Ločitvena tesnoba

Anja82 · 11590

Anja82

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
: 18 Maj 2018, 17:26:04
Zdravo. Z Rujem (mešanec, 7 let), sva se pred 14 dnevi preselila v Ljubljano in sicer v blok. Upoštevala sem vse napotke glede selitve, vzela teden dni dopusta, ga postopoma uvajala na to da bo tudi sam doma, a mi sosedje povejo, da ves čas moje odsotnosti laja. Kupila sem mu še eno tistih igrač katero nafilaš z briket in se potem dolgo ukvarja z njo, da jo sprazni. Ru ima box katerega uporablja že od mladička dalje, omejila sem mu prostor ko je sam, prižgan ima radio. Nič drugače. Sedaj sem šla še po baldrijanove kapljice, ki sicer pomagajo da se lepo pomiri, a ko učinek popusti, se lajanje nadaljuje. Sosedje pa...no, saj veste...nimam vec idej kaj naj še naredim da mu bo lažje ko grem od doma, istočasno se mi trga srce ker vem da na nek način trpi ko je sam 😥 ne vem, sem mogoče prehitra in zahtevam preveč? Konec koncev smo tu komaj 14 dni. Eno selitev sva v njegovem življenju že dala čez (star je bil 2 leti), ampak sva se takrat selila v hišo in nikogar ni motilo če je lajal. Pa kolikor se spomnim niti ni. Je pa izredno navezan name (če poznate kako izgleda ko pes hodi za tabo kamorkoli se premakneš). Skratka ima kdo še kak nasvet? Meni zmanjkuje izgovorov za sosede 😕



bazilika

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 21 Maj 2018, 23:00:35
Tema na drugem forumu. Družina, ki je poskusila in preizkusila marsikaj pri borbi z ločitveno tesnobo. Morda dobiš kako idejo ali celo stopiš v stik z avtorico teme.

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,44802.30.html

Morda nam lahko poveš še kaj? Na kakšen način si mu omejila prostor? Koliko časa si odsotna? Ali je kakšna možnost, da med službo skočiš do njega? Imaš sorodnika, prijatelja, ki bi nanj lahko pazil del dneva? Je bil nate zelo navezan že prej ali šele zdaj po selitvi? Kakšen je sicer v odnosu do drugih psov in ljudi? Samozavesten, negotov? Ali ga motivirajo igrače, hrana ali kaj drugega? Kaj z njim počneš v času, ko sta skupaj? Se ukvarjata s kakšnim športom, je v času, ko sta skupaj, dovolj zaposlen?

Prvi korak: Vsekakor pa ti svetujem, da si naložiš aplikacijo in snemaš zvok v stanovanju v času tvoje odsotnosti. Morda kak Audacity ali kaj takega. Ko se vrneš potem preveriš vrhove, odstopanje v zvoku, ne poslušaš 9 urnega posnetka od začetka do konca. Tako vidiš, koliko časa in kdaj pes dejansko laja in morda razbereš kake vzorce. Tudi za tvoj odnos s sosedi je bolje, da veš, ali pes res laja ure in ure ali morda le nekaj minut.

Upam, da se še kaj oglasiš!



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 22 Maj 2018, 07:40:13
Tema na tem forumu (iskalnik sicer ne deluje, ampak če v googla vtipkaš pesjanar forum ločitvena tesnoba http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=13045.0

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!

Anja82

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 27 Maj 2018, 09:51:51
Hvala za odgovore  :) nisem še uspela vsega prebrati, bom se lotila branja danes.
Sem pa ravno govorila s sosedo...čudežno nisem nikogar srečala cel teden, da bi vprašala če je kaj boljše (mogoče se me že izogibajo   ;) )

Skratka soseda pravi, da še vedno laja cel dan. Kot mi je opisala zadeva zgleda nekako takole: Partner gre od doma okoli po 7ih zjutraj, (jaz grem že prej), Ru laja cca 2 uri nato se umiri za kako uro (predvidevam da pade dol od izčrpanosti), potem se lajanje  nadaljuje naslednji 2 uri in tako do mojega prihoda.
Očitno baldrijanove kapljice delujejo ravno toliko, da vmes malo zaspi  ???

Ob prihodu domov me IHTAVO pozdravi. Prav evforičen je. Skače po meni kot zmešan, se mi zaletava v noge in diha kot nor. Po popoldanskem sprehodu (ko sem doma), pade dol in spi kot da je popolnoma izčrpan (kar verjetno tudi je).

Da odgovorim na vaša vprašanja:
Prostor ima omejen (ko je sam) na kuhinjo in dnevno sobo. Ko smo doma mu je na voljo celo stanovanje (razen spalnice).
Odsotna sem med 9 do 10 ur.
Opcije, da ga pride kdo pogledat med mojo odsotnostjo ni. Tudi sama imam službo 40 km stran.

Navezan je name že od malega. Prvi dve leti njegovega življenja je živel z mano, bratom in mamo, nato sva se preselila in 5 let živela skupaj sama. Sedaj živimo skupaj z mojim partnerjem. Ta čas, ko sva živela sama, se je name izredno navezal. Sicer je bil mnogokrat v varstvu, poskrbela sem za to, da se mu čimveč dogaja, hodila na izlete, za sabo imava 2 leti pasje šole, a vseeno sva živela sama. Vendar sva tam ujela svoj ritem in se navadila na najino rutino in je bilo vse ok, ko je bil sam. Je tudi velika razlika med mojim prihodom domov takrat in mojim prihodom domov sedaj. Takrat je bil sicer tudi zelo vesel, ko sem prišla domov, vendar je bil nežen, muckal se je okoli mene, videlo se je da je v času moje odsotnosti spal in bil miren.

Obnašanje do drugih psov je odvisno od drugega psa. Če je drugi pes vsiljiv ali agresiven se moj umakne, če je normalen, se povohata in gremo dalje, če je drugi pes igriv, se igramo.  Ru je res izjemno prijazen, nežen kuža, nikakor težaven, ima rad otroke, pusti se božati vsakomur, če mu slučajno kdo ni všeč se pa umakne. Uboga na ukaze, pride ko ga pokličem če je spuščen, pri hoji na povodcu, ga lahko vodi tudi 2 letni otrok, ker ne vleče, skratka 2 leti šolanja se defenitivno pozna.

Edini problem, ki ga lahko izpostavim je strah pred nevihtami in pokanjem za novo leto. Pa ljubosumje....s partnerjem sva skupaj sedaj več kot eno leto, pa Ru še vedno pride med naju in se recimo usede name, ko je moj zraven (češ, to je moje)  ::)

Če bi ga že morala popredalčkati, bi prej rekla, da je negotov kot pa samozavesten.

Igračke ga zmotivirajo za kakih 20 minut, hrana pali kadarkoli.
Ko sva sama ima igro, ima sprehode, ima mojo pozornost, je pa spet odvisno od dneva. Sami veste, da pridejo dnevi, ko se z našimi kosmatinci lahko ukvarjamo več, kak dan pa spet manj. Vikende imava večinoma kar aktivne. Sigurno pa bi lahko počela še kaj več.

Ta teden imam namen nastaviti snemanje, da vidim na čem smo. Naslednji teden sem na dopustu in razmišljam, da grem z uvajanjem na samoto spet od začetka....

Toliko zaenkrat.....pa upam da me ne izselijo  :-[ 



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 28 Maj 2018, 07:19:03
Najdi sprehajalca, varuško. Če ima pes resnično ločitveno tesnobo boš morala najti varstvo in postopno, počasi sistematično delat. Iz kod si? morda kdo tukaj pozna zanesljivega pesjanarja?

Z ločitveno tesnobo se trenutno uspešno spopada tukaj, morda te lahko tudi kam usmeri ali pomaga sama https://www.facebook.com/LCADwithM/

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Anja82

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 29 Maj 2018, 17:02:20
No, po dveh dneh snemanja imam take rezultate:

Začne lajati kakih 20 minut po odhodu (verjetno takrat izprazni žogico z briketi), nato pa laja od  20 do 30 minut. Laja sicer s prekinitvami, tako da vse skupaj razvleče na slabo uro, potem pa tišina. Do mojega prihoda domov na posnetku ni niti enega samega HOV-a  :)

Ne vem, kako sosedje to slišijo kot CEL DAN lajanja  ??? Ampak ok....ura je precej zgodnja in verjamem, da je izredno moteče. Sem se pa vseeno malce pomirila, ker sedaj vem, da le ni tako hudo.

Torej, težava je v odhodu. Kar mislim, da pomeni, da morava "natrenirati" odhod. Tako da sedaj prosim še za kak nasvet glede tega.

Zaenkrat pa odhod v službo izgleda takole:
Greva na sprehod (krajši, ker vstajam ob 4ih zjutraj), spijem kavo, vedno imam vse pripravljeno, tako da lahko kasneje samo vzamem stvari in grem.
Ru dobi z zajtrkom baldrijanove kapljice, nato se z njim ukvarjam le še toliko, da mu dam žogico z briketi, zaprem vrata in grem. Zelo se upiram raznim "adijo srček", "grem v službico", "sam boš", tudi božanje in lupčkanje preskočim (kar je verjetno težje zame)  :-[

Sem pa spremenila še eno stvar ta teden in sicer, še dodatno sem mu omejila prostor, tako da ima sedaj, v času ko je sam, na voljo samo dnevno sobo. Prav tako sem mu spustila rulete in nima  več možnosti, da gleda za mano skozi okno. Radio pa ostaja prižgan.

Mogoče delam kako napako? Kaj lahko izboljšam?
Hvala od obeh  :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #7 : 29 Maj 2018, 18:06:25
Spremeni rutino odhoda. Vstani eno uro prej ;) Pa čez dan potreniraj različneodhode.

1. že prejšnji dan si VSE pripravi.

Odhodi pa. Vzami ključe-jih odloži nazaj, vzami torbico, pa se vsedi in beri knjigo, odloži vse, greš za minutko-se vrneš,

Pomenno je da vse to delaš v miru. Pol ure pred tvojim dejanskim odhodom pa naj bo MIR.  Že tiste pol ure prej naj bo svojem omejenem prostoru, ki ga uporabljaš, ti pa umirjena (bereš knjigo, meditiraš, počivaš....). Ne hodiš sem pa tja, nabiraš stvari za službo. Vse si že prej pripravi.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #8 : 30 Maj 2018, 06:39:48
Meni osebno se pa vsekakor ne zdi smiselno, da bi vstajala še 1 uro prej! Zakaj? To pomeni, da psa pred odhodom v službo 2x pelje ven. Najbrž ga pa sprehod vsaj delno "spravi na obrate", ziritira in traja, da se umiri....
Meni se zdi ravnanje Anja82 čisto ok... Zelo podoben ritem imam tudi sama pri svojih dveh kužah. In tudi vstajam ob 4h, torej "sredi noči".  ;) S tem, da jaz jutri sprehod opravim res na hitrco: pomeni iztrebljanje in še par minutk in gremo notri! Ne dovolim pa norenja in guncanja afen na vse zgodaj! Ni fer niti do sosedov, da imajo ob 4,30 psi svoj žur zunaj.... Namreč tudi sama stanujem v manjšem blokcu, v spalnem naselju.
Anja82, sem prepričana, da se bo Ru navadil ritma in kmalu ne bo več lajanja! Se mi ne zdi strašno, če traja lajanje "le" (ja, ob 5h je to sicer precej nerodno in moteče in se vleče kot celo stoletje) 20 minut.... Torej ni pol dneva ali cel dan in verjamem, da bo opustil tudi to prepevanje!
Srečno!



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #9 : 30 Maj 2018, 08:23:29
Zakaj vstati prej? Zato, da ni jutranjega hitenja. Pri takih psih je pomembna umirjenost, naša. In pol ure pred odhodom mora biti mir. SI že oblečena za službo, naličene, torbica je parajt, ključi, VSE je že pripravljeno. Ti pa bereš revijo, knjigo, meditiraš, dihaš, gledaš v zrak. Pes ta čas počiva v svojem omejenem prostoru, ki ga ima.  Potem pa samo umirjeno in počasi vstaneš in greš. (torbico, jakno, ključe imaš vse na kupu). Ne hodiš še do kopalnice, pa do predala in etc.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #10 : 30 Maj 2018, 12:54:23
To se strinjam s teboj, Čara. Osebno imam čisto uničen dan, če se kdaj zgodi, da moram zjutraj hiteti. Dan se mi mora začeti umirjeno. In ja - na koncu samo poberem stvari in zaprem vrata za seboj.... A če sem prav razumela avtorico, ona itak zjutraj kar precej pred odhodom vstane (sklepam iz napisanega, ker pije še kavo ipd. Tako kot jaz ;) )



Anja82

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 31 Maj 2018, 17:00:06
JennyK, imaš prav. Ravno iz tega razloga, da zjutraj ne norim, imam vse (od malice za v službo do oblačil) pripravljeno. Tudi ko se vrneva iz sprehoda (ki je natanko tak kot vaš), se vsedem za mizo in vzamem kakih 20 minut da v miru (in tišini) spijem kavo, Ru gre pa tako ali tako nazaj spat, ko poje svoj zajtrk. Pride sicer enkrat pogledat kaj počnem, vendar ga pošljem na prostor in potem je mir. Ko spijem kavo pa samo še potiho odidem od doma.

Čara, zadnjih nekaj dni sem zelo pozorna na tele ključe in reakcijo nanje (prej nisem bila nikoli). Dejansko reagira nanje, ko jih sliši,, zato sem naredila test in jih sredi dneva (ko sva bila doma in je spal), dala v žep tako da so bingljali ven in z njimi hodila po stanovanju. Takoj je bil pokonci. Tako, da je super ideja, da se s ključi malo sprehajam tudi ko sem doma. Prav tako bom sprobala vse ostalo (torbico, jakno...).

Od danes dalje sem 10 dni na dopustu in nikamor ne potujem. Tako da si želim sedaj sestaviti plan, kako se stvari lotiti res po korakih in po malem. Se pa malo bojim, da bom šla spet prehitro.
Kako recimo reagiram, če naredim fake odhod, zaprem okna, spustim rulete, zaklenem vhodna vrata, potem ga pa na hodniku slišim, da laja? Grem nazaj? Ga dam spet na prostor? Vem, da kregati ga ne smem?  V primeru, da je tiho po recimo 15ih minutah, ga pa pohvalim,...pa kak priboljšek? Ne vem...kako to gre?

Sprašujem zato, ker prvo uvajanje, mi sploh ni lajal. Je pa res, da več kot 30 minut niti nisem stala na hodniku ( se mi zdi malo bedasto stati na hodniku 1 uro ::) ).
Pa kako je s to žogico z briketi? Mu jo dajem tudi med uvajanjem?