MLADIČEK GRIZE - AVSTRALSKI OVČAR

twix · 11165

twix

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
: 16 Junij 2015, 21:54:07
Pozdravljeni. Sem nov na forumu in pred kratkim smo kupili avstralskega ovčraja, sicer brez rodovnika, vendar smo spoznali oba starša, prav tako je njun lastnik zelo skrben. Mladička imamo cca 14 dni. Na opravljanje potrebe zunaj smo ga v veliki meri že naučili, prav tako lepo napredujemo z ukazi sedi in prostor. Težava, ki jo imamo je ta, da občasno oziroma zadnje čase kar pogosto zelo rad grize, predvsem čevlje, nogavice in hlače. Pohištva se ne loti ko je sam, le omenjene zadeve ga zelo zanimajo. Preizkušamo več različnih metod, od tega da ga odvrnemo z drugo igračko, kar zaleže za nekaj časa, potem pa spet nazaj, do tega, da mu odločno ukaženo NE IN FUJ, tudi ignoriranje n pomaga, saj ob ugrizu zelo boli, pa tudi če mu rečemo auuu ne pomaga. Ko greva na sprehod je nekaj časa vse kul, potem se kar od enkrat zapodi v moj čevelj.
Vem, da je bilo na forumu že veliko o tem napisanega, vendar nobena zadeva ne zaleže. Nekateri predlagajo močnejši prijem oziroma način, da dokažeš kdo je lastnik oziroma, da mu pokažeš kaj sme in česa ne spet drugi pravijo da ga s prstom po gobčku rahlo udariš in popusti, vendar ta slednja varianta ne drži ravno..
Prosil bi še za kak uporaben nasvet, saj imamo doma 5 letnega otroka, ki bo zaradi teh ugrizov počasi izgubil voljo do psa.

Hvala, LP



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #1 : 16 Junij 2015, 22:11:54
Kot skrbnica dveh avstralcev ti lahko povem le, da sem ob njunem odraščanju žrtvovala veliko, res veliko stvari, saj sta uničila prav vse, kar je prišlo pod njune zobke. Nikoli pa nista grizla oseb ali drugih živali.
Eden je veliko spal, ko ni spal pa je uničeval stvari, drugi pa še spal ni skoraj nič, niti ponoči.......
Tako da je pri nas bilo kar pestro.
Mislim, da kakršnikoli vzgojni prijemi pri tej pasmi ne pridejo v poštev, vsaj jaz jih nisem uporabila.
Lahko ti svetujem le, da se s psom več ukvarjaj, oziroma ga utrujaj.
Glede na to, da je na tem forumu kar nekaj skrbnikov avstralcev, ti bodo verjetno še oni kaj svetovali.
Pa prosim konstruktivne komentarje, predvsem poznavalci pasme.



twix

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 16 Junij 2015, 22:19:54
Hvala za odgovor. Trenutno res z igro preusmerjam njegovo pozornost v drugo igro. Bolj kot samo nogo rad grize čevelj, vezalko, nogavico, hlačnico občasno pa zgleda zgreši in prime za nogo. Nekako upam, da bo z igro postopoma opustil do grdo razvado ali ko se mu bodo mogoče zamenjali mlečni zobje. Kot rečeno, zadeva še ni kritična, a nismo daleč od tega, sploh v bližini otroka, saj je drugače kuža res super in zadnje kar je je to, da bi otrok zasovražil psa zaradi te grde navade.
Dobrodošel še kak komentar.

Hvala



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #3 : 16 Junij 2015, 22:56:52
Stvari, ki so psu samonagrajujoče, se ne sme ignorirati. Jih je potrebno prekiniti, a če se da, brez fizične sile (ravno prav je potrebno dvigniti glas, da se psa šokira, in ko spusti, je takoj "priden" - da mu ne razlagate le, kaj je ne, temveč mu takoj poveste, kaj je ja in mu ponudite alternativo - psi so zelo inteligentne živali, ni važno pasma ali nepasma, in hitro pokapirajo - moramo pa mi biti dosledni...). Drugače bi bilo dobro kontaktirati lastnika mame (in oceta), ker vam bosta znala svetovati iz prve roke (ker nekaj so tudi geni, in svoje pse najbolj poznata prav onadva/on). Če imate možnost iti s psom v pasjo malo šolo, brž.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 23 Julij 2015, 19:45:59
Čestitke za novo pridobitev! In dobrodošli med pasjeljubci!

Menim da bi bilo res najbolje, da se mladička psihično ( ne le fizično) zaposli, avstralci to res nujno potrebujejo. To so so pravi delovni psi in pravi ljubitelji pasme se z njimi ukvarjajo ali s frizbijem, agility*-jem, poslušnostjo, pasjim pleso, trikci.
Zdaj dokler mladiček še tega ne zmore. Bi jaz ga pričela s pozitivno motivacijo, spodbudami sprva navajati, da ste vi zanj središče vesolja, da mu bo z vami lepo. Da bo dojel, da je vsak stik vas z njim, nagrada. To boste dosegli, da boste našli stvar, ki ga motivira, igračka, priboljšek, recimo. In začeli z enostavnimi vajami. Lahko ga mentalno zaposlite tako,, da vzamete dve posodici, mu daste priboljšek za povohat in pribolšek skrijte v eno. Ko ga odkrije " toooo, supeeer pridem! " in seveda priboljšek poje. Nadaljujte s skrivalnicami, skrijte se mu, skrivajte mu predmete, hrano... In zapomnite si, aussie NI pes za zunaj, upam, da se tega zavedate. Zato imate toliko prednosti, ker imate mladička noter, se mu lahko iz sobe v sobo skrivate , ga pričnete, (sprva 5 minut) ponavljanja vaj " sedi", sledi " tooooo prideeeen" in ga morda naučite, da da tačka, se prevali, prosi, zalaja, stopnjujte, IMATE ENO NAJBOLJ VSESTRANSKIH IN INTELIGENTIH PASEM  :) Izkoristite njegov potencial. Če ne bo začel stopnjevati uničevanje, preganjanje, zganjanje otrok, avtov v čredo ( to je ČISTI ovčar, to ima v  sebi) zato pomnite, doma imate psa, ki je sposoben biti zvezda, izkoristite in naredite iz psa največ  :)

Sicer pa naj vas potolažim, vaš kuža je čisto tipičen normalen mladič,redki smo lastniki, ki teh težav nismo imeli  :)


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 23 Julij 2015, 19:50:45
opa, preitro oddala.,

menim, da bi utegnilo pomagati ( če nobena zgoraj navedena metoda ni) da ko vas vgrizne, brez besed vstanite . Zaustite prostor. Naj ostane sam, to bo zanj največja kazen. Prvič po prih minutah se vrnite, če bo pričel ponovno, ta čas stopnjujte.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #6 : 23 Julij 2015, 23:10:27
Od vsega najboljša rešitev je, da vzameš mladiča, ki se je naučil kontrole ugriza že v leglu. Če tega nima, se je treba pa kar fejst potruditi. Zdej ena tolažba je ta, da bo grizenje minilo samo od sebe nekako takrat, ko bodo zobje zamenjani. Ampak samo, če ga ne boste nehote potrjevali. Meni je pri Laki, ki je bila kot mladič res pravi krokodil, od vsega najbolj pomagala igra, pri kateri je bila namesto cufe moja roka. Najraje je imela varianto, da sem zahaklala prst za njene zobe, potem sva se pa vlekli in na koncu je zmagala - ampak samo, če je pazila. Takoj, ko je bil ugriz premočan, je bil ajs ali ne in  igre je bilo konec.
Kot vedno, nagrajuješ mirnost, kontroliran ugriz...in paziš, da neprimernega vedenja ne potrjuješ (s cviljenjem, opletanjem...in podobnim, kar pes vzame za zabavo)
Obstaja sicer varianta, pri kateri naredimo psu grizenje rok neprijetno tako, da ga, takrat ko zagrabi roko primemo za čeljust tam, kjer ni zob im ga držimo (ne stiskamo), tako da ne more zapreti gobca in ne more spravit roke iz gobca. Zadeva sicer deluje, vendar je sama ne maram in je ne uporabljam.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 04 Avgust 2015, 23:43:34
Kot so že drugi napisali, psa zmatrat fizično in psihično (sprehod naj bo aktiven - ni treba da je dolg in fizično naporen, bolj je pomembno da se s psom ukvarjate, ne da hodite "vsak zase"), uporabljat igračko (cufo), pri čemer je pomembno da se pes potrudi da jo dobi, a na koncu tudi zmaga, poskusit obmirovat ali pa zapustit prostor, naučit nadomestno vedenje in najti dobro pasjo šolo, kjer vas bodo pravilno usmerili na podlagi videnega in naučili osnov razumevanja pasjega vedenja,... Na KD Ljubljana imajo pravkar vpise, sicer v jesenske tečaje, a si malo oglejte njihovo stran ker imajo tudi svetovalne ure čez poletje - priporočam, seveda pa je odvisno od kje ste.

S psom se ne spuščat v konflikt (kreganje, pregovarjanje, fizično kaznovanje,..), ker boste dosegli kvečjemu nezaupanje, porušen odnos in težave, ki jih je težko odpraviti.

Mene so, ko sem pripeljala domov prvega psa, prepričali da zapiranje v kletko ni pametno. In še danes se tepem po glavi da sem ta nasvet upoštevala. Če psa dovolj utrudiš, oz. mu nudiš dovolj in če ga navadiš da kletko sprejme kot prostor za počitek in zavetišče in nekaj prijetnega (kar je dobro že zaradi drugih stvari - transport, dopustovanje v hotelih,.. v končni fazi tudi če bi moral ostati na veterinarski kliniki,..) in je kletka dovolj velika, da omogoča še normalno, a omejeno gibanje, ni čisto nič narobe, če mladička takrat, ko se z njim nimate časa ukvarjat, zaprete, da ne počne neumnosti. Saj tudi za psa ni dobro, da je ves čas nemiren, v nekih konfliktih in se ne zna umirit,.. Itak se pa kletka uporablja predvsem v mladičkasti fazi, kasneje pa ni več potrebna, je pa psu zatočišče, kamor se umakne sam od sebe.

Da ne bom predolga, ker napisat se bi dalo cele romane  :) , bi samo še preventivno opozorila, da pes ni igrača. Napisali ste namreč, da bo 5-letni otrok doma izgubil voljo do psa, pa ker ne vem čisto kako naj si to razlagam, bom opisala en primer, vi pa uporabite če se vam zdi primerno. Ravno pred kratkim mi je prijateljica razlagala zelo podobno zgodbo z njihovim kužkom, pa da grize.. in sem ji dala nekaj nasvetov, pa mi je odgovorila, da zelo težko njenim otrokom, ki so se tako veselili psa, sedaj prepove igranje in divjanje z njim, sem ji povedala, da naj otroke nauči pravilne igre s psom in ji dala nekaj idej, ter da nikakor  ne sme psa kregat ali kaznovat, če med divjanjem začne skakat po njih in jih grizt, ampak je takrat dolžna poskrbet, da se "igra" prekine, oz. najbolje da se taka "igra" sploh ne začne. Njeni otroci so sicer starejši, pri vašem pa ste vi dolžni poskrbet da je interakcija med otrokom in psom primerna starosti in sposobnosti obeh, oz. da do interakcije sploh ne pride.