral (2 sekundi renčanja/lajanja/pretepa ali kako bi se temu reklo), to je bilo pa to. Se sprašujem, če je glavni problem v povodcu...Samo kaj, ko si ga več ne upam peljat do kakšnega psa (posebej do manjših)...niti samo na ovohavanje...

Glede inštruktorja: smo že lani enega izbrali (po tistih posvetih), smo naredili malo šolo, zdaj čakamo na nadaljevanje. Nam dobro ustreza. Če bo treba, bomo vzeli individualne ure.





martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #24 : 29 Januar 2013, 10:33:25
Najbolje je, da se s psom dela tisto, za kar je bil selekcioniran - žal je to v današnjih časih za marsikatero pasmo težko.
Potem pa šport, pasji šport mislim. Kar zahteva veliko energije in časa. In kakršnakoli psihična zaposlitev, ki je je pasma sposobna.

Zato nikoli ni odveč opozorilo, kakšno pasmo si človek omisli, ima dovolj časa in volje ??!!

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 29 Januar 2013, 16:14:29
martina.o, v mojem primeru konkretno (kar sem že povedala) verjetno res ni najprimernejša pasma (glede na to da je lovec, jaz pa niti pod razno ne želim, da se s tem ukvarjava), vendar pa premajhna količina gibanja ni povezana z mojo lenobo ali s tem, da se mi ne da potrudit, pač pa z očitno napačnimi informacijami. Volja je, trudili se bomo, pa čeprav mu dnevno v prihodnosti ne bomo mogli nudit ravno 6 ur skupnega teka na dan, verjamem, da smo lahko dobri, odgovorni lastniki in omogočimo temu vižleku krasno življenje.
Mu ne bo nič manjkalo ;D Za zdaj (kot pasji začetniki) nismo opazili, da bi mu bilo kaj hudo. Glede na komentarje in nasvete, bi očitno znali biti te izpadi povezani z nakopičeno energijo, ki je nismo opazili, zato bomo začeli s kakšnim pasjim športom.




Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #26 : 29 Januar 2013, 17:27:46
Za Kd Agility Ilirija v agilityju tekmuje vižlica...krasno teče :D Vem pa, da ko sem enkrat ob priliki psičko pohvalila, ker mi je res enkratna, je vodnik samo globoko zavzdihnil in rekel, da si sploh ne morem mislit koliko truda in živcev je bilo vloženih v to :D Hi hi hi...jah, lovci so zatevna stranka :D

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


LittlePart

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 29 Januar 2013, 18:47:53
 :D Bom šla enkrat pogledat!



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #28 : 29 Januar 2013, 20:32:35
Tek zaleže veliko več kot hoja. Intenziven  tek ob kolesu (ali vleka kolesa) recimo 10 - 20 km vsak drug dan zaleže več kot par ur sprehoda, porabiš pa kvečjemu dobro uro. Če ima poleg tega teka še povsem normalne dnevne sprehode in nekaj vsakodnevne zaposlitve (malo poslušnosti, malo prinašanje, iskanja skritih predmetov, kakšen trikec, takole ene pol urce dnevno, bi moralo povsem zadostovati.
Pasma je sicer zahtevna ni pa nikakor ne tako zahtevna, da bi jo lahko imeli samo posebej zavzeti lovci. Navsezadnje se tudi od bodočih lastnikov borderjev in avstralcev ne zahteva, da imajo doma vsaj čredo ovac, če že krav ne premorejo.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 29 Januar 2013, 21:58:38
Volja je, trudili se bomo, pa čeprav mu dnevno v prihodnosti ne bomo mogli nudit ravno 6 ur skupnega teka na dan, verjamem, da smo lahko dobri, odgovorni lastniki in omogočimo temu vižleku krasno življenje.
;D Sej tud ni treba, kljub temu, da je lovec. Praktično uprašanje. Od kdaj lovci vsak dan s psom delajo v lovišču po nekaj ur?  ;) Kot prvo lov NI čez celo leto , 365 dni, 24/7 sezona lova na divjad katero bi vižlek ganjal. Kot drugo tudi lovci (torej posledično njihovi delovni lovski psi) imajo še svoj lajf in ga ne posvečajo vsakodnevni gonji ampak tudi mirni oskrbi divjadi. Itd. Se pa vsaj vsake toliko do dobra ''zjagajo'', pri dobrih lovcih pa imajo še nekajkrat umes treninge, ki niti ne vključujejo proste jage, ampak bolj praktično/miselne vaje (poslušnost, aportiranje, odpoklic, samokontrola pri pogonu...). In nekateri srečneži tudi člansko mesto v družini. Tako da razne dileme ''o jej nismo za lovskega psa, ker mu ne moremo nudit dovolj delovnega gibanja'' lahko mirno odpadejo  :)
Tako se da VSAKEGA psa ne glede na nagone usmerit v primerno zamnejavo za njegovo selektivno izbran nagon. ''Prebrat'' svojega psa ter mu ponudit nam/vam ustrezno ''čtivo'' ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.