Muc mijavka neprestano

Mičo MS · 10428

Mičo MS

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
: 06 Marec 2015, 20:29:30
Smo dokaj sveži lastniki mačka, ki je star približno 1 leto in je pri nas že skoraj 7 mesecev. Kastriran je bil kmalu po prihodu k nam. Priden je, ne praska pohištva, ne trga zaves, edino svoj stol, katerega mu je dovoljeno praskati in gristi. Navajen je na mačje stranišče, je mokro in suho hrano, občasno dobi mleko, ki ga ne spije dosti. Je cepljen, razglisten in je predvsem hišni maček oz. notranji maček. Stanujemo v bloku, tako da gre le na balkon.

Zadnji teden se je začel obnašati zelo čudno, saj ob večerih leži pred vhodnimi vrati, praska po njih in neprestano mijavka. Če ga uspemo s čim zamotiti, to ne traja dolgo in spet je pred vrati. Je normalno, blato je tudi normalno. Zdravstveno verjetno nič narobe z njim.

Kaj bi ga lahko mučilo? Je lahko polna luna? mogoče še nagon?

Prej smo ga skoraj morali iskati po stanovanju, ker je vedno nekje spal. Ima svoje prostore v stanovanju, najraje pa je na okenski polici ali v postelji mlajšega sina. Zdaj pa tudi tu ni.

Nam lahko kdo kaj svetuje?
 ???



Sasha01

  • *
    • Prispevkov: 54
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 06 Marec 2015, 21:17:33
Če je muc katstriran načeloma ne bi smeli imeti problemov z nagonom, kljub temu da imajo mački zdaj paritveno obdobje. Je muc slučajno kdaj pobegnil iz stanovanja? Bilo bi možno tudi (vsaj po moji logiki), da so si kateri od vaših sosedov omislili muca in hoče zaščititi svoj teritorij.

Lahko bi bila tudi luna, to bo vidno, če se vse skupaj pomiri v nekaj dneh.

Podobno kot se vaš muc obnaša sedaj, se je moj bivši prostoživeč muc obnašal, ko se je poškodoval in moral bit 100% samo notri, ampak se je to po 2 tednih umirilo.

Jaz bi ga na vašem mestu poizkusila zmatrat z njegovo najljubšo igračko, mogoče bi uporabila še mačjo meto ali baldrijan (mačje droge), mojim mucem se čisto odpelje pri tem. :)



Mičo MS

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 07 Marec 2015, 16:15:47
hvala za odgovor.

ne, muc ni pobegnil nikoli, je pa res, da je 3. dan, ko smo ga prinesli, padel z balkona. ni se poškodoval in se je zatekel k bližnji hiši, kjer smo ga, sicer po takrat, ko smo že obupali, da ga bomo sploh še našli, zagledali z našega balkona in ga seveda šli iskat.

pri sosedu, v istem nadstropju je res nov muc, vendar je tudi ta kastriran in ne hodi iz stanovanja. drugače je v bloku kar nekaj psov (mislim da 4) vendar so bili že prej, kot smo mi prinesli muca.

čudno je le to, da je bil v preteklih dneh nemiren zvečer okrog 18h ali 19h, kak dan tudi pozneje, čez dan pa je vse ok.

no bomo videli, kaj sledi v naslednjih dneh.



Mičo MS

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 12 Marec 2015, 20:38:07
no, spet se oglašam. naš muc se je malo umiril, še vedno pa zvečer leži pred vrati in mijavka in sicer tam okrog 20.00 in to brez prestanka.
verjetno ga pomlad vleče ven, čeprav ni nikoli hodil ven, razen na balkon seveda. vendar pred balkonom ne mijavka, je pa v sekundi zunaj, čim sliši, da je nekdo odprl balkonska vrata. bomo videli....



Matilda

  • *
    • Prispevkov: 45
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 12 Marec 2015, 21:48:01
Ja, tudi našo tamalo (zdej bo 1 leto) vleče ven, ko se zvečeri. Starejša je pa tako večino časa zunaj. Skratka, čisto normalni mački ;)

Kakšen je pa sicer? Do drugih ljudi, novosti? Če je maček skuliran in ni pretirano plašen, bi ga morda lahko počasi navadili na povodec in ga peljali na sprehod, da malo raziskuje, se naužije vonjav in tako....

Spare me the propaganda.


Lusi

  • *
    • Prispevkov: 138
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 12 Marec 2015, 22:37:58
Kakšen je pa sicer? Do drugih ljudi, novosti? Če je maček skuliran in ni pretirano plašen, bi ga morda lahko počasi navadili na povodec in ga peljali na sprehod, da malo raziskuje, se naužije vonjav in tako....

Kolegica je dala svojo (sterlizirano) okoli enega leta na povodec iz istega razloga - neprestano mijavkanje (živela je v bloku, muco je našla na polju pri starosti nekaj mesecev). Razulatat: še večja katastrofa. Takrat je še študirala in je lahko šla dvakrat na dan ven po eno uro (skratka dve uri na dan), pa ni bilo dovolj. Zadeva se je samo še poslabšala. Potem jo je dala na kmetijo takratnega fanta, kjer uživa še danes.

Za nekatere je povodec rešitev oz. zadovoljstvo, za druge (upam da manjšino) pa stanovanje postane še večja muka.



KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Odgovori #6 : 14 Marec 2015, 13:56:06
Mačka zamotit, še preden začne mijavkat in ga fajn utrudit, pa čez dan ga ne pustit preveč spat, tj. kratke seanse igre, večkrat na dan. Če nima problemov s težo, se ga da fajn zamotit tudi s kakšno Cat Activity Board, kamor natreseš brikete/priboljške, ali tisto žogico, kjer ven letijo briketi. Perje na palici je pri nas tudi zakon, pa učenje trikcev s klikerjem, zelo rada delata (no ja...zelo rada dobita priboljške  ;D) Pa lepo prosim, premislite o družbi za njega, večina mačk jo nujno potrebuje (tako kot tudi mi, a ne  ;)). Če se boste odločili še za enega muca, se pa dobro pogovorite z začasnimi skrbnicami, karakterno kakšen muc bi pasal k temu vašemu. Ko mijavka, ga pa ignorirajte, tako bo videl, da ne more nič izsiljevat.

Moja dva sta izključno notranja in nikoli ne silita ven, s tem da je eden prišel k meni zelo majhen in se verjetno zunanjega sveta ne spomni, eden je bil pa 5 mesecev zunaj...je pa res, da ko jima postane dolgčas in se naveličata človeške družbe, začneta dirkat po stanovanju in se igrat, se veliko bolj utrudita, kot če se z njima ukvarjam jaz.

Pa v večini primerov mijavkanje pred vrati ne pomeni, kako zelo pogreša ''ptičke in travico'', ampak samo to, da jih zanima, kaj je za temi vrati. Tako kot, če bi bila vrata kopalnice zaprta par dni skupaj, bi tudi verjetno mijavkal. To je čisto normalno, mačke so pač radovedne...

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


Mičo MS

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 14 Marec 2015, 18:39:44
no ravno ignoranca je pomagala zgleda. zdaj je nehal oz. preden začne, mu odprem balkon, pa ga spustim ven, ko ima dovolj, pride not, pa je mir. na povodec smo ga že poskušali dati, vendar se potegne k tlom in vleče nazaj v blok, tako da mu ni všeč biti zunaj oz. spodaj na neznanem terenu. igramo se, vsaj mislim, da dovolj, saj smo pri hiši 4, res pa je, da je do 13h ali 14h sam, ker smo po službah in v šoli. najraje pa se podi za kulicami ali vžigalniki :), igrače, ki smo mu jih kupili (žogica, miš na palčki, miška ki se navije...) so mu zanimive občasno oz. ne veliko časa.

hvala za vse nasvete.