"Manj inteligentne pasme"

tina-briard · 12297

tina-briard

  • *
    • Prispevkov: 273
    • Točke: 0
: 06 Marec 2013, 20:32:07
Odpiram novo temo, ker je na tem forumu nisem še našla... ;)
Pod vsako pasmo sicer skoraj piše, pameten pes, iznajdljiv ipd. Mene pa zanima katere pasme pa spadajo pod malo manj pametne predstavnike? Vem, da vedno obstajajo izjeme, ampak me zanima tako na splošno in če je že kdo imel izkušnje z kakšno pasmo ali psom neke pasme, ki mu pasja pamet ni ravno dobro služila... :o



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1 : 06 Marec 2013, 20:46:09
Če bi rada našla težko učljive pasme odgovor ni težak. Če bi rada našla manj inteligentne pasme v pomenu sposobnosti reševanja problemov, bo pa veliko težje, saj so ene pasme bolj vsestranske, druge pa so specializirane in na enih področjih blestijo, na drugih so pa slabe. Pa znotraj pasme so zelo velike razlike med posamezniki. Tudi če psa nič posebej ne učimo, bo tisti, ki je povsod z ljudmi (ali prost v družbi z drugimi psi) imel povsem drugačne sposobnosti od tistega, ki je od malega na ketni ali pod CM like diktaturo.


wayra

  • Gost
Odgovori #2 : 06 Marec 2013, 22:17:25
Sama nimam izkušenj s to pasmo, sem pa od več oseb slišala, da pritlikavi pinč ni ravno pri ta brihtnih. Na primer za to, da se navadi opravljati potrebo zunaj pogosto potrebuje več časa, do 6. meseca ali celo do enega leta. Upam, da jim ne delam krivice.



tina-briard

  • *
    • Prispevkov: 273
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 06 Marec 2013, 22:36:28
Lanabela...ne vem koliko poznaš IQ teste, ki se pri nas delajo-bazirajo predsvem na hitrosti razmišljanja, sposobnosti "preklapljanja" iz teme na temo, logično razmišljanje, sklepanje, ipd. na sploh se ocenjuje neka splošna inteligenca, (pri nas so testi bolj naravni sicer na logiko), kar pa še ne pomeni, da nekdo, ki ima iscer po tem IQ testu slabši rezultat, da ni nanekem področju uspešen..toliko inteligenc je sicer več vrst, ampak msilim, da tako kot se lahko določuje pri ljudeh IQ, se lahko določuje tudi pri živalih, ali pri določenih vrstah živali...recimo velike papige so znane po svojem visokem IQ-ju...vrsta amazonke prav tako spadajo med njimi-ampak med amazonkami prednjači rumenovrata/nekateri rečejo zlatovrata amazonka...torej kot pri papigah, mislim, da se tudi pri psih da ugotovit večji ali manjši IQ glede na pasmo...čeprav, še enkrat, da me ne bo kdo lovil na besedo, obstajajo izjeme...
Ugotavljanje neke splošne inteligence je tako okvir, pri katerem zajamemo lahko različna področja-če je nekdo dober v matematiki, pa mu ne leži recimo filozofija, mu lahko vseeno določimo njegov IQ-ne gre zato, kaj mu leži ali kaj ne-gre bolj zato, kako se nekdo loti problema reševanja nalog ne glede na zahtevnost ter tip in sama hitrost reševanja...odstopanja bodo še vedno, ampak v splošnem se lahko določi. Dokazano je namreč ravno to, da se v bistvu IQ najtežje meri ravno na področjih, ki nam ležijo. Ko nekoga soočimo z neko nalogo, na katero ni pripravljen in je pred tem še ni srečal-šele na podlagi takšnih nalog lahko z večjo gotovostjo izmerimo inteligenco.
Pa še to-da je nekdo vsestranski in na drugi strani nekdo ki je bolj specializiran za neko stvar, nam to še ne pove njegove manjše ali večje inteligence. Da smo v nečem dobri še ne pomeni da imamo visok IQ-veliko stvari, ki jih počnemo smo jih praktično priučeni in v njih zverzirani. Torej če je nek pes dober v sledi, še ne pomeni, da je inteligenten, pomeni zgolj to, da je njegov voh zelo dobro razvit, da info med tistim kar zavoha in možgani potekajo hitro in učinkovito in da je predan delu za sled. Tako kot rečemo, da je nekdo talent za igranje na klavir, pa še ni genij...enako velja za pse...



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #4 : 07 Marec 2013, 03:51:14
Videla (in preizkusila) sem kup pasjih "IQ" testov, ampak zares dobrega, ki bi dejansko dal neke realne rezultate še nisem našla. Večinoma so narejeni tako, da vsak zelo povprečen pes, ki je dovolj požrešen doseže zelo visok rezultat. Po literaturi se med najmanj inteligentne navajajo hrte in goniče, posebej se izpostavlja basete, a kador je že imel pobližje opravka z basetom.....


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #5 : 07 Marec 2013, 07:52:50
Hopla,imam doma hrta(Irskega volčjega) in tri Basset Hounde.Pa ne bi o tem da so "manj" inteligentni.Pri Bassetu bi prej rekla da kar se šolanja tiče ratajo ljudje manj inteligentni.Do sedaj sem že šest Basset houndov pripravila do B-Bh izpita in 5 do opravljenega lovskega izpita.Tako da kar se tega tiče,ne bo držalo.Je pa res,da goniči in hrti niso službene pasme.Basset bo naredil nekaj,samo če ima sam od tega korist.Mnogo let nazaj sem šolala svojega prvega psa-Nemško ovčarko.Ko sem šolala svojega prvega Basset Hounda,pa sem spoznala,da je to pravi izziv!In moj prvi Basset Hound je delal celo obrambo!Torej revirje in rokav!
Torej,kar se tiče manj pametnih psov-jih ni,so pa vedno manj pametni ljudje!



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 07 Marec 2013, 09:32:18
Jaz bi tudi rekla, da je na tole kar težko odgovoriti. Včasih psu niti ni dovolj v interesu, da bi sploh pokazal zanimanje za nekaj, kaj šele da bi se ukvarjal s tem kako do tistega priti, pa si potem ljudje test lahko nekam zataknemo.

Sama v tem delu, ko naj bi pes samostojno reševal probleme - kot npr. kako priti v hladilnik,.. niti ne želim psa vzpodbujat k samostojnemu reševanju tega "problema" ker zna prerasti v neumnosti  :) Včasih bi mi pa malo več samostojnosti prišlo prav - npr. moj pes se načeloma ne zna samozaposliti, kar pomeni, da če se z njim nihče ne ukvarja, mu je dolgčas in potem ali sitnari za pozornost ali pa pač preprosto ne počne nič in gre spat, čeprav po drugih strani zna biti dvorezen meč - samozaposlitev s potencialnimi neumnostmi je potem spet nekaj, česar si sama ne želim videt pri svojem psu, v tem delu potem delujem preveč zaščitniško in preventivno in od takega psa pač ne moreš pričakovat, da bo sploh pokazal neko stopnjo inteligence pri nekem testu  :)

Bi se stopnja intelligence res lahko merila s tem, kako bo pes prišel do neke obešene klobase, če je bil pes od malega vzgajan v smeri nesamostojnosti ravno pri večini takih stvari? Ker po drugi strani pa moja psica pokaže veliko stopnjo samostojnega razmišljanja in sposobnost izkoriščanja tam, kjer ji je bilo to skozi vzgojo dopuščeno oz. je imela možnost.

Če sem npr. jaz kot vodnik delala napako, da sem psici prevečkrat olajšala stvari tako, da sem ji pokazala kaj želim in v primerih, ko sem popuščala njenemu izsiljevanju, naj ji bolj natančno pokažem kaj želim, namesto da bi počakala da naredi samostojen korak skozi vrsto poskusov do pravilnega koraka, bi psica npr. danes lahko sama od sebe ponujala neka nova vedenja, tako pa čaka da jo vsaj približno usmerim. Bi rekla da tu ne gre za vprašanje njene inteligence, ampak za nekaj priučenega, kjer je edina stopnja intelligence ta, da je psica dovolj pametna, da iz preteklih izkušenj ve kaj mora narediti, da nekaj dobi in če tisto ne deluje, izgubi interes.

Po drugi strani se sama nagibam k mnenju, da se da ob prisotnosti dovoljšnje stopnje interesa in motivacije logiko tudi razviti in se sposobnosti sklepanja naučiti, zato mi IQ testi niso nekaj najbolj merodajnega.

Malo sem zakomplicirala, kar hočem povedat je, da se po mojem mnenju, pri merjenju naravne intelligence s testi premalo upošteva faktor interesa in priučenega.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 07 Marec 2013, 10:25:21
tina na to temo imaš v knjižnicah knjigo Pasja inteligenca (Stanley Coren). Tak simpatičen vpogled v svet pasjega razmišljanja. :)
Inteligentno več ali manj. Ma so neke smernice po pasmah. Ampak ogromno je pa priučenega. Pod to seveda spada tudi zgodnje učenje že iz legla...iz male šole...kasneje...dela doma. Skratka iz izkušenj.
Psi načeloma vse počno zato, ker se jim splača. In če so jih prve izkušnje pripeljale do tega, da ''splošna razgledanost'' daje slabe rezultate ali šolsko gledano -kazni. Ma ga ni da bi izvajal kakršen koli test. Če ga že utegneš prepričat, da ga pa pogosto potrebujejo nekaj spodbude s strani vodnika. Ma ne zarad pameti...ampak zaradi izkušenj.
Če že ravno primerjaš z ljudmi (ko ti je ravno domač teren :)). Razvoj psov po starosti primerjalno z našimi leti ti je najbrž poznan. Torej. Psi tam do drugega leta pridobijo ogromno informacij, ki se jim krepko vtisnejo v spomin. In potem te info uporabljajo skoraj nezavedno. Isto kot fobije/travme iz otroštva ali zgodnje mladosti pri ljudeh. Imaš potem povsem splošno razgledano osebo...ampak po vseh teorijah, ki jih v bistvu pozna so mu jasne...bo v neki socialni sitauciji na bazi travme reagiral povsem drugače.
Pasme seveda se nekaj razlikujejo med seboj tudi zaradi neke selekcije in izražanje določenih telesnih značilnosti/nagonov. Tukaj bi morda za povprečnega lastnik veliko bolj prišlo iskanje bolja ali manj učljivega psa. In spet pazit pri izbiri, ker posledično zelo učljiv pes pri lastniku, ki mu ni do tega zna bit katastrofa. Pes se uči...neumnosti, če ga drugače ne nauči lastnik. Pri manj učljivih pa spet lahko naletiš na težavo...za vse, kar si zamisliš zna it kar precej truda. Torej bolj premišljeno iskanje zlate sredine, ki ustreza lastniku in sobivanju z njemu. Ali pa glede na izbrano dobro spoznat nagone in specifike pasme ter se prilagodit temu. Vseskozi pa imet v mislih, da bolje kot zatirat te specifike je pravilno kanalizirat le-to.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 07 Marec 2013, 11:06:09
Ja, sem videla omembo te knjige že v drugi temi in si jo bom vsekakor izposodila.

Konkretno v mojem primeru sicer ne gre toliko za problem "kaznovanja" v mladosti, kot za napačno vzgojo v smislu "odnašanja riti" po domače povedano in premalo znanja kako nekaj kanalizirat. Sicer delam na tem - saj učimo se skoz, se pa bojim, da bi rabila še ene dva psa, da bi potem pri četrtem vsaj približno ujela to ravnovesje  :) .. čeprav da se ne bo narobe bralo.. doma imam psa, s katerim se da živet in tudi delat, samo so stvari ki bi vedno lahko bile boljše in o eni od teh govorim tu  ;)

 



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 07 Marec 2013, 12:40:40
vzgojo v smislu "odnašanja riti" po domače povedano in premalo znanja kako nekaj kanalizirat
Tudi to ja  :) da psu nekaj pravaprav ne pustiš ostalo pa pokažeš...kdo bi se trudil razmišljat :D
Ona knjiga je pa lušna za prebrat. Ko opravita teste jih lahko tudi uprabljata kot ideje za ''trikce'', ki pa niso ravno trikci ampak so vaje, da psa spodbujaš k razmišljanju. Torej sitaucijo nastaviš ter ga vsakič manj spodbudiš, da nastalo reši. Postopno dobiš psa, ki začne mislit v vseh situacijah.

Evo v končni fazi scena z mojo psico - ful se rada igra tako, da se uleže na hrbet, si s tacami prime igračo na trebuhu in jo z zadnjimi binca (ko mačka ::)). To po navadi počne, ko jaz na postli berem knjigo. In med vsem bincanjem ji igrača pade dol s postle. Običajno med postlo in nočno omarco. ::) Nazadnje enkrat je bil ''problem'', ker je bil tik zraven postavlen ogromen Jabooz in mizica. Pa pride do mene z onim lookom ''pomagi mi''. Lej samo razložim ji: ''Sama zrihti. Sej si Vlka punca.'' Tud trznem ne z namigom kam kako...pravzaprav v večini sploh ne vem kaj točno bi rada, da ji pomagam :P Mala gre takoj okol jaboza si prinese igračo in jo načrtno spusti v isti ''problem'' in jo gre še enkrat iskat tokrat po poti pod postlo (je mini pa gre). ::) Skratka ona iz tega izpelje novo igro. :D U bistvu je rada kamot pa pride najprej po mene češ ''pomagi mi''. Midve pa se pogovarjava ''Sama si pejd iskat.'' To ji je znak, da škoda v mene drezat, se šlepat ...pol pa akcija.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #10 : 07 Marec 2013, 13:12:06
Sicer sem pobliže poznala eno samo basetko, moram reči, da bi njen "inteligenčni test" verjetno res dal rezultaz nekje na meji normalnega ali celo pod, ampak ta "kuzla" je bila en od najbolj brihtnih psov kar sem jih kdajkoli videla. Kako imenitno je znala v šoli glumit gljivu, na način, da je od lastnice za eno izvedbo vaje spravila čimveč priboljškov....pa ko je bilo trba naredit kakšno neumnost se je ful fino znašla. Pa skrivat ukradene stvari v predale (in jih zapret za sabo) in se spomnit kam je kaj dala celo čez več tednov.......

Moje mnenje je, da pasem ne moremo razvrščati po inteligenci, ker imajo preveč različne sposobnosti, zanimanja, celo zaznavanja okolja. Se pa da primerjati inteligenco psov znotraj pasme.
S tem, da tisto, kar zgleda inteligentno ni nujno tudi zares inteligentno. Miljon trikov ne kaže inteligence psa ampak vztrajnost in sposobnost vodnika. Podobno velja za naučene vaje ali pa za sposobnosti, ki so posledica prirojenih nagonov.

In ja, zame je prava inteligenca sposobnost samostojnega reševanja problema, s katerim se prej še ni srečal. Sicer lahko psa res lahko "razvadiš" na tak način, da se bo ob problemu obrnil nate. A če je inteligenten, se bo sčasoma naveličal prosit za pomoč in bo zadevo rešil sam (če boš imela obešeno klobaso na veji, ti jo bo recimo hodil kazat -pri testu dobi točke tudi za to, saj je ena od možnih poti do rešitve tudi ta, da nekoga pripravi do tega,  da mu sname dol klobaso. Če pomoči ne bo, jo bo po določenem času skušal spravit dol sam)


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #11 : 07 Marec 2013, 14:05:07
Oj,

sem ravno opazila tole temo, pa imam en malo bolj evolucijski komentar, mogoče niti ne govori točno o inteligenci:
Med procesom udomačevanja je pri vseh domačih živalih prišlo do izgube nekaterih sposobnosti divjih prednikov. Domače oblike so v primerjavi z divjimi vse nekako bolj "otopele" oz manj previdne, manj iznajdljive... Namreč, bolj inteligenten moraš biti, če želiš poskrbeti sam zase, preživeti in se razmnoževati, kot pa če ti nekdo nosi hrano k riti in te zapre v nek varen prostor, kjer se ti ne more nič zgoditi.
Je pa tudi res, da se v takem "varnem" okolju potem lahko (tekom razvoja pasme, ne enega osebka) bolj specializiraš za eno stvar - primer so npr delovne pasme psov, ki so za določene naloge zelo sposobne, ampak zaostajajo pa pač na drugih področjih. Ali pa npr domača kokoš - specializirala se je za proizvodnjo jajc, ziher pa ima manjšo sposobnost iskanja hrane v naravnem okolju kot divja kura.

To teorijo lahko prenesete na zgodovino pasem in stopnjo njihove odvisnosti od človeka in morda lahko v grobem ocenite, katere pasme so bolj "tupe". Mogoče velja razmislit tudi o potepuških psih - tam verjetno selekcija igra pomembno vlogo tudi pri inteligenci...

Seveda pa bo težko poiskat "neumne" pasme, saj bodo lastniki takih pasem najbrž hitro užaljeni. No, jz recimo lahko podam primerjavo med mojim škotskim ovčarjem in kolegičino avstralsko ovčarko. Sicer gre za sorodne pasme, (z različno selekcijo v zadnjih recimo 80 letih), ampak se mi zdi, da avstralka kljub temu veliko bolj razmišlja in povezuje stvari, kot moj škot. Če pa je to posledica vzgoje, šolanja, pasme, individualnega pasjega karakterja, dobre/slabe vzreje, okolja ali inteligence pa ne vem in najbrž tudi ne bom nikoli vedela. :) Verjetno kombinacija vsega po malem.

lp

Los je car!


heart_alba

  • *
    • Prispevkov: 150
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 07 Marec 2013, 14:57:52
Ali pa to - je to nagonsko ravnanje ali razmišljanje, neke vrste sklepanje?

1.
Sprehod.
Pes, samec je zelo navezan na lastnika. Igrata se. Kamorkoli se lastnik skrije (za drevo, za skalo, za balo sena,....) in ko ga pes najde, takoj in zmeraj z lulanjem označi najbližji predmet (drevo, skala, bala sena,...).
Če se bo lastnik skril eden za drugim za 10 dreves, jih bo pes označil 10. Pes je to začel delati sam in od takrat to stalno počne.

Ali označi zato, da ve, kam se je lastnik skril. Nagon ali neke vrste sklepanje?

2.
Lastnik pride domov. Ima 2 psa in oba sta vesela njegovega prihoda. Težita za tem , katerega bo prej pobožal.
Eden od psov izredno rad prinaša stvari, to počne zmeraj, se važi in vzbuja pozornost, da bi usmeril lastnika nase.
Drugi pes ni take sorte in nikoli ob prihodu lastnika ni prinašal stvari. Nekega dne pa taisti pes skoči tako kot prvi pes, da bi nekaj zagrabil in vzbudil pozornost. Ker ni ničesar drugega, zagrabi kamenček in začne paradirati pred lastnikom.

Ali je drugi pes opazoval prvega in ko je videl reakcijo lastnika, ko mu je prvi pes prinesel 1 predmet in ga je lastnik pobožal?
Ali je razmišljal, da ko bo on tudi zagrabil nek predmet, ga bo lastnik pobožal?

3.
Psa rada gledata TV, eden še posebno. Ko prideta notri in TV ni prižgan, se eden od njiju postavi pred TV in čaka. Če lastnik ne odreagira, pride do lastnika in prosi. Lastnik že ve, da pes želi gledati TV.
Ko mu jo prižge, je pes sposoben tudi 2 uri skupaj gledati  Animal Planet.

Pes je sposoben slediti dogajanju, ga zanima ter so odziva nanj.


Nagon ali 2-stopenjska sposobnost povezovanja dogodkov, torej razmišljanja?





tina-briard

  • *
    • Prispevkov: 273
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 07 Marec 2013, 18:48:29
Dobri komentarji... :)
V bistvu sem mislila IQ bolj v smislu, kako se pes znajde sam pred neko prepreko, ali kako pride do željenega cilja..ne na način, da bi mu mi recimo skrivali kos klobase, on bi ga pa iskal...
Recimo, en primer. Moj pes je imel strah pred globoko vodo. Kadar smo šli na morje, je vednošel do tja, kjer je še lahko stal in varno držal svojo bučko nad gladino.  :D :D :D Ali pa se je vlegel v plitvino kot kakšen upokojenec...  ;D No težava je nastala, kadar smo mu metali igračo v vodo in ko je ta padla v vodo, kjer je postala globna problem. Najprej je čist nervozno hodil levo in desno in cvili za svojo žogo...malo smo ga hoteli tudi pripravit do tega, da bi zaplaval..ampak se ni dal. In on je ugotovil, da mu bo morski tok in valovi s časoma pripeljal žogo do njegovega gobca. In zdaj, ker tok ne gre vedno pravokotno na obalo in prav tako valovi gredo malo "postrani" je naštudiral vedno kje se mora postavit, da mu bo žogo pripeljalo do gobca...to je ena izmed dobrih trenutkov, kjer se pokaže kako pes ravna v neki situaciji, ko si nekaj močno želi, a zaradi straha tega ne doseeže in potem dobesedno išče variante kako do tega priti, brez da bi se soočil s svojim strahom...ali recimo druga varianta, ko je hotel kaj dosečt, pa je bilo previsoko, si je dobesedno vlekel lesen zaboj, da je lahko skočil na njega in dosegel recimo igračo ki je visela na drevesu, ker je ugotovil da je z skakanjem ne bo dosegel... :D :D :D Potem je cel splezal na zaboj, se postavil na zadnej tace...in igrača je bila dobljena. ;)



tina-briard

  • *
    • Prispevkov: 273
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 07 Marec 2013, 18:51:01
Hear_alba.. jaz mislim, da so psi zmožni sklepanja, ne vodi jih zgolj nagon. Ljudi tudi vodi gon v neki trenutkih, ampak ne pa vedno in vsepovsod. Tako da ja...face so teli naši kosmatinci.  ;)



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #15 : 07 Marec 2013, 19:58:28
Dejansko so psi zmozni sklepati oz. se med njimi najdejo hudi preracunljivci, nateguni, laznivci... imam enega takega. Je sila brihten zase oz. zna poskrbet za svojo rit. Pa drugace je popolnoma neuporaben oz. brez plenskega nagona... je pa bil dudar (morda zato tak cudak?)


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 07 Marec 2013, 20:06:33
Moja je tudi taka preračunljivka in jaz ji seveda vse skupaj še olajšam :) Sklepanje? Ja.. če me na noben drug način ne uspe vreč pokonci, mi prinese copate :D Bi rekla da je že videla, da vstajanju s postelje ali kavča sledi obuvanje copat,..... Ko je bila še majhna je pa itak z lulanjem v stanovanju izsiljevala izhode ven (govorim o tem da se je polulala 10 minut za tem ko smo se vrnili domov, pa smo bili prej lahko dve uri zunaj)  ::) Smo si dolgo razbijali glavo, na koncu pa ugotovili da je treba samo 2x ignorirat lužico in je bila težava rešena  ;D



heart_alba

  • *
    • Prispevkov: 150
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 07 Marec 2013, 21:00:17
Ja, naši kosmatinci so face, sicer imajo različne finte, veliko pa skupnih.

Tudi jaz mislim, da so psi sposobni povezovanja vsaj 2 dogodkov, če ne več. To pa bi lahko opredelili kot razmišljanje.
Psi so izredno dobri opazovalci. Iz mimike našega obraza, gibanja telesa,...zaznavajo naša čustva (jeza, veselje,...) in se odzivajo nanje. Iz tonov naših glasov so sposobni zaznati, kaj želimo od njih.
V bistvu psi bolj zaznavajo naša čustva, razpoloženja, kot ljudje v povprečju zaznavajo njihova. To je v njihovi naravi, ker se sporazumevajo na tak način.
Tako se odzivajo vsi psi ne glede na pasmo.

Nagoni
Vsaka pasma pa ima svoje tipske značilnosti, tiste za katere je bila vzrejena (lovska, ovčarska, bojna,...).  Glede na te tipske značilnosti pa so pri eni pasmi bolj izraženi bolj eni, pri drugi pa drugi nagoni.

Tako kot se ljudje razlikujemo med seboj, se tudi psi med seboj (pasma od pasme in predstavniki znotraj pasme).

Prav zanimivo je, kako znajo potegniti določene zaključke, koristi. Primer, če eden pes nima toliko plenskega nagona, pač ni dober za lovljenje nečesa,... ima pa zato druge dobre karakteristike. Včasih preveč nagona ni dobro, odvisno za kaj je pes namenjen.

Kombinacija nagonov in sposobnost določenega povezovanja dogodkov in odziv nanje pa opredeli 1 psa kot bolj bistrega - učljivega ali inteligentnega, po merilih, ki jih postavljamo mi - ljudje.

 



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #18 : 07 Marec 2013, 21:39:58
Heart_alba - za tisti prvi primer ne vem kam bi ga dala, drugi je tipičen primer učenja na podlagi opazovanja. Tretji je pa zanimiv zato, ker se ponavadi psi televizije zelo hitro naveličajo - ponavadi so psi ko prvič vidijo TV navdušeni, gredo pogledat za televizor če recimo leti žoga ali ptič ven ....ampak se skoraj vsi zelo hitro naveličajo.  Sem pa tudi že sama videla psico, ki si je zelo zbrano ogledala uro in pol dolg film (zgodba je bila preprosta, en pes je živel sam na otoku in je redno plaval na obiske k psici na drug otok), pri čemer je to, kar se je dogajalo psom spremljala s povsem odgovarjajočo telesno mimiko. Drugo pa je pritegnil posnetek iz treninga reševalnih psov, iz njenih reakcij je bilo jasno, da je povsem dobro vedela, kaj se na posnetku dogaja. Pa ne prej in ne kasneje nobena  pokazala nekega velikega zanimanja za dogajanje na televiziji.
Psi seveda znajo opazovatiin iz opaženega potegniti tudi kakšen sklep. Briard je pravilno predvideval, kam bo odneslo žogico, prinašalci pa mojstrsko ugotovijo kam bo padla ustreljena raca ali kam jo bo odnesel tok, če pade v vodo,+tega si zapomnijo koliko ptičev je padlo (tam nekje do 7).
Seveda znajo psi  tudi povezovati vzroke in posledice, čeprav sploh ni nujno, da bodo povezali prav.


karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 07 Marec 2013, 22:57:04
Ni inteligentnih in manj ineligentnih, so samo vztrajni in bolj vztrajni  ;D



heart_alba

  • *
    • Prispevkov: 150
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 08 Marec 2013, 08:20:11
Heart_alba - za tisti prvi primer ne vem kam bi ga dala,

Heart je pričel to delati, ko je bil star cca 2 leti. Že od malega sem ga navajala, da mora on  paziti na mene, da me ne izgubi in ne jaz na njega.
Pri prejšnjem mi je šlo na živce, da sem ga morala zmeraj opominjati in klicati ter paziti nanj, zato sem to pri Heart-u že takoj spremenila.
Ko je bil spuščen in če se je predaleč umaknil, sem se mu takoj skrila za (drevo, skalo,...) in ga opazovala, dokler me ni našel.
Nekega dne sem opazila, da je označil predmet za katerim sem se skrila.

Vzpodbujala sem, da me išče in ga nagrajevala, ko me je našel.  ;D sedaj pazi name, kot na punčico svojega očesa. Ko smo na sprehodu in čeprav gremo v gosjem redu in me ne vidi, skoz hodi nazaj kontrolirati, če sem še zraven.
Alba se je to naučila od njega, vendar ni toliko pozorna kot on.

Menda sem mu nekako privzgojila oz. vzpodbudila refleks, da pazi name in zato tudi označuje (to dela samo na sprehodu), če bi me izgubil.


 drugi je tipičen primer učenja na podlagi opazovanja.

Torej nekega sklepanja.


Tretji je pa zanimiv zato, ker se ponavadi psi televizije zelo hitro naveličajo - ponavadi so psi ko prvič vidijo TV navdušeni, gredo pogledat za televizor če recimo leti žoga ali ptič ven ....ampak se skoraj vsi zelo hitro naveličajo.  Sem pa tudi že sama videla psico, ki si je zelo zbrano ogledala uro in pol dolg film (zgodba je bila preprosta, en pes je živel sam na otoku in je redno plaval na obiske k psici na drug otok), pri čemer je to, kar se je dogajalo psom spremljala s povsem odgovarjajočo telesno mimiko. Drugo pa je pritegnil posnetek iz treninga reševalnih psov, iz njenih reakcij je bilo jasno, da je povsem dobro vedela, kaj se na posnetku dogaja. Pa ne prej in ne kasneje nobena  pokazala nekega velikega zanimanja za dogajanje na televiziji.
Psi seveda znajo opazovatiin iz opaženega potegniti tudi kakšen sklep. Briard je pravilno predvideval, kam bo odneslo žogico, prinašalci pa mojstrsko ugotovijo kam bo padla ustreljena raca ali kam jo bo odnesel tok, če pade v vodo,+tega si zapomnijo koliko ptičev je padlo (tam nekje do 7).
Seveda znajo psi  tudi povezovati vzroke in posledice, čeprav sploh ni nujno, da bodo povezali prav.

Tisti, ki gleda tako zavzeto TV je Alba. To se je pričelo, ko je postala starejša (traja že cca 1,5 leta). Prej je ni posebej zanimalo.
Ko sta prišla noter, je Heart če je bila oddaja o živalih malo časa gledal, Albe pa ni zanimalo preveč. Nekega dne pa je pričela izredno slediti, še bolj kot Heart.
Tudi, ko je reklama, ali 2.oddaja, je Alba sposobna čakati 15 - 20 minut, če se bo na ekranu le prikazala kakšna žival, Heart ne.
Če je oddaja o mačkah, miših ju ne smem pustiti sama pred TV, ker bi skočila v TV in ga še po možnosti zrušila. Zelo rada sledita tudi oddaji o psih, levih, opicah. Alba praktično gleda skoraj vse oddaje o živalih.

Če je na TV tudi oddaja in se v njej kakšen človek po Heartovih merilih "čudno giblje" ali skoči, zna Heart v določenih primerih, skočiti in zarenčati nanj.

Mislim, da opazujeta dogajanje na TV, kot bi opazovala okolico zunaj, vsaj tako se obnašata.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #21 : 08 Marec 2013, 11:23:17
To, da pes pazi nate in te išče je seveda jasno, malo manj jasno pa je, kaj in zakaj označuje. Pri bolj samostojnih psih se taka tktika skrivanja obnese samo pri zelo majhnih mladičih. Že po tretjem mnesecu se zna zgoditi, da je, če se mu skriješ, nadvse zadovoljen ker lahko počne kar hoče in mu na kraj pameti ne pride, da bi te šel iskat. (kje je lastnik skrit itaq ve že od daleč )

Kar se pa gledana televizije tiče, pa so pri nas prav vsi zelo hitro ugotovili, da ne gre za resnično dogajanje. Podobno nobena, niti tista ki je bila sicer streloplaha, nikoli ni niti trznila  ne glede na to, kako grozljiv zvoki so prihajali iz TV ali računalnika. Zanimivo je, da jih veliko bolj kot takšni ali drugačni filmčki o živalih (ne glede na to, kako zapeljivo se oglašajo ižali gibljejo) privlačijo posnetki njih samih iz treningov ali sprehodov, zlasti Silverca zna take filmčke zelo zavzeto gledat in glasno komentirat. Pravzaprav je bil pri nas edini, ki  je vedno znova nasedel slikcam na TV maček, ki se je večkrat zaletel v ekran, če je videl ptiče.

Zanimive so tudi reakcije psov na ogledalo (ne psi ne sodijo med tisto elito, ki se v ogledalu prepozna). Ko smo pred leti imeli vajo v razpadajočem hotelu, je bilo v avli  še celo ogromno ogledalo čez celo steno od tal do stropa. Zanimivo je bilo opazovati reakcije psov, ki so prvič stopili v to sobo. Tisti, ki so poznali ogledala od prej, niso reagirali. En ovčar se je hotel stepsti sam s seboj, drugi so za psa v ogledalu porabili nekaj sekund, ena psica pa se za svoj odsev ni zmenila, je pa na vsak način skušala stopiti skozi odsev vrat.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 08 Marec 2013, 14:34:14
To z gledanjem TV in ogledali je mene vedno fasciniralo. Moja psica sploh ne reagira oz. je ene 4x v šestih letih morda za moment malo poskočila - nazadnje je bil po TV fuzbal, pa se ji je zazdelo da je preveč enega tekanja sem in tja in je TV sprejemnik povohala - ali je bilo pa sploh čisto kaj drugega - morda statična elektrika, ker je šla ravno mimo.. pa ene 2x je prišla pogledat ko sem gledala kakšen clip na računalniku, pa še to se je bolj na glasove odzvala. Se prav sprašujem ali je možno, da sploh ne vidi TV slike ali slike v ogledalu, ker je niti "ponesreči" to ne preseneti, da bi reagirala.

Po drugi strani pes od prijateljice reagira na vse.. v nekem TV kadru bo lahko maček nekje čisto v ozadju kadra, tako da ga človek sploh ne opazi nujno, pa bo pes začel lajat. Niti ni važno ali je maček, ali kaj drugega.. reagira na veliko stvari po TV, pa tudi zelo močno na verbalno komunikacijo oz. konkretne besede, sploh ni nujno s kakšnim glasom so bile izrečene. Npr. so bili na obisku in ga je tam ena psička nadlegovala in so ji govorili "Tara, pusti ga".. čez dva dni je pes sredi nekega pogovora začel brez razloga lajat.. so začeli gruntat zakaj laja in prišli na idejo, da ga je vznemirila beseda uporabljena v pogovoru "sTara" (kot stara mama).. so preverili ali je res to in še 4x uporabili "sTara" v različnih kontekstih in pes je vsakič začel lajat.

Seveda ne kaže to neko inteligenco, kaže pa razvit občutek za razumevanje besed.. moja psica npr. je glede tega ravno obratna.. za besede se kaj dosti ne zmeni, ogromno pa prebere iz telesne govorice.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #23 : 08 Marec 2013, 15:36:50
Pri meni se to redno dogaja. naprimer imela sem  psico naučeno na povelje prostor (za vleganje med hojo in za čakanje). Potem, ko enkrat že zna, se ponavadi priključim kakšni tečajniški skupini za par drilov. Po parih drilih se je psica vlegala na povelja: prostor, lezi (kot so poveljevali tečajniki za čakanje) in dol (kot so poveljevali tečajniki za uleganje med hojo), ne da bi jaz enkrat samkrat uporabila drugo povelje kot prostor. To se mi je zgodilo povsem enako pri dveh psicah.


heart_alba

  • *
    • Prispevkov: 150
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 08 Marec 2013, 17:13:44
Ja, to s TV je smešno. Mislim, da vesta, da ni nič zadaj, ampak da enostavno sledita in opazujeta.
Imam občutek, da je to tako, kot če za ograjo (imamo ograjen vrt), čez dan sta zunaj in  opazujeta okolico, npr. mačko, vrane,...

Še bolj aktivno odreagirata, če gledamo video posnetke, kjer sta gor onadva, ali Jazz, skratka poznani.
---------------------------------

To z označevanjem, če se mu skrijem. Najbrž je v povezavi s tem, če gremo na sprehod, on zmeraj čaka zadnjega, se ustavi in čaka.
Je precej teritorialen in se čuti poklicanega, da ima vse na oku in varuje.
Izgleda, da je kombinacija, da sem ga na to navajala že od malega in da želi imeti vse na kupu. Če grem in se mu skrijem, me najde in označi bližnji predmet,  ;D, češ moje je. Mogoče je to  :).

--------------------------------
Ja, to z ukazi Prostor,... je drill. Ko pridejo k nam na obisk ti, ki imajo tudi VŠ in se npr igrajo na travniku ter jih pokličem Sem. Vsi pridirkajo, ne samo naša 2. Enako, ko jim rečem Prostor, Sedi.



Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #25 : 08 Marec 2013, 19:57:05
Kar se tiče gledanja televizije, mala jo večkrat gleda, ko je v varstvu in to tudi po dve uri skupaj. Zadnjič so mi rekli, da je lajala na moškega, ki je varal svojo ženo. In to vsakič, ko se je pojavil v kadru (po tistem, ko je že bilo jasno, da jo vara) ;D Seveda pomena ni mogla razumeti (ali pač? :P ), je pa zanimivo. Predvidevam, da ji je bil samo antipatičen. Vedno znova preseneča. Ponavadi reagira, ko vidi živali na TV.

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


heart_alba

  • *
    • Prispevkov: 150
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 09 Marec 2013, 15:46:01
Ja, velikokrat nas presenetijo ti naši kosmatinci  :).