Kastracija konj

SARA.KORDIS · 7274

SARA.KORDIS

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
: 22 November 2015, 09:44:23
Čeprav še nimam konja sem razmišljala in me zanima kako je s kastracijo konj in pri kateri starosti je to najbolje pa seveda vsaj okvirna cena.Pa se zanima me ce je res da je zrebec bolj mirn ce ga kastriramo.



lucifix

  • *
    • Prispevkov: 28
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 08 Februar 2016, 23:17:29
Hja, mnenja o primerni starosti za kastracijo so zelo deljena. Če mene vprašaš je precej odvisno od tega, kakšne imaš pogoje, znanje in kaj od konja želiš. Načelno zgodaj kastrirani konji zrastejo nekaj cm višje, pozno kastrirani pa razvijejo bolj žrebčevsko postavo (močnejši vrat itd.). Nekateri zagovarjajo kastracijo že pri nekaj mesecih, ko se žrebčevško obnašanje še niti začne ne, pa tudi moda so manjša in je kastracija precej enostavnejša. Potem imaš spet druge, ki trdijo, da je najboljše, da konj zaključi z rastjo in se ga potem kastrira (3-5 let nekje). Pri tem je težava, da je tak žrebček kar nekaj let zmožen oploditi kobilo, in je pogostokrat ločen od črede, kar je vse prej kot pozitivno za njegov razvoj. Prav tako bo do določene stopnje razvil žrebčevski nagon, in če mu to postane navada, le-ta s katracijo ne bo popolnoma izginila. Tako da, če nimaš pogojev, da bi bil do te starosti lahko s čredo, ga kastriraj nekje okoli 1. leta, da ne bo kakšnih nesreč na paši  :P

Upoštevati je treba tudi letni čas - pozimi ali zgodaj spomladi, ko ni muh, ki bi motile rano.

Glede obnašanja - v veliki večini primerov, bo kastrat bolj miren kot žrebec. Ne bo več imel hormonov, ki bi mu sporočali da mora oploditi kobilo in se boriti za svoj teritorij. Seveda pa se moraš zavedati, da ob kastraciji starejšega žrebca mogoče ne bodo izginile vse navade (recimo napadalnost do drugih konj, vzpenjanje.... - predvsem navade, ki so posledica slabe socializacije, na dejstva, da je žrebec), vsaj ne takoj.