Pasja puberteta ali kaj drugega?

margiela · 13836

margiela

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 0
: 30 Januar 2014, 11:25:33
Živjo :) mene pa zanima, če je možno, da pes začne prihajati v puberteto že pri 3 mesecih in pol. Najprej naj povem, da si pesjak deli z 10-letnim Murijem, na obisk pa pogosto pride še 7-letna staffordka Kira, tako da se največkrat igra s starejšimi psi, mlajše pse pa srečuje samo v mali šoli, kjer je najmlajši. Zadnji teden ga malo meče. Dominanco nad Murijem je zganjal že od samega začetka - s tacami se je obešal po njemu, ga grizel za gubo ali taco ipd. Pes se mu je večinoma umikal, kdaj malo zobe pokazal ali pa ga sunil, ampak ni kej dosti zaleglo. Iggyju smo jasno dali vedeti, da tega ne sme početi in se je stanje umirilo (kdaj pa kdaj je Murija malo lovil po dvorišču ali pa ga poskusil grickati, ampak je prec nehal ko je videl, da sem huda, tudi glasu mi ni blo treba povzdigniti). Naj še povem, da se je to dogajalo samo kadar sta bila spuščena, v pesjaku nikoli. Druga zadeva je bila, da je začel že pred tretjim mesecem markirati. Najprej mu ni ravno uspevalo (dvignil je napačno taco), sedaj pa mu. To se zgodi recimo 3x na teden. Zobje so mu že dodobra izpadli in rastejo mu novi. Zdaj je začel pa trmariti, da glava boli. Na sprehodih je najprej vlekel, ampak smo ga lepo navadili, da če je vlekel, sem se ustavila, on se je moral vsesti in naprej je smel iti šele ko sem prišla do njega in rekla "gremo". Zdaj je kot kombajn. Vleče toliko časa, da se začne daviti in se ne bo ustavil dokler ga ne bom prijela za ovratnico. Ponovno je začel skakati po Muriju in ne posluša komande "ne". Spet ga je treba fizično vlečti dol z njega. Ignorirati je začel tudi komando "sedi". Pri hranjenju je vedno sedel pri miru in počakal da sem položila posodo na tla in dala znak da sme jesti, sedaj se sicer vsede, pri miru zdrži pa mogoče 15 sekund, nato začne begati naokoli.
Mene sicer bolj uboga kot mojega fanta in mogoče malo manj vleče, ampak ne morem pa zanikati, da se vede bolj divje.
Pozanimala sem se, kako sta njegova bratec in sestrica in njima menda zobje še ne izpadajo, bratec ne markira. Je pa res da sta po postavi manjša in tudi drugače razvita.
Drugih problem nimamo, do ljudi in drugih psov je prijazen. Edino pri igri sem opazila, da se bo najprej igral lepo, če bo drugi pes začel lajati ali pa bo malo bolj divji, bo Iggy začel grickati njihovo kožno gubo (toda drugače kot pri Muriju, kjer se dobesedno obesi nanjo). Psi ne cvilijo kadar jih zgrabi za gubo, zato niti ne vem ali jih boli ali ne. V šoli so mi rekli, da je to igra in da ni nič hudega. V pasji šoli uboga in zelo hitro osvoji znanje (za hrano vse :D ) Naj še omenim, da bo zdele ravno en mesec, kar je prišel k nam. Torej puberteta ali kaj drugega?
Za vsak odgovor bom zelo hvaležna :)



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #1 : 30 Januar 2014, 11:53:05
Navaden pasji mladič  :P

Pri tej starosti ne moreš pričakovati, da bo dolgo sedel in čakal na hrano ipd... Vsega ga je treba naučiti postopoma, še posebaj dolžino izvajanja vaje. Pri starosti 4 mesecev in od tega je samo 1 mesec pri vas, res ne morete pričakovati, da bo pes kar znal stvari. To, da se mu sanja kaj pomeni beseda sedi, še ne pomeni, da vajo tudi zna ;) . Poleg tega pri tej starosti še ni zmožen tolikšne koncentracije...

Moj je enake starosti kot vaš in se obnaša popolnoma enako, tudi markira že na veliko, samo zob še ni začel menjati...

To, da skače po starejšem psu in ga grize niso znaki dominance, ampak se tako pač igra. Če je igra pregroba, jo prekinete. Jaz zaenkrat nič ne prekinjam, ker tastarejšo mali čisto upošteva, ko "reče", da je dovolj. Pravzaprav moram kdaj tastarejšo zabremzati, da ne pozabi, da ima 20 kg več kot tamal...



margiela

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 30 Januar 2014, 12:09:41
Hvala za odgovor :) učimo se postopoma in kar se tega tiče je res priden, sam tale zadnji teden je bil malo naporen :) Torej naj pustim, da preganja starejšega psa naokoli in ga gricka? Ker vidi se, da Muriju to največkrat ne ustreza, ker je že star in nikoli ni bil pretirano igriv in potem pride do mene in me začne s taco suvati v smislu daj že umiri tega mulca  :D Je pa stvar v tem, da trenutno je Iggy še malo manjši in nekaj kg lažji od Murija, ampak še kakšen mesec ali dva in bo večji od njega. Kdaj veš, da je igra pregroba? Ker s Kiro (staffordka) se znata precej divje igrati. Največkrat se zgodi, da se oba vlečeta svojo stran cufe, tamal je pretrmast in ne bo popustil, zato se uleže na tla, Kira pa ga vleče po dvorišču  :D pol se začneta pa suvati, bockati in grickati za gubo. Sam cvili pa noben ne.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #3 : 30 Januar 2014, 12:21:44
Če se vidi, da starejšemu ne ustreza, potem igre ne dovoliti. Naj ima starejši možnost umika in mir pred mladičem, še posebaj, če mu ne zna pokazati mej (oz. ga mali ne upošteva). Igra je pregroba, ko enemu izmed udeležencev ne paše. Kdaj je pa treba ustaviti tudi, če sta oba udeleženca za, ampak očitno pretiravata - zbijanje med tekom npr., ker lahko pride do poškodb. Pri igračah je treba opazovati psa, da stvar ne eskalira in se ne stepeta za igračo. Načeloma ni težav, če zna starejši pes mlajšemu postaviti meje in jih mali tudi upošteva. Moja dva se tudi cufata za igrače, ampak je zelo jasno čigava bo na koncu igrača. Pa oba pri cufanju renčita in se pulita (no tavelika drži, tamali se pa bori  :D ).



margiela

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 30 Januar 2014, 12:31:06
ooo super, najlepša hvala za pomoč  :) tamal je tolk trmast, da ne spusti tiste cufe pa če se Kira na glavo postavi. Zdele je še ona glavna, par mesecev pa ne bo več  :D



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #5 : 30 Januar 2014, 14:32:27
Js bi najprej dala psa narazen, recimo pregradila pesjak, ker Muriju očitno ne paše stalna "pozornost" (teb bi pasalo, če bi se ti bilokdo obešal za vrat?) in glede na njegovo starost mu je priporočljivo dopustit mal mira pred mladim juncem. Še tako mirnemu psu lahko enkrat dojadi in stera malega nekam..



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #6 : 30 Januar 2014, 14:55:49
Še tako mirnemu psu lahko enkrat dojadi in stera malega nekam..

Tole je res. Zdaj mu verjetno še malo popušča, ker je mladič. Čim bo malo večji mladič/pubertetnik, ga zna pa bolj nabutat, če mu ne bo dal miru.

Pri moji psici je razlika pri "vzgajanju" mladičev in pubertetnikov zelo očitna. Pubertetniki kar hitro na tleh pristanejo, če so preveč predrzni. Pri mladičkih je pa ful popustljiva.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 31 Januar 2014, 09:27:30
Nujno jih ločit. Ker tole najedanje bo enmu šlo čez meje. Mladič je sicer čisto normalen mladič. A bivanje v pesjaku nima nobene veze z normalnim (ala naravnim) bivanjem psov. V tako omejenih prostorih se psi pač ne morejo normalno pasje obnašat. Torej se ne starejši ne more v miru odmaknat, tamali pa tud nima kako drugače pokurit energije. Imam sama več psov skupaj v mali hiški a nikoli sami sebi prepuščenih, dokler vsi ne poznajo kulture sobivanja. Potem to ni več problem. Ampak ti kot dober lastnik, vodja, koordinator...kakor ti je ljubo...si odgovorna, da mladinc staroselcu ne pije krvi. Bolje zdajle mal omejit kot pa potem, ko si bosta šla resnično na živce. Poleg tega boš z ločenima lažje delala z mladičem tako kot se za vzgojo spodobi.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


margiela

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 31 Januar 2014, 16:05:20
Hm...ločenih pesjakov verjetno ne bosta mela, ker se drugače dobro razumeta. Na začetku sta bila ločena, pa je mali malo jokal in je Muri nonstop hodil k njemu, ko smo ju dali skupaj se je situacija umirila. Tudi uto imata vsak svojo, Iggy je v svoji spal samo prvi dan, sedaj oba spita v eni (velika je za 2 psa). V pesjaku se oba lepo obnašata, nikoli ni bilo težav, Iggy se takrat umiri in ne nagaja. Po Muriju skače samo, če sta spuščena, pa še to ne vedno, dobim občutek da to počne da bi ga sprovociral v igro. Tudi Muri je zelo zaščitniški kar se tiče Iggyja, smo imeli situacijo, ko ga je en angleški buldog spravil pod sabo in je Muri pritekel k njima in začel lajati na buldoga in renčati.
Včeraj sta bila oba spuščena pred hišo, ko smo odmetavali sneg in sem ju lepo pustila, da se sama zmenita. Bockala sta dobre pol ure in mu je Muri lepo pokazal kdo je šef  :) brez grobosti in tamal je očitno sprejel to. Treba bo samo gledat, da se tamalega res čimbolj zaposli, takrat ne misli na lumparije. Če bi se pa situacija poslabšala, se ju bo pa ločilo. Sam zaenkrat res ne vidim potrebe po tem. Vem, da če bi bila ločena, bi tamal še bolj skakal okrog njega. Trudimo se, da ima tudi Muri mir, saj tamalega tudi ločeno vodimo na sprehode, v pasjo šolo ali pa na kakšne obiske, pa tudi če je tamal preveč živahen ga zamotimo s čim drugim, da pozabi skakati okoli Murija.



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #9 : 04 Februar 2014, 09:34:09
Citat: Nika na 30 Januar 2014, 14:32:27

    Še tako mirnemu psu lahko enkrat dojadi in stera malega nekam..


Tole je res. Zdaj mu verjetno še malo popušča, ker je mladič. Čim bo malo večji mladič/pubertetnik, ga zna pa bolj nabutat, če mu ne bo dal miru.

Pri moji psici je razlika pri "vzgajanju" mladičev in pubertetnikov zelo očitna. Pubertetniki kar hitro na tleh pristanejo, če so preveč predrzni. Pri mladičkih je pa ful popustljiva.

Z obema - Nika in Roxy - se strinjam, da se bolj ne bi mogla.
Kako nikakršnega občutka nimajo ljudje in dopuščajo tečnemu mladiču, da maltretira odraslega psa, maksimalno potrpežljivega, ki sicer pokaže s telesno govorico in umikanjem, da mu ne ustreza ( pa še fino se jim zdi kao , da se mladič igra  ??? in potem  še nekateri  "gledalci" cvilijo iiii aaaaa, kok sta luštna)
Potem bo pa starejšemu dovolj, bo pa on kriv za ev. štalo.
Ne moreš verjeti... ::)


I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


Maksimvs

  • *
    • Prispevkov: 71
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 04 Februar 2014, 10:31:41
Ja , bi se kar strinjal z Martino.
Naš se je obnašal identično kot Iggy, in tudi nam se je fino zdelo kako se obeša na sosedovega setra. Potem pa je težava eskalirala do mere, ko je bil pes slep in gluh zame, tako ko je zagledal prijatelja čez ograjo.
Pamet me je srečala, ko na vprašanje vaditeljice v KD,: Zakaj bi bilo dobro da se psa celo uro preganjata po parceli!?, nisem imel odgovora.
Posledično smo stike omejili na krajše obdobje parkrat na mesec in stanje se je bistveno popravilo.
Ker če jaz prav razumem principe moderne pasje vzgoje, mora biti človeška družina psu krdelo, ne pa drugi psi!   

Why can´t we all just get along!


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #11 : 04 Februar 2014, 17:02:32
Maksimvs - kako prav imaš.
Celo filmčke posnamejo o tem tečnarjenju - grepa še  za specifiko, mladič tečnari strejšemu psu.

In človek in pes naj imata interakcijo, ne pa drug pes,  absolutno, vedno je bilo tako. ;) Psi so vedno pomagali človeku, karkoli že.

Pesjaki in ketne imajo kratko zgodovino.

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


margiela

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 05 Februar 2014, 18:10:40
martina.o nikjer nisem rekla da se mi zdi fino, da se Iggy obeša po Muriju. Če bi se mi zdelo to fajn, verjetno ne bi pisala sem. Niti tega ne dovolim, ker tamalega potegnem stran in točno ve, da ne sme. Da se pes na tak način igra, so mi rekli v pasji šoli, to ni pogruntavščina, ki bi zrasla na mojem zelniku. Pri igri ju nadziram in poskušam Iggyja čimbolj animirati, da pozabi na Murija. Sedaj se situacija obrača, ker se hoče Muri igrati, je pa res da je bolj lene sorte pes in ima hitro konec, medtem ko ima Iggy še vedno veliko energije. Takrat pač vstopim jaz s kakšno fajno igračo in ga zamotim.
 



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 05 Februar 2014, 18:15:03
Da ne boste pridelali skakanje po staremu psu zato, da mu boste igrače nosili  ;) Je skoraj bolje razposajenega mladiča odstranit na time out. Ker če bo vsakič ko bo tečen dobil še igračo...se mu bo splačalo.
So stvari v življenju psa za katere pa res ne rabi dobivat nagradic. Ampak to še vedno pomeni, da ga ni treba fizično fiksirat. Samo odstraniš ga, da ga čmrlji popustijo.
Eno od zlatih pravil vzogoje in učenja psa je ''Kdor teži, nič ne dobi''.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


margiela

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 05 Februar 2014, 18:41:08
Lunette hvala za nasvet. To sem prakticirala pa se mi je malo maščevalo  :-\ kadar je nagajal, sem ga lepo dala na time out v pesjak in ga pustila par min da se je umiril. Pol se je pa začelo dogajati, da se je pes upiral it v pesjak, ker je vedno mislil, da ga kaznujem. Na noben način ni hotel iti notri. Potem sem nehala s tem in zdej ni več težav. Razmišljala sem, da bi ga takrat, ko bi bil naporen lepo pripela na povodec in peljala na drug konec hiše in ga za par min pripela, vsaj tako so mi svetovali v mali šoli. Misliš da bi bilo to ok? Drugače ga potegnem stran, dam v sedi in držim za ovratnico dokler ni miren. Sam potem se še vedno zgodi, da ga čez 15min spet piči in bi on spet malo okoli Murija skakal. Sumim tudi, da Iggy skače po Muriju če dobi občutek, da se Muriju več posvečam kot njemu npr. če češem Murija. Takrat Iggyja kdaj piči in začne skakati okoli Murija. Tega ne pustim in ga ustavim. Sam fajn bi pa blo, če bi to vedenje v celoti zavrla. Ker on bi se z vsemi igral in se mi zdi, da kar ne razume, da vsem psom pa ni do igre. Sosedov pes je zadnjič lajal nanj in se vanj tudi zapodil, pa Iggyju ni bilo nič jasno. Edinkrat da sem ga videla ponižnega je bilo, ko sem ga peljala k kolegici, ki ga je imela pri sebi potem, ko so ga rešili s kmetije. Ona ima bernskega planšarja, ki ga Iggy pozna, ker je več kot en teden živel z njimi. In zdej se je ta pes hotel malo igrati pa je lajal nanj in skakal okoli njega pa se ga je mali tako ustrašil, da je rep med noge stisnil in se skril k meni. Je pa res, da je ta bernc navajen, da mladiče lepo spravi na tla, ker je to redno delal Iggyjevemu bratcu in sestrici, ko sta postala preveč živahna.



1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 05 Januar 2018, 08:30:44
Pozdrav,

mene pa zanimajo vaše izkušnje okoli pasje pubertete. Mislim, da je naša ravno v njej oz upam. Pred gonitvijo smo kar lepo napredovali z učenjem in je že kar lepo ubogala. Med gonitvijo je bila super pridna. Res da smo jo imeli non stop na povodcu in se izogibali psom, ampak je bila mirna, veliko je spala in ni imela kakšnih posebnih potreb. Po gonitvi je bila kot povsem drug kuža. Zelo lepo je ubogala. Ubogala je tudi odpoklic iz igre in res je bila super. Skoncentrirana na nas, tudi igra z drugimi psmi jo je malo minila. Potem je spet nastopilo drugo obdobje, ko je cca 4 dni samo spala. Zaradi zaskrbljenosti sem jo peljala do veta in je pokazalo, da je vse ok. Skratka od takrat pa je prava bomba. Začelo se je z poskusom izsiljevanja s cviljenjem. Po ignoriranju tega, se je to že pikico izboljšalo. Na sprehodu samo nori in nas praktično sploh ne vidi. Sploh ne bom naštevala sedaj vsega, ampak če je cca 2 meseca nazaj upoštevala odpoklic iz igre in bila noro pridna, skoncentrirana na nas, sedaj še v stanovanju ko jo pokličeš samo čukasto gleda.  >:(
V preteklosti sem sicer imela enega psička, ki je šel čez puberteto, vendar se niti ne spomnem takih nihanj. Tukaj je res opazno, iz ene skrajnosti v drugo.
Koliko časa so bili vaši tako nezanesljivi in neposlušni? Ja saj vem, sedaj moram samo vztrajati pri delu z njo in ne popustiti, je pa kar naporno, ker nima koncentracije. Tudi hrana, kot nagrada je precej bolj nezanimiva.
Na sterilizacijo gre po vsej verjetnosti kmalu. Kako vpliva sterilizacija na vse skupaj, če je opravljena ravno med puberteto?  :-\
Aja prav tako sem prav presenečena-veliko več grize, kot ko so ji rastli zobje. Igrače itd. In ja nudim ji zelo redne sprehode in se veliko ukvarjam z njo. Ampak je taka energijska bomba, da še med hojo v zelo strm hrib ji moram metati žogo, ker sicer ji je dolgčas in se sama zaposli z jedenjem palic. Potem nas pa skrbi, ker je po njih že bruhala zelo ostre trske. In če ni žoge nas prav izziva z palicami in misli da jo bomo lovili (čeprav je nikoli nismo, ji jih pa nekako nismo pustili jesti več). Včasih sva zunaj delali tudi iskanje žoge, kjer je prav uživala in uporabljala nos. Sedaj ne kaže več takega interesa zato oz jo že najmanjša malenkost v okolici vrže iz tira.

Hvala in Lp,
1_girl



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #16 : 07 Januar 2018, 17:13:38
Pri enih psih je pubarteta bolj izrazita, pri drugih se je niti ne opazi...

Pri psih se povaka 2-3 mesece po ognitvi za sterilizacijo, da se hormoni "ustalijo". Ce pa pride do nezelenega dogodka, se opravi kmalu po gonitvi...

Palico kot igraco ne uporabljam, kvecjem izjemoma, ce res nimam drugega. Grizenja lesa ne pustim, ker lahko pride do nesrece... ki se ji lahko ognem.

Se bodo pa v pasjih solah sedaj kmalu zaceli tecaji, kjer bodo pomagali, ce ne bosta uspele resiti...