Kužni kašelj

1_girl · 7127

1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
: 12 November 2017, 08:34:11
Pozdravljeni,

naša psička izgleda, da je zbolela za kužnim kašljem.  :(
Začelo se je v noči iz petka na soboto. Psička je ponoči kašljala. Tudi včeraj se je kašlanje nadaljevalo, vendar v mejah normale. Danes pa je vse skupaj že precej slabše. Po jutranjem krajšem sprehodu (oblekli smo jo v plašček in sama ni še hotela domov) jo je začelo tresti in začela je sopsti. Klicali smo veterinarja, ki nam je rekel, da simptomi kažejo na kužni kašelj in da načelom ni zdravljenja, razen če psička izgubi apetit in dobi vročino. Da takrat pa naj se takoj oglasimo. Apetit še vedno ima, danes gremo še po IR termometer, da ji bomo bolj zaziher izmerili temperaturo. Držali smo ji sicer klasičen termometer pod pazduho, ki je pokazal 38.5, vendar podatek verjetno ni verodostojen, ker bi bilo potrebno izmeriti drugje.

Tresenje se je povsem umirilo. Sopenje pa ostaja v ležečem položaju. Ko sedi ne sope več, je pa vsa boga, čeprav za hrano še vedno pride. Približno istočasno je enake, samo blažje simptome dobil še en kuža iz bližine in tudi na veterini so mi rekli, da so že imeli nekaj takih primerov letos.
Sedaj grem še po trpotčev sirup.

Vem da se je po prenehanju kašlja še potrebno izogibati pasje družbi cca 14 dni. In pa sedaj jo bomo vozili le na potrebo, dokler ne bo ok.

Ali je ok, da zaenkrat še ne gremo do veta? Sicer mi je sam veterinar tako rekel. Skrbi me le sopenje, vendar je resnično ne bi rada po nepotrebnem ponovno filala z antibiotiki. Ponavljam da je sopenje prisotno le v ležečem položaju. Psička je sicer bila 3x cepljena proti kužnim boleznim. Stara je 10 mesecev.

Kako je pri vas kaj potekalo to obolenje, če ste ga morda že preboleli?

S čim ji lahko še pomagam? Glede prehrane bi bilo morda najbolje, da jo sedaj hranimo bolj z briketi? Do sedaj je nekje 2/3 dobila surove pripravljene obroke (Good4dogs, Natures menu), vendar imata hrani bolj malo dodanih vitaminov (sploh Good4dogs jih nima nič).

Najlepša hvala in Lp, 1_girl



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 12 November 2017, 10:46:08
Imeli. S psom ne greš veterinarju oz. samo če se zakomplicira, enim psom se razvije v kako pljučnico. Pokliči veterinarja za doziranje tablet Panatus-pri Bini so ful pomagale, da je nehala kašljat.

Jah, hudič je v tem, da je psica bila kužna že 7 dni pred začetkom kašljanja, tako da ja, dobre 14 dni v izolacijo. Ta čas pa umij vse igrače, posode sproti umivaj, izogibaj se lokacijam kjer je več psov...

Daj ji več manjših obrokov-ravno zaradi kašljanja, zmanjšaš možnost bruhanja. Ne, ti ji kar daj surovo, samo naj bo na sobni temperaturi. Lahko jo pa vitaminčkaš-ne bo od škode. Počitek, pa namesto ovratnice-oprsnica, za vsak slučaj če se povodec napne. Lahko pa posnameš to sopenje in pošlješ veterinarju po e-mailu? ali pa tukaj prilepiš?

Pa ravno za vikend, ko lekarne niso odprte se vam to stori.

Če hodita na kinološko-se malo izogibaj igračam, skupnim boksom, posodam-pa en mau distance, zdaj bodo šli psi kot domine-če je bila na KDju.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 12 November 2017, 11:39:52
Smo poslali veterinarki video in je bilo rečeno, da se je po vsej verjetnosti že preselilo na pljuča in da se lahko počaka do jutri zjutraj (če se nam ne zdi preslabo) ali pa k dežurnemu.  :(
Glede na to, da je psička kar boga (tudi hodi težje) se nagibamo k dežurnemu. Tudi klicali smo ga že in smo naročeni pri njem čez 1.5 ure.
So pa rekli, da bo po vsej verjetnosti potrebno slikanje in krvna slika.

Eh ja, no sedaj pa še to. Upam, da je vsaj dober veterinar in da se psička čim hitreje pozdravi.

Drugače v KD nismo bili. Imamo v bližini park, kjer je zelo veliko psov. Sklepamo, da ga je naša tam dobila, kot tudi od znancev. Verjetno pa sta v tem 1 tednu tudi prenesla na marsikaterega drugega ja, žal nismo vedeli.  :-\



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3 : 12 November 2017, 15:42:16
Saj nisi mogla vedet, da je bila kužna-razen, če bi dejansko vidla, da je bila v bližini kašljajočega psa (takrat je pač očitno in si takoj pazljiv)....No, ja, saj bo bolje. Lahko ji daš kak pulover, plašč za te wc izhode, sprehode.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 12 November 2017, 16:56:14
Ja saj plašček ima od začetka kašlja skoz sedaj zunaj. Smo šli potem k veterinarju. Potrjena pljučnica. Dobila inekcijo, antibiotike in sirup. Precej povečani levkociti. Ni pa povsem jasno rekel, da plučnica izvira iz kužnega kašlja, ker ni takoj ob prijemu za sapnik zakašljala, kot je značilno za kužni kašelj.

Upajmo na čim hitrejše okrevanje.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 12 November 2017, 17:15:55
Revca. Daj ji še probiotike  (jaz kupim v DM od Nutrilaba Probio) Lahko ji daješ že sedaj če dobiva antibiotik na 12 ur, ji daš probiotik nekje vmes. in po koncu antibiotikov, ji dajaj probiotike še dlje časa, lahko tudi 3 mesece, da si črevesje opomore in naseli koristne bakterije. Lahko tudi kake vitamine potem dodajaš, če bi bilo treba.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 12 November 2017, 20:42:39
Probiotike imamo ja in smo jih že začeli dajati.  :) Prav tako smo ji skuhali piščančjo juhico, da bo ja dovolj pila in jo obožuje. Moramo pa bolj pogosto potem hoditi ven. Je pa bogica, čeprav malce bolje že je. Sedaj lahko leži brez, da bi začela kašljat ali ultra težko dihati. Tudi kašelj se je pikico umiril. Hodi pa še vedno zelo počasi in bolj težko, tako da jo večinoma kar nosimo do trave.

Hvala za vse nasvete, upajmo da se čim prej pozdravi.  :)



1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 22 November 2017, 07:38:35
V ponedeljek smo bili na pregledu in dobili še enkrat podaljšan antibiotik za 1 teden ter strogi počitek. Rentgenska slika je pokazala, da še vedno ni povsem ok, čeprav je mnogo bolje. Skratka tale počitek nas pa kar ubija. :/ Psička je živahna, igriva. Rada bi že tekla, lovila žogice, ampak nesme. Verjetno zaradi pomankanja gibanja se ji je prebava popolnoma upočasnila in gre na potrebo le še 1x/dan(prej vsaj 2x-3x) in pa bolj malo. Potem kolebamo, ker jo surova prehrana malce bolj zapira, kot brikete. Začela se je malce rediti, smo začeli manjšati obroke. Non stop je lačna. Išče notri in zunaj. Sedaj nam je začela še jamrati za hrano.
Sprva smo probali zunaj ji dati iskanje žogice, ampak ga vedno zašprinta in to verjetno ni dobro, zato smo tudi to ukinili. :/

Skratka resnično komaj čakamo, da bo zdrava in da gremo končno lahko na en konkreten sprehod. Da porabi vso svojo odvečno energijo, da se prebava zrihta, itd.

Do sedaj sem imela še nekaj probiotikov doma in mi jih je danes zmankalo. Sedaj sem imela namen iti po kapsule, ki si mi jih predlagala Čara. Zanima me kako je z odmerjanjem za cca 12.7kg psičko in ali naj bi omenjene probiotike dobivala vsak dan? Do sedaj smo imeli te za živali in ji dajali vsak dan. Ampak sklepam, da imajo Probio več koristnih bakterij, zato bi želela sprobati te. Vsak dan ji dajemo tudi laneno sluz, da bi malo spodbudili prebavo.

Najlepša hvala in Lp, 1_girl