PONIJI

nina123 · 8922

nina123

  • *
    • Prispevkov: 50
    • Točke: 0
: 04 Julij 2013, 09:33:00
spomladi dobim novega ponija ,ki je moj prvi! :( Kako z hrano,česanjem,uzdami............     prosim povejte kako vi delate s svojimi poniji in kako naj jaz skrbim zanj ;D



nina123

  • *
    • Prispevkov: 50
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 04 Julij 2013, 09:35:48
pa kako s higieno in čistočo...



manca5

  • Gost
Odgovori #2 : 04 Julij 2013, 11:36:15
Koliko imaš pa izkušenj s konji in poniji? Pametno bi bilo, da poiščeš nekoga v tvoji bližini, ki se ukvarja s  temi živali, kakšen klub, kmetijo, soseda in prosiš če lahko to poletje sodeluješ pri skrbenju za živali da pridobiš izkušnje. Zelo težko je vse informacije dobit iz interneta in knjig. Iz katerega konca Slovenije si? Mogoče ti lahko svetujemo kje najdeš koga v tvoji bližini.

Malo na kratko... Konji in poniji so čredne živali, to pomeni da lahko pričakuješ probleme, če bo ostal sam. Psihične in nato zdravstvene. Redko kater se najde da je samotar. Torej če le imaš možnost vzami 2 ponija. Ali pa oslička, kozo, ovco, nekoga ki mu bo ves čas delal družbo.
Za prvega ponija ti ne priporočam žrebca, ker znajo bit bolj temperamentni in problematični kot kobile in kastrati.
Ne kupuj mladega in neukega ponija. Vsaj nad 7 let in dobro treniranega, brez kakršnihkoli slabih navad. Poišči nekoga izkušenega s konji, ki bo šel s tabo ogledat ponija pred nakupom in bo videl več stvari kar se tiče zdravstvenega stanja, stanja kopit, treninga, itd. Ko se odločiš za nakupom pa pokliči še veterinarja da ga pregleda.

Ne vem o kakšnem poniju govoriš, ker se med sabo močno razlikujejo in kaj želiš početi z njim. Je to poni visok 140cm, 80cm visok ameriški miniaturni konj ali meter visok šetlandski poni? Kaj želiš početi z njimi? Boš jahala?

Poniji se na splošno zelo hitro zredijo in imajo velike zdravstvene težave zaradi tega. Načeloma pojedo 1-2%svoje telesne teže sena na dan. Pri 200kg poniju (nekje 120cm višine v vihru) je to od 2-4kg sena na dan. Odsvetujem ti žita in obilno pašo, poniji v naravi namreč jedo le malo posušene trave in je vsebnost sladkorja v naši travi in žitih hitro preveč za njih, dobijo sladkorno bolezen in zaradi tega laminitis-bolezen kopit, ki lahko vodi do smrti, oziroma konča jahalno kariero konja. Ko ga boš pasla mu kupi poseben nagobčnik, ki ima manjše luknje na dnu, tako da lahko je le manjše količine trave. Rebra moraš vedno z lahkoto začutiti, če ne je čas za dieto.
Zraven bo rabil še vitaminsko/mineralno mešanico in solni kamen.

Rabila mu boš omogočit dovolj gibanja, najboljši je prosti izpust, ograda okoli hleva, da lahko sam izbira kdaj bo zunaj in kdaj noter, drugače pa rabi vsaj nekaj ur na dan, ko bo prost v izpustu, da se razhodi, zdivja, napase (zaradi psihičnega stanja). Tudi pozimi mora ven. Več ko bo zunaj bolj bo zdrav in manj plašen, saj bo poznal šume in stvari zunanjega sveta in lahko bo sprostil odvečno energijo.
Če bo bival v hlevu ga nikakor ne imej privezanega, ampak v boksu, da se lahko vsaj malo giba. Hlev mora bit zračen, definitivno ne popolnoma zaprt, in ne prepišen. Dovolj stelje-žagovina, oblanci ali slama. Če imaš slamo pazi da je ne bo preveč jedel.

Rabila boš trimerja (obrezovalca) ali kovača, ki bo vsaj 1x na dva meseca, bolje da prej, prišel oskrbet njegova kopita.

Krtačenje je odvisno od tebe. Lahko vsak dan, lahko nekajkrat na teden, po potrebi. Vsekakor obvezno pred jahanjem. Tudi kopita moraš očistiti vsak dan. Vse to ti naj nekdo pokaže. Poleti ga lahko tu in tam stuširaš, lahko samo z vodo, lahko s šamponi. Pazit moraš da takrat ne piha.

Glede opreme boš rabila hlevsko uzdo oziroma oglavnik in vrv. Če boš jahala rabiš uzdo, glede te ti bo moral svetovati nekdo na podlagi posameznega ponija, prav tako s sedlom. Rabiš lonžo, da ga boš lonžirala.

Najbolj pa rabiš trenerja. Poniji znajo bit barabice, ker se jih razvaja in dovoli preveč stvari. Rabiš nekoga da ti pokaže kako se dela z njimi, kako se popravlja njihovo vedenje in pridobi spoštovanje in zaupanje. Preko besed se to ne zna naučit in hitro končaš z grizočim, brcajočim bitjem. Ne ker bi ga bila tepla, ampak ker bi mu preveč dovolila. Rabiš nekoga, ki te bo naučil pravilnega jahanja. Drugače se lahko nevarno konča zate in za ponija.

Vsaj dvakrat na leto ga boš morala razglistiti s posebnimi razgliščevalnimi pastami (naj ti nekdo pokaže), enkrat letno naj veterinar pregleda in pobrusi zobe (naredijo se jim špičke, ki jim ranijo dlesni) in verjetno ga boš želela 1x letno cepiti proti tetanusu, ki je pri konjih zelo smrten.



janja777

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 10 Julij 2015, 12:06:44
Nekaj vprašanj imam!

Ali lahko poniji jejo maslo, pecilni prašek, moko???  ???
 

janja777


Panama

  • *
    • Prispevkov: 115
    • Točke: 0
  • Little Dreams come true...
Odgovori #4 : 10 Julij 2015, 12:52:50
Da bi mu kar tako dajal ne, vendar včasih lahko dobijo keks ali posušen kruh. Moka ni problem, maslo in pecilnega pa zelo malo.

Be My Sp´Icy Dream-Dreamy
www.mojalbum.com/panama


janja777

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 10 Julij 2015, 15:13:34
Moj poni ima danes rojstni dan in sem mu spekala korenčkovo in jabolčno pito in je zelomalomasla in pecilnega praška ;)

janja777