Težave pri navajanju na pesjak

Aska101 · 6852

Aska101

  • *
    • Prispevkov: 22
    • Točke: 0
: 07 Marec 2017, 13:22:52
Pozdravljeni!

V nedeljo smo dobili 10 tednov staro psičko mešanko po imenu Aska. Z družino smo se odločili, da ji postavimo pesjak 6m2 in utico, kjer bo spala. Tekom dneva je skoraj vedno nekdo odzunaj, se z njo ukvarja. Večino časa je pesjak odprt, tako da lahko mirno kadarkoli vstopi oz. izstopi iz njega.
Težava je ta, da imamo cevni pesjak, katerega razmik cevi je 8cm. Aska se še vedno lahko izmuzne skozi cevke, kar pa je nevarno, saj se včasih zgodi da kakšno uro, dve ni nikogar doma, ki bi jo lahko pazil.
Okrog smo napeli tanjšo mrežico, toda v trenutku, ko jo zapremo v pesjak, začne z vso silo trgati mrežico in se poskuša izmuzniti skozi.
Vem da je ena izmed rešitev postavitev kovinske mrežice, kar tudi nameravamo narediti, toda zanima me ali je kakšna razlaga zakaj je lahko tako mirna in prijazna, v trenutku pa polna agresije?
To se dogaja teko dneva, ponoči pa je zaenkrat bila zelo tiha in pridna.
In ja, zobki rastejo, kar pomeni da grize VSE. Kupila sem ji KONG, ki ga napolnim z mesom, ima vrv, kompaktne kosti, toda še vedno grize cvetje, čevlje, blazino, ki jo ima v uti. Kaj lahko naredim?
Brala sem da je takoj potrebno preusmeriti pozornost in ko pokaže zanimanje za igračo kot je kong npr., kužka pohvališ, kar tudi počnem a očitno to ne bo dovolj. Poskusila sem pošpricati tudi limonin sok, a očitno ji je ta celo všeč? Torej kako zmanjšati grizenje oz. to uspešno preusmeriti?
Asko bom vpisala v malo šolo, toda je trenutno še premlada.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 07 Marec 2017, 13:53:44
Ni polna agresija. Navajena je družbe, zdaj ste jo pa pahnili v samoto + novo okolje. Rešitev je v postopnem navajanju, učenje ležanja na dekci, vmesni nagrajevanje. Spat pa zraven psa, v istem prostoru naslednjih nekaj tednov, mesecev, potem pa postopna preselitev. Poenostavljeno-za nekaj tednov bo pes pač moral živeti z vami v hiši-za trenutke odsotnosti pa nabaviš največjo možno sobno kletko ali ji urediš varen prostor.

Za malo šolo ni premlada! 2-4 mesec je obdobje temeljite socializacije, spoznavanje sveta in vsega kar obstaja. Potem se okno socializacije močno, močno pripre in ne moreš več nadoknaditi kar si zamudil. Hitro v kvalitetno šolo, h kvalitetnemu inštruktorju.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!