Agresija do otroka

Vilkec · 2672

Vilkec

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
: 26 Junij 2014, 15:00:57
Zdravo dragi pesjanarji  Smiley

Lepo bi prosila za nasvete vas, izkušenih lastnikov psov. In sicer, imamo dva psa - psico staro 14 let in 3 leta starega psička, ki smo ga posvojili v zavetišču. S tem kužkom pa je nastal problem. Na začetku se je vedel v redu, po nekaj dneh bivanja pri nas pa je začel kazati agresijo do drugih psov. S psičko se super razumeta, do drugih psov je bil pa strašno napadalen in je čisto popenil že če jih je videl na daleč. Takrat smo v zvezi s tem sodelovali z Davidom iz Alfakana in skoraj popolnoma odpravili agresivno vedenje. Sicer se še vedno ni sposoben igrati ali na blizu ovohavati prav z vsemi psi, ampak je vseeno izjemno bolje kot je bilo prej in v večini primeri se obnaša kot uravnovešen pes, ki nima problemov z drugimi psi ali ljudmi.

Medtem smo dobili otroka, ki je zdaj star leto in pol. Psa sta se ga v redu navadila, je pa posvojenec že nekajkrat šavsnil proti njemu. Otroku ne dovolimo da kakorkoli maltretira pse, ampak pes čisto otrpne že če se mu otrok približa od zadaj. In tega seveda ne moremo ZMERAJ preprečiti. Tako se je zadnjič zgodilo da je pes ob naši prisotnosti šavsnil otroka v obraz do krvi.... Izjemno nas skrbi, da bi pes otroka resno poškodoval, čeprav gre za malega (10kg) psa. Naj povem, da ima opravljen tudi začetni tečaj v KD. Kako naj se tega lotimo, da bi preprečili to nezaupanje psa do otroka? Proti meni ali možu ni planil še nikoli, otroka gleda z nezaupanjem....kljub temu da ga po drugi strani varuje in pazi nanj ko smo zunaj. Ali je to zato ker pes še vedno misli da je alfa v družini?

Še bolj strogo smo mu postavili omejitve, skrbimo za to da sprosti odvečno energijo, ampak strah vseeno obstaja....

Hvala!



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 03 Julij 2014, 19:50:17
Psa čim bolj psihično, fizično zaposliti, morda ste spregledli začetke kako navajati psa na dojenčka. Če  predčasno niste psa navadili na hrup -dojenčkov jok,( se da predvajati) dekice, stajico, potem ste zamudili pomemben del, če ne pa še vedno ni nič prepozno, v nobenem primeru.

Kako pa vas pes uboga? Po čem sklepate, da vas upošteva? Vas uboga na vsak "ne", odpoklic?
Samo vprašam, da si znam predstavljati  :)

Načeloma pa glede na prejšnje težave imam še vedno pomisleke, da je pes zmeden kje mu je resnično mesto v družini.

Jaz bi težave rešila tako. Znova od začetka psu predstaviti meje. Kar je 1x dovoljeno je vedno dovoljeno, torej 1x na posteljo, vedno na posteljo, 1x ne sme skočiti na vas, nikoli ne sme skočiti na vas, DOSLEDNOST.

Učenje pozornosti, hoja na povodcu in brez, predvsem pomemben del je vaša ENERGIJA, bodite samozavestni, s toplim srcem a trdno glavo ( brez popuščanja), hodite pokončno, vase pripričano, psi čutijo vašo energijo. NIKOLI ne mislite kaj bi lahko šlo narobe na sprehodu, ali v bližini otroka, ampak kaj bi lahko šlo DOBRO.
Psa izpostavljati čim večim psom, delati na pozornosti nase.

Jaz osebno ne morem vedeti vašega vpliva na psa, kje vse tiči težava, morda je težava e kje drugje.
ODLOČNO premislite če je težava še kje v vzgoji.

PSU DAJTE VEDETI, DA JE ON ŠE VEDNO SKUPAJ Z OTROKOM NA 1. MESTU.
Da  ni nič zapostavljen, psa NIKAKOR ne zapirajte vstran od otroka, saj se bo počutil zapostavljenega, KJER STE VI NAJ BO VAŠ  PES.

Postavite STAJICO, ob morebitnih težavah, ki loči psa od otroka a lahko otrioka še vedno VOHA IN VIDI.
Naj ga otrok ignorira, kuža ga naj prve dni, tedne, dokler ne bo napredka le opazuje, potem naj otrok ponudi psu priboljšek, pes ima verjetno slabe izkušnje, naj bo otrok nekaj POZITIVNEGA.
Vedno ko bo v bližini OTROK naj se dogaja nekaj pozitivnega, da pes vse kar je pozirivno poveže z otrokom-
Morda lahko sprobate, da se v bližini otroka VEDNO igraste s psom, mu dajate pribolške, ga zaposlite...

Morda celo SAMO ko bo otrok v bližini, da ima obroke v bližini otroka, hrano, priboljške, igrače...

Koliko sprehodov in kako dolge? Tako dolge, da bo pes UTRUJEN, utrujen pes je srečen pes.
Zaposlite ga z mentalnimi igrami ( iskanje pribolškov, trikci, skrivanje...)

Upam, da sem vsaj malo pomsgala, izkušenj s tem nimam.

lp



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2 : 03 Julij 2014, 23:55:34
Za take stvari ne obstaja cudezna palcka, ampak je potrebno kar garati, biti dosleden, vztrajen, potrpezljiv (potrpezljivost je bozja mast ;)), in to dlje casa. Ponovno poiscite pomoc, najbolje kar tam, kjer so vam pomagali psa spraviti na bolje, ker ga tudi ze poznajo od prej. Dejansko ne cakati ;)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3 : 04 Julij 2014, 07:46:26
.....Otroku ne dovolimo da kakorkoli maltretira pse, ampak pes čisto otrpne že če se mu otrok približa od zadaj. In tega seveda ne moremo ZMERAJ preprečiti. Tako se je zadnjič zgodilo da je pes ob naši prisotnosti šavsnil otroka v obraz do krvi....

Hvala!

To, kar je povedala barabara. Jaz pa bom še dodala. Točno TO. VEDNO MORATE PREPREČITI. Če dobro veste, kaj je problem- se pač zoorganizirate. Psa privezat nase pa naj hodi z vami sem pa tja (med kuhanjem recimo itd). Psa umaknit v boks, kadar ni možno 100% pozornost na otroka in psa. Pač imate psa, ki je zahtevnejši in rabite več organizacije in prilagoditev. Če je uspelo ostalim, zakaj ne bi vam? Hmmm mislim, da je na tem forumu thoranita-ki ti lahko pove koliko previdnosti, skrbnosti je pri njih potrebno, da sta otrok in pes varna drug pred drugim. Ampak JE MOŽNO. S starostjo otroka, ko vedno bolj razume je tudi veliko lažje. Ampak samo ob vsakdanji dosledni vzgoji obeh-psa in otroka.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 04 Julij 2014, 09:02:38
Leto in pol star otrok lahko psu tudi sam daje priboljške. Dajte otroku v roko priboljšek in pod nadzorom naj otrok čimvečkrat daje priboljške. Tudi posodo s hrano lahko pomaga postaviti na tla. Naj bo otrok povezan z dobrimi stvarmi. Ampak to je samo ena od kapelj v morje...za celovit pristop je potrebno več reči, o katerih jaz nimam pojma. Predvsem pa morate res poskrbeti za to, da nista nikoli sama. Kar pomeni, da je treba včasih psa ali otroka vzeti sabo na wc in podobno :) to iz lastne prakse govorim.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #5 : 04 Julij 2014, 11:17:13
Meni se zdi kakršnokoli svetovanje po netu kako navajati psa in otroka potem, ko je pes že ugriznil otroka prenevarno. Kar lahko stori lastnica sama takoj je menegment: kako ravnati s psom, da ne bo prišlo do ponovnega ugriza. Predvsem ne bi delala nobenih poiskusov s tem, da se otrok priobližuje psu in ga hrani iz roke. Otrok je še premajhen, da bi ga lahko naučili varnega vedenja.  Predvsem ne smeta biti otrok in pes skupaj brez nadzora NIKOLI, niti za pol minute. Tudi kadar sta pod nadzorom naj ne bi se otrok ne približeval psu toliko, da bi se pes čutil ogroženega - lastnica naj se nauči kakšno so prvi znaki stresa, ki jih pokaže pes, da ne bo čakala na tiste zadnje tik pred napadom (ko pes otrpne).
Kakršnikoli poskusi zbliževanja med psom in otrokom naj bodo izključno pod vodstvom strokovnjaka. Če ste imeli z Akfakanom dobre izkušnje od prej, bi se bilo smiselno ponovno povezati z njimi.
Ko bo otrok nekoliko zrastel, bo lažje - otrokovp vedenje bo psu bolj razumljivo, pa tudi otrok sam se bp znal primerno obnašati. Če se ga bo naučilo seveda.
Še enkrat: zdaj je potrebno poskrbeti za varnost, da ne pride do nesreče, ne pa eksperimentirat.