Ugriznil me je pes

Tiasshy · 170165

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #420 : 08 December 2013, 18:57:44
Moje mnenje pa je, da se v psa z glavo naprej ne rine. Sicer bi bilo zanimivo videti posnetek dogodka, potem bi se lahko kaj reklo, tako po opisu se ne da reči nič. Razen tega, da se psa kaznuje, če se ga že kaznuje takoj po dogodku, kuhat mulo ure in dneve pa je otročje in nekoristno, saj pes pojma nima, zakaj se držite nanj. Tudi bi bilo zanimivo zelo videti prequel s prisilnim božanjem po glavi, ko pes z vsemi znaki kar jih premore kaže, da tega ne mara.
Če bi jaz rinila z glavo v psico in bi me opozorilno čopnila  (drugega kot opozorilo to ni bilo) bi jo sicer počila dol s postelje in vrgla iz sobe, vendar bi se zavedala, da si kazen zaslužim pravzaprav jaz, ker sem se psu nerazumno vedla in spregledala opozorilne signale, ki so zanesljivo pred incidentom bili.
Torej ne riniti po vsej sili v psa, kadar kaže, da mu je to neprijetno, ugotoviti vzrok, zakaj mu je božanje /približevanje neprijetno (bolečina, slaba izkušnja, nenavajenost na tovrstne intimnosti...) in temu primerno ukrepati. Mogoče ne bi bilo slabo preveriti ušesa, če ima večkrat vneta. Lahko tudi, da ste povzročili hormonsko neravnotežje.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #421 : 08 December 2013, 19:03:27
To ti bo objasnil veterinar. Sigurno pa brez RTG ali CT ne gre. Ampak vzrok lahko tiči drugje, v ušesih, kaki praski, poškodbi.
Ampak ti nimaš veterinarskega pregleda PO ugrizu, ti si dala podatke iz PRED.
Jah o karakterju psice in njenem obnašanju si podala bore malo. OGROMNO stvari je potrebno ujeti pri psih od postavitev uhljev, napete telesne drže, zehanja, oblizovanja, sršenja, odmikanja glave, rep...Malenkosti, ki so zelo pomembne in sem sigurna, da o telesni govorici ne veste zadosti, da niste pravi čas opazili znake nelagodja.

Tudi o pristopu, ki ga imate do psice ni kaj povedano. Kako imate obnašanje. Je v družini stabilnost? Ali je kaos in se psica pravzaprav na vas ne more opreti kadar rabi in je zato prepuščena  lastnemu odločanju.

Spet sprehodi-kdo koga pelje, pride na klic, sodeluje z vami, odvleče do drugega psa....?

Prišlo je do ugriza in vam se ne sanja vzrok, zato NI VARNO, da bi se dajalo konkretne napotke kako ravnati v tem primeru in kako jo vzgajati....V  100% se morajo spremembe zgoditi najprej pri vodniku oz. celotni družini.

S psico se je treba ukvarjat-nedvomno! Zdolgočasen pes je res ubogi. Triki, poslušnost, ni da ni. Vendar pod vodstvom nekoga, ki vas bo naučil kako delati s psom.

V pse se ne sili, to je dejstvo. Če počiva-naj ima mir. Kadar je-naj ima mir.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Ira.

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #422 : 08 December 2013, 19:19:15
Hvala za vsa mnenja in ideje.

Bom se obrnila k vetu za pregled, mnenje, itd.
V prvem postu sem opisala kakšen odnos imava. Skratka, zame je nesprejemljivo, da pes ugrizne lastnika. Ne glede na okoliščine, preprosto tega ne sprejmem. In to se mi doslej še ni zgodilo, zato nisem vedela, kako odreagirat in se na forum obrnila po nasvet iz lastnih izkušenj lastnikov, se mi zdi da te najbolj štejejo. Saj to je namen foruma, med drugimi, mar ne?


Hvala še enkrat,



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #423 : 08 December 2013, 19:32:53
Vsekakor ni sprejemljivo da psica ugrizne lastnika, vendar je silno koristno odkriti vzroke za ta dogodek, da bi se v bodoče ne ponavljali. Preden greste zagonit celo plačo za iskanje tumorjev v glavi, bi bilo fino samokritično premislili, kje ste ga v odnosu do psice polomili. Jaz bi začela nekje pri prisilnem božanju in nadaljevala nekako od tam naprej. Nekje na tem mestu bo začel tudi vsak pasji psiholog. In bi šel potem verjetno še malo nazaj. Pri tem bi seveda upoštevala morebitne bolečine v ušesih in umetno izzvano hormonsko neravnovesja. Na podlagi rezultatov pa se potem naredi načrt za odpravo težave.
PS: seveda bi verjetno raje prebrala navodilo v stilu daj psa na hrbet trikrat na dan, natakni mu bodečko in ga zgoni za vsak poskus upora...


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #424 : 08 December 2013, 19:35:38
Psi imajo super lastnost-ne kuhajo mule, niso zamerljivi. Reagirajo glede na situacijo v tistem trenutku in nato gredo naprej. Tega se nauči od svoje psice.
Raziskuj vzroke in delaj na njih, da jih odpraviš-pa bolje, da ne po svoji glavi, ampak pod vodstvom inštruktorja. Pa ne preveč čustveno doživljat teh zadev, ker to ničemur ne koristi, še najmanj psu, niti tebi. Naučiš se iz tega posledično spet nič.

Pri raznih tumorjih v glavi-se kažejo tudi kake druge težave (ravnotežje, sluh, vid).

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Ira.

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #425 : 08 December 2013, 19:44:28
Hvala obema za odzivnost in interes.
Vedno se mi bolj dopade metoda o iskanju vzroka in ne posledice. Stanje šoka počasi mineva, neprijeten občutek pa žal (zaenkrat) ostaja. Mislim, da ne gre za kuhanje mule, samo ker nisem vedla, kako naj se odzovem, sem jo osamila  :(

Vsekakor vsaka izkušnja šteje, če si jo le malo znaš obrniti sebi v prid :)

Lep večer,




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #426 : 09 December 2013, 04:39:02
Moje meneje je, da vsaj na začetku, če  sami ne najdete vzroka s čem ste psa spravili v položaj, da se ni znal/mogel odzvati drugače kot z ugrizom zadeva ne sodi k inštruktorju šolanja ampak k pasjemu psihologu/vedenjskemu terapevtu, ki bo znal poiskati vzrok. Namreč v takih primerih je vzrok pri lastniku v več kot tričetrt primerih, ostalo je bolezen, samo nekaj skoraj zanemarljivo majhnega je dejansko samo "krivda" psa. Če vam bo kdo v tej situaciji začei plozat o dominanci bežite stran.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #427 : 09 December 2013, 10:55:52
...Meje pri vzgoji so pri meni postavljenje precej jasno in dosledno, v očeh družine sem tiran, ampak imam vsaj pošlihtano. Do danes očitno :(...
...Takoj sem jo prevalila na bok, jo stisnila za gobček in zavpila fuj (zelo naglas)! Potem sem jo po s copato po riti naflosala nekajkrat in nesla ležišče v hodnik; jo osamila (kar je zanjo ena hujših kazni).
...Sem pa opazila že včeraj, da ko jo je partner božal po glavi, je vihala ustnice in kazala zobe. Rekla sem NE! In on je nadaljeval z božanjem.
...zna biti nepredvidljiva in iz strahu šavsne....
...Postelja in kavč ne prideta v poštev, ima svoj prostor!...
...V prvem postu sem opisala kakšen odnos imava....
Em...a imasta večkrat valjenje na hrbet v protokolu, pa fiksiranje za nepravilno/''nepredvidljivo vedenje'', korigiranje (rekla sem NE in on je nadaljeval) ter nato nadaljevanje z idejo, ki si jo ucepite?
Iz grobega opisa bi jaz prej kot tumor, pomislila, da odnos, ki temelji na ''imam prav, ker sem alfa''. No enkrat pa pes svoja opozorila podkrepi z dejanji. Imam feling, da plozanje o dominaci je že prisotno oz. vcepljeno kot pravilno.
Ja, zelo smiselno je razmislat zakaj se je to zgodilo (ono renčanje včeraj in ugriz danes...). Pa razlog predvsem v seb najdit, ne v psu. Ker nimaš kaj glave v psa tiščat na njegovem ležišču, ga silit v božanje, če da prej signal, da mu nekaj ni QL. Ne ni sprejemljivo, da pes ugrizne. Ni pa sprejemljivo tudi to ne, da psa silimo v neko dejanje, ki je nam tok fajno psu pa morda ne.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #428 : 09 December 2013, 13:11:32
Ko se išče vzroke je treba vedeti tudi to, da je izjemno redko vzrok en sam ampak jih je več, lahko nepovezanih, ki se med seboj seštevajo. Tako čisto teoretično (ne rečem, da je v konkretnem primeru tako, ker je o njem veliko premalo povedanega) gre zadeva nekako tako:
1. psa bolijo ušesa/ga srbi koža (ni nujno, da je bolečina/srbež huda), to povzroči pri psu stres recimo velikosti ---- , ki ga pes lahko obvlada in ne kaže nekih izrazitih znakov, ki bi jih opazil v pasjem jeziku nepismen lastnik
2. psica ima porušeno hormonsko ravnotežje (najprej zaradi sterilizacije potem pa zaradi hormonskega zdravljenja posledic sterilizacije, ki pa je ponavadi približno tako natančno, kot izdiranje trske s sekiro).
Približno vedo, kako se taka psica počuti ženske, ki so imele PMS ali pa težave v meni. Psica je v stresu, recimo da je ta stres velik ----, kar psica lahko obvlada.
3. težave v odnosu z lastničinim partnerjem, ki za psico predstavljajo stres velikosti -----, kar bi samo po sebi psica še obvladala, a:
1 + 2 +3 = -------------
Psica je že na meji tistega, kar še lahko obvlada. Potrebna je samo še kapljica čez rob:
4. približevanje pasjemu gobcu z obrazom (psi tega ne marajo) in "crkljanje" (za razliko od splošno razširjenega mnenja psi v objemanju in podobnih intimnih izlivih prijaznosti ne uživajo, ampak jin to predstavlja stres) pa recimo da je to samo --, a v tej situaciji je že več, kot psica lahko obvlada:
---------------
Reakcija je lahko samo beg ali napad
K stresu pripomore vse od odnosov med člani družine, spori z drugimi psi, prihod novega družinskega člana, odsotnost družinskega člana, spremenjena rutina, bolezen.........
Na tak način je mogoče zelo lepo pojasniti večino "nenadnih", "brez opozorila"...napadov, tudi takih na otroke z hudimi posledicami.
Problem je še v tem, da potem, ko pes odreagira (ugrizne) doživi sprostitev napetosti, ki se je zaradi stresa kopičila v njem. Kar mu je seveda zelo prijetno (= potrditev vedenja ali po domače rečeno nagrada), kar pomeni, da bo naslednjič ugriznil prej/močneje. Namreč, pri tem ugrizu je psica moč ugriza kontrolirala (zato ne verjamem, da se ji je zmešalo zaradi tumorja ali kakšne podobne eksotike), če ga ne bi, bi govorili o luknjah, drenaži in plastični kirurgiji.


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #429 : 09 December 2013, 19:13:20
"crkljanje" (za razliko od splošno razširjenega mnenja psi v objemanju in podobnih intimnih izlivih prijaznosti ne uživajo, ampak jin to predstavlja stres)

Če se ti ljubi razložiti glede tega 'crkljanja'... mogoče gre za drugačno zadevo, bi pa rada razumela.
Sedim na stolu in sem za računalnikom. Pride sama do mene in če je 'ne opazim', rukne v desno roko (od spodaj), da si naredi prostor in zleze v naročje.
Z glavo in tacami se nasloni na levo roko, moja desna je pa čez njo (tako da jo ubistvu objemam), zadnje tace so na tleh. Občasno še zadnje tace spravi gor in je v izjemno neudobnem položaju saj ni majhen pes. Zaradi mize in stene zadaj, prostora ni veliko in se dejansko fajn stiskama. Ko se uštima ponavadi zadrema.
Je to drugače, ker je 'njena pobuda'? Psica je huda carta in vedno išče mojo bližino. Objemanja tujcev pa itak ne tolerira.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #430 : 09 December 2013, 21:12:56
Ja seveda. Poleg tega nekateri psi dejansko uživajo v dotikih in tesnem stiku. Veliko psov pa tega ne mara, sploh če mu prideš od zadaj ali nad njega in ga stisneš k sebi. Večina psov ima rada čohanje, božanje že ne več tako zelo, objemanje in stiskanje k sebi pa kvečjemu tolerirajo, ni jim pa všeč.  (saj vidiš tudi pri stiku med samimi psi - nekateri radi ležijo praktično drug na drugem, nekateri pa imajo raje svoj osebni prostor in jim ni všeč, če se drug pes vleže preblizu).
Včasih se po netu vozijo "ljubke" slike otrok, ki objemajo in stiskajo k sebi pse, pri katerih te kar malo stisne, saj pes na sliki kaže celo serijo stresnih signalov, ki pa jih lastniki seveda ne opazijo (večina opazi da psu nekaj ni všeč šele ko ta pokaže zobe in zarenči, nekateri pa niti tega opozorila ne jemljejo resno ali pa celo kaznujejo psa, namesto da bi korigirali svoje nevarno vedenje)


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #431 : 09 December 2013, 21:39:56
Hvala!
Ti lastniki itak imajo mišljenje, da pes mora prenašati vse. Zato čisto dvomim, da se kaj extra ubadajo s kakšnimi stresnimi signali.
Moja tamala ni nek naporen otrok ima pa svoje izpade ljubezni. In je bilo potrebno kar nekaj razlag in časa, da se ji razloži kaj ja, kaj ne, zakaj ne, kdaj pustiti,... pa še zdaj občasno ponavljamo. Ji ni šlo v glavo, ker ona jo ima pač rada in bi ji to pokazala :)



bamfel

  • *
    • Prispevkov: 99
    • Točke: 0
Odgovori #432 : 09 December 2013, 22:22:20
Kaj pa če? Če velja pravilo, da se psa na pasji postelji pusti pri miru in pika, če pa leži ob kavču in se otrok odloči, da ga bo božal? Pri nas je pravilo, da takrat lahko, če pa pes začne zehat in se oblizovat in podajat taco, kao "dej petko", pa pošljem psa na njegovo posteljo. Tam mu pa pripada mir in to je to. Je to v redu? Ali ni prav, ker psa prestavim? Saj največkrat se sam prestavi, včasih pa ne.

Logično se mi zdi, da bom delala tako, da bo dobro za otroke in psa. Pa včasih sploh ni tako enostavno. Saj v končni fazi so otroci tudi prisiljeni prilagoditi se veliki družini, se bo moral tudi pes. Ampak kje je tista meja, ki je še varna in znosna za oba pola?



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #433 : 09 December 2013, 22:43:16
Meja je tam, ko oba pola vesta kje je točka miru za koga in da se jo spoštuje.  ;) Umik na ležišče je npr. čist ok.
Moji imajo sicer bokse in jih tud med sabo spoštujejo (nemoreš verjamat, da tud mačke :o vedo, da je če je notri pes nima ga kaj dirat :D-zamenarimo dejstvo, da če je mačka prej v boksu od psice ni šans da pride noter). Prav tako je boks prostor kamor se pes lahko skrije tudi pred ''prostovljnim mus opravkom''. Bo kdo reku da to ni prav. Hja pol se pa naj sekirajo zakaj je pes ''iznenada'' čopnil  ::)
Čist simpl sistem boks je pasji, vse ostalo je pa moje  :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


bamfel

  • *
    • Prispevkov: 99
    • Točke: 0
Odgovori #434 : 09 December 2013, 23:02:59
Čist simpl sistem boks je pasji, vse ostalo je pa moje  :D
Hvala, saj sedaj mi je čisto jasno. Samo včasih potebuješ koga, ki ti prebere malo drugače.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #435 : 27 Oktober 2014, 09:56:05
Decided rubbing faces with a dog might have been a bad idea.
http://9gag.com/gag/ad6gD9N