Prva pomoč psu

_Tyra_ · 27441

_Tyra_

  • *
    • Prispevkov: 240
    • Točke: 10
: 01 Maj 2006, 09:43:13
Bruhanje

Tudi bruhanje lahko kaže na resne težave. Če je v bruhanju kri takoj poiščite veterinarsko pomoč. Če je vaš pes poskočen, igriv in se ne zmeni za bruhanje ga še nekaj časa opazujte. Ne dajte mu hrane 12-24 ur. Če pes ne bruha več 4 ure mu dajajte koščke ledu ali majhno količino vode naslednjih 12 ur. Če se bruhanje ne ponavlja počasi zvišujte količino vode naslednjih 24ur. Če se pes ne zmeni za hrano in večkrat bruha takoj poščite veterinarsko pomoč! (Vsak pes ki se uživa travo lahko bruha, tako da to ni nič hudega)

Davljenje

Poglejte v usta če se v njih nahaja tujek. Če je tako ga pazljivo odstranite ali potisnite naprej po požiralniku. Če je žival mirna, lahko uporabite klešče ali pinceto da lažje primete tujek. Lahko pa psa primete z obema rokama za vsako stran prsnega koša in nežno stiskate in s tem izstisnete zrak iz pljuč in tako odstranite tujek, ki ni v dosegu prijema. Takoj poiščite veterinarsko pomoč.

Driska

Če se pojavi krvava driska in se pes zelo napenja pri iztrebljanju, ga peljite k veterinarju. Če se pojavita skupaj driska in bruhanje je to lahko znak hude črevesne zaprtosti. Pes, ki ima drisko in je šibak, bruha, ima bolečine je lahko v velikih zdravstvenih težavah. Psa, ki ima pa samo drisko lahko oskrbimo doma. O stanju seveda obvestite veterinarja in prinesite s seboj vzorec blata. Ne hranite psa 12-24 ur, da si črevesje malo opomore. Vodo mu lahko dajete, vendar v majhnih količinah. Če se driska ne konča po 24-48 urah, peljite psa k veterinarju.

"Hot spot" ali poletne rane

Ne puščajte psa v avtu!

"Hot spot" ali tudi poletne rane so infekcije na koži ki povzročajo praskanje in nelagodje. Povzroči jih lahko ugriz klopa ali insekta ali pa celo majhna praska in se zelo hitro širijo. Hot spot se širi pod dlako, tako da ga je težko opaziti.

Če ste na vašem psu odkrili hot spot, najprej obstrižite dlake okoli rane da s tem pospešite sušenje. Vsak dan je rano portrebno čistiti z vodikovim peroksidom, prve dva dni pa na vsaki dve uri. Rano lahko okrbimo tudi s kakršnim koli antibakteriantom, da preprečimo rast bakterij. Preden se stanje malo popravi in je videti da začenja iti na boljše traja teden dni. Nato poskrbite da bo rana vedno čista in suha. Dlaka začne rasti nazaj (včasih drugačne barve) po dveh tednih. Več>>


Napadi/Epileptični napad

Psa dajte na varno mesto (stran od stopnic, robov mize, ipd.). Uporabite odejo in jo dajte pod in okoli psa da ga zaščitite. Ne držite ga na silo, da bi s tem zaustavili napad!! Vi in pes se lahko poškodujeta. Neprijetno je spremljati napade, vendar ostanite mirni. Če napad traja več kot 3 minute in če jih je 5 ali več takoj poiščite veterinarsko pomoč! Pri napadu ne morete storiti veliko da bi pomagali psu. Poskrbite da bo v mirnem prostoru, odstranite panične otroke in ljudi ali glasno glasbo in ostanite mirni. Pomirjajoče govorite s psom, da se pomiri. Vsakega psa ki je imel napad je treba pregledati in narediti kemično analizo krvi. O vsakem napadu ki ga ima vaš pes obvestite veterinarja. Zabeležite si kdaj se je napad zgodil in kako močen je bil.


Napihnjenost/Zasuk želodca

Zasuk želodca se lahko hitro pojavi in pes je lahko mrtev že po nekaj urah. Smrt nastopi zaradi šoka in prekinitve obtoka. Pogosteje se pojavlja pri večjih pasmah in če se pes po obroku giblje. Če vidite da se vaš pes trudi bruhati in vidite da ima napinjen želodec, takoj pokličite veterinarja. Trebušček bo videti okrogel, napihnjen in trd na dotik.


Odrgnine/praske/rane/raztrganine

Te nastanejo ko se zgornja plast kože odrgne. Odrgnine manjše od 2,5cm lahko oskrbimo doma, vsaka večja odrgnina potrebuje strokovno okrbo. Najprej si dobro umijte roke, nato obstrižite dlako okoli prizadetega mesta (lahko z električnimi škarjami). S toplo vodo izperite rano. Izperite toliko da izperete blato in delce. Če je možno namažite z antibiotikom (krema) ali posujte s prahom antibiotika dvakrat dnevno. Če se rana veča in moti psa, ga peljite takoj k veterinarju.


Opekline

Sperite opečeno mesto z mrzlo vodo. Na opečeno mesto položite led, zavit v krpo in pustite tam 15 minut. Takoj poiščite veterinarsko pomoč.

Ozebline


Psa odstranite iz mrzlega območja. Na prizadeti del dajte toplo obvezo. Če je prizadet velik del telesa, lahko psa potopite v toplo vodo (38,8°C). Nežno osušite prizadeti del. Ne drgnite! Takoj poiščite veterinarsko pomoč. Ozebline so pri živalih redke, največkrat pa se pojavijo na konicah ušes, na nožnih prstih in repu.


Oživljanje

Če ima pes tujek v ustih pojdite na Davljenje. Če pes ne diha in so dihalne poti proste, ga položite na njegovo desno stran. Psu naravnajte glavo in vrat tako, da so dihalne poti proste. Poslušajte, če mu bije srce in sicer na mestu kjer se sprednja noga dotika reber. Če ni utripa začnite z masažo srca z razprto dlanjo. Masažo srca izvajamo tako, da položimo obe roki na vsako stran prsnega koša na mestu kjer se nahaja srce (poglej Anatomija psa - Notranji organi). Stisnite vsako sekundo. Po desetih stiskih začnete z umetnih dihanjem. Umetno dihanje dajemo tako, da psu zapremo usta, svoja usta položimo na njegov smrček in pihnemo toliko da se prsni koš dvigne. Z vsakih izdihom vidimo da se prsni koš dviga. Nikoli preveč ne pihnite! To je treba ponavljati vsakih 5 sekund. Takoj poiščite veterinarsko pomoč. Tehnika oživljanja je precej neuspešna, saj so živali ponavadi že mrtve.


Piki insektov

Zatečena tačka ali gobček je lahko rezultat pika insekta. Pokličite vašega veterinarja če vam mogoče lahko da antihistamin (ang.antihistamine) za umiljenje alergijske reakcije. Lahko nanesete kremo s kortizonom, da omilite bolečino. Zateče lahko tudi vrat, glava in obraz. Pokličite veterinarja in on vam bo svetoval kaj storiti. Smrtno nevarna reakcija na pike insektov je pri živalih redka.


Poškodbe oči

Psa ki si je poškodoval oko peljite k veterinarju!
Kakršna koli poškodba oči lahko vodi k trajni poškodbi oči ali slepoti. Oči lahko izperete z vodo ali s posebno vodico za oči. S tem odstranite tujke in boljše vidite kje in kakšna je poškodba. Če pes mežika, skriva oči pred sončno svetlobo, je vidna tretja veka ali pa je vidna kri, ga takoj peljite k veterinarju. Zdravljenje oči doma ni priporočljivo. Tudi majhna praskica lahko povzroči hudo poškodbo na roženici.


Psa povozi avto

Pazljivo se približajte psu, saj je lahko prestrašen in ga boli. Nadenite mu nagobčnik, da vas ne ugrizne. Preverite če pes diha in če mu bije srce. Preverite če pes krvavi in če ima zlomljen kakšen ud. Poglejte če so dlesni roza barve. Če so dlesni blede je to lahko znak notranje krvavitve ali šoka, pri katerem psu pade krvni pritisk. Če pes krvavi pritisnite na rano s čisto krpo. Če pes ne more hoditi, ga položite na desko ali odejo in ga previdno odnesite v avto in odpeljite k veterinarju. Če ima zlomljen ud, ga podpite ko ga nesete. Če psa povozi avto more psa nujno pregledati veterinar, da se prepriča da ni notranjih krvavitev.


Težave pri uriniranju

Če se pes pri uriniranju napreza, cvili in postavlja v pozo, ne more pa urinirati je nekaj hudo narobe. Lahko gre za zamašen sečevod ali za sečne kamne. Brez ustreznega zdravljenja lahko vaš pes umre. Če sumite da vaš pes ne more urinirati takoj poiščite veterinarsko pomoč!


Ugrizi in ureznine

Živali se približajte previdno, saj je lahko prestrašena in jo boli. Uporabite nagobčnik, če je potrebno. Sperite rano s toplo vodo. Velike rane obvijte s čistim ovojem ali krpo da preprečite infekcijo. Če je prisotna krvavitev, pritisnite z roko na rano da jo ustavite. Rane ugrizov se velikokrat okužijo zato poiščite veterinarsko pomoč, da vam veterinar predpiše ustrezne antibiotike. Tudi majhne rane ugriza se lahko okužijo.


Umetno dihanje

Poglejte, če je tujek v ustih in se pes zaradi tega davi. Če vidite tujek, pojdite na Davljenje. Če pes ne diha ga položite na njegovo desno stran. Preverite srčni utrip. To storite tako da poslušate utrip srca na mestu kjer se sprednja noga dotika reber. Če ni srčnega utripa pojdite na Oživljanje. Umetno dihanje dajemo tako, da zapremo usta živali, položimo svoja usta na smrček in pihnemo toliko da se prsni koš napolni z zrakom, se dvigne. To naredimo 12-15 krat na minuto. Takoj poiščite veterinarsko pomoč.


Vročinska kap

Ne puščajte psa v avtu!
Znaki vročinske kapi so hitro dihanje, razširjene zenice, opotekanje in splošna slabost. Če sumite na vročinsko kap, rektalno izmerite psu temperaturo. Vsaka temperatura nad 41,1°C je nevarna. Dlje kot ostaja temperatura nad 41,4°C, večja je nevarnost. Pes lahko umre že po nekaj minutah.

Položite psa v kad z mrzlo tekočo vodo ali ga poškropite z vrtno cevjo. Voda mora prodreti do kože, ne pa da odteče z dlake. Dobro omočite tudi trebušni predel in noge. Spet izmerite temperaturo da veste kdaj prenehati s hlajenjem. Varna temperatura je okoli 39,4°C. Veterinarsko pomoč poiščite takoj ko je mogoče.

Zelo nevarno je puščati psa v avtu, tudi v senci. Pes mora vdihavati zrak, ki je hladnejši od njegove normalne temperature, to je 38,8°C, da se normalno hladi. Že 26,6°C temperatura zraka je lahko nevarna! Bodite pazljivi kako, kdaj in za koliko časa puščate psa v avtu. Že nekaj minut je lahko kritičnih.

Zastrupitev

Zapišite ali zapomnite si kaj in koliko je pes zaužil. Če je možno prinesite strup, ki ga je zaužil s sabo k veterinarju. Če vam veterinar izrecno naroči, lahko spodbujate bruhanje, drugače ne. Vodikov peroksid in ipecac sirup spodbujata bruhanje, zato ju je dobro imeti vedno pri roki, vendar ju shranjujte na varnem. Uporabite ju samo če vam tako naroči veterinar! Psa peljite k veterinarju.


Zlomi

Psu se previdno približajte saj ge je lahko strah in ga boli. Nataknite mu nagobčnik in poglejte če krvavi. Na mesto krvavitve položite krpo in rahlo pritisnite. Psa dajte na desko ali odejo in ga tako takoj peljite k veterinarju. Čim manj ga premikajte. Rahlo podprite zlomljen ud.


Zlomljen krempelj

Če se pojavi krvavitev oskrbite predel z stiptičnim pudrom. Vi ali vaš veterinar boste morali noht odstriči da preprečite nadaljno krvavitev in bolečino. Če se noht odlomi do živega dela nohta ali še dlje lahko to vodi do infekcije in bo potrebno zdarvljenje z antibiotiki. Bodite pozorni na šepanje, ki traja več kot dva dni. Če vas zanima kako se nohte pravilno striže in kje je živi del nohta, poglejte tale članek.


Komplet prve pomoči

Lahko si omislite komplet prve pomoči, v katerem se nahajajo vsi pripomočki ki jih boste v nujnem primeru potrebovali.

V kompletu se nahajajo:

-škarje za rezanje ovojem in dlake okoli ran
-antibakterijsko mazilo za rane, hot spot, opekline
-gaza
-blazinice navlažene z alkoholom za razkužitev škarij, pincet, rok
-mrzli obkladki, za zmanjšanje oteklin
-jod
-povečevalno steklo, primerno za iskanje majhnih delcev v blazinicah na tački ali za iskanje ugrizov klopov, insektov
-rokavice za zaščito rok in za preprečitev okužbe rane
-Tekočina za spiranje oči
-Antiseptik za rane in opekline
-Pinceta
-Knjižica prve pomoči
-Nekateri kompleti vsebujejo tudi odejo

Kopirano iz: http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/prvapomoc.php



_Tyra_

  • *
    • Prispevkov: 240
    • Točke: 10
Odgovori #1 : 01 Maj 2006, 09:43:39
Prva alineja pomeni - Klinični znak (odebeljeno napisano)
Druga alineja pomeni - Podrobnejši opis težave
Tretja alineja pomeni - Prva pomoč

PRIZADETOST OČI:

-mežikanje, delno ali povsem zaprto oko, občutljivost na svetlobo, moker ali sluzast izcedek, otekle veke, tujek
-Pes naj bo v temnem prostoru, dajemo mrzle obkladke, tujke pa odstranimo

AKUTNA DRISKA

-vodeno blato rumenorjave do krvave barve, pogostejši iztrebki
-psu ne dajemo nobene hrane 24-48 ur, le lažji ruski ali kamilični čaj. Psa namestimo na toplo, ne dajemo nobenih zdravil brez predhodne konzultacije z veterinarjem

UGRIZNINE

-močne otekline v podkožju, povečana nevarnost bakterijske infekcije, krvavitve, poškodbe kosti
-zaradi preprečitve bakterijske infekcije rano očistimo s tekočim razkužilom, nato pa čimprej zagotovimo veterinarsko oskrbo. Pri poškodbah kosti ali krvavečih ranah pa uporabimo le čisto obvezo, ki je ne smemo prevezati

BRUHANJE IN IZLOČANJE SLINE

-davljenje, izločanje hrane in sluzi ali bele pene. Tiščanje šap h gobcu
-psu ne dajemo hrane ali vode

PIKI INSEKTOV

-otekline na ustih in v predelu glave, močno srbeči izpuščaji
-odstranitev žela, hladni kisovi ali vodni obkladki. Zaradi nevarnosti zadušitve (pik v grlu) ali alrerčičnih reakcij na strup (podobno, kot pri človeku) čimprej po strokovno pomoč

ZASUK ŽELODCA

-močna, nenadna nabreklost trebuha, težko dihanje.
-Takoj k veterinarju!!!

TEŽAVE Z UŠESI

-otresanje glave, praskanje, motnje ravnotežja
-pazljivo očiščenje uhlja, ker lahko poškodujemo sluhovod ali bobnič. Čim prej k veterinarju.

ZASTRUPITVE

-bruhanje, driska, krči, nezavest, krvavenje iz telesnih odprtin
-Takoj k veterinarju! Če je mogoče, ugotovimo vrsto strupa (npr. z razgrizene embalaže) in psu damo živalsko oglje.

VROČINSKA KAP

-močno sopenje, krči, nezavest
-psa ohladimo z mrzlo vodo in ga položimo v senco. Zavijemo ga v hladno rjuho in takoj k veterinarju.

KAČJI PIK

-razburjenost, tresenje, lizanje mesta pika, huda potrtost, bruhanje, huda žeja, slabljenje ali prenehanje delovanja srca
-z ostro konico noža zarežemo čez obe vbodni rani. Krvi ne smemo posesati. S podvezo nad mestom pika zaustavimo vračanje krvi proti srcu, vendar obveza ne sme preprečevati odtekanja krvi iz rane. Žival mora mirovati, brez gibanja ali premikanja. Najhitreje do veterinarja!

UGRIZ KLOPA

-rdeče mesto ugriza, prisesan insekt
-na ugriz nanesemo alkohol ali olje, nato pa s prstom krožno nekajkrat zavrtimo klopa, preden ga izpulimo. Če v telesu psa ostane klopova glava, jo odstranimo s pinceto.

ZLOM ALI POŠKODBA ZOBA, USTNE VOTLINE ALI DLESNI

-zadah iz ust, bolečine pri jedi, morebitno slinjenje, drezanje s tačko v gobček, cviljenje,…
-Takoj k veterinarju - zobozdravniku ali pa za prvo silo vsaj k navadnemu veterinarju!


Kopirano iz: http://www.dpmz-trbovlje-drustvo.si/NASVETI/prva-pomoc.html



_Tyra_

  • *
    • Prispevkov: 240
    • Točke: 10
Odgovori #2 : 01 Maj 2006, 09:44:03
Zanimive nasvete pa najdete tudi na http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=253 :

+1 za skupino poučnih prispevkov



LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #3 : 27 Junij 2006, 16:12:22
Tale tema se mi je zdela še najbolj primerna za vprašanje...
V četrtek se odpravljamo na trojno pasjo razstavo v Črno goro. Napovedujejo sicer malo izboljšanje temperatur, me pa še vedno kar malce skrbijo visoke temperature. Med vožnjo bodo imeli psi zagotovljeno hlajenje, velik del poti bomo prevozili ponoči, zanima pa me, kako je psa najboljše nastanit na sami razstavi, da ne bi prišlo do vročinskega udara in podobnih težav? Če bo senčka, seveda v senčko, ampak če so temperature visoke,  je boljše dat psa ( in nas  :P ) v avto, in dat hlajenje?
Psi bodo na soncu minimalno kolikor bo to pač šlo, me pa zanima, če je morda kaj, kar bi psu pomagalo premagovat vročino (vitamini, kakšne tabletek ipd.)?
Dobrodošli so pa tudi vsi ostali nasveti v zvezi s tem. Upam, da bo vse v redu, ampak  ker nikoli ne veš, je vseeno boljša preventiva.


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #4 : 27 Junij 2006, 16:34:41
Tale tema se mi je zdela še najbolj primerna za vprašanje...
V četrtek se odpravljamo na trojno pasjo razstavo v Črno goro. Napovedujejo sicer malo izboljšanje temperatur, me pa še vedno kar malce skrbijo visoke temperature. Med vožnjo bodo imeli psi zagotovljeno hlajenje, velik del poti bomo prevozili ponoči, zanima pa me, kako je psa najboljše nastanit na sami razstavi, da ne bi prišlo do vročinskega udara in podobnih težav? Če bo senčka, seveda v senčko, ampak če so temperature visoke,  je boljše dat psa ( in nas  :P ) v avto, in dat hlajenje?
Psi bodo na soncu minimalno kolikor bo to pač šlo, me pa zanima, če je morda kaj, kar bi psu pomagalo premagovat vročino (vitamini, kakšne tabletek ipd.)?
Dobrodošli so pa tudi vsi ostali nasveti v zvezi s tem. Upam, da bo vse v redu, ampak  ker nikoli ne veš, je vseeno boljša preventiva.

Ker je pri nas te dni v stanovanju zelo vroče in ker Smart vročino slabo prenaša zmočim brisačo in ga pokrijem z njo. Začuda leži čisto pri miru, se nič ne opira temu, da ga pokrijem. Sem videla, da je kar nekaj sodelujočih to počelo na razstavi v Hrušici. Mokre brisače so dali tudi čez bokse.

Čim bolj hladne dni ;)

Lp nina



LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #5 : 27 Junij 2006, 19:42:52
Hvala ninci! Sploh ni slaba ideja, edino malo težje izvedljiva pri dolgodlakih pasmah preden gredo v ring. Čeprav če bo takole vroče, bodo suhi preden bomo rekli 'en, dva, tri'.
Sem nekje slišala, da je menda dobro dodajanje soli tudi psom v vročih dneh. Morda kdo ve kaj več?


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #6 : 27 Junij 2006, 19:58:01
Jaz se sposmnim, da smo konjem dodajali elektrolite ko je bilo ful vroče in so švical. Ne vem pa kako je s psi ???

Drugače pa to z brisačami super deluje ;) Pa mi smo Atri enkrat senčko že zgodaj zjutraj naredil s šotorko in je imela cel dan prav  prijetno hladno (jaz pa sem se kuhala).

Lahko bi probala s tistimi vrečkami, ki so drugače za poškodbe. Pa jih daš malo v boks.

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #7 : 27 Junij 2006, 20:09:17
Če boš uporabila te vrečke, ki jih opisuje meta jih moraš obvezno zavit v brisače preden jih daš v boks, pa pomoje bi bila temp. razlika, če bi psi ležali na njih prevelika, tako da bolj svetujem mokre brisače.

Dodaja se pa elektrolite, kot je omenila meta, sploh če je zraven prisotna še kakšna driska, bruhanje, ...

Lp nina



LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #8 : 27 Junij 2006, 22:55:25
V kakšni obliki pa se dodaja elektrolite?


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #9 : 27 Junij 2006, 23:09:42
Raztopiš v vodi in pes naj potem to spije.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #10 : 28 Junij 2006, 08:55:00
V lekarni v Lj. kupiš Praške za rehidracijo, včasih se je dobil Nelit, ki pa ga ni več. Praške lahko kar zmešaš v skledi z vodo in jo pes pač pije. Glede na to, da bo vroče najbrž z pitjem ne bo problem. Bolj problem je pri psih, ki bruhajo ali imajo prebavne motnje in nočejo niti piti.

Lp nina



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #11 : 02 Julij 2006, 08:40:45
Če bo kdo iskal elektrolite se jih dobi tudi pri veterinarju od Pfizerja. Sestavljene so iz dveh vrečk, vrečke A in vrečke B, oboje hkrati se raztopi v 0,5L vode.  Smart je čisto nor nanje ::), dobil jih je, ker je eno noč bruhal in driskal praktično na pol ure.

Lp nina