Igra s psi

karamela86 · 2411

karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
: 02 September 2013, 21:49:29
Na kaj je potrebno biti pozoren, ko se psi med seboj igrajo? Razen na njihovo držo in to, da igra ni pregroba? Ter kako bi vi učili psa odpoklic iz igre z drugim kužkom?



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 03 September 2013, 10:25:45
Jaz sem mojo tamalo psico (pri meni od polnega 8 tedna starosti) imela na slednem pripeto na oprsnik med igro. Nikakor ne na ovratnico. Mi ni ravno, da na poln šus psa ustavljam na vratna vretenca. In pa s pasjimi prijatelji smo šli najprej na skupni skuliran sprehod. Vsak ob svojem vodniku z lepo pozornostjo name. Na travniku smo se najprej sami poigrali nekje malce stran (par metrov), pa se pocartali. In potem sem jo spustila in ji dala brevezno komando ''ajd čao''. Nikakor ne ''wooohooo pejddd žuraaat''  ;)
Glede na to, da je mala pikica je bilo skoraj bolj za pazit, da se drugi ne igrajo pregorobo kot ona z drugimi  :D Je pa bil njen taboljš mladičji prijatelj pit-bul vsaj ene 3x večji od nje. Večino časa pa se je družila z odraslimi starejšimi ali starimi psi. Preveč igre z mladiči med sabo jih temu primerno preveč ''razgreje''. Pač psu mora bit jasno, da življenje ni potica  :) Odpoklic iz igre nisem delala tako ''po šolsko'' dokler ni vedela kaj to pomeni ''na suho''. No zato je bila na slednem. Da ni mogla pošpurat predaleč. Ne zato, da bi jo iz igre rukala. Mi tako ni bilo nikoli potrebno psa na silo iz igre metat. Če sem vedla, da pač še ni ''zrela'' da pride na klic sem pač počasi pohodila povodec in zaštopala ter počakala, da je psica sama pogledala zakaj je konc. In potem je sledil ''prrrridddiii'' pa igra z mano (hrana pri njej takrat itak ni palila). In potem je za lepe 3-4 prikaze lahko šla nazaj.

Druga je bila pa psica, kjer so jih v šoli spuščali na igro z vrstniki po koncu drilanja  ::) No pač so imeli teorijo ''se bojo sami zmenli'', če pa je že ravno kdo koga preveč fizično obračunaval pa ''tup ob tla'' ::)  Ma da ne omenjam, da sem porabila ogromnoooo časa, da sva popravli igro sploh z manjšimi. Vse je tlačla pod sebe, bočno zbijala in suvala... ::) No pa sva začeli s slednim...na oprsniku in kratke sekvence igre s psom in nato nagrada za delo pri meni. Torej samo prijazno vohkanje pa mal počepov za igro. Potem kak manjši krog pa štop...in pa vedno s psi, ki so sami bili sposobni s svojim vodnikom delat. Ne da so žnarali v nas bolj kot naša v njih  :D Naša je med šolanjem pridelala tudi nesigurnost. Torej, če se je pes bil sposoben igrat v njenem slogu ok. Če ne je pa takoj postavila na prste z nesigurno grbo in postala tečna. V slugu Za ali Proti pa nič umes ::) A umes ji ni pridelalo, da nekdo njo postrani gleda, ker ga je sama nevljudno pohodla, butnila ali začela silit v njega  ::)

Ultimativna vaja, ki jo uporabljam namesto raznih poprej pokvarjeni ''sem, pridi, ime...'' je pri nas ''pusti''. Spet posebej naučena. Izpeljana iz frcanja hrane po tleh. Ter postopno prenešena na privezane pse, za ograjo...potem pa na spuščene med ovohavanjem in nadalje iz igre. Klasičen odpoklic je pri njej pokvarjen v štartu. Ker je bila učena po sistemu zatezne in rukanja iz igre (oz. posredovanja ob grobosti). Potem ko pa enkrat ni opreme...selektiven sluh :P

Skratka posebej naučena in dobro izpiljena vaja odpoklica. Ter kontrola na nežni opremi. Samo toliko, da psa lahko od daleč fizično primer in odstraniš. Tako dobi tudi negativno kazen. Pozitivno nagrado, ker sodeluje s tabo in še dodatna motivacija mu je, ker si potem zasluži tudi izpust nazaj na igro. Igra je pa dolga toliko kolikor si jo sam zasluži z lepim vednjem. Drugače je ni. Na povsem miren način s tvoje strani. 8) Pozitivne kazni ne uporabljam.
Za prijetna srečanja z mano sem skrbela tudi tako, da je vsakič, ko je slučajno šla igra neposredno mimo mene psu dala priboljšek. Pit-stop. ;D Pa gas naprej. Tudi mirno počivanje ob meni po koncu igre popestreno s prijetnim čohanjem je obvezno.

Pazim pa vedno, da se psi med sabo ne tačkajo, mučkajo in preveč plensko preganjajo. Imam malega psa pa nič od tega ni fajn. Ker boli. Če zaboli mene ko se kdo od večjih zabije vame je tamali toliko manj fajn. Prepovedane so nasilne kraje igrač. Ali pa igrač ni, če vem, da znajo za koga bit ''sporne''. Ne toleriram postavljanja na prste in merjenja bok ob bok. Prav tako nisem navdušena nad grupnimi igrami. Ni fore. Kaos. Ker, če že ti in tvoj pes vse delata BP imaš pa vpliv ostalih. Tvoj pes prihaja pa ga zapentlja nekdo, ki svojega cukne. In kazen dobi tudi tvoj ::) za prihajanje k tebi.

V ''prepovedanih položajih'' ne uporabljam sile, ampak poprej naučeno preusmeritveno ''komado''. Ne elektrim ozračja  :) Če imam v rokah psa, ki tega ne obvlada...delama intenzivno ''na suho''.
Pse rajši naučim, da, če komu kaj ne paše da ''pameten neha''. Ne, da sem jaz tista, ki vedno fizično skačem umes. Ko mene ni zraven bodo pa kaj? Nism mediator. Samo vodja svoje pasje ekipe. In če se men zdi, da bi pa Mi nekaj skupaj pač je fajn it. ''Čao prijatli se vidjamo''  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 30 April 2014, 16:34:33
Na temo pasje igre je meni všeč DVD Nicole Wilde Seciranje dinamike pasje igre.

Ogromno upočasnjenih posnetkov psov med igro z različnimi težavami, tako da lahko vidiš celotno govorico, ki jih drugače ne opaziš. Med drugim pokaže tudi tiste cucke, ki jih drugi psi "brez razloga" preganjajo. Ne moreš verjet kaj vse ti uide...  Pokaže tudi kako zgleda ko v pasji park pripelješ psa, ki je "čuva lastnika", psa ki se boji drugih psov (čeprav je tole bilo zelo žalostno za gledat), huskyja ki vidi drugega psa kot plen, nesramne pse itd.... Vmes malo omeni svoje delo z volkovi in kako pogosto ti med seboj uporabljajo "alpa-roll-e"   :) 

Med predavanjem omeni kar nekaj študij in kako bi pasji parki moral izgledat (teoretično ok ampak v praksi bi pa njeno zamisel verjetno bilo zelo težko izpeljat).

Tole so teme ki jih je pokrila na tem DVDju.

    What constitutes safe play
    Whether actions like mounting are problematic or not
    What the latest studies reveal about gender play preferences,
    role reversals, and self-handicapping
    What canine physical features may confuse other dogs and hamper communication
    Which danger signals should not be ignored
    When a play bow means something other than, “Let’s play!”
    How and why redirected aggression occurs
    How play can sometimes be a displacement behavior
    Which situations warrant intervention and how to do so safely

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 30 April 2014, 16:38:22
Odlično :) em...a je kje dostopen?

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 01 Maj 2014, 10:31:32
Ne vem, tega sem kupila skupaj z par ostalimi.  :) Pasje DVDje je težje najti, predvidevam da zato ker torrenti hitro zamrejo ker jih ljudje ne iščejo/potrebujejo (Izjema je CM s svojimi DVDji ti so še vedno zelo aktivni). Že same ocene DVDjev so tako redke da je žalostno. Kar se tiče tega zavidam američanom, boljši knjižnični sistem (nimajo cen kot jih imajo naši) + možnost izposoje DVDjev preko sistema kot ga ima Tawzer dog.


Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.