Psi na travnikih in nejevoljni kmetje

solata · 44776

solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
: 19 Marec 2014, 07:10:10
Čedalje pogosteje se mi dogaja, da poslušam očitke kmetov, da iztrebki psov zastrupljajo njihove krave, da naj s psi ne hodimo po travnikih ali pa naj iztrebke pobiramo.

Zanima me, kaj točno iz iztrebka "ubija" njihove krave?
Ali druge živali, recimo mačke in divje živali nimajo kravam škodljivih iztrebkov?
Kaj pa gnojnica iz človeških greznic, ki jo stresajo po travnikih...a ta je pa zdrava?

Kako se s tem spopadate drugi oz. kakšno je vaše mnenje?

lp



cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 19 Marec 2014, 07:39:46
ah...tudi tebi vrjetno ne bi bilo všeč če bi ti tuji psi srali po tvojem travniku..če se da preprečit to da bi psi srali po hrani za drugo žival bodo to skušali narediti...res ni lepo da se sprehajate po tujih travnikih s spuščenimi psi in jim dovolite srati povsod, potem se pa niti ne spomnite tega dreka ki ga je vaš pes pridelal pobrati.....poberi dreke, po zasebnih travnikih se ne sprehajaj, psa imej na vrvici ko greš mimo kmetov...nekateri imate res srečo da ni tukaj tako kot v ameriki...da bi vas kmet lahko ustrelil ker stopate po njegovem zemljišču...bodite srečni da samo očitajo in vas ne lovijo s kalašnikom...  ::)

malo iz zakona o kmetijskih zemljiščih..
5.člen
Pravna ali fizična oseba, ki je lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča) mora na svojih, zakupljenih ali drugače dodeljenih neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih dopustiti drugim čebelarjenje, lov in rekreativno nabiranje plodov prostorastočih rastlin, zelnatih prostorastočih rastlin, gob in prostoživečih živali v skladu s predpisi ter dopustiti prosto gibanje drugim osebam po neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, če se s tem ne povzroči škoda. ( tukaj jo povzroča tvoj pes)

Povzročitelj škode na zemljišču ali pridelku je odškodninsko odgovoren lastniku, zakupniku ali drugemu uporabniku kmetijskega zemljišča oziroma pridelka v skladu s predpisi.


pa malo iz ene zanimive spletne strani : ( http://bajka.si/Index/Stran/52/pasji-bonton ) - upam da lahko navedem ta link kot vir

Pospravite za svojim psom tudi na travniku kjer se suši trava, zaradi vašega kakca lahko krava zaradi zastrupitve tudi umre. Če svojemu psu pustimo lulat in kakat na travniku kjer se suši trava, je skoraj tako, kot da bi pustili, da to počne v naš krožnik. Saj nam ta trava daje hrano, ki jo vsak dan jemo.


pa še zakaj je pasji kakec strupen:

Pasji in mačji iztrebki vsebujejo ogromno patogenih (škodljivih) bakterij, zato tudi tako smrdijo ker se v njih dogajajo gnilobni procesi. Te bakterije v kakcu proizvajajo tudi različne toksine, ki so zelo strupeni, glani problem je pa v tem da ko pridejo v vamp goveda, se začnejo hitro razmnoževat in proizvajat še več toksinov, ki pobijejo koristno mikrofloro v vampu. Patogene bakterije so seveda narejene tako da vsake ugodne pogoje izkoristijo za rast in hitro prevladajo nad bakterijami ki govedu koristijo. Ker zraven spuščajo še toksine, to pomeni da se ti toksini nalagajo dokler doza ni previsoka in govedo pogine.

Lp.
 

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 19 Marec 2014, 08:15:40
Bom podala še odgovor kot kmetica, ki ima travnik in suši krmo za živino.
Dreki od srn in ostale ''pašne'' rastlinojede živine se čist drugače kompostira na travniku kot dreki mesojedih živali (predvsem tudi krajši čas). Teh je naravno gledano ''ravno prav'' na nek travniški ekosistem. Poleg tega je značilno, da lisice npr. sračkajo na obrobjih in specifičnih mestih, kjer si postavljajo ''spomenike''. Pač funkcija markiranja in označevanja itd. Medtem, ko domači psi pa pač se userjejo točno tam kjer jim paše oz. točno tam kjer lahko. Kar pomeni tudi bolj proti sredini travnika. Serjejo tudi čez celo leto po travnikih....vključno s časom sušenja ali tik pred košenjem...skratka, ko pride bobek od srnice v balo ...se bo le ta fletno spremenil v vlakninast kompostek in ne bo problema. Poleg tega v času sušenja krme srnice ne skakljajo po travci, ker jim prehransko kaj dosti ne koristi. Ko pa bo prišel v balo sena dreki peki od mesojedca, ti pa živina, če se le da ne bo jedla tega sena, ker pač drek je pa drek. V najboljšem primeru ima tako kmet pokvarjeno balo sena, v najslabšem pa ima zastrupljeno živino zaradi ''gnile solate''.
Ne zanemarjat dejstva, da se začne že dokaj zgodaj kosti za silažne bale (to so tiste okrogle zavite v folijo). In lepo zapakiran drek od psa bo pokvaril cca 600kg krme za živino.
Torej. Pobirat ali pse dejansko naučit kakat v jarke inp. Je treba gledat tudi na druge. Tako kot sami nismo veseli, če dobimo pokvarjeno hrano za svoje hišne ljubljenčke niso drugi veseli, da jim naši ljubljenci uničijo krmo. Ti morda še imaš šanse reklamirat žakelj briket ali šnicle...kmet pa se kvečjemu lahko jezi že prej. Potem bo s težkim srcem na gnoj vrgel nekaj 100kg ali 1000kg krme. Kdo mu jih bo povrnil?

A lahko še dodam - divjanje in slikanje po žitih. Jao. To ni trava. Po mladem žitu še ni neke škode po nekoliko večjem pa že (tistem ko je že tako lepo zeleno preprogast lep za ozadje). Prav tako divjanje po ostalih poljščinah (ali tam ko še izgleda samo zemlja pa je že sejano)...skratka imam sama več psov, doma na kmetih pa me pošteno pogreje, ko vidim kake prišleke s svojimi fletkanimi kužki, ko pridejo divjat v naravo. Dejte met mal bontona do drugih. Tle noben nobenga nič grdo ne gleda, ko se sprehajamo, ker vsi spoštujemo lastnino in pridelke drug drugega. Prav tako lepo povemo novincem zakaj pa kako...ampak ko pa tega novinca vidiš 2,3...pa ni učinka...si pa upravičeno lahko en mal hud.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


MKN

  • *
    • Prispevkov: 58
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 19 Marec 2014, 08:31:25
Lunette,

Koliko pa lahko škodi pobran iztrebek. Včasih kakšna drobtina vseeno ostane sploh, če se podela bolj na mehko. Se pač prime trave. Mene so že kregali, pa čeprav poberemo vse za sabo.

LP, MKN



solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 19 Marec 2014, 08:43:09
Hvala za odgovore.

Se trudim, da ne bi puščali drekcev vsepovsod, včasih pa vseeno ne uspe. Priznam, da ko sem na 3-4 urnem sprehodu in se pes slučajno pokaka sredi travnika, da res nisem pobrala  :-[...ker mi je nepredstavljivo nositi kakec ves ta čas sabo. Kakšna rešitev za to, saj ne verjamem, da to kdo res počne?

Glede na vajina odgovora lahko razumem kmete. Mi je pa zanimivo, da prvi kmet, ki me je opomnil, ima sam spuščenega psa ves dan in ta hara po celi vasi vključno z travniki in njivami, skratka vsepovsod. Zakaj torej dvojna merila, kakci njegovega psa DA, kakci drugih NE? Načeloma ni imel nič proti temu, da moj pes "leta" po njegovem travniku, čeprav mi je povedal, da na tistem področju velja zakon, da morajo biti psi na vrvici...pa smo spet tukaj; zakaj zakon velja za druge razen zanj? Lunette?

cici.bobnar....ja, tudi meni ni všeč, ko kmetje spustijo pse in le-ti potem iztrebljajo pri nas, vendar do sedaj še nisem videla enega kmeta, ki bi prišel po kakec svojega psa  ::).

Še vedno me zanima odgovor na zadnje vprašanje; v kakšnem smislu je dobra vsebina greznic za travnike in posledično krave?




airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 19 Marec 2014, 08:51:26
Vedno znova se čudim ob takšnih temah in debatah... Moj dedek je kmet in mi ni nikoli še česa podobnega omenil, prav tako nisem ničesar podobnega slišala od drugih ljudi na vasi (vedno samo na internetu o tem berem). Ok, priznam - jaz za mojim na vasi nikoli ne poberem (edino če je na kakem neprimernem mestu - na cesti, blizu hiše...). In tudi nihče drugi ne, edinikrat ko sem hotela me je dedek čudno pogledal da tukaj pa res ni treba čistiti.  ??? Po travnikih se sprehajava, tudi skupaj z njimi, tudi on ga pelje po travnikih in nikoli mi ni še nihče rekel naj tam ne hodim (pa hodim s psi tam že vse življenje). Po zdravi pameti ne hodim po njivah, tam kjer je visoka trava, kjer vidim da se kaj dela ipd., ampak po normalnih, bolj nizkih travnikih. Nikoli ni bilo še nič narobe, tudi pokaka se na travniku (tudi tam kjer moj dedek kosi) in jaz ne vem da bi zavrgel kakšne bale, kaj šele da bi se mu živina zastrupila.  ???  Se pa redko na sredini travnika, ponavadi se sam odloči in se ob poti... Ga imam pa seveda na povodcu oz. spuščenega le na preglednih travnikih in sem pozorna na okolico (ga primem takoj ko opazim kaj).

Jaz bi rada samo najboljše in verjamem da je nekaj že na tem, če vsi govorite. Mi je pa skrajno čudno da v vsaj 5 letih (če že ne več, ampak za prej ne bi mogla zanesljivo trditi da se spomnem vsega) nisem tega še nikoli slišala od kmetov, pa jih redno srečujem in večkrat rečemo kako besedo. Prav tako vem da moj dedek hoče živalim samo najboljše in da bi mi verjetno kaj rekel če ne bi delala prav...  ??? 

Pa brez napadanja prosim.  :)



cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 19 Marec 2014, 08:57:39
MKN - se pač ne sprehajaš po kmetijskih zemljiščih. simpl k pasulj. pes naj serje kje drugje, v tivoliju recimo če bo ostal kak košček na travi ne bo prevelike škode( razen če se bo kak otrok not povaljal) , če pa ostane na krmi za krave...potem pa to ni več hec. Sploh pa travniki ki jih kmetje kosijo za krmo niso namenjeni sprehajanju psov.

solata

Rešitev za to je preprosta - psa na vrvico, če nimaš možnosti priti do kakca. ( ker je hoja po travnikih tudi zelo nevljudna in uničuje travo - poležene trave se ne da pokositi)

Jah glede dvojnih meril.... pač če te je opozoril naredi tako kot sem rekla, če pa njegov pes skače okrog...ni tvoj pes in se ne obremenjuj.  To le kmetovo zemljišče in če pusti svojemu psu letat okrog, mu je to dovoljeno saj je na njegovem zemljišču. Tvojemu pa ni ker je to tuje zemljišče. Žal je tako.

Rešitev za tuje pse ki iztrebljajo pri tebi - ograja ali pa neprijeten dogodek zaradi katerega se pes ne bo več vrnil. Šprica z limoninim sokom recimo. Ali pa pločevinka napolnjena s kovanci, da fejst ropota. Možnosti je veliko.

Kmetje gnojijo pridelke - žita in podobno. Kolikor je meni znano travnikov kjer raste trava za krmila ne gnojijo. Ampak to je samo meni znano, ker pa nisem srečala veliko kmetov, ti ne znam ravno povedati ali gnojijo tudi travo. Mislim, da ne. Pa tudi če, travnike vrjetno polivajo z kravjim gnojem...ta pa se čisto drugače obnaša na zemlji kot pasji drek. Pa ne gnojijo ko kosijo ,temveč veliko prej, kar pomeni da se gnoj že zdavnaj vsrka v zemljo... pasji kakec za to potrebuje več časa zaradi določenih bakterij.

airedale10

Vrjetno ti ni omenil zato, ker tvoj pes običajno serje ob potki in ne na sredi travnika...ob potki pa itak ni take škode v očeh dedka ( v nekaterih primerih pa je). Vseeno pa je potrebno za psom povsod pobirati iztrebke( ne glede na to kaj drugi počnejo, se na to ne oziraš... čistoča je obraz vsakega človeka..), saj je tako zapisano v zakonu in je tudi vljudno da za svojim psom počistiš. To je tako kod da bi ti na javnem wc šla na veliko potrebo in za sabo ne bi počistila. Bljek, kajne? Še bolj bljek bi bilo da za takim človekom ki ne bi počistil prideš na wc...


Lp.

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 19 Marec 2014, 09:12:20
Se ne strinjam da je potrebno pobirati vedno in povsod. Marsikdaj lahko vrečke bolj škodujejo kot en kakec.  :P Tam nekje ob potki, v zaraščenem grmovju ali v kakem zapuščenem delu kjer nihče ne hodi mislim da kakec ne bo nikogar motil in ne vidim smisla da bi ga pobirala samo zato da se bom potem hvalila okrog da kako jaz povsod pobiram. Vsaj moje mnenje je takšno da ja, v mestih vsekakor pobirati, ampak nekje kjer ni ljudi, kjer nikogar ne moti pa ne vidim smisla, res ne (razen v tem da se hvališ potem...).  :-\



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #8 : 19 Marec 2014, 09:30:35
Sem zadnjič v ono temo o lovcih hotela napisat da počakte da se začne sezona in bodo kmeti povsod, ziher bo kaka tema na forumu  :P

cici, gnoji se vse. Bom pa na pamet rekla, da prepoved gnojenja velja med 15 novembrom in 15 februrjem, vendar samo na nezelenih površinah (Lunete a štima?). Torej travnik se lahko gnoji ves čas, od kmeta je pa odvisno a bo gor dal umeten gnoj, domač gnoj ali gnojevko, greznic pa že kar nekaj časa ni dovoljeno voziti na travnika in če kdo to počne se ga lahko brez problemov prijavi na pristojno inštitucijo. Zdej, en drek se razgradi dokaj hitro in zato na manj frekventnih površinah niti niso tak problem, seveda pa ni fajn da se pes poserje direkt v sveže pokošeno travo. Sama ne futram silaže in tam se verjetno res vse skup nagravžno pajsa, sem pa že v suhi bali naletela na drek (presušen), ga odstranila in ovce sploh niso poštudirale da hrani sploh kej fali, verjamem pa da znajo bit krave mogoče še mal bolj zbirčne (pa da slučajno ne bo kdo mislil, da ovce res požrejo vse kar jim daš, tko kot znajo kaki stari ljudje pravit. so bolj kot mačke, če jim ni dobro jih lahko stradaš pa ne podo pojedle. sam za intermezzo  :))
Mi se načeloma držimo uhojeni poti, če poti ni gremo po robu travnika in tud če je visoka trava samo en (dva tri) sprehajalec ne poškoduje toliko trave, da se ne bi dalo pokosit. Sam spet, če gre pa za frekventno lokacijo je pa itak nekje ena pot in ni treba ravno po travi lazit. S kmeti se lepo razumemo, še nikoli mi ni nihče nič sral, vendar če bi izrazil nejevoljo ali željo da se njegovemu travniku izogibam, bi to razumela saj gre za njegovo lastnino. Nam so recimo parkirali na travniku in en ali dva avta dnevno nista problematična, pol pa ko folk vidi začne trumoma tja parkirat in čist uniči vse skup. En kmet me vedno vpraša, če nas fejst moti smrad ko gnoji, tko napol se kesa ker nam kao otežuje bivanje. Medsebojno spoštovanje in sobivanje.



nxyz

  • *
    • Prispevkov: 48
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 19 Marec 2014, 10:30:35
Vedno poberem iztrebke za svojim psom. Nekateri žal tega ne morejo in ostajajo za njihovimi prijatelji tudi kilski kupi... Kmetje pa potem obešajo napise naj se iztrebki pobirajo.

Prvo avtorico te teme bi vprašala nekaj, bi ti jedla solato na kateri je iztrebek tvojega psa? Zakaj morajo potem krave jesti travo na kateri so iztrebki psov?



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #10 : 19 Marec 2014, 11:58:18
Solata-jaz poberem drek za svojo psico-pa če tudi se sredi travnika userje. Zakaj-ker je prav tako! In ga nosim tudi po pol ure s sabo, če bližje ni koša. Pač. "Cena" če imaš psa. Noben problem. Lahko pa, če si bližje doma-nadknadno z lopato in vedrom pobiraš.

Imamo tudi sami travnik, pašnik in se točno ve kako je z  dreki.

Tudi sredi gozda, sploh kadar se na pot ali v bližino poti userje-se strogo pobira. Meni pač ni fajn hodit po poteh kjer so nepobrani dreki. Ponekod je pravo stranišče teh pasjih drekov in ne moreš sproščeno stopit, ker moraš gledat, da ne pohodiš kakega izdelka!

Obstajajo tudi vrečke, ki se v 14 dneh razgradijo.

Glede gnojenja, pa mislim, da je omejitev temperaturna. Mislim, da mora biti nad 4 stopinje. Zemlja ne sme biti zmrznjena. To vem, da so že kazni padale, zaradi gnojenja po zmrznjeni zemlji.

Posebno sem pa jezna na tiste, ki pustijo pse, da se userjejo na naši zelenici in potem fajn stopim noter ali pa še slabše Bina požre ta drek. Samo zato, ker smo na vasi, ne pomeni, da pa na našem koncu ni treba pobirat-JE! je bilo lani prav grdo-cel naš rob drek pri dreku. In potem imaš psa, ki se noče usrat, če so v bližini drugi dreki-ni fajn.

Krave so zelo izbirčne-čim je drek-ne jedo. Ovce pokosijo vse, konji so še bolj izbirčni in občutljivi.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 19 Marec 2014, 12:30:56
nxyz, če ne bi o teh stvareh razmišljala, ne bi niti pisala. Se trudim, da kakce pobiram za mojim psom kjerkoli se da, in zelo, zelo redko se zgodi, da gre na sredo travnika opravljat potrebo, vendar, ko grem-ponavljam- na 3-5 urni sprehod, po poteh kjer le redko srečaš koga, kaj šele kanto za iztrebke, pa res ne vidim smisla, da se kakec (ali več njih) celo pot "sprehaja" z mano. In prosim, nikarte da to kdo resnično počne iz ljubezni do kravic, kmetov ali koga drugega. Torej, alternativa sprehajanju kakca je?
In kot sem rekla, ne razumem zakaj niso sporni kakci mačk, vaških psov, divjih živali in vsebina greznice (pri nas jo še vedno veselo trosijo)?- ki je mimogrede tudi na "mojem" ali "tvojem" regratu?

cici, ni problem to, da ne pridem do kakca, pač pa to kar sem napisala zgoraj. Nikoli ne hodim po visoki travi, njivi, žitu,...

Čara, pol ure že....sprašujem za par ur  ???

Me pa še nekaj žre  :-[....in sicer, da smo izgubili žogico. Koliko lahko le-ta škoduje kravi, če jo poje oz. ali jo sploh poje?




cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 19 Marec 2014, 12:48:35
alternative
 ni. poberes ali pa se ne sprehajas tam. kot sem rekla, travniki niso
tvoji in ce kmet ne dovoli da tvoj pes tam serje, ga upostevaj.

glede zogice : ce jo krava poje se ponavadi zagozdi v poziralniku in
povzroci akutno timpanijo ki je lahko smrtna ce se ne ukrepa takoj.

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


Nika4

  • *
    • Prispevkov: 247
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 19 Marec 2014, 12:53:09
Pol pa v gozdovih in na travnikih vidiš ogromno vrečk z kakci lepo zapakiranimi in odvrženimi, ker se ljudem ne da nosit tisti drek cel sprehod. Je bolje pustiti kot pa dodatno onesnaževati gozd z vrečkami!



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #14 : 19 Marec 2014, 13:42:46
To jaz naredim-ampak takrat ko vem, da bom nazaj grede lahko pobrala in odvrgla. Ali pa če se v gozdu-zdaj se ogromno dela, vlači veje in si ne želim, da bi kdorkoli (vključno z mano) med delom stopil še pa v drek.

Sem že drek v vrečki v prtljažniku pelala-ker res ni blo druge. Ravno na parkingu pri pokopališču, konec sprehoda, se mi gre pokupčkat.  ::)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


T.M.T

  • njufi rulz
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.690
    • Točke: 25
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #15 : 19 Marec 2014, 13:55:03
Solata, če se ti pasji drek ne zdi strupen zakaj potem ne gnojite z njim po svojem vrtu in po solatki, ampak gnojite s hlevskim gnojem ??? :P

Takšne teme mi pa dvignejo pritisk da joj ( lani na Kulinariki se je tak čas pojavila tema, da ni sram kmete, da v tem času gnojijo travnike, ker potem Ljubljanačni ne morejo nabirati regrata :o).
Sama trenutno hodim domov s 5 vrečkami dreka, pa niti en ni od mojega. Pobiram po našem travniku, ker se bodo čez slab mesec tam pasli konji, ampak ljudem to gladko dol visi.

Isto je s kopanjem lukenj. In potem lastniki to še snemajo in na fb objavljajo "jeeej je kopal kot nor za krtom/miško". Da se pa dela škoda in da si tam kakšna krava/konj lahko zlomi nogo pa nihče ne pomisli.
Konec koncev so travniki privat parcele in ne vem zakaj imajo nekateri lastniki psov občutek da vseeno na teh površinah lahko počnejo kar se jim zazdi, za povrhu pa lastnika še nap****jo, če jim kaj reče.

Da o metanju kamenja, palic po visoki travi sploh ne omenjam >:(

Nam je še inštruktorica v pasji šoli rekla, da se sploh ne čudi, da kmetje zastrupljajo pse glede na to kaj vse si nekateri lastniki dovolijo na njihovih parcelah...

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/


cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 19 Marec 2014, 14:21:57
Nika4 , obstajajo tudi razgradljive vrečke, samo če imaš psa, je to tvoja odgovornost da njegov drek prenašaš naokoli, če ni druge. Pobrat pa moreš v vsakem primeru, saj si ti lastnik in odgovoren da je za tvojim psom čisto. Kot sem rekla, kaj če bi to delali ljudje po wcjih? Prideš na wc in noter v školjki en kup dreka še od prejšnjega tedna. Njami, ane. Bi vas rada vidla kako bi jedli solato in zelje, pa še kaj drugega, ko bi videli da je pes malo prej sral po tem.

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 19 Marec 2014, 14:26:43
T.M.T, če bi se jaz obnašala tako vehementno kot želiš prikazat, zagotovo ne bi spraševala tukaj.

Lahko, da ti take teme dvignejo pritisk, ne pomisliš pa, da se lahko kdo iz tega kaj nauči? Ne gledajo vsi iz tvoje perspektive.

Privat parcela je tudi okoli naše hiše, pa tega prav nič ne spoštujejo vaški- kmečki psi in mačke...naj torej nastavim strup še jaz?

Moj pes ne koplje lukenj, mu ne mečem palic in kamenja. Govorim zgolj o iztrebljanju na travi- če že pride do tega. In še vedno čakam odgovor, glede "sprehajanja" kakca 3 in več ur (očitno se nihče ne sprehaja toliko s psom  ???)?




solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 19 Marec 2014, 15:03:22
Solata, če se ti pasji drek ne zdi strupen zakaj potem ne gnojite z njim po svojem vrtu in po solatki, ampak gnojite s hlevskim gnojem ??? :P

Ne, po svojem vrtu ne gnojim s pasjim drekom, prav tako ne z vsebino iz človeških greznic  ::)...ki je zakaj že dobra za krave ali konje?



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 19 Marec 2014, 15:18:07
Jaz vprašanja solate nisem videla čisto nič napadalno in neodgovorno, ne vem zakaj napadate vse povprek (nekateri, ne ciljam na vse).
cici.bobnar, ne moreš primerjati tega da ne pobereš kakca za psom nekje v naravi s človeškimi stranišči.  ::) Mogoče bi bila taka primerjava možna s tem da za psom ne pobereš na zelenicah okrog blokov kamor jih vozi veliko lastnikov, ne pa nekje v naravi.
Ne vem če sem jaz čudna da se ne spomnem kdaj sem nazadnje v naravi stopila v kakec, tudi nisem še videla da bi bilo vse posrano, pa tudi ne nobenih vrečk (ki jih lastniki pustijo ker se jim jih ne da nosit) ne.  :P Verjamem da je, ampak tega nikoli nisem videla kot nek velik problem (v nasprotju z večino površin v mestu - pa še tu se mi zdi dosti bolje kot je bilo nekaj časa nazaj). Ne trdim pa da ni... Nisem videla niti napisov naj se pobira, niti kakih pasjih stranišč sredi gozda. Mogoče pa so ljubljanski kmetje drugačni od naših.  :P 8)
Ja, lastnik je odgovoren za svojega psa - pa a to nujno pomeni da gre čisto povsod pobirat kakec za njim, kamor najverjetneje ne bo hodil noben človek in ne bo kakec nikomur škodoval? Kakšna je tu korist (govorim zdaj nasplošno, ne o travnikih in njivah)  ???  Bio vrečk pa nikjer več ne najdem, zato se mi zdi včasih prav škoda (na nekaterih površinah) pobirati z navadnimi...
Še najbolj pa mi to ne gre v račun (saj mi prav nič v tej temi ne gre  :-[ ) - če so kmetje tako zaskrbljeni za svojo živino, jim jo zastrupi vsak pasji drek, jih zmoti če kdo naredi samo korak na travo, zakaj pa imajo potem oni spuščene pse brez nadzora, ki lahko delajo vse to in še marsikaj? A z njimi pa ni nič narobe? Seveda so tu nekateri kmetje izvzeti, ne trdim da so vsi isti, ampak veliko pa jih je takšnih...

Ni moj cilj kreganje, pač pa malo razjasniti si pojme, ker za veliko večino stvari tu prvič slišim.  :)



nxyz

  • *
    • Prispevkov: 48
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 19 Marec 2014, 15:39:35
Hahaha, zdaj je pa problem, da kmetov pes lahko tuji pa ne. Ponavadi je kmetov pes 1, ni treba da pride še 200tujih tacati po njegovih privatnih parcelah, aja, no saj verjamem, da tega ni mogoče razumet :) Tisti, ki vas moti, da se kmetje razburjajo, vabite še druge pse na svoje parcele in naj pri vas opravljajo potrebu in puščajo iztrebke tam, vsi bodo veseli, samo, da vas ne moti, kajne.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 19 Marec 2014, 15:40:59
Ne bom po citatih komentirala. Bom poskusila kr en post iz katerega se bo morda kaj dalo zvedet  :P
Kaj je drek in kaj je gnojevka/gnoj/kompost ter kaj je greznica? A se ve al se ne?  ??? Pa zakaj in zakaj se ne uporablja? Zdj bo tole sicer čist OT pasja tema a ni od škode, da se bo en mal drugače razumela razlika med ''pes ne sme srat gnoj pa lah tresejo''.  ;)
Drek je drek...tak čisti trenutni nepredelan izloček. Sploh od mesojedcev ali vsejedcev (zato npr. prašičji gnoj ni idealen in se ga rado meša s čem drugim za gnojenje). Medtem, ko gnojevka je že ene vrste preperela zadeva. Gnoj je lahko ''živ'' lahko je pa že kompostiran (najboljša verzija, a se mnogi zgražajo nad kupom gnoja, ki ga kmetje dajo na sredo travnika/njive a z vidika kompostiranja idealno). Spet imamo tukaj en kup razlik med tem, a so to anaerobni sistemi prisotni ali aerobni itd. Skratka. Gre se za to, da tisto, kar vidite, da kmetje posipajo je zadeva, ki se vdela v zemljo in služi hranilu. To je tisto, ja Nika, ko se nesme oz. ni fore z vidika rasti. Ker gnoj, ki se ne vdela v zemljo (sploh svež) dela škodo na pridelek, tako, da tega noben niti noče prakticirat  ;) Vrtičkarji to že en mal bolj vejo, da svežega gnoja ne dajejo na zemljo spomladi.  ;)
Polivanje gnojevke po travinji...e spet je ne zlivajo toliko kot se vam zdi  ;) Jo takrat, ko se le ta še lahko formira v rušo (drugač krave neb jedle :P). Spet smo tu pri tem, da je točno določeno št živine na kmetiji, ki jo hektar površine ''prenese''. Tako da nč bat. Ni silnih presežkov. Zemljo še dognojujejo z umetnikom, ker ji še manjka (ok pustmo zdj razlike zakaj intenzivno kmetovanje NI v prednosti pred ekološkim). Presežke vidijo samo sprehajalci, ko ne morejo nabirat regrata na tujih površinah in ko kopajo svoje pse, ker se jim povaljajo  >:D
Ker bodimo iskreni kaj in kdaj se prekomerno gnoji...to so vrtovi. Cele samokolnice/prikolice gnoja se gor navozijo. Kmet v parih letih na enako površino ne zvozi toliko gnoja kot povprečen vrtičkar (spet, ker je določeno št. glav na ha - kmetje so pa s tem vezani na določene obveze/ukrepe in nenazadnje subvencije). Tako čisto v grobem, detaljov čist preveč za eno temo  :D
Greznice pa mislim, da vemo kaj vsebujejo, a ne. Ni tle sam papir pa naš drek (glej ga zlomka, da se svojga dreka bojimo najbolj :P), ki razpada v anaerobnih načinih (te so najslabši), ampak je tle še šampon, geli, praški, zobne paste...skratka en kup svinjarije, ki je večina kmetov ne vozi na travinjo. Tisti, ki pa jo - ukrepajte, ne sam jamrat.  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


BlackSwan

  • Gost
Odgovori #22 : 19 Marec 2014, 15:46:20
Tudi jaz se priporočam za kakšno idejo, kako nositi kakce dlje časa - je ogabno to imeti skoz v roki, smrdi + ena roka ti manjka za ukvarjanje s psom :D
Zaenkrat dajem vse vrečke v eno večjo vrečko pa potem to nosim, če se kje ustaviva, da mečeva žogico, jo dam na tla pa se vrnem ponjo, ampak bi raje kakšen bolj praktičen način. A daje kdo vse skupaj v ruzak ali kaj podobnega? :)



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 19 Marec 2014, 15:49:53
Hahaha, zdaj je pa problem, da kmetov pes lahko tuji pa ne. Ponavadi je kmetov pes 1, ni treba da pride še 200tujih tacati po njegovih privatnih parcelah, aja, no saj verjamem, da tega ni mogoče razumet :) Tisti, ki vas moti, da se kmetje razburjajo, vabite še druge pse na svoje parcele in naj pri vas opravljajo potrebu in puščajo iztrebke tam, vsi bodo veseli, samo, da vas ne moti, kajne.
Če to leti na moj post...
Ja jaz ne zastopim zakaj obenem kmet govori da kako pasji drek zastrupi kravo, potem pa spusti svojega psa da po njegovih IN tujih parcelah opravlja potrebo (in taca po travi). Če bi ga nadzorovano spustil samo na svojo, ni problema (pa še vedno ne razumem kako od njegovega psa dreki ne pobijajo krav, od drugih pa ja), ampak ne da ga nenadzorovano spusti, potem se pa jezi na druge.
Pa ni treba tako napadalnega tona no... :)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 19 Marec 2014, 15:56:15
No pa še tole. Kmetov, vaš, sosedov, žnj pes...kje je fora? V tem, da čist noben kmet ne bo piskal nad drekom, če le ta ne bo direktno na pridelku oz. predvsem na travinji. Če bo drek v jarku, v razganu (tistem zaoranem jarku na obrobju njive/travnika), ob poti, v grmovju,... In ja vaški spuščenci drekajo ravno na takšnih ''mejnikih''. Ker so to idealna stičišča točk, da ja vsi ostali vaški spuščenci imajo ''spomenik'' za scat. To počno praktično vsi taki vaški/kmečki psi. Ker itak jim ni fore puščat sporočila sredi velike koruze (čist premalo opazno >:D), ni jim fore sred ostrega žita svoje ''orodje'' drsat  >:D, tud jim ni fore, da njihove bitne informacije nekdo zbalira 3-4letno >:D.
No in kje je zdj razlika od naših psov, ki so pod kontrolo? Ker jih peljemo sred travnika žogico metat. Ti gredo pač lulat/kakat ker jih tam tišči. Torej jih mi naučimo it sredi travnika  ;) No moji kmečki psi, pod kontrolo (uni k smo umes :P), so čist avtomatsko naučeni, da kakca se po obrobjih, po pasjih ''spomenikih''. Žogice se sicer lovi, a ko je trava v polni rasti se žogice lovijo po kolovozih. Čist več kot dovolj gibanja za pse  8) Nobena huda šola  ;) Znajo kar sami od sebe oz. si prenašajo informacijo iz roda v rod :D Zna tastari, naučijo se tamali. Za novince, ki jim gre pa ''težko v glavo'' pa slednega in se jih ni puščalo markirat na sredo. Naučeni v manj kot sezoni  ;)
In, ja spet, noben kmet ne bo težil če se pes userje na sredo in ne pobereš (ali ne pobereš čist do konca), če se to Zgodi. Če se pa Dogaja, je pa čist upravičeno togoten.  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


sonce

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 19 Marec 2014, 15:57:32
Jest sem si iz Amerike nabavila eno luštno torbico, ki je namenjena prav za pasje za kakce, ker je bila ravno priložnost za to. Drugače je poštnina problem, sama torbica ni draga, par everčkov. Lahko pa si priskrbite kakšno čist simpl torbico za priboljške, jo imate okrog pasu in notri nosite vrečke s kakci.

Drugače pa ja, kmetje so fejst jezni, ker nekateri ne pobirajo kakcev, tako da nam tudi ostalim lastnikom psov ne pustijo hoditi po travnikih (četudi greš čisto po robu). Ko vidijo, da imam kakce s sabo, potem rečejo, da delamo škodo že samo s tem, da hodimo po travi. Na vprašanje, kaj pa tekači (je ravno eden tekel mimo nas), pa je bil odgovor, da pa to niso problem. Torej sklepam, da so problem psi, na katere so kmetje alergični, ampak samo zato, ker večina lastnikov v mojem okolišu pusti dreke ležati vsepovsod. Aja, pa kmet se je za mano pripeljal s traktorjem, po sredini (sicer njegovega) travnika. Tako da morajo biti že res obupani, ker se ljudje požvižgajo na njihove prošnje in si dajo duška s tistimi, ki jih takole "ulovijo".



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 19 Marec 2014, 15:58:09
BlackSwan, ena od praktičnih stvari, ki mi pride na misel je tudi ta, da se mladiča dejansko nauči iztrebljat Pred sprehodom. Je potem tisto na sprehodu manj ali sploh ni  ;) Pa seveda če že - ne mu pustit na sredo. Opravi naj ob robu.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #27 : 19 Marec 2014, 15:58:17
Tudi jaz se priporočam za kakšno idejo, kako nositi kakce dlje časa - je ogabno to imeti skoz v roki, smrdi + ena roka ti manjka za ukvarjanje s psom :D
Zaenkrat dajem vse vrečke v eno večjo vrečko pa potem to nosim, če se kje ustaviva, da mečeva žogico, jo dam na tla pa se vrnem ponjo, ampak bi raje kakšen bolj praktičen način. A daje kdo vse skupaj v ruzak ali kaj podobnega? :)

Če se mi že zdi strašno nujno pobrat na področju brez košev za smeti(to ponavadi pomeni, da niso urejene površine in ne, ne tacam kmetom po travnikih), potem pustim vrečko v kakem grmu in na poti nazaj poberem. Nimam niti najmanjše želje dreka po žepih in torbah vlačit.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 19 Marec 2014, 16:04:03
Sej to je problem, ker eni tuje travnike spremenijo v poligon za njihovega psa (jp tudi česali in tam puščali enormne količine dlak so). In itak so potem jezni na vse skupaj. Jaz jih čist razumem. Pri nas ni nekih silnih problemov. Novince pa že sami opozorimo, da si potem ne gremo na živce. Pa imamo tako kar frekventno sprehajalno pot čez travnike. In spet, ja tekači/traktroisti ali pes...huh ruša ruša in še enkrat ruša. Kremlji ki polno štartajo za žogo in bremzajo jo lahko izkopavajo (tam pa rada zel raste, ki ni lih zaželjena), traktroska guma pa jo pritisne k tlom (verajmem v to, da ni za vama vozil po visoki travi). Mah en kup detajlov  :D Kulturno se nosti, razumet argumente, se opravičit in dajat vzgled ostalim pa ni nobenih težav  ;) Kmet vas bo pa najbrž rajši danes klincal kot se potem jezil, ko bo pasja pristonost na pridelku dejansko škodo delala.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 19 Marec 2014, 17:41:34
Jaz živim na vasi in nikoli ne pobiram drekov za mojo psico. In nikoli se še ni nihče p!"%il na mene zaradi tega. Je pa res, da se nikoli ne sprehajam sred travnika ali še huje po njivi (razen včasih grem samo del po travniku, ki pa je od mojega strica in tudi tam ne hodim, ko je že visoka trava in vedno po isti potki, da čimmanj uničim). Hodim zraven potoka, tam je stučkana trava od traktorjev in tudi od ostalih sprehajalcev. Psica mi posledično tudi ne sreje sred travnika/njive ampak nekje čisto zraven potke, tam pa nihče ne kosi ali pa že na poti do travnika. Pa tako vbistvu večina lastnikov dela. Nisem še slišala, da bi kdo imel kake probleme zaradi tega. Prav tako mi niti na pamet ne pride, da bi šla na travnik psa česat, da bi prav hodila prav po travniku in uničevala pridelek in ne vem kaj še vse delajo kaki drugi ljudje. Tudi moji sokrajani imajo večinoma tako logiko in zato nimamo nobenih problemov s tem. Bolj se mi zdijo problem psi, ki se sami sprehajajo okoli (takih ni pri nas skoraj nič sicer) in prostoživeče mačke-

Mi pa stric daja seno za moje morske prašičke. In lani sem parkrat natelela na drek, ko sem jih hranila pa ni bilo nič kaj prijetno naletet na njega  ::) . Ne vem kak je bil, ali pasji, ali mačji... Sta pa pujski čist brez problema pojedle vse seno in z nobeno ni bilo nič narobe. Pa da bi se krava zastrupila zaradi drekov ali bi kdo zavrgel balo zaradi njih tudi ne. Ali je pri nas tega tako malo ali pa le ni to tako nevarno, kot govorijo...