Glavkom ali Zelena Mrena

AlesTo · 8858

AlesTo

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
  • Moderator salomonov oglasnik bloga
: 07 Marec 2014, 22:47:29
Z besedo glavkom označujemo trajno povečan pritisk v očesu, ki nastane zaradi različnih vzrokov. Glede na nastanek jih razdelimo v dve skupini: primarne in sekundarne. Primarne pa običajno delimo še v akutne in kronične.

Primarni glavkom imenujemo takrat, kadar vzrok ni znan, sekundarni pa tedaj, če je pritisk v očesu povečan po določenih obolenjih na posameznih delih očesa.

PRIMARNI GLAVKOM - DEDEN?

Pri psih najdemo najpogosteje primarni glavkom. Kot smo že povedali, vzrok zanj ni pojasnjen. Znanstvenikom pa je v poskusih že uspelo izzvati spremembo intraokularnega pritiska, to je spremembo pritiska v očesu. Pri poskusnih živalih so to dosegli z masažo očesa, vbodom v šarenico, vbrizgavanjem fiziološke raztopine v steklovino in še nekaterimi drugimi načini. Ugotovili so že, da se primarni glavkom pojavlja pri nekaterih pasmah pogosteje; kot zelo pogost primer navajajo koker španjela. Pojav naj bi bil pogostejši v določenih leglih, zato opravičeno sumimo, da je to lahko tudi dedna bolezen.

SEKUNDARNI GLAVKOM

Sekundarni glavkom se pri psih velikokrat pojavlja po obolenju žilnice, različnih tumorjih, poškodbah, krvavitvah v notranjost očesa, spremembah položaja leče itd. Vzrok za spremenjen položaj leče naj bi bil slabši nosilni aparat le-te, za kar poudarjajo, da je dedno pogojeno. Včasih se pojavijo samo ti vzroki, bolj pogosto pa so povezani s še nekaterimi notranjimi spremembami organizma. Nekateri navajajo še nekatere vzroke kot npr. nenormalne pogoje za obtok tekočine v očesu. Vzrok za tako stanje naj bi bilo tudi pomanjkanje nekaterih vitaminov.

BOLEZENSKI ZNAKI IN SPREMEMBE

Živali z glavkomom so mirnejše in nerazpoložene. Z natančnejših pregledom opazimo, da je zenica odprta, zrklo pa je bolj izbuljeno kot na zdravem očesu. Pritisk v očesu lahko natančneje izmerimo s posebnim instrumentom, imenovanim tonometer. Če je že prizadet vid, se živali zaletavajo v ovire in se vedejo nesproščeno.

Pogosto je roženica motna; zmanjšan je tudi prednji očesni prekat. To zmanjšanje nastane zaradi povečanega pritiska v očesu, ki potisne tako šarenico kot lečo naprej, proti roženici. S tem se zmanjša razmik med šarenico in roženico. Prav zato se naslanja koren šarenice na drenažne kanale (Šlemovi kanali). Zaradi nastalega izbočenja je roženica izpostavljena zunanjim dražljajem in seveda poškodbam. Povečan pritisk pogosto povzroči pokanje površinskega epitela roženice. Posledice so ulkusi ali razjede na roženici. Skozi razširjene zenice opazimo refleks zelene barve, to je barve očesnega ozadja. Če pa se pojavi motnja roženice, tega refleksa zelene barve seveda ne opazimo. Zaradi stopnjevanja očesnega pritiska se kmalu pojavijo atrofične spremembe na vidnem delu mrežnice (in še nekaterih delih), s tem pa se tudi zmanjša njena funkcionalna sposobnost gledanja. Rezultat je slabovidnost, ki se lahko stopnjuje do popolne slepote.

POMEMBNA JE HITRA POMOČ

Živali z glavkomom je potrebno nuditi čim hitrejšo pomoč. Poškodbe, ki se zelo hitro pojavijo, so velikokrat bistvene pri gledanju. Docela razumljivo je, da veterinar bolni živali ne more vrniti že izgubljenega vida. Lahko pa ji zavaruje vid, ki je še ostal. Če je mogoče, bo živinozdravnik najprej odstranil vzrok, ki je povzročil bolezensko stanje. Kadar mu to ne uspe, bo poskušal zmanjšati le očesni pritisk. Na voljo ima nekaj zdravil, včasih pa poskuša zmanjšati pritisk v očesu tudi z operacijo. Živali, ki smo jih zdravili zaradi glavkoma, moramo varovati pred večjimi napori.

Avtor: Ales Tomazic
Moj Blog: Salomonov Oglasnik
Priporočam za branje: Pravilna Oskrba Psa – Najzvestejšega Človekovega Prijatelja