Preventiva pred ponovno katastrofo

Samoyed lover · 7709

Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
: 14 December 2017, 13:44:15
Nujno bi potrebovala nasvet.

Kako zelo ješčemu, požrešnemu ovčarju, ki se je letos že zastrupila dopovedat, da s tal ne sme pobirat mesa/klobas,pribolškov? Grozno me skrbi, da bi se zgodba ponovila.
Stvar je v tem, da psico imam od prvega meseca naučeno ukaz "spusti" ki ga vedno 100% izvede, se vsede zraven predmeta in počaka, da presodim če je varen. Zadnjič na polju mi je na ukaz celo ulovljeno miš prinesla pred noge in se vsedla ob meni, čakala kaj bom storila.

Ni problem v tem, da ne bi spustila iz gobca. Težava je v tem, da po temi, pa tudi če ne po temi, ne moreš vedno 100% videt/opazit če pes na hitro kaj poliže, požre. Živim na območju, kjer se strupi nastavljajo konstantno.
Sky je preživela zastrupitev s polžjim strupom ( naslednji dan se je našla vrečka-prazna s pasjimi pribolški in polžji strup) človek je priboljške metal po celem gozdu.
Od takrat sem paranoična, saj se je na različnih lokacijah v bližini zastrupilo še malo morje psov.

Je kakšna učinkovita metoda, da bi se pes resnično bal pobirati s tal? Bolj bal od skušnjave, ki ga premami, da pobere slasten kos mesa?
Namreč včeraj ji je uspelo staknit odvrženo klobaso, na ukaz je sicer takoj spustila, se vsedla ob klobasi in počakala, da vzamem, ampak nisem videla pravočasno in je en del požrla. Takoj sva leteli na spiranje želodca. Boljše preventiva. Kajti klobase (kranjska) so bile nastavljene na čudni lokaciji, pod Pohorjem, sredi ničesar, sredi travnika ob gozdu. Na edinem kraju kjer sem se še počutila varno, sproščeno. Ne vem če so bile zastrupljene... Ampak enkrat sem jo že skoraj izgubila, ne morem še enkrat skoz to grozljivko.

Grozno bi mi bilo skoz nosit nagobčnik ali psu vezat gobec.

Naj povem, da imam psa POVSOD na povodcu, razen sredi ničesar, na odročnih krajih, ob Pohorju ali na Pohorju.  Psica je  zelo aktivna, odpoklic ima 100%, ni je stvari, da bi bila "boljša" od mene, niti srna, pes ali ljudje.  Od malega sem dajala največji poudarek na odpoklicu in ji res zaupam.
In ker zahteva ogromno količino gibanja ogromno prehodiva in hribolaziva po Pohorju a zdaj se na smrt bojim...
Glede na to, da sem celo njeno življenja dajala poudarek ravno na odpoklicu, da bova lahko sproščeno hodili, da se lahko nateče, razgiba, to so zelo aktivni psi in ne želim si, da bi bila do konca življenja obsojena na povodec, če sem ravno iz tega razloga dajala vse od sebe, da bo lahko prosta.

Je namreč zelo aktivna psica in je mentalna vadba ne zaposli dovolj, niti če laufava 8km na uro,(canicros) ona preprosto rabi to par urno pohajkovanje po Pohorju. Da kroži okol mene, me čuva in laufa, nikoli več kot par metrov pred mano, na odpoklic pride res brez izjeme.

Pohorje je lokacija, kjer jo še edino upam spustiti. Ampak ni važno če je na povodcu ali ne, na koncu mi lahko po temi, v ulici na povodcu mimogrede kaj poliže, požre, to je SEKUNDA nepazljivosti.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 14 December 2017, 13:56:14
Še to.
To foro, da mečem hrano na tla izvajava že od malega, je pa prekleto brihtna in ne bo nikoli požrla s tal nič kaj vržem jaz, ker ve, da ne sme.
Omamni kranjski klobasi včeraj, se pa žal ni mogla upret.


1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 15 December 2017, 08:52:11
Spopadam se s podobno težavo. Za razliko, da naša še ni toliko naučena. Ukaz spusti upošteva ja, samo če bi našla salamo sem skoraj garant, da je ne bi izpustila.  :'( Zelo zelo me jezi tudi, ker v bližnjem parku kamor hodimo ljudje nastavljajo hrano za ptiče in mačke. In to vse na tla. Mi s psmi imamo pa nenehne težave, da gredo to jest. Od kruha, briketov, koruze itd. itd. Zato lepo prosim vse, ki nastavljajo hrano za prostoživeče živali, da bi jih nastavili kam na višino in ne kar povsod po tleh, ker verjetno veliko več konča v pasjih želodčkih, kot v tistih katerim je bilo namenjeno. Se tudi jaz zelo bojim raznih zastrupitev, upam da je nebomo kdaj izkusili. Čeprav smo opazili, da odkar smo psičko naučili ukaz spusti sedaj še to pridno izkorišča in še več jemlje v gobček(zato da potem izpusti in dobi nagrado), tako da bomo sedaj poskušali z malce drugačnimi vajami. Veterinarka nam je svetovala nagobčnik ali pa da pokapljamo malce tabaska po stvareh, ki jih želi pojesti. Nič od tega žal še nismo sprobali.
Aja naj še povem, da v našem primeru čisto nič ne pomaga, če jo imam na vrvici, ker gre običajno v travo in jaz ji neprekinjeno moram gledati pod gobček in se obračati, da ja vidim če kaj je in še tam mi vedno izvleče kakšen briket ali kaj podobnega, kar se običajno sploh ne more videti v malce višji travi. Če bi bil strup nastavljen na enem koncu v večji količini se ga seveda vidi. Bolj me skrbi, da bi kdo samo tako enega po enega razmetal po kakšnit ravi. To ni šans, da vidim.  :-\

Je pa naša psička en tak smetarček, ki bi nenehno šnofala za hrano. Noben od prejšnjih dveh ni bil tak, pa smo eno dobili iz zelo slabih razmer(našli so jo shirano, da ni mogla stati).

Učili smo jo tudi s temi briketki, da ne pobira iz tal ko vržeš po tleh. Ni nobene težave, tekom vaje je super delala po končani pa vse po dolgem in počez prešnofala(pa ni nič ostalo).

In pa joj kaj bi naredila tem, ki nastavljajo strup.. >:( >:(



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3 : 15 December 2017, 08:55:31
Ena opcija je nagobčnik v katerem še vseeno lahko sopiha. Jasno, nagobčnik uvedeš izključno s pozitivno motivacijo.

Pusti ti strah ob strani, to pomeni, da uničiš psa, da bi izbrala slabe metode. :-X

Druga opcija, ki bo trajala dlje časa pa je. Da si v nadzorovanem okolju, brez, da psica sploh vidi, nastaviš različno hrano po tleh, v prozorne lončke magari in psico na povodec. V prvi fazi ti veš kje je hrana in ji s povodcem onemogočiš dostop. Brez teženja. Označiš in nagradiš, ko sama izbere opcijo, da hrano na tleh pusti pri miru in gre mimo, pogleda v stran. Nagrada iz tvoje roke. V napredni fazi, prosiš nekoga drugega da ti nastavlja hrano, da ti ne veš kje je. Idealno je, če lahko menjaš tudi lokacije. Ker kot najbrž veš, psi izredno slabo generaliziralo. Če nekaj zelo lepo izvaja na domačem dvorišču, na poligonu, ne bo nujno v drugem parku etc. Zato je fajn, da čimveč menjaš lokacije.

Zna bit vsaj v začetku sila nepraktičen način, posebno pri psu ki že pobira...Ampak daje pa dolgoročno zelo dobre rezultate.

tretja reč, psico naučiš vajo pusti ali fuj, kakorkoli boš poimenovala, bistvo vaje je, da se nauči-sploh ne vzeti v gobec. Kikopup ima recimo videje na to temo.


Pomaga tudi, če si nosi svojo žogo, igračo na sprehodu.

Jaz imam še vedno s sabo kake priboljške, da še vedno tudi nagradim. Ker za mojo psico res ni naravno obnašanje, da ne bi pobirala po tleh in je treba ohranjat nepobiranje z nagrado za dobro opravljeno delo. Včasih je samo pohvala, včasih je priboljšek, včasih jo pa pošljem miši lovit.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 15 December 2017, 10:41:34
Čara hvala za pomoč.

Sky je vajena nagobčnika, s tem nima težav, ker skoz hodim na vlak z njo in tudi ko sva šli 5 ur v eno smer in 5 ur nazaj ni bilo težav, je spala pod stolom, nič je nagobčnik ne moti.  Ampak imava tak nagobčnik, ki je pri smrčku odprt, tako da lahko še vedno poliže, poje. Sem gledala na netu ene, ki so zaprti v celoti (razen ob straneh-tam pa itak ne more požret)
Okoli ukaza "pusti" sem že v prvem postu pojasnila kako je na stvari. kopiram:
Stvar je v tem, da psico imam od prvega meseca naučeno ukaz "spusti" ki ga vedno 100% izvede, se vsede zraven predmeta in počaka, da presodim če je varen. Zadnjič na polju mi je na ukaz celo ulovljeno miš prinesla pred noge in se vsedla ob meni, čakala kaj bom storila.

Ni problem v tem, da ne bi spustila iz gobca. Težava je v tem, da po temi, pa tudi če ne po temi, ne moreš vedno 100% videt/opazit če pes na hitro kaj poliže, požre.


Pri Sky uporabljam izključno pozitivno motivacijo, kajti sva od malega gradili na odnosu, zaupanju, da se pride na 1. klic, hodi ob nogi, se ne skače po ljudeh, obnašanje do psov, ovc, rac, mačk, konjev, oslov... Obnašanje na avtobusu, v mestu, vlaku. Tako, da moram reči, da prisila sploh ni potrebna, ker imava pri njeni starosti ( manj kot 2 leti) že zgrajen odnos, pa tudi ker ni moj prvi pes ni bilo storjenih napak. Z njo res nimam nikakršnjih težav je stabilna, ubogljiva in krasna psica.

Edina težava je ta njen nagon po hrani, ker psi so pač mrhovinarji, pri enih se to opazi bolj, pri drugih manj. In to, da bi se bala pobirat s tal sem mislila izključno njej v dobro. Da bi se bala, ker bi vedela, da je to slabo-razmišljala sem o kakšni pekoči papriki, tabasku? Na tak način.

To foro z žogo tudi uporabljam, sicer ne iz tega razloga ampak, da jo zaposlim, ker je ovčar in je skoz v pogonu. In nima težav z nošenjem žoge do doma. Hvala za nasvet, bom prakticirala pogosteje!

Za ta zadnji nasvet bom pa prakticirala. Nekaj podobnega sem že delala, ampak ne točno na ta način, hvala.





čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 15 December 2017, 12:19:31
Manjka ti vaja puščanja. Ne spuščanja iz gobca, tebi manjka "sploh ne pobiraj iz tal", to je vaja puščanja oz. pusti, fuj kakorkoli že poimenuješ.

Lahko, da si mislila izključno njej v dobro, ampak  prehitro potegne slabe posledice za sabo. Lahko poveže drugače kot si želiš in se bo blazno bala še česa drugega.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #6 : 15 December 2017, 22:44:29
Meni ful v redu metoda je od susan garrett it's yer choice. gre se za to, da pes sam pride do tega, da se mu veliko bolj splača, če hrano pusti na miru in pride do tebe, ker tam dobi nagrado. Samo je res dolgotrajen proces, ampak pomaga. Meni je mladič po tleh pobiral vse živo, vedno je šnofala po torbicah, nahrbtnikih, mizah itd. pa se je na srečo s to metodo to dejansko umirilo, valda pride še kdaj, da bi z veseljem na sprehodu kaj pojedla, ampak veliko manj, ampak itak še vedno delava na tem... :) Preberi si malo to metodo, zdaj je brezveze, da tukaj pišem cele postopke :)



_ZOYA_

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • ♥Maltese Maly♥Schapendoes Gavin♥Mix Ajda♥
Odgovori #7 : 15 December 2017, 22:51:19
Moj Gavin, pozresni Schapendoes, isto želi žreti s tla, delama vajo pusti, ampak morem biti 1000% če je kaj ba tleh, ker on vseeno bi požrl če ne opazim takoj.

Shiny Angels Blue Star-Maly
Gavin Fibby Jingle Slomar Tuft-Gavin
Ajda-Ajda


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #8 : 18 December 2017, 08:04:50
Tudi pri nas je mrhovinjenje, žretje stvari iz tal nezaželjeno in mi zna bit pri določenih stvareh tako nagravžno, da bi pri žretju človeških drekov pomoje celo potegnila mejo med PM in elektriko. Je pa tako da kar je meni nezaželjeno, se psom ne splača ker za to ne dobijo potrditve in so po potrebi tudi kaznovani. Od mladička naprej gre itak za preusmerjanje (se vidi kdaj se vpikne v scalino in kdaj v kaj za pojest), menjavo za dosti boljšo stvar ali "če ti je res všeč lahko izjemoma domov neseš", kasneje ko že pozna ne,pusti,fuj pa tudi kazen. Pri nas je ta bila v obliki čisto navadnega kreganja "mrš pra**** nagravžna, fuj to delat, a misliš dans uzun spat" z malo povzdignjenim glasom. Končni rezultat so psi, s katerimi skupaj pogledamo dišeče stvari, lahko prevohajo po dolgem in počez ali če nisem zraven in jim je všeč prinesejo pokazat, potem pa se odpravimo naprej brez pretiranega hvaljenja, ker je to da ne žrejo samoumevno. Pri vsem tem sem tudi dovolj popustljiva, da ne prepovedujem vsega in pri raznih srnjih, ovčjih drekcih se da tud kej zmenit. Izjeme morjo bit  :)

Tole sta mi prinesla pokazat vsak svoj zmrznjen drek divjega prašiča


Teh stvari res ne delam po izključno PM in brez kakršnekoli prisile in mi tudi ne bi bil problem nastavit (oz. nafehtat nekoga da nastavi) hrano s tabaskom, poprom, glih prav pekočimi feferoni, ipd. Je pa tu samo za pazit da je hrana v obliki za žvečenje in ne da jo kar dol požre, ker potem ni efekta.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #9 : 18 December 2017, 08:38:28
Še to. Pri nas zelo velik poudarek dajemo na samokontrolo, pri hrani to pomeni da se ne jemlje stvari iz pulta; da se pusti vedno nastavljeno mačjo hrano; če kdo dobi kaj slastnega za jest je potrebno počakat da gre stran od posode in šele nato lahko greš pogledat če je kaj ostalo/polizat posodo; aportiranje hrane (parkrat letno, ne zdej da jih drk**o v glavo cele dneve); poln krožnik je moj, praznega lahko poližeš.. V glavnem jim damo vedet, da če se kontrolirajo na koncu vseeno dobijo nagrado in se torej splača počakat.



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 18 December 2017, 19:01:31
Hvala vsem za vspodbudne besede in nasvete, si bom vzela čas in pogledala še od susan garrett it's yer choice.

Naj povem, da sem danes v Ljubljani kupila nagobčnik, ki je spredaj zaprt, za ziher. Vsaj za ponoči ko ne vidim.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #11 : 19 December 2017, 07:48:39
A veš, da v mraku pa tudi jaz dam nagobčnik gor, ker sem drugače preveč živčna. Za navajat, sem pa imela jaz bolj trd oreh, ker ima preteklo zoprno izkušnjo z gobcem in je blo malo bavbav in sem dala nagobčnik v podstavek-škatlo od nagobčnika, noter pa namazala arašidovo maslo, ker drugače se nisva prestavili od "gobec not-pa takoj ven".

No, pa da priznam, čeprav mi ni v ponos. To, da mi pes kak konjski drek žre-me ne gane, tist kr naj,  pa kravje. Kar me razp... je žretje ostankov hrane, pasjih drisk, mačjih drekov, razno embalažo...In takrat ji glasno povem da je pujs od psa in da bi jo najrajš prodala in da ji bom z wapom gobec umila in sklistirala!". Mislim res sem kdaj že totalno pop... in nazmirjala psico. Ampak ni haska. Ker je želja po tistem sranju večja. Zato se zdaj res kar obvladam in diham in ne zmirjam več psa. Ker vse kar je blo, je bil pes, ki je od mene šel stran in v stiski-ker sem res zarohnela...ampak požrla je vseeno.

No, saj, jaz sem podobno kot Sussan imela v mislih. Iskreno pa z mojo je bilo toooliko težav in tako naporen sprehod, da je bilo lupljenje čebule in je tole požiralništvo ostalo zadaj  :-[  zdaj ima pa 11 let, pa sem se končno spravila pred nekaj časa k reševanju tega problema...In je kljub njeni dolgoletni karieri precej, precej bolje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 19 December 2017, 16:33:32
Vidim, da nas je veliko s podobnimi strahovi/težavo.
Čara, jaz te razumem  :D Moja prejšnja psica je bila pravi smetar, robčki, driske, odpadki, papir, njami! Valjanje po gnoju-specialiteta.

Sky pa ravno obratno, poje le mesne izdelke, drugače pa strašno fina gospodična. Gre okrog gnoja, blata.