Razstave

katya · 32950

katya

  • *
    • Prispevkov: 164
    • Točke: 4
: 08 Avgust 2005, 17:24:59
No zdej pa mene zanima celoten postopek od prijave na razstavo do konca. Ali je to mučenje psa ali ne-cilam predvsem na dolžino razstave? Kakšna je možnost, da prav naš oz. vaš psiček zmaga? Kaj vse se ocenjuje? Ali potrebuješ tudi kakšna zdravniška potrdila? Ali mora biti razstavni pes steriliziran oz. kastriran?

      Mogoče se še kaj spomnem...pa še vprašam. ;)

:)Tvoj ljubljenček je odsev tvoje osebnosti!!!


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #1 : 08 Avgust 2005, 18:08:02
No zdej pa mene zanima celoten postopek od prijave na razstavo do konca. Ali je to mučenje psa ali ne-cilam predvsem na dolžino razstave? Kakšna je možnost, da prav naš oz. vaš psiček zmaga? Kaj vse se ocenjuje? Ali potrebuješ tudi kakšna zdravniška potrdila? Ali mora biti razstavni pes steriliziran oz. kastriran?

      Mogoče se še kaj spomnem...pa še vprašam. ;)

Katya!
Saj več bodo povedale punce, ki se intenzivno ukvarjajo z tem, toliko pa vem jaz.

Razstavni psi ne smejo biti kastrirani, izjemoma se lahko razstavljajo sterilizirane psičke, pa še to mislim, da ne na vseh razstavah. Samci ne smejo biti kastrirani, ker se na razstavi ocenjuje tudi enakomerna spuščenost in razvitost obeh mod.
Kaj se ocenjuje? Jah pes mora ustrezati standardu to je prvo, pustiti mora pogledati zobe, in tudi karaterno ustrezati pasmi, recimo prinašalci naj bi bili do ljudi prijazni in zaupljivi, torej proti sodniku ne smejo pokazati strahu ali celo agresivnosti.
Zdravniška potrdila potrebuješ enaka, kot če si z psom ogledaš razstavo, torej potni list v katerem je zabeleženo obvezno cepljenje proti steklini.

Mučanje: Smart je bil samo na eni, pa ne ker on ne bi užival, ampak ker jaz nisem uživala. Njemu se je zdelo v družbi tolikoh psov in ljudi, ki so ga vsak po svoje mečkali po rokah čisto fino. Meni je mučenje recimo friziranje velikih kodrov na razstavah, ko so postriženi tako na kratko, da se jim že kar hrastice naredijo po koži :-X 
Razstava ni samo spehod psa po ringu gor in dol, pes mora obvladat razstavno pozo in hojo, obnašanje v ringu skratka, pri mladičkih so še malo tolerantni pri odraslih pa ne. Poleg razstavne poze, je potrebno friziranje (ja, tudi pri prinašalcih ::) ), kopanje, česanje. Poleg kvalitete psa, ki ga imaš na drugem koncu štrika je pomembno tudi tvoje znanje, da znaš prikriti napake svojega psa (tukaj moraš biti najprej realen in se zavedati tega, kaj imaš doma ::) ), da doseže boljšo oceno, ...

Sicer pa ti predlagam, da si ogledaš eno, pa ne samo eno več razstav v živo pa boš videla kaj vse to, o čemer govorim pomeni. Razstave naj bi bile pomoje eno veliko druženje, ampak ko padeš noter in so ti pomembni sao še naslovi, postane že zasvojenost.

Lp nina



"Vsak tele ´ma svoj vesele."



~Lunca~

  • Gost
Odgovori #2 : 09 Avgust 2005, 09:12:56
No bom še jaz povedala kaJ glede tega.Res je da sterilizirane psice in kastrirani psi se ne smejo udeležiti le nekaj razstav-pri tistih kjer organizator točno navede-v prijavnici-da se ga ne smejo taki psi udeležiti.
Sedaj pa k razstavam.Razstavljajo se samo psi z rodovnikom.Te psi so razdeljeni v FCI skupine.V vsakem ringu sodi en sodnik,sodi pa več pasem.Svojega psa uvrstiš v razred najmlajši,mladiči(ocenjuje se zelo perspektivno,perspektivno in manj perspektivno),mladi(ocenjuje se 5,4,3,2,1-če dobi oceno 5,in če tudi osvoji 1.mesto potem dobi naslov PRM-prvak mladih),vmesni,odprti,prvaki,veterani(5,4,3,2,1, potegujejo se za naslov CAC).Če je razstava državna potem dobi samo CAC,če pa je medanarodna pa lahko osvoji še CACIB.Iz razreda MLADI;VMESNI;ODPRTI in VETERANI-če so dobili potreben naslov(CAC),potem se uvrsti v BOB(prvak pasme).
Če zmaga v BOB-ju,potem se lahko udeleži še BIS(best in show).
Drugače pa lahko na koncu razstave-(bolj proti koncu),tekmujejo še vzrejne skupine(iste pasme in potomci iste matere),vzrejni par(iste pasme-istega lastnika).
Ja glede teh striženjov kodrov se čist strinjam z Nino.Mene pa tut moti k eni mažejopasmo Akita s pudrom.Eni reveži potem neustavljivo kihajo.Božčki.
Ja kar se tiče mučenja,se meni zdi da obstajamo dobri razstavljalci in slabi razstavljalci.Dobri poskrbimo psu na razstavi vse-senco,vodo,igro,prostost.Slabi pa jih majo zaprte v kletkah,jih strižejo...
Moram reči da na teh razstavah Deep maximalno uživa.In če on uživa uživam tudi jaz.










Deep tekmuje za BOB.Je prvi v vrsti.

LP,Nika



Petra

  • *
    • Prispevkov: 149
    • Točke: 1
Odgovori #3 : 09 Avgust 2005, 10:30:13
Citiraj
...ocenjuje se 5,4,3,2,1-če dobi oceno 5,in če tudi osvoji 1.mesto potem dobi naslov PRM-prvak mladih..
ni pa nujno, lahko dobiš odlično 1 brez titule.
Citiraj
tekmujejo še vzrejne skupine(iste pasme in potomci iste matere)
mislim da ni nujno da so iste matere, nujno je samo da so od istega vzreditelja.morajo pa bit najmanj trije in pozitivno ocenjeni.



~Lunca~

  • Gost
Odgovori #4 : 09 Avgust 2005, 10:45:52
Ja dobr no sm se pač zmotila ;).
Kokr jest vem morjo bit iste matere če pa ne,pol pa ne wem  :-[
Če je kej tko narobe napisan kar popravte,ok?
Papa



LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #5 : 16 Oktober 2005, 13:20:34
No bom še jaz povedala kaJ glede tega.Res je da sterilizirane psice in kastrirani psi se ne smejo udeležiti le nekaj razstav-pri tistih kjer organizator točno navede-v prijavnici-da se ga ne smejo taki psi udeležiti.


Lunca, te bom malo popravila (pa upam, da se jaz ne motim...). Sterilizirane psice se zdaj po novem lahko razstavljajo (govorim za Slovenijo), ne smejo se razstavljat tam, kjer tako izrecno piše. Samo ne upoštevajo vsi teh pravil, posebno pri dolgodlakih pasmah je pa zelo težko takole 'na uč' ugovotiti, ali je psička sterilizirana ali ne. Kastriranih psov pa, kolikor vem, ni dovoljeno razstavljati nikjer. Zakaj? Ker je del ocenjevanja tudi preverjanje, ali ima kuža spuščeni obe jajčki, tega pa pri kastriranih psih ni mogoče pregledat.
Celoten potek razstave v grobem je nekako takle: dobiš prijavnico, pravočasno prijaviš (do roka, ki je naveden na prijavnici), dobiš potrdilo prijave. Na razstavo prispeš vsaj pol ure pred začetkom ocenjevanja. Dvigneš katalog, plačaš prijavnino (če je še nisi po položnici), poiščeš svoj ring, se namestiš, preveriš v katalogu, kdaj je tvoj pes na vrsti. Če je zelo zgodaj, začneš takoj s pripravami. Obvezno ga pelješ ven, da opravi potrebo, ga malo sprostiš, umiriš, lahko tudi povadiš ter urediš za v ring (posebno to še pri psih z dolgo dlako). Po končanem ocenjevanju ga lahko ali malo sprehodiš ali pa daš počivat, da je spočit, če bo moral še nastopat v defileju. Tako nekako zelo zelo v grobem.
Glede mučenja: razstavo je psu in vodniku treba naredit prijetno. Nekateri psi so povsem zadovoljni, če cel ljubi dan preživijo v kletki in lenarijo. Drugi tega ne prenašajo. Torej je odvisno od psa do psa. Mučenje je sigurno to, da psa zapreš v avto v najhujši vročini in ga 'pozabiš' tam, da dehidrira, ne more na WC in podobno. Psa je treba na razstave privadit postopoma od čimmlajšega mladička naprej. Da se privadi vsega, da ve, da mu ni hudega, če more malo počakat v kletki, da se je krasno kazat in bit v središču pozornosti. Ogromno hodim po razstavah (letos jih bo okrog 35), vidim ogromno različnih psov. Najlepše za pogledat in razstavljat je tiste pse, ki uživajo v razstavljanju in se to vidi tudi navzen. Imajo neko karizmo, ki prepriča sodnika, da so najlepši, čeprav ima vsak kuža svoje napake. Zdi se mi torej, da razstave same po sebi niso mučenje in so lahko izredno prijetne, tako za lastnika kot za psa, treba pa je upoštevati nekaj navodil in predvsem uživati. Če ti razstave niso pisane na kožo oziroma jih ne maraš, jih pač ne. Ravno tako kot, če padeš notri in se ti zdi, da je minilo eno leto od zadnje razstave, čeprav je minilo en teden  ;D
Možnosti, da zmaga ravno tvoj kuža so zelo različne. V prvi vrsti je nekaj odvisno od tega, kako kvaliteten je v resnici kuža. Če so starši že preverjeni razstavni psi, potem je veliko večja možnost, da bo tako tudi s potomci kot pa pri tistih mladičkih, katerih starši niso nikoli videli pasjih razstav. Potem je seveda precej odvisno tudi od sodnika. Nekateri imajo rajši tipe pasem bolj močne konstitucije, z več/manj dlake. Odvisno je tudi, kaj jim je bolj pomembno in čemu dajejo prednost pri ocenjevanju (gibanje, zobje, koti nog itd.). Malo, včasih pa tudi več je pa odvisno tudi od tega, kako je kuža predstavljen. Če je predstavljen tako, da se izpostavi njegove najboljše lastnosti in čimbolj zakrije slabe ima včasih več možnosti kot kuža, ki ga vodnik ne predstavlja ravno vrhunsko. Seveda pa ni nujno.
V grobem se ocenjuje pravilno gibanje (s strani, spredaj in od zadaj), položaj kosti (kot nog, prsni koš, skladnost), glava (razmerje dolžina glave/gobca...), ugriz (ali je škarjast, kleščast itd., če so vsi zobje ali je zobovje pomanjkljivo...), kvaliteta dlake (ne le kako dlaka izgleda, pač pa tudi, kakšna naj bi bila po standardu npr., terierji z resasto dlako morajo imeti trdo in ne mehke dlake).
Za vstop na razstavo potrebuješ knjižico o cepljenju, kjer je potrjeno, da je kuža redno cepljen proti steklini. Če razstavljaš v tujini in hodiš čez mejo v države, kjer je zahtevano, da pregledujejo vsebnost protiteles v krvi rabiš tudi potrdilo o narejeni titraciji.


rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #6 : 01 November 2005, 11:09:20
Medve z Roso sva kar tako sle na prvo razstavo, pac prijavile sva se in to je bilo to.

S tem da se mi je zdelo da ona bolj uziva, kot jaz (bila sem kar malo zivcna kako bo). Ampak na koncu sem bila zadovoljna  ;D, saj ni nikakrsen bav bav. Tako ali tako pa bo se vedno moje najslajse bitje, pa ce jo 10 sodnikov slabo oceni, tako da je bolj zabava kot pa neko tekmovanje. Je pa res da je lepo ce je kuza dobro ocenjen.  ;)

Edino kar me zanima, ali je ocenjevanje ze strozje v razredu najmlajsih? Vem da pravih ocen se ni.
Pri mladicih so mi govorili, da je gibanje nepomembno in da ni potrebno "stat". Ampak vseeno sva se potrudile in poskusale pokazat kaj znava, saj se v koncni fazi mora naucit obnasat.  :)

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #7 : 01 November 2005, 11:13:04
rosa, led je torej uspešno prebit :) Čestitke in veliko sreče za vnaprej pa upam, da se kaj vidimo na kakšni razstavi  ;)
V razredu najmlajših načeloma še ni tako strogega ocenjevanja, prava 'prelomnica' je potem razred mladih, kjer so že prav ocene, psi tekmujejo za nazive in lahko tudi že za prvaka pasme. Je pa seveda super, če se že v najmlajših lepo predstavita, saj s tem vadita za razred mladih, kjer je že precej več konkurence :)


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #8 : 01 November 2005, 17:01:38
Jaz sem bila do sedaj samo na eni razstavi in je bila Atra malo zmedena v ringu, drugače je bila pa začudena, ker je bilo zelo veliko psov naokrog.Proti koncu razstave je bil že zelo utrujena in je samo spala v boksu.

Zanima pa me kaj pomenita naziva CAC in CACIB?

LP Meta

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #9 : 01 November 2005, 17:55:26
CAC dobi najlepši pes v razredu (vmesni, zreli, prvaki, delovni, veterani) in je kandidatura za šampionat neke države. Ko pes zbere štiri (ali tri, odvisno od pasme) CAC SLO postane slovenski šampion (SLO CH).
Za CACIB se potegujejo vsi psi (psi in psice posebaj), ki so dobili CAC ali PRM (prvak razreda mladih). CACIB je kandidatura za mednarodno prvaštvo.
CACIB je možno osvojiti samo na mednarodnih razstavah, CAC pa tudi na državnih.

lp, rina

Los je car!


~Lunca~

  • Gost
Odgovori #10 : 13 Februar 2006, 14:35:18
Glede CACIB-a bi te tukaj popravla (vsaj mislim da bom prav popravila): za CACIB, kandidirajo tisti, ki dobijo CAC(ne pa tudi PRM)



Maša

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
  • Elaeth Border Collies
Odgovori #11 : 13 Februar 2006, 15:04:51
...Iz razreda MLADI;VMESNI;ODPRTI in VETERANI-če so dobili potreben naslov(CAC),potem se uvrsti v BOB(prvak pasme).
Če zmaga v BOB-ju,potem se lahko udeleži še BIS(best in show)...

Če dobi pes BOB, se udeleži izbora BOG(best of group), šele če tam zmaga gre lahko v BIS.
lp

Nič nima smisla. Smisel nastane.


Lola

  • Gost
Odgovori #12 : 13 Februar 2006, 20:13:39



bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #13 : 15 Februar 2006, 14:55:14
A lahko kdo napiše kako si po datumih sledijo razstave v Sloveniji v letu 2006, da bo vse na kupu? Seveda, če je sploh že razpisano.
Hvala, lp.


rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #14 : 15 Februar 2006, 15:02:26
Tudi jaz sem mnenja, da bi bilo dobro ce bi se na enem mestu napisale vse razstave za to leto v pri nas; vkljucno s specialkami (lahko tudi v tujini).

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


Nati

  • *
    • Prispevkov: 194
    • Točke: 1
Odgovori #15 : 15 Februar 2006, 15:46:10
Ojla,

Tole je sicer hrvaška stran, ki vsebuje veliko informacij o razstavah, tudi slovenskih: :)
http://www.crodog.com/dogshows/entryforms/entryform.htm

Lp,
Nati



bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #16 : 15 Februar 2006, 16:43:50
Hvala Nati. Bom še sem skopirala.

14.01.2006. CACIB Ljubljana     
15.01.2006. CACIB Tromostovje - Ljubljana
8.-9.04.2006. CACIB Vrtojba    
28. 05.2006. CAC Hrušica    
17./18.06. 2006 CACIB Portorož    
23./24.09. CACIB Maribor    


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #17 : 15 Februar 2006, 19:52:38
Tole je stran od FCI, kjer so vse večje razstave v Evropi: http://www.fci.be/expos_listing.asp?lang=en&c=europe

Hrvaška: http://www.hks.hr/ (pa so na levi strani povezave za CAC, CACIB, specialke,....)
Avstrija: http://www.oekv.at/OEKV/start.html (pa so tudi tukaj na levi strani prijavnice in podatki za prihajajoče razstave)
Poljska: http://www.zkwp.pl/index_eng.htm
Srbija in Črna Gora: http://www.jks.co.yu/pages/a_frameset.html (na levi so ponovno v meniju....)

Pa še stran posvečena samo razstavam v Sloveniji: http://www.e-wuff.com/

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #18 : 22 Februar 2006, 13:28:00
Še nekaj sem jih našla na kupu.

8-9.4.2006 CACIB Vrtojba - Vrtojba
6.5.2006 Specialna razstava nemških ovčarjev - KD Roma, Tišina
21.5.2006 Specialna razstava kraških ovčarjev s podelitvijo CAC - DLVKOS, Maribor
27.5.2006 Specialna razstava ptičarjev s podelitvijo CAC - Društvo ljubiteljev ptičarjev, Kidričevo
28.5.2006 CAC Hrušica - Hrušica
3.6.2006 Specialna razstava nemških bokserjev - KLNBS, Maribor
11.6.2006 Specialna razstava nemških ovčarjev - ŠKD Poetovia, Ptuj
17-18.6.2006 CACIB Portorož - Portorož
1-2.7.2006 Glavna slovenska vzrejna razstava NO - KDNOS, Maribor
27.8.2006 CAC Trbovlje - Trbovlje
10.9.2006 CAC razstava za lovske pasme - LKD Koroške
16.9.2006 Specialna razstava nemških ovčarjev - KLNOP, M. Sobota
16.9.2006 Specialna razstava shar-pei-ev - Slov. klub za šar peje, Varpolje
23-24.9.2006 CACIB Maribor - Maribor
12.11.2006 CAC Ljubljana - KLUB 5, Ljubljana

Lp


rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #19 : 22 Februar 2006, 15:07:20
Super si!

Samo nekaj me zanima - kaksna je glavna slovenska vzrejna razstava? (prvic slisim pa me res zanima)

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #20 : 22 Februar 2006, 15:09:45
Kolikor jaz vem, jo imajo do zdaj pri nas le nemški ovčarji-oziroma zasledila sem jo le za njih.
Čisto namena te razstave ne vem, samo ugibam, da je namenjena preverjanju kakovosti vzrejnih psov in da lahko psi tu pridobijo oceno zunanjosti, ki jo potem uveljavijo za vzrejni pregled. Ampak res samo ugibam in naj me kdo, ki ve kaj več o tem dopolni/popravi.


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #21 : 22 Februar 2006, 18:19:58
15.10.2006 - Klubska rastava SKR (retriverji), Ptuj

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #22 : 09 Marec 2006, 13:33:50
DLVKOS najavlja specialno CAC razstavo kraških ovčarjev v Mariboru, ki bo 21. maja.

ups! je že napisano in sem spregledala. :-[

Lp


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #23 : 13 Maj 2006, 08:51:51
Se mi zdi, da pase v to temo - ce ne pac prestavite :-[

V Mercatorju imajo trenutno akcijo na zlozljive trinoznike (599 SIT) in zlozljive stole (1.999 SIT).
Ponavadi pridejo prav na razstavah ;)

battito animale


rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #24 : 13 Maj 2006, 18:26:09
O, Lilit, hvala za info! Mi jih zelo potrebujemo. ;)

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #25 : 13 Maj 2006, 19:40:53
So vas zasvojile razstave? ;D

battito animale


Azu

  • Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 2.786
    • Točke: 55
  • The Red Dogs
Odgovori #26 : 13 Maj 2006, 19:48:33
Mene so. Kot gledalko. :)

Laetus Canis - Varstvo psov v Ljubljani

Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
(Vergil)


Tosy

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 25
Odgovori #27 : 13 Maj 2006, 19:51:01
Mene so tudi. Kot tekmovalko in s tem tudi gledalko. :)

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."


rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #28 : 13 Maj 2006, 20:31:35
So vas zasvojile razstave? ;D

Ja, vedno bolj nas zasvajajo :D ;) To je en začaran krog ;)

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


sarci

  • *
    • Prispevkov: 1.225
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 13 Maj 2006, 20:36:35
Ja, vedno bolj nas zasvajajo :D ;) To je en začaran krog ;)

Hehe smo na istem.

Rozica, a prideta z atosom v Hrusico?