Za pesjanarje > Pasme

Prosim za pomoč pri izbiri psa

(1/9) > >>

Iurist:
Lepo pozdravljeni vsi ljubitelji psov. Sem čisto nova na forumu. Torej, rada imam pse in že vse življenje si ga želim, a okoliščine tega niso dopuščale. V otroštvu niso dovolili starši, vedno sem živela v stanovanju v bloku, itd. No sedaj že cca dve leti s partnerjem živim v veliki hiši z dvoriščem. In po pogovorih in razmišljanju sva se odločila, da bi imela psa. Čeprav sem o psih in pasmah že sama ogromno prebrala, bi bila zelo vesela kakšnega nasveta iz prve roke, od vas, ki že imate pse. Nisem namreč prepričana, katerega psa kupiti.

Meni so od nekdaj najbolj všeč ovčarji, torej večji psi, od manjših pa mi je najljubši beagle. Najbolj se nagibam k beagle-u ali beauceron-u. Ampak imam nekaj pomislekov. Naj najprej malo povem zakaj si želim psa in kakšne so okoliščine pri meni. Torej psa si želim najbolj kot "družinskega" psa, torej za družbo, ker imam preprosto zelo rada pse. Malo pa tudi, da bi se počutila bolj varno v hiši, ko sem sama, torej, da bi bil tudi čuvaj (ampak to mi je manj pomembno). Pes bi lahko bil noter ali zunaj v ograjenem dvorišču, to mi je vseeno, kjer bi mu bilo ljubše. Trenutno sem jaz doma, partner v službi. Doma bom še vsaj pol leta, ker se pripravljam na pravosodni izpit. Potem pa bom verjetno šla v službo, se pravi, da bi kasneje moral biti pes sam doma v času službe. Otrok še nimava, jih pa načrtujeva, tako da bi rada psa, ki ima rad otroke in ni agresiven. Na sprehode rada hodim in ga bom redno peljala v naravo, rada pa bi tudi takega psa, ki ga lahko spustim, da malo prosto teka, da ni vseskozi na povodcu in tudi, da ga lahko naučim stvari, da je relativno poslušen in inteligenten (vem, da včasih to ne gre eno z drugim). Bi ga peljala tudi v šolo. Glede dlake in nege mi je vseeno. Samo da ga ne rabim peljati k frizerju! :)

Saj vem, da je nemogoče tako kar svetovati... meni je npr. beagle zelo všeč, vem pa da se psa ne izbira samo na podlagi videza. Tudi karakterno mi je všeč, ne vem pa kako je glede teh njegovih "pobegov" in trme. Sem brala raznorazne zgodbice na forumih, kako so beagle-e vrnili, ker so bili izredno neposlušni, nagajivi, so bežali, delali škodo... No jaz psa ne bom vrnila, da smo si na jasnem, bi pa prosila koga, ki morda ima beagle-a, če mi lahko malo svetuje. Sem pa pripravljena z njim delati in vse to. Prosila bi tudi za priporočilo kje beagle-a kupiti, v primeru, da se odločim.

Naslednji pes, ki mi je zelo všeč, je beauceron, tako po videzu kot tudi po karakterju. Beauceron bi se po mojem bolje obnesel kot čuvaj od beagle-a :) :), saj zgleda precej strašen :) Me pa malo skrbi, ker sem popoln začetnik, nikoli nisem imela psa, da ne bi šlo kaj narobe. Pač je vseeno velik in močan pes. Čeprav povsod piše, da je izjemno prijazen, nežen, neagresiven, me malo skrbi, če morda to ni prevelik zalogaj za začetnika. V smislu, da ga ne bi mogla obvladati ali kaj takega... Kaj menite?

Zelo zelo vam bom hvaležna za mnenja, prosim predlagajte tudi druge pasme, ki so vam všeč in ki bi po vašem mnenju bile primerne zame kot začetnico? Samo to še povem, da nočem majhnega psa tipa čivava, maltežan, pomeranec, pudeljček in podobno, prav tako ne potencialno "nevarnih" pasem tipa pitbull, mastif, cane corso, doga, in podobno. Saj vem, da je vsak pes lahko potencialno nevaren, ampak upam, da ste razumeli kakšnih psov ne želim. No všeč mi je tudi whippet, ptičar, labradorec,... Prosim prosim za pomoč! :) Rada bi namreč res dobro premislila in slišala različna mnenja preden se odločim za psa. Saj konec koncev bo z nami kar precej časa :)

Asja:
Pravijo, da je za začetnika najboljši labradorec ali zlati prinašalec.

Beagli so baje (da ne bom izpadla preveč učeno, ker nisem) zakomplicirani, samosvoji psi z izrazitim lovskim nagonom. Si se pripravljena spopadati s tem - ker v šoli te vsega ne morejo naučiti in nagonov ne odpravljajo, temveč zgolj učijo osnovne poslušnosti.

Iurist:
Hvala Asja. Ja, saj to sem tudi sama slišala za beagle-e, zato pa sem tudi v dvomih. Pripravljena sem se spopadati z marsičem, ne želim pa seveda zgubiti vseh živcev. No labradorec in zlati prinašalec sta mi tudi zelo všeč, tudi to je opcija.

Asja:
A iz zavetišča pa ne bi posvojila kakega mešanca, ki čaka na dom?

Iurist:
Tudi bi, če bi bil kak mladiček. Moj fant je bolj proti temu, ker misli, da naj bi tisti psi imeli neke vedenjske motnje. S čimer se jaz absolutno ne strinjam, samo pač morava se zmenit glede tega, tako da se bova strinjala. A veš ti slučajno za kakega takega mladička, ki ga oddajajo?

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo