Razstave - podkupovanje, ocenjevanje na podlagi handlerja, prednikov,...

Mašy · 16571

Mašy

  • *
    • Prispevkov: 933
    • Točke: 14
Če tema ne spada sem jo lahko prestavite. ;)

In sicer... že nekaj časa me muči podkupovanje na razstavah. Mnogi namreč podkupijo sodnika in tako pes osvoji odličen naslov, četudi je bilo v ringu mnogo lepših (po videzu, karakterju, gibanju,...). No, vsaj pri bokserjih je večinoma tako, da so mnogi podkupljeni. A bi se sploh dalo kaj narediti, da se to ne bi dogajajo? V takih primerih je mnogo res lepih psov izločenih in zmagajo vedno podkupljeni. Škoda!

Potem mi gre tudi na živce, da psa ocenjuje tudi na podlagi tega kdo ima psa. Ok, spet ne vem kako je s tem pri drugih pasmah, ampak pri bokserjih je ponavadi tako da pač tisti "boljši" handlerji vedno osvojijo s psom (če je dober ali slab) tudi boljšo uvrstitev. Lahko, da je sicer ponovno v igri podkupitev, ampak pomoje je včasih še vedno da sodnik oceni psa na podlagi vodnika. Ja, je res da kakšen malo bolj izkušen zna bolje zakriti napake in prikazati prednosti psa, kot njegov lastnik ki je v tem poslu manj izkušen ali to sploh ni. Ampak kljub temu se mi zdi da pridejo dlje tisti, ki imajo bolj pomemnega vodnika. Spet se sprašujem zakaj?!

Potem me muči tudi, da psi dobijo oceno tudi na podlagi prednikov in imena. To sicer malo manjkrat ampak se mi vseeno zdi, da večje naslove dobijo psi ki imajo pomembnejše ime in tudi prednike. Sicer sodnik ne ve vedno katerega psa ocenjuje, ali pač. Pa recimo, da določen pes vedno zmaguje po vseh razstavah in to. Na eni razstavi pa se žal ne odreže najbolje, ampak vseeno dobi odličen naziv ker je to pomemben pes, ki povsod zmaguje.

Ne vem no... tudi ko se razstave že boljšajo v sami organizaciji in tem, te razočara to, da so mnogi zmagovalci bili podkupljeni ali nepošteno ocenjeni.

Kaj bi se dalo storiti, da bi se to vsaj malo nehalo dogajati? Če je to sploh možno... :-\



rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Kaj bi se dalo storiti, sicer ne vem, se pa strinjam. Ni tako samo pri bokserjih. Bila sem na petih razstavah in ti lahko povem, da je tako tudi pri berncih. Ali pa če gledaš izbor za BIS, velikokrat igra vlogo, kdo psa hendla. To sem videla sama tudi na zadnji razstavi. Sem pa to vzela v zakup, ko sem se odločila razstavljati, zato se s tem ne obremenjujem preveč. ;)

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


Mašy

  • *
    • Prispevkov: 933
    • Točke: 14
Sem pa to vzela v zakup, ko sem se odločila razstavljati, zato se s tem ne obremenjujem preveč. ;)

Ja, saj to tudi vem. Itak so razstave same po sebi zato, da našega psa malo pokažemo javnosti, ker nas to veseli, da navajamo psa na množico, spoznamo napake in prednosti, karakterje in zanimivosti drugih pasem,...
Ampak vseeno se mi zdi, da bi bilo še bolje, če bi ocenjevanje bilo vsaj približno pošteno, ampak zdaj se mi pa zdi da je že kar precej podkupitev in sploh ni več tistega "pravega šova". Sploh pri odraslih psih in pri tistih, ki potrebujejo še kakšen naziv, da postanejo določeni prvaki.
Pa da ne vržem kakšne slabe luči na sodnike. Še vedno najdemo kakšnega, ki dobro ocenjuje in ne gleda na določene stvari, ter se ne da kar tako podkupiti.

Aja, pa še nekaj me zanima. Če recimo na eni veliki razstavi (pri bokserjih imamo recimo atibox, poleg raznih specialk) ali pa tudi na manjši sodnika poskusi podkupiti recimo 5 lastnikov. Kaj potem? Da teh 5 psov na prvih 5 mest? Jih razvrsti po tem "kdo da več"? No, saj niti ne vem kako izgleda podkupovanje in me tudi ne zanima, ampak vseeno.

Lp



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Pa za take obtožbe imate tudi dokaze ali je to subjektivne narave.

Bila sem na par razstavah, tudi nisem se vedno strinjala z odločitvijo sodnika, ampak odločitev sodnika je tudi vedno vsaj malo subjektivna in mogoče ma tudi sam neko predstavo o pasmi, za katero se nam ne zdi, da je prava, ampak je pač njegova pravica, da jo ima, saj je vendar človek.
Pa tudi, čisto vseh standardov verjetno ne more poznati v nulo.

Kar se pa tiče psov, ki zmagujejo povsod. Zmgujejo, ker so verjetno boljši od drugih, ki ne... Če npr. 3 različni sodnik na različnih razstavah, v celo različnih državah, vsi določijo istega psa kot zmagovalca, je že nekaj na tem.
Pa ja niso vsi sodniki podkuplji, a!?
Sicer pa tudi nisem ravno prepričana, da sodniki čisto za vse pse točno vedo kje je kateri zmagal in kje ne. Sej to je preveč podatkov, razen če niso glih specialisti za eno pasmo.

Jaz bi se prej vprašala, kaj je narobe s sodnikom, ki je dal oceno 4 psu, ki je dobil do zdaj 5x odlično in imel celo kako zmago. Je izmišljen primer, ki se kdaj verjetno tudi zgodi...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


search.and.rescue

  • Gost
Po mojem so tisti izkušeni razstavljalci v ringu dosti samozavestnejši in jih sodnik tako tudi gleda. Mi je pa čisto normalno, da sodnik ocenjuje vodnika in psa kot team in ne vsakega posebej. Mislim, da dobra ring dresura naredi ogromno.



*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Vzrediteljica, pri kateri sem jaz vzela psičko, mi je tudi omenila, da se to dogaja in še posebej na naših razstavah, ko itak dajejo najboljše ocene svojim (ja če so vzreditelji hkrati tudi sodniki, potem si lahko samo misliš, kdo bo zmagal). Oni so recimo ful veliko razstavlali po tujini in tam tudi pobirali naslove, pri nas pa so hodili na zelo redke razstave prav zaradi tega.
Resno se sprašujem, v čem je sploh point razstavljanja, če se pa ne ocenjuje tisto, kar naj bi bilo za vzrejo primerno.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


Mašy

  • *
    • Prispevkov: 933
    • Točke: 14
Se strinjam s S&S, pa tudi z andrejo kar precej.

In razumem tudi, da ima vsak sodnik drugačne kriterije, če lahko tako rečem. In tako nekdo bolj gleda na sam izgled (morda se tu predvsem osredotoči na telo, morda bolj na glavo samo, morda opazuje okončine,...), nekateri dajo več tudi na karakter, spet drugi na gibanje in naslednji čisto drugače. Pač, kakor je njim všeč, saj imajo drugačen okus. In ja, nimam nič proti.
Vendar vseeno se mi zdi, da je podkupovanja tu precej.

S&S, se strinjam da je normalno, da sodnik ocenjuje psa in vodnika kot team (in prav je tako), ampak pri bokserjih sem lani na atiboxu (pa še kje) videla kako določen hendler psa ni dobro obvladal pa je bil pes na koncu najlepši tigrasti samec razstave. Sicer je bil res lep, ampak hendlerju ni šlo najbolje z njim in je šlo drugim trem psom in vodnikom tudi bolje. Ampak ta človek hendla vsakega pomemnejšega bokserja in velikokrat zmaga. Čeprav ok, spet je lahko imel vodnik določen okus in je zato podelil mesta na tak način. Čeprav imam občutek (in mislim da nisem edina), da bi tisti pes dobil sicer malenkost slabše mesto, če bi ga imel v rokah kar nekdo - ni pa nujno!

Pač moje mnenje... Sicer pa nisem nekakšen strokovnjak in niti nisem bila na ne vem kolikih razstavah, da bi o tem veliko vedela. Saj zato pa je odprta tema, da vidim vaša mnenja in se iz njih tudi kaj naučim. :)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Vzreja in razstave pa niso vedno nujno povezane...
V bistvu se mi zdi razstava za delovne pasme na nek način brezsmiselna. Mam že raje kako specialko in vzrejni. Za vzrejo je meni važno, da je pes zdrav, karakterno primeren, zmožen za delo in tudi po videzu predstavnik svoje pasme.

Kajti kar sem do zdaj vidla, razstava prav nič ne pripomore k izboljšanju pasme v to smer in prej sledi kakim modnim trednom. Veliko pasem gre v razne skrajnosti, ki v končni fazi pomenijo samo popačenje pasme in nesposobnost za normalno življenje.
Kakšne so bile pasme samo 30 let nazaj in kakšne so zdaj.

Primer bom dala kratkogobčne pasme, ki bogi praktično sploh ne morejo dihat normalno, smrčijo, ne zdržijo daljšega sprehoda ne da bi malo postali in se nadihali (govorim na splošno ne za čisto vse, vem da so izjeme) ali kake kratkonoge pasme, ki majo ogromno problemov s hrbtenico, orjaške pasme, ki v povprečju živijo 7 let ali celo manj... Vse zaradi izgleda...
Naša pasma je pa itak iz delavnih psov postala skoraj že oblak dlake na masivni konstituciji. Niso vsi taki na srečo in je veliko takih kot bi morali biti, ampak taki na razstavi nikoli ne bodo zmagali.
Sicer pa itak noben pes ni popoln.
Mene na razstavah bolj moti folšija in opravljanje in podobne bedarije, da se veliko ljudi kar postrani gleda. Namesto, da bi bil to dogodek, kjer bi poklepetali, izmenjali novosti, kakšno izkušnjo in javnosti predstavili svojo pasmo z vsemi dobrimi lastnostmi in pomanjkljivosti.
Ne pa bit užaljen, če ni vse kot bi rad in da ti kdo, bog ne daj skritizira psa. Sej moj pes ne more biti vsem všeč, čeprav je moj.
Za lastnika, je njegov kuža itak najboljši, je pa treba gledati na to realno in ne idealizirat...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


search.and.rescue

  • Gost


In razumem tudi, da ima vsak sodnik drugačne kriterije, če lahko tako rečem. In tako nekdo bolj gleda na sam izgled (morda se tu predvsem osredotoči na telo, morda bolj na glavo samo, morda opazuje okončine,...), nekateri dajo več tudi na karakter,

Pač moje mnenje... Sicer pa nisem nekakšen strokovnjak in niti nisem bila na ne vem kolikih razstavah, da bi o tem veliko vedela. Saj zato pa je odprta tema, da vidim vaša mnenja in se iz njih tudi kaj naučim. :)
Mašy jaz sem SAR ali S&R. Vem, da sem malo sitna, vendar so mi pri eni temi kar malo prevč dvignili pokrov!!!
Te čisto razumem in te podpiram v vsem. Vendar samo nekaj si zapomni: Takšnih sodnikov ne mores spremeniti, spremeniš lahko samo svoj pogled na njih. In to je na žalost vse. Razstavo jemlji za hobi, pojdi v ring, naredi najbolje in se ne glede na rezultat obnašaj častno do sebe in svojega psa.



search.and.rescue

  • Gost


 orjaške pasme, ki v povprečju živijo 7 let ali celo manj... Vse zaradi izgleda...


vsaj nekdo, ki upa to javno napisat!!!



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Lahko povem še kaj?  ::) :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


search.and.rescue

  • Gost

andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Sem se spomnila: Škodoželjne kritike...
To je svinjarija od svinjarije...
Namesto, da bi se trudli za izboljšanje, vsi!

Sprejmem vse resnične kritike, še zahvalim se zanje, ker marsikaj sam ne opaziš, ampak da se govori nekaj kar ni res ja pa samo za futranje lastnega ega.
Ni v dobrobit psov in pasme.

Sicer se jaz ne sekiram toliko kot je mogoče videt, ker vem, da sama ne morem prav nič spremenit in vplivam lahko edino nase in na moje mišljenje in pazim, da me ne potegne v ta vrtinec, ki sigurno ne prinaša sreče in pravega veselja...

Dosti boljša je dobra kritika, kot pa pohvala.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Mašy

  • *
    • Prispevkov: 933
    • Točke: 14
Mašy jaz sem SAR ali S&R. Vem, da sem malo sitna, vendar so mi pri eni temi kar malo prevč dvignili pokrov!!!
Te čisto razumem in te podpiram v vsem. Vendar samo nekaj si zapomni: Takšnih sodnikov ne mores spremeniti, spremeniš lahko samo svoj pogled na njih. In to je na žalost vse. Razstavo jemlji za hobi, pojdi v ring, naredi najbolje in se ne glede na rezultat obnašaj častno do sebe in svojega psa.

Joj, oprosti. S&R. ;) Sicer pa verjamem, da se jih spremeniti ne da. Razstavljam jaz tako ali tako ne, tako da niti ni problema. Ko pa bom (če bova s psom (ko bom imela svojega) sploh imela veselje do tega), bom pa itak naredila najbolje in se častno obnašala do naju obeh. Sicer pa se v nekaj letih lahko še marsikaj spremeni.

Lp



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Če imaš dokaze, da je kateri koli sodnik podkupljen pridi z njimi na dan ali pa molči. Zadnja leta sicer ne razstavljam, prej pa nekaj tudi sem, naletela sem na vse mogoče sodnike, med njimi so bili napol slepi in taki, ki o nekatreih pasmah, ki so jih sodili pojma niso imeli, da pa bi bil kakšen podkupljen...Nejkateri se pač ne morejo sprijazniti da nimajo najlepšega psa ali pa ga ne znajo pokazati tako kot je treba. Sem že doživela izbruhe razočaranih lastnikov in moram reči, da je prav bedno poslušati obtožbe na račun pristranskega (ali celo podkupljenega) sodnika, pa ob tem sam vidiš, da je psa še predobro ocenil.
 


Joni

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 2
  • I Heart Papillons
Tudi sama ne verjamem, da gre (vsaj pri nas) za kaka vecja financna podkupovanja. Gre bolj za sistem daj-dam, veze, poznanstva itd. Je pa ocenjevanje vedno subjektivno in tudi meni kak ah-in-sploh pes, ki je pobral kar se pobrati da ni posebej vsec medtem ko kakemu sodniku ni vsec moj kuza. Tako pac je in prej se s tem sprijaznis, prej ugotovis da so razstave lahko prijeten hobi.  Ce bi pa moj pes nonstop pri razlicnih sodnikih dobival slabe ocene bi se pa vprasala ce je res razstavni material.

moji metuljcki na spletu -- www.papijoni.si


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #16 : 31 Oktober 2006, 18:09:12
Da ni kuhinje na razstavah, se ne bi strinjala. Vsaj za mojo pasmo lahko že vnaprej veš, kdo bo zmagal. Žal.
A sodnik vidi rodovinike in imena niti ni tako važno, ker se jih itak preveč pozna med sabo, sploh pa če pse hendlajo vzreditelji, ki so po možnosti še sodniki za to pasmo  :P.

Če pa ni kuhinje, kot trdite, potem mi pa povejte, zakaj psi, ki pri nas nimajo nobene šanse na razstavah, v tujini pobirajo naslove? In zakaj so tako odlično ocenjeni psi pri nas samo prav dobri na specialkah, kjer sodijo tuji sodniki?

Nekaj je osebni okus sodnika, samo standard je pa le za vse enak in če pes odlično ustreza standardu ne more enkrat dobiti dobre ocene enkrat pa odlične.

Se oproščam za smetenje teme, ampak druge teme o kuhinji na razstavah nisem našla.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #17 : 31 Oktober 2006, 18:31:01
LuNa! Hvala! Popolnoma si povzela moje mnenje in izkušnje glede razstav, psarn, vzrediteljev-sodnikov! Uživajte !GG


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #18 : 31 Oktober 2006, 20:11:51
Ja dejte no...valda je kuhinja na razstavah (če temu tako rečete) - večinokrat pa nastane zaradi različnega okusa sodnika oz. zaradi različnega interpretiranja standarda (za kar so krivi nenatančno izdelani standardi  ::)) In ja sodniki si zapomnijo vzreditelje - pa ne zato ker imajo hudo ime psarne in nevem kako dolgo ime in oh in ah in sploh podatkov v imenu ampak zato ker je pes dober oz. ker je njim všeč oz. ker je po standardu (kar vam je pač bolj všeč). In nobeden ABLE TO BE ANITHING IN BLACK OF THE HOLY MOUNTAIN ne bo lažje zmagal kot recimo ABLE OF THE HOLY MOUNTAIN (Ne zdej skočit ponucala sem pač psarno GG). Če bo Reksi od dobrega vzreditelja lahko bp premaga psa ki ima 50 znakov v imenu pa ima kilavega vzreditelja.

Zdej pa ali je kuhinja na razstavah ali ne naj presodi vsak sam in si pri sebi razčisti kaj njemu ta pojem pomeni.

Meni pa se poraja vprašanje. Koliko se vam zdi pomembno, da psarna nosi nekaj kar je značilno za kraj/državo kjer je registrirana?

Precej nepomembno zame - moja psarna bi nosila ime, ki je meni všeč. Če bi jo poimenovala po neki splošni značilnosti pa nevem...če bi našla kaj všečnega mogoče drugače verjetno ne. Prej bom izbrala nekaj pasemsko značilnega - velikost, dolga dlaka... ampak se mi niti to ne zdi nevem kako pomembno. Psarna je kot priimek - ni važno kakšen je, važno je kaj je človek, ki ga nosi naredil oz. va primeru psarne ni važno kakšno je ime, važno je kakšni so psi ki prihajajo iz te psarne.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Neyka če pes očitno ne ustreza standardu, potem ne more biti odlično ocenjen. Ampak ker je last nekega drugega sodnika, se smatra kot idealen predstavnik. Govorim za lsvojo pasmo, kjer nekateri zmagovalci zmagajo kljub očitnim neustrezanjem standarda. Tako sem na specialki doživela ogromno razočaranje nekega našega sodnika, ko je njegova psička čisto upravičeno dobila "samo" prav dobro oceno.

Strinjam se s tem, da imajo vsake oči svojega malarja in da bo za nekega sodnika najlepši en pes, za drugega drug. V tem ni nič spornega. Sporno se mi pa zdi, da isti pes dobi zelo različne ocene pri različni sodnikih in včasih samo zato, da lahko nek pes zmaga (tak primer sva imele midve, ko so naju enkrat izločili kot prav dobre samo zato, da je zmagala psička neke sodnice - ki je mimogrede potem tudi sama priznala, da bi mogle zmagat midve). Še bolj sporno se mi pa zdi, da zmaga pes, ki si niti odlične ocene ne bi prislužil na podlagi standarda. Resno se včasih sprašujem, če sodniki sploh poznajo standard pasme, ki jo ocenjujejo.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
če sodniki sploh poznajo standard pasme, ki jo ocenjujejo.

To sem se tudi jaz že vprašala in na koncu prišla do ugotovitve da so standardi tako nepopolni, da če se potrudiš pogledat iz druge strani ugotviš da sta lahko dva precej razčična psa oba po standardu. Lahko pa je tudi tako, da je sodnik specialist za neko svojo pasmo, za ostale je pač opravil izpit in znanje "malo" pozabil obnavljati. Nevem kaj imajo sodniki v glavi (niti sama nisem sodnica  ::)) Eni se pač odločajo tako ali drugača - če hočeš razstavljat se s tem pač sprijazniš.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Neyka! Moja prijateljica je veliko razstavljala svojo psico tudi v tujini....Psica je odlična! Pri nas je vedno odlična...Ima tud vec CAC in R-CACIB pri nas in nekaj na hrvaškem....Ko je pa nastopila na Madžarskem, kjer so škoti zelo popularni in imajo zelo priznane psarne in je nivo skoraj tako dober kot v Angliji in v Franciji....je bila vedno ZADNJA v skupine....prvič ker ni Madžarka in drugič ker je prici ime samo Adria in nima psarne.

LuNa! Večina sodnikov so specializirani za neko pasmo...tisto poznajo in je super, da te oceni takšen sodnik! Za ostale pasme so se pa samo napiflali s standardi in ne poznajo evolucijo in spremebe v vzreji...Poglejte na primer nemškega ovčarja 20 let nazaj in sedaj...standard je pa vedno isti..


Poglejte našo krasno Lassie se vrača (filmi so bili sedaj ponovno na TV) in modernega škota...To je noč in dan...Glava, dlaka...oči...Drug svet! Pri škotih je tudi ogromna razlika med ameriškimi in evropskimi škoti ....

Kar se pa tiče vzreje in uspehov na razstavah. Noben resen vzreditelj ne bo izbral tvojega plemenajka za svojo psico (govorim za škote), ki mu je ime samo Lessi ali Ares.....Uživajte! GG




maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Kar se pa tiče vzreje in uspehov na razstavah. Noben resen vzreditelj ne bo izbral tvojega plemenajka za svojo psico (govorim za škote), ki mu je ime samo Lessi ali Ares.....Uživajte! GG

Ce pa pri skotih samo na podlagi priimkov oz. imen psarn izbirate plemenjake, potem sem izredno vesela, da me tvoja pasma ne zanima ... Svasta.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
To sem se tudi jaz že vprašala in na koncu prišla do ugotovitve da so standardi tako nepopolni, da če se potrudiš pogledat iz druge strani ugotviš da sta lahko dva precej razčična psa oba po standardu.
Jaz sem govorila za primere, ko pes očitno ne ustreza standardu. Ne vem, kako je s tem pri drugih pasmah, govorim za svojo, ki jo najbolj poznam. Recimo močan vidrin rep je ena od karakteristik te pasme in pes, ki ima suhcan repek kot hrt pač ne more ustrezati standardu, pa ne glede na to, kako sodnik interpretira standard. Druga takšna karakteristika je dvoslojna dlaka - zelo redko kateri sodnik sploh pogleda, če ima pes podlanko. To sta samo dve tipični karakteristiki, ki bi jih moral poznati vsak sodnik (sta tudi jasno zapisani v standardu) in če tega ne upošteva, potem pa res ne vem, kaj ocenjuje. Žalostno je pa to, da navaden laik, ki ga pasma zanima, ve več o pasmi kot pa sodnik, ki naj bi jo ocenjeval.

Citiraj
Eni se pač odločajo tako ali drugača - če hočeš razstavljat se s tem pač sprijazniš.
Saj to je pa ravno problem, da se ljudje sprijaznijo in se nič ne spremeni. Žal pa to ni v korist kinologije. Če že sodniki sami niso toliko strokovni, da bi delali v korist pasem in se pozanimali o pasmah, ki jih ocenjujejo, potem bi morala pa kinološka zveza, ki jim podeljuje licence, poskrbeti za nadzor - tako and njihovim strokovnim znanjem kot tudi delom. Če ni nadzora, tudi kvalitetnega dela ni. Ljubiteljsko in pristransko pa lahko ocenjujejo pse kot opazovalci.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Luna dosečt ne moreš nič - raazen če vsi nehamo hodit na razstave pa še to ni garancija da se bo karkoli spremenilo. Pač hodiš k sodnikom, ki po tvojem mnenju dobro ocenjujejo thats it.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Neyka! Moja prijateljica je veliko razstavljala svojo psico tudi v tujini....Psica je odlična! Pri nas je vedno odlična...Ima tud vec CAC in R-CACIB pri nas in nekaj na hrvaškem....Ko je pa nastopila na Madžarskem, kjer so škoti zelo popularni in imajo zelo priznane psarne in je nivo skoraj tako dober kot v Angliji in v Franciji....je bila vedno ZADNJA v skupine....prvič ker ni Madžarka in drugič ker je prici ime samo Adria in nima psarne.

Zaradi imena gotovo ni bila zadnja. Witty bi bila tudi zadnja, pa ima dvobesedno ime pa še dvobesedno psarno. Saj Ime so samo črke, samo nekaj napisano na listu. Frosty bi bil ISTI če bi se tvoja vzrediteljica malo pohecala in mu dala ime Piki des Marecages du Prince. In slabše ocene ali uvrstitve zaradi tega že ne bi dobil.
Pa tudi če bi jaz, ki nimam psarne, šla kupit mamo od Frostija in jo šla parit v Francijo z očetom od Frostija, mladičem pa bi dala ime Aja, Aika, Aro, Ari itd te mladiči ne bi bili nič slabši od Frostija.
Drugo bi pa bilo, če bi šla Witty parit takoj s prvim psom ki bi prišel mimo, in mladičem dala ista kratka imena. Te mladiči pa vrjetno ne bi bili tako dobri.

Takih primerov, ko lastniki parijo psičko samo zato da bo imela pač eno leglo, pa ne gledajo dosti na izbiro plemenjaka (in ven ne pridejo sami Ch) in ne registrirajo psarne je veliko več kot takih, ki se kljub temu da nimajo psarne potrudijo z izbiro kombinacije. Zato so Rexiji in Aroti ponavadi slabši. Ni pa to pravilo. Lahko se najde dobrega psa.
Sicer večina takih, ki se potrudijo in izbirajo kombinacije slej ko prej registrira psarno in je dobrih Arotov konec.

lp


Los je car!


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Rina ! Jaz sem hotela samo povedati, da če je pes slab ga tudi dobro ime ne reši, če je pa dober in če je samo Aurora, Aisha ali Adria...., ki nimajo zraven znane psarne bodo skoraj vedno v ringu slabše kot tiste, ki so iste "kvalitete" ampak izhajajo iz znane psarne kot so "Cabernysset", "Samhaven", "Nyitramenti", "Cathiya"....


Zakaj pa slovenski vzreditelji hodijo v Nemčijo, Francijo ali Nizozemsko pariti svoje psice h plemenjkaju Brylin, von haus Rupkof ali von Haus Reinhart...če imamo v Slovenji Mayote in Lasije????

ZARADI rodovnika maldičev! Ali si videla v rodovnika kakšenga dobrega škota Fifije in Runote??? ??? ???GG


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Zakaj pa slovenski vzreditelji hodijo v Nemčijo, Francijo ali Nizozemsko pariti svoje psice h plemenjkaju Brylin, von haus Rupkof ali von Haus Reinhart...če imamo v Slovenji Mayote in Lasije????

ZARADI rodovnika maldičev! Ali si videla v rodovnika kakšenga dobrega škota Fifije in Runote??? ??? ???GG

Vzreditelji gredo pariti v tujino tudi zato, ker večina škotov v Sloveniji izhaja iz iste linije....

Jaz tudi mislim, če je pes dober je dober ne glede na to kakšno ime ima. ;)

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
No saj se že skoraj razumemo. :)

Rina ! Jaz sem hotela samo povedati, da če je pes slab ga tudi dobro ime ne reši,
Jaz pa nadaljujem, da če je pes dovolj dober, mu tudi slabo ime ne bo škodilo.

Los je car!


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Samo nekaj glede kuhinje bi dodala...v Avstriji jaz še nisem doživela pri flatih da nebi bilo kuhinje! V vseh razredih je pobral rejec :-\ Tako da meni Avstrija nič kaj pretirano ne deluje fer glede razstav... V Sloveniji tega še nisem doživela je pa smešno, ker recimo na BIS - u lahko v osmi grupi "določim" (oz. vsi ki smo skupaj na razstavi) kateri bodo na stopničkah (pa ubistvu šele dobro leto hodim po razstavah) tako da BIS je za moje pojme kar predvidljiv ko vidiš katalog::)

To kar je pa razprave o usehu...nekateri sodniki, ki niso neki poznavalci določene pasme, probajo ocenit po tem kar so naučeni potem pa pomoje večinoma kar subjektivno ocenijo kdo je oh in sploh, da si zasluži nek naziv in kdo ne. Pri sodnikih, ki poznajo pasme pa nima veze a ima pes n - črk v imenu ali ne. Takemu sodniku je važna kvalitet psa in bo podelil ocene tako kot si jih psi zaslužijo!



Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever