Agresija, strah, zaganjanje, objestnost psa/težava

Bushka · 8850

Bushka

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Pozdravljeni.

Imam en precej velik problem, tisti pravi filmski, ki se pravljično začne, potem je pa v "sredini" cela drama.
In že vnaprej prooosim pomagajte mi in ne me obsojat. Se popolnoma zavedam napak in problema in v dno duše si želim problem uspešno rešiti.

Dve leti nazaj je minilo 13 let, odkar smo pokopali našo ljubo prejšnjo psičko. Slovo je bilo boleče in bolečina ob izgubi dolgotrajna, zato celih 13 let nisem uspela prepričat staršev, da bi se po našem dvorišču sprehajala še kakšna pasja kepa.
Potem pa se mi je dve leti nazaj ta želja končno uresničila in v zavetišču sem posvojila 2 meseca starega mešanca med ptičarjem in labradorcem.
Ljubezen je bila velika, tako velika, da je bila PREvelika! Vsi smo bili nad psom navdušeni, ga cartljali, mu nudili vse in še več. Bila je huda zima, zato so nam odsvetovali, da tako majhnega psa preveč časa držimo zunaj. In tu se je problem začel.
Ko bi morala psa začet učit sem ta del s tisto zimo zamudila. Ja, naučila sem ga vsa ta osnovna povelja (sedi, rpostor, tačke, hop, gor, dol,...). Kar bi bilo treba zunaj-pa ne, ker smo vedno na hitrco leteli lulat in kakat in potem nazaj domov.
Pri nekih 4,5 mesecih sem se z njim začela bolj intenzivno ukvarjat in sva bila kar složna. Razumel je delno odpoklic, delno poleg. Potem pa je postajal totalno samosvoj in so mi stvari počasi polzele iz rok. Pri 6 mesecih je prvič ugriznil očeta. Takrat smo sicer mislili, da se je zgodilo po nesreči, ker je bila ena taka kolobocija (sta se zapletla v pas), danes vem, da ni bilo ponesreči.
Potem je ugriznil mene. Ker sem mu iz gobca vzela kost. Ker nisem pričakovala tega sem odreagirala totalno presenečena in od šoka, da me je moj lastni pes ugriznil, padla v jok. Takrat vem, da bi morala bolj konkretno stopit proti njemu, ampak žal ni šlo.
Pes je vsak dan postajal še bolj samosvoj in objesten. namesto, da bi jaz krava njega spravila iz vseh kavčov in postelj ga nisem. Zakaj. Čisto tako bom povedala. Zeloo dolgo sem si želela psa, ke rjih obožujem. Ampak nisem se pa zavedala, da prevelika ljubezen lahko res prinese tudi prevelike težave. Meni se je pes smilil, da bi moral spat nekje na tleh. Pa sem ga spravila na posteljo. Potem sem se nekoč hecala in ga posadila za rojstni dan na stol za mizo in pred njega tortico s svečko in on od takrat skos hodi na stol. Tudi to se mi ni zdelo nekaj hudega.
Dokler me ni spet ugriznil in dokler ni začel renčat ko se je na posteljo ulegel moj fant! In takrat mi je bilo jasno.
Naj povem še to, da je del domačih mojim teorijam ful kontriral in psa vedno opravičeval in mu dajal potuho.če sem ga kregala so ga li boćat, če sem prepovedala da mu dajejo hrano z mize so mu jo na skrivaj, če sem rekla naj vzamejo kratek pas, sta skrivala flexi....Skratka na koncu sem obupala, ker ni bilo nobenega rezultata!Sedaj se pa zavedajo, da to ne pelje več nikamor in da pes ne more biti tak.In pravijo, da se ne bodo več vtikovali.
Torej če povzamem težave:
-ugrizi zaradi kosti -to sva sicer trenirala z govejim mesom naj kost spusti in danes jo spusti, tudi z gobca si jo upam vzet, ampak če ga pa medtem ko mu vzamem kost slučajno ruknem ali nakažem naj gre stran pa čisto ponori!
-danes je napadel in ugriznil fanta, ker ga je odstranil s stola. najprej mu je rekel naj gre dol in pes je začel takoj renčat. Ko sem rekla še jaz in potem ko ga je fant potisnil (narahlo) je ponorel. Se prav zopet; nekaj ni bilo po njegovo in z neke višine in nam enake pozicije smo ga hoteli spravit, pa mu ni šlo v račun.
-naslednja stvar je, da se na cesti prav grdo zaganja v druge pse. Sicer 90% psov je čisto vesel potem ko ga peljem zraven, ampak ne razumem zakaj se tako zadira. Zadira se tudi za ograjo na dvorišču; na folk na pse. In to prav nagravžno. In ne morem ne morem in ne morem ga odvadit in ubistvu niti nevem kako .
-boji se ful enih stvari; itak pokanja, potem če bolj trdno premakneš stol, line za odtok v kopalnici, šumeče vrečke, metle, fena, kolesa....ma vsega no!Kako ga odvadit vsega tega straha? Naj povem, da na teden zihr najdemo še kakšen nov strah. Res je boječka po eni strani, po drugi pa cela pošast!
-NAJVEČJI PROBLEM pri zunanjem učenju je pa ta, da mi pes NE JEMLJE PRIBOLJŠKOV. Ne mesa, ne briket, ne sladkarij, ne igrač....Ko je zunaj ga ne zanima NIČ IN NIČ IN NIČ kar se tiče mene in hrane!Četudi je lačen!Samo voha in voha in me ne je*e. Kako ga prepričat v jemanje priboljškov?Kaj naj naredim glede tega?Ker če mi ne jemlje priboljškov ga tudi naučiti nič ne morem.

Pa še nekaj. Trenutno smo v finančni stiski, zato mi na mojo žalostno žalost ne pride v poštev nobena šola  :'( Ker je nimam s čim plačat. Tako, da mi ne preostane nič drugega da zaviham rokave in začnem sama s prevzgojo celotnega sistema glede nas in psa v naši hiši.
Torej...Rada bi pokazala, da sem jaz šef (oziroma da smo mi šefi) on pa navaden podložnik (pa ne v tako slabem smislu kot se sliši,a mpak nekako bi rada dosegla da je podrejen in ne objesten). Potem bi ga rada spravila iz kavča, postelje, stolov...Na tla v svoj kot. Tja kamor načeloma pes paše (čeprav še vedno menim da paše tudi na kavč, ampak sori ne s takim obnašanjem). Kako se ubraniti teh ugrizov? Da ne bo več pomislil na to, da nas ugrizne in se na tak način postavi pred nami? Pa prosim s čimmanj agresije. rada bi, da se neha dret na ljudi in na pse za ograjo ali na sprehodu. In tukaj bistvo, da mi končno začne jemat priboljške. Madona, srečala sem že vse vrste psov, samo takega ne, ki raznoraznih okusnih priboljškov in mesa tud povoha ne na sprehodu  ??? :'(

Lepo prosim za kakšen pameten nasvet, pomoč...Meni s eže trga, nevem kaj naj naredim. Če bi imela €€ v žepu bi takoj klicala Alfakan, pa žal si niti uvodnega sestanka ne morem privoščit trenutno  :-\

Hvala za pomoč  :-*



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #1 : 08 Januar 2015, 08:00:14
Sploh nisi napisala nič posebnega  :-\. To se lahko zgodi prav vsakemu. Oziroma se v veliko primerih tudi dogaja in ni nič kritičnega.
Imaš samca, ki je odrastel brez vzgoje, sedaj pa so z njim težave. Ne bom rekla, da so te težave normalne, so pa predvidljive in pogoste.
Prednost imaš v tem, da imaš psa krasne kombinacije, iz katerega bi lahko veliko naredila in ga veliko naučila.
Glede na to, da nimaš nobene finančne možnosti šolanja, bi morda lahko kontaktirala kakšno društvo v tvoji bližini, ki se ukvarja z reševanjem pogrešanih. Morda bi ti oni lahko kako pomagali.
Mislim, da bi bil tvoj pes zelo primeren za tako vrsto dejavnosti.
Vsekakor pa bo verjetno najprej potrebna kastracija, za kar pa boš moraala odšteti nekaj denarja.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 08 Januar 2015, 08:03:07
Sicer ne vem ali je vse skupaj ena zaj#!cija ali pa je resnično...Pa recimo, da nekje, nekdo, ima podobne probleme.

V prvi vrsti. Ko si nabaviš psa, že moraš imeti denar za šolanje/vzgojo. To je neizpodbitno dejstvo in polagam ljudem na srce-če v štartu nimate, počakajte s psom.

http://www.kdilirija.agility-slo.net/zanimivosti/
https://dogmantics.com/
https://www.youtube.com/user/kikopup
http://drsophiayin.com/
https://glasgowdogtrainer.wordpress.com/

Če pes ne jemlje hrane je pod prevelikim stresom. Se pravi, da je njegov glavni problem strah, živčnost. Svetlobna leta od samozavesti in dominance.
Žal, vedno je tako, da ste največji problem vi. Tak pes rabi varnost. Varnost pa predstavlja umirjenost, dolesdnost, črno-bel svet, kjer so pravila vedno enaka, JA je vedno JA, NE je vedno NE. Pa bres sile in prisile, ker je že ugotovil da z ugrizom sprosti napetost.
Dejansko ste v tako  uničenem odnosu s psom, da brez strokovne pomoči ne bo šlo. Pozanimajte se, kje lahko privarčujete, kaj nujno potrebujete in brez česa lahko živite, kateri inštruktor bi mogoče za manjši denar lahko pomagal vam in psu.
In resnično samo k nekomu, ki obvlada pasjo psiho in ve zakaj se pes obnaša kakor se in kako reševat težave in takih v Sloveniji ni veliko.
Sorodniki, prijatelji-a kdo od njih ne bi prispeval ali posodil denar?

Lahko pa psa oddate, nekomu, ki ima izkušnje s plašnimi, agresivnimi psi. Ampak bo trajalo. Takih ni veliko.

Aja in še to...Zakaj pri najboljši volji bi kdo jemal kost iz pasjega gobca? Okej če najde na sprehodu. Ampak, to si moraš pa prislužit in ti si tega še nisi. Čaka te ogromno, ampak res ogromno dela, živcev, švicanja, solz, če boš hotela začeti reševat stvari. Ker spremembe se ne zgodijo čez noč, ampak po mišjih korakih z vmesnimi nazadovanji.

Za razliko od karmen sem jaz mnenja-najprej vzgoja in šolanje, za tem kastracija. Kastracija ni čudežna rešitev. Sploh ne kar se tiče odnosa pes-človek. Rešitev je v pravilnem delu s psom.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


BlackSwan

  • Gost
Odgovori #3 : 08 Januar 2015, 09:59:23
Glede na to, da si napisala, da se vsega boji - verjetno ravno to vpliva na velik del njegovega obnašanja, sicer se ne spoznam na agresivne pse, ampak sama bi se poleg vsega drugega posvetila tudi temu (priboljški oz. igranje ob šumenju vrečke, itd, da si zgradi malo samozavesti).. da se bo lepo obnašal zunaj bo najprej treba vzpostaviti zaupanje in ubogljivost v lastni hiši, potem pa nadgrajevati še zunaj. Mislim, da pes zelo pridobi na samozavesti in spoštuje lastnika bolj, če se ga (počasi  - da ima feeling kot da mu gre, sploh če ni navajen učenja, ne dvigovati kriterijev prehitro) uči trikce, ste to kaj probavali?

Glede jemanja kosti, zakaj bi ga ruknila ali vzemala kost iz gobca, če veš da ga bo izzvalo? Do tja je treba priti postopoma, ne kar probavat kaj bo pustil in kaj ne, ker s tem ravno spodbujaš takšno vedenje. Jaz bi začela preprosto z učenjem, da spusti/pusti stvari in delala na samokontroli (kar bi ga morali učiti že od malega, ampak se še zmeraj da nadomestiti).
En tak način učenja samokontrole je, da imaš priboljšek v roki in ko ga pes želi pojesti, zapreš dlan in jo pustiš zaprto tako dolgo, dokler ne odmakne glave in neha riniti v roko (vohati, lizati, itd.). Takoj, ko odmakne glavo, rečeš 'pusti' in ga nagradiš s priboljškom iz druge roke. Spet odpreš prvo roko, zapreš ko začne riniti vanjo, in ga nagradiš iz druge, ko odmakne glavo. Pri tvojem bi to verjetno morala početi zelo dolgo, da res ugotovi da v vsakem primeru dobi priboljšek, če pusti prvega pri miru. Nato lahko začneš priboljšek metati na tla in ga pokriti z roko/nogo, ko se poskusi približati in ga pojesti, ukažeš "pusti" in pokriješ (ful opozarjam tle, da moraš biti ful previdna, da se ne bi ustrašil nepričakovanega prehitrega premika z roko nad priboljšek in ugriznil, zato moraš res počasi uvesti to - najprej v roki kot sem napisala zgoraj, nato roka blizu priboljška da si takoj pripravljena pokriti ampak ni nekega velikega sunka z roko, in potem počaaaasi podaljšuješ in se odmikaš stran.. čez nekaj časa bo dojel, da če mu rečeš, mora pustiti priboljšek pri miru na tleh, tudi če ga sploh ne pokriješ).. Čez nekaj časa (ko res pusti pri miru), ne nagrajuješ več iz druge roke, ampak mu z besedo poveš, npr. "okej", da priboljšek lahko vzame (ga tudi frcneš proti njemu, da bo razumel "okej" kot - lahko pojem).

Nato postopoma nadaljuješ na boljše stvari, npr. žogico, igračko, košček jabolka, in tako naprej, šele čisto na koncu (ko res pusti že vse ostalo pri miru, tudi koščke mesa npr.) lahko poskusiš s kostjo.. s tem, da v psa ne rineš in mu je ne probaš vzeti iz gobca ko jo enkrat že ima, ampak daš na tla in mu rečeš, da jo pusti pri miru. Nato mu jo dovoliš vzeti. Spet postopoma.. Čez nekaj časa (ko si dejansko že ziher da bo spustil in da sta res dovolj vadila s samo kostjo na tleh) mu lahko ukažeš naj jo spusti med grizenjem. Če jo spusti, mu jo takoj vrneš (mora vedeti, da če te uboga in začasno spusti, jo bo VEDNO dobil nazaj!). Če je ne spusti, sta šla prehitro in bo treba znižati kriterij.

Tako to poteka pri ostalih psih, res pa upam, da tvoj takšnega zapiranja roke ne bo jemal kot nekaj na kar se mora odzvati z ugrizom, svojega psa pač najbolje poznaš ti, upam pa da bi tak način učenja spuščanja pomagal.

Aja, še glede skakanja na kavč/stol/posteljo. Ste ga probali zvabiti dol z igračko/hrano? Takoj ko skoči dol ker hoče priboljšek, daš besedno povelje (npr. 'dol') in ga nagradiš. Mislim da bi čez nekaj časa moral pogruntati, da če pri povelju 'dol' skoči dol z nečesa, dobi priboljšek...



mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 08 Januar 2015, 10:23:31
Če zunaj ne šljivi, potem delaj z njim notri, ker je očitno zanj zunanje okolje preveč vznemirljivo,  morda tudi stresno, pa s tem svojim vohanjem samo sporoča, da je zanj to too much to handle. 
Vaja Doggy Zen-Leave it https://www.youtube.com/watch?v=ztRNfyErf8s
Ob zvokih, ki se jih boji, mu meči priboljške. Vklop sesalca-kos poli, sira... al pa ves čas sesanja nagrajevanje.
Googlaj "desensitizing/counterconditioning DC/CC) in prebiraj, prebiraj.
Nagrajuj ga, ko je "priden" doma. Ko mirno leži, ko se uleže nekam na tla. Če gre na stol, mu vrži na tla kos salame, da gre dol in stol umakni, ne se zapletat in mu ukazovat naj gre dol, če nimata še vzpostavljenega nekega PARTNERSKEGA odnosa. Odnos gospodar-podložnik je nonsense..
Najdi strani Care for reactive dogs, Fearful dogs in jih beri, beri, beri.
Svetovala bi ti da si prebereš tudi par knjig o psih, sam če nimaš denarja, to ni opcija trenutno. Sicer pa knjige Culture Clash, Other side of the leash, Calming Signals za začetek.
Predvsem pa delaj z njim doma, ven pojdita lulat, kakat, po možnosti se izogibaj drugim psom, na dolge sprehode ga vozi ob čimbolj mirnih delih dneva, ko boš srečala čimmanj psov, ljudi. Ko bo doma nek napredek, se premaknita na dvorišče, delajta tam, potem pa ven in delat zunaj. Baby steps, baby steps.





Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #5 : 08 Januar 2015, 11:06:07
[quote author=čara link=topic=14308.msg546896#msg546896 date=1420700587
Če pes ne jemlje hrane je pod prevelikim stresom. Se pravi, da je njegov glavni problem strah, živčnost. Svetlobna leta od samozavesti in dominance.[/quote]

Mix ptičar labradorec. Ne da je pod stresom, ampak je hrana zunaj tazadnja stvar, ki ga zanima, ker je treba vse prevohat.

Poleg vsega kar so punce napisale, bi js še našla nekoga ki se ukvarja z lovskimi psi in bi ti bil pripravljen prikazat določene aktivnosti, neke osnove ptičarskega in prinašalskega dela, saj so te stvari dosti bolj najgrajujoče in samoizpopolnjujoče kot eni priboljški.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #6 : 08 Januar 2015, 11:16:58
Ne vem, kje ste doma, ampak Alfakan ima to soboto v Izoli brezplacen seminar, ce vam ni predalec.

http://www.alfakan.si/seminar-izola/

battito animale


mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 08 Januar 2015, 12:01:33
[quote author=čara link=topic=14308.msg546896#msg546896 date=1420700587
Če pes ne jemlje hrane je pod prevelikim stresom. Se pravi, da je njegov glavni problem strah, živčnost. Svetlobna leta od samozavesti in dominance.

Mix ptičar labradorec. Ne da je pod stresom, ampak je hrana zunaj tazadnja stvar, ki ga zanima, ker je treba vse prevohat.

Poleg vsega kar so punce napisale, bi js še našla nekoga ki se ukvarja z lovskimi psi in bi ti bil pripravljen prikazat določene aktivnosti, neke osnove ptičarskega in prinašalskega dela, saj so te stvari dosti bolj najgrajujoče in samoizpopolnjujoče kot eni priboljški.

Zna bit. Moj polhrt ima tudi skoz nos na tleh. Ampak, če imam dobre priboljške, npr. kuhano srce, salama, sem za nekaj časa njegov center pozornosti. Ampak za kratek čas. Tako da midva na sprehodih delava zelo kratke, intenzivne vaje, max par minut. Pol se mu sladko j*** za priboljške. Včasih traja njegova pozornost tudi par sekund. Zato tudi vadiva na stalnih špurah, vedno na eni in isti poti. Če sva v novem, neznanem okolju, loh odpišem vadbo. O taki pozornosti in fokusu na lastnika, kot jo vidim na videih, v pasji šoli, lahko pa samo sanjam :) Moji kriteriji so zelo nizki, hehehehe.



mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 08 Januar 2015, 12:02:45
Ne vem, kje ste doma, ampak Alfakan ima to soboto v Izoli brezplacen seminar, ce vam ni predalec.

http://www.alfakan.si/seminar-izola/
Hitro se prijavi!!!



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #9 : 08 Januar 2015, 12:45:30
Ne, to kar se dogaja ni niti slučajno  normalno. Nabrala si si velikanski kup težav, ki ga sama ne boš razrešila, sploh dokler bo tvoj glavni cilj psu dopovedatiu  kdo je gospodar. Najprej bo treba ugotoviti vzrok za težave psa. Po opisu sodeč se mi zdi, da je problem v nesigurnosti in strahu, ne pa v tako imenovani dominanci. Nujno rabiš pomoč strokovnjaka, ne glede na to ali imaš denar ali ne. Po napisanem sodeč ne živiš sama, pa bi lahko vsak nekaj prispeval za to, da bo pes lahko ostal z vami. Dodaten problem je, ker tak pes ni za v navaden tečaj in  potrebuje individualno delo, kar ni poceni. Tudi ti svetujem, da se na široko izogibaš oponašalcem Cesar Millana in na sploh vsakega, ki bo poudarjal dominanco psa. Ne, vzrok za težave ni to, da ste ga pustili na pohištvo, niti v tem, da so ga vodili na fleksu ali hranili pri mizi.
Vzrok je treba iskati v slabi socializaciji, v tem, da s psom nisi uspela vzpostaviti primerne povezave. Slabi živci so  znak slabe genetike (ne veš, kakšni so predniki psa,tudi  to, katere pasme naj bi bile skrižane je zgolj ugibanje (predvidevam, da v zavetišču  niso poznali obeh staršev), verjetno tudi ni znano, kaj se je dogajalo z mladiči preden so prišli v zavetišče. Tovrstne težave je sicer mogoče do neke mere omiliti, kar bi bilo najlažje in najbolj uspešno, če bi šla z mladičem takoj v primeren tečaj. Zdaj bo veliko težje.
Potrebuješ nekoga, ki te bo naučil, kako vzpostaviti spsom odnos, ki bo temeljil na zaupanju in ne na strahu, kako okrepiti samozavest psa (na pa ga še bolj zatirati) in kako ga primerno zaposliti. Za socializacijo je v tej starosti že prepozno, je pa še vedno možna desenzibilizacija.


Bushka

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 08 Januar 2015, 13:20:57
Sicer ne vem ali je vse skupaj ena zaj#!cija ali pa je resnično...Pa recimo, da nekje, nekdo, ima podobne probleme.

V prvi vrsti. Ko si nabaviš psa, že moraš imeti denar za šolanje/vzgojo. To je neizpodbitno dejstvo in polagam ljudem na srce-če v štartu nimate, počakajte s psom.


Ne razumem zakaj bi bila za*ebancija in kdo bi se iz takih stvari za*ebaval? Če bi bila za*ebancija, bi skakala do stropa. Pa žal ni. Poleg tega, ko sem vzela psa je bilo finančno stanje dostojno. Ki pa se je nekega dne čez noč spremenilo-pri celi familiji. In glede tega pač nimam kej. Denarja si tudi ne morem izposojati, ker sem si ga že. Poleg tega cifre prevzgoje psov niso majhne. Seveda, če bi danes imela plačo bi dala tud celo če je treba, ampak ker je nimam in ker sem odvisna od parih minimalnih dohodkov, se špogat ne morem. Če bi šlo za življenje in smrt in zdravje seveda, ampak če sedaj nevem kje nabrskam denar in ga dam za šolanje, pa da se potem bog nedaj kaj poškoduje ali kaj podobnega....Uf, ne upam niti pomislit. Sem pač ena izmed 130.000, ki jo je sistem pohodil. Je*i ga. Tako je sedaj, se trudim da bo bolje. Do takrat pa moram živeti s tem kar imam in mislim, da bi mi tudi tako uspelo. In tudi to, da psa oddam ne pride v nikakršen vpoštev. takoj na začetku pa že ne bom vrgla puške v koruzo. Pa tudi ni spet tako hudo, da bi nas pes vse poklal. In da bi nas samo klal. Doma, je čist kul pes. Dokler ga kšna stvar pretirano ne zmoti, da more pokazat zobe. Večinoma je pa skos zaradi enih in istih stvari, tako da mislim, da se da to odpravit tudi brez strokovnjakov. Čeprav bi bilo naravnost fantastično, če bi si jih lahko privoščila in če bi nekdo stal zraven mene in me popravljal in mi svetoval in videl psa, ter na podlagi njega in odnosa on-jaz uspel nagruntat en pameten program za prevzgojo. Ampak za zdaj sva pač sama. Pes in jaz. In iz tega moram izluščit najboljše in se max potrudit. Jaz se vsega zavedam in napak in stanja in tega kaj me čaka. Zato pa sem tvegala forum in povprašala kje naj se lotim. Lahko bi mi bilo vseeno in bi psa oddala na Bolhi. Lahko bi ga kam zapeljala in se ga znebila. Npr. To delajo slabiči in neodgovorni ljudje. Zame pa je pes moj član družine, (kar sem si preveč dobesedno vzela skozi čas sicer) in ga nikakor ne bi zapustila ali karkoli podobnega.

Druga stvar. Glede kosti oziroma jemanja stvari iz gobca. Logično, da je treba psa navadit tudi na to, da mu lahko iz gobca vzameš stvar. Kaj če bi v gobec vzel npr strup? Glede na to, da danes te strupe nastavljajo res čisto povsod že, sem hotela psa nekako privadit na to, da mu lahko VSAKO stvar vzamem iz gobca! Po drugi strani imam v okolici veliko otrok in tudi zaradi splošne varnosti-po prebranem in po mojem znanju, bi moral pes izpustiti stvari iz gobca na ukaz in ne reagirati tako hudo, če bi mu kdo želel stvar iz gobca uzet. In ne da sem psa kar tko mal ruknla, bila sva oba pred kavčom namenjena spanju. Jaz sem mu rekla naj kost izpusti in jo je, nato sem ga ruknla/potipala/potrepljala (narahlo, to ni bilo da sem ga odvlekla in brcnila na drugo stran sobe), da greva spat. In takrat se mu je pač snelo. Je bilo pa nekako tako, da je bila ura nekje 2 ponoči, sem nekaj delala pozno v noč, pes je cel večer že prespal in ko sem ga zbudila za spanje iz moje "delovne" sobe, se je predramil in očitno se mu ni šlo spat. Sklepam, da je ponorel predvsem zarad tega, ker je spet želel vnest to svojo voljo, da bo nekaj delal po svoje tako kot njemu sede.

Glede kastracije pa-je v planu-ampak brala sem, da je bolje težave prej odpravit, vsaj kar se agresije tiče, ker je lahko še huje. Pravijo pa eni tako, drugi drugače.  ???
Hvala za linke. Bom podrobno pregledala in preštudirala.
Alfakan je v Izoli, jaz sem iz LJ. Ni nevem kako daleč in bi šla, ampak sem zbolela. Tistega prejšnjega ko je bil v LJ sem pa spregledala. Jim pa sledim. In tudi pisala sem jim že. Bom pa tudi v prihodnjih dneh poskusila zbrat za uvodni sestanek, toliko da jih izprašam vse možne stvari in da vidita psa in našo situacijo. Za kaj več pa nimam.

Pa še to naj povem. Pes mi ne daje nekih znakov, da bi bil živčen ali nervozen. Doma je čist kul pes, uboga me večino kar mu rečem. veliko stvari sva že uspela predelati in izboljšati . recimo skakal mi je po pultu-mi ne skače več in ne pleza na pult. Počaka na svojo hrano sede in se ne dotika preden mu dovolim. Po štengah hodi za mano (čeprav kdaj se še vedno zažene pred mene), prinaša mi stvari v roko, gre iz kavča/postelje/stola ko mu rečem. Problem nastane pa ko mu reče kdo drug (za kavč, posteljo, stol). Doma se izležava na hrbtu, vesel je obiskov (ki jih pozna, ostalih se na začetku boji), rad ima otroke in je z njimi pazljiv. Tko, da sama celota psa ni nevem kako slaba, tudi karakterno ni nagnjen k temu, da je nevrotičen in agresiven. Je pa mal preveč objesten do stvari, za katere misli da so njegove (kosti, kavč, stol, postelja). In tdi ko npr. ponori in ugrizne, se v istem momentu začne "opravičevat" in reagira enako, kot če se česa ustraši .

Sedaj bom najprej začela s tem, da jič ni zastonj. O tem sem veliko brala in tudi to je eden izme dvzrokov verjetno, da mi ne jemlje priboljškov . Ampak zanima me če je npr. sedi v tem primeru dovolj? Ali kaj naj zahtevam od njega-tako če recimo nisva zunaj?



Bushka

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 08 Januar 2015, 13:31:59
mamarozi, hvala!!! Bom prečikirala te zadeve. Nisem našla angleških besed, da bi googlala v angleščini.

Nos ima pa res skos na tleh ja. Spodoben se je tud uležt ob "lužco" in se ne pustit motit, ko zavoha kaj delišs zanj  ;D :-\
Je pa tak že od malega-z nosom na tleh.
Mogoče obstajajo kakšne igrače za lovske pse s kšnim posebnim vonjem?
Imam sicer tisto v katero skriješ priboljšek, ampak ta mu po materialu neki ne sede-sploh je ne mara  ;D
So še kej na netu mogoče kšni trikci za učenje? Kakšni bolj konkretni, ki so kot vaje primerne za naju?
Bom poročala skozi čas, kaj sva se naučila in probala tudi kaj posnet.
Še vedno pa sem dovzetna in navdušena nad vsako pomočjo, nasvetom in idejo, ki bi jo lahko čez ta čas uporabljala.
Prva stvar, ki jo bom naredila pa je da se bom naročila na Voyo in pogledala še enkrat vse oddaje PPP.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #12 : 08 Januar 2015, 13:57:57
Meni se ne zdi noben problem, ce pes ne uboga tujcev (moji jih ne, vsaj vsi ne - nekateri sicer za nagrado ja - tudi tujci nimajo kaj "komandirati" mojih psov, to je moje delo in moja odgovornost). Da bi osnovno ubogal domace, pa je ze kar potrebno. Nekateri psi rabijo malo vec casa, da sprejemejo cloveka za domacega...

Drugace pa si naj pes zasluzi cisto vsak briket. Nic vec zastonj.

Ucenje na klop/stol in dol (pes obvlada v parih minutkah vse skupaj):
1. ko skoci na klop, nagrada
2. takoj zatem, se ga s hrano zvabi dol, in tam dobi boljso nagrado
3. nazaj na ena in tako dalje
4. ko ti pes ze rad dol skace, mu dodas povelje z besedo in ohranis kretnjo z roko
5. isto vajo naj delajo tudi domaci
Na tak nacin mu bo vse zabava (trikec) in problemov vec ne bo.
Da mu bo se bolj zanimivo, lahko stvar (stol, posteljo...) menjas zaporedoma - dodas se tek od ene do druge stvari, na katero mora skociti, si zraven vesela... spremenis vse skupaj v "norenje" - ta vaja koristi potem se marsicemu drugemu poleg skakanja gor in dol s stvari (clovek postane psu bolj zanimiv, razvijeta svojo igro (ko ni zraven igrack...), hitreje se krepi vez clovek-pes, pes sledi cloveku in je to kot en delcek "odpoklica"...). Ampak maksimalno vsega skupaj par minut.


Moji psi sedijo na klopi zraven mene, ko jem. Ko se odlocim, da jim dam iz svojega kroznika, se jaz odlocim in ne oni. To so le vaje samokontrole, kjer je motnja skoraj pred nosom.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #13 : 08 Januar 2015, 14:10:50
Kaj pa, ce posljes fanta ali koga drugega iz druzine? Ker bi bilo res skoda zamudit.

Preko interneta je zelo tezko ocenit psa in dajat konkretne nasvete...
Obstaja kar nekaj knjig in spletk, ki se ukvarjajo z "resource guarding", lahko si malo poguglas. KD Krim ima posebno pasjo solo za azilase, mogoce ti je tudi to varianta, sploh ce ti omogocijo placilo na obroke.

Mislim, da v tvojem primeru ne rabita trikcev ampak postimat odnos in meje (ne v smislu dominance ampak v smislu doslednosti), potem se bo po mojem veliko stvari postavilo na mesto samo od sebe.

Ampak to, da se mu sname, ponori in ugrizne, ni normalno (stabilno) pasje vedenje, ne glede na to, da je "malo objesten"...

battito animale


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #14 : 08 Januar 2015, 14:15:41
Branje miritvenih signalov (in upostevanje le-teh): http://en.turid-rugaas.no/calming-signals---the-art-of-survival.html

Kako lahko pride do ugriza: ljudje ne preberejo/prepoznajo, posledicno ne upostevajo osnovnih miritvenih signalov, ker ne vedo, da je psu neprijetno, ce lize nos, zeha, glavo obraca stran... In ker vsi ti osnovni signali niso bili upostevani, se pes posluzi svarilnih signalov, tj. rencanje, in ce to ne koristi, ugriz. Ko ugotovi, da edino ugriz pomaga, ostalih signalov vec ne bo uporabljal (ker so itak izguba casa). Ko se to zgodi, je stvar ze hudo dalec in je zelo tezko psa pripraviti nazaj do komunikacije z osnovnimi miritvenimi signali. Preberi si zgornje, oglej si slikce, opazuj svojega psa in sporoci, kje sta, tj. ali uporablja govorico z osnovnimi miritvenimi signali. Naredi si seznam, kaj mu je vse neprijetno, potem se pa loti desenzibilizacije (glej spodaj en primer).

Ti miritveni signali se zgodijo zelo hitro, vcasih jih niti ne opazimo. Sluzijo pa umirjanju samega psa, in ne le umirjanju tistega, ki nadleguje.
Ko pes ponudi miritveni signal, prenehamo z aktivnostjo, ki ga moti, in mu vrnemo nazaj miritveni signal, da se pes sprosti. Potem pa stvar zacnemo desenzibilizirati. Na primeru, ko pes ne mara dotikanja, a ima rad priboljske:
1. mu z eno roko dajes najboljse mozne priboljske, ki so vredni 2 plusa, z drugo roko ga bozas tam, kjer je se priblizno kul, in kjer je vrednost le 1 minus
2. psi hitro pokapirajo, da dotikanje ni nic slabega, a je potrebno stvar dangrajevati, tj. na isti nacin ga navajati na bozanje se po drugih delih telesa, kjer ne mara prevec...
3. na koncu psi, ki se ne marajo prevec cartati (ali niso malali dotika), zahtevajo praskanje (prislonijo svojo rit na cloveka, da ga praskas po bedrcih) - je pa to navadno eden izmed daljsih procesov

Potrebno je biti vesel majhnega napredka (in v mislih imeti vedno koncni cilj) ter truda s strani psa. Vse to si zasluzi nagrado.
Poleg cilja je pa vedno potrebno imeti plan in si pisati dnevnik - s sistematicnim delom se pride hitreje na cilj.


Drugace se odnos, meje... nauci, ustvari s pomocjo trikcev, saj vse je trikec; in s tem, da je potrebno kaj narediti, "biti priden/produktiven", da si zasluzis hrano.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #15 : 08 Januar 2015, 14:18:51
Osnovni problem, ki se ga žal preko besed na ekranu ne da odpravit, niti pomagat je KAKO.
Način kako doseči to, kar je barbara10 napisala.
Če je res želja po medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Hkrati pa je pes že pogrizel ljudi doma. Potem je to res znak, da manjka tisti občutek in nekaj znanja KAKO to doseči. Ker bohnedaj se it tega narobe.

Nikar ne vzgajaj in eksperimentiraj preko TV oddaj. To je najslabše kar lahko narediš! Tam vidiš na brzino nek prikaz. V ozadju pa je mnoooogoooo več.

Kontaktiraj inštruktorje (city dog, fajn pes, škd krim, škd bajka,alfakan). Opiši primer, situacijo in morda bi kdo bil pripravljen brezplačno pomagati oz. s plačilom na odlog, za nižjo ceno.

Osnovno je, da preprečiš konflikte. In če se to pojavi na kavču oz. ko želiš da gre dol. Je v tej fazi nujno preprečit, da bi pes sploh gor prišel (sobne kletke!).

p.s. psu lahko iz gobca vzameš karkoli, brez, da bi ga na to posebej navajal. Če imaš dobro zgrajen odnos in pes razume "pusti" in se mu tudi izplača ubogat, sodelovat...kakorkoli obrneš.
Trikci ti koristijo toliko, da ugotoviš kako tvoj pes deluje in razmišlja. Je koristno, ampak v tem primeru je trik "pusti, nos, gremo, mirno počivat doma, ne-vleči, look at that" tisto kar rabiš.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #16 : 08 Januar 2015, 14:31:09
ja ja, trikci so vsekakor fajn, ampak sem ciljala na to, da se zadeva ne bo resila s pomocjo par vaj... bo treba pristopit sistemsko in na vseh podrocjih sobivanja in odnosa.

Eno je, ce zacenjas s svezim mladickom brez problemov, pri psu, ki grize, moras pa zraven se pazit, da do tega vec ne prihaja.

Evo, se ena zadeva, ki ti mogoce pride prav http://www.dogdaysnw.com/doc/Protocol_for_Relaxation-_Karen_Overall.pdf

battito animale


BlackSwan

  • Gost
Odgovori #17 : 08 Januar 2015, 16:42:16
Osnovno je, da preprečiš konflikte. In če se to pojavi na kavču oz. ko želiš da gre dol. Je v tej fazi nujno preprečit, da bi pes sploh gor prišel (sobne kletke!).

Glede tega se mi zdi, da bi bolje delovalo (samo pri temu skakanju, ne posplošujem na vse težave, ki jih ima), če se psa "okol prnese" da je igra (da se ne zaveda, da je v resnici postavljanje mej), da je skakanje gor zabavno, skakanje dol pa še toliko bolj (nagrajevanje, igranje, kot je barbara10 napisala) in da pes na koncu misli, da je vse skupaj igra, ki se zgodi samo takrat, ko sodeluje tudi lastnik (torej če sam od sebe skoči gor, ni tako zabavno), bolj kot preprečevanje (ker nikoli ne moreš 100% preprečiti, in zato ni učinkovito, psa pač ne boš imel 24/7 na štriku ali v kletki v bajti, da res nikamor ne more skočiti :S) oz. prepovedovanje (no, to je itak že pogruntala, da se ne obnese).
Sama sem svojega tako naučila, tudi za skakanje name - sedaj je to zanj trikec, skoči name ko mu namignem, in sem potem ful navdušena, brez namiga pa ne skače več, ker ni več bolj zabavno :P

Da ne posluša drugih domačih se pozna tudi pri meni (seveda ni isto, ker moj ni agresiven), oz. konkretno res samo fotra (ker drugi poslušajo moja navodila, samo on ne), če mu on kdaj kaj ukaže oz. ne dopusti skakanja (včasih pa ja, in je zato pes cel zmeden), je včasih markiral. To pa zato, ker mu fotr nikoli ne da nič zabavnega za delat, še ukazuje zelo redko, ga nikoli ne nagrajuje, in si zato tudi ni prislužil spoštovanja (zdaj delava na tem, da se čim več igrata, fotru se sicer ne da, ampak imam na srečo takega psa, ki je toliko nor na igračko da se bo vlekel tudi če je ne premikaš zelo in potem fotr sedi na stolu z igračko, Nils pa vleče, in markiranja odkar se s fotrom igrata ni več, tudi posluša ga bolj, hvalabogu sem našla en tak "len" kompromis zanj). Tak da bodo morali drugi tudi drugi vzpostaviti odnos s psom :S Odkar imam Nilsa sem opazila, da ljudje preprosto ne štekajo, da včasih lastnik ne more narediti vsega sam, ker so psi dovolj pametni, da se zavedajo razlik med ljudmi (komu lahko "nagajajo" oz. komu dol visi, če taglavne osebe ni zraven).

Glede kosti in tega, da bi moral vsak pes spustiti se čisto strinjam, ampak če očitno ne deluje (vsaj pri domačih), potem rabiš drug pristop, tak ki deluje in ki ne poškoduje nikogar v procesu - očitno trepljanje po glavi v bližini kosti (mogoče celo na splošno pa še nisi opazila? ker veliko psov trepljanja po glavi ali pa sklanjanja nad glavo ne mara) ni dobra ideja, tak da se tega izogibaj dokler na kak drug (seveda neprisilen) način ne uspeš psa prepričati v to, da sam spušča, in da ve, da ga ne bo nihče napadel (v njegovih očeh, meni se res ne sliši kot da misli, da je vse njegovo oz. je posesiven), ko ima kost.

Citiraj
In tdi ko npr. ponori in ugrizne, se v istem momentu začne "opravičevat" in reagira enako, kot če se česa ustraši .
Meni se ravno po temu ne zdi, da je objesten do stvari, za katere misli, da so njegove, ampak da ste storili nekaj, česar se boji/ne prenese, se počuti ogroženo. Očitno mu je bilo neprijetno ugrizniti, ampak je to bil v njegovih očeh očitno edini možni izhod iz njemu neprijetne situacije (barbara10 je res res lepo razložila zgoraj).

Par videov, ki bodo mogoče bolje razložili:
Kaj ne početi psom (ne opiše samo tipičnih dejanj kot npr. brcanje, ampak tudi psihološke načine)
Agresija 1. del - stres, tu sicer ne opiše vseh signalov, ki jih pes pokaže, te je opisala zgoraj barbara10 ampak samo tiste 3 največje
Agresija 2. del - vrste agresije
Dominanca
Še en video o dominanci



Bushka

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 08 Januar 2015, 18:12:10
Ne, da drugi nimajo odnosa s psom. Po pasjem mnenju sodeč je pomojem ravno njihov odnos najbolj super zanj-dajejo mu tako potuho, da glava boli; če ga kregajo vedno izpade nekako takole-"ja ti ti porednež kaj si pa naredu" -brez nekega trdnega hrbta in močnejšega glasu. Še več, že naslednjo minuto potem dobi kakšen kos salame. Potem tudi z mize mu mami vedno daje hrano in vsakič se kregam z njo. Pravi, da ne more samo ona jest če jo pa bogi revež tako gleda.  :o Tud foter; ko se pes kej tko razjezi, da zalaja vanj ali pa celo kdaj če zarenči, nikoli ne ragira da bi ga okregal tako kot je treba. vedno se ka rumakne (čeprav on ne sme tvegat ugriza, ker zaradi zdr. težav ne sme krvavet). Ampak vseeno, sej ga ne bi kar tako ugriznil za vsak drek.

Zdej sem jaz kolikortolikor rešila ta problems  starši in jim prepovedala določene stvari. če ne bosta psa gledala samo še skozi šipo! Mislim, ves čas ko sem se jaz matrala, sta onadva (predvsem mami) delala vse neki po svoje. jaz sem ga učila nekaj, ona pa v kontra. in potem je pes logično zmeden in ubere tisto taktiko, ki je boljša zanj-seveda je ostal pri potuhi moje mami! Jo pa precej izsiljuje in uboga skoraj nič  ;D Toliko jo ima, da se k njej stisne, ko ga jaz kregam in da fehtari.je pa tudi nevztrajna. Ona se lahko po celem stanovanju za njim dere "sedi, sedi, sedi"-kar je sicer v  štartu napačen ukaz, ker ona želi da se pes npr. ustavi! :-\ In potem še niti vztrajna ni in po desetih izrečenih sede se obrne in gre in ga pusti, da je pes dosegel svoje in je ni ubogal.
Jaz recimo ne počnem tega. če rečem sedi, se bo vsedel pa če moram to ponovit tisočkrat! Ampak kakor sem rekla, jaz do groba vztrajna, potem pa pri starših čisto nekaj drugega.

Aja, živimo v isti hiši-v dveh gospodinjstvih. Pes je pri meni, če grem h staršem gor gre večkrat z mano. zakaj toliko opravka s starši-ker ne more bit sam. Jaz sem doma-kakor sem že povedala in se je (bolestno) navezal na mojo (in nasplošno) družbo. Če je sam tuli, laja in se ne umiri. Tako, da če jaz kam grem je potem pri njima.S tem se že  soočava in počasi delava na tem, da bo čez čas lahko dostojno počakal v samoti. Boxa nimam, ker fuul nimam placa za velik box v stanovanju (mam malo stanovanjce), tako da delava na tem brez boxa. Itak pa nič ne uničuje, nikoli ni, zavarovala sem nevarne predmete in ga pustim sedaj za začetek po 5, 10 minut samega. če grem samo k staršem je ok; dvakrat zalaja in potem se umiri, če se pa z avtom odpeljem je pa baje dlje časa kr konkretno glasen  ;D Ampak sej bo, počasi. to me ne skrbi, ker že vidim napredek :)

Aja, po glavi pa tudi on ne mara trpljanja, sploh ne od tujcev!Folku se pa tega sploh ne da dopovedat. Najboljši možen način, da se z nekom na novo spozna je ta, da človek njega popolnoma ignorira in potem pes sama pride do njega, ko vidi da mu noče nič. Če folk začne roke stegovat, pa še na tist tipičen butast način, začne zijat vanj. In bolj kot govorim, da naj ne počnejo tega, se marsikdo loti ga še kr grabit pa kr rine vanj! Mislim....!!!!Takrat mam pa vse dlake v luftu!

Še enkrat fuuul hvala za vse nasvete in videe, članke.... res sem ful vesela vsake pomoči :)



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #19 : 08 Januar 2015, 19:17:47
Izkoristi fehtanje 100%. To je nauceno s fehtanjem (za mizo na klopi ;)): https://www.youtube.com/watch?v=wx2AEgpdAks&list=UUOYAgbJ94b7oQaJvAaUAemQ (zelo sumi...), z drugimi besedami, ce pes nekaj hoce, mora za to nekaj narediti. Pa ceprav nekaj, kar ze zna. Tudi za hrano od mize naj nekaj naredi. Ker odpraviti pri ljudeh, da ne bodo dajali hrane od mize, je misija nemogoce. Lahko se jih pa "natrenira", da kuza za njih nekaj naredi (in bo pes bolj vesel, ravno tako pa tudi "darovalec").

Povelje se ponovi le, ce pes ni slisal. S predpostavko, da povelje razume.
Ker ce se psu za sedi vedno rece "sedi-sedi-sedi-sedi", in se vsede sele po 4. sedi, je zanj povelje sedi pravzaprav "sedisedisedisedi". Skratka: pove se povelje, pocaka v miru (dajte mu cas; pa brez zivcnosti - tudi brez zivcnosti v povelju), nagradi. Ce pes povelja ne razume, se pomaga se s kretnjo. Ce kretnje ne razume, se gre se korak nazaj in se ga v polozaj zvabi s hrano. Po parih vsedanjih s hrano (ce se dela z vabo) se ze nagradi iz druge roke, ki ni zvabila psa v sedi - roka, ki vabi v sedi postane kmalu prazna (brez hrane, samo enako "zaprta", kakor ko je bila polna priboljskov), in ohrani le gib. Ko je dovolj le gib, se hitro prilima se besedno povelje.
Psu je namrec potrebno dati cas, da sprocesirajo mozgani, ter da to prenese v ustrezen gib. Takoj ko da rit na tla, se ga nagradi. Na tak nacin dobimo vedno hitrejse vsedanje. Ucenje sedenja, ko pes ze ve kaj je sedi, le podaljsa cas od trenutka, ko je pes dal rit na tla, pa do priboljska (ta cas ne sme biti predolg za psa, oz. nagrada mora priti preden pes pomisli, da bi dvignil rit). Skratka, cas nagrajevanja je izredno pomemben, saj psu sporocimo, s cim smo bili zadovoljni (s hitrim vsedanjem ali pa s sedenjem - 2 razlicni stvari za psa).
Ce se ve, da pes vaje sedi ne bo izvedel, nima smisla mu govoriti povelja sedi, ker se povelje razveljavi: pes pokapira, da tega ne rabi narediti... in se potem vaja sedi pokvari... ter smo ponovno skoraj na zacetku.

Ostalim ljudem razlozi, da je v fazi solanja, socializacije... in da ga zaradi tega sedaj ne morejo bozati, ker pes se ni narejen. Lahko pa jih izkoristis in poprosis, da mu dajo raje kaksen priboljsek, ki jim ga das ti (dovolj velik in naj ga dajo z odprto dlanjo) - na tak nacin bo pes napredoval v odnosu do tujih ljudi (ko bo videl, da od njih dobiva dobre stvari) in tudi tuji ljudje, ki ga bodo hoteli pobozati, bodo zadovoljni.
Vendar takrat pes naj ne bo na zategnjenem povodcu (povodec mora biti cimbolj popuscen, saj v nasprotnem primeru lahko poveze ljudi s cim slabim - enako kot pri nagradi, tudi pri kazni pes poveze kazen s tistim, kar se mu je takrat dogajalo... ce se ga cukne, ko mu da tujec priboljsek, bo razumel, da je bilo narobe ali nekaj s tujcem, ali... odvisno od pasje domisljije - in si naredimo se vecji problem, kot je bil na zacetku).

Vecina ljudi vedno treplja pse po glavi, zato je dobro pse na to navaditi (ker ljudi se zal ne da ;)).


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #20 : 08 Januar 2015, 19:23:43
Ko pes ugrizne človeka in to ne samo enkrat po nesreči, dajanje nasvetov po internetu ni več smiselno. Ne poznamo psa,ne poznamo lastnice.... Zame je zelo slab znak že to, da za situacijo krivi starše. Začeti je treba povsem na začetku, tako pri psu kot pri lastnici. Predvsem mora biti jasno, da se ne prevzgaja psov ampak lastnike.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #21 : 08 Januar 2015, 21:16:25
Ko pes ugrizne človeka in to ne samo enkrat po nesreči, dajanje nasvetov po internetu ni več smiselno. Ne poznamo psa,ne poznamo lastnice.... Zame je zelo slab znak že to, da za situacijo krivi starše. Začeti je treba povsem na začetku, tako pri psu kot pri lastnici. Predvsem mora biti jasno, da se ne prevzgaja psov ampak lastnike.

Podpis.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 20 Februar 2015, 11:49:22
Sicer ne vem če avtorica še bere...
Ker gre za težavnega psa, ki ima za sabo ugrize bom pravila malo poostrila. Vse to pri "normalnem" psu ni potrebno.

Zlato pravilo pri vzgoji je doslednost. To pomeni, da je dovoljeno vedno dovoljeno in prepovedano vedno prepovedano. Razčistiti moraš (z vsemi člani družine), kaj psu dovoliš in kaj ne (tudi ostali mu ne smejo dovoliti več ali manj kot ti, ampak vsi enako). Če lahko skoči na kavč, lahko vedno, tudi ko imate goste ipd., če pa ne sme, pa ne sme nikoli, brez izjem. Delajta torej na tem, da tega odvadi in potem VSTRAJAJ,Teh pravil se moraš držati, ker drugače pes postane zmeden in ne bo vedel, kaj hočeš od njega, ne bo ti zaupal in postal bo še bolj neposlušen.

Druga stvar je, da moraš ti kot človek postati glaven v pasjih očeh, če hočeš, da te uboga.
- pojditi  prvi čez vrata, pes naj gre za tabo;
- hrano naj dobi vedno potem, ko ti že poješ (tudi če dobi drugo za jesti kot ti);
- med obroki naj ne dobi ničesar za jesti (še posebej pa ne iz mize, medtem ko vi jeste - ne se upreti žalostnim očkam!), razen če uporabiš hrano kot nagrado;
- igrajta se takrat, ko ti hočeš (ti daj vedno pobudo za igro) in končaj jo, ko mu je še zanimiva, ne takrat ko se že naveliča, ker mu igra mora predstavljati zabavno dejavnost, ki jo izvaja s tabo, če pa se vmes neštetokrat naveliča, pa mu vse skupaj postane odveč - pomembno je, da se v tvoji družbi počuti dobro, pa čeprav ti vodiš aktivnosti in si ti glaven pri vsem
- na sprehodih naj ne bo spuščen, razen če res takoj pride, ko ga pokličeš - odpoklic je najpomembnejša vaja v življenju psa in to moraš res dobro naučiti (najprej naj vleče za sabo 5 ali 10 m povodec in ko obvlada s tem povodcem, ga šele lahko spustiš)

Čisto vsako stvar si mora zaslužiti.
- Če ti prinese igračko, ker bi se rad igral, naj najprej naredi "sedi" ali "tačko" ali "prostor" (karkoli, kar že ve) in potem se za nagrado igrajta.
- Tudi preden ga začneš božati, ckrljati, naj nekaj naredi in naj bo božanje nagrada za to, kar je naredil.
- Medtem, ko mu daješ hrano v posodo, naj mirno sedi ali leži (v prostoru). Če se vstane, mu daj povelje znova in vmes prekini z dajanjem hrane v posodo. Ko spet sedi/leži (kar pač zahtevaš, najprej naj bo vedno isto, ko se bo navadil, da je pri miru, pa lahko še kaj drugega), nadaljuj. Ko je vsa hrana v posodi, mu daj dovoljenje, da gre do nje in začne jesti. Če gre do posode prej, poskrbi, da bo čim manj pojedel (če se le da nič) in zahtevaj naj se umakne in naredi sedi/prostor, dokler ni vsa hrana v posodi..
- Tudi medtem, ko mu daješ ovratnico, naj bo pri miru (sedi) in naj ne skače okrog, šele ko ga pripneš na povodec, se lahko premakne.

Nič ne sme biti 'zastonj' - le tako se bo naučil vedno lepo obnašati. Če jaz na primer držim nekaj v roki, kar bi pes  rad dobil, se že avtomatsko vsede. Če mu tistega ne dam, naredi prostor, preval, se zavrti, daje tačko, obe tački v zrak itdV glavnem, poiskuša vse, samo da bi dobil, kar želi.Potem si zamislim en trikec, ki ga želim takrat videti, mu dam povelje in ko naredi, končno dobi.

Moraš se zavedati, da kljub temu, da izgleda ljubko, imaš še vseeno psa in ne igračko. Mora ubogati in pika. Če pa ne uboga (npr. ko dela kaj nezaželjenega - skače brez veze), pa je najboljša kazen ignoriranje. Obrni se stran, ne glej je in se ne zmeni zanjo. Če ne pomaga, odidi v drug prostor in naj bo sama za nekaj časa.

Pri učenju vaj pa je pomembno to, da sploh ne kaznuješ, ker sicer dobi odpor do učenja. Če naredi narobe, popravi brez graje in fuuul pohvali, ko naredi to, kar želiš.


Začela sem s spremembo SAME SEBE.

Kadar pes NI vzgojen lahko predstavlja grožnjo v  urbanem okolju, pa ni nujno zaradi agresije, temveč morda že zaradi pretiranega veselja psa ob mimoidočih, PRIMER: Moja psica je bila hiperaktivna in tako vesela vsakega, da mi je 1x skočila na majhno punčko in ji za par let pustila psihične rane, ker sem se počutila krivo, sem po končani prevzgoji psice, ji predstavila mojo "novo" vzgojeno psico, ji predstavila odnos človek-pes, ugotovila je, da se psov NE rabi bati. Sedaj ima sama psa.
Tak pes, ki skače, vleče na povodvu lahko ogroža mimoidoče, 1x mi je prevrgla starejšo gospo.
ZATO je pomembna vzgoja psa!
Prav tako zaradi samega odnosa -ČLOVEK IN PES, samega zaupanja ( v naprej bom povedala  kako se pes nauči zaupat človeku kot poštenemu a prijaznemu, odločnemu in stabilnemu vodji).
S takšnim psom je tudi lažje shajati hditi na izlete, olajša vsakdan. Ne para nam živcev in skrbi ob vsakdanjih situacijah. Ne pvzroča čudnih pogledov mimoidočih ob našem bevsajočem ali skakajočem psu.



NAJVEČ napak se zgodi ŽE PRED samim sprehodom.
Lastnik pusti psa, da divja teče nori naokrog, sploh ni v tistem umirjenem, psihičnem stanju, ko mu v hiperaktivnem stanju nadenejo povodec, pes pa še naprej skače. NE. Psa si je potrebn umiriti PREDEN mu damo povodec, naučimo ga lepega vedenja, VSAKO stvar si mora zaslužiti. Tudi sprehod. Naj sede na ukaz, s umiri šele potem mu damo povodec.

Ker hodim v azil na prevzgojo psov vidim kako psi skačejo po pesjaku,(seveda so željni sprehodov) norijo ko vstopiš v pesjak. V tistem momentu si TI tam, da agresivnega ( v teh primerih kaj jaz delam) umiriš z ignoriranjem, če ne zaleže, in pes skoči nate se obrneš v krogu. Če pes skače še naprej s svojo MIRNO-ODLOČNO energijo psa primem za ovratnico na vsaki strani ovratnice pogledam v oči, pes začne umikati pogled kaže miritvene signale in se v večini primerov usede. ( kar pomeni grožnjo si to dovolim samo pri psih, ki nimajo zabeleženih napadov na ljudi TEGA NE POČNITE SAMI, razen psu, ki mu zaupate-pri moji psici brez težav to storim, a moja psica je prevzgojena iz moje strani)Vam pa svetujem, sploh če imate dominantnega psa, da kadar skoči na vas nastavite koleno, da se vanjo rukne, po večini bo odnehal.
Šele ko se umiri ukažete "sedi" in nadene povodec.

Imej odločno, mirno energijo, ne mislit kaj vse bo šlo narobe, BODI SAMOZAVESTNA, psi nas dodobra berejo.
Ne v naprej mislit kaj vse bo šlo narobe, hodi pokončno, z rameni zravnani, kot DIVA.
Če te skuša ponovno vgrizniti SE NE UMIKAJ, to pomeni predajo, nemoč, bodi odločna naprej.

LP