spis

*nastya_lony* · 1432

*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
: 07 April 2006, 22:26:21
Pri slovenščino moramo narediti spis v katerem opisujemo delovni postopek.Jst sem se odločila za šolanje psa za slepe.
Zdej me pa zanima,če je to kar imam vsaj malo podobno delovnemu postopku ali kaj bi bilo treba dodati,spremeniti,...

ŠOLANJE PSA ZA VODIČA SLEPIH

Pes svojemu gospodarju ne more vrniti vida,ampak je njegovo »tretje«oko. Pomaga mu pri hoji ter lepo in mirno čaka ob njemu, če se slučajno gospodar ustavi. Zato le ni vsaka pasma psa ali mešanec primerna za vodiča slepih-najbolj primerna sta zlati prinašalec ter labradorec, katera sta tudi najbolj pogosta.

IZBIRA PSA:
Zaželeno je, da je vodič slepih pasemski kuža z rodovnikom ali brez, mešanci pa so le pogojno primerni. V Sloveniji izbiramo predvsem labradorce in zlate prinašalce, ponekod v Sloveniji pa tudi nemške ovčarji, ki pa so najbolj pogosti v Nemčiji in Avstriji. Pri izbiri psa so najbolj pomembne psihične lastnosti psa. Njegova plečna višina je od 50 do 65 cm, pri katerem moramo upoštevati velikost slepega. Vodnik psa si lahko sam izbere ali bo imel psa ali psičko.

Šolanje za psa vodiča slepih je zelo zahtevno ter odgovorno delo, pri katerem moramo upoštevati, da moramo porabiti veliko časa za njegovo šolanje. Vaditelj psa mora imeti veliko kinološkega znanja in izkušenj pri delu s psi.
 
Pes mora biti vedno pripet na primerno vodilu, ki ga vodnik drži. Pes mora nakazovati tudi talne ovire(cevi,stopnice,..), in se mora ustaviti pred vsako talno oviro. Mora nakazovati tudi vsako višinsko oviro do višine glave(zapornice,veje,prometne znake,…). Če je na semaforju naprava, ki piska, ki je narejena za slepe ljudi mora pes vodnika pripeljati do droga in ga varno peljati čez cesto. Pes ponavadi hodi ob vodnikovi levi nogi, če je pa cesta brez pločnika mora hoditi slepi na skrajnem levem robu vozišča. Vodenje po pločniki, na katerem so parkirani avtomobili mora pes hoditi počasneje kot ponavadi.

Psa lahko dobi le slep človek, ki ima pozitiven odnos do psov, mora jih imeti rad. Pes je namreč vodniku družabnik in prijatelj, ne le pripomoček, da se lahko slepi varno giblje v prometu. Da pes sploh pride v družino se morajo strinjati vsi družinski člani, kajti tudi oni pripomorejo k njegovem šolanju.



irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #1 : 08 April 2006, 12:04:34
na naši šoli je nekdo v 4 letniku čez vse 4 strani sicer za esej napisal čiha puha :D :D :D...prfoksa mu je dala 3 točke za izvirnost :D :D :D


lp

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras