Agresivnost psa, ko ga primem za ovratnico se prevali na hrbet in kaže zobe

laydown1 · 33194

TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Ne samo da se mi zdi odveč. Ne glede na možnosti (iz prakse, statistike,..), da kaj takega drži, se mi zdi nesramno (ne najdem ta moment bolj primerne besede) tako posploševat in si domišljat da človeka na podlagi enega samega napisanega sporočila - par besed, tako dobro poznamo da ga "na glas" tako ocenjujemo, obtožujemo in mu sodimo.




barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Iz izkusenj se zal da marsikaj posplositi oz. iz fotografij prejsnjih psov, parih stavkov... takoj pogruntas, da temu in temu cloveku niti pod razno ne bi dal svojega psa, ker... dejansko se cez cas vec ne motis :(, kar je seveda v dobro psov.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Ko imaš za sabo izkupnje na samo s psi ampak tudi z lastniki, lahko. Iz načina zapisa sporočila, žal. Tu ne gre za posploševanje. Če bi se zmotila, bi se pokazalo pri naslednjih sporočilih in bi se z veseljem opravičila (ne bi bilo prvič, je pa res redko, žal). Sicer pa moji odgovori niso bili žaljivi, napisala sem samo, da sami brez strokovne pomoči problemov ne bodo rešili. Kar drži. Če bi ga vzel  nekdo, lahko tudi začetnik a z občutkom za psa, bi po navodilih, ki sem jih tudi napisala ali s pomočju literature tega psa lahko uredil sam. Nekdo, ki je  pri tem istem psu sam zamočil pa rabi pomoč od zunaj, da ga vodi in sproti  opozori kje dela napake. Izjemoma lahko situacijo reši tudi tisti, ki je psa sam zafural, a samo v primeru, da je dovolj samokritičen. Taki pa so zelo redki, in tile lastniki tukaj med te izjeme ne sodijo, kar je potrdilo že takoj naslednje sporočilo.


pisek

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
In kaj je rešitev? Odvzem cele kopice psov, ker ogromno lastnikov pač ne obvlada svojih psov, in imajo pasje tečnobe, ki bodo slej ko prej baje zaprmej ratale nevarni psi? Ker če ne nevarni, pa zagotovo nesrečni? In kam potem s kopico odvzetih psov? Ker že zdaj jih je brez doma miljavžent. Pa saj ena kopica več brezdomih psov tako ali tako ne bo problem, skrbnih, sposobnih itd. lastnikov je itak cel kup za vsakim vogalom.

Mi se ne strinjamo samo v eni točki in sicer, da ni konec sveta, če lastnik nima svojega psa pod 100% kontrolo in da tudi ni konec sveta, če ni vsak pes najbolj srečen pes na tem svetu. So v pasjm življenju še vse kaj hujše stvari kot to. In če psu manjka samo neskončna sreča in super druper lastnik, potem smo kljub vsemu precej na boljšem kot pa še nedolgo nazaj. Samo vi bi radi, da bi v desetih letih naredili dvestoletni skok - in če temu ni tako, potem je treba kar lastnike menjat.

In lastniku reči, da je psa itak zafural in da bi bilo za psa najbolje, da bi zamenjal lastnika, NI povedati resnico v obraz (kot vztrajno opravičujte svoj pozive), pač pa poniževalni pokroviteljski odnos. In na pokroviteljski odnos nihče, povsem upravičeno, ne odreagira dobro. Sicer pa tudi resnica kot taka ne obstaja, ampak obstaja samo lastna percepcija resnice. Tako da "povedati resnico v obraz" je v resnici vsiljevanje svojega prav drugemu. Če bi zmogli umiriti svoj ton, potem bi tudi marsikateri lastnik upošteval vaše mnenje-



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Dva podobna primera (v zadnjih nekaj mesecih) ki sta se začela kot tale, na srečo še dovolj zgodaj (prvi tedni ko so mladička dobili domov) sem jaz uspela brez napadanja, s potrpežljivo razlago, primeri, gradivom,.. prepričat da so začeli na stvari gledat drugače, in predvsem delat drugače. Pa so bila tudi na začetku upiranja v smislu da se ne da ker.... in potem sto enih izgovorov... Ne vem kaj bo v prihodnosti, ampak za začetek kaže odlično in je tudi napredek že viden.

Koliko ljudi pa se prepriča z napadanjem in predpostavkami da so butasti, omejeni,..? In če je človek tak kot ve predvidevate, zakaj menite da bo en nasvet kaj bolj upošteval od drugega?

In če se že kogarkoli (če je ali če ni tak) prepriča da da psa stran kaj je s temi psi potem? Zavetišča so polna psov. Če je lastnik res brezupen primer in ima tak pes srečo da najde novega primernega lastnika kul. Kaj pa če prejšnji lastnik sploh ni bil brezupen primer, samo vedel ni kaj in kako in je po takih napadih dobil občutek da zadevi ne bo kos in je res najbolje da da psa stran in če pes potem ne najde primernega lastnika? Meni se vseeno zdi bolj smiselno najprej poskusit nekoga prepričat naj poskusi drugače. In to na lep način, ker je tako vsaj po mojih izkušnjah več uspeha.

V končni fazi.. ko sem kupila psa, sem bila velikokrat podobno obravnavana, kot tile ki so odprli to temo. Pa ne ker se ne bi že prej poskušala podučiti o teh stvareh, a žal so še danesna svetu tudi "strokovnjaki" v nekaterih tečajih in pasjih šolah, ki še vedno propagirajo kot način vzgoje zelo podobno ravnanje s psom kot je bilo opisano v tem primeru in začetnik se včasih težko odloči komu verjet, sploh če mu nekaj razlaga nek tako imenovan strokovnjak, ki je povrh vsega še podprt z raznoraznih strani. In lahko se samo zahvalim vsem, ki so mi potrpežljivo razlagali o pozitivni motivaciji in odgovarjali na nešteto mojih vprašanj in podvprašanj in ponovljenih vprašanj,.. in se bili nekateri pripravljeni tudi srečat z mano, me vzet v tečaj, na trening,.. ko sem bila sama še v dvomih v katero smer naj se obrnem.

Ja, je tudi od človeka odvisno in jaz sem tak človek in seveda so tudi taki, ki se jih ne premakne, ampak dajmo vsaj poskusit ane in ne takoj napadat.

No, sicer pa ... moj predlog je to in jaz bom še naprej to počela tako.. vi pa kot želite.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Tisti, ki resno zelijo popraviti napake, ki so jih sami naredili na svojemu psu, gredo po pomoc v pasje sole, k strokovnjakom, zelo redko na forum... Resne zadeve je nevarno resevati preko spleta (saj das lahko nasvet, pa ga clovek razume po svoje, naredi pa se malo drugace, potem pa pravi, da stvar ne deluje in krivi psa ter metode).

Koliko takih primerkov, pa je slo v pasjo solo po pomoc?


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Primera ki sem ju omenila sta oba šla - še hodita, oz. bosta nadaljevala s tečajem. Pa niso spraševali po forumih.. pravzaprav niso sploh spraševali, ampak so mi navdušeno razlagali o novem, luštkanem kužku in hkrati mimogrede omenili nekaj neželjenih vedenj, ki so jih reševali s "kreganjem kužka" in za katere se niso niti zavedali (ker pri 3 mesečnem mladičku pač težko karkoli resno vzameš  :), čeprav bi moral ) kakšen problem lahko postanejo. In ja, sem jih zasula z nasveti, povedala da se bodo morali učiti kar nekaj let, da bodo dojeli samo osnove, ker se vsega znanja ne da požret v par dneh, ampak da naj bodo fer do psa, če ga imajo radi,... Da je sicer njihova odločitev kaj bodo naredili, ampak sem jih soočila z možnimi najhujšimi posledicami v primeru da se zadeva sfiži, kar je možno, če bodo nadaljevali tako kot so začeli. Nisem pa jih že na začetku označila za nesposobne lastnike, ki nimajo kaj počet s psom, ker itak ne bodo nikoli znal delat z njim in naj ga kar takoj vrnejo vzreditelju ali dajo naprej.

In ljudje, ki pridejo vprašat na forum, se ne zavedajo, da je prek spleta težko, če že ne celo nevarno dajat in sprejemat nasvete. Če bi vedeli to, bi vedeli tudi marsikaj drugega in ne bi hodili sem spraševat, oz. mogoče bi, ampak bolj za dodatne ideje, kot ...




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Ja, v živo lahko narediš marsikaj, sploh kadar še ni nič zamočeno. Ko je škoda že narejena pa lahko bodisi prevzameš odgovornost in lastnika (v živo seveda) vodiš in ga zrihtaš, da bo znal potem on zrihtat svojega psa ali pa ga pošlješ k strokovnjaku. Ljudje, ki imajo probleme se na forum obračajo zato, ker je zastonj. Ko jim poveš, da bo treba v šolo (ali vsaj na začetku celo vzeti individualne ure) je pa hudo in užaljenost. Sicer pa, če sta tako korajžni, ti in Pisek, zakaj se nista ponudili lastnikom za (brezplačne seveda) individualne ure? (na terenu,  ne po forumu, seveda). Samo vedita, da ga ni, ki ne bi v primeru neuspeha za to krivil inštruktorja. In če problem eskalira v ugriz je odgovoren inštruktor. Enako odgovornost nosimo tudi tisti, ki odgovarjamo po forumih, a žal tega večina ne zaveda.


pisek

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Lanabela, ni res. Nihče ni užaljen, ker mu svetujete šolo. Užaljeni so zato, ker
1. najprej ugotovite, da je pes čisto zafuran, lastniki čisto nesposobni, in zato morajo nujno v šolo čimprej
2. dostikrat tudi takoj ugotovite, da je pes očitno zafuran do te mere, da ga je treba lastniku vzet.

Problem je vaš ton tule na forumu, ki je žaljiv. Če bi lastnikom z normalnim tonom razložili, da glede na to, kakšno obnašanje kaže pes, zgleda da oni nimajo dovolj znanja za vzgojo psa in da take težave lahko sčasoma vodijo v še kaj hujšega, recimo ugriz in da predlagate, da gredo čimprej v pasjo šolo, ker se da z doslednim delom take težave odpraviti - sem prepričana, da ne bi bil nihče užaljen. Koliko bi jih šlo v šolo ne vem, ampak zagotovo nihče ne bi bil užaljen. Morda bi v takem primeru nekateri celo poročali čez čas, da so šli v šolo in in da so psa porihtali. In ta način ni čisto nič v rokavicah, je samo normalen način komunikacije. Ne vem zakaj zavraga vam je tak problem govoriti normalno, brez napadanja in na osnovi enega kratkega sporočila delati neke usodne zaključke??

Kako ne razumete, da ne moreš lastniku reči, da je njegov pes zafuran, ne takoj na prvo žogo, ker s tem dosežeš čisto kontra učinek. Moj pes je bil tudi "čisto zafuran" in sem bila čisto užaljena. Mislim, posvojim psa, ki pride iz nekih groznih razmer, valjda da je pes zafuran, najprej sem bila čisto zmedena, obnila sem se na dve šole za pomoč, člo je še na slabše (ker takrat še nisem imela pojma, da bi moral biti inštruktor strokovnjak za posvojence s travmatično preteklostjo in z izkušnjami na tem področju) in vprašam na forumu, kjer me potem takoj pribijete v zid, da imam zafuranega psa in bla bla bla. Umirite svoj ton, začnite komunicirati normalno, če ne, pa najbolje da rubriko "vzgoja in šolanje" kar ukinete.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Če slučajno še nisi opazila, so bili odgovori povsem normalni, nič žaljivega in ponižujočega, dokler se ni začelo tole preseravanje in je bilo dejansko treba napisat, da so lastniki nesposobni psa zrihtat sami. Tako, zdaj pa z moje strani res konec. Če imaš jajca pejd in zrihtaj lstnika in psa, če ne pa vsaj škode ne delaj.


pisek

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Če TI slučajno še nisi opazila, so bili NAJPREJ žaljivi komentarji od tebe, Barbare10 in martine.o, potem pa ste dobile nazaj, kar vam je šlo, kronološko pa je to zgledalo takole:

Tole je prvi komentar pod izvornim komentarjem (prej sta bila še dva, eden je bil "pasma?", drugi pa neko vprašanje):

Opisali ste tipicne slabe lastnike, ki si niso pripravljeni pridobiti znanja oz. iti s psom v pasjo solo. Opisali ste tipicne napake, ki jih lastniki brez znanja o vzgoji, socializaciji in solanju psov pocnejo. Morda sicer kaksen le kaksno od omenjenega, pa potem gre hitro v solo, da se popravi psa, vi pa kar nesteto napak... Tako ali tako ste ze zaribali psa na veliko, in ce ne greste takoj v solo (kar tipicen lastnik, opisan na zacetku tega posta, ne bo sel), ne pricakujte nicesar dobrega.


Tole pa si ti napisala takoj za Barbaro10, se pravi pred vsem tem "preseravanjem" (tvoj izraz):


[/quote]
Pes je zafuran...

Tole pa je tretji komentar, takoj za tvojim:

Katastrofa.
 Bi rekla, da vsi mislimo enako, edino nekateri s  komentarji  zavijajo mnenje v celofan. Brez potrebe.

 Mnenje je, da bi bilo za psa najbolje najti drugega lastnika. Tule ne gre samo za neznanje osebka ampak za popolno odsotnost občutka.
 
laydown1 - ja, lay down and stay there.
In nikoli ne bomo izvedeli, kdo je takemu osebku zaupal psa - karkoli že je.

Tole od martine.o pa je še posebno za izpostavit:
laydown1 - ja, lay down and stay there.

Tole pa niti ni več žaljenje, pač pa je dikten napad ad hominem, ki se ga pa res poslužujejo samo najbolj nesigurni osebki, ki svoje frustracije rešujejo tako, da se na anonimnem forumu znašajo nad drugimi. In predno spet skočiš v luft, si najprej razjasni, kaj je "akcija" in kaj je "reakcija". Reakcija je vedno posledica akcije. Vi akcijo, mi reakcijo. Deal with it.

Preseravanje se je začelo ŠELE potem, ko ste ve tri postavile diagnozo in kot rešitev odvzem psa. Potem pa se je začelo sranje, ker vas imam jaz enostavno poln kufer s to svojo aroganco, nesramnostjo, željivostjo. Obnašate se, kot da je forum vaš in napadate vsakega, ki si drzne karkoli vprašat. In ko potem na napad dobite nazaj povratni napad, ste kao začudene, kako smo vsi nekulturni, pa nimamo pojma, pa vse je z nami narobe, ker ve pa ja itak delate samo v dobro živali. Ne vem zakaj vam ni jasno, da forum ne more živeti od 4 oseb, ki na njem sodelujejo. Kerr kmalu vas bo tule ostalo samo še ene par, ne vem, s kom boste potem debatirale. In forum ni vaš, pač pa je javen. Če hočete, da je osebno vaš, potem ga pač za javnost zaklenite in debatirajte same s sabo. Dokler pa je javen, pa je skrajni čas, da vam nekdo pove, da nimate osnovne kulture obnašanja, da če imate tako pobrkana osnovna pravila človeškega obnašanja, kako zavraga naj vam kdorkoli pri zdravi pameti verjame, da vaša navodila za vzgojo psov delujejo, če še same sebe ne znate poštimat. In kako morete trditi, da nekaj niste rekle, če samo klikneš nekaj strani nazaj in imaš dokaz na dlani. Ne vem kaj naj si mislim, par strani nazaj komentarji, ki direktno negirajo tole tvojo zadnjo trditev, ti pa kot slepa in gluha. Jaz se začenjam spraševati, če tule sodelujete povsem zdravi "primerki" (tudi to ni moj izraz, sem si ga sposodila od Barbare10, mislila je pa na nas, ki se ne strinjamo z vami, tako da če je z izrazom kaj narobe, se kar Barbari žali).



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Pisek. Boli resnica, ja. Sploh tiste, ki za napake vedno krivijo druge. In ker je takih toliko, so popolna izguba casa, ker prave (placljive) pomoci si ne nameravajo poiskati.


pisek

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0

pisek

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Ne vem o kateri resnici ti to? Če misliš na svojo "diagnozo stanja" na osnovi enega kratkega posta, potem to ustrezno poimenuj, ker to pač ni resnica. Sploh pa tule ni nihče govoril o napakah drugih, niti se nihče ni zgovarjal na napake drugih. Verjetno si zgrešila temo. Če pa imaš v spominu, da se je v tej temi kdo zgovarjal na druge, pa prosim v dokaz kopiraj tisti komentar, kjer se zgovarjamo na druge. Kakršnihkoli off topic komentarjev ali zlajnanih floskul o resnicah in bolečinah nas pa prosim prišparaj, ker si jih že tolikokrat ponovila, da si že dolgočasna.

ker prave (placljive) pomoci si ne nameravajo poiskati.

A tudi prihodnost znaš napovedaovati? Ful izjemno lepo. Samo tole ni šlogarski forum, najdi primernega.



pisek

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
barbara10

Sem zoprna in sem šla brat vse komentarje, in edini, ki se v kakršnemkoli smislu zgovarja na druge, si ti, tole je pa tvoj komentar:

"In pri popravljanju takih psov nevzgojeni cucki z lastniki z nepospravljenim podstresjem delajo le skodo. Govorim iz prve roke."

Pri psu, ki ga ti prevzgajaš, šolaš ali karkoli že pač počneš, so za neuspeh krivi drugi nevzgojeni cucki in njihovi nepospravljeni lastniki. Ponavljam, edino TI kriviš druge za neuspešno vzgojo psa. Vsi mi nesposobni ostali tega ne omenjamo niti z besedico. No, to pa je resnica, če se ti zdi, da se motim, pejt brat komentarje in te ponovno pozivam, da v dokaz tak komentar skopiraš. Zlajnanih floskul pa ne rabimo več.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Sicer pa, če sta tako korajžni, ti in Pisek, zakaj se nista ponudili lastnikom za (brezplačne seveda) individualne ure?
Korajžni  ???

.. tudi če bi se počutila dovolj sposobno rihtat pse, nimam časa. Se pa počutim dovolj sposobno na normalen način usmerit ljudi kje naj poiščejo pomoč in to dejansko tudi v praksi počnem.

Pisek, tebi pa hvala za povzetke. Ampak mislim da ta moment niso pripravljeni sploh probat razumet kaj jim razlagava.. gledajo v neko drugo smer in imajo privide, tko da vsaj jaz morda spet poskusim kdaj kasneje, ko bo mogoče več pripravljenosti razumet. Saj v končni fazi je bila tudi PM vzgoja še pred letom ali dvemi cel bav-bav, pa danes ni več toliko  ;)



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Pes, ki uhaja, renči in grize je zafuran in zariban, zaradi neznanja lastnikov in njihove nepripravljenosti iti v šolo. Če koga takšna ubeseditev prizadane, bo v življenju žal še velikokrat prizadet.




barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
barbara10

Sem zoprna in sem šla brat vse komentarje, in edini, ki se v kakršnemkoli smislu zgovarja na druge, si ti, tole je pa tvoj komentar:

"In pri popravljanju takih psov nevzgojeni cucki z lastniki z nepospravljenim podstresjem delajo le skodo. Govorim iz prve roke."

Pri psu, ki ga ti prevzgajaš, šolaš ali karkoli že pač počneš, so za neuspeh krivi drugi nevzgojeni cucki in njihovi nepospravljeni lastniki. Ponavljam, edino TI kriviš druge za neuspešno vzgojo psa. Vsi mi nesposobni ostali tega ne omenjamo niti z besedico. No, to pa je resnica, če se ti zdi, da se motim, pejt brat komentarje in te ponovno pozivam, da v dokaz tak komentar skopiraš. Zlajnanih floskul pa ne rabimo več.

Ce takih cuckov in lastnikov ne bi bilo, bi bila psica popravljena v hitrejsem casu. Zaradi takih sva rabili vec casa. Je pa res, da vsak naslednji je cez cas ni vec tako sesul.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Korajžni  ???

.. tudi če bi se počutila dovolj sposobno rihtat pse, nimam časa. Se pa počutim dovolj sposobno na normalen način usmerit ljudi kje naj poiščejo pomoč in to dejansko tudi v praksi počnem.

Pisek, tebi pa hvala za povzetke. Ampak mislim da ta moment niso pripravljeni sploh probat razumet kaj jim razlagava.. gledajo v neko drugo smer in imajo privide, tko da vsaj jaz morda spet poskusim kdaj kasneje, ko bo mogoče več pripravljenosti razumet. Saj v končni fazi je bila tudi PM vzgoja še pred letom ali dvemi cel bav-bav, pa danes ni več toliko  ;)

Kot ti nimas casa za prevzgojo takih in drugacnih psov, jaz nimam casa in ne volje se ubadati s povprecnimi ali celo podpovprecnimi lastniki, ki so zavozili svoje pse. Jih je toliko, da jih imam ze poln kuferin nimam casa za njih, da jim vse skupaj zavijem v celofan, pa se z rozicami posipam. Ce ljduje niso sposobni sprejeti realne slike, potem rabijo strokovno pomoc. Vse ostalo je hinavscina, drzanje roznatih ocal pred ocmi... ljudi je potrebno streznit, postavi na realna tla, da postanejo vsaj malo odgovorni za svoje napake.

Tudi avto, preden gremo z njim na AC, se moramo prej nauciti uporabljati, celo opraviti izpit. Psa pa si zal lahko omisli prav vsak (in otroke...).


pisek

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Razumem. Ve torej nimate absolutno nobenega potrpljenja in živcev za ljudi - to se vam zdi popolnoma normalno, sprejemljivo in pričakovano. A hkrati zahtevate, da imajo ljudje absolutno neskončno potrpljenje za pravilno ukvarjanje s psom. In če ljudje nimajo absolutnega potrpljenja za ukvarjanje s psom, potem j pač z njimi vse narobe in jih je potrebno žalit. Zagovarjate torej permisivno vzgojo za pse, istočasno pa skrajno žaljiv odnos do lastnikov psov - do teh lastnikov, od katerih pričakujete, da bodo imeli skrajno vljuden in potrpežljiv odnos do psov. In potem se čudite, da se lastniki nič ne naučijo oz. da niti nočejo vaše pomoči.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Barbara, vsi se strinjamo da rabijo pomoč, tako da je vse pisanje na to temo v naši komunikaciji čisto odveč.

Ne strinjamo se samo glede načina kako te ljudi prepričat da sprejmejo realno sliko. Eni menite da bodo realno sliko sprejeli s tem da se jih nadira, drugi menimo da se na lepši način pride dlje, pa da je treba izrazoslovje prilagodit tako, da se bo razumelo o čem se pogovarjamo. V končni fazi smo na forumu namenjenem laikom in tudi popolnim lastnikom začetnikom in ne nekim strokovnjakom in zame prilagajanje in postopno primerno dvigovanje stopnje/kriterijev,.. pač ni poneumljanje. V končni fazi ti tudi zdravnik pove diagnozo po domače in ne uporabi nekih strokovnih izrazov, ker bi bilo "po domače" poneumljanje.

In če gremo dalje. Laydown je napisal premalo, da bi lahko sodili in ga zmerjali. Lahko samo ugotavljamo. Je pa tudi napisal da so v šoli bili. Jaz verjetnosti da so res bili ne bi zavrgla. Vprašanje samo v kakšni, pa seveda tudi če so bili v dobri, vprašanje koliko so tam razumeli, poslušali,.. Bi se že iz tega kar so napisali dalo naprej izhajat, jih vprašat kaj so delali v šoli in jih od tam usmerit - morda na drugo šolo, če so v prvo izgubili zaupanje ali so jih v prvi šoli učili narobe,.. kar bi mogoče ugotovili, če ne bi z napadom človeka odgnali že po drugem sporočilu.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
In če problem eskalira v ugriz je odgovoren inštruktor.
Bi se dalo tudi o tem na dolgo in široko debatirat. Imamo kakšen uradni primer, kjer je inštruktor dejansko odgovarjal?

Sigurno se marsikater normalen inštruktor, ki/če se mu je to zgodilo, tudi najmanj sam zase sekira in počuti odgovornega, da mu ni uspelo najti prave metode, s katero bi takemu vodniku dopovedal kako naj dela. Ampak dejansko pa je odgovornost inštruktorju težko pripisati, ker marsikdo ne sledi inštruktorjevim navodilom, dela doma ali celo pri inštruktorju po svoje, torej ne po navodilu inštruktorja, zakaj že bi bil torej inštruktor odgovoren za ugriz?