Srčne gliste - filarioza

Urška · 329043

_Tyra_

  • *
    • Prispevkov: 240
    • Točke: 10
Odgovori #30 : 03 April 2006, 08:35:35
Za Tyro sem nekaj časa uporabljala pastile Cardotek + in so se super obnesle. Naj bi se dobile v vsaki lekarni v Italiji.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #31 : 03 April 2006, 11:41:47
Tudi Interceptor dobis v lekarni.

battito animale


Lola

  • Gost
Odgovori #32 : 05 April 2006, 20:32:26
Članek iz Kinologa št 10 letnik 2004, avtor dr. V. Simčič. Opravičujem se za morebitne tipkarske napake :) Slike so vzete s spleta in dodane med tekst


Zajedavci srčnih votlin in pljučnih krvnih žil

DIROFILARIOZA

Dirofilario imitis omenjajo prvič v Italiji leta 1626, detajlneje pa jo je opisal Leydi leta 1885 v Filadelfiji (ZDA) in jo imenoval Filaria canis cordis, leta 1856 pa jo je isti avtor preimenoval v Filaria immitis. Način okužbe psov in razvojni krog zajedavca pa so podrobneje razvozlali šele v začetku 19. stoletja. Dilofilaria immitis spada med zajedavce iz družine filarij, ki jih je več kot 500 vrst. Pes je gostitelj le štirim; poleg omenjene še Dirofilarie repens, Dipetaloneme grassi in Dipetaloneme reconditum. Te tri so zajedavci podkožja in medmišičnga tkiva, kjer povzročajo življenjsko nepomembne spremembe. Ker teh zajedavcev pri nas doslej nismo ugotovili jih ne bom opisoval.


slika vzeta s strani: www.biosci.ohio-state.edu/.../dirofilaria.html

Dirofilarioza, imenujemo jo tudi srčno-pljučna filarioza, je bolezen, ki jo povzročajo valjasti, dvospolni zajedavci bele barve. Z njimi se okužijo predvsem psi, redkeje mačke in ostali mesojedi ( lisica, volk, medved…). Zreli samci parazita merijo 12 do 18 cm v dolžino, njihov premer je od 0,7 do 0,9 mm. Zrele samice pa merijo v dolžino od 23 do 30 cm in od 1 do 1,3 mm v premeru. Naseljujejo predvsem krvno žilo, ki odvaja kri iz srca v pljuča (pljučno arterijo) in njene večje veje (levo in desno pljučno arterijo). Zaidejo pa tudi v srčen votline, predvsem v desni prekat in tudi desni preddvor ter v dovodnico venske krvi v srce (vena kava) , izjemoma pa jih najdemo v krvnih žilah tudi drugje v telesu (v jetrih, veliki srčni odvodnici – aorti, žilah okončin, ledvic in v krvnih žilah osrednjega živčevja).

Razmnoževalno-razvojni krog in okužba gostiteljev. Dirofilarie preživijo v gostiteljevem organizmu do osem let, vendar je njihova sposobnost razmnoževanja nekoliko krajša in traja približno pet let. Spolno zrele oplojene samice izločajo neposredno v kri ličinke (larve) imenovane mikrofilarie, ki predstavljajo prvo razvojno stopnjo zajedavca. Le-te ne morejo dozoreti v spolno zrelo obliko brez vmesnega gostitelja – komarja. Zaradi njihove majhnosti, dolge so od 286 do 340 mikrometrov in široke le približno 7 mikrometrov, raznese mikrofilarie krvni obtok tudi v obrobne krvne žile – krvne lasnice (krvne kapilare). V gostitelju ostanejo žive in sposobne za nadaljnji razvoj približno dve do tri leta. Zelo nenavaden fenomen mikrofilarij je v tem, da se podnevi zadržujejo pretežno v pljučnih krvnih žilah, zvečer in ponoči, ko so komarji najbolj aktivni, pa jih v večjem številu najdemo v periferni krvi kože. S takšno prilagoditvijo dnevno-nočne časovne selitve, si je zajedavec zagotovil biološki obstanek. Ko vmesni gostitelji – različne vrste komarjev (iz rodov Anopheles, Culex, Aedes) med piki sesajo kri okuženega psa, posesajo iz krvnih lasnic kože tudi mikrofilarie. V komarju se potem, približno po dveh tednih, mikrofilarie dvakrat prelevijo in preidejo naprej v drugo, potem pa v tretjo larvalno stopnjo (larva = ličinka). Samo tisti komarji, v katerih se je razvila tretja larvalna stopnja, lahko s piki okužijo zdravega ali še dodatno že okuženega psa. Po vnosu ličink tretje stopnje s piki okuženega komarja v gostitelja, se le-te po 3 do 6 dneh zadrževanja v koži prelevijo v četrto larvalno stopnjo. Tedaj se iz krvnih in mezgovnih lasnic odplavijo v večje žile, kjer preživijo približno 40 dni, preden se preobrazijo v peto lervalno stopnjo. V nadaljnjih 80. do 120. dneh pa zrastejo v dolžino 3 do 11 cm. V tej razvojni fazi se navadno dokončno naselijo v velike pljučne žile dovodnice in v srčne votline.

Ves opisani razvojni krog zajedavca v gostitelju (psu) od vnosa njegove tretje razvojne stopnje s piki komarja do spolne dozoritve in začetka izločanja ličink – mikrofilarij, se sklene približno po šestih mesecih.


slika vzeta s strani: www.s-h-l.com.au/dog_heartworm_details.htm

Škodljiv vpliv dirofilarij na organizem in potek bolezni. Bolezenske težave, ki jih povzroča dirofilaria pri psih, so različne. Odvisne so predvsem od števila odraslih zajedavcev v gostitelju. Če jih je le nekaj, poteka bolezen večinoma nezaznavno ali včasih z znaki rahle utrujenosti, brezvoljnosti in hitrejšega utrujanja ob običajnih naporih. Pri velikem številu zajedavcev, v psu jih je lahko več deset ali več sto, postanejo bolezenska znamenja slej ko prej zelo očitna. Ko so združene ali prepletene v klobčič zelo ovirajo pretok krvi skozi pljučne krvne žile ali pa nekatere povsem zamašijo in povzročijo pljučno embolijo. Zaradi oteženega pretoka mora srce potiskati kri v pljuča z veliko večjo močjo, kar sčasoma privede do njegovega počasnega popuščanja in odpovedovanja (srčna insuficienca). Posledica mehanskega pritiska zajedavcev in posledica izločanja njihovih strupenih produktov presnove so odebelitve ostenja in zožitev svetline žil, to pa dodatno poveča upor v njih in še dodatno upočasni pretok krvi. Opisani so tudi primeri ovijanja dirofilarij okoli srčne zaklopke, kar ovira tesno zapiranje in odpiranje prehoda med prekatom in preddvorom in omogoči nasprotni tok krvi med srčnimi akcijami. Dodatne težave organizmu povzročajo odmrle dirofilarie. Zagozdijo se v krvne žile in s tem ožijo njihovo svetlino ali nekatere zamašijo. Med razkrajanjem pa lahko sprožijo škodljiv imunski odziv organizma. Tudi odmrle ličinke – mirofilarie, ki so prisotne v žilah povsod po telesu, zaradi majhnosti mašijo krvne lasnice (kapilare). S tem sprožijo v mnogih organih (jetra, ledvice, srce, možgani, koža) tkivne reakcije, zaradi katerih nastajajo v njih številni drobni vozlički t.i. mikrogranulomi.


slika vzeta s strani: www.biosci.ohio-state.edu/.../dirofilaria.html

Zaradi opisanih in drugih neopisanih bolezenskih dogajanj, ki jih povzročajo mikrofilarie gostitelju, so večinoma v ospredju bolezenska znamenja značilna za prizadetost in odpovedovanje delovanja srca in pljuč. Tista, ki jih lahko sami opazimo in ugotovimo, pa so: hitro utrujanje ob najmanjšem naporu, apatija, potrtost, neješčnost. Oteženo dihanje, pospešen in spremenjen žilni utrip in suh kašelj. V nekaterih redkejših primerih se omenjenim bolezenskim znamenjem pridružijo še znamenja okvare osrednjega živčevja, alergična pljučnica, trebušna vodenica, srbeče kožne razjede, znamenja okvare ledvic in še kaj. Druge za dirofilariozo bolj ali manj značilne vendar neopazne spremembe pa lahko ugotovimo samo s kliničnimi preiskavami in laboratorijsko.
Bolezen navadno traja mesece in leta, preden preide do izčrpanja in pogina psa, ali pa pogin nastopi akutno zaradi odpovedi srca, pljučne embolije ali toksičnega šoka

POENOSTAVLJEN PRIKAT RAZVRŠČANJA DIROFILARIOZE V TEŽAVNOSTNE RAZREDE

V prvi razred razvrščamo t.i. asimptomatske pse, pri katerih najdemo v krvi prvo larvalno stopnjo – mikrofilarie, ne najdemo pa nobenih drugih zdravstvenih odstopanj. V drugi razred razvrščamo pse, pri katerih najdemo v krvi mikrofilarie ali dokažemo pristnost dirofilarij, poleg tega pa ugotovimo manjšo prizadetost pljuč in/ali srca. V tretji težavnostni razred pa sodijo vsi psi z dokazano dirofilariozo in s težkimi okvarami srca, pljuč in drugih organov. Na tej osnovi se potem opredeljuje način zdravljenja, uporaba določenih vrst zdravil, napoveduje se nadaljnji možn razvoj bolezni in se odloča o usodi psa.

UGOTAVLJANJE BOLEZNI

Okužbo z Dirofilario immitis lahko dokažemo na več načinov. Ne povsem zanesljiv, vendar poceni in enostaven način je ta, da vzamemo psu kapljico periferne krvi, ki jo položimo na stekelce in v njej pod drobnogledom iščemo mikrofilarie. Na ta način jih vedno ne najdemo še posebej, kadar je kri vzeta podnevi, ko je v periferni krvi manj mikrofilarij. Na voljo pa so še druge, bolj zanesljive, vendar dražje metode. Danes so v uporabi tudi pri nas predvsem t.i. hitri testi, s katerimi v nekaj minutah   v vzorcu krvi zanesljivo dokažemo navzočnost dirofilarij v telesu.

Težavnostno stopnjo bolezni, ki je v največji meri odvisna od števila odraslih zajedavcev, ugotavljamo s klinično preiskavo psa. Poleg osnovnega pregleda opravimo še rentgensko slikanje pljuč in srca (EKG), ultrazvočno preiskavo in po potrebi še preiskave drugih prizadetih organov.


slika vzeta s strani: www.emedicine.com/med/topic3446.htm


ZDRAVLJENJE DIROFILARIOZE


Pse s srčno-pljučno filariozo zdravimo s posebnimi zdravili, kot so: Caprasolate (thiacetarsamide) in Immiticide, RM 340 ( melaarsomine dihidroklorid). Pred dajanjem teh specifičnih zdravil je treba dajati psu zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi (antikoagulante), in izboljšati njegovo splošno stanje. Ves čas zdravljenja in določeno obdobje po njem pa je psa nujno nadzorovati in po potrebi dodatno zdravstveno obravnavati. Uničeni zajedavci ostanejo v žilah in srcu in povzročajo težave do popolnega razkroja.

PREVENTIVA (profilaksa) DIROFILARIOZE

Za preprečevanje okužbe z dirofilariami se uporabljajo t.i. mikrofilaricidna ali larvacidna zdravila: Cardotek (ivermectin) in Interceptor (milbamycin) tablete, uporaben je tudi Iverktin (ivermectin) v obliki tekočine, ki ga proizvaja hrvaška tovarna zdravil Pliva. Vsi navedeni mikrofilaricidi uničujejo razvojne stopnje (ličinke – larve) Dirofilarie immtis, vendar samo en mesec po okužbi. Prav zato se zdravilo daje psom enkrat mesečno, in sicer v času biološke aktivnosti komarjev, to je od zgodnje spomladi do pozne jeseni. Temu primerno je v škatlicah zdravil priloženih samo 8 oziroma 9 tablet. Odmerek učinkovine je v tabletah odmerjen za različne teže psov, kar pa je na škatlicah tudi označeno. Da ne pride do zmote, so jih dodatno obarvali še z različnimi barvami. Pred preventivnim dajanjem tablet je priporočljivo opraviti pri psu preiskavo krvi zaradi skrite, asimptomatske okužbe. Če preiskave ne naredimo, pes pa je okužen, bomo z mikrofilaricidno tableto uničili samo mikrofilarie, ne pa tudi odraslih zajedavcev. Le-ti lahko postanejo zaradi delovanja zdravil sterilni, česar posledica je nadaljevanje skrite okužbe.

Mikrofilaricidna preventiva je priporočljiva zlasti za pse, ki živijo na endemičnih območjih tega zajedavca. Pri nas je takšno območje del primorske, zlati okolica Kopra. Preventivno zdravljenje pa je priporočljivo tudi za pse, ki jih lastniki vodijo na ta območja, npr. v času poletnih počitnic.

Možnost okužbe z dirofilariami je dokazano večja pri psih, ki živijo na prostem, in tistih s kratko dlako. Zvečer in čez noč so komarji nadležni. Psi tedaj spijo in se jih ne branijo, če pa imajo kratko dlako, so pikom še bolj izpostavljeni. Iz omenjenih razlogov je priporočljivo pse zvečer in čez noč zapreti, da jih po nepotrebnem ne izpostavljamo še večji nevarnosti okužbe.


slika vzeta s strani: www.biosci.ohio-state.edu/.../dirofilaria.html

+1



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #33 : 21 Maj 2006, 16:14:03
Cepivo obstaja, ampak pri nas še ni registrirano in če ga kje imajo je na črno. Če hočete cepit, se cepivo baje lahko kupi v tujini in se cepi pol pri nas.

Ne vem kaj majo toliko za mlet ti naši odgovorni za cepiva. Če je preverjeno in v redu za pse v Evropi naj bi bilo tudi za naše slovenske...

+1

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #34 : 21 Maj 2006, 16:25:16
Točno tako andreja, naj končno to cepivo pride tudi k nam, naši zmeraj nekaj komplicirajo in mečkajo :(


majchi_na

  • *
    • Prispevkov: 68
    • Točke: 0
Odgovori #35 : 21 Maj 2006, 18:44:35
advantix deluje proti filariji?v bistvu mislim bolj če odžene komarja tako da sploh ne piči,ker če ne piči ol tudi bolezni ne prenaša.sem iz izole tako da tu naj bi blo kr ogroženo območje.



Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #36 : 21 Maj 2006, 23:42:12
Ojla!

jaz ne živim na "ogroženem" območju- kakor vem naj bi bilo to v SLO do Črnega Kala in ne več gor, bom pa šla s psičko vsekakor vsaj za kakšen dan na morje. Torej, ker je stronghold učinkovit tudi za bolhe (blaži tudi alergije, ki jih te povzročajo), pršice, gliste itd. sem se odločila da uporabim to preventivo za filarijo. Stronghold sem dala edino psički katero bom vzela 100% na morje, ostalim trem sem dala frontline. Izkazalo se je, da živim na območju kjer je klopov kot listja >:(. Geri je že par dni po nanosu (vem da stronghold ne ščit pred klopi) dobila 10 klopov- na srečo je majhna in svetla tako da klope poberem še isti dan dol (mislim da v tem primeru ne pride do infekcije tudi če je klop okužen?). Drugi dan je dobila 7 klopov itd... ker se mi ne da vsak dan pobirat klopov in trepetat ob tem da bom kakšnega spregledala sem se odločila da zamenam preventivo. Najbrž bom šla kar na advantix- ki se je za klope zaenkrat kar izkazal. Ampak sicer naj bi advantix ščtil pred piki komarjev, seveda pa ni 100%, še posebno zato ker se ful izpira in če se bo Geri kopala ne bo držal 1 mesec, na boj pogosto pa ne bom dajala.

Zanima me ali se vam zdi ok, da če grem za 1 dan Geri pošpricam za avtanom (tako sem lani naredila), ko pa grem za več dni in ima advantix dobi v roku 14dni stronghold? Stronghold naj bi pobil do 30 dni stare filarije, torej bi moralo to zadostovati? Ne bi je rada filala z zdravili, niti s cepivi ker ti naši pesjani dobivajo že vsega boga za vrat pa pod kožo, kar se mi ne zdi ok rešitev.

+1



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #37 : 22 Maj 2006, 09:14:17
Tudi autan odganja komarje pa te vseeno kakšen piči. Jaz se nebi igrala s tem...  :-\
Najlažje je uporabljati tisto tekočinco, če nimate doma kolija, sorodne pasme ali borzoja.

Stronghold je tudi v redu, na žalost se pa strupom, ki so sicer tudi v ampulah ne moremo izognit  :(

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #38 : 13 Junij 2006, 13:52:49
Mene pa zanima, kako je kaj s kombiniranjem ampul kot so Frontline, Advantix, ... in Stronghold? Če smo pred kratkim psu dali ampulo za zaščito pred klopi, ali lahko vseeno nanesemo ampulo Stronghold-a?  ???


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #39 : 13 Junij 2006, 14:08:09
Naj ne bi, ceprav jaz sem enkrat nansela v razmaku 1 tedna, pa ni bilo nic hujsega :-[ poznam pa tudi primer, ko dajajo psu Frontline in Stronghold z 2 tedensko razliko, pa je uredu.

battito animale


rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #40 : 13 Junij 2006, 14:30:08
Glede na to, da gremo ta vikend na morje, me zanima, kaj naj uporabim za zaščito pred komarji. Pred enim tednom je dobil Frontline.

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #41 : 13 Junij 2006, 15:03:42
Ojla!

Tudi mi bomo šli kmalu na morje in se še nismo odločili kako z zaščito.

pogovarjala sem se z več veterinarji okrog ampul. Tudi advantix ne 100% zaščiti, čeprav naj bi odganjal komarje. Edino stronghold 100% zaščiti pred filarijami. Zaradi že zgoraj omenjenega problema klopov pa zame ne pride v poštev. Tako da imam dve možnosti. Ali dodatno zaščitim za klope ali pa za komarje. V mojem primeru bi se splačalo raje dobiti dobro zaščito za klope in za filarijo dodatno zaščito.

Meni se nanašanje ampul na 14 dni ne zdi ok. Kratkoročno sicer lahko ni nobenega učinka, kaj pa dolgoročno? Po nekaterih študijah v ZDA naj bi nekaj psov baje (dokazano ni ker so študije nenadoma izginile ::)) dobilo kožnega raka na mestu nanosa frontilina. Če je bilo zaradi frontlina ali česa drugega pa žal niso raziskali. Vseeno pa da človeku misliti, da je več psov dobilo kožnega raka na dotičnem mestu.  :-\ Jaz nikoli ne nanašam pogosteje kot 1 mesečno in ko nanašam ampulo razporedim po celem vratu (zadnji del) in ne samo na eno mesto. Tisti, ki imate večje pse je to še lažje izvedljivo. Dejstvo je da so te ampule polne kemikalij in ne morejo blagodejno vplivat na psa. Če pes dobi vsak mesec amplulo je to 12 ampul na leto!! Recimo da povprečno pes dobi 120 ampul v življenju če je povprečna doba življenja 10 let. Sicer jaz pozimi dajem redkeje ampule, na 2-3 mesece oz. pač po potrebi, ampak vseeno. Predstavljajte si koliko strupa se v tem času nabere v psu in pomislite... Glede tega tudi advantix poleti odpade, saj se spira v vodi in če se pes kopa bi bilo za učinkovito zaščito potrebno nanašanje vsakih 14 dni.

Jaz ne bi rada, da zaradi tega da pes ne bo poginil zaradi klopnih bolezni, filarije itd. potem pogine zaradi strupov, ki sem jih z dobrim namenom nanašala. Kaj lahko sploh storimo? Brez ampul nekako ne gre, z njimi je spet težava... jaz sem se odločila, da bom poleti (od maja do oktobra- čeprav so aprila že komarji ampula pobije do 30 dni stare filarije, prav zato se doza prenese tudi na oktober) dajala stronghold, ker vseeno je učinkovit za filarijo in bolhe, za klope pa bom Geri dajala ovratnico za klope ko bova šli na sprehod. Kolegica že prakticira ovratnico pa je ok.

Vseeno grem razmeroma veliko z Geri na obalo in zato tista zdravila a po dopustu ne pridejo v poštev. Upam, da se bo moja rešitev obnesla. Moram pa povedati da Geri po vsakem sprehodu pregledam (ker je majhna je to seveda lažje) in tudi če se kak klop izmuzne ga najdem. Ostali psi s Frontlinom nimajo klopov. Žan (njega samo skrtačim pa ni možnosti da se klop prime :P) bo pa tudi prešel na stronghold.



Tara

  • *
    • Prispevkov: 688
    • Točke: 3
  • Moja Metuljčica
Odgovori #42 : 13 Junij 2006, 16:58:45
Jaz Tari dajem proti filariji kapljice, ki jih izdeluje Izolska lekarna in so se do zdaj kar obnesle. Dajem jih v gobček ker v hrani nisem 100%, da bo pojedla. To apliciram pa že kake 3 leta non stop, tudi pozimi, ker tu nikoli ne veš s tako milimi zimami kdaj se bo pojavil kak komar. Proti klopom in bolham pa jo špricam z  biokilom, ker Tara ne prenese nobenih ampul.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #43 : 15 Junij 2006, 10:28:23
Tara a kar po kapljicah?
Jaz točno doziram po brizgi ali kapalki...

Jaz delam tako: ampula zunanji zajedalci, tableta ali kapljice za notranje.

To pa zato, ker preko ampule ponovno dobi sredstvo za bolhe...
Ampulo pa dajem na dva meseca ali celo na daljše obdobje. Fronlain drži za bolhe tri mesece in to je najdaljše obdobje.
Moram povedat da klopov zadnje tedne sploh nima pa čeprav naj bi že minila ta zaščita...

Malo mi ni jasno... Ko naj bi držal frontlain (prvi mesec) smo vsake toliko kakega našli, klopa seveda... Zdaj po mesecu pa pol pa ni NOBENEGA!  :o
Kombiniram pa s kisom in biokilom občasno.

Za filario pa od maja redno vsak mesec... Pozimi se mi ne zdi potrebno. Sploh pa ne nonstop. Sploh letos je bilo na obali, kot bi bili v Sibiriji...

Geri, nimaš kolija in sordnjih pasem, ne? Torej samo tisto tekočinso kupi in jim jo razdeli po teži pa je. To pa narediš, ko prideš z dopusta. To je najlažje in najcenejše pa še na tak način ciljaš točno na določen organizem, filario, brez dodatkov... Se ne podvajajo stvari...

Ali pa če zamenjaš stronghold s prejšnjo ampulo. Samo pol bodo klopi navalili pa še maš pse različnih velikosti in bo treba kupit različne ampule pa tudi ponavadi nimajo vsega na zalogi...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Tara

  • *
    • Prispevkov: 688
    • Točke: 3
  • Moja Metuljčica
Odgovori #44 : 15 Junij 2006, 11:06:10
andreja- jaz imam tudi dozo in ji z brizgo pol vbrizgnem v gobček. Ne vem meni je vet. svetoval da spustim december in januar, druge mesece pa da ji dajem. Do zdaj ni bilo težav, pa imam majhno in občutljivo psičko, tako da bom kar nadaljevala ;).


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #45 : 15 Junij 2006, 17:54:27
a res?
Meni je vet rekla, da ji dam največ en mesec potem ,ko se pojavijo komarji.

Važno, da ji ne škodi

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #46 : 15 Junij 2006, 23:38:39
Ojla,

Andreja, hvala za nasvete. To tekočino ko pridem z morja dajem koliko časa? Pri Geri je malo problem, ker se velikokrat dobimo na obali s čivavami- vsaj lani smo se, in bi tako tekočino mogla dajat celo poletje.
Za Žana- whippet sem se že odločila da bom kar celo poletje na strongholdu, saj res 100% ni še nikoli imel klopa, ker vedno po sprehodu skrtačim celega in so klopi takoj vidni in jih ne morem spregledat :P
Maša in Kaja- mešanki ne bosta šli z mano na morje ampak verjetno samo k reki tu na Krasu, če pa bosta šli kaj na morje, pa bom potem dala preventivo po morju- celo poletje je v njunem primeru res nesmiselno. Pa frontline je nujen ker ne vedno najdem klopa po sprehodu zaradi goste dolge dlake :'(
Za Geri pa še vedno ne vem...  :-\ Prejšnji mesec je dobila stronghold, sedaj pa frontline... mogoče bom najprej spet poskusila stronghold + dodatno ovratnica za klope ko bova zunaj in seveda vsakič pregledala po sprehodu, kar je za tako malega psa še izvedljivo. Bom videla kako se obnese, pa bom poročala! ;)

Tara, a si ziher da ji ne škodi če celo leto dobiva? Mogoče pa se to samo ne pozna... mogoče pa bo šele čez nekaj časa škodilo. Jaz mislim da pozimi res ne bi bilo treba :P



rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #47 : 16 Junij 2006, 07:15:08
O kakšni tekočini to govorite? :-\

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


Tara

  • *
    • Prispevkov: 688
    • Točke: 3
  • Moja Metuljčica
Odgovori #48 : 16 Junij 2006, 08:51:57
ma po treh letih bi se že poznalo če bi ji imelo za škodit glede na to da je tako občutljiva.Dobiva pa itak 1x na mesec. Me skrbi edino to ker so tu komarji tudi po zimi. Vedno kakšen ostane skrit za kako omaro :o


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #49 : 16 Junij 2006, 09:20:30
Ena taka tekocina, ki jo delajo pri veterinarju, vsebuje pa ivermectin.

battito animale


ella

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 5
  • Lota
Odgovori #50 : 16 Junij 2006, 11:03:20
Ojla!

Mene zanima če kdo tu pozna Petvital? Je ena naravna zadeva proti klopom in bolham in super deluje. Nanaša se tako, da se psa po telesu pošprica in vtrira v kožo. No, ali kdo ve, če se lahko naenkrat uporablja Petvital in stronghold?

lp

Od najstarejših dni človekove civilizacije in kulture je pes njegov prijatelj in sopotnik.


rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #51 : 16 Junij 2006, 12:24:34
Petvital se lahko uporablja skupaj z ampulami.

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #52 : 16 Junij 2006, 17:08:52
Geri, daš enkrat. Pobije klice stare en mesec. Zato mi dajemo vsak mesec.

Tara, ma kaj živiš v močvirju?  ;) :P

Jaz se držim preverjenega postopka, ko me prvi piči malo pogledam na koledar in v roku kakega tedna dobi pes to sredstvo.
Je pa tako pri meni, če je v sobi 20 ljudi in en komar, bo ta pičil mene :( >:(

Kako pa kaj mačke? A kdo daje zdravilo tudi mačku?

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #53 : 17 Junij 2006, 21:39:58
Ojla!

Mene zanima če kdo tu pozna Petvital? Je ena naravna zadeva proti klopom in bolham in super deluje. Nanaša se tako, da se psa po telesu pošprica in vtrira v kožo. No, ali kdo ve, če se lahko naenkrat uporablja Petvital in stronghold?

lp

Poznamo - imamo. Zraven lahko uporabljaš druge ampule, saj je namenjen tudi kot dopolnilna oz. dodatna zaščita.  lp

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


niki23

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 1
Odgovori #54 : 13 Julij 2006, 10:01:18
Živjo,

pred nekaj dnevi sem v reviji Ona prebrala členek o nekakšnih srčnih črvih... Na morju oz. v tujini povzročajo piki komarjev hudo bolezen, ki se imenuje srčni črv ... To naj bi bila zelo hudo bolezen za naše štirinožce ...
Več si lahko preberete še v naslednjem članku :


Večina vestnih in odgovornih lastnikov se tudi za poletne mesece ustrezno pripravi na nevarnosti, ki jih s seboj prinaša to letno obdobje in čas dopustov ter počitnic. Takrat se po najboljših možnih močeh oborožimo z vsem mogočim proti ugrizom klopov, pikom kač in žuželk, napadom bolh, pojavu notranjih zajedalcev,… in podobno. Med notranje zajedalce sodi tudi tako imenovani srčni črv, ki je eden najnevarnejših, med drugim tudi zaradi tega, ker ga veliko lastnikov psov še vedno premalo ali pa sploh ne pozna. Po njem se enako imenuje tudi bolezen, ki jo povzroča.
Srčni črv je bolezen, ki jo povzroča notranji zajedalec Dirofilaria immitis. Gre za zajedalca, ki pride v telo živali in se naseli v njenih pljučih in srcu. Bolezen je najpogostejša in najbolj razširjena na toplih in vlažnih področjih, kjer so tudi komarji. Bolezni so predvsem izpostavljeni psi, vendar pa zanjo lahko obolijo tudi mačke. Do okužbe z virusom bolezni pride s pikom komarja. Komar s pikom oziroma ugrizom v telo vnese mikrofilarije oziroma mikroskopsko majhne črve. Ti pod kožo živali ostanejo približno dva meseca, po tem času pa preidejo v kri in krvni obtok. Po približno šestih mesecih ti črvi pridejo do srca in pljuč živali, kjer se dokončno razvijejo v odrasle živali. Do 30 cm dolge odrasle živali so bele barve. Kot omenjeno, bolezen prenašajo komarji. Ko komar ugrizne okuženo žival, s pitjem krvi vsrka tudi mikrofilarijo. Po približno štirinajstih dneh mikrofilarija v komarju dozori in jo komar prenese naprej na drugo žival s pikom, preko katerega v telo živali prenese tudi majhne črve. Odrasel črv v srcu ali pljučih živali lahko doživi tudi celo sedem let. Če v telo živali prideta samec in samica, lahko samica posledično parjenju v telo gostitelja izloči tudi več sto majhnih črvov.

Srčni črv je ena tistih bolezni, katere znaki prisotnosti se običajno pojavijo šele nekaj let po piku komarja in okužbi. Znaki prisotnosti bolezni so predvsem izguba energije, interesa in moči za igranje, oteženo dihanje, bruhanje, pogosti kašelj, izguba apetita, zvišanje krvnega pritiska,… Srčni črv posledično povzroči tudi pljučnico, srčno kap in trombozo.

V primeru obolelosti za boleznijo srčnega črva je potrebno seveda čimprejšnje ustrezno zdravljenje. Zaradi daljšega časa, potrebnega za ugotovitev prisotnosti bolezni in posledičnih težav, ki jih bolezen povzroča, je zdravljenje lahko tudi težavno. Bolezen se običajno odkrije s preiskavo krvi, rentgenom in ultrazvokom. Če preiskave pokažejo prisotnost večjega števila črvov, je potrebna operacija. Bolezen je moč zdraviti tudi z injekcijami in tableti. Nadvse pomembno je ustrezno preventivno zdravljenje. Glede na to, da se črvi prva dva meseca zadržujejo pod kožo gostitelja, je žival priporočljivo po vrnitvi s počitnic odpeljati k veterinarju, ki bo nadaljnji razvoj in napredovanje bolezni zaustavil z injekcijo, s katero popolnoma uniči mikrofilarije. Druga možnost preventive, še posebej če smo s psom na morju ali v predelih, kjer je bolezen prisotna ali pa vsaj obstaja nevarnost zanjo, pa je ta, da v aktivnem obdobju komarjev (od marca do septembra) psu vsak mesec dajemo tablete, ki jih predpiše veterinar. Pravočasna preventiva je torej vsekakor boljša, učinkovitejša in nenazadnje tudi cenejša od vsakega zdravljenja in dodatnih nepotrebnih skrbi ter žalosti.

lep pozdrav




Blond

  • *
    • Prispevkov: 222
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 13 Julij 2006, 10:17:58
Ali so s tem okuženi tudi komarji okoli Dubrovnika ? ali je to samo v Istri ???

Razmišljam pa še nekaj druga.... kako bo se komar prikopal do kože in pičil našo Malamutko ?
Verjamem, da je večja možnost pri kratkodlakih psih. Pri Malamutu pa pri vsej tej dlaki ?
Razen na trebušček ali okoli smrčka..

samo razmišljam.... če se motim, me prosim popravite.

LP
Blond


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #56 : 13 Julij 2006, 10:48:24
Drugače so v Sloveniji na voljo kapsule Advantix. Psa zavarujejo pred zajedalci in tako ni možnosti, da bi se okužili s srčno glisto.

Jaz sem z njim zelo zadovoljna, Atra pa zagotovo še bolj, ker ima mir pred vsemi nadlogami :) Res sem sama na morju videla kako je komar letel okoli nje in ko se je usedel nanjo je kar nazaj "odfrčkal" .

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #57 : 13 Julij 2006, 10:56:28
ti komarji so po vseh obalah Sredozemlja, če se ne motim. Prišli so pa iz Amerike, tako, da so lahko povsod v bližini raznih luk.
Če pa prihajajo tudi z letalom pa ne vem.

Sicer je mene komar piču skozi supergo in sigurno nisem edina...

Tudi tačka je navadno lepo dosegljiva...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #58 : 13 Julij 2006, 11:05:17
Pri nas je proti srčnim glistam na voljo le Stronghold. Advantix ne ščiti psa proti srčnim glistam!!! (preverjeno pri veterinarju)


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #59 : 13 Julij 2006, 11:09:26
Ja...komarji naj bi se počasi razširili na celo Sredozemlje  >:(
Tudi  moja psička je dolgodlaka, pa sem šla pred odhodom vseeno k veterinarju po ampule (nanos cca 3 dni pred odhodom in 1 mesec po prihodu). Če mi bo uspelo, dobim iz Italije tablete proti filariozi  :o. Naslednje leto se bomo šli pa verjetno kar cepit v Trst.