Izpuščen pes v naravi

Tomica · 27678

srna

  • *
    • Prispevkov: 40
    • Točke: 0
Odgovori #30 : 14 Marec 2014, 10:48:33
Tomica, stvari, ki jih ljudje pišejo na forumih, ne moreš jemati osebno. Vsak se odzove samo na kak del napisanega in si vsebino razlaga po svoje, kaj od tega vzameš zase, je tvoja stvar.

Psa (in sebe kot vodnika) je v tej starosti treba navajati na čim več motenj ravno zato, da je potem naslednjih n- let lahko zanesljiv pasji spremljevalec v različih okoljih in da ga imaš lahko povsod, kjer je to mogoče, brez povodca, ampak pod kontrolo. To je vse. Če smo v tem obdobju samo tam, kjer ni preveč motenj, je ravno to pozneje lahko problem. 6-mesečni pes, ki se vodnika še bolj drži in si manj upa, še zdaleč ni tak, kot bo pri enem letu in pol ali dveh. Zato ni bistvo v tem, da se zdaj nekdo sprehaja vsak dan na isti osamljeni lokaciji in ima psa odslej zgolj striktno na povodcu, ampak da dela z njim v različnih okoljih in tako, da bo lahko brez povodca tudi takrat, ko bo motnja.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #31 : 14 Marec 2014, 11:12:59
.....

Pes ne rabi imeti narejenega poligonskega odpoklica, rabi pa imeti narejen brezpogojni odpoklic, katerega zacne graditi ze vzreditelj takoj ko zacnejo mladicki jesti se kaj drugega, kot mamino mleko (ta odpoklic se lahko tudi sfizi kasneje).

Najbolj pomembno pa je, da je vodnik psu najbolj zanimiva stvar na celem svetu, da se mu ob vodniku dogajajo same super stvari tj. pes bo pri odpoklicu rad, hitro in takoj prisel k vodniku (ni pa nujno, da bo zelo blizu 100%).

S tem odpoklicem-se v celoti strinjam. Jaz temu rečem nujni odpoklic- ko gre za življenje in smrt. Pes drvi proti prometni cesti za mačko etc, pes na polna drvi proti drugemu psu, ostalim živalim in ko je SEM! je takoj na mestu obrat in nazaj k tebi. Ali pa prostor na daljavo. Če pes tega ne obvlada, ima pa močne nagone, ki lahko škodijo njemu ali drugim, zna bit zoprn do drugih psov-je lahko spuščen na velikih, preglednih travnikih, s čim večjo interakcijo z vodnikom in se ga pripenja kadar se opazi žival/človeka etc...S treningom se lahko marsikaj doseže! Vsakdanji odpoklic pa ni tako rigorozen tule, pridi, gremo (bolj ali manj pomeni rotiraj v moji smeri, greš v napačno, stopi do mene v poljubnem tempu)...Je pa prav tako nujen, da je pes lahko sploh kjerkoli spuščen.

Z drugim odstavkom se pa ne strinjam v celoti. So psi, ki jim lastnik pač ni in ne bo bolj zanimiv od kupa dreka in veveric, vohanja po tleh. Je pa tudi pri takem psu možno doseči, da upošteva svojega človeka, ko mu ta (hehe moderno povedano) predlaga drugačno aktivnost ali pa ko mu da brezpogojno prepoved. In ga je možno naučit,i da zdaj se dela in uboga, sodeluje in uporabit magično sprostitev-delaj kar ti srce poželi.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


vohlec

  • *
    • Prispevkov: 399
    • Točke: 0
Odgovori #32 : 14 Marec 2014, 11:28:13
Ne vem, če imam jaz pravilno razčiščene pojme, ampak če nekdo vpraša za nasvet ali postavi neko vprašanje, mora potem tudi sprejeti odgovore. Če pa postavi "vprašanje" zgolj zato, da bo dobil potrditev, da dela vse prav in da se mu ni treba nič spremeniti, pa forumi niso najbolj priročen kraj. Če se nekdo potrudi in si vzame čas in poskuša odgovoriti na zastavljeno vprašanje, je pomoje fer, da če z odgovorom nisi zadovoljen, nanj ne streseš svoje jeze. Kakšen smisel sploh ima vprašati nekaj in že vnaprej določiti s kakšnim odgovorom boš zadovoljen? Če pa odgovor ne bo takšen kot si ga je nekdo zaželel, bo pa pop_izdil. Ne vprašat, če v bistvu "že sam veš edini pravilen odgovor".

Kolikokrat mesečno imam slabe izkušnje na sprehodih? Nobenkrat mesečno.
V sedmih letih odkar imam malamuta sem imel 3 incidente in vedno se je drugi pes zaletel v mojega. Enkrat je bil tudi malce močnejši prepir med psoma in so ovčarja potem peljali na šivanje ušesa. Ampak tudi po tem incidentu, ko se z lastnikom ovčarja srečamo na sprehodu, kakšno spregovorimo. Ko sem z malamutom se samo pozdravimo, če sem pa s tamalo, se pa igra z ovčarjem.
Psička bo kmalu stara dve leti in še ni imela nobene neprijetne izkušnje.

Imeti psa in šteti incidente ali pa biti v njihovem pričakovanju, pa pomoje ne sme biti smisel in je treba nekaj ukreniti, da ti pes ni v breme temveč veselje in sprostitev.

@barbara10
Tudi za smrt nisem več prepričan, da je ta 100% za otroka, ki se je rodil danes.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 14 Marec 2014, 17:03:52
Tomica, še dobro, da je tvoj pes star cca 5 mesecev. V času njegovega življenja ti bo pokazal še marsikaj. Upam, da bo dolgo živel. Sicer bo pa itak kriv nekdo drug, če se bo ubožcu kaj zgodilo.

Pod privezan pes v naravi pa očitno nisi čisto dobro prebral ali dojel da se govori o slednem povodcu. Glede na to da reskiraš mesečno 150eur za luksuz psa, daj še tistih borih 10-20 za slednega (z nekoliko praktičnosti ga lahko zrihtaš tudi za manj). Temu se lahko reče tudi svoboda pod kontrolo. Vsaj za začetek. Bo lažje kot potem ko bo še puberteta zraven pomagala vzgajat.

Še vedno se čudim vsem tistim, ki vprašajo za nasvet, ga skritizirajo, ker sami itak že dobro vedo kako pa kaj...ko pa pes po določenem času začne kazat točno naučeno ne-vzgojo...no potem se pa da kej delat s psom. A je res treba najprej pokvarit vse in potem popravljat  ??? V takih primerih me kar ima rečt ''a sm ti rekla''...pa vem, da to itak ne pomaga rešit nastalega ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tomica

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #34 : 14 Marec 2014, 20:23:20
Mislim, tu je vse skupaj skrenalo iz poante 100%!
Najprej Nika. Ja vabim te, da ti focen stisnem..kaj veš..mogoče pa pride vun še kaj več ;)
"Glede na tvoje obnašanje tukaj sklepam, da je imel lovec pravzaprav še dobre živce."
Točno to sem čakal. Hvala! Nisi fer in jaz sem užaljen!
barbara10
"100% je le smrt. Ostalo so le slabsi, boljsi priblizki idealu (100%)."
100% ni dragi ljudje..sploh tisti, ki ste tako 100% v svoje kužke..moj pa je zelo blizu..mogoče celo bližji od vašega ;)
"
S tem odpoklicem-se v celoti strinjam. Jaz temu rečem nujni odpoklic- ko gre za življenje in smrt. Pes drvi proti prometni cesti za mačko etc, pes na polna drvi proti drugemu psu, ostalim živalim in ko je SEM! "
Delama na tem vsaki dan in vsaki dan naredima več kot 10km!¨Kdo od vas v enem sprehodu pešake naredi 10km? Meni se zdi, da smo preveč pametni!
Lunette, moj pes je star 7 mesecev in skrbim za njega definitivno boljše kot ti za svojega. Ne da te sodim, pripravljen sem dokazat ker si ženska nevoščljiva! Živel bo do konca starosti, ker bom jaz zato poskrbel. Nič bat!
Tui ti Lunette nisi fer in lahko prideš po focenj!
Žal mi je, da sem odpeljaj naprej tak gnil odnos ampak ste določene ženske tu, vidim manipulativne in bi moglo bit, tak kak rečete.
Ma ne pri meni! Jaz grem rajši dol, kot da se tu kregam. Ma dajte prelistat celi članek še enkrat.
Kdo sem jaz in zakaj mi sodite?



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #35 : 14 Marec 2014, 20:54:03
 ???
Daj no malo ustavi konje  ::)


Ce psa ne mores na daljavo odloziti/ustaviti/odpoklicati, potem se, kar se mene tice, nima kaj spuscen preganjati naokoli. Je neodgvorno do narave in nevarno za psa. In pri sedmih mesecih je res skrajni cas da zacnes uciti odpoklic.
Namesto da tako mladega psa vodis na maratonske pohode, raje skrajsajta razdaljo in namenita raje pol ure ucenju in igri. Bo imel pes veliko vec od tega, kot od desetih kilometrov pohajanja, nadlegovanja lovcev in scanja ob drevesa.


Ne vem, če imam jaz pravilno razčiščene pojme, ampak če nekdo vpraša za nasvet ali postavi neko vprašanje, mora potem tudi sprejeti odgovore. Če pa postavi "vprašanje" zgolj zato, da bo dobil potrditev, da dela vse prav in da se mu ni treba nič spremeniti, pa forumi niso najbolj priročen kraj. Če se nekdo potrudi in si vzame čas in poskuša odgovoriti na zastavljeno vprašanje, je pomoje fer, da če z odgovorom nisi zadovoljen, nanj ne streseš svoje jeze. Kakšen smisel sploh ima vprašati nekaj in že vnaprej določiti s kakšnim odgovorom boš zadovoljen? Če pa odgovor ne bo takšen kot si ga je nekdo zaželel, bo pa pop_izdil. Ne vprašat, če v bistvu "že sam veš edini pravilen odgovor".


Egzekli.



Maksimvs

  • *
    • Prispevkov: 71
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 14 Marec 2014, 21:25:24
Mislim, tu je vse skupaj skrenalo iz poante 100%!..........focn..........focn. ............
......


Why can´t we all just get along!


Tomica

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #37 : 14 Marec 2014, 23:30:26
Sram vas bilo da tak kvarite forum Pesjanar.si eni in isti osebki!
Pa komu to koristi in čemu sploh ta energija.
Pa je ne bi raje pokoristili za svojega popolnega psa?



Tomica

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #38 : 14 Marec 2014, 23:50:22
lej zaj ti to Srna..

Izpuščen pes v naravi
« : 05 Marec 2014, 19:33:14 »

    Citiraj
"Srečama lovca na 100m in psa nisem dal na povodec, ker ni agresiven in lovec ni otrok. Pes ga gre pozdravit kar sem mu celo dovolil."

Pazi. Pes mi ni ušel, ker dokler je bil ukaz poleg, je hodil poleg in to še mimo linije lovca 10m. Ko sem mu dovolil z "lahko" je pes šel do lovca!
Potem je prišlo do incidenta čisto brez potrebe. Rešili smo ga že davnaj, tisto noč ko smo prespali vse skupaj.
Niso pa vsi prespali tega spisa namreč, ker sem v tem stavku:

 05 Marec 2014, 22:03:10
"2. Pes pozna vse ukaze, dosledno pa izvaja: sedi, prostor, čakaj, glas, poberi, prinesi, spusti. Odpoklica nima in tu imam težavo, ki bo rešena zelo hitro."

priznal, da pes nima 100% odpoklica, ste me dobesedno linčali na vseh možnih področjih.
Danes sem celo jaz ta, ki je verjetno lovca napadel?
HOHOHOHOOOO  welcome to sLovenia :)
Ne bom več limal dalje vaših neumnosti ampak ta članek ste mi posrali in ponižali do skrajne meje, ki jo zmore le slovenska kultura!



SunnyBean

  • *
    • Prispevkov: 68
    • Točke: 0
Odgovori #39 : 15 Marec 2014, 09:32:10
več kot 10 km vsak dan in 7 mesečni pes? Zelo priporočljivo.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #40 : 15 Marec 2014, 10:03:55
Pri hiši ni agresije!

pa si zasluži šamar ali po domače bombo na nos!

zaslužila bi si focenj!

 ;D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #41 : 15 Marec 2014, 10:36:13
Delama na tem vsaki dan in vsaki dan naredima več kot 10km!¨Kdo od vas v enem sprehodu pešake naredi 10km? Meni se zdi, da smo preveč pametni!
Lunette, moj pes je star 7 mesecev in skrbim za njega definitivno boljše kot ti za svojega.
A lah začnem zdj cepetat še jaz  >:D Po čem ti zdaj sodiš, da definitivno boljše skrbiš za svojega psa kot jaz za svoje  ??? Po 150eur zapravljenega materializma za psa, prehojenih 10km na sprehod ali po ukvarjanju s psom v delu za katerega je bil vzrejan...ali čem drugem  ??? Tok, da vem kje jaz grešim v oskrbi svojih mrcin. Kaj je po tvojem normativ?
Ker 150eur mesečno ne dam po komadu psa. Sploh ne za tamalo, ki je dejansko vsak dan lih na približno 10km sprehodu (jaz peš zraven ali na konju). Kar zanjo najbrž pomeni večji podvig kot za tvojega, ker je težka celih 5kg (od tod tudi ni razloga po tako velikih stroških prehrane/priboljškov/igrač...). Potem je vsak dan v ''delu'' za katerega nosi ''v duši''. Prinašalstvo in sodelovanje z vodnikom. Pod to štejeva delo okoli hiše, pomoč pri gospodinjenju (pobiranje in prinašanje), potem treningi pasjih športov, ki jo veselijo, tirkcanje, za sprotitev pa narediva konec dneva še cca 7-10km velik krog po ''divjini''. Uf kako se da tam napolnat baterije. Med divjadjo, lovci, kmetijskimi zemljišči (torej kmetijsko mehanicazijo), delu gozda in delu civilizacije. A jo mogoče preveč zaposljujem ???
Skratka zakaj hudiča taka užaljenost, cepetanje in želja po dokazovanju ter talanju focnov ??? 
Se pa opravičujem, ker sem psa en mal pomladila. Tiste dva meseca je res veliko v razvoju. Še več ga bo pa zaznati tam do dopolnjenega 2-3leta.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #42 : 15 Marec 2014, 10:47:04
Tih bot ženska nevoščljiva!! >:D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 15 Marec 2014, 11:06:16
Ne-haj!, ko sm res en mau fouš. Da bi premogla finančno 4x150eur  :-* samo za pse...bi imela precej večji dohodek kot ga imam. Sem pa kljub vsemu prepričana, da bi ga drugače investirala.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #44 : 15 Marec 2014, 11:13:13
Ja, js sm tud malo fauš, če bi mesečno zneslo 150 ojrov...majmaj.

Drugače pa "skačemo v luft", ja morda res, a iz dobrega razloga. Zaradi takih, ki imajo pse spuščene, ne da bi poskrbeli, da pes ne vandra do ljudi, psov, posebno če so en mičkeno zoprni, vsiljivi, radi skačejo, zaradi takih, ki ne pobirajo iztrebke od svojih psov. Smo na tapeti prav vsi. Vem za nekaj ljudi, ki se od daleč raje izognejo in zavijajo z očmi in zavzeto trdijo, da psi v mesto ne sodijo ali pa so prav očitno presenečeni, ko v parku ali na vasi poberem drek od psa...Pa tako ne bi smelo biti. Ne bi smelo biti to izjema, ampak pravilo.

Pa niti se ni skrenilo od teme. Ker je bila tako karnekaj zastavljena.Vprašal si za nasvet-si jih pa dobil. In to take, ki preprečijo, da v 99% sploh pride do kriznih situacij.

Psa si pustil do lovca, pa je lovec dejansko povabil k sebi psa in izrazil željo po kontaktu s psom in zanimanje zanj?



http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Tomica

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #45 : 15 Marec 2014, 12:51:29
Nima smisla in tudi meni se ne da več. Sem namreč mnenja, da z živalmi oziroma svojimi pasjimi ljubljenčki ravnate slabo in zelo nastopaško, kar se tiče nekih naravnih pravil, ki so postavljena za dobro družbe in živali in ne za vas, ki ste si na tem forumu postavile kar svoj tempelj in zakonik.
Me pa zanima slednje..sam dam, kot sem omenil za hrano in ostalo potrebno nekje 150€ na mesec!
Tole je izpisek enega od zadnjih računov:
http://prntscr.com/30z1l3
S tem, se moj pes zadovolji za 10dni, brez da štejemo zraven še suho hrano TOTW, ki znese mimogrede nekje isto kot mokra. Se pravi 20€ na teden.
Želel bi slišat recept, kako prehranit psa za 20€ na mesec?
Ali nekateri psi tu stradajo, ali nekateri lažejo ali pa se resnično kupuje najslabše in še to se daje 1x na dan in ne na voljo, kolikor bi kužek rad pojedel, kar je spet za moje pojme zelo sporno.
Prosim za recept!



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #46 : 15 Marec 2014, 13:30:54
Še kar te zanima, pa še vedno bi rad kaj vedel...na evo pa dajmo

14kg Magnusson (270g dnevno) =48 eur, zaloga traja torej za skoraj 52dni, cca 5-10 eur mesečno za trde žvake in še nekaj za mehke priboljške (v glavnem sušeno meso, priboljški brez žitaric) in ne vem koliko za jutranji pasji keks.
35 eur jointcare praška drži 4 mesece
pol kg čuvajeve mešanice, bo tudi za približno 4 mesece. Zobna pasta/gel mi traja nekje 3-4 mesece.
Psica je fit z 32.5kg, sterilizirana in posledično porabi manj hrane navkljub 2h miganju ali še več.

Sem pa za tečaje v mali šoli, osnovno šolanje in agility plačala več kot za mesečni futer pri njej.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #47 : 15 Marec 2014, 13:38:50
Ja glej Tomica, naredil si napako - pustil si svojega spuščenega psa, da je šel do tujca, ki si srečanja s psom več kot očitno ni želel in si iz tega naredil dramo.
Lovec se je dejansko vedel tako, kot se ne bi smel, a si mu dal povod zato sam.
Res je, psi potrebujejo svobodo, a si jo je treba prislužiti - kar je naloga lastnika. Pri nekaterih psih je kontrolo lažje doseči, pri drugih težje, pri nekaterih redkih pa nemogoče. Mogoče 100% odpoklic ni ravno najboljši izraz. Ne potrebuješ psa, ki bo v naravi pritekel na prvi klic s polno hitrostjo v ravni črti, se usedel predte in te nepremično gledal v oči (čeprav je tudi kaj takega mogoče videti in sploh ne izgleda slabo). Potrebuješ pa psa, ki je pozoren nate, ki ga lahko ustaviš, če hoče k drugemu psu, človeku ali če hoče steči za divjadjo ali mačko.  Če tega ne zmoreš, potem moraš imeti psa privezanega in se ali vdati v usodo, da bo pes vedno privezan ali pa sistematično delat na odpoklicu. Ker je zanesljiv odpoklic najlažje dobiti pri zelo mladem psu (cca 7 -8 tednov, pri pasmah, ki imajo hiter razvoj in so po karakterju samostojne) in si ta čas kot kaže zamudil, delo ne bo lahko. Imaš lovskega psa z močnim nagonom, ki pa ga je mogoče kontrolirati (za razliko od nekaterih goničev in polarcev). Tvoj pes še niti v puberteto ni prišel in te prave preizkušnje šele čakajo. S takim delom, kot ga opisuješ boš imel čez nekaj mesecev psa, ki ga v naravi ne boš mogel obvladati.
Načinov kako doseči zanesljiv odpoklic ali bolje rečeno kontrolo nad psom je več, prav vsi do zadnjega pa zahtevajo veliko dela, predvsem pa doslednost. Večtedensko trud ti lahko uniči en sam pobeg za divjadjo in moraš začeti od začetka.

Kar pa se tiče cene vzdrževanja psa, pa je tako, da hrana za odraščajočega mladiča in zelo starega psa stane nekaj več, a sama za tri odrasle zdrave in precej aktivne psice cca 20 - 30kg za osnovno hrano (sem ne štejem priboljškov za šolanje raznih grizalic in podobnega) porabim manj kot 40€ mesečno. V sili bi lahko prišla skozi tudi s pol manj, ne da bi ogrozila njihovo zdravje. In ja, odrasli zdravi psi pri meni jedo enkrat dnevno. Veterinarsko pomoč (če odštejemo cepljenje in preventivo proti zajedalcem, pa sem ter tja kdaj oskrbo kakšne manjše poškodbe) potrebujejo ponavadi nekako po 13 letu, prejšnja runda je živela med 16 in 17 let. Neprijetne dogodke pa imamo enega na nekaj let.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #48 : 15 Marec 2014, 13:44:25
Glede na to, da mi ni merilo, da pes Mora jest konzerve...
TOW 2x13,61 me pride cca okoli 110eur. Psi mi pojedo cca 1kg briket na dan (vsi skupaj, torej cca 1x350g +1x450g in 2x100g). Kar znese za slab mesec 110eur na 4 pse. Mala psica me po tej računici prehransko stane 12eur, tavečji pa 55 eur. Če prehransko vključujem še konzerve niso + ampak delež obroka. Torej, če je en obrok konzerva takrat ''prišparamo'' brikete za naslednji obrok. Kekse dobivajo...a so spet delež obroka, če jih je večja količina. Če je to piškotek za snack jih ne štejem v strošek, ker ni znaten.
In ker mojih ubožcev  >:D nimam samo na briketih, ampak dobivajo namesto samih ubogih pustih briket tudi meso, mesnate kosti, konzerve, kuhano (ne pomije-posebej za njih pripravljene obroke)...se strošek briket lahko zmanjša. Poleg tega TOW ni edina hrana na trgu, ki je dobra. Obstajajo tudi cenejše, a ne slabše. Pač drugačne. Včasih pa s pametnim nakupom ''ujagamo'' poštene akcije. Si vzamemo kak žakelj več. Konzerve so 800g. Meso je domače reje ali premišljeno kupljeno na zalogo...skratka ni vse v materializmu.
Voila - če je vsaj polovica drugih sestavin (konzerve npr.) v prehrani, me briketi dražjega ranga pridejo mesečno na velikega psa (večjega od tvoje vižle) cca 27eur/mesec.

Moji psi jedo običajno 2x dnevno iz posode. Zjutraj in zvečer. Ter čez dan ''iz žepa''. Vmes dobivajo pa žvečke/mesnate kosti/snacke... Res pa nimajo hrane na voljo v posodah čez celi dan. Ko dobijo, pojedo. Pa ne zarad silne lakote, ampak ker sta dva labi-mixa. Nista lih fina jedca  :D
Skratka, ker nimam pitancev, jim ne dajem polne doze briketov+polne doze konzerve+piškotov+žvečk+dodatkov iz mize+... Torej se mesečni strošek za psa ne porazdeli na račun pomanjaknja, ampak zdrave pameti in premišljenih nakupov.


Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tomica

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #49 : 15 Marec 2014, 14:10:05
Vidiš Lunette, takšno sporočilo preberem z veseljem in ga tudi upoštevam z razliko od tistih, v katerem ukazujete itd..
Verjemi, da se vsega kar si povedala v prvem delu, zavedam 100%. In verjemi tudi, da se trudim ga vzgojit čim boljše od prvega dneva. Skoraj vsaki dan si pogledam kak video na youtube, ki je btw po mojem mnenju najboljša učna ura. Priporočam Zak George!
https://www.youtube.com/watch?v=rwldfBjFsdE
https://www.youtube.com/feed/subscriptions
Mu dajem dosti več kot 2uri dnevno, zabave zunaj. Pa naj bo to dolg sprehod, metanje frizbija ali gola zabava po šumi. Ponavadi vsega, vsak dan po malem. Pes mi še ni ušel v gozdu, je pa že poizkušal. Se trudima tudi to, ignorirat vse kar naj ne bi bilo interesantno. Okoli hiše imava vsako minuto čez dan 20 - 40 sosedovih kur. Pes se sprehaja poleg njih in z veseljem bi kateri vrat zavil, pa je ne! Ne skrbi soseda, niti mene. Ker pes že dosti ve kaj lahko in kaj ne in kljub temu, je pod stalnim nadzorom.
Daleč od tega, da bi bili ostali. Kot je neka bralka napisala v enem članku, ima stalno probleme z vaškimi izpuščenimi kužki. Da ti vidiš v moji vasi, ko grema v eno ali drugo smer. Pune izpuščenih mrcin, tiste ki pa niso, pa komaj da ostanejo za ograjo.
In sedaj zopet kaj imava midva pri tem? Seveda sva spet kriva, ker se tam sploh sprehajava ali ne prijavima vsakega neodgovornega lastnika?
O hrani razglabljat tudi nima smisla, ker če ti rečem, da ima Magnusson 44% mesa ostalo pa žitarice in samo najslabše z zelo malo zelenjave in sadja, ti pove vse.
Tudi ostalo kar pišeš, je zelo bogo za psa. Jaz svojemu privoščim in namenim enako dobro kot sebi in ravno toliko sem pripravljen tudi zapravit. Ne da se ven mečem, ker nisem bogat ampak NE ŠPARAM NA PSU KOT SI SAMA NAPISALA!
Tvoj 50kg pes poje 270g briketov na dan in malenkost ostalih priboljškov?
Moj ima okoli 22kg in poje v treh obrokih cca. 800 - 1000kg hrane oziroma skoraj čistega mesa.
Ali tvoj strada, ali smo se nekje zmotil al pa govoriš neumnosti!



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #50 : 15 Marec 2014, 14:31:02
Odraščajoč pes potrebuje precej več od odraslega.
Pri odraslem psu je precej odvisno od metabolizma in aktivnosti. Pogosto 10 kilski pes potrebuje več od 20 kilskega. Imam pse polarnih pasem, ki so kar se hrane tiče zelo ekonomične - cca 200 - 250g (precej manj "koncentriranih" od tvojih) briletov dnevno, če dobijo več se zredijo.
Lepo, da psu nameniš samo najboljše, ni pa za psa potrebno da dobi human grade meso, niti ni potrebno, da dobi več kot tretjino mesa v obroku. Psi so se v tisočletjih prilagodili na veliko bolj skromno prehrano, saj večinoma ljudje mesa niti zase niso imeli v izobilju. večini sicer prav nič ne škodi, če dobijo bolj fancy prehrano kot je potrebno, neke hude koristi pa od tega psi nimajo.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #51 : 15 Marec 2014, 14:31:08
Tomica, ali pa tebi ni jasno, da mladič pri 7 mesecih dejansko lahko poje dosti več od odraslega psa  ;) Vprašal si koliko briket poje...ne pa kaj še vse ostalo  :) Torej pes, ki je tudi meso poje temu primerno manj briketiranega obroka. Ok pa pustmo zdj to prehrano, ker očitno so tule neskladja...pa bo spet ogenj, ker se punce ne bomo strinjale z vsem  :P Pač ne znamo samo kimat.
Prav tako Zak je faca in ga z veseljem pogledam in ima kup dobrih idej. Ampak se pa ne strinjam da je youtube edina dobra učna ura. Zna bit odlična in tudi sama rada kak posnetek linkam, ker so uporabne stvari. A najboljša učna ura je dejansko delo s psom.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


SunnyBean

  • *
    • Prispevkov: 68
    • Točke: 0
Odgovori #52 : 15 Marec 2014, 14:32:16
Jaz svojemu privoščim in namenim enako dobro kot sebi

Dvomim da bi kaj takega ''privoščil'' sebi  ;) http://www.bornfreeusa.org/facts.php?p=359&more=1



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #53 : 15 Marec 2014, 14:39:47
Kdo pa je pisal o 50KG psu? Še enkrat brat prispevke.

Magnusson je čisto solidna hrana. In vsem psom, ne pašejo visoki procenti mesa, še manj pa toliko maščobe kot jo ima TOW. Tako hrano bi dobivala še manj ene 200g dnevno  ::) Specifiko svoje psice poznam in njej prilagajam hrano. Ne trendom. Če bi bilo po njenem bi jedla miši, gnoj, kompost, nekaj od zelenjave in sadja.   ::)

Samo ste pa moški tudi čedalje bolj mimozasti, res. Pa kar nekaj žensk tudi. Čim besede niso v celofan zavite, je že jok in stok, užaljenost in jeza.
 

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Tomica

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #54 : 15 Marec 2014, 14:45:34
Lunette..nisem rekel edina ampak najboljša. Seveda je dobra tudi praksa vendar če veš kaj delaš. Če ne veš, je praksa sigurno slabša od teorije, kjer si pogledaš dober video in ga nato prakticiraš.
Da SunnyBean, več kot 10km za 7mesečnega psa. Če bi vedel kaj in kdo je Vižla, bi razumel tak pa si samo pamet kot pri naslednjem stavku. Nisem rekel, da namenim sebi dobro kot psu ampak sem pripravljen psu nameniti isto dobro kot sebi kar je velika razlika.
In ravno zaradi teh obrnjenih in nerazumljivih stavkov in besed, poteptate vsakega novega člana na tem forumu. Ali ima prav ali ne, ni pomembno, ker sami obrnete tako, da je prav le vam ;)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 15 Marec 2014, 14:55:11
Jaz bom pa samo rekla, da se zelo vesela vsakega novega člana s težavo, ko požre svojo prvo užaljenost ter uvidi, da rabita s psom spremembme. In jih s polno žlico uvedejo ter poročajo o napredkih  :-*

Tomica tebi pa priporočam, da se nehaš ukvarjat toliko z znanjem o Vižlah in se nekoliko več posvetiš Psu. Bo za začetek mnogo bolje. O Vižlah bi moral precej vedet pred nakupom od zdaj naprej pa imaš doma Psa.
Zdaj pa, če si že lih tak pristaš Zaka...zakaj pa pol ne uporabljaš svobode na slednem za psa brez odpoklica ??? A je kej takega (narobe) reku  ??? Ali striktno počneš samo tisto, kar ti paše in ne tisto, kar se ti svetuje in se dejansko obrestuje  ???

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #56 : 15 Marec 2014, 15:37:14
Zak je sicer faca (in ga na FB redno spremljam) ampak roko na srce, v svojih videih večinoma veliko govori, pa zelo malo konkretnega pokaže. Zgledovati se po njem nič ne škodi, pod pogojem, da ne slišoš samo tistega kar ti ustreza, ostalo pa preslišiš. Je seveda malo morje boljših in bolj uporabnih posnetkov in knjig - odvisno od tega seveda, kaj misliš delat s psom in na kakšen način.