Zmote in Resnice O Pasji Hrani

AlesTo · 5748

AlesTo

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
  • Moderator salomonov oglasnik bloga
: 07 Marec 2014, 22:57:51
V času blaginje se dandanes psom enako godi kot njihovim lastnikom: predebeli so, vsaj polovica njih. Vzrok je napačna in preveč izdatna hrana pa še veliko premalo gibanja. Pojavlja se skoraj zakonita podobnost: kjer gospodar ne pazi na svojo težo, dovoljuje tudi psu preveč hrane, kjer se gospodarju ne ljubi na sprehod, bo puščal tudi svojega psa ležati na kavču.

Zato prihaja tudi pri psih do podobnih posledic kot pri človeku. Naraščata jim krvni pritisk in maščoba v krvi, grozi sladkorna bolezen, srce in krvni obtok sta preobremenjena, kar lahko pripelje do srčnega infarkta, pri preobilni prehrani pa tudi do obolenj na želodcu, črevesju, ledvicah in jetrih, ne nazadnje tudi do izpadanja dlake.

Najpogostejša napaka je, da hranijo gospodarji svoje štirinožne prijatelje izključno z mesom. Najboljši kosi mesa bi bili po njihovem mnenju komaj dobri za psa, samo zato, ker so brali, da je bil pes nekoč kot volk plenilska žival. To je sicer res, toda pozabljajo, da je nekoč volk požrl uplenjeno žival s kostmi, kožo in drobovjem, torej si je tako zagotovil tudi potrebne ogljikove hidrate, ki jih ni v samem mesu. Znanstveniki v svetu za živalsko prehrano zatrjujejo, da čaka psa le kratko življenje, če bi ga krmili le z mesom. Pri takih psih postane dlaka suha in motna, nastajajo deformacije v okostju, narašča količina holesterola v krvi in sečne kisline.

Prav tako ravna neprevidno, kdor daje psu preveč kosti, saj te zamašijo debelo črevo in ga tudi lahko poškodujejo. Solna kislina v pasjem želodcu enostavno ne more razkrojiti prevelike količine kosti. Pač pa je seveda dobro, če mu damo od časa do časa telečjo kost, s kitami in hrustancem vred, da jo lahko grize in žveči, s čimer si utrjuje čeljust in čisti zobe.
Izrazito nepravilno so hranjeni tudi tisti psi, ki dobijo z gospodarjeve mize koščke njegove hrane, večinoma celo zelo mastne. Polagajo mu jih na poseben krožnik ali mu naprošeno hrano spuščajo zviška v gobec. Ob tem se psu lahko nabira samo odvečna tolšča.

Če pes požre vse, kar mu damo, še dolgo ni dobil vsega, kar zares potrebuje. Začinjene jedi človeku odlično teknejo, za psa pa pomenijo prebavne motnje. Slaščice, poper, kis so za psa strup.
In kaj naj bi pes zares dobil?
V grobem povedano naj bi bila njegova prehrana sestavljena do polovice iz beljakovin, polovica naj bi bilo iz ogljikovih hidratov, zraven pa še malo maščobe, vode, rudninskih snovi in vitaminov.

Nekaj priporočil za pasji jedilnik:
  • beljakovine v obliki skute, pomešane z jajci in medom;
  • ribe;
  • poleg drugega mesa tudi jetra in vampi;
  • zmečkano sadje (običajno ga psi ne marajo);
  • kalcijeva tableta dnevno in žlica ribjega olja, s čimer poskrbimo za vitamina A in D;
  • drobnjak in peteršilj dodamo hrani, ki jo sami pripravljamo.

Količina hrane je odvisna od pasme psa in od gibanja. Pes, ki teka ves dan za ovcami, bo razumljivo potreboval več kalorij kot njegov vrstnik, ki je privezan h koči.

Če ne vemo, koliko kalorij vsebuje posamezna jed, se ravnajmo po zlatem pravilu: rajši premalo kot preveč. Znanstveniki dokazujejo, da brez jedi lahko zdrži pes tudi do 60 dni, brez pijače pa le nekaj dni. Nobene nevarnosti ni, če se pes enkrat tedensko odreče hrani, pravimo, da si je naredil postni dan; to je veliko pravilneje, kot da mu postni dan odredi gospodar, ker bo pes občutil takšno odtegovanje hrane kot nezasluženo kazen. Kar okusi pes v prvem letu življenja, mu priraste k srcu. Odraslega psa le s težavo navadimo na spremembe v hrani.

Avtor: Ales Tomazic
Moj Blog: Salomonov Oglasnik
Priporočam za branje: Zaprtost pri psih


Avrora

  • *
    • Prispevkov: 543
    • Točke: 6
  • Totally Toller
Odgovori #1 : 07 Marec 2014, 23:49:52
Znanstveniki v svetu za živalsko prehrano zatrjujejo, da čaka psa le kratko življenje, če bi ga krmili le z mesom. Pri takih psih postane dlaka suha in motna, nastajajo deformacije v okostju, narašča količina holesterola v krvi in sečne kisline.
Na podlagi katerih znanstvenih člankov pa temelji tvoje pisanje in priporočila za sestavo pasjega jedilnika? Oziroma od kod so informacije, ki si jih zapisal?


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 07 Marec 2014, 23:54:47
Mene bi tudi zanimali viri. Bolj obširno branje, kaj, zakaj, kako, koliko.
Sicer se z nekimi trditvami ne morem strinjat-starejšega psa ne moreš privadit novih okusov. Se ne strinjam. Mogoče kakšen zares izbirčen, vendar pri večini psov, kjer je nek zdrav odnos do hrane bo pojedel marsikaj tudi nekaj povsem novega, samo njemu ogabnih reči ne.

Eno bukvo sem sicer uspela prebrati o pripravi kuhane hrane za pse. Ampak še vedno ne vem dosti, da bi začela sama pripravljat.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 08 Marec 2014, 08:42:07
AlesTo, odličen članek za salamonca. Upam, da se kak vaš bralec vsaj en malo zamisli nad oskrbo psov kupljenih na vrat na nos iz razno raznih oglasnikov. Kar se tiče priporočil pa nje preveč pisat oz. pista tako malo, ker se povprečen bralec takšnih člankov potem osredotoči samo na tale zapisan recept, ki pa kljub dobrim namenom lahko izpade katastrofa za psa. Pasja prehrana je veliko več od 6 zapisanih točk. Prav tako sistem dajanja hrane in s tem povezanih kazni. Psi ki jim posoda sama po sebi pride pred nos na odtegnitev gledajo čukasto. Psi, ki pa imajo v prvi vrsti sposobnega lastnika pa to gledajo kot na izziv za več sodelovanja.
Em...čisto vsakega psa se da ne glede na starost prehransko/vzgojno probrnat. Če je le lastnik pri stvari.
Dejstvo pa je da pes za svoje ''popolno delovanje'' potrebuje v prvi vrsti Fizično miganje, Mentalno gibanje in hrano+vodo. Brez vseh treh komponent ni to to.
Prav tako nebi jaz kaj veliko priporočala ''čim manj mašob''. Ker ta ideja hitro preraste v 1,5%, 0,5%...Psi (in tudi ljudje!) potrebujejo za delovanje (predvsem tudi možgan) veliko maščob. A zdravih, takih ''naravnih'' maščob. Takih z večjo vsebnostjo omega3 kot vseh ostalih itd. Skratka razmerja, ki so za življenje posameznika nujno potrebna. Jih pa nikakor ne moraš pokrivat po sistemu ''čim manj maščob'', ker bodo lastniki na podlagi 6točk psom dajali skuto z manj maščobami, pa jogrut 0,1% maščoben,...
Potem kalcij...huh v tabletah že dolgo ni več ''moderen''. Sploh po priporočilu 1 na dan...a to neglede na velikost psa? Psi so si različni. Če že druga ne po tem da so eni mini in drugi maxi. Maksiju tud 1 žlička lososovega olja na dan ne bo koristila za pokritje vitaminov...sploh, če vse ostalo ne bo štimalo.
Torej, lepo, da se trudite za bralce, ki si informacij ne zmorejo pridobivat v bolj širokem spektru. A na ljubo psov prosim, da informacije širite nekoliko bolj previdno in z dodatno mero strokovnosti (navedeni vsaj viri informacij) ali vsaj z bolj variabilno zapisanimi načeli.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


AlesTo

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
  • Moderator salomonov oglasnik bloga
Odgovori #4 : 09 Marec 2014, 11:35:56
Na podlagi katerih znanstvenih člankov pa temelji tvoje pisanje in priporočila za sestavo pasjega jedilnika? Oziroma od kod so informacije, ki si jih zapisal?

Citiraj
Mene bi tudi zanimali viri. Bolj obširno branje, kaj, zakaj, kako, koliko.
Sicer se z nekimi trditvami ne morem strinjat-starejšega psa ne moreš privadit novih okusov. Se ne strinjam. Mogoče kakšen zares izbirčen, vendar pri večini psov, kjer je nek zdrav odnos do hrane bo pojedel marsikaj tudi nekaj povsem novega, samo njemu ogabnih reči ne.

Eno bukvo sem sicer uspela prebrati o pripravi kuhane hrane za pse. Ampak še vedno ne vem dosti, da bi začela sama pripravljat.

Citiraj
....Torej, lepo, da se trudite za bralce, ki si informacij ne zmorejo pridobivat v bolj širokem spektru. A na ljubo psov prosim, da informacije širite nekoliko bolj previdno in z dodatno mero strokovnosti (navedeni vsaj viri informacij) ali vsaj z bolj variabilno zapisanimi načeli.

Spoštovani

Se popolnoma strinjam da je potrebno članek dopolniti zato navajam vire:

Želim omeniti dve knjigi:
- Psi, avtor Rino Falappi
- Velika knjiga o psih, avtor Ulrih Klejver

Povezave:
- Vloga beljakovin v pasji prehrani
- Pravilna prehrana - dnevne potrebe psa po hranilnih snoveh
- NEKAJ KORISTNIH NASVETOV pri hranjenju psov
- Sadje in zelenjava v pasji prehrani
- Beaphar kalcijeve tablete - Doziranje v navodilih

Presežek fosforja in pomanjkanje kalcija (kar se zgodi, če hranimo psa samo z mesom in organi) ima za posledico osteopenijo oziroma demineralizacijo skeleta.


Lp, Aleš


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 10 Marec 2014, 10:29:32
No, vam pa še jaz nalepim dva linka, ki nikomur ne škodita in sta osredotočena na pripravljanje hrane psom. Nekakšna "biblija" ali "ustava" za tiste, ki se želijo tega lotit.

http://www.dogcathomeprepareddiet.com/index.htm
http://www.monicasegal.com/

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 10 Marec 2014, 15:51:46
Meni je tale vredu http://www.dogaware.com/