Ko veš že vse...pa še vedno nič - vzgoja mladiča

ngc2392 · 1479

ngc2392

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
pozdravljeni, imam 3 mesece staro kavalirko (ah ja, danes ima rojstni dan  :D, pri nama je že dober teden. Že cel mesec berem tale (in še kateri drug) forum, pa opažam, da je pri težavah isto kot pri nas...100 ljudi-100 čudi. sedaj jo navajava na čistočo (za zdaj lulamo/kakamo na tri ure), počasi pa tudi na vzgojo. Imam pa vseeno nekaj vprašanj, bolj kot ne splošnih...
- hrano sva ji prenehala dajati po 1800 uri (naj se navadi, da ne bo cel dan jedla). S tem sva nekako omilila "pojav" kakcev po sobi (drugače je zaprta v sobi, ima pa svoj box) oz. tempirala kakanje. Kako je z vodo? Ji pustiva vodo čez noč ali tudi to odvzameva? In s tem zmanjšava možnost nenamernega lulanja. Seveda pa tri urno dežurstvo ostane...za zdaj.
- počasi se bo morala navaditi, da naju po več ur ne bo. trenutno naju "razvaja" s tem, da uživa na kavču in prespi nekaj ur brez težav. Če ji dava "kost" (bikovko, za žvečenje), se pa zavleče v boks in takrat je dobra spet za nekaj ur. Se to kost za žvečenje lahko da vsak dan ali je to potrebno dozirati-kot priboljšek?
- ker sumim, da naju je že pošteno prebrala, si sedaj že privošči kako vragolijo, pa čeprav samo na vrtu okoli hiše. Na potrebo jo sedaj še vedno nesem, a jo imam brez povodca. Na sprehode še ne greva, malo se steče po vrtu, za tistih nekaj minut. Zanima me, kdaj se pes navadi na njegovo ime? gre ta vaja lahko brez priboljškov ali moraš "obvezno" navaditi psa na ime z priboljški? povodec ji dam le enkrat ali dvakrat na dan, da se ga navadi. takrat pa ni ravno navdušena, seveda, po pričakovanjih.
- verjetno vaje trajajo nekaj minut, v tej starosti, s priboljški? Ne moreš trenirati pol ure eno vajo, kot recimo sedi?

Hvala
(ja, psa imava prvič kot najinega prijatelja... :-[


Sol lucet omnibus


something_wild

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 05 November 2013, 09:02:35
Živjo!

Za navajanje na čistočo je najbolje, da je kuža vedno, ko ga ne moreš nadzirati zaprt v kletki(seveda dokler se ne nauči kaj je prav in kaj ne). Psi načeloma ne opravljajo potrebe tam kjer ležijo tako da ta način kar hitro učinkuje. Moj je bil npr čez noč zaprt v kletki, prva dva dni se je še polulal, od takrat naprej pa ni imel niti ene "nesreče" več. V kletki sem mu pustila tudi posodico z vodo, je pa res da je bila zjutraj še vedno polna, očitno ni bilo pretirane žeje :)
Vsak nov pripomoček psu prej pusti povohati in ga nanj navadi počasi, dovoli ji da prevoha vrvico, vmes ji lahko daš kakšen priboljšek, da jo poveže s pozitivnimi stvarmi. Za tri mesece strao psičko je pol ure vsekakor preveč ker ni sposobna biti toliko časa pozorna nate, raje večkrat na dan vadi po nekaj minut, da se ne začne dolgočasiti.
Glede navajanja na ime pa....važno je da jo nagradiš, lahko poskusiš tudi z igračo, pri mojemu so sicer najbolj delovali priboljški (v kombinaciji s klikerjem) ker bi za hrano tudi skakal po trepalnicah če bi bilo treba:)

Vse to me je naučil moj pes, upam da bo delovalo tudi pri tvojemu 8)