vlečenje na vrvici

something_wild · 1653

something_wild

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
: 08 Oktober 2013, 14:40:56
Lep pozdrav vsem skupaj!

Imam 6 mesečnega beaucerona, ki me na sprehodu močno vleče za sabo. >:( Težava je v tem, da je, ko se sprehajava sama čisto miren pes, v trenutku ko zagleda človeka ali drugega psa, pa ga želi pozdraviti in začne z vso močjo vleči proti njemu. Sicer obiskujeva pasjo šolo (opravil je že malo šolo, trenutno pa se uči osnovne poslušnosti). Po navodilih inštruktorice v mali šoli sem poskusila z ustavljanjem vsakič ko pes povleče in delovalo je v tolikšni meri, da me ne vleče več, ko sva sama. Zelo bi bila vesela, če ima kdo izkušnje z vzgojo beauceronov in nasvet, kako naj se lotim te težave. Z ustavljanjem ne bo šlo, saj ima sosed psa vedno spuščenega in tudi če mirno obstojim in čakam da se moj pes umiri, priteče on do njega in mu tako samo potrdi, da je dobro da vleče, saj tako doseže kar želi. V šoli so mi svetovali nakup zatezne ovratnice vendar sem v dvomih, ali je to pri tako mlademu psu in pri tej pasmi sploh priporočljivo, glede na to, da se odsvetuje vsakršna uporaba sile pri vzgoji.

V naprej se vam zahvaljujem za vaše nasvete.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 08 Oktober 2013, 16:34:08
Kaj pa če prosiš inštruktorja, da se ti na kakem sprehodu pridruži in "zrežiraš", da bo 100% nekje kak pes šel, da se vidi kak problem imaš.

Meni osebno je pomagal sistem oz. igra "look at that dog" + trik "nos" kjer se z nosem dotakne roke. Nekaj časa  sem uporabljala tudi halti v kombinaciji z ovratnico/oprsnico in obilo vaje. In za ohlapen povodec nagradiš z nekaj pasje igre.

In je stvar sedaj veliiiko boljša, so še izjeme, kjer uporabim halti (njene pasje "sovražnice").  Ampak tudi tukaj grem po poti, da bo s časom dovolj moja beseda.

Zatezne ne rabiš, ker nimaš podivjano zver, ki bi ogrožala druge. Sploh pri tako mladem psu, ki se še razvija jaz zatezne ne bi dajala gor. Prej se ti zadavi, kot pa lepo hodi ( da ne bi o tem kako nevarna je zatezna med igro s psi za nohte in pasje zobe).Bolje ti je halti (so na spletu od KD Krim super navodila za navajanje).

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 08 Oktober 2013, 17:50:53
Pri moji je pomagalo, da sma se vstavile ona je pa morala sedet. Pes/človek je potem šel mimo, potem pa sma šle dalje. Ko je dosegla to stopnjo, da je psi ne motijo, ko sedi sma se vstavile in je ona stala. Potem pa pač dokler je bila mirna in ni vlekla je lahko hodila, ko pa več ni bila mirna pa se je morala vstavit. Seveda, ko je pes priden dobi priboljške, božanje, vohanje z psom... Pri moji je to pomagalo, zatezna pa je pri njej delala samo kratkoročne efekte in čez nekaj časa bumerang efekt  ::) . Tako da ne priporočam. Sicer ni beauceron, je pa vseeno konkretn pes, ki te zna fajn potegnit, če je treba  ;)

Za konkretn primer pri tem spuščenem psu pa nimam ideje... Sicer tudi nama včsih "vletijo" kaki psi, ampak ji to začuda ne dela nekih problemov... Bi se pa bilo seveda fajn obrnit na inštruktorja  ;)